28.11.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 14 по 19 січня)

Огляд світових подій (з 14 по 19 січня)

1. Ракетний удар із боку Ірану — Ірак відкликав посла Ракетний удар Іран ― Ірак Іракські..

Дата завантаження: 2024-04-28

video

1. Ракетний удар із боку Ірану — Ірак відкликав посла

Ракетний удар

Іран ― Ірак

Іракські курди вийшли на протест після того, як іранська ракета вразила цілі на півночі Іраку.

Ця атака спричинила незвичайне протистояння між сусідами та союзниками.

Тегеран наполягає, що удар був спрямований на усунення загроз із боку ізраїльських шпигунів. Але Багдад у відповідь відкликав свого посла та викликав іранського диппредставника для пояснень.

Міністерство закордонних справ Іраку заявило, що вживе всіх заходів для захисту свого суверенітету. А Іран каже, що поважає територіальну цілісність інших країн, але це було його «законне право на захист національної безпеки».

Унаслідок першого прямого воєнного удару Ірану в регіоні, пов’язаного з війною в Секторі Гази, кілька мирних жителів Іраку загинули, ще кілька дістали поранення.

Державні медіа повідомили, що Корпус вартових ісламської революції завдав удару по так званому ізраїльському розвідувальному центру. Він нібито був у Курдистані, напівавтономному регіоні Іраку, біля консульства США.

Водночас прем’єр-міністр Іракського Курдистану виступив на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.

[Масрур Барзані, прем’єр-міністр Іракського Курдистану]:

«Ми не беремо участі в цьому конфлікті, ми не знаємо, чому Іран уживає заходів у відповідь проти цивільного населення Курдистану, особливо в Ербілі. Ми не маємо ворожості до жодного з наших сусідів, особливо до Ірану».

Цей інцидент посилив занепокоєння щодо розширення та погіршення нестабільності на Близькому Сході. Війна між Ізраїлем та ХАМАСом, що почалася 7 жовтня, призвела до того, що до конфлікту долучилися союзники Ірану з Лівану, Сирії, Іраку та Ємену.

Також є побоювання, що ареною регіонального конфлікту може стати Ірак. Так, із 7 жовтня на американські війська в Іраку здійснили десятки нападів. У відповідь США завдали ударів по угрупованнях бойовиків, які пов’язані з Іраном, але формально входять до складу сил безпеки Іраку.

Іран, який підтримує ХАМАС у війні з Ізраїлем, звинувачує США в підтримці, як він називає, ізраїльських злочинів у Секторі Гази. Вашингтон каже, що підтримує Ізраїль у його воєнній операції, проте стурбований кількістю вбитих мирних жителів в анклаві.

2. США внесли єменських хуситів до списку терористичних угруповань

Хусити ― у списку терористів

США

Хусити в Ємені в середу ховали чотирьох бойовиків, убитих унаслідок нещодавніх авіаударів США.

Водночас Вашингтон додав підтримуваних Іраном єменських повстанців до списку терористичних організацій. Тепер щодо хуситів запровадять жорсткі санкції. Це перекриє фінансування та постачання зброї, завдяки яким бойовики мали змогу атакували кораблі на критично важливих морських шляхах Червоного моря.

[Джон Кірбі, представник Ради національної безпеки США]:

«Ми вжили цих заходів через їхні постійні, безрозсудні та невибіркові напади на судна, що йдуть транзитом через Червоне море та Аденську затоку. Ці атаки — яскравий приклад тероризму, порушення міжнародного права, а також серйозна загроза життю людей і міжнародній торгівлі».

Представник хуситів назвав це шантажем, а також американською та британською агресією проти Ємену.

Ополченці-хусити нападають на кораблі з листопада. Це сповільнило міжнародну торгівлю та занепокоїло західні країни.

Хусити заявляють, що діють із солідарності з палестинцями. Вони здійснюють напади на маршруті, на який припадає близько 15 % світового судноплавства і який є життєво важливим каналом між Європою та Азією.

Виступаючи в середу на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, міністр закордонних справ Ірану заявив, що безпека судноплавства в Червоному морі пов’язана із ситуацією в Секторі Гази.

Джон Кірбі відкинув це твердження.

[Джон Кірбі, представник Ради національної безпеки США]:

«Усі їхні аргументи, що мова йде про війну в Газі… — це як забивати кілок у солом’яне опудало. Це нісенітниця».

Недавно США та їхні союзники почали операцію для захисту суден у Червоному морі. Вони також завдали ракетних ударів по об’єктах хуситів. У відповідь Іран випустив ракети по Іраку та Пакистану. Удари, зі слів Тегерана, були спрямовані на ізраїльські бази.

Цікаво, що попередній президент США вже вносив хуситів до списку терористів. Але пізніше Джо Байден це рішення скасував.

3. Новообраний президент Тайваню виступає за незалежність острова

Вибори завершилися

Тайвань

На виборах президента Тайваню переміг кандидат від антипекінської Демократичної прогресивної партії. Лай Цінде, відомий також як Вільям Лай, набрав понад 40 % голосів виборців. Його головний суперник Хоу Юї від партії Гоміньдан, який більш схильний до діалогу з КНР, має близько 33 % голосів.

На третьому місці — голова ліберальної Тайванської народної партії Ке Веньчже. Він набрав приблизно 26 % голосів.

64-річний Лай поки що обійматиме посаду віцепрезидента Тайваню. Інавгурація відбудеться лише 20 травня. До цього країну очолюватиме його попередниця Цай Інвень.

Вільям Лай обіцяє зберігати статус-кво в Тайванській протоці.

[Вільям Лай, новообраний президент Тайваню]:

«Ми сподіваємося, що обидві сторони Тайванської протоки зможуть повернутися до здорових та впорядкованих відносин. Справді, як сказала президент Цай Інвень, упродовж цих восьми років Тайвань постійно виявляв добру волю. На жаль, Китай цього не робив».

На Тайвані також пройшли вибори до парламенту. Там точний розподіл місць стане відомим пізніше. Проте вже зрозуміло, що жодна партія не набирає абсолютної більшості. Це може додати проблем новообраному президентові.

Водночас міністр закордонних справ Китаю Ван І виступив із погрозою. Він сказав, що Тайвань — це частина Китаю, і якщо острів і далі наполягатиме на незалежності, то буде «суворо покараний».

Крім того, міністерство закордонних справ Китаю та посольства КНР у всьому світі осудили іноземні уряди, які привітали тайванську Демократичну прогресивну партію та обраного президента Лая Цінде.

Пекін називає Тайвань своєю територією, хоча ніколи ним не керував. Він також обіцяє захопити його силою. Перед виборами він збільшив військову активність поблизу острова. Так, він відправив до нього винищувачі, які порушили повітряний простір Тайваню. До того ж шість китайських військових кораблів узяли острів у кільце.

4. ЄС виступає проти переслідування Фалуньгун

Резолюція Європарламенту

Брюссель, Бельгія

Парламент ЄС у четвер ухвалив резолюцію, яка закликає Китай припинити переслідувати практикувальників Фалуньгун.

Фалуньгун (інша назва Фалунь Дафа) — духовна практика, яка містить медитативні фізичні вправи та моральне вчення, яке спирається на принципи правдивості, співчуття та терпимості. Її прихильників уже понад 24 роки переслідують у Китаї.

Ухваленню резолюції передувало звернення до комісії та парламенту ЄС громадянина Китаю, який нині живе в Німеччині, Лебіня Діна. Він розповів про долю свого батька Юаньде Діна.

Той — фермер, який вирощував чай біля міста Жичжао. Його викрали та ув’язнили, бо він займається Фалуньгун.

Член парламенту ЄС від Німеччини Міхаель Галер відгукнувся на заклик Лебіня.

Європарламент поставився до ситуації серйозно й провів дебати щодо резолюції стосовно переслідування прихильників Фалуньгун у Китаї, зокрема і Юаньде Діна.

[Міхаель Галер, член парламенту ЄС від Німеччини]:

«Сьогодні ми зосередимося на людях, що практикують Фалуньгун. (…) Ми вимагаємо припинити переслідування та утиски. Ми вимагаємо негайно й безумовно звільнити всіх прихильників Фалуньгун».

Галер вимагає персональних санкцій щодо всіх, хто причетний до переслідування.

[Міхаель Галер, член парламенту ЄС від Німеччини]:

«Ми вимагаємо, приміром, не видавати їм візи, і якщо в когось із них є рахунки за кордоном, на них треба накласти арешт».

Для члена парламенту від Словаччини Міріам Лексманн страждання та переслідування практикувальників Фалуньгун є символом тиранії КПК.

[Міріам М. Лексманн, член парламенту ЄС від Словаччини]:

«Цілком неприйнятно, що цих людей переслідують лише тому, що вони хочуть практикувати Фалуньгун. Їх катують, поводження китайської компартії зі своїми громадянами неприйнятне».

Лебінь Дін уважає, що це великий крок уперед у визволенні його батька та ще як мінімум 70 практикувальників Фалуньгун, які, імовірно, теж зазнають тортур.

[Лебінь Дін, практикувальник Фалуньгун]:

«Я прошу й далі докладати зусиль, щоб притягнути винних до відповідальності, (…) щоб зупинити примусове вирізання органів у практикувальників Фалуньгун та всіх інших у Китаї загалом, бо переслідування прихильників Фалуньгун — справді злочин проти людяності».

Галер зобов’язується передати заклик Лебіня про допомогу комісару ЄС і домагатися конкретних дій щодо китайського режиму.

5. Тисячі сербів знову протестують проти результатів виборів

Протест проти уряду

Белград, Сербія

Тисячі прихильників сербської опозиції вийшли на антиурядовий протест у Белграді. Вони знову вимагали анулювати результати парламентських виборів, які відбулись у грудні.

Тоді перемогла керівна коаліція, сформована навколо Сербської прогресивної партії. Вона набрала 48 % голосів. За коаліцію опозиційних партій «Сербія проти насильства» проголосувало 24 % виборців.

Однак Міжнародна спостережна місія заявила, що Сербська прогресивна партія мала несправедливу перевагу через упередженість медіа, вплив президента Александера Вучича та порушення під час голосування, такі як підкуп виборців.

У грудні на знак протесту проти результатів виборів лідер правоцентристського альянсу «Сербія проти насильства» Марініка Тепич оголосила двотижневу голодовку. Вона звинувачує керівну коаліцію в шахрайстві.

[Марініка Тепич, лідер альянсу «Сербія проти насильства»]:

«Їм це так просто не зійде з рук. Є ще одна добра новина: ми не тільки домоглися проведення дебатів у Європейському парламенті щодо фальсифікації результатів виборів у Сербії, а й того, щоб Європарламент ухвалив спеціальну резолюцію щодо Сербії та виборів у Сербії».

Керівна коаліція відкидає всі звинувачення, однак прихильники опозиції не збираються відступати.

[протестувальник]:

«Протести триватимуть, і ми будемо тільки наполегливішими. Такі плани — залишатися наполегливими».

[протестувальник]:

«Я очікую, що ми продовжимо з того місця, де зупинилися: виявимо фальсифікації на виборах і очевидне шахрайство. Ми сподіваємося, що ЄС нам у цьому допоможе».

Протестувальники також вшанували пам’ять сербсько-косівського політика Олівера Івановича. Шість років тому його застрелили невідомі в місті на півночі Косова.

6. «Є привід для оптимізму»: Столтенберг зробив заяву після форуму в Давосі

Зустрічі на економічному форумі

Давос, Швейцарія

Президент України Володимир Зеленський цього тижня провів низку дискусій із політичними та бізнес-лідерами на Всесвітньому економічному форумі в Давосі. Він закликав Захід посилити санкційний тиск на Кремль і збільшити підтримку Києва.

У вівторок, 16 січня, Зеленський зустрівся з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

Вони обговорили посилення ППО та інші оборонні потреби України, а також наступний саміт НАТО, який відбудеться у Вашингтоні 9–11 липня. Окремо було порушено питання стосовно двосторонніх безпекових угод на кшталт тієї, яку минулого тижня Україна підписала з Великою Британією.

За результатами зустрічі Столтенберг написав на своїй сторінці в соцмережі: «Чудово почати день у Давосі із зустрічі з президентом Зеленським. Попри серйозну ситуацію на полі бою, є привід для оптимізму: Україна зберігає свою незалежність, українці відкинули Росію та обрали Захід; і Україна ближче до НАТО, ніж будь-коли».

Основними темами зустрічі Зеленського з американським держсекретарем Ентоні Блінкеном і радником з нацбезпеки США Джейком Салліваном у Давосі стали продовження глобальної підтримки України, залучення інвестицій в українську економіку, проведення антикорупційних реформ.

Президент Євросоюзу Урсула Фон дер Ляєн також заявила, що Захід має і далі надавати Україні зброю та гроші, якщо він хоче, щоб Україна досягла успіху у війні з Росією.

[Урсула фон дер Ляєн, президент ЄС]:

«Україна може перемогти в цій війні. Але ми повинні й далі посилювати їхній опір. Українцям потрібне передбачуване фінансування на 2024 рік та на дальший період. Їм треба постійне постачання зброї, щоб захистити країну та повернути їй законну територію. Їм потрібні можливості для стримування майбутніх нападів Росії».

У зверненні до учасників Давосу Зеленський закликав міжнародний бізнес інвестувати в Україну. Він провів зустріч з інвестиційними компаніями, зокрема з керівництвом однієї з провідних світових фінансових компаній JP Morgan Chase.

Також президент України заявив, що Україна та Швейцарія домовилися об’єднати зусилля для організації глобального саміту миру.

Всесвітній економічний форум проходить у Давосі щороку. Він об’єднує близько 2500 найвищих керівників бізнесу, міжнародних політичних лідерів, обраних інтелектуалів та журналістів, щоб обговорити найактуальніші глобальні питання.

7. Перша перемога: Дональд Трамп обійшов усіх республіканських кандидатів в Айові

Перемога Трампа

штат Айова, США

Дональд Трамп здобув переконливу перемогу на перших виборах 2024 року. В Айові пройшло голосування на республіканських партійних зборах штату, на яких обирали кандидата на президентські вибори. Трамп набрав понад 50 відсотків голосів.

[Дональд Трамп, кандидат у президенти США]:

«Це був неймовірний досвід. Ми перемагаємо вже втретє. Але це найбільша перемога. Вони сказали: “Якщо ви виграєте з перевагою 12 %, це буде велика перемога, і це буде дуже складно зробити”. Я думаю, ми збільшили це число більш ніж удвічі, а, можливо, й утричі».

Водночас на другому місці опинився Рон Десантіс — губернатор штату Флорида. Він здобув трохи більше ніж 21 % голосів. На третьому — Нікі Гейлі, яка раніше була постійним представником США при ООН. Її результат — приблизно 19 %.

У своїй переможній промові Дональд Трамп також сказав про свої плани в разі, якщо його оберуть президентом.

[Дональд Трамп, кандидат у президенти США]:

«Ми буритимемо нафту. Ми збираємося замкнути кордон, бо через нього зараз вдираються мільйони людей. Я не можу зрозуміти, чому вони думають, що це добре. Це дуже погано. Це група людей, яка за кількістю перевершує населення штату Нью-Йорк, ми не можемо цього допустити, це жахливо. Вони їдуть із в’язниць, з усіх куточків світу».

Як свідчать опитування, найважливішою проблемою для республіканських виборців залишається проблема міграції. Останнім часом вони ще активніше вимагали від президента Джо Байдена розв’язати це питання.

Водночас бізнесмен Вівек Рамасвамі, який на голосуванні посів четверте місце, заявив, що знімає свою кандидатуру з виборів і закликає своїх прихильників підтримати Трампа.

8. Рясні снігопади та крижаний дощ: Європа переживає транспортний колапс

Транспортний колапс через погоду

Норвегія ― Бельгія ― Німеччина

Рясні снігопади спричинили транспортний колапс у кількох країнах Європи. В Осло — столиці Норвегії — скасували всі авіарейси. Пасажири змушені чекати, коли розпогодиться.

[Бенте Єнсен, туристка з Данії]:

«Схоже, уся річ у снігопаді, вітрі та іншому. Тож треба просто почекати й випити філіжанку кави. Такий план».

Також в Осло скасували потяги. Залізничне сполучення порушено й в інших регіонах країни.

Снігопади йдуть і в Бельгії. У Брюсселі випало щонайменше п’ять сантиметрів снігу. Порушено рух поїздів. Влада попереджає про небезпечну ситуацію на автошляхах на півдні країни. Місцями вже утворилися величезні затори.

Утім, у самій столиці люди насолоджуються зимовою погодою.

[Чейз Медоуз, турист зі США]:

«Гадаю, це добре. Схоже на чари — бачити місто в снігу».

А в Німеччині до рясних снігопадів додався крижаний дощ. В аеропорту Франкфурта-на-Майні скасували понад 500 рейсів.

[Клаус Людвіг Фес, пасажир]:

«Поки це лише стрес. Він почався ще вчора. Мій рейс скасували за дві години до вильоту, і я перебронював квитки. Потім ситуація стала незрозумілою, і зрештою цей виліт теж скасували. Тепер я поїду до Берліна поїздом».

Схожа ситуація і в Мюнхені. Там скасували 250 рейсів. А в міжнародному аеропорту в Саарбрюкені скасували всі рейси.

Найбільший залізничний оператор Німеччини попередив про затримки та скасування кількох поїздів далекого прямування. Водночас швидкість руху експресів знизили до 200 кілометрів за годину. Зазвичай, на спеціальних ділянках дороги вони розганяються до 330 кілометрів за годину.

Дороги на південному заході країни вкрила ожеледиця. Метеорологи обіцяють, що на заході та в центрі країни снігопади поки триватимуть.

9. Населення Китаю зменшується другий рік поспіль

Населення зменшуватиметься

Китай

Населення Китаю, імовірно, зменшувалося другий рік поспіль через смерті від COVID-19. Торік влада КНР різко зняла всі протикоронавірусні обмеження, а цієї зими країну охопила хвиля респіраторних захворювань.

Особливо масштабним став спалах пневмонії, якій притаманні важкі форми перебігу хвороби та висока смертність. Водночас страждають від неї і діти, і дорослі.

За оцінками демографів, дані чисельності населення в Китаї показують, що кількість нових народжень торік упала нижче за показник попереднього року, який становив дев’ять мільйонів 560 тисяч.

Пояснюють це не лише смертністю від хвороб, а й іншими проблемами: старінням населення та високими витратами на догляд за дітьми. Вплинула на це й тривала політика під назвою «Одна сім’я — одна дитина», яка діяла з 1979 по 2015 рік.

2022 року населення Китаю зменшилося вперше за 60 років. Цей історичний поворот, як очікують, стане початком тривалого зменшення населення. І це матиме глибокі наслідки для економіки Китаю та світу загалом.

Особливо гостро постала проблема старіння населення. Як очікують, китайців віком від 60 років до 2035 року буде 400 мільйонів. Це більше ніж населення США. Нині їх приблизно 280 мільйонів.

Варто зазначити, що торік титул найбільш населеної країни світу перейшов від Китаю до Індії.

10. Суперманевровий концепт Hyundai дебютував на виставці CES у Лас-Вегасі

Суперманевровий Hyundai

Лас-Вегас, США

Цей автомобіль уміє обертатися навколо своєї осі, їздити боком і по діагоналі. Неймовірно маневровий концепт-кар створила компанія Hyundai Mobis, яка спеціалізується на виробництві автозапчастин. Вона дебютує на виставці CES у Лас-Вегасі.

Прототип називається Mobion. Побудований на платформі моделі Ioniq 5. Оснащений інноваційною системою e-Corner. Вона керує кермом, підвіскою та гальмами. Кожне колесо — це самостійний механізм, який вміє амортизувати, повертати та гальмувати.

[Лі Сон Хван, віцепрезидент компанії Hyundai Mobis]:

«Керувати автомобілем дуже важко, бо він рухається по-особливому — не так, як звичайний автомобіль. Але якщо цю технологію поєднати з технологією автономного водіння, то, гадаю, не треба буде спеціально вчитися керувати».

Нова система допоможе під час паралельного паркування, яке важко дається новачкам.

[гостя виставки]:

«Це корисно для таких людей, як я, які не вміють паркуватися. З цією технологією буде легше. Думаю, це круто».

[гість виставки]:

«Я не маю проблем із паркуванням, але комусь, на зразок моєї дружини, це сподобалося б. Тож, так, деяким це дуже допоможе».

[гість виставки]:

«Це дуже корисна технологія. Особливо знадобиться під час паралельного паркування та інших подібних маневрів у маленькому просторі».

Концепт-кар також відрізняється від основної моделі бамперами та світлотехнікою. Вона, до речі, здатна попереджати інших учасників дорожнього руху, що попереду пішохід. Крім того, прототип оснащено системою, яка проєктує на землю зображення, яке попереджає про маневри автомобіля.

Представники компанії кажуть, що система e-Corner поки що на стадії розроблення. Завершити її планують до наступного року.

11. Samsung показала смартфони преміумкласу зі штучним інтелектом

Нові смартфони з ШІ

Презентація Samsung

Компанія Samsung Electronics показала свої новітні смартфони преміумкласу. Їх оснащено багатьма функціями штучного інтелекту.

Samsung свої преміальні моделі Galaxy S24 оснастила двостороннім голосовим перекладом у режимі реального часу під час телефонної розмови різними мовами. У компанії кажуть, що це перший смартфон із такою функцією.

Вона доступна для 13 мов. До того ж генеративний штучний інтелект постійно вдосконалюватиме якість перекладу.

Також нові смартфони пропонують функцію пошуку за допомогою ШІ. Тобто можна обвести будь-яку частину зображення на екрані, після чого збіги буде знайдено в Google.

У новому Galaxy S24 використовуватиметься технологія генеративного штучного інтелекту Gemini Nano. Зокрема, технологія Gemini Pro та Imagen 2 для перетворення тексту на зображення через хмару.

Також можна буде перекладати голосові записи та редагувати фото та відео, заповнюючи за допомогою ШІ відсутнє тло або кадри.

[Боб О’Доннелл, аналітик у галузі технологій]:

«Усі говорять про генеративний штучний інтелект, і Samsung справді почав його пропонувати. Деякі речі людям здадуться дуже цікавими. Наприклад, Circle to Search, розробка Google, першою з’явиться на цих телефонах Samsung. А ще — безпосередній переклад дзвінка або обміну текстовими повідомленнями. Це своєрідні науково-фантастичні футуристичні речі».

Водночас такі функції буде завантажено на пристрій кожного користувача, і для їх роботи під’єднуватися до хмари не потрібно. Як кажуть у компанії, це поліпшить захист приватної інформації.

Лише 5 % смартфонів, випущених у 2024 році, буде оснащено штучним інтелектом. Але, як очікують, 2027 року це число зросте до 45 %.

Серія Galaxy S24 надійде в продаж 31 січня. Вартість різних моделей коливатиметься від 800 до 1300 доларів США.

12. В Австралії успішно розводять рідкісних риб із «руками»

Порятунок рідкісних риб із «руками»

Гобарт, Австралія

Понад 20 мальків рідкісної риби з «руками» вдалося вивести австралійським науковцям. Цей вид належить до родини брахіоніхтієві.

[Ендрю Троттер, науковець]:

«Для нас це важлива подія. Лише вдруге нам вдається отримати в неволі потомство цього виду».

У дикій природі залишилося приблизно 100 таких риб. Мешкають вони лише в прибережних водах Тасманії. Науковці Інституту морських та антарктичних досліджень сподіваються відновити популяцію.

Нині розмір мальків не перевищує восьми міліметрів.

[Ендрю Троттер, науковець]:

«Щойно народившись, мальки мають цікавий вигляд. Але вони здатні самі про себе подбати, живучи на дні, як мама й тато».

Завдання дослідників — навчити мальків виживати в дикій природі. Подорослішають вони за два роки. Потім їх випустять на волю.

[Джеміна Стюарт-Сміт, науковець]:

«Ми потроху ускладнюємо умови їхнього середовища проживання. Потім підсаджуємо в акваріум інші види, яких вони зустрінуть у дикій природі».

Ці риби вимирають через утрату середовища існування. Для виведення потомства їм потрібні водорості, інакше ікринки підхоплює течія, і малькам не вижити.

[Джеміна Стюарт-Сміт, науковець]:

«Дуже вплинув надмір морських їжаків. Вони просто знищують водорості, потрібні цій рибі для виживання. І така ситуація виникла тому, що скельних омарів — ворогів морських їжаків — поменшало».

Брахіоніхтієві — придонні риби. Мешкають на глибині до 60 метрів. Вони не плавають, а пересуваються по дну за допомогою плавців, які нагадують руки. До цієї родини належить 5 родів та 14 видів.

13. У Данії на престол зійшов Фредерік Х

Новий король

Данія

Сади «Тіволі», що в Копенгагені, осяяв феєрверк. Так у неділю країна відзначала сходження на престол нового монарха — Фредеріка X.

Він змінив на троні свою матір королеву Маргрете II, яка офіційно зреклася престолу після 52 років правління.

Про урочисту подію з балкона палацу Крістіансборг, де розміщений парламент, оголосила прем’єр-міністр Метте Фредеріксен.

Біля нього, попри холодну погоду, зібралися десятки тисяч данців і туристів.

[Фредерік X, король Данії]:

«Сьогодні трон передано. Я сподіваюся стати королем, який об’єднуватиме націю. Це завдання, до якого я готувався все життя. І це завдання, за яке я беруся з гордістю, повагою та великою радістю».

83-річна Маргрете II приголомшила націю напередодні Нового року, коли оголосила, що планує стати першим данським монархом майже за 900 років, який добровільно відмовиться від трону.

Офіційно її рішення набуло чинності після того, як вона підписала заяву про зречення від престолу під час засідання Державної ради в парламенті.

[Клаус Петерсен, житель Данії]:

«Цікаво буде подивитися, як він упорається з роллю короля. Це велика зміна для нього, але це також велика зміна для данського народу. Ми звикли до королеви».

[Трістіан Фендер, житель Данії]:

«Насправді я не данець. Зараз я живу тут, але було приємно стати частиною історичної події».

[Кетрі Бей, жителька Данії]:

«Ми приїхали доволі рано, щоб зайняти гарне місце й побачити всю королівську родину, і ми дуже раді. Тепер маємо короля, але ми звикли до королеви».

Маргрете II правила найдовше серед нині живих монархів Європи.

14. Дерев’яний каркас даху собору Паризької Богоматері відновили

Важливий етап реконструкції Нотр-Даму

Париж, Франція

Величезний букет ставлять на відновлений каркас даху Собору Паризької Богоматері. За традицією теслярі так завершують важливий етап будівництва.

[Філіпп Жосс, керівник реставраційних робіт]:

«Коли теслярі закінчують роботу, наймолодший забирається на вершину споруди та встановлює букет квітів чи невелике деревце. Так ми зробили й сьогодні».

Дві третини даху, спорудженого у XII–XIII століттях, згоріли у квітні 2019 року. Вогонь знищив і дерев’яний шпиль, покритий свинцевими пластинами. Ці конструкції називають «лісом Нотр-Даму». На їх відновлення знадобилася тисяча дубів.

[Філіпп Жосс, керівник реставраційних робіт]:

«Це чудова робота, бо ми робили каркас даху так само, як його будували в Середньовіччі. Усе зроблено вручну, тому дах має чудовий вигляд. Водночас він міцний і довговічний, бо ми відновили його так, щоб він послужив довго — щонайменше 860 років, а можливо, і вдвічі довше».

Теслярі працювали переважно сокирами, причому зробленими за зразками XII століття.

[Ам’єн Пінарді, тесляр]:

«Сокири абсолютно унікальні. Форма не така, як у звичайних сокир для рубання деревини. Можна використовувати звичайну сокиру, але ми маємо більш спеціалізовані інструменти».

Тепер інші майстри накриють дерев’яний каркас свинцевими пластинами.

Щодня в соборі трудиться 500 фахівців. Ще стільки ж працює за його межами, реставруючи твори мистецтва.

Відновлений шпиль планують звільнити від риштовань до 26 липня цього року, коли в Парижі почнеться літня Олімпіада. А 8 грудня собор відкриється для публіки, і в ньому знову правитимуть служби.

15. 200 давніх украдених артефактів повернулися до Перу

Повернення стародавніх артефактів

Ліма, Перу

Понад 200 артефактів повернулося до Перу. Колись їх незаконно вивезли з країни, і вони десятиліттями зберігались у приватних колекціях та музеях у всьому світі. У Лімі показали новопридбані цінності. Це кераміка, текстиль, інструменти й статуетки.

[Гідо Торо, працівник МЗС Перу]:

«Ми повернули до країни 202 культурні цінності. 198 — археологічні об’єкти різного виду. Є вироби з кераміки, каменю та металу. Є текстиль різних розмірів».

Деяким артефактам — 2000 років, а найстаріший датується 200 роком до нашої ери. Серед предметів — десятки статуеток, створених інками. Їхня імперія охоплювала територію нинішнього Перу, Болівії та Еквадору, а також частину Чилі, Аргентини та Колумбії. Інки домінували там із XIII століття до приходу іспанців у 1533 році.

Також вдалося повернути вироби з текстилю, що належать до епохи чанкайської культури, яка існувала з XIII по XV століття. Інші експонати створені представниками таких культур, як чиму, мочика, наска, ламбаєке та інших.

Усі ці цінності повернули приватні колекціонери та музеї зі США, Німеччини, Бельгії, Іспанії та Канади. Більшість артефактів віддали добровільно. Але в деяких випадках знадобилася допомога міністерства внутрішньої безпеки США та поліції Німеччини.

За останні два роки до Перу повернулося 840 культурних цінностей.

16. В Антарктиці помітили рідкісного білого пінгвіна

Рідкісний білий пінгвін

Чилі

В Антарктиці чилійські армійці помітили білого субантарктичного пінгвіна. Таке явище серед цих птахів трапляється рідко. Ветеринари кажуть, що в пінгвіна лейкізм.

[Дієго Пеналос, ветеринар]:

«Це тварина з лейкізмом. Хоча пігментація є, але не на всьому оперенні. Таке буває в різних видів, зокрема в жирафів та деяких котячих».

Лейкізм відрізняється від альбінізму. У першому випадку пігментація райдужної оболонки очей зберігається, а в другому — її немає. Але в кожному разі такі птахи й тварини частіше стають здобиччю хижаків.

Білого пінгвіна помітили на військовій базі, що на Чилійській антарктичній території.

Субантарктичний пінгвін найбільший після імператорського та королівського. Самці виростають до 90 сантиметрів і важать 9 кілограмів. Самки трохи менші. Цей вид плаває швидше за всіх пінгвінів, розганяючись до 36 кілометрів за годину. Пірнати може на глибину 200 метрів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: