29.07.2024
Телеканал NTD

Різдвяний огляд світових подій ― 2023

Різдвяний огляд світових подій ― 2023

1. Київ готується зустріти друге Різдво в умовах війни Різдво в умовах війни Київ, Україна Жителі..

Дата завантаження: 2024-04-29

video

1. Київ готується зустріти друге Різдво в умовах війни

Різдво в умовах війни

Київ, Україна

Жителі Києва готуються святкувати вже друге Різдво та Новий рік від початку повномасштабного вторгнення російських військ до України

Мінусові температури не завадили дітям і дорослим зібратися, щоб повеселитися на ковзанці та покататися на каруселі.

Проте люди сприймають різдвяну атмосферу дещо стримано.

[Ельміра Рустемова, жителька Києва]:

«Я вважаю, що зараз не час веселитися. Я думаю, що ми маємо створювати для себе якесь свято, але не можна забувати про наших воїнів, які зараз на лінії фронту. Я не можу сказати, що відчувається прямо класний новорічний настрій».

Військовослужбовець, який зараз проходить реабілітацію, каже, що він радий бачити, що люди мають можливість насолодитися духом Різдва.

[Дмитро, військовослужбовець]:

«Приємно бачити, що наші зусилля не марні. І, слава полеглим героям, видно плід наших дій: люди все ж відпочивають, не забувають про новорічний настрій».

Гуляючи святковим ярмарком, відвідувачі однаково не забувають підтримати грішми збройні сили.

[Марина Губська, жителька Києва]:

«Ми прийшли сюди й задонатили стільки ж, (скільки витратили на святкування). Дитина ще не розуміє, що таке (війна). Коли трішки підросте, будемо пояснювати. (Однак я так) розумію, що в дитини має бути новорічний настрій. Вона заслуговує на це, як і будь-яка дитина в цьому світі».

Нагадаємо, що цього року Україна вперше за час незалежності офіційно святкуватиме Різдво лише 25 грудня.

2. Ковзанка, ялинки та виховні заходи: як проходить різдвяний сезон у Європі та Ізраїлі

Різдвяні розваги почалися

Хорватія ― Чехія ― Ізраїль

Загреб, столиця Хорватії, засяяла святковими вогнями. На площі короля Томислава відкрилася ковзанка.

[туристка з Німеччини]:

«Щороку ми приїжджаємо сюди на Різдво або незадовго до нього. Нам подобається ця атмосфера. У цей чарівний час багато людей».

На людей також чекає різдвяний ярмарок. Можна провести час і у вуличному кафе.

А в Любляні — столиці Словенії — сніжить. Але це не заважає прийти до головної ялинки міста. Вона жива та прикрашена тисячами вогнів.

У чеських селах, можливо, немає такої яскравої ілюмінації. Зате тут три дні поспіль розігрують захопливу різдвяну виставу. У село вриваються демони й жартівливо лякають дітей — звичайно, з виховною метою. І вже потім з’являється Санта й роздає частування.

[учасник свята]:

«Ця традиція, коли приходить святий Миколай та демони, дуже популярна в нашому селі Лідечко. Ми не знаємо, коли вона виникла, але, мабуть, так було завжди».

А в цьому селі пішли ще далі й створили цілу катівню. Щоб діти стали більш слухняними, їх садять у клітку чи прив’язують до ганебного стовпа.

Ну а в Єрусалимі все по-доброму — Санта-Клаус за традицією сідає на верблюда й вирушає до Єрусалимського храму. З вершини Храмової гори він бажає всім щасливого Різдва.

[Санта-Клаус]:

«Ще важливіше із серця світу, Єрусалима, побажати миру та надії всім людям на Землі. Я бажаю, щоб ця війна закінчилася, і ми були щасливі. Зичу веселого Різдва й щасливого Нового року зі Святої Землі».

У західній традиції до Різдва готуються завчасно. Період радісного очікування свята називається Адвент. Цього року він почався 3 грудня.

3. 180-річний парк розваг «Тіволі» прикрасили різдвяною ілюмінацією

Різдвяна ілюмінація

Копенгаген, Данія

Під звуки оркестру парк розваг «Тіволі», що в Копенгагені, відчинив двері після оновлення. 180-річний парк прикрасили до Різдва. Тепер тут можна побачити сотні ялинок, кілометри гірлянд та близько мільйона лампочок.

Лише кілька тижнів тому головною темою тут був Геловін.

[Каспер Шумахер, головний операційний директор «Тіволі»]:

«Ми прибираємо всі гарбузи та прикраси з Геловіну й перетворюємо все на різдвяний ярмарок із новою сценою, безліччю різдвяних ялинок і, звичайно ж, великою кількістю вогнів, які потрібно запалити».

«Тіволі» вперше відчинив свої двері в 1843 році. Це один із найстаріших парків розваг світу. Серед перших відвідувачів був найвідоміший письменник Данії Ганс Крістіан Андерсен.

А в 50-х роках минулого століття парк кілька разів відвідував Волт Дісней, щоб дістати натхнення для «Діснейленду».

[Каспер Шумахер, головний операційний директор «Тіволі»]:

«Тоді “Тіволі” був за межами Копенгагена. Тому, коли люди виїжджали за міські мури, першим, що вони бачили, був “Тіволі”. Відтоді ми розширюємо парк атракціонами, ресторанами та всім, що маємо».

Як очікують, різдвяного сезону парк відвідає коло мільйона гостей.

[Грейс Гекер, туристка зі США]:

«Я приїхала до Копенгагена на вихідні, і він входить до списку місць, які варто відвідати, особливо в період Різдва. Це одна з моїх улюблених пір року. Просто чарівно, і це ідеальне місце».

[Майкл Петерсен, житель Копенгагена]:

«Я приходив сюди все дитинство. А тепер я відроджую цю традицію. Ми були тут торік. Прийшли й цього року. Насправді ми тут досить часто».

[Андреас Гірсті, турист із Норвегії]:

«Прекрасна атмосфера, освітлення, маленькі будиночки. Затишне місце для початку відпустки».

А це урочисте запалення головної ялинки. Після незручної паузи вона засяяла тисячами вогнів.

4. Різдвяний експрес пустили в Колумбії

Різдвяний експрес

Богота, Колумбія

Різдвяний експрес, сяючи вогнями, прибуває на станцію в передмісті Боготи. Тут на нього чекають сотні пасажирів. Колумбійці вирушають у подорож цілими сім’ями чи великими компаніями.

[пасажирка]:

«Важливо, що цієї пори року ми маємо можливість покататися із сім’єю в різдвяному поїзді. Це викликає багато почуттів та спогадів. У різдвяний сезон ми можемо ділитися веселощами та радістю зі своїми рідними».

У поїзді пасажирів зустрічає Санта-Клаус та ельфи.

[Санта-Клаус]:

«Ми всім серцем сподіваємося, що цей рік завершиться якнайліпше для кожного з вас, незалежно від того, які проблеми у вас були. І пам’ятайте: Різдво — це любов, це час прощати та ділитися».

Весело в кожному вагоні. Настрій підіймають артисти та музиканти. Захоплюють музикою так, що підспівувати починають усі.

[пасажирка]:

«Це чудово, бо ми можемо всією сім’єю покататися на поїзді, що особливо (важливо) цієї пори року. Атмосфера Різдва відчувається більше».

Різдвяний поїзд курсує між Боготою та Сіпакірою. Він ходитиме до кінця грудня.

5. Різдвяні ярмарки в Загребі приваблюють туристів з усього світу

Різдвяні ярмарки

Загреб, Хорватія

Святкова атмосфера огорнула весь Загреб. Столиця Хорватії сяє вогнями та вабить туристів і місцевих жителів казковими різдвяними ярмарками. Їх тут цілих сім, і жоден не схожий на інший.

Над площею бана Єлачича витає аромат імбирних пряників та смажених каштанів. Тут також можна скуштувати страви національної кухні: сарму — м’ясний фарш із рисом, загорнутий у капустяне листя, та фритулі — маленькі пончики, посипані цукровою пудрою й политі шоколадом.

[Керолайн, туристка зі США]:

«Мені дуже подобається. Тут гарно. Ніколи такого не бачила. Мені подобаються всі страви, а прикраси просто чудові. Було так зворушливо, коли тут запалили всі гірлянди».

На різдвяних ярмарках також продають сувеніри ручної роботи, зокрема ялинкові іграшки. Вечорами проходять концерти та виступи вуличних циркових артистів. Ще одна розвага — ковзанка на площі короля Томислава. Це одна з найбільших відкритих ковзанок у Європі.

Загреб кілька років поспіль здобував титул міста з найкращими різдвяними ярмарками в ЄС.

[Мішель, туристка зі США]:

«Тут дуже красиво. Я просто гуляю, оглядаю всі кіоски, дивлюся на їжу та напої. Усе чудове. Гадаю, це своєрідний сучасний погляд на різдвяні ярмарки. Я розумію, чому Загреб здобув багато нагород».

Різдвяні ярмарки в багатьох містах Європи працюють до 25 грудня. Але в Загребі вони відкриті до 10 січня. Також у центрі хорватської столиці багато пішохідних вулиць. Усе це, зокрема й низькі ціни, приваблює багато туристів із різних країн.

6. Німець поставив удома 555 різдвяних ялинок і побив рекорд Німеччини

555 різдвяних ялинок

Рінтельн, Німеччина

Якщо святкувати Різдво, то з розмахом. Так уважає німецький колекціонер Томас Джеромін. Його дім у Рінтельні прикрашає 555 ялинок. Усі в іграшках та гірляндах. Цього року Томас побив рекорд Німеччини.

Зовні на будинку висить скромний плакат. Зате всередині все сяє й мерехтить.

[Томас Джеромін, колекціонер ялинок]:

«Це приємно. Це знімає напругу. Мені просто подобається сидіти й дивитися. Інакше я, як і всі, прикрасив би дім зовні. Але я хочу, щоби прикраси були всередині, і я міг би милуватися ними весь час».

Торік у Томаса було 444 ялинки. Але він постійно поповнює колекцію. Наступна мета — 600 штучних ялинок.

[Сюзанна Джеромін, дружина колекціонера]:

«Я думала, ми вже досягли найвищого рівня, якого могли. Але, мабуть, ні. Тож подивімося».

[Томас Джеромін, колекціонер ялинок]:

«Подивімося»

Томас каже, що дружина проти його захоплення. Утім, вона й не перешкоджає.

7. Пишно прикрашений до Різдва Віндзорський замок відкрили для туристів

Різдво у Віндзорському замку

Велика Британія

Віндзорський замок відчинили для всіх охочих. Королівську резиденцію прикрасили до Різдва.

Тут можна побачити символи Ордену Підв’язки — одного з найдавніших лицарських орденів Великої Британії. Заснував його король Едуард III ще 1348 року.

У великій залі на почесному місці стоїть ялинка заввишки шість метрів.

[Кетрін Джонс, куратор королівської колекції творів мистецтва]:

«Вона прибула з Великого Віндзорського парку. Прикрашають її 33 500 вогнів».

На дереві — зірка Ордену Підв’язки.

[Кетрін Джонс, куратор королівської колекції творів мистецтва]:

«Це тому, що сьогодні 675-та річниця Ордену Підв’язки, який було засновано тут, у Віндзорі. Ми відзначили це величезною зіркою на ялинці, а також столовою порцеляною у залі Ватерлоо. Тож ви побачите девіз ордену “Ганьба тому, хто погано про це подумає”».

Ялинка є і в Багряній вітальні. Цю кімнату з великими дзеркалами та люстрами уважають однією з найвишуканіших у палаці. Її обставив король Георг IV як частину своїх особистих апартаментів. Монарша родина досі нею користується.

Узимку зал відчинений для туристів.

Одне з найголовніших приміщень палацу — палата Ватерлоо. Це великий банкетний зал із портретами королів та державних діячів.

[Саллі Гудсір, куратор відділу декоративного мистецтва]:

«Цього року стіл у залі прикрашено до Різдва спеціальним фарфоровим сервізом і срібними канделябрами».

Попри пишні декорації, очікують, що монарша родина проведе свята у Сандрінгемському палаці, що в Норфолку.

Утім, великий обідній стіл досі використовують для обслуговування бенкетів, зокрема щорічного обіду на День Підв’язки.

Віндзорський замок веде свою історію від Вільгельма Завойовника, який першим збудував на цьому місці дерев’яний форт. Його внесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Ошатні зали Віндзорського замку можна відвідати до 1 січня.

8. Понад 50 різдвяних ялинок, прикрашених за традиціями різних країн, показали в США

Різдвяні ялинки з усього світу

Чикаго, США

Цілий ліс різдвяних ялинок виставили в Музеї науки та промисловості в американському місті Чикаго. На центральному місці — ялинка заввишки 15 метрів. Інші розставлені в залах музею.

Загалом тут сяє вогнями 57 різдвяних дерев. Їх прикрасили за традиціями різних країн. Біля кожної є короткий опис.

[Джефф Буономо, музейний працівник]:

«Для мене ця експозиція дуже особлива, бо не очікуєш побачити такого в науковому музеї. Усе почалося 1942 року, під час війни. Тоді до музею приходили люди з різних спільнот, щоб привнести трохи легкості та щастя в життя того часу».

1942 року для виставки використовували одну ялинку. Щодня її прикрашали заново, щоб показати традиції країн-союзників, які боролися пліч-о-пліч зі США під час Другої світової війни. Різдвяні прикраси змінювали 12 днів.

Пізніше ялинок побільшало. Їх, як і раніше, прикрашають люди різних національностей. Гості музею можуть ознайомитися з культурою Австрії, Чехії, Румунії, Франції та багатьох інших країн.

[Джефф Буономо, музейний працівник]:

«Найбільш чудове в цій виставці те, що вона демонструє, наскільки ми всі схожі, хоча в наш час між нами можуть бути деякі відмінності».

Цього року виставку присвячено снігу. Щопівгодини музеєм починають літати штучні сніжинки.

[гостя музею]:

«Щороку тут красиво. Я приходжу сюди багато років, але ялинки, як і раніше, чарівні, і в них завжди є щось дивовижне. Мені подобається читати про кожну країну. Завжди дізнаєшся щось нове».

[гість музею]:

«Це чудово, просто захопливо. І люди вклали безліч ідей та енергії в оформлення».

Виставка різдвяних ялинок триватиме до 7 січня.

9. Місто різдвяних вертепів: як у Неаполі зберігають багатовікову майстерність

Місто різдвяних вертепів

Неаполь, Італія

Щороку в грудні в майстрів у Неаполі настає гаряча пора. І місцеві жителі, і туристи приходять на пішохідну вулицю Сан-Грегоріо-Армено по різдвяні вертепи. Їх тут продають у кожному магазинчику.

Майстерність створення сцени Різдва передається поколіннями.

[Нунція Сесса, ремісниця]:

«Це ремесло неможливо опанувати за одну ніч. Майстерність передають у спадок, і вона дуже важлива. Я народилась у сім’ї майстрів, тому поступово, день за днем, вчилася любити свою роботу. Насправді для мене це вже не робота, а пристрасть».

Майстри роблять вертепи з глини та дерева. Кажуть, що місцеве мистецтво створення вертепів виникло за неаполітанських Бурбонів.

[Нунція Сесса, ремісниця]:

«Справжній вертеп зроблений із теракоти. Глиняні фігурки зі скляними очима розфарбовують, одягають і розставляють. Це класичний вертеп XVIII століття — неаполітанський вертеп».

Традиційно у вертеп поміщають фігурки Ісуса, Діви Марії, святого Йосипа, волхвів та інших свідків Різдва. Але тепер з’являється дедалі більше сучасних персонажів. Це політики, спортсмени та інші знаменитості. В італійців, наприклад, популярна фігурка власника остерії — ресторану з домашньою атмосферою. А деякі купують сплячого чоловічка Беніно.

[Даніеле Гамбарделла, ремісник]:

«Він бачить уві сні, що всі жителі його села, міста чи країни йдуть до печери, де народилося немовля Ісус. Ця фігура — плід фантазії, адже ви знаєте, що таких персонажів там, де народився Ісус, не було. Але уява Беніно дає змогу поєднати історію та сучасність».

Італійці трепетно ставляться до різдвяних вертепів. Дбайливо зберігають, а якщо щось зламається, то несуть до майстра.

Магазини на Сан-Грегоріо-Армено працюють цілий рік. Після зимових свят багато хто продає звичайні сувеніри.

10. Пряникове місто показали на різдвяній виставці в Лондоні

Пряникове місто

Лондон, Велика Британія

Ціле пряникове містечко збудували до Різдва британські архітектори, інженери та дизайнери. Тут і яскраві будиночки, і мости, і потяги, і навіть стадіон, натхнений римським Колізеєм. Усе це можна побачити на різдвяній виставці в торговому центрі в Лондоні.

Цього року тема проєкту — вода.

[Меліса Вулфорд, директор Музею архітектури]:

«Вода й місто — важлива тема, бо в багатьох містах стаються повені й виникають серйозні проблеми з водопостачанням. Архітектори цього року врахували міські водні артерії. Вони поставили будинки вздовж каналів і навіть продумали, що робити, коли рівень моря підійметься: у такому разі потрібні або плавучі, або підводні міста».

Щоб утілити всі ідеї, архітектори використали пряники, крем, льодяники та мармелад.

[Алекс Пірсон, архітектор]:

«Ми створили ось такі кулясті структури. Люди могли б жити усередині них. Ці структури виготовлені з елементів, схожих на морські зірки. Вони зібрані разом, щоб створити своєрідну структурну єдність. Усі ніби тримаються один за одного, утворюючи єдину структуру».

Хоча все місто створене з їстівних деталей, але з’їсти нічого не вийде.

[Кася Ціолковська, архітектор]:

«Я б залюбки це з’їла, але ми приготували продукти за особливим рецептом. Усі будівлі повинні протриматися чотири-п’ять тижнів, доки триває виставка. Тож усе це досить тверде, і ми не можемо його з’їсти».

У проєкті взяло участь 100 фахівців. Виставка триватиме до 7 січня. Потім усі твори або роздадуть на згадку архітекторам і дизайнерам, або відправлять у компост.

11. Рожеві кулі та ялинки догори ногами: тренди новорічного декору в Каліфорнії

Тренди новорічних прикрас

Каліфорнія, США

Це не химерні люстри, а справжнісінькі новорічні ялинки. Такий тренд набирає популярності в Каліфорнії. Продавці кажуть, що ялинка на стелі економить простір, а також, безперечно, дивує всіх гостей. Ну і, можливо, до такої ялинки не дістанеться кіт. Але це не точно.

[Браян Голд, власник магазину]:

«Людям подобається ця ідея. Різдво перевертається з ніг на голову. Це новий підхід, у якому звичні прикраси постають абсолютно по-новому».

Менш екстравагантні тенденції у святковому оформленні цього року — ніжно-рожеві та персикові відтінки або насичений рожевий колір Барбі. Часто в поєднанні із золотим.

А якщо вам до душі білий, то цього року настав його час. Так уважають дизайнери цього каліфорнійського магазину.

[Кейт Мартіндейл, дизайнерка]:

«Найгарячіша тенденція цього року — повністю біла ялинка. Ще один тренд — лісовий стиль. Це шматочки джуту, мішковини та моху, і це найорганічніший тренд з усіх. Також популярні блідо-рожеві та багряні кольори. Але для більшого гламуру доповніть їх золотом».

Ще багато варіантів різдвяних декорацій можна побачити в цьому магазині в Беверлі-Гіллз. З 1930 він допомагає голлівудській еліті знайти високоякісні прикраси, зібрані з усього світу.

Акцент роблять на стриману елегантність. Це поєднання вінтажної порцеляни, кришталю та кераміки.

[Томас Блюменталь, директор магазину в Беверлі-Гіллз]:

«Усі люблять згадувати старі речі, сімейні реліквії, які передавалися з покоління в покоління, а також створювати нові традиції».

Від святого Миколая до чудових фарфорових пряникових будиночків та кришталевих настільних ялинок. Тут ідея вінтажу є майже в кожному предметі.

12. У Лапландії Санта-Клаус готується до Різдва та приймає гостей

Санта-Клаус готується до Різдва

Рованіемі, Фінляндія

У селі Санта-Клауса, що у фінській Лапландії, велелюдно. Це означає, що в господаря резиденції повно роботи. Сюди з усього світу приїздять і діти, і дорослі. Водночас треба готуватися до найголовнішого свята року.

[Санта-Клаус]:

«Перед Різдвом треба багато чого зробити. Але тут дуже розумні та працьовиті ельфи. Вони виконують свою частину роботи. А я просто знайомлюся з людьми та веселюся перед Різдвом».

Юні гості розповідають Санта-Клаусу, про які подарунки мріють. П’ятирічна Анабель, що з Великої Британії, хоче щеня. Це спантеличило Санту.

[Санта-Клаус]:

«Трохи складно взяти із собою живе цуценя, посадити його в мішок на 12 годин і мандрувати з ним усім світом».

Санта-Клаус мусить бути і добрим, і мудрим. Також не можна забувати, що є список хороших та список поганих. Санта впевнений, що діти самі розуміють, як поводилися цього року.

[Санта-Клаус]:

«Я часто запитую їх (про це), і вони досить чесно відповідають. Це найліпший спосіб виявити чесність. Треба пам’ятати, що ніхто не може бути добрим постійно. Однак якщо ви намагаєтеся щосили, то я щасливий».

Після розмови із Сантою гості насолоджуються зимовими розвагами. Тут можна покататися на санях або повеселитися на крижаній гірці.

[гостя з Ірландії]:

«Мені дуже подобається чарівна атмосфера Різдва. Я люблю сніг».

Село Санта-Клауса розташоване поруч із Рованіемі — неподалік Полярного кола. Гості тут бувають постійно, але особливо багато їх у зимові свята. Щороку сюди приїжджає пів мільйона осіб.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: