27.11.2024
Телеканал NTD

Нові знімки телескопа «Евклід» дивовижно чітко показали далекий космос

Нові знімки телескопа «Евклід» дивовижно чітко показали далекий космос

Сліпучі зірки й галактики, що обертаються. Це нещодавні знімки космічного телескопа «Евклід». У Європейському космічному агентстві..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Сліпучі зірки й галактики, що обертаються. Це нещодавні знімки космічного телескопа «Евклід».

У Європейському космічному агентстві кажуть, що ці зображення є «безпрецедентною знахідкою», яка опинилася в руках науковців менш ніж за рік, відколи запустили телескоп.

До цього астрономи спостерігали за 17-ма космічними об’єктами: від близьких хмар газу та пилу до далеких скупчень галактик.

[Валерія Петторіно, науковий співробітник проєкту ЄКА «Евклід»]:

«Ми нарешті розмістили таку складну оптику в космосі на висоті півтора мільйона кілометрів від Землі».

На одному з найцінніших знімків зображена туманність M78 у сузір’ї Оріона, оповита пеленою міжзоряного пилу.

[Валерія Петторіно, науковий співробітник проєкту ЄКА «Евклід»]:

«Камера “Евкліда”, особливо інфрачервона, справді буквально дивиться крізь хмари та спостерігає вдвічі більше об’єктів, ніж ми можемо бачити за допомогою видимого діапазону. Загалом близько 300 тисяч об’єктів».

За даними ЄКА, зображення «Евкліда» щонайменше вчетверо чіткіші, ніж ті, які можна отримати з наземних телескопів. Завдяки їм учені надіються відповісти на важливі запитання про Всесвіт.

[Валерія Петторіно, науковий співробітник проєкту ЄКА «Евклід»]:

«Яка природа темної енергії? Яка природа темної матерії? Чому Всесвіт розширюється саме таким чином, тобто з прискоренням, яке відбувається дедалі швидше й швидше, а не сповільнюється через силу гравітації?»

«Евклід» знімає великі ділянки як у видимому, так і в інфрачервоному світлі. За шість років телескоп обстежить третину неба, зокрема мільярди галактик. Так, він визначить розташування та форму космічних об’єктів, що до десяти мільярдів світлових років від Землі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Нові знімки телескопа «Евклід» дивовижно чітко показали далекий космосВідомий французький музикант став першим пасажиром словацького аерокараБразильський стартап показав свій перший повномасштабний прототип аеротаксіМетелики, бджоли та жуки: у Німеччині починається сезон підрахунку комахНа виставці в Токіо показали, яким може стати життя у 2050 роціНова лінійка iPad від Apple: чип M4 та екран OLEDБіонічну «м’яку» стопу розробили в ІталіїПрадавнього родича коали завбільшки з білого носорога досліджують в АвстраліїАртефакти з «Британських Помпеїв» показали на виставці в АнгліїУ Помпеях на стінах будівлі знайшли дитячі малюнки віком 2000 років

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: