27.07.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 31 грудня по 5 січня)

Огляд світових подій (з 31 грудня по 5 січня)

1. Дощі та повені: у Європі розгул стихії Масштабні повені Франція ― Велика Британія ― Німеччина..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

1. Дощі та повені: у Європі розгул стихії

Масштабні повені

Франція ― Велика Британія ― Німеччина

У департаменті Па-де-Кале, що на півночі Франції, повені стають дедалі більшими. Влада оголосила червоний рівень небезпеки. Людей евакуюють із затоплених міст.

Будинок Ентоні Рішевена в місті Арк пішов під воду на пів метра. Господаря разом із жінкою та дитиною вивозять у безпечне місце. У такій ситуації вони опинилися вже вдруге за три місяці.

[Ентоні Рішевен, житель міста Арк]:

«Першого разу я подумав, що нам просто не пощастило. Але тепер, коли переживаєш таке вдруге, це вже завдає страждань. Це важко морально й це удар по бюджету. Ми запитуємо себе, як нам із цим упоратися».

Ще в семи департаментах Франції діє помаранчевий рівень небезпеки. Рясні дощі принесло залишками шторму «Генк», який перед цим налетів на Велику Британію.

На цьому відео видно великі повені в регіоні Східний Мідленд. Шторм приніс сильний вітер та зливи до Англії та Уельсу. Влада випустила сотні попереджень про повені. Тисячі будинків знеструмлені. Сотні людей евакуювали.

З повенями борються й на півночі Німеччини. Вони почалися наприкінці грудня. В Ольденбурзі, що стоїть на судноплавній річці Гунте, зводять тимчасову дамбу. Рятувальники встановлюють великі бочки з водою. Штучне загородження протягнеться на два кілометри.

Деяких жителів Ольденбурга попросили евакуюватися.

[Єнс Ровер, фермер]:

«Я вважаю, що Гунте піднялася ще на метр, як порівняти з учорашнім днем. Учора ситуація була набагато спокійнішою. Тепер треба подивитися, що буде далі. Начебто обіцяють дощі на сьогодні та на завтра, перш ніж похолоднішає».

Від повеней постраждала північна земля Нижня Саксонія, західна Північний Рейн – Вестфалія та східні землі Тюрингія та Саксонія-Ангальт.

Синоптики обіцяють до кінця тижня ще більше дощів, які прийдуть на північ Німеччини із заходу Франції.

2. Відповідальність за вибухи в Ірані взяло на себе угруповання «Ісламська держава»

Відповідальність за вибухи

Іран

Відповідальність за два смертоносні вибухи в Ірані взяло на себе терористичне угруповання «Ісламська держава». Унаслідок теракту загинуло понад 100 людей. Ще понад 200 було поранено.

У заяві угруповання йдеться, що в середу двоє її членів підірвали пояси смертників у південно-східному місті Керман.

Там сотні людей зібралися, щоб вшанувати пам’ять генерала Касема Сулеймані, якого було вбито 2020 року в Іраку внаслідок удару американського безпілотника.

Раніше Тегеран поклав відповідальність за вибухи на «терористів» і пообіцяв відплату за цю найсмертоноснішу атаку в Ірані з часів революції 1979 року.

[Мохаммад Мохбер, перший віцепрезидент Ірану]:

«Їм буде завдано дуже сильного удару у відповідь».

Такі ж заяви зробив президент Ібрагім Раїсі та другий вищий керівник Ірану аятола Алі Хаменеї.

Рада Безпеки ООН осудила напад, назвавши це «боягузливою терористичною атакою».

Раніше угруповання «Ісламська держава» брало на себе відповідальність за інші теракти в Ірані. Зокрема за напад на святиню у 2022 році, унаслідок якого загинуло 15 людей, а також за подвійні вибухи та низку нападів на парламент Ірану та мавзолей Хомейні у 2017 році.

Влада закликала масово виходити на протести. Водночас у країні почали хоронити загиблих.

3. Ізраїльський безпілотник ліквідував заступника лідера ХАМАСу в Лівані

Убито заступника лідера ХАМАСу

Ліван

Заступник лідера ХАМАСу загинув у вівторок увечері в Бейруті внаслідок удару ізраїльського безпілотника.

Салех аль-Арурі був членом політичного бюро ХАМАСу та співзасновником його бойового крила.

Це перша ліквідація хамасівців за межами палестинських територій після нападу на Ізраїль, яке сталося 7 жовтня. І вона може свідчити про розширення конфлікту між угрупованням та Ізраїлем.

Національне інформаційне агентство Лівану повідомило, що дрон ударив по офісу ХАМАСу. Два джерела в службах безпеки заявили, що внаслідок атаки загинуло кілька людей, зокрема палестинці та ліванці.

Після цього на Західному березі річки Йордан спалахнули протести.

Тимчасовий виконувач обов’язків прем’єр-міністра Лівану Наджиб Мікаті заявив, що це спроба втягнути Ліван у війну. У його офісі повідомили, що він попросив міністра закордонних справ Лівану подати скаргу до Ради Безпеки ООН.

Після жовтневого нападу ХАМАСу «Хезболла» майже щодня перестрілюється з Ізраїлем на південному кордоні Лівану.

Відтоді внаслідок авіаударів та обстрілів з боку Ізраїлю загинуло понад 100 бойовиків «Хезболли» та майже два десятки мирних жителів.

У письмовій заяві «Хезболли» йдеться, що напад «не залишиться без відповіді та покарання».

Водночас єменські хусити заявили, що десять бійців їхнього військово-морського флоту загинули після того, як американські війська атакували три їхні катери в Червоному морі.

Це пов’язане з Іраном угруповання кілька тижнів атакувало кораблі в Червоному морі. Воно називає це відповіддю на війну Ізраїлю в Секторі Гази. Так, військовики США повідомили, що в суботу та неділю хусити нападали на вантажне судно Maersk. За їхніми даними, гелікоптери ВМС США потопили три з чотирьох невеликих човнів, на яких хусити атакували в неділю.

4. П’ять нових непостійних членів Ради Безпеки ООН почали роботу

Нові члени Ради Безпеки ООН

Нью-Йорк, США

У перший робочий день нового року Рада Безпеки ООН привітала п’ятьох нових непостійних членів на 2024–25 роки. Це Алжир, Гаяна, Південна Корея, Сьєрра-Леоне та Словенія.

Ці країни прийшли на зміну Албанії, Бразилії, Габону, Гані та Об’єднаним Арабським Еміратам, чий дворічний термін збіг наприкінці 2023 року.

Вони долучаться до п’яти інших непостійних членів ООН: Еквадору, Японії, Мальти, Мозамбіку та Швейцарії.

Церемонію встановлення прапорів новообраних членів у штаб-квартирі ООН проводив представник Казахстану.

[Акан Рахметуллін, представник Казахстану при ООН]:

«Ми твердо віримо, що ці п’ять нових членів внесуть більше глибини й зосередять увагу на питаннях миру та безпеки».

[Ніколя де Рів’єр, постпред Франції при ООН]:

«Засідати в Раді Безпеки — це одночасно честь та відповідальність, особливо тоді, коли регіональних криз стає дедалі більше. Я маю на увазі Близький Схід, Східну Європу та Африку».

[Хван Джун Кук, представник Південної Кореї при ООН]:

«Зіткнувшись зі зростанням загроз безпеці навколо Корейського півострова, Республіка Корея, ґрунтуючись на власній історії та підходах до роботи в Раді Безпеки, солідарна з тими, хто стикається з аналогічними проблемами в усьому світі».

Загалом у Раді Безпеки ООН засідає 15 країн. П’ять із них — постійні члени. Це Франція, США, Велика Британія, Китай та Росія. Десять інших Генеральна Асамблея регулярно переобирає на дворічний термін. При цьому країни не можуть бути обрані двічі поспіль.

Належну увагу приділяють справедливому географічному розподілу й тому, наскільки кандидат активний у підтриманні міжнародного миру та безпеки. Так, під час останнього голосування, яке відбулося пів року тому, від східноєвропейської групи претендували дві країни — Словенія та Білорусь. У результаті Словенія дістала вчетверо більше голосів.

5. Мігранти масово перебираються через загородження на кордоні та здаються прикордонникам США

Мігранти беруть в облогу кордон

Техас, США

Мігранти в мексиканському Сьюдад-Хуаресі заходять у холодну воду річки Ріо-Браво, щоб дістатися кордону з американським штатом Техас. Потім вони перебираються через огорожі та масово здаються прикордонникам.

Криза на південному кордоні США набирає обертів. Як повідомляють, у грудні на американську територію перейшло більш як 300 тисяч шукачів притулку. Це рекорд. Водночас це лише офіційні дані.

На найбільш навантажених ділянках ставлять нові загородження. Однак вони мало допомагають.

Оцінити ситуацію на місці прибув речник палати представників Конгресу Майк Джонсон — лідер республіканської більшості. Він розкритикував адміністрацію Джо Байдена за те, що вона не лише послабила нинішні міграційні обмеження, а й заважає Техасу самому стримувати потік людей.

[Майк Джонсон, речник палати представників Конгресу США]:

«Тут, у Техасі, губернатор Ебботт зробив більше для дотримання закону, ніж президент. І як відреагувала адміністрація? Вона подала до суду на штат Техас, щоб той припинив зусилля щодо стримування. Вона подала на них до суду, щоби позбавити їх можливості встановлювати буї на воді та колючий дріт на решті території. Це абсолютне безумство».

Джонсон також зазначив, що якщо демократи відновлять політику, згідно з якою мігранти, що хочуть потрапити до США, очікуватимуть розгляду своїх заявок у Мексиці, то потік мігрантів зменшиться на 70 %.

6. Японці, що постраждали від землетрусу, стають у черги за безплатною їжею

Після землетрусу

Японія

Японські рятувальники поспішають знайти тих, хто вижив після руйнівного землетрусу. Але шансів стало в рази менше, бо триденний період найбільш імовірного виживання минув.

[Фуміо Кісіда, прем’єр-міністр Японії]:

«Багато хто під руїнами будинків досі чекає на порятунок».

Підтверджено загибель 78 осіб. Рятувальні роботи ускладнює віддаленість найбільш постраждалих районів та пошкоджені дороги. Прем’єр-міністр Японії наказав подвоїти кількість рятувальників. Тепер їх 4600.

Жителі постраждалих районів також повідомляють про нестачу основних речей, зокрема води.

Це префектура Ісікава. Люди прийшли оглянути свої зруйновані будинки. Вони також стають у черги за безплатною їжею, яку роздають волонтери.

[Кіоко Кіноса, жителька префектури Ісікава]:

«Немає водопровідної води, зокрема в туалеті, і ми не можемо помити руки. В евакуаційному центрі є маленькі діти, і я хвилююся, щоб вони не заразилися ковідом чи грипом».

Мінору прийшов забрати з обгорілого дому своє взуття.

[Мінору Хірано, житель префектури Ісікава]:

«Що найбільше непокоїть? Чи зможуть усі ці люди сюди повернутися. Це страшно».

А цей чоловік приїхав з іншої префектури, щоб допомогти батькам дружини.

[Казухіро Сімомура, родич місцевих жителів]:

«Родичі дружини живуть тут самі, їм майже 80 років. У них немає води, тому я насамперед привіз хоча б воду. Воду та продукти. А ще гас та пальники для тепла».

Нагадаємо, землетрус стався опівдні в перший день нового року. Він був силою 7,6 бала. Відтоді зафіксували ще 600 підземних поштовхів, через що є побоювання, що інфраструктура може постраждати ще більше.

7. Такого не бачили багато років: у Будапешті дуже розлився Дунай

Рекордний розлив Дунаю

Будапешт, Угорщина

У Будапешті — незвично великі зимові повені. Річка Дунай вийшла з берегів, і рівень води піднявся майже до 7 метрів. Востаннє таке було 10 років тому.

[житель Будапешта]:

«Я пам’ятаю великі повені, але не в грудні. У грудні Дунай зазвичай замерзає. Пам’ятаю, коли був малим, лід біля Ланцюгового мосту спеціально підривали».

2013-го води було майже на два метри більше, але це було наприкінці травня. У грудні ж попереднього разу вода підіймалася вище за 6 метрів аж 1987-го. Але тоді набережну не затопило.

Місто вживає заходів — робітники різних місцевих організацій зводять мобільні дамби та ставлять пандуси. Жителі готуються до тривалої оборони.

[Габор Егрі, працівник асоціації Romai Part]:

«Таких весняних температур у грудні в нас ще не було, а кількість води, яка накопичується у вигляді снігу в Альпах, побила всі рекорди. Тож ми готуємося бути в стані постійної оборонної готовності до червня».

Фахівці з клімату вважають, що таке повторюватиметься все частіше.

[Анна Кіс, кліматолог]:

«Дивлячись на загальну картину, ми бачимо, що кількість зимових опадів зростає, а з підвищенням температури стає менше снігопадів, плюс сніг може танути раніше. Тобто можна припустити, що в майбутньому повені, спричинені таненням снігу, будуть масштабнішими, і те, що відбувалося навесні, може починатися раніше, можливо, ще взимку».

Серйозних збитків нинішня повінь поки не завдала.

8. Королева Данії неочікувано оголосила, що зречеться престолу

Королева зречеться престолу

Данія

Королева Данії Маргрете II зречеться престолу 14 січня після 52 років перебування на троні. Наступником стане її старший син наслідний принц Фредерік.

83-річна королева, яка вступила на престол у 1972 році, зробила неочікувану заяву в прямому ефірі під час своєї традиційної новорічної промови. У країні, де живе майже 6 мільйонів осіб, її дивиться майже кожен.

У лютому королева перенесла операцію на спині. У промові вона зауважила, що це змусило її задуматися про майбутнє і про те, чи не настав час передати відповідальність наступному поколінню.

Після смерті британської королеви Єлизавети II, королева Данії стала тією, хто правив найдовше серед нині живих монархів Європи, а також єдиною жінкою-монархом у світі.

Маргрете народилася 1940 року в родині короля Фредеріка IX та королеви Інгрід. Усе своє життя вона мала велику підтримку данців. Її поважають за тактовність і творчі здібності. Вона також відома любов’ю до археології і навіть брала участь у кількох розкопках.

Маргрете стала спадкоємицею престолу в 1953-му у віці 31-го року після того, як поправка до конституції дозволила жінкам наслідувати трон.

У 1967 році вона вийшла заміж за французького дипломата графа де Лаборда де Монпезу, який був її чоловіком, аж поки не помер у 2018 році.

Королева має двох синів: наслідного принца Фредеріка, який стане королем Фредеріком X, і принца Йоакима. Фредерік 2004 року одружився з австралійкою Мері Елізабет Дональдсон.

Новина про те, що Дональдсон стане королевою-консортом, потішила багатьох австралійців.

[австралійка]:

«Чудово. Про Тасманію дізнаються в усьому світі. Вона буде чудовим представником Австралії».

[австралійка]:

«Я пишаюся і схвильована. Думаю, це чудово. Вона буде прекрасною королевою, чи не так?»

[австралійка]:

«Так, без сумніву».

У Данії монарх формально очолює виконавчу владу. Однак новий король виконуватиме скоріше церемоніальну роль. Він представлятиме країну під час державних візитів і національних свят.

9. Бразилія посилює облави на нелегальних видобувачів золота в Амазонії

Облави на нелегальних видобувачів

Бразилія

Глибоко в лісах Амазонки триває боротьба уряду Бразилії з незаконним видобутком золота. Цей промисел останнім часом поширився із земель корінних народів на заповідні зони, які охороняє держава.

Нелегальних золотовидобувачів, португальською «гаримпейрос», вистежує поліція разом із працівниками Агентства зі збереження біорізноманіття. Також вони знищують табори та обладнання.

[Сідні Серафим, керівник місії]:

«Ми щойно знайшли гідравлічні екскаватори, кілька саморобних жител, 44 тисячі літрів мастила та дизельного пального, три стаціонарні двигуни для незаконного видобутку корисних копалин, а також більш як кілограм ртуті».

Нинішній президент Луїс Ігнасіо Лула да Сілва посилив боротьбу з нелегальним видобутком у резерваціях корінних народів. Як наслідок, старателі перебралися до інших лісів.

Лула обіцяє викорінити таку діяльність і покласти край вирубуванню лісів до 2030 року.

Для видобутку нелегальні шахтарі вирубують джунглі й викопують десятки ставків. Золото відокремлюють від піску й руди за допомогою ртуті. Це отруює річки, через що гине риба та інші живі організми.

Цікаво, що для доставляння обладнання та людей незаконні видобувачі навіть будують таємні злітно-посадкові смуги.

10. В Австралії почали спостерігати з космосу за чужорідними буйволами

Буйволи під наглядом

півострів Арнемленд, Австралія

Спостерігати за дикими буйволами з космосу почали в Австралії. Проєкт SpaceCows готували роками. Він стартував на півострові Арнемленд, що на Північній Території.

[Ендрю Госкінс, науковець]:

«Це дуже великий проєкт. Можливо, наймасштабніший за всю історію спостереження за дикими тваринами або, зокрема, за буйволами».

У проєкті беруть участь науковці, скотарі та рейнджери. Спочатку буйволів відловлюють. Потім тваринам на вухо прикріплюють GPS-трекер, що працює від сонячної батареї. Відомості про пересування буйволів надходитимуть до бази даних супутникової системи. GPS-трекер розрахований на два роки роботи. Поки що планують таким чином помітити тисячу тварин.

Учені ще беруть у буйволів кров на аналіз.

[Ендрю Госкінс, науковець]:

«У цьому регіоні бракує епідемічного нагляду. Тепер ми створюємо базу даних, що допоможе скласти картину поширення хвороб серед тварин».

На півострові мешкає 22 тисячі азійських буйволів. Це приблизна кількість. Але достеменно відомо, що ці тварини шкодять природі Австралії та загрожують економіці Північної Території. Азійські буйволи — чужорідний вид. Їх завезли сюди в ХІХ столітті. Вони розповсюдилися по всьому континенту. Буйволи їдять багато трави та інших рослин, витоптують стародавні церемоніальні місця аборигенів і руйнують джерела води.

[Стівен Крейг, учасник проєкту]:

«Ці буйволи руйнують наші землі».

Проєкт SpaceCows дасть змогу дізнаватися про місця скупчення буйволів. Тоді рейнджери зможуть обгородити територію, щоб тварини не виходили за її межі. А якщо знадобиться, то буйволів вивезуть до інших країн. В Азії, наприклад, цьому видові загрожує зникнення.

11. В Аргентині комарів опромінюють радіацією, щоби перемогти епідемії

Ядерна енергія проти комарів

Буенос-Айрес, Аргентина

Ядерну енергію хочуть використати для боротьби з комарами в Аргентині. Вид айдес айгіпті переносить такі хвороби, як лихоманка денге та чикунгунья.

Над проєктом почали працювати після великого спалаху вірусу Зіка у 2016 році.

[Маріана Мальтер Террада, науковець]:

«Це занепокоїло, бо захворювання небезпечне. Лікарі помітили, що у вагітних жінок, що перехворіли, можуть народжуватися діти з вадами розвитку».

Учені збирають личинки так званих «міських» комарів. Потім вибирають самців. Їх стерилізують за допомогою опромінення.

[Маріана Мальтер Террада, науковець]:

«При цьому використовують певну дозу, щоб комарі не втратили конкурентоздатності. Потім їх випускають на волю. Це, як і раніше, конкурентно задні комарі, які спаровуються із самками, але потомство не з’являється».

За розрахунками вчених, згодом популяція має скоротитися. Отже, поменшає переносників інфекцій.

[Андреа Ноемі Авалос, біолог]:

«Я вважаю метод стерилізації комах провідним і перспективним. За його допомогою досягли величезного успіху в боротьбі з плодовими мухами. Думаю, є великий потенціал і в боротьбі з переносниками лихоманки денге — комарами».

Торік в Аргентині лихоманкою денге заразилося 130 тисяч осіб, із них 68 померло.

Метод стерилізації комах опроміненням почали застосовувати в середині минулого століття. Його перевага перед хімікатами в тому, що він спрямований на конкретний вид і не шкодить природі загалом. Тоді як від інсектицидів потерпають також і люди, і тварини. До того ж у багатьох регіонах комарі адаптувалися до хімічних препаратів.

12. Більше, але дрібніші: урожай авокадо в Марокко цьогоріч може встановити рекорд

Авокадо більше, але дрібніші

Марокко

Клімат Марокко виявився ідеальним для виробників авокадо завдяки популярності цього плоду та високим ринковим цінам. Експорт зростає рік у рік.

Мохамед має ферму авокадо площею приблизно 10 гектарів на північному заході Марокко. Тут росте майже п’ять тисяч дерев. Для них використовують іригаційну систему з датчиками, що заощаджує воду.

[Мохамед Лакшуш, фермер]:

«Кожне дерево авокадо може споживати близько 30 літрів води за годину. І ця кількість може змінюватися залежно від сезону. Ми можемо використовувати лише половину цієї кількості — коло 15 літрів за годину, але вона може досягати й 60 літрів».

Марокко недавно пережило велику посуху. Це дуже негативно вплинуло на ґрунтові води й призвело до обміління водосховищ.

Утім, індустрія авокадо продемонструвала стійкість.

[Мустафа Лаїссате, дослідник]:

«Держава розробила стратегію, щоб захиститися від нестачі води. Ці дерева, а також кавуни, треба вирощувати в районах, де опадів достатньо».

Необхідні запаси мають північні райони. Там стимулюють сільське господарство.

Виробництво авокадо в усій країні цього сезону може досягти рекордних 60 тисяч тонн. Це на 20 тисяч більше, ніж торік.

Щороку Марокко експортує майже всі вирощені авокадо. Плоди їдуть до Іспанії, Італії, Португалії, Нідерландів, Бельгії та Німеччини.

Проте дві третини врожаю авокадо цього року ще не мають пункту призначення через закриття кількох експортних підприємств.

Також авокадо цього року менші за розміром, а на міжнародних ринках існує велика конкуренція за більші плоди.

Експерти зазначають, що якщо в Марокко накопичуватимуться непродані плоди, це призведе до зниження цін, що може вплинути на експорт.

13. Lucasfilm подає до суду на чилійську автомийку за плагіат «Зоряних воєн»

Lucasfilm подає до суду

Чилі

Продюсерська компанія Lucasfilm подає до суду на автомийку, що на околиці чилійської столиці. Вона звинувачує її в плагіаті, оскільки мийку оформлено у стилі телевізійної саги «Зоряні війни».

Star Wash раніше ділилася в соцмережах відеороликами, на яких видно, як персонал станції виконує роботу в костюмах Чубакки, штурмовиків, Боба Фетта та Дарта Вейдера.

Юристи, які представляють автомийку, кажуть, що власник Матіас Хара якраз був у процесі реєстрації свого бренду в патентному чилійському органі, коли отримав позов від творця франшизи, компанії Lucasfilm.

[Матіас Хара, власник автомийки]:

«Ми зі сім’єю вирушили в подорож до США. І я постійно казав, що хочу відкрити автомийку. Моя донька так часто чула від мене “мийка машин”, що коли ми були в “Діснейленді” в розділі “Зоряних воєн”, вона сказала, чому б не назвати її “Зоряна мийка”»

Адвокати Хари кажуть, що американська компанія хоче заблокувати реєстрацію назви, стверджуючи, що бренд автомийки надто нагадує стиль «Зоряних воєн».

Власник чилійської фірми заперечує позов. За його словами, назва автомийки досить відрізняється від назви фільму, щоб уникнути плутанини, і що авторські права продюсерської компанії, хоч і поширюються на такі продукти, як іграшки, меблі та безалкогольні напої, не охоплюють сфери миття автомобілів.

14. Церква в Болівії влаштувала свято для сотень бездомних

Свято для безпритульних

Ла-Пас, Болівія

Ось така черга вишикувалася в Ла-Пасі. Тут сотні бездомних болівійців. Місцева церква зробила їм у святкові дні подарунок.

Людей по черзі впускають до величезного приміщення, де можна безплатно дістати різні послуги. Тут бездомні приймають душ, а потім ідуть до імпровізованої перукарні. Зачіски роблять волонтери.

Безпритульні також можуть звернутися до медиків-добровольців. А ще на кожного гостя чекає обід у їдальні. Їжу готують теж волонтери.

Цей благодійний проєкт називається «Добрий самаритянин».

[Ефрайн Аларкон, керівник проєкту]:

«Сьогодні в нас свято, бо ми не лише годуємо людей, робимо їм зачіски та даємо можливість помитися. Ми називаємо це даром любові. Ми повертаємо надію тим, хто втратив усе. Така мета проєкту “Добрий самаритянин”».

Волонтери також розсортували пожертвуваний одяг. Так бездомним легше вибрати потрібні речі. Цій жінці навіть допомогли відразу все надягти.

[Домітіла Пома, безпритульна]:

«У мене не було одягу. Тепер я прийняла душ і отримала одяг. Мені дали все, навіть гребінець і зубну пасту. Тепер я відчуваю любов Бога, який дарує нам життя. Дякую».

Проєкт існує вже понад 20 років. Його учасники вважають своїм обов’язком допомагати тим, хто втратив дім та опинився на вулиці.

15. Корабельний кіт Олі разом з екіпажем фінішував у Гобарті

Корабельний кіт завершує перегони

Гобарт, Австралія

Кіт Олі разом з екіпажем яхти «Сільф VI» фінішує під вітання шанувальників. Одночасно закінчується регата Сідней – Гобарт. Цей човен прийшов останнім. Зате Олі став першим корабельним котом, який брав участь у престижних яхтових перегонах.

Шанувальники принесли плакати та частування для пухнастого моряка. Схоже, його господаря це дуже розчулило.

[Боб Вільямс, власник кота]:

«Досить дивно, що люди так перейнялися симпатією до Олі. Я цього не очікував. Знаєте, для мене Олі — просто частина команди мого човна. Я плаваю з ним уже кілька років».

Коту десять років, і п’ять із них він ходить із господарем у море. Разом плавали з Австралії до Нової Зеландії та назад. Боб раніше служив на флоті й любить море. Ну а кота бере із собою за компанію.

[Боб Вільямс, власник кота]:

«Здається, кіт став міжнародною знаменитістю, і це дивовижно. Він просто звичайний кіт, мій друг та напарник. І приємно дістати трохи уваги після стількох років (плавання)».

Яхта «Сільф VI» досить стара — 1960 року випуску. У цій регаті вона брала участь уже не вперше.

16. Катання на собачих упряжках приваблює до Лапландії дедалі більше туристів

Прогулянки на собачих упряжках

Рованіемі, Фінляндія

Засніженими лісами Лапландії катається не лише Санта на оленях. Тут часто можна побачити й собачі упряжки. Такі прогулянки стали однією з найпопулярніших розваг у Фінляндії.

Покататися приїжджають із різних країн. Ремі із сім’єю прилетів із Великої Британії.

[Ремі, турист із Великої Британії]:

«Ми просто сиділи на санях, а хаскі нас везли. Вони дуже милі».

В упряжках не чистокровні хаскі. Але собаки знають своє діло. Керувати ними майже не треба.

[Кріс, турист із США]:

«Враження неймовірні. Спочатку дивишся на сани, намагаючись уявити, як усе пройде. Це трохи лякає. Але щойно бачиш собак, стаєш на сани, і все вже на своїх місцях. Звичайно, припускаєшся невеликих помилок, але, якщо переважно робиш так, як тобі сказали, усе виходить ідеально».

Зараз світловий день у Лапландії триває лише кілька годин, тож часу на подорож не так уже й багато. Собаки за день можуть долати до 50 кілометрів. Екскурсії тривають від 45 хвилин до півтори години.

[Валентайн Бетс, працівник туристичної компанії]:

«Більшість турів ми проводимо на нашій приватній території, на озері. У нас дуже гарні краєвиди. Ми за межами Рованіемі, тож тут поринаєш у природу».

Цієї зими у Фінляндії туристичний бум. Прогулянки на собачих упряжках бронюють набагато частіше, ніж минулого сезону. Власники розплідника навіть мусили орендувати собак у колег.

[Валентайн Бетс, працівник туристичної компанії]:

«Річ не в тому, що ми не справляємось, але це важка робота. Ми не тільки змінили умови щодо собак, а й намагаємося задовольнити попит туристів. Тож грудень видався важким».

У розпліднику 107 собак. 60 із них працюють, решта — на пенсії. Зазвичай вони працюють із двох до восьми чи дев’яти років. Потім їм шукають новий дім, а когось лишають навчати молодняк. Щороку тут народжується понад десять щенят.

17. «Я відчуваю натхнення і прагнення стати кращою»: глядачі про концерт Shen Yun

Новий сезон Shen Yun розпочався

Нью-Йорк, США

27 грудня завершилися три перші вистави Shen Yun Performing Arts у концертному залі Jones Hall у Г’юстоні, штат Техас.

[Брук Ешлінд, професійна танцівниця]:

«Мені дуже сподобалося. Я люблю гарне технічне виконання. Мені також подобається, скільки в шоу духовної складової. Усе дуже елегантно й відрізняється від багатьох сучасних постановок. Тож це справді чудово».

Професійна танцівниця і модель Брук Ешлінд каже, що в танцюристів Shen Yun — «одна з найкращих технік», яку вона бачила. Називає її «найкращою з найкращих».

[Брук Ешлінд, професійна танцівниця]:

«Я дуже надихнулася ідеєю, що треба стати кращою людиною. І знову повертаюся до моралі. Мені дуже сподобалося, як сильно вони підкреслювали доброту, готовність допомогти ближньому, як вони приносили людяність у повсякденне життя. І було дуже приємно побачити це під час Різдва».

[Дженнілін Мертен, кінорежисер]:

«Я думаю, що шоу було чудовим. Воно було дуже атлетичним, але водночас мотиваційним і дуже ліричним. Мені сподобалися танці та акробатика. Але також історія, їхнє послання. Послання про доброту та турботу. А також те, наскільки важливою є історія. Знаєте, навіщо ми розповідаємо історії? Щоб зрозуміти, хто ми такі й що хороше є у світі».

Місія Shen Yun Performing Arts — відродження традиційної китайської культури, що була до комунізму. Shen Yun перекладається як «Краса танцю божественних істот».

Продюсер удостоєного нагород документального фільму каже, що їй сподобалося те, як у різних номерах зображали різні епохи, стилі та почуття.

За її словами, «почуття відродження культури було дуже щирим і сильним».

[Дженнілін Мертен, кінорежисер]:

«Ми не лише дізналися про китайську культуру, а й відчули, що стали її частиною, відвідавши це шоу. Ви знаєте, що ми беремо участь у збереженні цієї історії й збираємо її воєдино».

[Джатін Верма, директор з розроблення програмного забезпечення в Oracle]:

«Для мене, вихідця з іншої культури, який сьогодні сюди приїхав, це було щось нове. Я дізнався про історію однієї культури, дізнався, що те, що ви бачите на екрані, і те, що ви бачите в шоу, це різні речі. Тож для мене це було справді інформативно, пізнавально, а також умиротворювально».

[Дженнілін Мертен, кінорежисер]:

«Я відчувала дуже гарний настрій після концерту. І просто відчуття того, що люди об’єдналися, щоб зробити щось прекрасне. І що краса сама собою — важлива мета. Думаю, що ще одна річ — це відчуття добра у світі. Мені здається, ми стали такими роз’єднаними. І це шоу стало чудовим нагадуванням про те, що треба краще ставитися одне до одного».

[Джатін Верма, директор з розроблення програмного забезпечення в Oracle]:

«Це було дуже енергійно. Я б обов’язково повернувся й подивився шоу знову».

[Брук Ешлінд, професійна танцівниця]:

«Це було дуже чудово. Я відчуваю в собі натхнення і прагнення стати кращою».
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: