29.08.2024
Телеканал NTD

Народну музику шоро в Бразилії визнали культурною спадщиною

Народну музику шоро в Бразилії визнали культурною спадщиною

Жанр бразильської народної музики шоро визнали національною культурною спадщиною країни. Шоро вважають першим прикметним бразильським жанром..

Дата завантаження: 2024-04-29

video

Жанр бразильської народної музики шоро визнали національною культурною спадщиною країни.

Шоро вважають першим прикметним бразильським жанром міської популярної музики. Він виник у XIX столітті в Ріо-де-Жанейро.

Жанр вижив завдяки популярним гурткам шоро. Учасники зустрічаються в барах та клубах, щоб разом грати.

Цей клуб у Ріо збирається щонеділі. Флейтистка Наомі Кумамото — постійна відвідувачка. Раніше вона виконувала класичну музику в рідній Японії. Але ось уже як 20 років живе в Бразилії.

[Наомі Кумамото, флейтистка]:

«Я почала шукати, слухати попмузику різних країн. Я слухала мексиканську, кубинську, колумбійську, перуанську музику, багато чого. А потім я дійшла до Бразилії і відкрила для себе шоро».

Інший член гуртка, Педру Арагау, грає на мандоліні. Він один із тих, хто домагався визнання жанру на національному рівні.

[Педру Арагау, виконавець на мандоліні]:

«У нашому звіті йдеться, що хоча шоро й виник у Ріо-де-Жанейро наприкінці XIX століття, у двадцятих-тридцятих роках він став загальнонаціональним жанром, і тепер його виконують у всій Бразилії».

Кампус університету біля гори Цукрова голова — ще один популярний центр шоро. Тут викладачі проводять щотижневі уроки гри на всіх основних інструментах цього жанру.

Один із найпопулярніших інструментів серед студентів — чотириструнний кавакінью.

[Ана Рабеллу, викладачка]:

«Кавакінью — маленький, і це перевага: його легко транспортувати, і в ньому багато свінгу, як у нашій бразильській музиці».

Кларнет посідає важливе місце в шоро вже більш як століття. Сьогодні студенти розучують твір одного з перших композиторів жанру — Хоакіма Калладо.

[Вікторія Еліас, студентка]:

«Коли я дізналася, що існує клас шоро, то була в захваті. Я записалася й закохалася в цей жанр. Минуло два роки, і я не збираюся йти звідси».

Шанувальники цього жанру мають надію, що завдяки новому статусу музика шоро ніколи не зникне.
Коротке посилання на цю сторінку:

Народну музику шоро в Бразилії визнали культурною спадщиноюРеконструкцію центру Каїра хочуть почати найближчими місяцямиВогняноволосі жінки незвичайної краси: виставка прерафаелітів відкрилася в ІталіїФестиваль повітряних зміїв у Вейфані: панди, дракони та кальмариУ Хорватії прихід весни святкують Фестивалем вогнівВигадливе та дивовижне керамічне мистецтво показали в ЛондоніНовий рік Дракона відзначили в нью-йоркському Чайна-тауні грандіозним парадомЛюди в Токіо поспішають помилуватися цвітінням сакури напередодні дощівКамбоджа: як святкують кхмерський Новий рікУ швейцарському замку відкрилася перша Всесвітня бібліотека води

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: