09.01.2024
Телеканал NTD

У Помпеях знайшли пекарню, де працювали раби та осли

У Помпеях знайшли пекарню, де працювали раби та осли

Стародавню пекарню виявили під час розкопок у Помпеях. Тут працювали раби, а ще осли, які годинами..

Дата завантаження: 2024-05-08

video

Стародавню пекарню виявили під час розкопок у Помпеях. Тут працювали раби, а ще осли, які годинами крутили жорна.

[Габріель Цухтрігель, директор археологічного комплексу «Помпеї»]:

«Зараз ми в пекарні будинку, а позаду мене велика піч».

У пекарні лишилося кілька жорен. Осли з шорами ходили колами по базальтових плитах. Археологи знайшли на них напівкруглі заглиблення. Спершу думали, що це сліди від тварин. Потім зрозуміли: це зроблено спеціально, бо так віслюки менше ковзалися по гладкій поверхні.

[Габріель Цухтрігель, директор археологічного комплексу «Помпеї»]:

«Бруківка була трохи слизькою. Ми бачимо те саме, що знаходили в інших районах міста. Але особливо виразно це видно тут, що допомогло нам зрозуміти причину такого феномену. Це зроблено штучно».

У маленькому приміщенні не було виходу на вулицю — лише у внутрішній двір. Археологи дійшли висновку, що господарі тримали рабів під замком. Крихітні вікна з ґратами були високо й пропускали дуже мало світла.

[Габріель Цухтрігель, директор археологічного комплексу «Помпеї»]:

«Це місце свідчить про дуже важкі умови життя підневільних людей і тварин, яких використовували для цієї виснажливої роботи».

Науковці вважають, що будинок ремонтували. Саме в цей час сталося виверження Везувію. Стихійне лихо майже зруйнувало будівлю. У пекарні знайшли останки трьох тіл. На думку археологів, рабів змушували тут працювати й під час ремонту.

Давньоримське місто заснували в період із VII по VI століття до нашої ери. У 79 році внаслідок виверження Везувію місто накрив багатометровий шар попелу. Розкопки почалися в середині XVIII століття.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Помпеях знайшли пекарню, де працювали раби та ослиРобот-кур’єр почав доставляти їжу в ТокіоЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосуЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріНові протези дають змогу відчувати температуру предметівВосьминоги допомогли у створенні потужних присосківВідомий французький музикант став першим пасажиром словацького аерокараСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті Момбаса

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: