16.09.2024
Телеканал NTD

Руїни затопленого села оголилися на озері Морнос, що обміліло в Греції

Руїни затопленого села оголилися на озері Морнос, що обміліло в Греції

З-під води штучного озера Морнос у центрі Греції знову з'явилися стіни затопленого села Калліо. Востаннє їх..

Дата завантаження: 2024-09-16

video

З-під води штучного озера Морнос у центрі Греції знову з’явилися стіни затопленого села Калліо. Востаннє їх бачили майже 45 років тому.

Водойма міліє через небувалу посуху. Минулої зими тут випало дуже мало снігу, а влітку майже не було дощів. Це озеро забезпечує водою майже половину населення Греції. Нині його рівень опустився до найнижчого за останні десятиліття.

[Дімітріс Гіаннопулос, голова Доридської громади]:

«Озеро почало міліти, оголюючи руїни, які видно з довколишніх гір. Рівень води знижується щодня. Півтора місяця тому почали з’являтися перші будинки затопленого села Калліо. Його затопили, щоб створити штучне озеро Морнос».

Зі слів голови Доридської громади, якщо цього року випаде мало снігу та дощу, а температура буде високою, то ситуація погіршиться.

[Дімітріс Гіаннопулос, голова Доридської громади]:

«Ми можемо повернутися до того, що пережили в 90-х роках, коли озеро можна було перейти пішки. Якщо ми знову опинимося в такій ситуації, це буде величезна проблема. Тому треба поважати цей ресурс і розумніше його використовувати».

Село затопили в 1980 році, щоб створити водойму для забезпечення потреб столиці Греції, розташованої приблизно за 200 кілометрів.

[місцевий житель]:

«Погано, що озеро міліє. Раніше я бачив його повним і казав, що це пляж. Тепер усе, що бачиш, це суха земля».

[місцева жителька]:

«Якщо так триватиме, то на дні оголиться все село, де була церква й наш дім».

У серпні 2022 року площа поверхні озера становила майже 17 квадратних кілометрів, і в ньому було 1,2 мільярда кубометрів води. Цього року площа становить лише 12 кілометрів, а об’єм води в озері зменшився до 700 мільйонів кубометрів.

Водночас Морнос, а також три інші водосховища постачають воду регіонові, у якому мешкає коло чотирьох мільйонів осіб.
Коротке посилання на цю сторінку:

Руїни затопленого села оголилися на озері Морнос, що обміліло в ГреціїСотні мігрантів з Марокко вплав добираються до іспанської СеутиТуристам і мешканцям Данії прищеплюватимуть екологічні звичкиНафтові плями зіпсували узбережжя Карибського моря у ВенесуеліПавла Дурова випустили під заставу в 5 млн євро, висунувши йому звинуваченняЖивуть у страху: на курорті в Чилі може впасти елітний ЖКВиснажлива спека знову мучить мільйони людей у ​​ЄвропіЖителі Барселони протестують проти туризмуВ Африці оголосили надзвичайну ситуацію через епідемію віспи мавпЛюди в Пакистані переходять на сонячну енергію, але не заради екологічності

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: