28.02.2024
Телеканал NTD

Як давні римляни фарбували тканину, показують на розкопках у Помпеях

Як давні римляни фарбували тканину, показують на розкопках у Помпеях

У місті Помпеї археологи працюють над збереженням пам'яток римської доби. Але не лише руїни потребують уваги...

Дата завантаження: 2024-04-28

video

У місті Помпеї археологи працюють над збереженням пам’яток римської доби. Але не лише руїни потребують уваги.

Поки туристи досліджують Помпеї, тутешні працівники намагаються дати уявлення про ремесла давніх римлян. Одне з них — фарбування тканин.

[Габріель Цухтрігель, директор археологічного комплексу «Помпеї»]:

«Для фарбування текстилю використовували натуральні компоненти. Зрозуміло, що жодної хімії вони не мали, тому вони використовували рослини. Деякі завозили, інші — росли вдома».

Дві третини Помпеїв досі поховані під застиглою лавою, яка давно поросла рослинами й травою.

Тут виконують і сільськогосподарську програму, саджаючи виноградники та оливкові гаї, а також випасаючи овець, які не дають траві стати надто високою.

На розкопаних ділянках відтворюють сади, використовуючи ті ж рослини, що були тут до виверження Везувію.

А дізнався про них головний садовий історик Помпеїв Мауріціо Бартоліні, вивчивши тексти римського натураліста Плінія Старшого, який загинув під час виверження.

[Мауріціо Бартоліні, головний садовий історик комплексу «Помпеї»]:

«Багато рослин має властивість забарвлювати. Найчастіше використовували лаванду та шкаралупу волоського горіха, бузину та шипшину».

Бартоліні в найдрібніших деталях дослідив рослинний світ на мозаїках та фресках Помпеїв. Потім відтворив його на подвір’ях колись багатих будинків.

А ще відвідувачі можуть купити традиційно пофарбовані хустки з малюнками, що нагадують фрески Помпеїв.

[Софі Хей, археолог]:

«Тканину привозили сюди й занурювали в ці великі заглиблення. Так її готували. А потім кип’ятили. Ці заглиблення насправді були покриті металом, щоби тканину можна було кип’ятити з барвниками».

За допомогою рослин давні римляни не тільки фарбували тканини, але й використовували їх у кулінарії та медицині.

Руїни Помпеїв, поховані під вулканічним попелом у 79 році нашої ери, і досі лишаються одними з головних туристичних пам’яток Італії.

У 2023 році Помпеї відвідало майже чотири мільйони туристів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як давні римляни фарбували тканину, показують на розкопках у ПомпеяхЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківУ Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати ракАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріНові протези дають змогу відчувати температуру предметівДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиРобот-кур’єр почав доставляти їжу в ТокіоЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органБезпілотний вертоліт НАСА на Марсі визнано неробочимПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів Чилі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: