28.02.2024
Телеканал NTD

ПІДСУМКОВИЙ ОГЛЯД СВІТОВИХ ПОДІЙ ЗА 2023 РІК

ПІДСУМКОВИЙ ОГЛЯД СВІТОВИХ ПОДІЙ ЗА 2023 РІК

1. Повені, землетруси та урагани: найстрашніші катаклізми 2023 року Природні лиха та катаклізми Огляд 2023 року..

Дата завантаження: 2024-04-28

video

1. Повені, землетруси та урагани: найстрашніші катаклізми 2023 року

Природні лиха та катаклізми

Огляд 2023 року

Від ураганів та землетрусів до повеней та пожеж: у 2023 році сталося безліч смертоносних катаклізмів.

У лютому з інтервалом дев’ять годин на південному сході Туреччини сталися два землетруси силою 7,8 та 7,5 бала. У Туреччині загинуло більш як 50 500 осіб, а в Сирії — понад 8400. Десятки тисяч постраждали.

У березні шторм «Фредді» вбив понад 100 людей в Африці, а Туреччину після землетрусу залили повені. Також 12-та атмосферна річка затопила Каліфорнію. Крім того, щонайменше 32 людини загинуло внаслідок десятків торнадо, які промчали одинадцятьма штатами США.

На Камчатці стався землетрус магнітудою 6,9. Пізніше там почалося виверження вулкана Шивелуч.

У квітні в Індії лавина накрила приблизно 30 туристів. А в травні в Канаді понад 30 тисяч осіб евакуювалося через лісові пожежі. Дим від них досяг США.

У ДР Конго сталася велика повінь. Кількість загиблих перевищила 400 людей. У червні на Гаваях знову почав вивергатися вулкан Кілауеа. А в липні прокинувся Убінас — найактивніший вулкан Перу. Він двічі викинув попіл на висоту п’ять із половиною кілометрів.

Європа влітку боролася з вогняною та водною стихією. Пожежі охопили регіони Італії, Іспанії, Португалії, Албанії, Туреччини та Греції. Водночас Словенію, Австрію, Болгарію та Туреччину накрили руйнівні зливи, які приніс шторм «Даніель».

У серпні низка смертоносних пожеж охопила Гаваї, переважно острів Мауї. В результаті в місті Лагайна загинуло 145 людей.

У Марокко ж стався землетрус магнітудою 6,8. Загинуло близько 3000 людей. Цього ж місяця на сході Лівії сталася руйнівна повінь. Вода прорвала греблі біля міста Дерна й забрала життя коло 2000 осіб.

Понад 2400 людей загинуло в жовтні внаслідок землетрусу в Афганістані. Крім того, один із найпотужніших ураганів в історії Мексики залишив у руїнах знаменитий курорт Акапулько.

У грудні на північному заході Китаю стався землетрус магнітудою 6,2. Загинуло більш як 150 осіб.

2. Ракетні обстріли, хакерські атаки та міжнародна допомога: чим запам’ятався українцям 2023 рік

Україна у 2023 році

Підсумковий огляд

Україна пережила ще один рік війни. Якими подіями він запам’ятався, згадаймо разом.

11 січня у Львові президенти Польщі, Литви та України підписали спільну декларацію про стратегічне партнерство між країнами.

А через три дні ракетний удар по місту Дніпро знищив два під’їзди багатоповерхівки та забрав життя 46 людей.

25 січня Німеччина заявила, що відправить до України свої танки Leopard-2. Після цього рішення, інші країни теж перестали боятися передавати Києву важке озброєння.

Багатим на події став лютий.

На початку місяця до Києва прибула голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Обговорили новий пакет санкцій щодо Росії та збільшення допомоги Україні, а також розширення доступу українських товарів на ринок ЄС.

8 лютого президент Зеленський розпочав турне Європою, щоб отримати більше військової допомоги. Виступаючи в парламенті Великої Британії, він закликав союзників дати сучасні літаки, які він назвав «крилами для свободи».

У середині лютого очільники оборонних відомств країн НАТО домовилися про збільшення постачання Україні важкого озброєння та навчання українських військовиків.

А напередодні річниці початку широкомасштабної війни до Києва прибув президент США Джо Байден. Цей неоголошений візит став жестом солідарності.

У березні Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Володимира Путіна за примусове вивезення українських дітей до Росії.

У квітні Польща, Угорщина, Словаччина та Болгарія заборонили ввозити до себе українське зерно та інші сільгосптовари, щоб захистити місцеві ринки. У ЄС заявили, що такі заходи незаконні. І вже в другій половині місяця Євросоюз запровадив правила, які поклали цьому край.

6 червня російські окупанти підірвали Каховську ГЕС. Це завдало прямих збитків на щонайменше два мільярди доларів. Підтверджено загибель 31 людини.

У липні Росія не продовжила дію зернової угоди, а натомість почала обстрілювати порти Одещини.

Упродовж серпня окупанти не припиняли атакувати безпілотниками й ракетами різні регіони України, однак діставали ударів і по своїй інфраструктурі.

6 серпня на найбільшому монументі в Києві замість зображення серпа й молота встановили герб України.

Тим часом Нідерланди та Данія пообіцяли Україні винищувачі F-16.

6 вересня російська армія обстріляла ракетами Костянтинівку Донецької області. Одна з них влучила в центральний ринок міста. Унаслідок удару загинуло 17 людей.

Іспанська поліція конфіскувала викрадені в Україні золоті артефакти греко-скіфського періоду на суму 60 мільйонів євро.

У листопаді Київ зазнав найбільшої атаки безпілотниками за всю війну. Як наслідок, п’ятеро людей дістали поранення. Повітряна тривога тривала шість годин.

14 грудня лідери Європейського Союзу погодилися розпочати переговори про членство з Україною.

Цього ж місяця російські хакери атакували оператора мобільного зв’язку «Київстар».

3. Головні політичні події: огляд 2023 року

Огляд 2023 року

Головні політичні події

Якими були політичні події 2023 року.

У січні Хорватія приєдналася до Шенгенської угоди та скасувала контроль на внутрішніх кордонах із країнами Євросоюзу. Трохи потеплішали відносини між США та Кубою: американське посольство в Гавані вперше з 2017 року знову почало видавати кубинцям візи.

В Ізраїлі спалахнули протести проти судової реформи Біньяміна Нетаньягу. А в США галасу наробила китайська куля-шпигун, яку помітили в повітряному просторі країни. Через тиждень її збили.

У березні в Грузії спалахнули запеклі протести проти законопроєкту про іноземних агентів. А у Франції протестували проти підвищення пенсійного віку на два роки.

У квітні експрезиденту США Дональду Трампу висунули звинувачення. Вони стали першими в довгому списку справ, які підготували щодо нього демократи. Водночас республіканці висунули низку звинувачень проти сина Джо Байдена та чинного президента США, а ще розпочали процедуру імпічменту.

У Судані спалахнули запеклі бої за владу. А президент Туреччини Тайїп Ердоган продовжив своє 20-річне правління ще на один термін.

На півночі Косова в травні виникли заворушення: так етнічні серби виразили невдоволення результатами місцевих виборів. У сусідній Сербії армію привели до бойової готовності. Але конфлікт вдалося залагодити.

Улітку у Франції все ще протестували проти пенсійної реформи, а в Ізраїлі — проти судової. Попри це їх обидві ухвалили.

На виборах у Греції перемогли консерватори, а керівна коаліція Нідерландів розпалася через міграційну політику.

У липні в Нігері стався військовий переворот. Після цього був переворот у Габоні.

У вересні Азербайджан розпочав спеціальну воєнну операцію в Нагірному Карабаху. Вона закінчилася захопленням невизнаної республіки та масовою втечею вірмен.

На виборах у Словаччині переміг Роберт Фіцо, який не підтримує військову допомогу Україні. Згодом проти нього спалахнули протести за намір розформувати антикорупційну прокуратуру.

У жовтні угруповання ХАМАС вчинило напад на прикордонні райони Ізраїлю і вбило сотні людей. Це стало причиною масштабної воєнної операції Ізраїлю проти ХАМАСу в Секторі Гази, а також проти бойовиків у Лівані та Сирії.

Керівна партія Польщі втратила більшість, тож прем’єром став Дональд Туск. А в Аргентині президентом обрали Хав’єра Мілея, який обіцяє «шокову терапію» для економіки та боротьбу із соціалістами.

Фінляндія закрила майже всі КПП на кордоні з Росією через великий потік мігрантів, а Пакистан почав масово висилати афганців на батьківщину.

Нарешті Італія вийшла з китайського проєкту «Один пояс, один шлях».

4. Рецесія, інфляція, дефіцит: огляд економічних новин 2023 року

Головні події в економіці

Огляд 2023 року

Рік почався з економічного форуму в Давосі. Він пройшов без участі Росії та Китаю. На ньому Євросоюз оприлюднив масштабну ініціативу щодо підтримання «зеленої» індустрії. А перша леді України Олена Зеленська зазначила, що спочатку треба зупинити російську агресію.

У Хорватії ж із 1 січня замість національної валюти в обіг ввели євро. Люди одразу почали скаржитися на підвищення цін.

Загалом інфляція стала головною темою 2023 року. Так, у Єгипті люди почали економити на м’ясі, а венесуельцям взагалі важко було купити їжу.

Поляки нарікали на зростання цін, а угорці заправляли автомобілі за кордоном. Водночас кубинці днями стояли в чергах за пальним.

У квітні МВФ повідомив, що глобальне економічне зростання цьогоріч сповільниться до 3 %. Це був найнижчий прогноз МВФ із 1990 року.

Крах двох американських банків — Silicon Valley Bank та Signature Bank — похитнув становище швейцарського Credit Suisse. Однак влада розробила план порятунку.

А Європейський центробанк увосьме поспіль підвищив ключову відсоткову ставку до 22-річного максимуму. Мета заходу — повернути інфляцію до середнього цільового показника у 2 %.

У Китаї бульбашка в секторі нерухомості призвела до краху та рекордного боргу найбільших забудовників Evergrande та Country Garden. Також скоротився китайський експорт і попит усередині країни.

Криза рівня життя в Туреччині поставила під загрозу план переобрання Таїпа Ердогана. Курс ліри впав до рекордно низького рівня.

У липні інфляція в єврозоні сповільнилася, а ціни на нафту зростали.

Темпи зростання економіки Японії в листопаді зменшилися на тлі загрози рецесії. А в Аргентині наприкінці року інфляція сягала рекордних 150 %. Водночас новообраний президент Хав’єр Мілей обіцяє «шокову терапію».

Організація економічного співробітництва та розвитку оголосила, що у 2024-му світова економіка трохи сповільниться. Але ризик «жорсткої посадки» зменшився, попри високий рівень державних боргів та невизначеність щодо відсоткових ставок.

5. Хірург розповів, як його змушували вирізати органи в живої людини в Китаї

Як лікаря змушували вирізати органи

Викривальне інтерв’ю

Повідомлення про хірургів, які в Китаї стають катами, надходять давно, але мало хто наважується розповісти про це відкрито. Недавно це зробив китайський лікар Чжен Чжи.

Колись він працював в одному з найбільших військових шпиталів Китаю. Згадує, що одного разу став свідком того, як у чоловіка вирізали нирки й очні яблука для трансплантації, поки той був ще живим.

Інцидент стався 1994 року у фургоні поряд із в’язницею в місті Далянь, що на північному сході Китаю. Чжен каже, що молодику було не більш як 18 років. Його руки й ноги були туго зв’язані мотузками.

[Чжен Чжи, колишній китайський лікар]:

«Я дивився на нього, а він дивився на мене. Ця людина справді дивилася на мене. Її очі рухалися».

Чжену сказали притиснути тіло, щоб воно не смикнулося.

[Чжен Чжи, колишній китайський лікар]:

«Коли я придавив його, то відчув тепло його тіла, а також те, що він живий. Хірург узяв скальпель і зробив великий розріз під пупком. Коли черевна порожнина відкрилася, кишки вивалилися назовні. Я дуже злякався. Інший хірург відсунув кишки й витягнув нирку. Потім ще один — другу. Старша медсестра швидко помістила обидві нирки в терморегульовану скриню».

Потім Чжен дістав наказ вирізати очні яблука молодика, але він був надто наляканий, щоб це зробити.

[Чжен Чжи, колишній китайський лікар]:

«Хірург наказав мені вирізати одне око. Медсестра передала мені затискач. Я не міг цього витримати. Я сказав: “Я не можу цього зробити”».

Процедуру швидко провів інший лікар. Солдати поклали нерухоме тіло в чорний поліетиленовий пакет і забрали.

Невдовзі після цієї події лікар Чжен звільнився з лікарні. Але він не здогадувався, що те, що сталося у фургоні, скоро перетвориться на систему вбивств промислового масштабу: вирізання органів у в’язнів сумління на вимогу, для продажу.

Як показують розслідування, за два десятиліття масове насильницьке вирізання органів у в’язницях і військових лікарнях, яке санкціонувала держава, перетворилося в Китаї на індустрію з оборотом у мільярди доларів.

У вердикті Трибуналу щодо Китаю від 2020 року йдеться, що головним джерелом органів стали послідовники духовної практики Фалуньгун. Їх китайська компартія переслідує вже ось як 24 роки за їх численність, і їхні тіла, як правило, дуже здорові.

[Девід Мейтас, провідний розслідувач примусового вирізання органів]:

«Донори не дають згоди. Вони навіть не знають, що відбувається… Ми називаємо це холодним геноцидом, бо це відбувається впродовж тривалого часу».

Зі слів Чжена, для збільшення прибутку від трансплантацій військовики створили в аеропортах «зелені коридори», щоб забезпечити швидке транспортування органів усією країною.

Сам Чжен дістав статус біженця в Таїланді, а потім у 2007 році переїхав до Канади. Він визнає, що через інтерв’ю йому загрожує розплата Пекіна. Але проблема надто серйозна, щоб мовчати.

Він також зазначив, що докладно записав усе побачене й готовий свідчити в суді.

6. Прем’єри та прототипи: які новинки показали автовиробники у 2023 році

Розкіш та електротяга

Новинки автоіндустрії у 2023 році

Автомобільні бренди, як і раніше, тримають курс у бік електричного майбутнього. Так, прем’єра ще одного концепту на електротязі відбулась одразу на початку року. На виставці споживчої електроніки в Лас-Вегасі Volkswagen показав седан ID.7. Це шоста модель електричної лінійки німецької марки.

Базові версії мають задній привод з одним електромотором. Для повноприводних моделей передбачено два силові агрегати. На повному заряді ID.7 може проїхати 700 кілометрів.

На панелі приладів встановлено 15-дюймовий екран. Також автомобіль оснащено проєкційним дисплеєм з ефектом доповненої реальності.

Прем’єра серійного ID.7 відбулась у квітні. Автомобіль із кузовом ліфтбек прийшов на зміну середньорозмірним седанам Passat та Arteon і став флагманом бренду. Він конкурує з такими суперниками, як BMW i4 та Tesla Model 3.

Слідом за «фольксвагеном» дебютував концептуальний електричний пікап RAM. Його збудував північноамериканський підрозділ Stellantis. У ньому 800-вольтова акумуляторна батарея. Він має повний привід із двома електромоторами та регульовану пневмопідвіску. Продавати його планують почати 2024 року.

А це електричний концепт Peugeot Inception з футуристичною зовнішністю. Теж дітище Stellantis.

Ще один електричний прототип під брендом Afeela спільно збудували Sony та Honda.

Нідерландська компанія Squad Mobility показала цього року концепт-кар на сонячних батареях. Його створили для поїздок містом. Зарядні станції такій машині не потрібні.

Південнокорейський бренд Hyundai привіз новий електрокросовер Ioniq 5 на автосалон до Індії. Представив його зірка «Боллівуду» Шахрух Хан.

На цьому ж мотор-шоу дебютував середньорозмірний електрокросовер Suzuki. Поки що це прототип, але компанія покладає на нього великі надії. Він надійде на ринок у 2025 році.

Індійські виробники теж намагаються йти в ногу зі світовим автопромом. Vayve Mobility побудувала перший у країні електромобіль із сонячними панелями. Правда, його оснащено й електричною батареєю.

MG Motor India показала відразу дві моделі — електричну та гібридну.

Утім, не лише професіонали будують екологічний транспорт. Індійський учитель математики Білал Ахмед створив власний електрокар із сонячними панелями. Присвятив цьому 13 років. За основу взяв старенький Nissan Micra. Майстер переробив йому двері, і тепер вони відчиняються так само як у знаменитої DeLorean із фільму «Назад у майбутнє».

7. Технології та інновації: огляд 2023 року

Технології та інновації

Огляд 2023 року

Рік технологій почався у Лас-Вегасі з виставки CES, яку вважають найвпливовішою технологічною подією світу.

Тут показали гаджети для використання в метавсесвіті, боксерську грушу, під’єднану до інтернету, електричні роликові ковзани, які подвоюють швидкість ходьби, кнопки, що допомагають собакам спілкуватися з їхніми власниками, а також пристрій для тривимірного відеозв’язку.

У лютому Samsung показала нові моделі серії Galaxy. Топмодель S23 Ultra оснастили 200-мегапіксельною камерою. Усі три телефони також обладнали набором мікросхем нового покоління з поліпшеними можливостями штучного інтелекту.

На Світовому конгресі мобільних технологій у Барселоні увагу привернула технологія віртуальної реальності — симулятор польоту SK Telecom. А на стенді компанії Orange рухи танцюриста майже миттєво відтворювались у віртуальному світі.

У березні в Сан-Франциско відбулася щорічна конференція розробників ігор. На виставці показали новітні розробки в галузі звукового дизайну, технології захоплення руху та гіперреалістичної графіки, а також ігрові пристрої віртуальної реальності та штучного інтелекту.

Китай почав використовувати «розумні» технології у видобуванні олова. На шахті в провінції Шеньсі на гідравлічній опорі встановили понад 170 камер для знімання зони, де збирається вугілля. Зображення передаються до диспетчерської за допомогою мережі 5G. Потім алгоритми штучного інтелекту створюють панорамне відео місцевості.

У травні в Ухані запустили ультрасучасну монорейкову дорогу. Безпілотний надземний потяг висить на рейках і пересувається над містом.

У червні Apple показала гарнітуру змішаної реальності. Окуляри під назвою Vision Pro дають змогу користувачам переглядати вебсторінки, дивитися фільми та здійснювати відеодзвінки.

Генеративний штучний інтелект став трендом паризької виставки VivaTech у червні. Там же показали гідропанелі, які виробляють воду з повітря.

У серпні нові пристрої для дому привезли на виставку побутової електроніки IFA в Берліні. Electrolux показала індукційну плиту вчетверо стійкішу до подряпин, ніж традиційні. А Samsung — свій холодильник, який демонструє, що всередині.

У вересні Apple показала наступне покоління iPhone — лінійку, яка може похвалитися поліпшеними камерами, швидшими процесорами та новою системою заряджання.

А в листопаді у Швеції показали електричний пором, який розрахований для перевезення 30 пасажирів на максимальній швидкості 30 вузлів.

8. Роботи у 2023 році: огляд у сфері харчування, медицини та екології

Огляд

Роботи у 2023 році

Від роботів-офіціантів до гуманоїдів та щупалець для хірургічних операцій. Як світ технологій і робототехніки змінював життя людей у 2023 році?

Після пандемії в багатьох лікарнях США забракло медсестер. Але в Чикаго, схоже, знайшли вихід. В одній із лікарень почали працювати два роботи-помічники. Перерву роблять лише для підзаряджання.

У цьому ресторані в Кувейті з’явився робот-офіціантка «CAN». Вона не вміє приймати замовлення чи ставити на стіл тацю, але точно доставить страви до потрібного місця.

Хочете галушок із бараниною, ризото чи пасту, причому швидко? У цьому ресторані в Загребі довго чекати не доведеться. Тут усю їжу готують роботи-кухарі. Це перший такий ресторан у світі.

Пристосування з губами для поцілунків створила група випускників китайського вишу. Його приєднують до телефона. Вони вирішили, що такий трохи дивний на вигляд пристрій буде популярним серед тих, хто підтримує стосунки на відстані.

Собака-робот «Спот» тепер допомагає працівникам паризького метро. Його взяли в штат, бо на деякі ділянки заходити складно та небезпечно.

А цей робот ковзає по пшениці або ячменю так, наче пливе по воді. Стартап з Единбурга розробив двох роботів, які показують, що відбувається всередині зерносховищ, а також у товщі зерна. Це позбавляє людей ризикованої роботи.

У Перу робот допомагає відновлювати дощові ліси Амазонії. За один ранок садить 600 насінин.

Робот-акула «поїдає» сміття на річках та каналах Лондона. За день може зібрати пів тонни непотребу.

А в США вивчати пернатих допомагає дрон, що зовні майже нічим не відрізняється від птаха.

Японського робота-гіганта заввишки чотири з половиною метри хочуть використовувати для надання допомоги під час стихійного лиха, а також для роботи в космосі.

Також роботів усе більше запроваджували в медицині. У Німеччині лускатий робот-хірург вчиться зупиняти кровотечу або лікувати виразку всередині тіла. Надихнув на його створення панголін. А в Австралії робот-3D-принтер друкує в тілі пошкоджені органи та судини, використовуючи біоматеріал.

У Великій Британії робот-хірург у вигляді щупальця полегшує видаляння ракових пухлин, а американський хірургічний робот «MARS» видаляє пухлини чи органи за допомогою магнітів.

9. Найяскравіші рекорди: огляд 2023 року

Найяскравіші рекорди

Огляд 2023 року

Найбільші, найдорожчі, найтриваліші та наймасовіші. Якими рекордами запам’ятався 2023?

На початку року 3660 тайських бійців виконали ритуальний танець і побили рекорд Гіннеса. На площі в Хуахіні вони провели церемонію, яка поєднує молитву та ритуальний танець перед поєдинком у тайському боксі.

«Крижана русалка» з Чилі стала першою людиною, яка здійснила заплив на довгу дистанцію у водах Антарктики. Барбара Ернандес пропливла два з половиною кілометри в Атлантичному океані біля Південних Шетландських островів.

Чеський дайвер Давид Венцл побив світовий рекорд на швейцарському озері. Він занурився під лід без гідрокостюма на глибину понад 50 метрів.

Австралійський серфер Блейк Джонстон провів на хвилях понад 30 годин, чим побив світовий рекорд із найтривалішого безперервного заняття серфінгом.

А британські трійнята з міста Бристоль стали найбільш недоношеними та мініатюрними немовлятами у світі. Вони народились на терміні 22 тижні та 5 днів. Разом вони важили всього один кілограм 280 грамів.

У квітні кросівки Air Jordan легенди американського баскетболу Майкла Джордана пішли з молотка за рекордні два мільйони 200 тисяч доларів.

А 50-річна іспанська альпіністка Беатріс Фламіні провела сама в печері на глибині 70 метрів рекордні 500 днів, не контактуючи із зовнішнім світом.

4-річний Саїд з ОАЕ став найменшим письменником у світі. Він написав казку про доброту та дружбу «Слон Саїд і ведмідь».

100 годин біля плити провела нігерійський шеф-кухар Гільда Бессі. За цей час зробила сотню страв за 55 рецептами.

А британець Джеймі Макдональд став рекордсменом Книги Гіннеса, здійснивши неймовірну подорож — за сім днів відвідав «Нові сім чудес світу».

Електричний гіперкар «Сова» побив два рекорди швидкості серед серійних електромобілів. На відтинку 200 метрів він розвинув середню швидкість — 309 кілометрів за годину. А на відрізку 400 метрів розігнався до 319 кілометрів.

Флоридський дайвер та інженер-біомедик Джозеф Дітурі встановив рекорд, пробувши 100 днів у підводному житлі.

Також встановили новий рекорд із фридайвінгу. Француз Арно Жеральд занурився без спорядження на 122 метри.

На ярмарку в Мехіко приготували найдовший мексиканський сендвіч. Його довжина була 75 метрів.

За рекордну ціну пішла з молотка двокутка Наполеона Бонапарта. Її продали за 1 мільйон 930 тисяч євро з урахуванням зборів.

А німець Томас Джеромін встановив удома 555 різдвяних ялинок, чим побив рекорд Німеччини.

10. Романи, розлучення та діти: особисте життя зірок у 2023 році

Особисте життя зірок

Огляд 2023 року

Нові романи, розлучення та повідомлення про дітей: що відбувалося в особистому житті найвідоміших акторів і музикантів у 2023 році?

Тейлор Свіфт почала зустрічатися з гравцем в американський футбол Тревісом Келсі. А зірку реаліті-шоу Кайлі Дженнер із вересня помічають з актором Тімоті Шаламе. Водночас сестра Кайлі, модель Кендалл, почала зустрічатися з лауреатом премії «Греммі» репером Bad Bunny.

Актори Зої Кравітц і Ченнінг Татум побралися. А Наомі Воттс підтвердила свій шлюб із колегою-актором Біллі Крудапом. Зоряна співачка Адель теж породила чутки, що вийшла заміж за свого партнера Річа Пола. В одній із розмов вона назвала його чоловіком. Утім, ніхто з них офіційно ці чутки не підтвердив.

Водночас 79-річний Роберт Де Ніро та 83-річний Аль Пачіно обидва оголосили про народження дітей. У Де Ніро це сьома дитина. Її народила його подруга Тіффані Чен. А в Аль Пачіно — четверта. Її мати — 29-річна Нур Алфаллах.

У співачки Ріанни — уже другий син. У зірки реаліті-шоу Кортні Кардаш’ян та її чоловіка-музиканта Тревіса Баркера теж народився хлопчик. Пара виховує шістьох дітей.

53-річна модель Наомі Кемпбелл повідомила в соцмережі, що в неї народився син. 2021 року вона народила дочку.

В акторки Ліндсі Логан та фінансиста Бадера Шаммаса з’явився первісток. Назвали Луай.

А тепер про розлучення. Акторка Джада Пінкетт-Сміт оголосила, що вже сім років як розлучилася з Віллом Смітом. Вони побралися ще 1997 року.

Після року шлюбу про розлучення оголосила попзірка Брітні Спірс й актор Сем Асгарі.

Також після 27 років шлюбу розлучилися актори Г’ю Джекман та Деборра-Лі Фернесс. Раніше пара всиновила двох дітей.

Меріл Стріп розлучилася зі скульптором Доном Гаммером, за якого вийшла ще 1978 року.

Співачка Аріана Гранде після двох років шлюбу розлучається з агентом із нерухомості Далтоном Гомесом. А акторка Різ Візерспун розійшлася з кіноагентом Джимі Тотом.

Також після 18 років шлюбу розірвали стосунки Кевін Костнер та Крістін Баумгартнер. У них троє дітей.

Нарешті, медіамагнат Руперт Мердок розірвав заручини з 66-річною світською левицею Енн Леслі Сміт. 92-річний мільярдер за плечима має вже чотири шлюби.

11. Як прикрасили до свят великі міста світу

Вогні та декорації

Огляд великих міст світу

Від Токіо до Нью-Йорка. Як прикрасили до Різдва великі міста світу?

Почнімо з Канади. Торонто мерехтить вогнями. Знаменитий парк Берчі, відомий своїм фонтаном для собак, поринув у святкову атмосферу завдяки вогням у собачій тематиці. А на Інглвуд-авеню вже восьме Різдво поспіль — 50 гігантських надувних Сант.

Лос-Анджелес у США теж весь у вогнях. У Беверлі-Гіллс святкова ілюмінація та різдвяні прикраси з’явилися на знаменитій торговій вулиці Родео-Драйв. А на березі в районі Санта-Моніка вогнями сяє парк атракціонів, зокрема колесо огляду.

Вулиці Нью-Йорка наповнені символами та звуками Різдва. Гігантський льодяник вітає пішоходів біля Radio City Music Hall, а біля Рокфеллер-центру стоїть різдвяна ялинка заввишки 24 метри. Її прикрашає понад 50 тисяч світлодіодних вогнів. У Браянт-парку катаються на ковзанах, а на вулицях їздять, ходять і співають сотні Санта-Клаусів. Доповнюють різдвяне оздоблення вітрини магазинів Мангеттену.

У Чикаго знаменитий бейсбольний парк перетворився на «Зимову країну» з тисячами сліпучих різдвяних вогнів, святковими магазинами та атракціонами. Щовечора ковзанка наповнюється відвідувачами, які катаються на тлі головної ялини міста заввишки коло 14 метрів. Пасажирів чиказького метро ж тішить різдвяний потяг із відкритим вагоном для Санти та веселих ельфів.

Токіо на Різдво теж сяє вогнями. Тут мільйонами лампочок прикрасили міські дерева. Місцеві жителі та туристи поспішають зробити фото на їх тлі, а також на тлі великої сяйної фігури Санта-Клауса з оленем.

У Сіднеї найбільший католицький собор міста освітили яскраві проєкції сцен із пісні «12 днів Різдва». У комерційному районі Мартін-Плейс встановили різдвяну ялинку. Гігантська ялинкова куля переливається в Дарлінг-Гарборі, а вздовж торговельного центру Піт-Стріт з’явився навіс із тисяч вогнів.

Боготою, столицею Колумбії, їздить різдвяний експрес. Там пасажирів також зустрічає Санта-Клаус та ельфи. А в ботанічному саду проходить шоу фігур усіляких тварин, зроблених зі світлодіодних ламп й екологічно чистих матеріалів.

Друга за величиною площа Мехіко також поринула у святкову атмосферу. Серед прикрас можна побачити традиційну різдвяну квітку пуансетію.

Дух Різдва витає й у Лондоні. Вітрини знаменитих магазинів стали ще розкішнішими. Їх спеціально прикрасили до головного свята року.

У Ватикані встановили ялинку заввишки 28 метрів. Її прикрасили едельвейсами. Є також і вертеп із фігурами натуральної величини.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: