29.05.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 17 по 22 грудня)

Огляд світових подій (з 17 по 22 грудня)

1. 15 людей загинуло внаслідок найсмертоноснішої стрілянини в історії Чехії Масова стрілянина Прага, Чехія У Чехії..

Дата завантаження: 2024-04-29

video

1. 15 людей загинуло внаслідок найсмертоноснішої стрілянини в історії Чехії

Масова стрілянина

Прага, Чехія

У Чехії оголошено дводенну жалобу за загиблими внаслідок масової стрілянини в Карловому університеті.

24-річний студент відкрив вогонь на філософському факультеті, що на площі Яна Палаха в Празі. У результаті загинуло 14 людей, 25 дістало поранення. Дев’ять із них — у важкому стані.

Сам нападник теж мертвий. Як повідомляють, він нібито наклав на себе руки. Але, за деякими даними, його застрелила поліція.

Соцмережі заполонили кадри, на яких студенти ховаються на карнизі будівлі на висоті кількох поверхів. Місцеві жителі кажуть, що приголомшені подією, і що Прагу завжди вважали тихим та безпечним містом.

Як пишуть місцеві медіа, убивця навчався на філософському факультеті й жив приблизно за 20 кілометрів від Праги. Раніше в день трагедії в селі стрільця знайшли мертвим його батька. Водночас поліцію попередили, що син планує вчинити самогубство.

Того дня він мав відвідати лекцію в іншій університетській будівлі, яка розташована поряд зі Староміською площею — центральною в місті. Поліція вирушила туди, щоби його знайти. Але він приїхав на свій факультет.

Точної інформації про його мотиви немає. Поліція стверджує, що напад не пов’язаний із терактом. Можливо, студента надихнули такі розстріли в інших країнах. Повідомляють, що він писав у соцмережах про стрілянину, яку зчинила в російському місті Брянськ 14-річна учениця.

Також пишуть, що студент отримав офіційний дозвіл на володіння зброєю, і що він накопичив «цілий арсенал».

Це найсмертоносніша стрілянина в Чехії за всю її 30-річну сучасну історію.

Попереднього разу подібне в країні трапилося 2019 року. Тоді в лікарні чоловік застрелив шістьох осіб, а потім наклав на себе руки.

2. Жителі китайських провінцій Ганьсу та Цинхай сплять на морозі після землетрусу

Після землетрусу

Китай

Ніч у наметі з дітьми за мінус п’ятнадцяти градусів. Жителі сіл китайської провінції Ганьсу страждають на холоді після землетрусу силою 6,2 бала, який стався в ніч проти понеділка.

Будинки багатьох зруйновано чи пошкоджено, наметів на всіх не вистачає. Хтось споруджує укриття з підручних матеріалів.

Також людям роздають вугілля, щоб вони могли обігрітися та приготувати їжу.

У цьому таборі можна дістати прихисток, гарячу їжу, воду та предмети першої потреби. Але на всіх цієї допомоги теж не вистачає.

Епіцентр землетрусу був у повіті Цзішишань неподалік кордону між провінціями Ганьсу і Цинхай.

У Ганьсу, як повідомляють, 113 людей загинуло, понад 780 травмувалося. Також там більш як 207 тисяч будинків зруйновано та коло 15 тисяч пошкоджено. Лихо зачепило понад 145 тисяч осіб.

У сусідній провінції Цинхай повідомляють про 22 загиблих та 198 постраждалих. 12 осіб зникли безвісти.

Водночас у Ганьсу влада оголосила, що вже завершила рятувальну операцію. На неї відвели 15 годин. Експерти зазначають, що цього замало, і що пошуки тих, хто вижив, зазвичай тривають щонайменше 72 години.

[Гобінда Баш’ял, голова Гімалайської асоціації рятувальників]:

«У ситуації із землетрусом, думаю, 72 години — досить розумний час. У випадку лавини чи інших лих потрібно 45 хвилин, якщо людина потрапила до повітряної кишені. Але в разі землетрусу за 72 години можна багато чого зробити».

Влада КНР раніше нерідко занижувала кількість загиблих і постраждалих від стихійних лих. Цього разу ситуація може повторитися. До того ж провінція Ганьсу відмовилася від допомоги рятувальників із сусідніх регіонів та інших країн. Є припущення, що так учинили, щоби приховати відсутність допомоги.

Землетрус пошкодив дороги, лінії електропередачі та водопровідні системи. Також постраждали сільськогосподарські та промислові об’єкти. У деяких гірських селах землетрус спричинив зсуви ґрунту.

3. Протести проти прем’єра Словаччини стали масштабнішими

Протести наростають

Братислава, Словаччина

Ще більше протестувальників вийшли на вулиці Братислави — столиці Словаччини. Тут уже третій тиждень виступають проти планів уряду змінити кримінальне законодавство. Зокрема, проти розформування спеціального органу, який розслідує корупційні злочини.

За даними місцевих медіа, на нещодавній протест вийшло від 15 до 18 тисяч осіб. Минулого тижня демонстрантів було майже десять тисяч.

[протестувальник]:

«Я прийшов, бо мені не байдуже, що відбувається, що робить цей уряд. Мені не подобається, який ми маємо вигляд у Євросоюзі».

Прем’єр-міністр лівих поглядів Роберт Фіцо намагається провести через парламент реформу, яка містить розформування спеціальної антикорупційної прокуратури. Також вона обмежить захист інформаторів та зменшить терміни покарання за фінансові злочини.

Європейська комісія попередила, що якщо Словаччина порушить закони ЄС, щодо неї можуть ужити дисциплінарних заходів.

[Міхал Сімека, політик]:

«Прокуратура ЄС їм чітко сказала, що реформа загрожує верховенству закону в Словаччині. Вона ясно сказала, що якщо вони не припинять, Словаччина може втратити гроші від ЄС. Вони відкрито брешуть і позбавляють нас майбутнього».

Фіцо кілька разів обіймав посаду прем’єр-міністра Словаччини. Попереднього разу він пішов у відставку у 2018 році на тлі масових протестів проти корупції, що виникли після вбивства журналіста-розслідувача Яна Куцяка та його нареченої.

Сам Фіцо звинувачує спеціальну антикорупційну прокуратуру в політичній упередженості й каже, що її дії порушують права людини.

Уряд хотів ухвалити реформу перед Різдвом. Тепер чиновники кажуть, що голосування, найімовірніше, перенесуть на січень.

4. США та Венесуела обмінялися в’язнями

Обмін в’язнями

США ― Венесуела

США передали Венесуелі дипломата Алекса Сааба — соратника президента Ніколаса Мадуро. У відповідь Каракас відправив додому десятьох американців, яких було ув’язнено в латиноамериканській країні. Серед них — утікач на прізвисько Гладкий Леонард.

Обмін відбувся на тлі потепління відносин між США та Венесуелою. Як повідомляють, президент Джо Байден заявив, що йому довелося ухвалити непросте рішення. Він звільнив Сааба, якого в Америці звинуватили у відмиванні сотень мільйонів доларів на користь Каракаса.

В обмін до Вашингтона поїхав оборонний підрядник із Малайзії Леонард Френсіс Гленн, на прізвисько Гладкий Леонард. Він фігурує в одному з найбільших корупційних скандалів у військово-морському флоті США.

У межах угоди влада Венесуели також звільнила з-під варти 20 політв’язнів, а ще пообіцяла провести чесні вибори.

Домовитися про обмін вдалося за посередництва Катару.

У жовтні США погодилися послабити нафтові та газові санкції щодо Венесуели. Натомість Венесуела обіцяла зняти заборону балотуватися в президенти лідеру опозиції Марії Коріні Мачадо. Однак цього поки що так і не сталося.

Вибори у Венесуелі заплановані на 2024 рік.

5. У ЄС узгодили нові правила приймання мігрантів

Нові правила щодо мігрантів

Брюссель, Бельгія

Великий прорив у переговорах щодо нових правил міграційної політики зробили лідери та високопосадовці Євросоюзу. Рада ЄС та Європарламент узгодили п’ять законів, з яких складається Пакт про міграцію та притулок.

[Маргарітіс Схінас, віцепрезидент Європейської комісії]:

«Відповідно до угоди ми запровадимо обов’язкове перевіряння тих, хто прибуває, на всіх кордонах. На другому етапі всі, хто навряд чи отримає притулок, мають пройти через обов’язкову прискорену та спрощену прикордонну процедуру розгляду заяви. Це дасть змогу швидко депортувати тих, хто не має законної підстави перебувати під захистом ЄС».

Прикордонна процедура призначена для тих мігрантів, які можуть становити загрозу національній безпеці, а також для тих, хто прибуває з таких країн, як Індія, Пакистан та Марокко.

Зміни також торкнуться біометричної бази даних. Нею відстежуватимуть не кількість заяв, а кількість заявників. Так мігранти не зможуть подавати прохання про притулок більше ніж раз.

Крім того, пакт дасть країнам ЄС змогу посилювати міграційні правила під час кризових ситуацій, як-от великий наплив мігрантів або пандемія.

Також згідно з новими законами країни блоку зможуть обирати — приймати їм мігрантів чи виплатити компенсацію до фонду ЄС.

[Маргарітіс Схінас, віцепрезидент Європейської комісії]:

«Угода містить потужні механізми солідарності, у межах яких ми гарантуємо, що держави-члени завжди матимуть необхідну підтримку».

Новий пакт набуде чинності наступного року. Дебати щодо реформи міграційної політики почалися понад три роки тому. Причиною стало збільшення потоку нелегалів. Цьогоріч їх прибуло вже понад 270 тисяч.

6. П’ятьох гонконзьких активістів оголосили в розшук і призначили за них винагороду

Розшук п’ятьох активістів

Гонконг, КНР

Ще п’ятьох гонконзьких активістів оголосили в розшук. Список подало бюро національної безпеки острова. Воно також оголосило винагороду за інформацію, яка допоможе їх арештувати.

Усі п’ятеро втекли з Гонконгу від переслідувань. Наразі проживають у різних країнах, зокрема в США та Великій Британії.

[Лі Кхуайва, голова Бюро національної безпеки Гонконгу]:

«З огляду на велике значення, якого поліція надає цій справі, ми пропонуємо винагороду розміром один мільйон гонконзьких доларів (128 000 доларів США) за кожну розшукувану особу».

У Бюро нацбезпеки Гонконгу заявили, що всі втікачі нібито вчинили злочини, пов’язані з підбурюванням до підривної діяльності та змовою з іноземними силами.

Це статті закону про нацбезпеку, які Пекін односторонньо запровадив на острові 2020 року. Як наслідок, під удар потрапили тисячі активістів та правозахисників. Їх почали арештовувати за розмитими звинуваченнями в тероризмі та заколоті. Водночас максимальний термін згідно з пунктами закону — довічне ув’язнення.

За останні три роки з Гонконгу від переслідування втекли тисячі людей. Хоча раніше опозиційний і протестний рух там являв собою серце демократії. Колись острів був британською колонією і мав усі демократичні свободи. Проте 1997 року його передали під управління компартії.

Влада Китаю підписала договір, згідно з яким гарантувала гонконжцям збереження їхньої демократичної системи. Народні виступи завжди були для місцевих жителів важелем тиску на владу, коли їхні права намагалися обмежити.

Однак після ухвалення закону про нацбезпеку, причому в обхід місцевого парламенту, ситуація з правами людини в Гонконгу різко погіршилася. Багато продемократичних активістів потрапили до в’язниці. Багато хто втік.

7. Дві крайнощі: в американському штаті Флорида на сході зливи, але на заході посуха

Зливи та посуха

штат Флорида, США

Для американського штату Флорида цей рік став історією з двома крайнощами. Південно-східне узбережжя постраждало від повеней, спричинених рекордними опадами. Водночас більша частина узбережжя Мексиканської затоки переживає посуху.

На заході Флориди до липня наступного року в 14 округах обмежили користування водою.

[Марк Елснер, працівник управління водними ресурсами]:

«Улітку в нас зазвичай випадає від 60 до 70 % річної норми опадів. І від них залежить поповнення джерел води. Оскільки на західному узбережжі дефіцит — приблизно 30 %, ми не отримали того поповнення, на яке очікували. І, як наслідок, під час сухого сезону знижується рівень ґрунтових вод».

Обмеження переважно наклали на полив газонів та присадибних ділянок. На це йде коло половини всієї води, яку використовують у районах, що постраждали від посухи.

Наприклад, у трьох округах поливати дозволено один день на тиждень і лише до восьмої ранку або після шостої вечора. Порушників після першого попередження штрафують на 100 доларів. За повторне порушення карають штрафом у 500 доларів.

[Ден Дюріка, фермер]:

«Хоча в певну пору року в нас багато дощів, іноді їх менше. У такому разі треба зберегти запаси води або знайти способи максимально використовувати воду під час дощів».

Фермери кажуть, що є кілька способів зменшити використання води. Це крапельне зрошення, мульчування та полив уночі, коли випаровування менше.

Утім, на думку фахівців, проблему нестачі води можуть розв’язати лише дощі.

А ось на південному сході потерпають від надлишку вологи. У середині листопада шторм, за силою близький до тропічного, налетів на Маямі, Форт-Лодердейл та прилеглі райони. За три дні випало 30 сантиметрів опадів. У квітні у Форт-Лодердейлі випало понад 60 сантиметрів дощу.

За даними метеорологічної служби, за останні три місяці в Південній Флориді опадів було в півтора-два рази більше, ніж буває в середньому.

Метеорологи кажуть, що зимові місяці у Флориді будуть вологішими, ніж зазвичай. Це зумовлено погодним феноменом Ель-Ніньйо, який впливає на клімат усієї планети. Можливо, на узбережжі Мексиканської затоки також підуть дощі. І посуха відступить.

8. Передбачити серцевий напад зможе новий високотехнологічний жилет

Високотехнологічний жилет

Велика Британія

Цей жилет у майбутньому, можливо, допомагатиме виявляти людей, які мають більший ніж в інших ризик померти від серцевого нападу.

Його розробили лікарі та дослідники Університетського коледжу Лондона.

Щоб його надіти, треба лише кілька хвилин. Потім пристрій докладно діагностує електричну активність серця.

Його назвали жилетом для електрокардіографічної візуалізації і вже успішно випробували приблизно на 800 пацієнтах. Результати виявилися дуже обнадійливими.

[Габі Каптур, дослідниця]:

«Ми отримуємо тривимірні мапи серця й можемо спостерігати, як електричні сигнали поширюються всіма його камерами. Потім пацієнт іде на МРТ, і ми можемо зіставити ці дані з результатами томографії».

Серцеві напади переважно трапляються через аритмію. Найчастіше в людей із хворим серцем. Але нерідко це стається і в тих, хто вважав себе здоровим.

Раніше докладну мапу електричної активності серця зробити було складно. Для цього треба було вводити в ділянку серця катетер чи використовувати радіацію.

Вартість нової процедури буде відносно невисокою, оскільки жилет можна використовувати багаторазово.

[Габі Каптур, дослідниця]:

«І ця технологія вперше дасть нам змогу зібрати докладну інформацію про електричні сигнали серця й зіставити її зі структурою та функціонуванням безпечним способом. Це буде доступно для тисяч людей за доволі низьких витрат».

Від аритмії страждає близько двох мільйонів жителів Великої Британії. І вона може призвести до раптової смерті.

Розробники жилета кажуть, що зараз обмірковують запуск серійного виробництва цього винаходу.

9. Меблі з вторсировини: кенієць рятує океан від пластику

Меблі зі сміття

Тіві, Кенія

Кенієць Джоел Оенга щоранку приходить на мальовничий пляж Тіві, що на узбережжі Індійського океану. Але насолоджуватися красою ніколи. Зараз відлив, і Джоел збирає сміття.

[Джоел Оенга, мебляр]:

«Коли йдеш пляжем, бачиш багато сміття. Під час відливу я ходжу туди щоранку й збираю пластик та сітки, які шкодять мешканцям океану. Також до берега прибиває бамбукові дерева та колоди. Я вирішив прибрати наш пляж, бо сюди часто приїжджають туристи».

Кенієць знаходить поліетиленові пакети, пластикові пляшки, мішки з-під цементу та мотузки, викинуті з кораблів. Усе несе додому. Далі сортує, миє та сушить. Потім майструє меблі.

[Джоел Оенга, мебляр]:

«Усе сміття з океану я повинен використати. Я не викидаю це на суші. З усього, що зібрав в океані, я щось роблю».

Фахівці кажуть, що очищати узбережжя важливо не лише заради туристів.

[Едвін Мвенга Чокве, голова організації Clean Mombasa]:

«Якщо пластик залишається на пляжі, то засмічує мангрові чагарники, де розмножується риба. Вона може їсти пластикові відходи. Це небезпечно, бо в результаті морські істоти гинуть. І щойно екосистема зруйнується, пляж стане зовсім іншим».

Джоел свої вироби поки що не продає. Каже, що йому треба допомога, щоб відвезти меблі до магазину.

[Джоел Оенга, мебляр]:

«Торгівля дасть прибуток. А якщо з’являться гроші, від цього виграє океан. Я найму людей для прибирання й подбаю, щоби пляж Тіві був чистим».

Нині Джоелу допомагає друг. Але кенійський мебляр надіється, що колись його маленька ініціатива перетвориться на великий проєкт.

10. Вулкан на Гаваях став каменем спотикання між астрономами та індіанцями

Конфлікт навколо вулкана

Гаваї, США

Мауна-Кеа — щитовий вулкан заввишки 4205 метрів на Великому острові Гаваїв.

Гора, особливо її вершина, священна для корінних гавайців, оскільки на ній розташовані церемоніальні платформи, місця поховань предків і високогірне озеро, яке, як уважають, має цілющу силу.

[Кеалоха Пішотта, активістка]:

«Мауна-Кеа — це місце, за допомогою якого Бог дає нам, людям, змогу дізнатися шлях на небо».

Водночас останні 50 років шлях у небо з вершини досліджували й астрономи. Тепер тут збудовано близько десяти обсерваторій-телескопів.

[Шейн Палакат-Нельсен, корінний гаваєць]:

«Комісія із землекористування визначила вершину як науковий заповідник».

Пласка форма гори, сухе повітря та мінімальне світлове забруднення роблять вулкан ідеальним для астрономії.

[Джон О’Міра, астроном]:

«Це щитовий вулкан на острові Гаваї, а Мауна-Лоа, ще один великий щитовий вулкан, створює над вершиною дуже стабільний і плавний потік повітря».

Дуг Саймонс, директор Інституту астрономії Гавайського університету, вважає, що в жодному з 50 штатів немає ліпшого місця, ніж Мауна-Кеа.

І активісти, і вчені вважають, що гора зберігає відповіді на загадки Всесвіту, але вони не дійшли єдиної думки, як її слід використовувати.

У 2019 році корінні гавайці влаштували річну акцію протесту проти будівництва нового 30-метрового телескопа. Тисячі людей вийшли на акцію та заблокували дорогу до вершини.

У результаті 2022 року було створено новий орган управління Мауна-Кеа, у якому ключові посади обіймають корінні гавайці. Це започаткувало нову еру діалогу та взаєморозуміння.

Наразі наукова спільнота веде переговори про продовження договору оренди Гавайського університету та суборенди земель на вершині, термін дії яких спливає 2033 року.

А корінні жителі закликають закрити ті обсерваторії, які менш продуктивні з наукового погляду.

[Шейн Палакат-Нельсен, корінний гаваєць]:

«Це не обов’язково має бути конфлікт. Це не наука проти культури, бо наша культура — це і є наука».

11. Сплячі котики та рибки з’явилися на рисовому полі в Таїланді

Сплячі котики на полі

Таїланд

Сплячі котики з’явилися на одному з рисових полів Таїланду площею трохи менше ніж гектар.

Ці милі зображення створив фермер Таньяпонг Кайкхам. Він вирощує рис різних сортів із різним кольором листя — від темно-фіолетового до жовтого.

Роботу почали ще в жовтні. Разом із художником він створив ескізи сплячих котів. Потім долучилося близько 200 помічників. Вони намалювали зображення за допомогою дрона, обладнаного GPS.

Наступним кроком було висадження розсади. Усе робили вручну традиційним способом, щоб гарантувати, що кожна секція рису має правильний колір.

Збирати врожай планують за 145 днів після висадження.

[Таньяпонг Кайкхам, фермер]:

«Ми об’єднали рис із мистецтвом, і (тепер) маємо творчу концепцію під назвою “Риба у воді, коти в полях”. Я впевнений, що принаймні 30 % жителів Таїланду люблять котів. Ми об’єднуємо мистецтво, культуру, туризм і речі, які подобаються найрізноманітнішим людям».

Але таке мистецтво не можна назвати винаходом Таньяпонга. Його вигадали в Японії в 1993 році жителі села префектури Аоморі. Там картини на полях робили рисом різних сортів, щоб привабити туристів.

Фермер надіється, що така ідея привабить більше мандрівників і до його рідного краю.

[Таньяпонг Кайкхам, фермер]:

«Ми сподіваємося, що подивитися на мистецтво на рисових полях приїдуть десятки тисяч гостей. Принаймні на це варто подивитися любителям котів. Також можуть приїхати шанувальники мистецтва та науковці. Крім того, з’явиться молоде покоління, яке бажатиме вчитися, бо ми відкриті для людей, які хочуть вивчати як мистецтво, так і технології».

Зараз Таньяпонг будує оглядову вежу. А відвідати це місце можна буде з 30 грудня.

Село Банкхонсунг розташоване за годину їзди від тайсько-лаоського кордону.

12. Скандал із карбонарою: італієць наразився на хвилю хейту

Скандал із карбонарою

Рим, Італія

Кровної образи завдав італійцям місцевий історик і письменник із Болоньї. Він записав відео, на якому приготував не зовсім традиційну карбонару, через що наразився на хвилю хейту.

Лука Чезарі використав рецепт 1954 року, заявивши, що саме він і є оригінальною версією знаменитої італійської страви.

[Лука Чезарі, історик і письменник]:

«Я наважився взяти історичний рецепт карбонари 1954 року, перший італійський рецепт карбонари, опублікований у журналі Cucina Italiana, і просто переробив його. Проблема в тому, що перший рецепт дуже відрізняється від нинішнього й складається з нарізаного бекону, часнику, швейцарського сиру Грюєр та яєць, які потім обсмажуються зі спагеті на сковороді».

Але італійці взяли його ролик надто близько до серця. Чезарі завалили негативними коментарями.

[Лука Чезарі, історик і письменник]:

«Це розлютило шанувальників карбонари, які не вивчали історії і думають, що наш прекрасний рецепт завжди був однаковим. На жаль, це не так, й існують сотні версій карбонари».

Власник ресторану в Римі Роберто Мартеллі каже, що рецепт у журналі навряд чи можна вважати головним.

[Роберто Мартеллі, власник ресторану]:

«Що стосується дебатів про те, хто винайшов карбонару, я не думаю, що це була одна людина. Уважаю, що це традиція, яка й досі розвивається. У 1954 році вже хтось точно готував карбонару, ще до публікації в Cucina Italiana, зокрема й ми. Я з четвертого покоління власників ресторану, тож можу це підтвердити».

На вулицях Рима про заяву Чезарі теж відгукуються неприязно.

[Даніель Беллі, житель Рима]:

«Таких треба садити в тюрму. Мені здається, це безумство, він порушує традицію. Нехай сам це їсть».

[Бруна Марі, жителька Рима]:

«Звідки він узявся взагалі? Це нонсенс. У всього є мотиви, які в нього є мотиви? Я не знаю, як готувати карбонару, я не вмію готувати, але я знаю, якою вона має бути на смак».

Італійці вкрай негативно ставляться до викривлень своїх традицій. На повне нерозуміння в країні можна наразитися, якщо при італійцях їсти пасту з кетчупом або піцу з ананасами, а ще пити капучино після обіду.

13. До 100-річчя компанії «Волт Дісней» провели різдвяний парад у Чилі

Різдвяний парад

Сантьяго, Чилі

100-річчю компанії «Волт Дісней» присвятили різдвяний парад у Сантьяго — столиці Чилі. Головними героями свята стали величезні надувні персонажі знаменитих мультфільмів.

У повітрі пропливає Мікі Маус, Дональд Дак, Моана — дочка полінезійського вождя, юний Сімба та сніговик Олаф із «Холодного серця».

[глядачка]:

«Я гучно вітатиму Блискавку Макквіна (коли його пронесуть повз). Я люблю мультфільми “Піксар”. Ми великі шанувальники цієї студії».

На головних проспектах Сантьяго зібралися тисячі глядачів.

[глядач]:

«Цей захід підходить і для дітей, і для дорослих, бо він нагадує нам про дитинство, про перших діснеївських персонажів — Мікі, Гуфі та Мінні».

Компанію «Волт Дісней» заснували в 1923 році брати Волт і Рой Діснеї. Це найстаріша у світі анімаційна студія, яка досі працює.

Різдвяний парад у Сантьяго проходить у 12-те. Його не проводили лише під час пандемії.

14. Спокійне серце й тверда рука: як реставратори працюють із шедеврами у Ватикані

Музейні реставратори

Ватикан

Щоразу, починаючи роботу, італійська художниця Алессандра Дзареллі заспокоює серце та прибирає емоції. Вона — реставратор музеїв Ватикану. Вона має справу з неоціненними творами мистецтва таких майстрів, як Мікеланджело, Рафаель та Леонардо да Вінчі.

Зараз Алессандра реставрує картину Моретто да Брешія — італійського художника XVI століття.

[Алессандра Дзареллі, реставратор]:

«Почуття, коли бачиш роботи, наприклад, Мікеланджело, не описати словами. Але під час роботи я намагаюся триматися відсторонено. Мені треба зосередитися на завданні, інакше мене паралізують емоції».

Такого ж підходу до роботи дотримуються й інші реставратори ватиканських музеїв.

[Катерина Маніско, реставратор]:

«Хтось сказав мені, що не має значення, яка картина перед очима — Мікеланджело чи твоєї бабусі. Робота має бути точною, а самовіддача — повною».

Волю почуттям реставратори все ж дають, але лише коли відкладуть пензля.

[Алессандра Дзареллі, реставратор]:

«Я залишаю собі час наприкінці дня, коли закінчую працювати. Розмірковую і просто насолоджуюся почуттями від того, що перебуваю поруч із чудовими шедеврами».

У музеях Ватикану працює 36 реставраторів. Вони мусять бути істориками, мистецтвознавцями, хіміками та фізиками. Вони дбають про збереження тисяч квадратних метрів настінного живопису, 5300 картин та десятків статуй.

15. Рекордсмен Книги Гіннеса створив пряникове селище в Нью-Йорку

1000 пряникових будиночків

Нью-Йорк, США

Американський шеф-кухар та світовий рекордсмен Джон Лович звик до того, що його руки завжди липкі. Зараз він доводить до досконалості чергове пряникове селище. Воно стане різдвяною окрасою ринку Челсі в Нью-Йорку.

На прилавках розмістилося 800 будиночків ручної роботи. Усі деталі виготовлені з їстівних продуктів: цукерок, пряників, льодяників, мармеладу та крему.

Джон створює пряникові селища вже 30 років. Щороку привносить у дизайн щось нове.

[Джон Лович, шеф-кухар]:

«Я додав трохи більше коричневого за допомогою кавової жувальної гумки. Тож червоної цегли більше, ніж зазвичай. Ми завжди маємо чорні віконниці та червону цеглу, але цього року їх набагато більше. А ще ми додали більше старовинних вивісок».

Нью-Йорк і ринок Челсі для Джона особливі — тут пройшло його третє побачення з майбутньою дружиною.

[Джон Лович, шеф-кухар]:

«На свята до Нью-Йорка приїжджає багато людей з усього світу. Різдвяна ялинка, вітрини на П’ятій авеню, магазин Macy’s, виступи Rockettes і таке інше — усе це приваблює гостей до Нью-Йорка. І останніми роками ми зрозуміли, що вони приїжджають і для того, щоб на Різдво побачити пряникове селище».

Трохи раніше Джон відкрив такі ж виставки у Канзас-Сіті, Г’юстоні, Техасі та Філадельфії. На монтаж кожного пряникового селища йде багато сил і часу. Відпочивати просто нема коли, але про втому шеф-кухар не думає. Для нього головне — створити для людей добру різдвяну атмосферу.

Щойно закінчаться свята, Джон повернеться на кухню й почне робити нові пряникові будиночки. Зберігатимуться вони в сухому підвалі, а в листопаді займуть свої місця на нових виставках.

Пряниковим селищем у Нью-Йорку можна буде милуватися до 7 січня. Потім шеф-кухар роздасть будиночки всім охочим.

Десять років тому Джон Лович побив рекорд Книги Гіннеса, створивши найбільше у світі пряникове селище з їстівних деталей.

16. Забіги, регати та подарунки: у різдвяну атмосферу занурюється і Європа, і Америка

Забіги, перегони та привітання

Приготування до Різдва

На знаменитій вулиці Корсо, що в Римі, тепер світло навіть уночі. Тут килимом простяглися різдвяні гірлянди. Загалом 18 дротів. Їхня довжина — 1400 метрів, і на них горить 300 тисяч лампочок. Інсталяцію присвячено миру на всій планеті.

У Венеції теж готуються до Різдва. Святковий настрій створюють десятки Санта-Клаусів. Вони сіли в гондоли й улаштували цілу регату, пропливши всіма каналами міста.

А у Франції згадали про користь спорту. У місті Іссі-ле-Муліно проходить святковий марафон. У ньому беруть участь тисячі бігунів у костюмах Санти. Такі забіги тут проводять понад 45 років.

[учасник забігу]:

«На цих змаганнях ми всі святково одягнені. Тут чудова атмосфера. Ми брали участь і торік. Мета забігу — показати найліпший час і дістатися фінішу якнайшвидше».

Забіги в костюмах Санти проводять і в Латинській Америці. Жителі Мехіко беруть у них участь цілими сім’ями. Із собою беруть навіть собак.

[Санта-Клаус]:

«Сім’я має триматися разом. Любов, прихильність і тепло мають бути з ними завжди та скрізь».

А це Каракас — столиця Венесуели. Тут спека, і бігуни переважно у футболках та шортах. На фініші їх чекає сюрприз. Вулиця перетворилася на гігантську ванну з піною.

У Гватемалі Санта-Клаус уже почав роздавати подарунки. Першими отримали нужденні діти. У ролі Санти — місцевий пожежник Ектор Чакон. Йому 77 років, й останні 26 він напередодні Різдва спускається по мотузці з мосту й роздає дітям іграшки. Подарунки придбано на пожертвування, які зібрали пожежники.

[Ектор Чакон, пожежник]:

«Це почуття важко описати, але це справжня радість. Ми, міські пожежники, робимо це, бо служимо суспільству. Водночас пам’ятаємо, що святкуємо народження Ісуса. Його вчення показало нам, що треба бути щедрими й милосердно ставитися до нужденних».

Санта-Клаус, як відомо, устигає скрізь. Тому в нетрях Ріо-де-Жанейро діти теж отримують подарунки. Їх підготували волонтери бразильської благодійної організації.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: