27.09.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 24 по 29 грудня)

Огляд світових подій (з 24 по 29 грудня)

1. Щонайменше 140 людей загинуло внаслідок нападів на фермерів у Нігерії Напади на села штат Плато,..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

1. Щонайменше 140 людей загинуло внаслідок нападів на фермерів у Нігерії

Напади на села

штат Плато, Нігерія

Щонайменше 140 людей загинуло під час збройних нападів на села в нігерійському штаті Плато. Атаки тривали два дні. Мішенню стали 17 сіл. Нападники підпалювали будинки, автомобілі та мотоцикли. Імовірно, фермерів атакували скотарі народності фульбе, які ведуть напівкочовий спосіб життя.

[медсестра]:

«Цю дитину приніс її батько. Він пояснив нам, що на їхнє село напали. Це село Чара у Боккосі».

За словами очевидців, нападники використовували вогнепальну зброю та мачете. Крістіан вижив дивом.

[Крістіан Емманюель, постраждалий]:

«Я втікав від них, але мене наздогнали й поранили. Я впав і почав просити змилуватися, але вони сказали, що не пожаліють. Тоді я почав благати, але вони знову в мене вистрілили. Я прикинувся мертвим, а вони забрали мою зброю і пішли».

Деякі жителі постраждалих сіл сказали, що служби безпеки відреагували лише через 12 годин. Офіційно підтвердити цю інформацію не вдалося, але про повільну реакцію на такі події повідомляли й раніше.

Президент Нігерії назвав збройний напад примітивним та жорстоким. Він доручив поліції знайти винних. Однак після таких атак рідко когось арештовують.

Зіткнення між скотарями-мусульманами та фермерами-християнами тривають десятиліттями. Це не етнічний і не релігійний конфлікт. Причиною стала нестача родючих земель. Через опустелювання на півночі Нігерії племена скотарів переміщуються до північно-західних і центральних районів країни й намагаються відбити землі у фермерів. Унаслідок зіткнень щороку гинуть сотні людей.

Напад у штаті Плато став найсмертоноснішим із 2018 року, коли в Центральній Нігерії загинуло 200 людей.

2. Ізраїль закликав Ліван зупинити атаки «Хезболли»

Атаки «Хезболли»

Ізраїль попередив Ліван

Міністр із надзвичайних ситуацій Ізраїлю Бені Ганц попередив Ліван, щоб той зупинив атаки «Хезболли» на північ Ізраїлю.

Згідно із заявою ізраїльського уряду, угруповання має відступити від кордону відповідно до резолюції 1701 Ради Безпеки ООН від 2006 року.

[Бені Ганц, міністр з питань надзвичайних ситуацій Ізраїлю]:

«Термін для дипломатичного вирішення закінчується. Якщо світ і уряд Лівану не вживуть заходів, щоб не дати обстрілювати жителів північних територій Ізраїлю та щоб відвести “Хезболлу” від кордону, це зробить ЦАГАЛ».

Раніше Ізраїль заявив, що його літаки завдали ударів по військових позиціях «Хезболли» та інших об’єктах у Лівані.

Водночас угруповання, яке виступає на боці ХАМАСу, у середу випустило по Ізраїлю найбільшу одноденну кількість ракет і бойових дронів, відколи почалася нинішня серія щоденних сутичок.

Ізраїль цього тижня активізував бойові дії в Секторі Гази, особливо в центральному районі на південь від водного шляху, який ділить вузьку прибережну смугу навпіл. Ізраїльська армія попередила мирних жителів, щоб ті покинули цей район. Проте багато хто каже, що йти більше нікуди.

Сотні тисяч палестинців опинилися в скрутному становищі після початку ракетного обстрілу та наземної операції Ізраїлю. В анклаві бракує пального, їжі та ліків. Тисячі людей живуть на вулиці.

Ізраїль звинувачує ХАМАС у тому, що через нього палестинці не отримують гуманітарної допомоги.

[Ейлон Леві, представник уряду Ізраїлю]:

«На жаль, нинішній механізм допомоги ООН у Секторі Гази виявився вкрай недієздатним, бо він працює через Близькосхідне агентство ООН для допомоги палестинським біженцям. Допомога просто не доходить до людей, які її потребують, оскільки її захоплює ХАМАС, а агенство це приховує».

Згідно із заявою міністерства охорони здоров’я Сектора Гази, унаслідок авіаудару Ізраїлю в середу біля лікарні Аль-Амаль у Хан-Юнісі, що на півдні анклаву, загинуло 20 палестинців.

Ізраїль заявляє, що вестиме операцію доти, доки не знищить ХАМАС.

3. Протести в Сербії не вщухають, люди тисячами виходять до ЦВК

Протести після виборів

Белград, Сербія

Тисячі людей зібралися біля Центральної виборчої комісії в Белграді. У Сербії протестують проти результатів виборів, які відбулися цього місяця. На думку громадян і міжнародних спостерігачів, вони пройшли з порушеннями.

Опозиційний альянс «Сербія проти насильства», який дістав друге місце на виборах, звинуватив керівну Сербську прогресивну партію в масштабних фальсифікаціях. Влада це заперечує.

Зараз «Сербія проти насильства» організовує щоденні акції протесту. Увечері в неділю демонстрація переросла в насильство. Поліція затримала 38 осіб.

[протестувальниця]:

«Нам не можна спинятися, треба, щоб люди виходили масово. Чому мої діти та онуки мають їхати звідси? Чому я маю жити тут сама? Я протестую з 1996 року, з часів Мілошевича. Мені що, і далі це робити?»

[протестувальник]:

«Якщо ми заплющимо очі на фальсифікації на виборах, то ніколи не позбудемося цього уряду чи тих, хто одного разу може захопити владу. Ми також маємо зобов’язання перед арештованими, які зараз зазнають переслідувань у сталінському стилі».

Міжнародна спостережна місія минулого тижня заявила, що керівна партія мала перевагу завдяки упередженості медіа, неправомірному впливові президента Александара Вучича та порушенням під час голосування, таким як підкуп виборців.

Нагадаємо, на дострокових виборах перемогла пропрезидентська коаліція під назвою «Александар Вучич — Сербія не повинна зупинятися». За підрахунками, вона вдвічі випередила опозиційну коаліцію.

4. Кім Чен Ин наказав армії та промисловому сектору готуватися до війни

Готуватися до війни

Наказ Кім Чен Ина

Голова КНДР Кім Чен Ин наказав збройним силам, військовій промисловості та сектору ядерної зброї ще швидше готуватися до війни. Він заявив, що це відповідь на «нечувані кроки США в бік конфронтації».

Свою заяву Кім Чен Ин зробив на головному засіданні керівної партії країни. З його слів, Пхеньян розширюватиме стратегічну співпрацю з державами, які він назвав «антиімперіалістичними та незалежними».

Нині Північна Корея зміцнює зв’язки з Росією. Так, Вашингтон звинуватив Пхеньян у постачанні Москві військового обладнання для війни з Україною. Росія ж допомагає КНДР розвивати військовий потенціал, надаючи технічну підтримку.

9 пленарне засідання ЦК Трудової партії Кореї почалося у вівторок.

А тим часом більш як 1000 південнокорейських армійців, поліціянтів та працівників служби екстреної допомоги взяли участь у навчаннях, що імітували напад Північної Кореї на Сеул.

Це вирішили зробити після того, як Північ випробувала міжконтинентальну балістичну ракету та запустила свій перший супутник-шпигун.

Мер столиці навів як приклад цьогорічний напад ХАМАСу на Ізраїль, унаслідок якого загинуло більш як 1200 осіб. З його слів, це показує, що перевага військових можливостей не має великого значення, якщо противник здійснить успішну неочікувану атаку.

[О Се Хун, мер Сеула]:

«Для нас це стало великим уроком. Провідна система оборони Ізраїлю світового класу безпорадно здригнулася під раптовим нападом ХАМАСу, озброєного звичайною артилерією та примітивними засобами».

На навчаннях змоделювали напад на об’єкти водопостачання, станції телефонної мережі й підземний коридор зв’язку та силових кабелів.

Сеул стоїть за 38 кілометрів від кордону з КНДР.

5. Новий караван із 6000 мігрантів йде з півдня Мексики до кордону зі США

Новий караван мігрантів

Мексика ― США

Новий караван мігрантів сформувався у Тапачулі, що на півдні Мексики. Його чисельність оцінюють приблизно в 6000 осіб. Тут вихідці з країн Центральної Америки, а також із Венесуели та Куби. Колона прямує на північ — до кордону зі США.

[мігрант із Гаїті]:

«У мене немає документів. Три місяці я подавав (владі Мексики) запити на документи, але відповіді не було. Я втомився жити в Тапачулі без роботи, голодувати та платити за житло».

Мігранти кажуть, що тікають від злиднів. У США сподіваються знайти роботу. А хтось шукає безпеки. Хосе Сантос працював охоронцем у Гондурасі. Там йому почали погрожувати члени місцевої банди. Вони вимагали віддавати набої.

[мігрант із Гондурасу]:

«Вони тричі погрожували мене вбити. Я злякався, тож вирішив поїхати до Мексики, надіючись, що мені дозволять вирушити до США».

Караван мігрантів відправився до кордону лише за кілька днів до візиту держсекретаря США Ентоні Блінкена до Мексики. Він планує укласти з мексиканським урядом нові угоди щодо стримування потоку нелегальних мігрантів.

У травні президент Мексики Лопес Обрадор погодився прийняти мігрантів із таких країн, як Венесуела, Нікарагуа та Куба, яким США відмовили у в’їзді через порушення правил отримання притулку. Однак потік шукачів кращого життя лише зростає. У грудні на південно-західному кордоні США затримують до 10 тисяч мігрантів щодня.

До того ж американська сторона мусила зупинити рух на залізниці, яка перетинає кордон із Мексикою, бо нелегали пробиралися на товарних поїздах. Через це постраждала торгівля між двома країнами.

Водночас мігранти з Венесуели скаржаться на мексиканських поліціянтів. Кажуть, що ті пропускають на територію США за плату розміром від 60 до 120 доларів.

[мігрант із Венесуели]:

«Що відбувається? Мексиканська влада чинить тиск на мігрантів. Хіба це гуманно?»

[мігрант із Венесуели]:

«Вони забирають у нас гроші, б’ють жінок та дітей. Їх ніщо не хвилює».

Потік охочих перетнути кордон США зріс ще більше після заяви Лопеса Обрадора. 22 грудня, після розмови з Джо Байденом, він пообіцяв посилити контроль на кордоні, щоб ефективніше стримувати мігрантів.

6. Температурний рекорд у Пекіні: 300 годин морозів

Температурний рекорд

Китай

У Пекіні, столиці Китаю, побито новий температурний рекорд грудня за тривалістю морозу. Метеорологічна обсерваторія з 11 грудня зафіксувала понад 300 годин від’ємних температур поспіль. Це максимальний місячний показник із 1951 року, коли почали вести спостереження.

Країною прокотилася хвиля холоду й принесла хуртовини та морози. Температура повітря в деяких провінціях впала до історичного мінімуму.

Так, у північних та північно-східних регіонах Китаю з минулого тижня тривали рекордні холоди: у деяких районах температура опустилася до мінус 40 градусів і нижче. Метеорологи кажуть, що в усьому винен різкий наплив холодного повітря з Арктики.

Щодо Пекіна, тут уже близько двох тижнів температура повітря тримається на позначці мінус 10 градусів.

Хвиля холоду також принесла снігопади й мороз до інших районів. Маси плавучої криги зафіксували на багатьох ділянках річки Хуанхе в провінції Шаньсі — великому вугледобувному регіоні Китаю.

У місті Датун залізничне полотно посипали кварцовим піском, щоб збільшити тертя між поїздом та рейками під час рясного снігопаду.

Загалом температурні рекорди останніми тижнями фіксували в усій Північній Азії. Холодні зими — звичайне явище в цій частині світу. Але тепер морози там сильніші й триваліші. Це зумовлено витоком із полярного вихору. Це кругові масиви холодного повітря, що рухаються навколо Арктики й зазвичай тримаються на Північному полюсі, утримуючи арктичне повітря від вторгнення в нижні широти.

7. Науковці створили роботизовану «третю руку», якою можна керувати диханням

«Третя рука»

Швейцарія

Біонічні протези вже допомагають багатьом людям з інвалідністю поліпшити життя. А ось швейцарські науковці пішли ще далі й створили так звану третю руку. Такий пристрій корисний і здоровим людям.

Особливість третьої руки в тому, що нею треба керувати за допомогою діафрагми.

[Сільвестро Мікера, нейроінженер]:

«Головна мотивація — зрозуміти нервову систему. Якщо змушуєш мозок зробити щось зовсім нове, то зрозумієш, чи здатний він на це і як полегшити його навчання».

Науковці провели експеримент. Наділи на здорову людину екзоскелет, за допомогою якого можна керувати віртуальними обома руками. Водночас до живота прикріпили датчик, що реагує на рух діафрагми й керує «третьою рукою». Її пальці симетричні. Це дає мозку змогу не заплутатися, віддаючи команди.

У ході тестування стало зрозуміло, що, керуючи додатковою рукою, людина може одночасно виконувати й інші справи: розмовляти, озиратися та щось робити справжніми руками.

[Джулія Домініджанні, дослідниця]:

«Дуже цікаво було бачити, що й навчені, і ненавчені учасники експерименту діють однаково. Це показало, що ми можемо інтуїтивно керувати (додатковою рукою)».

Дослідники також протестували можливість керувати справжньою роботизованою рукою, прикріпленою до грудей людини. Цей експеримент теж підтвердив припущення.

Крім того, науковці з’ясували, що людину можна навчити керувати комп’ютерною мишею за допомогою м’язів вух.

[Солейман Шокур, дослідник]:

«Ми маємо ці м’язи, але з часом вони втратили функціональність. Ми виявили, що кілька днів тренувань дають змогу навчитися використовувати м’язи вух та керувати ними додатковою рукою».

Наразі науковці працюють над удосконаленням «третьої руки». У разі успіху додаткова кінцівка допомагатиме людям на роботі та в побуті. Вона також стане в пригоді людям з інвалідністю чи пацієнтам, які відновлюються після інсульту.

8. Там, де наука зустрічається з мистецтвом: лабораторні алмази стають дешевшими

Штучні алмази стали доступнішими

Велика Британія

Дизайнерка ювелірних виробів Анабела Чан досліджує діаманти на якість огранювання, чистоту, кількість каратів і колір. Але вона не бачить недоліків, властивих усім каменям, добутим природним шляхом.

Це бездоганні дорогоцінні камені, вирощені в лабораторії. Їх створено в контрольованому середовищі, яке імітує те, що в землі. Щоправда, швидкість більша в сотні разів.

Якщо за звичайних умов алмази ростуть мільярди років, то тут хімічний процес триває коло десяти тижнів.

Чан уважає свої роботи, виставлені у власному бутику в Лондоні, злиттям науки та мистецтва. Розповідає, що десять років тому, коли тільки почала вивчати ювелірну справу, вона їздила на шрі-ланкійські шахти дорогоцінного каміння.

[Анабела Чан, засновниця бренду Anabela Chan]:

«Я побачила умови, у яких люди працювали, дізналася, як мало їм платили за те, що вони видобували один із найцінніших товарів у світі. І мені це здалося безглуздим. Саме тоді я почала досліджувати альтернативні матеріали. Я вирішила створювати такі ж красиві, гідні червоної доріжки ювелірні вироби високого рівня, але не використовуючи при цьому копальні».

Зі слів аналітика Едана Голана, ринок лабораторних каменів щороку зростає на 20 %. Водночас глобальний прибуток уже сягає 15 мільярдів доларів.

[Едан Голан, аналітик]:

«Вирощені в лабораторії діаманти мають дві основні характеристики. По-перше, вони ідентичні природним. По-друге, це дешевша альтернатива. І це цікавить споживачів, які хочуть заощадити».

За останні два роки бренди Pandora та Swarovski створили низку пропозицій із штучними діамантами. І це себе виправдало.

Pandora, найбільший у світі виробник ювелірних виробів, зміг стати популярним і прибутковим, водночас демократизуючи алмазну галузь.

У міру падіння виробничих витрат ціни на вирощені діаманти знижуються: камінь вагою один карат зараз продають на 80 % дешевше, ніж його природний еквівалент. Десять років тому різниця в ціні становила лише 10 %.

Це означає, що брендам доводиться вирізнятися іншими способами.

Старший віцепрезидент Pandora та голова відділу діамантів Джошуа Браман каже, що тепер головний чинник — це дизайн, а також екологічне виробництво.

9. -40°C та півтора метра снігу: які тварини витримують клімат зоопарку в Лапландії

Північні тварини

Лапландія, Фінляндія

На засніжених ландшафтах Лапландії складно помітити тварин. Ці полярні сови зливаються з довкіллям й іноді лякають відвідувачів, повертаючи голови. Вони чудово адаптовані до холодного клімату завдяки густому оперенню.

Хоча цей вид не перебуває під загрозою зникнення, у Червоній книзі його, як і раніше, класифікують як вразливий, оскільки його популяція зменшується. За оцінками, у світі мешкає 14–28 тисяч полярних сов.

Утім, у Парку дикої природи «Рануа» головна зірка в іншому вольєрі. Це біла ведмедиця Венера. Проте в грудні вона рідко виходить у відкритий вольєр. За теплішої погоди вона була ось такою. Зараз, коли температура може опускатися до мінус 18, вона переважно не виходить назовні.

[Гейні Ніінімакі, працівниця Парку дикої природи «Рануа»]:

«Венері зараз коло 19 років. Вона провела тут більшу частину життя і стала дуже популярною. Цієї пори року їй треба багато відпочивати, бо в дикій природі в них зазвичай народжуються діти. Це відбувається в барлозі. І хоча вона не має маляти, вона любить багато відпочивати».

Білі ведмеді переважно живуть на Алясці, Гренландії, у Канаді, Норвегії та Росії, але не у Фінляндії. Багато відвідувачів приїжджає заради Венери, тому коли вона не виходить, це трохи розчаровує.

[Цунгі Чокуда, студентка]:

«Я прийшла до зоопарку в Лапландії, бо хотіла побачити білого ведмедя. У Південній Африці їх точно немає».

Ще одна тварина, яку відвідувачі не пропустять, це вовк. Тут живе пара й двоє дитинчат.

[Гейні Ніінімакі, працівниця Парку дикої природи «Рануа»]:

«Вовки — справді дуже соціальні тварини. Вони як сім’я, тому соціальні зв’язки між ними надзвичайно важливі для їхнього добробуту».

Тут також є два песці. Вони відомі тим, що закопують їжу в норах. На всю Фінляндію залишилося лише десять диких песців.

[Гейні Ніінімакі, працівниця Парку дикої природи «Рануа»]:

«Умови тут дуже відрізняються від інших зоопарків. Температура може сягати мінус 40 градусів, узимку день дуже короткий. Також у зимовий час може випасти один чи півтора метра снігу».

У зоопарку також мешкають росомахи, а ще кілька видів оленів.

Парк «Рануа» розташований за годину їзди на південь від Рованіемі. Тут є коло 150 тварин 50 видів. Щороку сюди приїжджає 150–200 тисяч відвідувачів.

10. 200 німців влаштували післязастільний забіг

Забіг після Різдва

Берлін, Німеччина

Ситна різдвяна вечеря не завадить цим німцям зберегти форму. Після святкового столу вони одразу вирушають на пробіжку в ліс Грюнвальд, що на околиці Берліна.

Таку традицію називають «забігом із перетравлення смаженої гуски». Цю птицю разом із червоною капустою та картопляними галушками подають на Різдво. Страва смачна та калорійна.

Майже 200 бігунів повільно долають п’ять кілометрів до будиночка лісника. Тут можна відпочити й підкріпитися бутербродами та солодощами.

[Бернд Гюбнер, співорганізатор забігу]:

«Ми в прекрасній компанії. І головне — чудова погода. До того кілька днів дощило й було дуже похмуро. Сьогодні визирнуло сонце, і в усіх чудовий настрій».

Багато хто бере участь у забігу вже багато років.

[Петер Тік, учасник забігу]:

«Я щасливий, що дочка знову біжить зі мною. Вона пропустила кілька років».

[Аліна, учасниця забігу]:

«Мені теж сподобалося. Завжди приємно порухатися на Різдво. І приємно провести час із татом».

Відпочивши й підживившись, усі біжать ще п’ять кілометрів, щоб спалити й ці калорії.

Цей «Забіг із перетравлення смаженої гуски» уже 23-й. І хоч його організатори постаріли, вони надіються ще не раз узяти в ньому участь.

11. Купання серед криги: незвичайну розвагу пропонують у Швеції

Круїз на криголамі

Швеція

Подорож на криголамі та купання серед криги — така пригода чекає на тих, хто здійснить круїз Ботнічною затокою, що на півночі Балтійського моря. Корабель вирушає зі Швеції неподалік кордону з Фінляндією.

На борт одночасно можуть взяти майже 200 пасажирів. Тут можна гуляти палубою, милуватися зимовим морським пейзажем і спостерігати, як працює криголам.

[Франк Гаммере, капітан]:

«Це велика відповідальність, але це частина пригоди. Тому ми все це робимо. Ми хочемо вивести людей (у море) й показати їм, як прокладають шлях крізь кригу».

До подорожі входить прогулянка по кризі, а головне — можна скупатися в холодній воді. Персонал судна каже, що це абсолютно безпечно й зовсім не екстремально, якщо не брати до уваги вражень.

Поплавати наважуються навіть ті, хто спочатку не збирався. Річ у теплих костюмах. Їх виготовлено з двошарового неопрену завтовшки шість міліметрів.

[Ольга Робаха, виконавчий директор компанії-організатора]:

«Люди розуміють, що це не страшно, і не обов’язково вміти плавати — у цих костюмах неможливо потонути, і вони дуже теплі. Їх надягають поверх звичайного одягу, це не купальник».

Персонал допомагає одягти костюми, а потім люди занурюються у воду, а точніше плавають на поверхні. На криголамі є навіть свій фотограф, який знімає крижане купання.

[туристка із США]:

«Мені сподобалося. Це виправдало мої очікування й навіть перевершило їх».

Круїз триває три години. Ціна квитка без наземного трансферу — 285 євро. Гостям безплатно дають теплий сік, а їжу можна купити в кафе на борту. На судні також є кінозал, де показують короткий фільм про криголами усього світу.

Цього сезону компанія чекає на борту до 18 тисяч туристів.

12. Королівська фабрика гобеленів у Мадриді зберігає традиції ткацтва вже 300 років

Королівська фабрика гобеленів

Мадрид, Іспанія

Ось уже як 300 років на Королівській фабриці гобеленів у Мадриді тчуть килими. Її заснував Філіп V — перший французький імператор Іспанії з династії Бурбонів. А очолили виробництво майстри із Фландрії.

За кілька століть тут майже нічого не змінилося — те ж обладнання й ті ж технології. Щоб стати майстром-ткачем, треба опановувати ремесло 20 років.

Марта працює на фабриці з юності. Тче гобелени. Процес складний. Спочатку треба нанести малюнок на нитки. Це роблять графітовим олівцем або дерев’яною паличкою, яку вмочують в індійське чорнило.

[Марта Сорія, ткаля]:

«Одну за одною ми обертаємо нитки на 360 градусів, інакше під час роботи втратимо візерунок. Щойно закінчимо, можна ткати. У нас наперед підготовлені нитки потрібного кольору».

Ткати гобелен треба з вивороту. На лицьову сторону дивляться через дзеркало.

На фабриці тчуть і килими.

[Алехандро Клекер де Елісальде, директор фабрики]:

«У виробництві килимів ми використовуємо турецький та іспанський вузли. Звісно, тчемо гобелени, з яких і почалася робота цієї фабрики. Також робимо геральдичні прапори. Їх вішають на балконах палаців та громадських установ».

Вироби тчуть лише з натуральних ниток. Це шовк, шерсть, джут, бавовна та льон.

На фабриці є і реставратори. Вони відновлюють пошкоджені килими ручної роботи. Для цього закупили сучасне обладнання. Технології теж використовують сучасні. Вони дають змогу очистити значне забруднення або підібрати потрібний колір для повторного забарвлення збляклого малюнка.

При фабриці є музей і бібліотека. А ще архів, де лежить 10 000 ескізів та рисунків, які використовували для створення гобеленів. Тут навіть збереглися листи живописця та графіка Франсіско де Гої. Він співпрацював із фабрикою наприкінці XVIII століття.

[Крістіна де Мора, бібліотекарка]:

«Ми зберегли всю документальну спадщину фабрики з 1721 року, коли її було засновано, і донині. Також, крім цих документів, що мають як історичну, так і художню цінність, у нас є ескізи килимів та гобеленів, які ми й досі використовуємо для створення нових виробів».

Клієнтура фабрики різноманітна. Покупці — переважно іноземці з таких країн, як Колумбія, Венесуела, Мексика, Італія та Німеччина. Також багато замовлень надходить із Близького Сходу.

13. Готель гобітів у Вірменії приваблює туристів з усього світу

Готель гобітів

Вірменія

Це справжній рай для шанувальників історій про гобітів. Мініатюрні котеджі розмістилися біля ресторану на гірському курорті Діліжан, що у Вірменії. Їх у 2019 році відкрили брати Едгар та Ара Гуланян.

Кожен будиночок ретельно проєктували, щоб у ньому гості поринали в атмосферу фентезі «Володар перснів».

[Едгар Гуланян, власник готелю]:

«Ми постаралися привабити людей, акцентувавши на деталях. Продумали кожну дрібницю».

Менеджер із продажу каже, що звичайний готель навряд чи був би прибутковішим.

[Хачік Акопян, менеджер із продажу]:

«Конкуренція у Діліжані була досить великою, особливо з 2019 року. Нам треба було подумати, чим привабити туристів, як створити щось нестандартне в унікальному стилі».

Багато хто приїжджає не лише за атмосферою, а й за тишею і спокоєм.

[Марина Петросян, гостя готелю]:

«Ми шукали щось незвичне. Нашу увагу привернув стиль цього котеджу. Ми зателефонували й перевірили умови. Нам не потрібний був готель із безліччю розваг, тому ми забронювали номери тут».

Відвідувачі приїздять звідусіль.

[Крістіна Томас, гостя готелю]:

«Я шукала у Вірменії унікальне місце для проживання. Це виявилося одним із найліпших. Ми читали книги “Володар перснів”, тож ці маленькі гобітські будиночки нам дуже сподобалися. Як бачите, з нами п’ятеро дітей. Вони були дуже раді пожити у цих будиночках».

І хоч котеджі натхнені фільмом про гобітів, гостям не обов’язково бути такими ж завбільшки, як ці вигадані істоти.

[Крістіна Томас, гостя готелю]:

«До поїздки ми бачили літні світлини цього місця — усе було зеленим. Ми подумали, чи буде тут так само гарно взимку? Але, приїхавши сюди й побачивши це місце в снігу, ми зрозуміли, що зробили дуже гарний вибір».

14. 100-річна традиція: бій Біг-Бена ознаменує початок 2024 року

100 років від першого Нового року

Історія Біг-Бена

Початок року Вежа Єлизавети в Лондоні відзначить боєм Біг-Бена та чотирьох інших дзвонів. Цей звук британці чули щоразу, як наступав новий рік, уже ось як століття.

Хоча вежу часто називають Біг-Беном, але це назва лише найбільшого дзвона Вежі Єлизавети.

Сама будівля належить до парламентського комплексу. Її завершили 1859 року. Це була частина відновленого Вестмінстерського палацу, який дуже постраждав під час пожежі 1834-го.

[Девід Брок, голова управління історичних маєтків]:

«Уся політична еліта мала розташовуватись на бетонній плиті завтовшки два метри. Під двома вежами шар бетону — п’ять метрів, щоби стабілізувати їх на невеликому гравійному острові. Водночас Вестмінстер стояв поруч із великою і тоді ще практично неприборканою річкою».

На останню реконструкцію вежа закрилась у 2017 році. Дзвін оновленого Біг-Бена знову почули 11 листопада 2022 року.

Стрілкам і циферблату годинника повернули темно-синій колір. У чорний їх перефарбували під час Другої світової війни.

[Девід Брок, голова управління історичних маєтків]:

«Тепер ви бачите, що вони мають чіткі обриси й пофарбовані в досить гарний королівський синій колір».

1941 року вежа постраждала під час бомбардування. Але годинник швидко відновили, оскільки він був символом мужності та рішучості британців.

[Девід Брок, голова управління історичних маєтків]:

«Під час реконструкції деякі депутати наполягали на тому, щоб дзвін повернули до робочого стану. Навіть попри те, що навколо нього майже все розібрали».

Біг-Бен знову стане центром уваги тисяч людей, які святкуватимуть Новий рік у британській столиці.

Туристичні оператори зазначають, що індустрія подорожей країни після пандемії нормалізувалася. Так цього року Лондон відвідало близько 16 мільйонів іноземців. Це навіть більше, ніж до пандемії у 2019-му.

15. Різдвяну виставу показують у печері в Словенії

Вистава в печері

Постойна, Словенія

Незабутні враження дарує ця вистава, присвячена Різдву. Тут усе незвично. По-перше, вистава проходить у печері, по-друге — під землею. Печера називається Постойнска-Яма. Розташована вона в Словенії. А ще тут грають зовсім не професіонали.

[Мар’ян Батагель, організатор вистави]:

«Це місцеві жителі, і акторська майстерність — не їхній фах. Але коли дивишся на них, усе здається дуже професійним».

У виставі бере участь 100 акторів. Вони розповідають історію народження немовляти Ісуса. У печері обладнали 16 сцен. Вони розташувалися вздовж п’ятикілометрового маршруту.

Примітно й те, що костюми та весь реквізит підготували теж місцеві жителі. У святковий сезон вони виступають щодня. Проводять у печері по п’ять годин і дають спектаклі з інтервалом у 15 хвилин.

Постойнска-Яма — найдовша система печер у Словенії. Її довжина — понад 24 кілометри, глибина — 115 метрів. Тут є залізниця, а також концертний зал, де влаштовують музичні виступи. Присвячені Різдву вистави проводять у цій печері вже понад 30 років.

16. Йога з цуценятами допомагає парижанам зняти стрес та втому

Йога з цуценятами

Париж, Франція

Сорок хвилин ігор із цуценятами та двадцять хвилин йоги — такі заняття допомагають парижанам зняти стрес і втому. Цього разу по залу бігають десять маленьких золотистих ретриверів.

[Клара Матьє, учасниця занять]:

«Заняття (йогою) дуже приємні та заспокоюють, а щенята дарують ще більше щастя».

Багато парижан довго працює. При цьому мешкає в маленьких квартирах. Мало хто може завести домашнього вихованця. Йога з цуценятами заповнює цю прогалину.

[Клеманс Серде, інструктор йоги]:

«Люди хочуть розслабитися. Спілкування з цуценятами в цьому допомагає завдяки відчуттю дотику. А щенята пухнастіші, ніж дорослі собаки. Тож це відчуття допомагає зняти напругу».

Йога з домашніми тваринами проходить кілька разів на тиждень. На заняття привозять породистих кошенят чи цуценят віком від півтора до трьох місяців. Година такої йоги коштує 35 євро, а із січня подорожчає на десять євро.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: