08.03.2024
Телеканал NTD

Нешкідливе пальне з повітря та води випробовують на болідах «Формули-1»

Нешкідливе пальне з повітря та води випробовують на болідах «Формули-1»

Напевно, кожен шанувальник спорткарів знає, що це Lamborghini Huracan Sterrato («ламборгіні уракан стеррато»). Але навряд чи..

Дата завантаження: 2024-09-08

video

Напевно, кожен шанувальник спорткарів знає, що це Lamborghini Huracan Sterrato («ламборгіні уракан стеррато»). Але навряд чи комусь спаде на думку, що він працює на пальному з повітря та води. Називається воно Zero Petroleum.

Технологію одержання нешкідливого пального розробила британська компанія. Учені кажуть, що воно краще за бензин і дизель. Щоб його отримати, крім води та повітря, треба електроенергія.

[Нілай Шах, головний науковий співробітник компанії-розробника]:

«Й ось тут відбувається справжнє диво. Ми вже маємо водень та оксид вуглецю. Вони надходять у цей реактор, що складається з кількох трубок із каталізаторами. Туди потрапляє водень та оксид вуглецю, а знизу виходить наше цільове пальне».

Цього року компанія оголосила про партнерство з однією з команд «Формули-1». До 2030-го всі перегонові боліди повинні відмовитися від викопного пального.

[Педді Лоу, засновник компанії-розробника]:

«Важливість “Формули-1” у тому, що вона стане однією з платформ, на якій випробують нові види пального. “Формула-1” відома у світі як піонер нових технологій та нових ідей. А в результаті вона допомагає запровадити це на масовий ринок. Так буде й із пальним».

Нове пальне тестує учасник змагань «Формули-1».

[Чжоу Гуаньюй, автоперегонник]:

«Я хочу бути впевненим, що за такої системи ми матимемо таку ж енергетичну віддачу, як у нинішніх автомобілів “Формули-1”. Ми не хочемо знижувати потужність двигуна. <…> Тому нам треба переконатися, що все буде майже таким самим. Ми зважаємо на світові тенденції, але не хочемо міняти ДНК автоспорту чи “Формули-1″».

Наразі синтетичне пальне роблять на експериментальному заводі. Компанії ще треба буде перейти на масштабніше виробництво. Зі слів її фахівців, пальне з води та повітря підійде для авто, літаків та іншого транспорту.
Коротке посилання на цю сторінку:

Нешкідливе пальне з повітря та води випробовують на болідах «Формули-1»Роботи-тренери допомагають у реабілітації пацієнтів, які перенесли інсультДослідниця на каяку допомагає контролювати здоров’я канадських річокСкам’янілість доісторичної гігантської саламандри знайшли в НамібіїШеф-кухар із травмованою ногою працює в «підвішеному» станіАстрономи побачили пробудження чорної діри в глибинах УсесвітуКенійський стартап виготовляє 3D-друковані протезиКомахоподібний робот вивчатиме печери МарсаНова схожа на космічний корабель обсерваторія чекає на астрономів на КіпріШотландія: нова технологія для очищення води

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: