27.02.2024
Телеканал NTD

Як можна визначити рак грудей за відбитком пальця

Як можна визначити рак грудей за відбитком пальця

Чи може піт на кінчиках пальців жінки допомогти виявити рак молочної залози? Науковці Університету Шеффілда, що..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Чи може піт на кінчиках пальців жінки допомогти виявити рак молочної залози?

Науковці Університету Шеффілда, що у Великій Британії, розробили особливий тест. Він може стати безболісною альтернативою сучасних методів діагностики.

Професор Сімона Франчезе працює судмедекспертом майже 15 років. Раніше відбитки використовувала для пошуку підозрюваних.

Але під час роботи її дослідницька група зрозуміла, що той самий метод можна використовувати й для діагностики раку молочної залози.

[Сімона Франчезе, дослідниця]:

«Піт містить багато всіляких молекул, але нас цікавлять білки. По суті ми виявляємо ці білки, а різні рівні вмісту цих білків показують нам, чи має пацієнт доброякісну патологію, ранню (стадію) раку або метастатичний рак. І ми використовуємо штучний інтелект, щоб це зрозуміти».

Традиційні методи виявлення, такі як мамографія чи біопсія, ефективні. Але перший піддає опроміненню, а другий спричинює дискомфорт.

Франчезе вважає, що тест за відбитками пальців у майбутньому може замінити мамографію та спонукати більше людей проходити регулярні обстеження.

[Сімона Франчезе, дослідниця]:

«Звичайно, поки що в нас є тільки це. Отже, я закликаю жінок пройти ці тести, бо вони, як і раніше, рятують життя».

У 2021 році рак молочної залози випередив рак легень як найбільш поширене захворювання. За даними ВООЗ, щорічно у світі на нього припадає майже 12 % нових захворювань на рак.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як можна визначити рак грудей за відбитком пальцяАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаНові протези дають змогу відчувати температуру предметівКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної АмерикиНайбільший у Європі «надрукований» будинок здали в орендуУ Дубаї корали вирощують по-новомуВосьминоги допомогли у створенні потужних присосківУ Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати ракВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 років

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: