27.05.2024
Телеканал NTD

Найбільший у світі телескоп установлять на краю пустелі Атакама

Найбільший у світі телескоп установлять на краю пустелі Атакама

Найбільший у світі цифровий телескоп готовий до встановлення в чилійській пустелі Атакама. Деталі, необхідні для збирання..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Найбільший у світі цифровий телескоп готовий до встановлення в чилійській пустелі Атакама. Деталі, необхідні для збирання обсерваторії «Віра Рубін», доставили на вершину Серро-Пачон, що за сотні кілометрів від столиці Сантьяго в регіоні Кокімбо. Серед них наземний телескоп і камера.

[Стюарт Кордер, заступник директора центру NOIRLab]:

«Розмір лінз камери — коло 1,6 метра. Це менше, ніж середній зріст людини, але все одно багато. Камера також рекордсмен за найбільшою кількістю пікселів — 3,2 гігапікселя, або 3200 мегапікселів. Сама камера важить близько 3000 кілограмів. Це як автомобіль середнього розміру».

За словами заступника директора центру NOIRLab, який керуватиме обсерваторією, завдання телескопа — по-справжньому зрозуміти природу темної енергії та темної матерії у Всесвіті.

[Стюарт Кордер, заступник директора центру Noirlab]:

«Матерія, яку ми бачимо й знаємо довкола себе, становить лише близько 5 % енергетичного вмісту Всесвіту. Тож “Віра Рубін” справді допоможе нам зрозуміти, з чого складається більша частина Всесвіту загалом».

Телескоп є складною інтегрованою системою, що складається з восьмиметрового ширококутного наземного телескопа, камери та автоматизованої системи оброблювання даних.

Він генеруватиме приблизно 20 терабайтів даних за ніч. У результаті десятирічних досліджень буде створено базу даних обсягом 15 петабайтів. Тобто це буде число з 15 нулями.

[Стюарт Кордер, заступник директора центру Noirlab]:

«Можливо, нам удасться виявити астероїд, який, зрештою, може врізатися в Землю та завдати значної шкоди. І тоді ми зможемо діяти заздалегідь».

Телескоп також допоможе відповісти на фундаментальні запитання астрономії.

[Стюарт Кордер, заступник директора центру Noirlab]:

«Коли Всесвіт був створений і почав рухатися? Як він мав розвиватися і як він розвиватиметься в майбутньому?»

До Чилі надходить більшість світових інвестицій в астрономію. Усе завдяки пустелі Атакама — найпосушливішій на планеті. Тут небо кришталево чисте майже цілий рік.
Коротке посилання на цю сторінку:

Найбільший у світі телескоп установлять на краю пустелі АтакамаДрони розкидають насіння над Косовом, щоб відновити лісиПрадавнього родича коали завбільшки з білого носорога досліджують в АвстраліїГреко-іллірійський шолом віком 2500 років знайшли в ХорватіїЦілющі клітини організму зможуть лікувати аутоімунні захворюванняРоботи, дрони та штучний інтелект: у Марокко проходить технологічний ярмарокУ Балтиці поруч із вітряками створили підводну морську фермуІмператорські пінгвіни під загрозою: льоду дедалі меншеНовий вид динозавра: предок трицератопсаМетелики, бджоли та жуки: у Німеччині починається сезон підрахунку комах

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: