20.01.2024
Телеканал NTD

Науковці: вівтарну плиту в центрі Стоунхенджу вагою 6 тонн везли з Шотландії 750 км

Науковці: вівтарну плиту в центрі Стоунхенджу вагою 6 тонн везли з Шотландії 750 км

Нове відкриття походження одного з елементів Стоунхенджу вразило дослідників. Вівтарний камінь, вагу якого оцінюють у шість..

Дата завантаження: 2024-09-19

video

Нове відкриття походження одного з елементів Стоунхенджу вразило дослідників.

Вівтарний камінь, вагу якого оцінюють у шість тонн, колись давно подолав шлях приблизно в 750 кілометрів із Шотландії до англійського Солсбері.

[Нік Пірс, геолог і співавтор дослідження]:

«Хоч би як його везли — човном або сушею — це точно потребувало величезних зусиль».

Нік Пірс — геолог і співавтор дослідження.

[Нік Пірс, геолог і співавтор дослідження]:

«Він лежить прямо в центрі пам’ятки Стоунхендж. Це частина, на якій ви стоїте, щоби споглядати схід сонця між іншими каменями. Він розташований прямо посередині. Це, напевно, був важливий камінь».

Походження та призначення Вівтарного каменя залишається загадкою мегалітичної пам’ятки.

Протягом минулого століття загальноприйнятою була думка, що його привезли з Уельсу, як й інші великі компоненти Світової спадщини ЮНЕСКО.

Щоб дізнатися вік каменя, дослідники вивчили його геохімічний склад.

[Нік Пірс, геолог і співавтор дослідження]:

«Це метод мікроаналізу: ви спрямовуєте сфокусований лазерний промінь на мінерали в породі, і він їх випаровує. Потім ви аналізуєте пару та концентрацію урану і свинцю».

Як з’ясувалося, мінерали вівтарного каменя ідеально відповідають породі, знайденій на північному сході Шотландії.

Дослідники кажуть, що камінь перевезли приблизно 4600-2500 років тому. І це потребувало певної міри суспільної організованості громад.

Точне місце, де видобули Вівтарний камінь, досі невідоме. Але дослідники кажуть, що складність перевезення такого величезного вантажу на таку велику відстань вказує на його важливість для будівників Стоунхенджу.

Пам’ятку зводили в кілька етапів упродовж коло 500 років, починаючи з 3000 року до нашої ери.

Він залишається загадковим місцем, що приваблює туристів з усього світу.
Коротке посилання на цю сторінку:

Науковці: вівтарну плиту в центрі Стоунхенджу вагою 6 тонн везли з Шотландії 750 кмРоботи-тренери допомагають у реабілітації пацієнтів, які перенесли інсульт«Летючий» електричний човен на підводних крилах установив рекордНовий тест зможе передбачати хворобу Паркінсона до появи симптомівIFA у Берліні: Electrolux показала «розумну» та енергоощадну кухнюДо Перу повернулися 33 археологічні експонати, які раніше нелегально вивезлиСкам’янілість доісторичної гігантської саламандри знайшли в НамібіїУнікальний датчик пожеж здобув премію Дайсона у Великій БританіїРідкісних аксолотлів, які навіть можуть регенерувати мозок, рятують від зникнення в МексиціУ Балтиці поруч із вітряками створили підводну морську ферму

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: