16.09.2024
Телеканал NTD

Дівчинка з ПАР знайшла метеорит одразу після його падіння

Дівчинка з ПАР знайшла метеорит одразу після його падіння

Це фрагмент метеорита, який був завбільшки як мотоцикл. Так його описують південноафриканські науковці. Камінь у серпні..

Дата завантаження: 2024-09-16

video

Це фрагмент метеорита, який був завбільшки як мотоцикл. Так його описують південноафриканські науковці.

Камінь у серпні знайшла дев’ятирічна дівчинка в Східнокапській провінції країни.

Дослідники кажуть, що 25 серпня мешканці цієї та Західнокапської провінції бачили в небі яскраву синьо-біло-оранжеву смугу світла. Потім був вибух і вібрація.

Рідкісний фрагмент метеорита — чорний і блискучий зовні та зі світло-сірою внутрішньою частиною — важить менш як 90 грамів. Його діаметр — до п’яти сантиметрів.

Професор геологічних наук Роджер Гібсон пояснює, як цей фрагмент відколовся від більшого метеорита, або «тіла».

[Роджер Гібсон, професор геологічних наук]:

«Тіло на гіпершвидкості стикається з дедалі більшим тертям, тому починає вібрувати, у ньому починає наростати напруга. І якщо в тілі є тріщини, вони можуть збільшитися. Як наслідок, відбувається вибух».

Еліз знайшла фрагмент, коли гралася в саду в дідуся та бабусі.

[Еліз, дівчинка, що знайшла фрагмент метеорита]:

«Звук був як грім, потім я побачила, як з неба падає камінь. І коли я пішла його підняти, він ще був теплим… А потім прийшла мама, пошукала в інтернеті й сказала, що це може бути метеорит».

Зі слів дівчинки, температура каменя була такою ж, як у чашки щойно завареного чаю.

Водночас учені зазначають, що знайдений фрагмент належить до рідкісного типу метеоритів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Дівчинка з ПАР знайшла метеорит одразу після його падінняРоботи-тренери допомагають у реабілітації пацієнтів, які перенесли інсультПерше випробування магнітного поїзда відбулося в НідерландахКомахоподібний робот вивчатиме печери МарсаЗграя рідкісних птахів із ватажком-людиною мігрує над ЄвропоюАстрономи побачили пробудження чорної діри в глибинах УсесвітуНеймовірно схожих на людей роботів показали на виставці в Пекіні700 тисяч років тому індонезійський острів Флорес населяли люди зростом 90 смДослідниця на каяку допомагає контролювати здоров’я канадських річокУ Лондоні п’ять бобрів будують греблі та захищають місто від повеней

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: