27.06.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 2 по 7 червня)

Огляд світових подій (з 2 по 7 червня)

1. У Чехії лоб у лоб зіткнулися потяги Зіткнулися потяги Чеська Республіка Пасажирський потяг зіткнувся лоб..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

1. У Чехії лоб у лоб зіткнулися потяги

Зіткнулися потяги

Чеська Республіка

Пасажирський потяг зіткнувся лоб у лоб із вантажним у Чехії. Повідомляють про чотирьох загиблих. Ще 23 особи мають травми. З них 20 — легкі та троє — середнього ступеня тяжкості. Такі дані наводить чеська влада.

Аварія сталася в середу ввечері неподалік головного залізничного вокзалу міста Пардубіце, що приблизно за 100 кілометрів на схід від Праги. У вантажного потяга пошкоджено локомотив. У пасажирського — перший вагон зійшов з рейок і частково перекинувся. Обидва машиністи вижили.

Високошвидкісний пасажирський потяг належить приватній компанії RegioJet. Він прямував із Праги до міста Кошице, що на сході Словаччини. У ньому було понад 300 пасажирів.

Вантажний потяг віз карбід кальцію, але перші два вагони були порожніми. Завдяки цьому серйозніших наслідків удалося уникнути.

Що стало причиною зіткнення, наразі невідомо. Триває слідство. У чеських медіа припускають, що винен машиніст пасажирського поїзда.

Основний залізничний шлях між Прагою та східною частиною країни тимчасово закрили.

2. Джо Байден заборонив надавати притулок нелегальним іммігрантам

Нова імміграційна заборона

США

Президент США Джо Байден у вівторок заборонив надавати притулок мігрантам, які незаконно перетнули кордон США та Мексики. Для нього це важливий крок перед виборами, які в листопаді визначать господаря Білого дому.

Згідно з новим правилом, мігрантів, яких спіймають на кордоні, можуть швидко депортувати або повернути назад до Мексики. У міністерстві внутрішньої безпеки США повідомили, що винятки робитимуть для дітей без супроводу, людей, здоров’ю та безпеці яких є серйозні загрози, а також жертв торгівлі людьми.

На пресконференції в Білому домі Байден заявив, що притулок, як і раніше, надаватимуть мігрантам, які зареєструвалися через додаток CBP One або використали інші законні шляхи для набуття легального статусу.

Перехожі на прикордонному переході Сан-Ісідро поділилися думками щодо заборони.

[Кіксія Бануелос Гусман, жителька Тіхуани]:

«Ці люди здебільшого приїжджають сюди, щоб грабувати, учиняти злочини, убивати, здійснювати контрабанду наркотиків та багато іншого, чого не слід робити. Якби вони приїжджали до нашої країни, щоб чесно працювати, робити щось для своєї сім’ї, то було б нормально».

[Лідія Валенсія, жителька Тіхуани]:

«Саме імміграція підтримує економіку США. Багато іммігрантів виконують роботу, яку ніхто інший не хоче робити. Я думаю, що їм слід обмежувати лише тих, хто приїжджає сюди, щоб чинити злочини».

За статистикою, уже понад тиждень на південному кордоні США в середньому щодня затримують більш як 2500 нелегалів.

Водночас у квітні ця кількість становила 4300 на день.

3. Нарендра Моді втретє поспіль стане прем’єр-міністром Індії

Альянс Моді переміг на виборах
Індія

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді заявив про перемогу свого альянсу на виборах. 73-річний політик ― другий прем’єр-міністр в історії країни, який залишиться на посаді втретє поспіль.

Водночас права націоналістична партія Моді «Бхаратія джаната парті» не набрала парламентської більшості. Їй довелося об’єднатися із союзниками. Альянс дістав 286 із 543 місць парламенту Індії, що дає йому право сформувати уряд. Однак тепер Моді не зможе одноосібно ухвалювати рішення. Йому доведеться прислухатися до думки політиків із союзних партій.

Ці вибори для Моді стали найневдалішими за попередні десять років. У 2014-му його партія здобула в парламенті 282 місця, а 2019-го ― понад 303. Цього разу прем’єр-міністр сподівався, що «Бхаратія джаната парті» займе 370 крісел, а весь альянс ― 400.

Очевидно, що Моді тепер має менше прихильників. У густонаселеному штаті країни Уттар-Прадеш його партія мала найгірші результати.

Водночас опозиційні політичні сили змогли заручитися більшою підтримкою виборців. Так, ліва партія Індійський національний конгрес, яку очолює Рахул Ганді, здобула близько 100 парламентських місць. А весь опозиційний альянс лівих сил INDIA — понад 200.

Проте Нарендра Моді назвав успіх своєї партії найбільшою перемогою демократії у світі. За його правління індійська економіка посіла п’яте місце за обсягом ВВП. Тепер Моді обіцяє вивести її на третє місце у світі. Він також має намір розвивати оборонну промисловість, створювати робочі місця для молоді та підтримувати сільське господарство.

У голосуванні в Індії взяло участь понад 640 мільйонів виборців. Ці вибори стали наймасштабнішими у світі.

4. Прем’єр-міністр Словаччини вперше після замаху опублікував відеозвернення

Виступ Роберта Фіцо

Братислава, Словаччина

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що, можливо, уже за три тижні повернеться до роботи. Це його перший виступ після замаху. Він виклав відео в інтернеті.

Фіцо сказав, що прощає людину, яка три тижні тому намагалася його вбити.

[Роберт Фіцо, прем’єр-міністр Словаччини]:

«Я не маю ненависті до незнайомця, який у мене стріляв. Я не порушуватиму проти нього жодних судових позовів і не вимагатиму компенсації. Я прощаю його й даю змогу самому розібратися в тому, що він зробив».

Водночас через замах прем’єр розкритикував опозицію. Він заявив, що не вірить, що в нього стріляв «божевільний-одинак». На думку політика, за нападником стояв ще хтось. Фіцо назвав стрільця «посланником зла й політичної ненависті».

Напад на прем’єр-міністра стався 15 травня в місті Гандлова. Коли Фіцо підійшов на вулиці до своїх прихильників, у нього п’ять разів вистрілив чоловік. Того одразу затримали. Нападником виявився письменник і політичний активіст Юрай Цинтула. Представники влади заявили, що замах скоєно з політичних мотивів.

Важко пораненого прем’єра доправили до лікарні та зробили операцію. Вона тривала п’ять годин. За два дні була ще одна двогодинна операція.

[Роберт Фіцо, прем’єр-міністр Словаччини]:

«Я завжди охороняв своє приватне життя, тому навіть зараз обмежусь кількома словами про те, що напад завдав серйозної шкоди моєму здоров’ю, призвів до необхідності робити операції та спричинив біль і страждання. Буде маленьким дивом, якщо я повернуся до роботи за кілька тижнів».

Інцидент підтверджує глибоку поляризацію політичних поглядів у центральноєвропейській країні, де живе близько п’яти з половиною мільйонів осіб. Уряд Фіцо намагається змінити політику Словаччини, що спричиняє масові протести.

Зокрема прем’єр хоче скасувати спеціальну прокуратуру, яка бореться з корупцією. Він також планує реформувати громадське телебачення та радіо. Опозиціонери вважають, що все це завдасть шкоди верховенству закону та обмежить свободу слова.

5. Пекін розкритикував західних дипломатів за вшанування пам’яті загиблих під час бійні на Тяньаньмень

35 років від дня бійні на Тяньаньмень

Гонконг, Китай

Пекін розкритикував працівників західних консульств через те, що ті відвідали гонконгський парк «Вікторія» в 35-ту річницю бійні на площі Тяньаньмень.

4 червня 1989 року компартія Китаю відправила танки й солдатів, які відкрили вогонь по беззбройних студентах, що вимагали демократії. Точна кількість загиблих тієї ночі досі невідома. Західні джерела називають числа від сотень до десятків тисяч.

Раніше в цю дату в парку «Вікторія» проводили вечори пам’яті.

Цього разу туди прийшло щонайменше п’ять західних дипломатів. Зокрема заступник голови представництва Європейського Союзу, генеральний консул Німеччини та генеральний консул Нідерландів. Але їх оточила поліція.

Пекін звинуватив західних дипломатів у «політичних іграх».

А якби в це місце прийшов хтось із жителів Гонконгу, його б заарештували.

Водночас у вікнах консульства США в Гонконгу на згадку про загиблих 4 червня горіли свічки.

6. Великі повені спричинили лихо на півдні Німеччини

Зливи та повені

Німеччина

Зливи спричинили повені на півдні Німеччини. Річки виходять із берегів, дамби не витримують. Подекуди за день випала місячна норма опадів. Підтоплено сотні будинків. Жителів евакуюють.

Дуже постраждала Баварія та регіон Баден-Вюртемберг.

У шести із семи округів Баварії діє режим надзвичайної ситуації. Жителі містечка Райхертсгофен не очікували аж такої повені.

[житель Райхертсгофена]:

«Усе почалося о 7:30 ранку. За 10 хвилин рівень води піднявся на 20 сантиметрів. Ми ніколи раніше не бачили стільки води».

[житель Райхертсгофена]:

«Повені тут бувають раз на десять років, але раніше такого рівня води не було».

У місті Пфаффенгофен перекинувся човен із чотирма пожежниками. Один рятувальник загинув. Ще один пожежник-волонтер зник безвісти в місті Оффінген.

У регіоні Баден-Вюртемберг через зсув зійшли з рейок два вагони швидкісного поїзда. Ніхто не постраждав. Припинено залізничний рух між Штутгартом та Аугсбургом.

Постраждалі райони в Баварії відвідав віцеканцлер Німеччини та прем’єр-міністр регіону.

[Маркус Зедер, прем’єр-міністр Баварії]:

«Це страшна ситуація. Побачене завдає болю, особливо жителям, для них це нестерпно. Люди втратили майно. Це коштує величезних грошей. Збитки величезні, і точні цифри можна буде назвати тільки після того, як усе закінчиться».

За прогнозами, дощі на півдні Німеччини триватимуть. Влада закликає виконувати вказівки щодо евакуації.

7. Прем’єр Італії відвідала будівництво центрів для мігрантів в Албанії.

Нові імміграційні центри

Албанія ― Італія

Прем’єр-міністр Італії Джорджа Мелоні відвідала Албанію, де її уряд будує центри для іммігрантів, підібраних у морі.

Так Рим хоче обмежити потік нелегалів. Торік Мелоні підписала угоду з Албанією про відправлення деяких прохачів притулку до цієї балканської країни й опрацювання там запитів про надання притулку.

За договором, упродовж п’яти років до албанського порту Шенгіні прибуде 36 тисяч іммігрантів. Їхні справи розглядатимуть у центрах, які будують на авіабазі «Гядер», що неподалік. Там зможе розміститися 3000 осіб.

Зі слів Мелоні, два центри почнуть діяти з 1 серпня.

[Джорджа Мелоні, прем’єр-міністр Італії]:

«Ми почнемо абсолютно новий етап у розв’язанні проблеми імміграції. Угоду зможуть продублювати в багатьох країнах. Вона стане частиною структурного подолання проблеми в ЄС».

Ідея полягає в тому, що деяких урятованих у морі іммігрантів одразу везтимуть до Албанії.

Водночас там заяви на надання притулку обіцяють розглядати протягом 28 днів замість місяців, як це відбувається в Італії.

В обох центрах працюватиме італійський персонал. Вони діятимуть під італійською юрисдикцією. Однак про зовнішню безпеку дбатиме албанська поліція.

Албанія має надію, що цією угодою заручиться підтримкою Рима на шляху до членства в ЄС.

[Еді Рама, прем’єр-міністр Албанії]:

«Італія завжди була нашим найважливішим захисником у Брюсселі, і те, що ми маємо честь бути корисними тут, ми сприймаємо як благословення».

Мелоні каже, що п’ять років дії цієї схеми коштуватиме її країні 670 мільйонів євро. Це 7,5 % того, що Італія витрачає на центри для іммігрантів нині.

8. Найбільший у світі телескоп встановлять на краю пустелі Атакама

Найбільший телескоп

Чилі

Найбільший у світі цифровий телескоп готовий до встановлення в чилійській пустелі Атакама. Деталі, необхідні для збирання обсерваторії «Віра Рубін», доставили на вершину Серро-Пачон, що за сотні кілометрів від столиці Сантьяго в регіоні Кокімбо. Серед них наземний телескоп і камера.

[Стюарт Кордер, заступник директора центру NOIRLab]:

«Розмір лінз камери — коло 1,6 метра. Це менше, ніж середній зріст людини, але все одно багато. Камера також рекордсмен за найбільшою кількістю пікселів — 3,2 гігапікселя, або 3200 мегапікселів. Сама камера важить близько 3000 кілограмів. Це як автомобіль середнього розміру».

За словами заступника директора центру NOIRLab, який керуватиме обсерваторією, завдання телескопа — по-справжньому зрозуміти природу темної енергії та темної матерії у Всесвіті.

[Стюарт Кордер, заступник директора центру Noirlab]:

«Матерія, яку ми бачимо й знаємо довкола себе, становить лише близько 5 % енергетичного вмісту Всесвіту. Тож “Віра Рубін” справді допоможе нам зрозуміти, з чого складається більша частина Всесвіту загалом».

Телескоп є складною інтегрованою системою, що складається з восьмиметрового ширококутного наземного телескопа, камери та автоматизованої системи оброблювання даних.

Він генеруватиме приблизно 20 терабайтів даних за ніч. У результаті десятирічних досліджень буде створено базу даних обсягом 15 петабайтів. Тобто це буде число з 15 нулями.

[Стюарт Кордер, заступник директора центру Noirlab]:

«Можливо, нам удасться виявити астероїд, який, зрештою, може врізатися в Землю та завдати значної шкоди. І тоді ми зможемо діяти заздалегідь».

Телескоп також допоможе відповісти на фундаментальні запитання астрономії.

[Стюарт Кордер, заступник директора центру Noirlab]:

«Коли Всесвіт був створений і почав рухатися? Як він мав розвиватися і як він розвиватиметься в майбутньому?»

До Чилі надходить більшість світових інвестицій в астрономію. Усе завдяки пустелі Атакама — найпосушливішій на планеті. Тут небо кришталево чисте майже цілий рік.

9. Легендарне купе Alfa Romeo показали на березі озера Комо в Італії

Alfa Romeo на віллі д’Есте

Італія

П’ять легендарних моделей Alfa Romeo прикрасили стоянку біля розкішної вілли д’Есте на березі озера Комо в Італії. Усі вони належать до лінійки 6C — автомобілів із 6-циліндровим двигуном. Але головним експонатом виставки є купе Villa d’Este. Таку назву модель дістала після того, як 1949 року перемогла тут у конкурсі елегантності.

[Марко Макаус, керівник проєкту Villa d’Este]:

«Саме ця лінійка створила легендарний образ Alfa Romeo. Особливо велику роль відіграли спорткари, які перемагали на всіх можливих перегонах. Ця серія перетворила Alfa Romeo на бренд, який досі має важливе місце серед сучасних спортивних автомобілів».

Серію 6C випускали з 25-го по 54 рік. 6C 1500 — перший у лінійці.

[Ренато Саглімбені, власник автомобіля Alfa Romeo 6C 1500]:

«Це мій 6C 1500 — чотиримісний, туристичний, із кузовом від англійської фірми Vanden Plas. Мало хто знає, що в Англії було багато виробників кузовів. На мій погляд, це надавало автомобілям екзотичного вигляду. Ми звикли бачити Alfa Romeo з чисто італійським кузовом, можливо червоним, від Zagato і Pininfarina. Водночас англійські фірми з початку століття створювали кузови в стилі Gran Turismo».

Проте вся лінійка Alfa Romeo 6C вплинула на автомобільний світ.

[Мікеле Казірагі, експерт з автомобілів Alfa Romeo]:

«Alfa Romeo 6C став інноваційним зі стилістичного погляду. Було створено безліч кузовів — і стандартних, і зроблених на замовлення — з дуже елегантними, особливими та сучасними лініями. Alfa Romeo 6C 2500 Villa d’Este стала вершиною еволюції, оскільки є останньою версією».

Villa d’Este — одна з найпопулярніших серед колекціонерів. У світі залишилося щонайбільше 25 таких моделей. Ціна може сягати мільйонів євро.

[Дірк Спірс, власник автомобіля Alfa Romeo Villa d’Este]:

«Думаю, це один із найкрасивіших автомобілів з будь-коли створених. <…> Тут є машини трохи молодші, і можна простежити, як удосконалювали дизайн, як переміщали фари, і як автомобіль раптом став досконалим».

Італійський виробник автомобілів був заснований 1910 в Мілані під назвою A.L.F.A., тобто Публічна компанія «Ломбардський автомобільний завод». За п’ять років його купив італійський інженер Нікола Ромео. Так з’явився бренд Alfa Romeo. Нині він належить нідерландській компанії Stellantis.

10. У США розробили додатковий великий палець руки

Ще один великий палець

США

Що допоможе взяти відразу кілька склянок із напоями, швидко перетасувати гральні карти та виконати інші операції максимально точно? На думку дослідників із Кембриджського університету — ще один великий палець.

Роботизоване доповнення розробила Дені Клод. Вона каже, що палець рухається завдяки датчикам руху, розташованим під обома великими пальцями ніг.

[Дені Клод, розробниця пальця]:

«Це третій великий палець. Він гнучкий. Ним керують два двигуни, закріплені на зап’ясті. Цей рух відбувається завдяки лівій нозі. Він рухається туди та назад. Причому швидкість руху можна порівняти з рухом пальця ноги. А цей рух створює палець правої ноги».

Розробниця каже, що звикнути до використання пристосування можна дуже швидко.

[Дені Клод, розробниця пальця]:

«Будь-який інструмент, яким ми вчимося користуватися в побуті, потребує деякої підготованості та досвіду. Великий палець нічим не відрізняється. Спершу він здається складним, але це не так. Під час дослідів ми показуємо, що люди можуть швидко й легко навчитися ним користуватися».

Професор когнітивної нейронауки Кембриджського університету вважає, що додатковий великий палець дає змогу користувачам сприймати світ зовсім по-іншому.

[Тамар Макін, професор когнітивної нейрохірургії]:

«Ми намагаємося вирватися за межі обмежень плоті та крові нашого власного тіла й дати вам змогу взаємодіяти зі світом абсолютно по-новому».

2022 року третій великий палець показали на Літній науковій виставці Королівського товариства, і майже 600 відвідувачів його протестувало. З них лише четверо не змогли правильно ним скористатися.

Завдання полягало в маніпулюванні об’єктами протягом короткого часу. До того ж це успішно робили люди різного віку.

Дослідники вважають, що третій великий палець можна буде використовувати для підвищення продуктивності.

[Тамар Макін, професор когнітивної нейрохірургії]:

«Це можуть бути ті, хто покладається в роботі на спритність рук: від робітників, зайнятих фізичною працею, паянням, до хірургів, яким доводиться використовувати безліч інструментів одночасно».

Також цю розробку зможуть використовувати люди з обмеженою рухливістю чи інвалідністю.

11. Як харчові відходи допомагають фермерам у Дубаї

Добриво з відходів

Дубай, ОАЕ

Ці харчові відходи, безумовно, потраплять у контейнер для сміття, але не опиняться на звалищі. Їх доставлять на переробне підприємство в Дубаї. Уже кілька років місцевий стартап збирає харчові відходи в ресторанах міста. Із залишків їжі роблять добрива.

[Юсеф Чехад, співзасновник переробної компанії]:

«Ми живемо серед пісків, але можемо перетворити їх на родючий ґрунт. Так ми допоможемо сільськогосподарському сектору, а також захистимо та зміцнимо продовольчу безпеку країни».

Зібравши харчові відходи, їх сортують. Потім компостують. Процес триває від 8 до 12 тижнів.

[Юсеф Чехад, співзасновник переробної компанії]:

«Під час компостування відходи треба постійно перевертати. Також потрібне природне сонячне світло й тепло. Це гарантує, що процес пройде як слід».

До компостування також залучають бактерії, гриби та дощових черв’яків. Готове добриво пакують у мішки. Потім воно надходить на ферми в усіх Арабських Еміратах.

[Хамад Халфан аль-Мутава, фермер]:

«У вирощуванні сільськогосподарських культур дуже важливі натуральні органічні добрива. Я помітив, що ці добрива не пахнуть. І це додатковий плюс сучасної продукції».

У переробній компанії називають добриво «коричневим золотом». Але їхня діяльність корисна не тільки фермерам.

[Юсеф Чехад, співзасновник переробної компанії]:

«Ми позбавили звалища тисячі тонн харчових відходів. Так вдалося запобігти попаданню в атмосферу 1,2 тонни вуглекислого газу».

Стартап робить добрива з 2021 року. Харчові відходи йому постачає понад сто ресторанів.

12. Уряд Туреччини хоче прибрати з вулиць 4 млн бродячих собак

Бродячих собак приберуть із вулиць

Туреччина

Нільгуль щодня приїжджає до передмістя Стамбула погодувати бродячих собак. Таких небайдужих до безпритульних тварин, як вона, у Туреччині багато. Але тепер люди стривожені новим законопроєктом.

У країні живе приблизно чотири мільйони бродячих собак. Уряд хоче всіх прибрати з вулиць. Посилається на те, що вони нападають на людей, спричиняють ДТП і поширюють сказ.

Згідно із законопроєктом, собак поміщатимуть до притулку на 30 днів. Якщо за цей час тварину не прилаштують, то присплять.

Новий документ подадуть до парламенту найближчими днями. Опозиційна партія та активісти виступають проти. Уважають, що присплять більшість собак. На їхню думку, влада сама винна в тому, що тварини так розплодилися, бо треба було активніше проводити стерилізацію.

[Нільгуль Саяр, захисниця тварин]:

«Чи будуть муніципальні служби, які навіть не виконали свого обов’язку зі стерилізації тварин, шукати їм господарів? Звичайно, ні».

Проурядові медіа нагадують про напади бродячих собак. У грудні внаслідок такого інциденту в Анкарі постраждав десятирічний хлопчик. Він пролежав у лікарні три місяці, але лікування поки що не закінчилося. Невдовзі йому зроблять ще одну операцію. Але навіть батько цього хлопчика не схвалює плани уряду.

[Халіль Їльмаз, батько постраждалого хлопчика]:

«Я проти присипляння здорових собак. Я просто хочу, щоб (влада) зробила вулиці безпечними. Цього достатньо. Треба збудувати більше притулків. У країні всюди вже створюють асоціації».

Захисники тварин згодні, що проблему треба розв’язувати. У Туреччині щорічно стерилізують коло 260 000 бездомних собак, але цього замало.

[Ахмет Кемаль Сенполат, голова Федерації із захисту тварин]:

«Ми хочемо, щоб безпритульних тварин поменшало, але потрібен гуманний підхід. І єдиний спосіб — це відловлювати, стерилізувати, вакцинувати, а потім випускати».

Противники законопроєкту вважають, що уряд не зможе здійснити свої плани в тому вигляді, у якому їх подає. Для чотирьох мільйонів собак треба створити великі притулки та залучити безліч ветеринарів для стерилізування. Також потрібно докласти багато зусиль, щоб знайти господарів усім цим тваринам. На думку активістів, це важко здійснити.

13. Заплив на гумових камерах для тракторних коліс влаштували в Косові

Екстремальні перегони на річці

Призрен, Косово

Екстремальні, але веселі перегони влаштували на річці в косовському Призрені. Сто відчайдушних сміливців вирушили в дорогу на гумових камерах для тракторних коліс. На дистанції півтора кілометра на них чекає холодна вода, кам’яні пороги та швидка течія.

Такі запливи тут проводять уже 20 років, але в трохи іншому вигляді вони проходили й раніше. Тепер щороку сюди приїжджають десятки шанувальників гострих відчуттів.

[учасник змагань із Призрена]:
«Спочатку я боявся, а потім стало легко. Мені дуже сподобалося, і перегони видалися короткими. Ми добряче повеселилися».

Цього року перемогла учасниця з Бразилії.

[Мафушинья Монтейру, переможниця]:
«Це мій найбожевільніший і найдивовижніший досвід. просто приголомшливо. Мені тут дуже подобається. Я боялася каміння й холодної річки, але все пройшло чудово. І для мене це надто коротка дистанція. Я хочу пропливти більше і сподіваюся повертатися сюди щороку».

Заплив улаштовують на річці Призренська-Бистриця, яку ще називають Лумбарді. Вона бере початок на снігових схилах гір Шар-Планина, протікає через центр Призрена і впадає на захід від міста в річку Білий Дрин.

14. Поринути в життя XIII століття можна на ярмарку в Алжирі

Ярмарок повертає в минуле

Тлемсен, Алжир

Подорож у часі можна здійснити, відвідавши ярмарок в алжирському місті Тлемсен. Щороку тут на ринку розігрують вистави, виконують традиційну музику та читають вірші. А неподалік іде торгівля. Так місто жило сотні років тому.

[Самір Мазурі, актор]:
«Це старовинний ринок з алжирським колоритом, з традиціями наших поетів та ремісників. Мета заходу — ознайомити з алжирською спадщиною, як матеріальною, так і нематеріальною».

[Абделазіз Буссала, актор]:
«Ми приваблюємо туристів, щоби наша культура не зникла й дійшла до наступних поколінь. Як актор, я люблю алжирську культуру. І ми хочемо ознайомити з нею інші країни, у яких, можливо, не знають про наші традиції та звичаї».

На захід з’їжджаються з усього Алжиру. Приходять і жителі Тлемсена.

[гостя ярмарку]:
«Я прийшла з дочкою, щоб показати їй культуру Тлемсена й більше про неї дізнатися. Ми живемо тут, у цьому місті, але донька не знає цих традицій. Я привела її, щоб вона дізналася про все це і в майбутньому розповіла своїм дітям».

«Сук Азман», або «Старий ринок», розташований на території колишнього королівського палацу Мешуар. Його звели у XIII столітті султани берберської династії Зіанідів. До нашого часу майже нічого не збереглося. Але на початку минулого десятиліття над руїнами звели новий палац із просторими залами, галереєю та гарним внутрішнім двориком.

Ярмарок, який демонструє традиційну алжирську культуру, проводять тут уже втретє.

15. Усе рожеве: у Литві влаштували фестиваль холодного борщу

Фестиваль холодного борщу

Вільнюс, Литва

Подвійний рекорд побили у Вільнюсі. 1200 осіб одночасно з’їли холодний борщ. Стіл був завдовжки 362 метри. Досягнення присвятили фестивалю холодного борщу. Литовською цю страву називають «шалтибарщай».

[Довіле Александравічене, голова Вільнюського агентства розвитку]:

«Улітку ми не можемо й дня прожити без цього борщу. І старі, і молоді їдять холодний борщ щодня. Тому ми запрошуємо всіх приїхати до Вільнюса та покуштувати цей борщ. Він унікальний, дуже гарний та рожевий».

У Литві холодний борщ переважно готують із буряків, огірків та кефіру. Додають круто зварені яйця, а ще зелень. Подають із гарячою відварною картоплею. Але кожен може класти що завгодно на свій смак.

[Рита Керсуліте, кухарка]:

«Це наш найкращий суп. З цим погодяться всі литовці. Це частина нашої культури. Усі литовці люблять холодний борщ, приготований за улюбленим рецептом».

Під час фестивалю також провели конкурс із забігу з борщем на таці. Завдання — пробігти 600 метрів, не розливши ані краплини.

Ну а для тих, хто хоче тільки повеселитися, поставили 50-метрову надувну гірку. З’їхавши із неї, потрапляєш у таку ж надувну миску з борщем.

16. Балет із США привіз до лондонського Королівського оперного театру спадщину Фредеріка Аштона

Фестиваль на честь Аштона

Велика Британія

У лондонському Королівському оперному театрі відбулася прем’єра міжнародного фестивалю Ashton Worldwide, присвяченого творчості балетмейстера Фредеріка Аштона. Його вважають творцем англійського балетного репертуару.

Аштон був хореографом Королівського балету та відомий своїм унікальним «англійським стилем». Він автор таких творів, як «Маргарита та Арман» та «Симфонічні варіації».

На відкритті виступила балетна трупа із Сарасоти, що в США. Вона відома тим, що відроджує творчість Аштона.

Режисер Ієн Вебб не раз виступав у Королівському оперному театрі під керівництвом Фредеріка Аштона.

[Ієн Вебб, директор балету Сарасоти]:

«Сарасота — чудове місце. Я завжди думаю, що це перлина у світі мистецтв Флориди. Ми там маємо чудову оперну трупу, чудовий оркестр, балет — усе, що пов’язане з культурою. Слід визнати, що привезти сюди цю невелику компанію з Америки це велика честь».

Прима-балерина трупи Дженніфер Гекбарт каже, що для неї честь виступати в Королівському оперному театрі.

[Дженніфер Гекбарт, прима-балерина]:

«Я нетерпляче чекаю нашого виступу. Репертуар дуже різноманітний. Ми покажемо різні балетні вистави з елементами хореографії Аштона».

Репертуар трупи Сарасоти включає такі твори, як «Благородні та сентиментальні вальси» та фантазія-соната «Прочитання Данте».

[Емма Саутворт, креативний продюсер трупи]:

«Чудово, що балет Сарасоти приїхав у той час, коли Королівський балет прославляє спадщину сера Фредеріка Аштона. Ми запросили міжнародну компанію із Сарасоти, яка сама має досвід виконання робіт Аштона».

Фестиваль Ashton Worldwide проходитиме в усьому світі до 2028 року.

17. У Болгарії з розмахом відзначають Свято троянди

Фестиваль троянд

Казанлик, Болгарія

Пелюстки троянд стали натхненням для цього святкування в місті Казанлик, що стоїть просто в Долині троянд. Тут проходить фестиваль, присвячений одному із символів Болгарії.

Захід починається рано вранці на трояндових плантаціях. Дівчата в традиційному одязі збирають пелюстки цих квітів. А поруч ознайомлюють із технологією виробництва трояндової олії та трояндової води.

[Теодор Василєв, екскурсовод Казанлицького історичного музею]:

«Ця інсталяція є так званим перегонним кубом, французькою –- аламбік. Сюди ми помістили 20 кілограмів квітів троянд та 80 літрів води. Це посудина для охолодження дистиляту. Пара доходить до посудини-головки, потім стікає цією трубою, остигає в охолоджувальній посудині й потрапляє у резервуар для трояндової води».

Після збирання пелюсток виступають фольклорні колективи. Святкування переміщається до міста. Вулицями проходить барвиста колона із 6000 учасників.

Вирощувати троянди в цих краях почали у XVIII столітті. Нині трояндові плантації охоплюють 5000 гектарів. Тут росте різновид дамаської троянди — казанлицька.

[Галина Стоянова, мер Казанлика]:

«Фестивалю троянд уже 121 рік. І кожне святкування показує результати роботи виробників трояндової олії та продавців троянд. Вони зберігають національний символ — болгарську казанлицьку троянду».

Цьогоріч для святкування є ще одна причина. Весна видалася теплою, тож троянди зацвіли раніше. Як наслідок, пелюсток зібрали вдвічі більше.

У Болгарії роблять одну з найліпших трояндових олій у світі. А Долина троянд та цей фестиваль приваблюють десятки тисяч туристів.

[Кайла Віттакер, туристка зі США]:

«Чудово бачити, наскільки важливим є виробництво трояндової олії і цей фестиваль. Він залучає людей до місцевої культури за допомогою музики, танців і страв національної кухні».

Ефірну олію троянд використовують у виробництві косметики та парфумерії. З пелюсток роблять чай та варення. Їх додають і в рахат-лукум.

Фестиваль троянд проходить по черзі у двох містах: у парні роки — у Казанлику, у непарні — у місті Карлово, де теж роблять трояндову олію.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: