27.09.2024
Телеканал NTD

В Аргентині комарів опромінюють радіацією, щоби перемогти епідемії

В Аргентині комарів опромінюють радіацією, щоби перемогти епідемії

Ядерну енергію хочуть використати для боротьби з комарами в Аргентині. Вид айдес айгіпті переносить такі хвороби,..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Ядерну енергію хочуть використати для боротьби з комарами в Аргентині. Вид айдес айгіпті переносить такі хвороби, як лихоманка денге та чикунгунья.

Над проєктом почали працювати після великого спалаху вірусу Зіка у 2016 році.

[Маріана Мальтер Террада, науковець]:

«Це занепокоїло, бо захворювання небезпечне. Лікарі помітили, що у вагітних жінок, що перехворіли, можуть народжуватися діти з вадами розвитку».

Учені збирають личинки так званих «міських» комарів. Потім вибирають самців. Їх стерилізують за допомогою опромінення.

[Маріана Мальтер Террада, науковець]:

«При цьому використовують певну дозу, щоб комарі не втратили конкурентоздатності. Потім їх випускають на волю. Це, як і раніше, конкурентно задні комарі, які спаровуються із самками, але потомство не з’являється».

За розрахунками вчених, згодом популяція має скоротитися. Отже, поменшає переносників інфекцій.

[Андреа Ноемі Авалос, біолог]:

«Я вважаю метод стерилізації комах провідним і перспективним. За його допомогою досягли величезного успіху в боротьбі з плодовими мухами. Думаю, є великий потенціал і в боротьбі з переносниками лихоманки денге — комарами».

Торік в Аргентині лихоманкою денге заразилося 130 тисяч осіб, із них 68 померло.

Метод стерилізації комах опроміненням почали застосовувати в середині минулого століття. Його перевага перед хімікатами в тому, що він спрямований на конкретний вид і не шкодить природі загалом. Тоді як від інсектицидів потерпають також і люди, і тварини. До того ж у багатьох регіонах комарі адаптувалися до хімічних препаратів.
Коротке посилання на цю сторінку:

В Аргентині комарів опромінюють радіацією, щоби перемогти епідеміїУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд HyperloopЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили ранішеБезпілотний вертоліт НАСА на Марсі визнано неробочим«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиноюЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластику

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: