05.01.2024
Телеканал NTD

Знайдено живий організм із найбільшим геномом

Знайдено живий організм із найбільшим геномом

Тут, у Новій Каледонії, учені виявили живий організм із найбільшим геномом у світі. [Ілія Лейтч, генетик

Дата завантаження: 2024-10-05

video

Тут, у Новій Каледонії, учені виявили живий організм із найбільшим геномом у світі.

[Ілія Лейтч, генетик]:

«І це особливо цікаво, бо це рослина».

Нове дослідження показує, що розмір геному цього виду вилкових папоротей більш ніж у 50 разів перевищує розмір людського геному.

[Ілія Лейтч, генетик]:

«Він побив усі попередні рекорди. Тож це справді захопливе дослідження для розуміння біології».

Учених уже давно цікавить, чому в одних організмів великі геноми, а в інших — ні.

[Ілія Лейтч, генетик]:

«Нам удалося показати, що розмір геному може впливати на те, як, де й коли рослина зможе рости, наскільки успішно конкуруватиме з іншими рослинами, а також наскільки вона буде стійкою до зміни клімату».

Зразки, використані в дослідженні, зібрали торік на одному з островів Нової Каледонії.

Папороть росте переважно на землі або на стовбурах повалених дерев.

[Ілія Лейтч, генетик]:

«Насправді в кожній клітині цієї папороті 416 хромосом. Тоді як секвенування людського геному містить набір ДНК з 23 хромосом».

Але великий геном не обов’язково є корисним.

Наприклад, більші геноми вимагають більше ресурсів для реплікації, відновлення та транскрипції ДНК — процесу, який клітина використовує для вироблення білків, необхідних організму для функціонування.

[Ілія Лейтч, генетик]:

«Наші останні дослідження насправді показують, що не дивно, що види з більшими геномами мають вищий ризик зникнути, ніж інші».

А найбільший геном серед тварин зареєстрували в мармурової дводишної риби в Африці. Геном папороті майже на 25 % більший.
Коротке посилання на цю сторінку:

Знайдено живий організм із найбільшим геномом«Розумні» окуляри показали, на що найчастіше дивляться покупці нерухомостіШеф-кухар із травмованою ногою працює в «підвішеному» станіДля норвезького олімпійського чемпіона розробили суперкросівкиКомпанія Samsung показала свої новітні гаджети, зокрема годинник та перстеньЧи можуть надзвукові пасажирські авіаперельоти стати реальністюУ Японії розробили прилад, який запобігає тепловому ударовіДрони допомагають угорським науковцям спостерігати за рідкісними кіньми ПржевальськогоРоботаксі та ШІ захоплюють робочі місця в КитаїПерший у світі готель, надрукований на 3D-принтері, будують у США

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: