08.03.2024
Телеканал NTD

Нова схожа на космічний корабель обсерваторія чекає на астрономів на Кіпрі

Нова схожа на космічний корабель обсерваторія чекає на астрономів на Кіпрі

На космічний корабель, що готовий злетіти, схожа ця нова обсерваторія. Її збудували в горах Троодос на..

Дата завантаження: 2024-09-08

video

На космічний корабель, що готовий злетіти, схожа ця нова обсерваторія. Її збудували в горах Троодос на Кіпрі. Футуристична споруда розташована на висоті 1200 метрів над рівнем моря.

Обсерваторію спроєктували архітектори-родичі Елена, Нікодемос та Кассандра Цолакіс. Мети зробити її схожою на космічний корабель не було. Просто фахівці хотіли гармонійно вписати будівлю в місцевий ландшафт.

[Елена Цолакіс, архітектор]:

«Ми хотіли здивувати, особливо дітей. Хотіли викликати подив, цікавість і прагнення дізнатися більше про світ, що виходить за межі нашого повсякдення. Саме це ми намагалися передати, виконуючи проєкт».

У стінах будівлі віддзеркалюються гори або небо залежно від того, під яким кутом дивитися.

[Нікодемос Цолакіс, архітектор]:

«Частиною нашого завдання та нашою головною метою було створити видатну будівлю в цій місцевості. Уважаємо, що нам це вдалося. Але ми ще хотіли, щоб обсерваторія вписувалася в ландшафт. Майже половина будівлі — під землею, а її стіни вкриті дзеркальними панелями. Тож під певним кутом зору будівля зливається з ландшафтом».

В обсерваторії є телескоп-рефлектор і сонячний телескоп.

[Агапіос Еліа, астроном]:

«Обсерваторія унікальна, як за дизайном, так і за розташуванням. Вона має футуристичний дизайн, і її видно за багато кілометрів. Вона виділяється на тлі ландшафту. Піднявшись сюди, можна подивитися в телескопи. Удень можна спостерігати за Сонцем, а в темний час — побачити дива нічного неба. Це неймовірна втіха».

Будівництво обсерваторії оплатив уряд Республіки Кіпр. Проєкт коштував мільйон вісімсот тисяч євро. Влада сподівається, що обсерваторія привабить багатьох іноземних учених та астрономів-аматорів. Це допоможе розвивати місцеву економіку.
Коротке посилання на цю сторінку:

Нова схожа на космічний корабель обсерваторія чекає на астрономів на КіпріРоботаксі та ШІ захоплюють робочі місця в КитаїЧи допоможе синтетична шкіра знайти шляхи лікування екземиДівчинка з ПАР знайшла метеорит одразу після його падінняКомпанія Samsung показала свої новітні гаджети, зокрема годинник та перстеньНеймовірно схожих на людей роботів показали на виставці в ПекініЦілющі клітини організму зможуть лікувати аутоімунні захворюванняНапрочуд повний скелет динозавра показали в ДаніїПерший у США дослідницький центр кави з’явився в СШАСобака-робот із лапами-пилососами чистить італійський пляж

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: