08.03.2024
Телеканал NTD

Біонічну «м’яку» стопу розробили в Італії

Біонічну «м'яку» стопу розробили в Італії

Цей біонічний протез імітує анатомічну структуру справжньої людської стопи. Прототип тестують в Італійському технологічному інституті в..

Дата завантаження: 2024-09-08

video

Цей біонічний протез імітує анатомічну структуру справжньої людської стопи. Прототип тестують в Італійському технологічному інституті в Генуї.

Роботизована «м’яка стопа» гнучка та водонепроникна. І вона може стати величезним проривом у галузі протезування, а також створення людиноподібних роботів.

Стопу під назвою SoftFoot Pro розробляють для ходіння нерівною або слизькою місцевістю. Вона забезпечує найліпший баланс.

[Мануель Каталано, дослідник]:

«Маємо аналоги фалангових кісток, зв’язок та м’язів, які здатні справлятися з будь-яким навколишнім середовищем. Ми намагаємося відтворити такий спосіб ходіння за допомогою технологій. І це можна буде використовувати як у гуманоїдах, так і в протезах для людей».

Сучасні протези та стопи роботів зазвичай пласкі й погано згинаються. Хоча ці конструкції забезпечують стійкість, їм бракує гнучкості для зміни пози, нахилу або згинання колін.

А нова стопа, що важить коло 450 грамів, може витримати навантаження до 100 кілограмів. Вона складається з титанового механізму з пластиковими ланцюгами. Він дає стопі змогу рівномірно розподіляти силу під час ходьби, роблячи рухи ефективнішими та природнішими й гасячи удари об землю.

[Мануель Каталано, дослідник]:

«Стопа поглинає енергію від удару, і водночас пальці допомагають їй адаптуватися до різних довколишніх умов. Тобто вони забезпечують зчеплення з поверхнею будь-якого типу».

Прототипи пристрою вже тестують на пацієнтах у Німеччині та Австрії. Також штучною кінцівкою вже почали оснащувати чотириногих та гуманоїдних роботів у Швейцарії і Японії.

Унікальний дизайн отримав два міжнародні патенти. Третій перебуває на розгляді Європейського патентного відомства.
Коротке посилання на цю сторінку:

Біонічну «м’яку» стопу розробили в ІталіїНАСА повідомило, як поверне астронавтів, що застрягли на орбітіНовий тест зможе передбачати хворобу Паркінсона до появи симптомівУ Балтиці поруч із вітряками створили підводну морську фермуСкам’янілість доісторичної гігантської саламандри знайшли в НамібіїПерший у світі центр розведення качконосів відкрився в АвстраліїБразильський стартап показав свій перший повномасштабний прототип аеротаксіРоботаксі та ШІ захоплюють робочі місця в КитаїНешкідливе пальне з повітря та води випробовують на болідах «Формули-1»Зграя рідкісних птахів із ватажком-людиною мігрує над Європою

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: