20.01.2024
Телеканал NTD

Для норвезького олімпійського чемпіона розробили суперкросівки

Для норвезького олімпійського чемпіона розробили суперкросівки

Унікальне взуття розробили спеціально для олімпійського чемпіона з бігу на 400 метрів із бар'єрами Карстена Варгольма..

Дата завантаження: 2024-09-19

video

Унікальне взуття розробили спеціально для олімпійського чемпіона з бігу на 400 метрів із бар’єрами Карстена Варгольма з Норвегії. І його він надіне, коли захищатиме титул на Олімпіаді в Парижі.

Для розроблення кросівок норвежець спеціально поїхав на фабрику у В’єтнамі зі своїм спонсором — виробником взуття. Там довго тестував модель Berserker. Так, для нього виготовили коло 12 її прототипів, кожен з яких довели до досконалості.

На підошві таких кросівок є спеціальний шип спереду, спеціально адаптований до манери бігу Варгольма й до того, як він приземляється після подолання бар’єра.

На роботу пішло 12 місяців.

[Хосе ван дер Він, представниця компанії-спонсора]:

«Супершипи можуть дати вам прискорення під час бігу на 1-2 %. Це різниця, яка часто визначає переможця, бо розрив у легкій атлетиці нерідко мізерний, і ці 1-2 % справді відіграють роль».

Світовий рекорд 28-річного Варгольма становить 45,94 секунди.

Технологія створення спеціального взуття існує в тій чи іншій формі вже ось як 100 років. Наприклад, американський легкоатлет Джессі Оуенс, чотириразовий призер Олімпіади 1936 року, теж використовував модифіковані кросівки. Це дало йому змогу значно прискоритись.

Представник компанії-спонсора каже, що останні розробки в галузі взуття могли б дати змогу володарю світового рекорду з Ямайки Усейну Болту пробігти 100 метрів ще швидше.

[Стів Ленджис, представник компанії-спонсора]:

«Якщо ви подивитеся, що носив Усейн Болт, можете уявити, як би швидко він біг, якби був із супершипами».

Утім, колишній олімпійський чемпіон з бігу на 100 метрів Лінфорд Крісті вважає, що забіги, як і раніше, виграють у голові, а не в лабораторії.

[Лінфорд Крісті, колишній олімпійський чемпіон з бігу на 100 метрів]:

«Знаєте, взуття допомогло мені почуватися впевненіше. Але я думаю, що це покоління надто покладається на взуття. Якщо вони не мають взуття, вони бояться, що не зможуть швидко бігти. Але це не виправдання, бо вони вже все мають при собі».

Взуттєві компанії щороку вкладають мільйони доларів у технології, щоб дати спортсменам незначні переваги.
Коротке посилання на цю сторінку:

Для норвезького олімпійського чемпіона розробили суперкросівкиРідкісних аксолотлів, які навіть можуть регенерувати мозок, рятують від зникнення в МексиціПерший у США дослідницький центр кави з’явився в СШАДо Перу повернулися 33 археологічні експонати, які раніше нелегально вивезлиВивчення рухів немовлят може допомогти виявляти аутизм у ранньому віціДосягнувши Місяця, Індія звертає свій погляд на СонцеДрони допомагають угорським науковцям спостерігати за рідкісними кіньми ПржевальськогоСобака-робот із лапами-пилососами чистить італійський пляжРуїни давньоримської пральні виявили під час будівельних робіт поруч із ВатиканомЦілющі клітини організму зможуть лікувати аутоімунні захворювання

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: