28.01.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 7 по 12 січня)

Огляд світових подій (з 7 по 12 січня)

1. США та їхні союзники почали спільні удари по об'єктах хуситів у Ємені Удари коаліції по..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

1. США та їхні союзники почали спільні удари по об’єктах хуситів у Ємені

Удари коаліції по хуситах

Ємен

Центральне командування США заявило, що почало спільні удари по об’єктах хуситів у Ємені. Це стало відповіддю на напади бойовиків, яких підтримує Іран, на кораблі в Червоному морі.

Багатонаціональну операцію проводили спільно з Великою Британією та за підтримки Австралії, Канади, Нідерландів та Бахрейну.

Міністерство оборони Великої Британії заявило, що «за попередніми ознаками, хусити втратили колишню здатність загрожувати торговельному судноплавству».

Напади на кораблі в Червоному морі тривають із листопада. Вони порушили морську торгівлю, бо провідні світові вантажні компанії тепер прокладають маршрути через мис Доброї Надії, оминаючи Суецький канал.

Хусити заявили, що так вони виражають підтримку палестинцям та ХАМАСу, що в Секторі Гази, і що напади триватимуть доти, доки Ізраїль не припинить воєнну операцію в анклаві.

Коаліція на чолі зі США завдає ударів із повітря та з моря по військових об’єктах хуситів. Її підтримала і Японія. Головний секретар кабінету міністрів Йосімаса Хаясі заявив журналістам, що його країна осуджує дії хуситів.

[Йосімаса Хаясі, головний секретар кабінету міністрів]:

«Водночас Японія підтримує рішення США та їхніх союзників виконати свої зобов’язання, щоб забезпечити вільний та безпечний прохід суден».

Австралія ж заявила, що надала кадрову підтримку США та Великій Британії в їхніх ударах по військових об’єктах хуситів.

[Річард Марлз, міністр оборони Австралії]:

«Дії, які зроблено за підтримки Австралії, спрямовані на збереження свободи судноплавства у відкритому морі, на підтримання глобальної торгівлі, яка має центральне значення для національних інтересів Австралії».

Водночас у четвер США осудили захоплення Іраном нафтового танкера біля берегів Оману та закликали негайно звільнити судно та його екіпаж.

Танкер «Сент-Ніколас» з іракською нафтою прямував до Туреччини. Він ходить під прапором Маршаллових Островів. Як повідомили іранські державні медіа, Тегеран захопив його у відповідь на конфіскацію США того самого судна й нафти торік.

Це може спричинити ще більше загострення напруженості в регіоні.

2. Влада Еквадору оголосила війну злочинним бандам

Бандам оголосили війну

Еквадор

Уряд Еквадору оголосив війну злочинним угрупованням. Ситуація в країні загострилася 7 січня, коли з в’язниці втік ватажок банди «Лос-Чонерос», на прізвисько Фіто. Після цього в деяких тюрмах сталися бунти. У відповідь президент Даніель Нобоа на 60 днів запровадив режим НС, щоб військовики навели лад.

Наступного дня в країні сталася низка нападів. Озброєні люди в масках увірвалися на телестанцію в Гуаякілі й перервали прямий ефір. Пізніше поліція заявила, що арештувала 13 підозрюваних та відновила порядок. Правоохоронці вилучили вогнепальну зброю та два автомобілі. Затриманих звинувачують у тероризмі.

Також у різних районах Гуаякіля за день було вбито щонайменше вісім людей. Водночас у різних куточках країни невідомі викрали сімох поліціянтів.

Президент оголосив, що Еквадор перебуває в стані «внутрішнього збройного конфлікту». Він видав указ про визнання 22 банд терористичними організаціями та доручив військовикам їх знищити.

Голова об’єднаного командування збройних сил країни підтвердив, що армія починає нейтралізацію цих угруповань.

[Хайме Вела, командувач ЗС Еквадору]:

«З цієї хвилини всі терористичні групи, названі в указі (президента), стають воєнною ціллю. На карту поставлено сьогодення та майбутнє нашої батьківщини. І жодний теракт не змусить нас здатися. Ми не відступимо й не вестимемо переговорів: (суспільний) добробут, справедливість і порядок не можуть просити дозволу на існування або схиляти голову перед терористами».

Жителі країни налякані. У Кіто закриваються магазини й торгові центри.

[житель Кіто]:

«Люди не просто налякані, їх проймає жах. І це не дивно. Як це можливо, що в країні, яка потребує створення робочих місць та іншої підтримки, закриваються навіть торгові центри? Аж не віриться».

[жителька Кіто]:

«На роботі нам наказують іти раніше, щоби встигнути на транспорт, і кажуть, що треба триматися якомога далі від будь-яких (підозрілих) об’єктів. Загалом дуже страшно. Цю знервованість можна відчути всюди».

В Еквадорі діє багато злочинних угруповань, які вдаються до рекету, торгують наркотиками та скоюють убивства, зокрема й замовні. Водночас банди борються одна з одною за сфери впливу, дестабілізуючи ситуацію в країні.

3. У Польщі арештували ексголову МВС та його колишнього заступника — почалися протести

Арешт голови МВС

Варшава, Польща

У Польщі арештували ексміністра внутрішніх справ Маріуша Камінського та його колишнього заступника Мацея Вонсіка. Затримання відбувалося в президентському палаці, куди їх запросили на церемонію призначення радників польського президента Анджея Дуди.

Камінський та Вонсік — представники тепер уже опозиції, а ще донедавна — керівної партії «Право і справедливість». Їх арешт продемонстрував посилення конфлікту між президентом і новим урядом країни, який очолив Дональд Туск.

У зв’язку з цим біля президентського палацу та поліційної дільниці, куди повезли арештованих, почалися протести.

[протестувальник]:

«Вони входять у президентський палац та арештовують людей. Президентський палац — це як посольство! Люди шукають притулку від репресій, але хтось ставить під сумнів президентське помилування. Хто вищий за президента? Цей уряд зараз, схоже, діє поза законом. Не хочу нікого образити, але маю таке відчуття, ніби я живу в “банановій республіці”».

У 2015 році Камінського та Вонсіка засудили за махінації із земельними ділянками та корупцію. Справа стосувалася періоду 2007 року, коли Камінський обіймав посаду голови Центрального антикорупційного бюро Польщі, а Вонсік був його заступником. Але того ж року президент Анджей Дуда їх помилував.

Наприкінці минулого року справу поновили. Обох політиків засудили до двох років в’язниці та позбавили депутатського статусу.

Їх затримали на території президентського палацу, коли сам Анджей Дуда поїхав на зустріч із лідером білоруської опозиції Світланою Тихановською.

Зазначимо, що Камінський обіймав посаду голови МВС Польщі з 2019 по 2023 рік. Раніше він був членом польського Сейму.

4. Загиблих від землетрусу в Японії вже понад 200

Загиблих уже понад 200

Японія

У Японії шукають загиблих унаслідок сильного землетрусу, який стався 1 січня. Їх кількість уже перевищила 200 осіб, ще 68 людей уважають зниклими безвісти.

Масштабну пошукову операцію в районах, що дуже постраждали, почали лише 9 січня. Для цього влада Японії послала 6300 військовиків. Але, як і раніше, заважає холодна погода, рясні дощі та снігопади.

Того ж дня уряд схвалив виділення 33 мільйонів доларів на відновлення та допомогу постраждалим. Ці гроші видадуть із бюджетних запасів. Обіцяють вжити й інших заходів.

[Фуміо Кісіда, прем’єр-міністр Японії]:

«Крім того, щоб підтримати грошовий потік місцевих органів влади в районах, що постраждали від землетрусу, я попросив зробити все можливе для виконання місцевих фінансових заходів, таких як попередній розподіл податків для особливих випадків».

Тисячі місцевих жителів досі без води та електрики. І коли почнуть відновлювати інфраструктуру, поки що не знають. Доставляння допомоги та інформації також ускладнює негода.

[жителька постраждалого району]:

«Коли почнеться реконструкція? Коли збудують тимчасове житло? Можливо, це ще не вирішено, але тут немає інформації. Якщо щось вирішено, то ми хочемо знати. Якщо ми не матимемо умов для життя тут, то нам треба подумати про переїзд. Ми хочемо дістати інформацію про те, скільки все це триватиме. Доки нам треба буде приходити по воду? Ходити у вуличний туалет теж складно».

Землетрус магнітудою 7,6 стався на півострові Ното в префектурі Ісікава, що на західному узбережжі Японії. Він став найсмертоноснішим у країні з часів землетрусу, що трапився 2016 року на південному острові Кюсю.

5. Новий удар по китайській компанії Evergrande: арештовано віцепрезидента автомобільного підрозділу

Новий удар по Evergrande

Китай

Китайська компанія Evergrande New Energy Vehicle Group оголосила, що її віцеголову Лю Юнчжо затримала поліція. Проти нього порушено кримінальне провадження. Це спричинило падіння вартості акцій конгломерату, а також стало для нього ще одним ударом.

Підрозділ із виробництва електромобілів — дочірнє підприємство китайського забудовника China Evergrande Group із найбільшим боргом у світі.

Як повідомляють, Лю арештували за підозрою в «незаконних діях». Однак подробиць немає.

Борг Evergrande Group сягає майже 340 мільярдів доларів. Її голова та засновник Хуей Каянь також перебуває під слідством за підозрою у фінансових злочинах.

Акції компанії почали стрімко падати на Гонконзькій фондовій біржі у вересні 2021 року. А вже через кілька місяців Evergrande оголосила дефолт за своїми зобов’язаннями перед глобальними інвесторами й почала процес реструктуризації.

У серпні 2023 року Evergrande подала заяву до нью-йоркського суду про банкрутство та захист від кредиторів у США. А через місяць китайська влада затримала кількох топменеджерів Evergrande Group, а Хуей Каяня помістили під домашній арешт.

6. Гендиректор Boeing визнав наявність недоліків у контролі якості

Помилку визнали

Заява голови Boeing

Компанія Boeing визнала помилку, пов’язану з інцидентом під час польоту Alaska Airlines.

У літака Boeing 737 MAX 9 вирвало двері запасного виходу, через що здійснили вимушену посадку.

Дивом ніхто серйозно не постраждав, але цей інцидент порушив питання того, як виробляють літак, який у Boeing продається найбільше.

Генеральний директор Дейв Калгун визнав недоліки в контролі якості. Він сказав, що Boeing підійде до розв’язання проблеми зі стовідсотковою прозорістю та подбає, щоб такого не повторилося.

Американські регуляторні органи призупинили експлуатацію 171 літака, щоби провести перевірки. Авіакомпанії в усьому світі зробили те саме.

Побоювання посилилися після того, як United Airlines повідомила, що виявила незакріплені болти на деяких своїх літаках.

У вівторок представник Білого дому заявила, що мандрівники мають право почуватися в безпеці.

[Карін Жан-П’єр, прессекретар Білого дому]:

«Ці літаки Boeing лишатимуться на землі доти, доки оператори повністю не завершать масштабних перевірок».

Літаки типу MAX уже були під пильною увагою після двох попередніх аварій зі смертельними наслідками.

Ці інциденти були пов’язані з виробничою помилкою, яку також згодом усунули.

Але відтоді в літака виникали численні проблеми з виробництвом та контролем якості, що може ще більше зашкодити репутації Boeing.

Як показують дані, компанія виконала свої плани щодо виробництва літаків на 2023 рік, але відстає від свого головного конкурента Airbus уже п’ятий рік поспіль.

7. У Мексиці розділений караван мігрантів знову сформувався й іде до США

Караван мігрантів іде далі

штат Чіапас, Мексика

Коло 2000 осіб із розділеного на початку січня каравану мігрантів знову йдуть на північ Мексики. Люди кажуть, що мексиканська влада їх обдурила.

Минулого тижня мігрантам пообіцяли видати транзитні візи. Людей розділили на групи, щоб вони звернулися по документи до різних міграційних центрів. Але переселенці кажуть, що більшість із них віз так і не отримала.

[Хосе Антоніо Родрігес, мігрант із Гондурасу]:

«Влада обіцяла нам допомогти, але це була брехня. Вони просто хотіли розділити караван».

[Хосе Гало, мігрант із Гондурасу]:

«Влада пообіцяла видати мігрантам документи, і їх відвезли до різних районів. Але вона збрехала».

Зараз караван вирушив із міста Арріага штату Чіапас і прямує до Сан-Педро-Тапанатепека, що на півдні Оахаки. Далі люди підуть до кордону США. Здебільшого це вихідці з країн Центральної Америки та Карибського басейну.

[Карлос Віра, мігрант з Еквадору]:

«Ми прибули з Еквадору, і всі знають, яка там ситуація. Щодня хтось гине, когось викрадають, а когось грабують. Там дуже важко, і ми не маємо іншого вибору».

Караван сформувався в грудні в південному місті Тапачула. Зі слів активістів, у дорогу вирушило 7000 осіб. На початку січня, коли караван спинила мексиканська влада, у ньому було вже 4000 мігрантів.

Торік на кордоні США зупинили коло двох мільйонів спроб нелегального перетину. Це рекорд. До цього призвело те, що Джо Байден пом’якшив міграційну політику.

Нині в Конгресі США стосовно цієї проблеми точаться дискусії. Республіканці не хочуть ухвалювати фінансування для України та Ізраїлю без виконання їхніх вимог щодо посилення південного кордону.

8. Маски повернулися: у лікарнях Іспанії знову треба прикривати ніс та рот

Маски повернулися

Іспанія

У п’ятьох іспанських регіонах знову зобов’язали носити маски. Поки що тільки в лікарнях. Причиною став сплеск випадків зараження грипом і COVID-19 у святковий сезон.

В останній тиждень грудня рівень захворюваності на гострі респіраторні захворювання в усій країні перевищив 950 випадків на 100 тисяч жителів. Водночас побільшало госпіталізацій, як порівняти з тим самим періодом торік.

У деяких регіонах захворюваність на респіраторні інфекції становить понад 1500 випадків на 100 тисяч жителів.

Валенсія — один із найбільш постраждалих регіонів. Там люди із симптомами, медики та всі, хто заходить до залів очікування, мають бути в масках.

Таке ж правило запровадили в Каталонії, Арагоні та Мурсії. А ось у Галісії носити маски наразі лише рекомендують.

У Барселоні деякі жителі самі надівають маски і в інших місцях.

[житель Барселони]:

«Я не думаю, що це необхідно на відкритому повітрі, але маска потрібна в громадському транспорті, місцях, де циркулює багато вірусів та є чимало людей із застудою чи грипом. Багато людей похилого віку страждає. Ми маємо захистити їх і себе».

Іспанія однією з останніх у Європі скасувала обов’язкове носіння масок після пандемії COVID-19. Люди були зобов’язані надягати їх у громадському транспорті до торішнього лютого. А в медцентрах та аптеках — до липня.

9. Кубинці поспішають заправитися перед різким стрибком цін на пальне

Бензин різко подорожчає

Гавана, Куба

Кубинці заполонили заправні станції в усій країні. Вони поспішають наповнити бак перед різким підвищенням цін на пальне — найбільшим на острові за останні десятиліття.

Кубинський уряд оголосив, що з 1 лютого роздрібна ціна на 94-й бензин зросте з 30 до 156 песо за літр. Це підвищення, на думку влади, необхідне, щоб забезпечити постачання пального.

[Хав’єр Ернесто, місцевий житель]:

«Я намагаюся заправитися до того, як вони збільшать ціну. Це велике підвищення, і я думаю, що потім заправитися буде складно».

Ціни на інші марки бензину та дизельного пального піднімуться аналогічно.

[Ернесто Кордеро, місцевий житель]:

«Це зачепить нас фінансово. Наповнити бак на 1000 песо і на 5–6 тисяч — не те ж саме. Усі постраждають від зростання цін».

Чутки про підвищення ходили на Кубі кілька місяців. Населення, яке виживає коштом величезних державних субсидій, останніми місяцями вже зіткнулося з високою інфляцією та зростанням цін на більшість товарів та послуг.

[Міхель Самора, місцевий житель]:

«Це позначиться на економіці, бо громадський транспорт і пасажирські перевезення подорожчають. Одне призведе до іншого, тож будуть проблеми з транспортом».

Влада каже, що збільшить ціни й на скраплений газ, що надходить до будинків, та електроенергію для споживачів. Утім, вона зазначила, що підвищення не зачепить найбідніші верстви населення.

10. Концепт-кари та віртуальні помічники: що показали автовиробники на виставці CES у Лас-Вегасі

Новинки у світі авто на виставці CES

Лас-Вегас, США

Виробники автомобілів показують концепт-кари та нові розробки на виставці CES у Лас-Вегасі.

Японська Honda анонсує запуск так званої нульової лінійки електромобілів. На виставці дебютують два прототипи: седан Saloon та мінівен Space-Hub.

[Сіндзі Аояма, директор Honda]:

«На перший погляд, такий автомобіль разюче відрізняється від інших, і відкриває нову перспективу. Виняткова оглядовість та інтуїтивно зрозуміле управління роблять керування безпечнішим та ефективнішим. Цей дизайн резонує з відчуттями водія та подарує задоволення від водіння».

Серійні автомобілі з’являться у 2026 році. Компанія також показала новий логотип електричних моделей нульової лінійки.

А це вже знайомий із минулої виставки електричний ліфтбек Afeela від Sony Honda Mobility. Цього разу він виїжджає без водія. Керують ним за допомогою джойстика від Sony PlayStation 5.

Afeela з прототипу поступово перетворюється на передсерійний автомобіль. У ліфтбека з’явилися дзеркала заднього огляду, змінилася світлотехніка та бампери. Компанія також розробила точнішу технологію виявлення пішоходів поблизу доріг та на них. А помічником водія буде штучний інтелект, який назвали «Персональним агентом».

[Ідзумі Каванісі, президент Sony Honda Mobility]:

«Ми прагнемо революціонізувати способи пересування людей, зробивши мобільність інтерактивною та виразною. Водночас треба створити та зміцнити зв’язок між реальним та віртуальним світом».

Віртуального помічника зі штучним інтелектом демонструє і Mercedes. Над ним компанія зі Штутгарта працювала кілька років. Віртуальний асистент може голосом виражати емоції, ставити уточнювальні запитання, щоб допомогти з вибором, і вловлювати настрій водія.

[Магнус Естберг, працівник Mercedes-Benz]:

«У новому CLA, який вийде наступного року, буде новий віртуальний помічник, який спирається на генеративний штучний інтелект. Він призначений для створення емпатичнішого та інтуїтивнішого способу взаємодії з автомобілем».

А BMW ознайомлює з новою системою віддаленого паркування. Вона має щонайперше полегшити роботу працівників готелів.

Автомобіль оснащено камерами та датчиками, які забезпечують круговий огляд. Інформація надходить до оператора, а той керує машиною та ставить її на стоянку в потрібному місці.

[Торстен Шмітт, працівник BMW]:

«Цю систему зазвичай використовують для ручного паркування. Вона допомагає паркуватися в дуже вузькому просторі, даючи чітке уявлення про те, скільки місця з кожного боку. Це запобігає зіткненню. Функція дуже важлива. Узагалі придбати цю систему можна вже сьогодні».

В’єтнамський виробник VinFast привіз до Лас-Вегаса прототип електричного мініпікапа VF 3. Про запас ходу інформації поки що немає. Коли стартує продаж, теж невідомо. Але компанія заявляє, що націлена на ринок США та інших країн світу.

11. Науковці створили перший функціональний напівпровідник із графену

Напівпровідник із графену

Нове досягнення науковців

Учені зі США та Китаю створили перший функціональний напівпровідник із графену. Це може стати початком нової епохи електроніки.

Зараз переважно використовують напівпровідники з кремнію. Але його фізичні властивості вже досягають своєї межі, бо електроніка дедалі більше ускладнюється.

Графен — це двовимірна модифікація вуглецю, яка є матеріалом завтовшки з атом. Графен має велику механічну жорсткість і рекордну теплопровідність. Однак він не має так званої забороненої зони, яка дає змогу напівпровідникам вмикатися та вимикатися.

Дослідники з Атланти й Тяньцзіня знайшли рішення. Вони неначе виростили шар графену на кристалах карбіду кремнію й отримали епітаксійний графен.

[Волтер де Гір, керівник дослідження]:

«Перевага графену в тому, що можна створювати дрібніші пристрої, які працюють швидше, але з меншим виділенням тепла. Тобто вдається використовувати властивості електронів, недоступні в кремнії. Тож це зміна парадигми — інший спосіб створення електроніки».

Епітаксійний графен удесятеро рухливіший, ніж кремній. Ця властивість допоможе збільшити швидкість обчислень в електронних пристроях.

На думку вчених, напівпровідники з графену можуть замінити кремній і на наступні 50 років стати провідною технологією в цій галузі.

12. Як можна визначити рак грудей за відбитком пальця

Знайти рак за відбитком пальця

Велика Британія

Чи може піт на кінчиках пальців жінки допомогти виявити рак молочної залози?

Науковці Університету Шеффілда, що у Великій Британії, розробили особливий тест. Він може стати безболісною альтернативою сучасних методів діагностики.

Професор Сімона Франчезе працює судмедекспертом майже 15 років. Раніше відбитки використовувала для пошуку підозрюваних.

Але під час роботи її дослідницька група зрозуміла, що той самий метод можна використовувати й для діагностики раку молочної залози.

[Сімона Франчезе, дослідниця]:

«Піт містить багато всіляких молекул, але нас цікавлять білки. По суті ми виявляємо ці білки, а різні рівні вмісту цих білків показують нам, чи має пацієнт доброякісну патологію, ранню (стадію) раку або метастатичний рак. І ми використовуємо штучний інтелект, щоб це зрозуміти».

Традиційні методи виявлення, такі як мамографія чи біопсія, ефективні. Але перший піддає опроміненню, а другий спричинює дискомфорт.

Франчезе вважає, що тест за відбитками пальців у майбутньому може замінити мамографію та спонукати більше людей проходити регулярні обстеження.

[Сімона Франчезе, дослідниця]:

«Звичайно, поки що в нас є тільки це. Отже, я закликаю жінок пройти ці тести, бо вони, як і раніше, рятують життя».

У 2021 році рак молочної залози випередив рак легень як найбільш поширене захворювання. За даними ВООЗ, щорічно у світі на нього припадає майже 12 % нових захворювань на рак.

13. Сміття, що плаває на річці Дрина, шкодить туризму в Боснії

Сміття накопичується

Боснія

Величезне плавуче звалище відходів у каньйоні річки Дрина — перше, що бачать туристи, які в’їжджають до Вишеграда, що на сході Боснії. Це псує враження від старовинного міста та викликає побоювання щодо впливу сміття на здоров’я та економіку.

[Деян Фуртула, екозахисник]:

«За моєю спиною коло 5000 кубометрів різноманітних відходів. На жаль, сміття надходить звідусіль, і це повторюється з року в рік. Наприклад, торік працівники ГЕС прибирали сміття 11 місяців, тобто майже цілий рік. Відходи везуть на міське звалище, що за приблизно 300 метрів звідси».

Екозахисник Деян Фуртула каже, що серед сміття можна знайти мертвих тварин, медичні відходи та деталі автомобілів.

[Деян Фуртула, екозахисник]:

«Люди кидають сміття у воду або на березі, а коли через рясні дощі й танення снігу рівень води підіймається, вода підхоплює його й приносить до Вишеграда. Як наслідок, ми стали регіональним сміттєзвалищем, бо сміття приносить із міст, що вище за течією Дрини, а не від жителів Вишеграда».

Працівники готельної індустрії підтверджують, що коли туристи виїжджають із тунелю, то насамперед бачать сміття.

[Данко Малюкан, працівник готельної індустрії]:

«Я не знаю, чи планує хтось його прибрати, чи воно тут так і залишиться. Це просто ганьба, принаймні я так уважаю. І це погано впливає на здоров’я — сто відсотків».

Річка Дрина протікає через Чорногорію, Сербію та Боснію. Але більша частина сміття збирається саме тут. Причина в тому, що 20 років тому Вишеградська ГЕС відгородилася від плавучих відходів, щоб вони не потрапляли в греблю.

14. Новий олімпійський водний центр у Парижі гріє воду енергією сонця

Новий водний центр

Париж, Франція

Олімпійський водний центр — один із двох об’єктів, які збудують у паризькому регіоні до майбутніх Літніх ігор. Він на 90 % працюватиме на відновлюваних джерелах енергії.

Понад 4000 сонячних панелей допоможуть нагріти воду в басейні до 27 градусів, а вигнута форма балок дає змогу обмежити простір, який треба опалювати та вентилювати.

Усередині встановлено 5000 глядацьких місць, 2000 з яких знімні. Тут відбуватимуться змагання з художнього плавання та стрибків у воду, а також відбіркові етапи турніру з водного поло.

Уперше басейн аквацентру наповнили водою в середині грудня 2023 року. Для цього знадобилося понад 5500 кубічних метрів води. Так перевірили водонепроникність басейнів та системи фільтрації в усьому об’єкті. Другий етап відбудеться в лютому, коли резервуари спорожнять і знову наповнять.

[Патрік Ольє, президент Метрополії Великого Парижа]:

«Платформи, які рухаються вздовж і поперек, дають змогу створити кілька басейнів усередині басейну завдовжки 70 метрів. Також є рухома підлога завдовжки 25 метрів та завширшки 10 метрів, яка може підійматися та опускатися. Це означає, що ми можемо створити дитячий басейн завглибшки 1,3 метра, а також басейни для плавання або художнього плавання. Ця система пересувних платформ дає змогу економити близько 10 % необхідного тепла для обігріву об’єкта».

Це найдорожча споруда паризької Олімпіади. На неї витратили 160 мільйонів євро. Очікують, що в експлуатацію водний центр здадуть наприкінці лютого.

Літні Олімпійські ігри в Парижі пройдуть із 26 липня по 11 серпня 2024 року. Більшість спортивних змагань проведуть у межах французької столиці.

15. Австралійський шеф-кухар створив торт, корисний для мозку

Корисний торт

Сідней, Австралія

Цей торт має апетитний вигляд. На смак теж приємний. Але в ньому є секрет: з деяких інгредієнтів можна приготувати вітамінний салат.

[Крістофер Те, шеф-кухар]:

«Шпинат, куркума, гарбуз та буряк».

Рецепт торта розробив шеф-кухар із Сіднея Крістофер Те. Знайти правильний баланс смаків було непросто.

[Крістофер Те, шеф-кухар]:

«Коли я приготував перший варіант торта, він на смак нагадував карі».

На думку експертів, такий торт корисний для мозку. Обрати правильні продукти допомогли фахівці з охорони здоров’я Університету Нового Південного Уельсу.

[Йоганнес ле Кутр, експерт із продуктів та здоров’я]:

«Харчові інгредієнти містять речовини, які дуже сприяють зміцненню здоров’я».

Буряк поліпшує кровообіг, зміцнює стінки судин і захищає від старечого недоумства. Оливкова олія запобігає розвитку хвороби Альцгеймера. Мед має протизапальні, бактерицидні та противірусні властивості. Чорниця та куркума посилюють приплив кисню до життєво важливих органів.

[Йоганнес ле Кутр, експерт із продуктів та здоров’я]:

«В останні 30 років люди дедалі більше дізнаються про ефективні продукти».

Кулінарний виріб назвали «Незабутнім тортом». Його зробили з нагоди 70-річчя доброчинної організації «Харчування на колесах». Вона безплатно доставляє продукти людям похилого віку.

16. Північна Ірландія відкриває нову віртуальну продюсерську студію

Новий центр кіно

Белфаст, Північна Ірландія

Це новий віртуальний виробничий комплекс вартістю 100 мільйонів фунтів стерлінгів, це трохи більше за 127 мільйонів доларів. Він розташований у Белфасті й має підвищити привабливість Північної Ірландії як центру великих кіно- й телепроєктів.

Північна Ірландія вже давно стала популярним місцем знімання відео. Вона відома пейзажами та посіченими береговими лініями. Тут створили популярний серіал «Гра престолів». Тепер новий комплекс покаже інший бік регіону.

Нову студію розробляв Ольстерський університет у співпраці з Комісією порту Белфаста та за підтримки національного кіноагентства.

Університет прагне створити нове покоління технологій візуальних ефектів. У ньому студенти здобувають практичний досвід.

[студентка]:

«Це революційно. Це дасть змогу продюсерським студіям заощадити багато грошей».

За останні п’ять років кіно- й телеіндустрія залучила в економіку країни понад 300 мільйонів фунтів стерлінгів, це коло 380 мільйонів доларів.

Нова студія відкриється найближчими місяцями й створить до 500 робочих місць.

Це частина плану уряду Великої Британії зі створення мільйона робочих місць у творчих галузях до 2030 року.

17. Місто льоду та снігу: у Харбіні створюють сотні крижаних та снігових композицій

Снігові та льодові скульптури

Харбін, Китай

Китайський Харбін став містом крижаного та снігового мистецтва. На цьому майданчику проходить конкурс на найкращу скульптуру зі снігу. Це частина фестивалю снігових і льодових скульптур.

У конкурсі бере участь 100 майстрів із 12 країн. На витвори піде 150 000 кубометрів снігу. На роботу відвели чотири дні. Зі слів організаторів, тут з’явиться 230 снігових композицій.

Ця китайська команда витісує руки двох людей, які обіймають дитину.

[Ши Лей, скульптор із Китаю]:

«Ми надіємося, що у світі не буде воєн, і жінки та діти не страждатимуть».

Канадські майстри вирізають голуба, який складений із книжок.

[Мортон Берк, скульптор із Канади]:

«Воно недовговічне, але робиться швидко. І знаєте, це захоплює. Виконуючи таку роботу, ми умліваємо від захвату. Скульптура простоїть місяць. І в Харбіні її побачать мільйони людей. Тож я щасливий».

Деякі скульптори вперше працюють зі снігом.

[Мая Чайковскі, скульптор із Великої Британії]:

«Мені важко пристосуватися до великого масштабу. Зараз я вирізаю голову єдинорога. Коли працюєш на близькій відстані, а голова така велика, її не можна побачити цілком. Я стрибаю вниз, відступаю і дивлюся, і голова має інший вигляд, ніж зблизька».

А в центрі Харбіна, у парку «Чжаолінь», з’явилося 280 творів мистецтва з льоду. Скульптори створили багато казкових героїв та розважальних споруд.

[житель Харбіна]:

«Це особливий вид мистецтва. Творіння прозорі та виблискують. Вони виразніші, ніж кам’яні та дерев’яні скульптури, і ваблять до себе».

Історія Харбінського фестивалю снігових і крижаних скульптур тягнеться з 1963 року. Однак заведено вважати, що традицію робити скульптури з льоду започаткували місцеві рибалки ще 300 років тому.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: