28.05.2024
Телеканал NTD

Науковці створили роботизовану «третю руку», якою можна керувати диханням

Науковці створили роботизовану «третю руку», якою можна керувати диханням

Біонічні протези вже допомагають багатьом людям з інвалідністю поліпшити життя. А ось швейцарські науковці пішли ще..

Дата завантаження: 2024-04-28

video

Біонічні протези вже допомагають багатьом людям з інвалідністю поліпшити життя. А ось швейцарські науковці пішли ще далі й створили так звану третю руку. Такий пристрій корисний і здоровим людям.

Особливість третьої руки в тому, що нею треба керувати за допомогою діафрагми.

[Сільвестро Мікера, нейроінженер]:

«Головна мотивація — зрозуміти нервову систему. Якщо змушуєш мозок зробити щось зовсім нове, то зрозумієш, чи здатний він на це і як полегшити його навчання».

Науковці провели експеримент. Наділи на здорову людину екзоскелет, за допомогою якого можна керувати віртуальними обома руками. Водночас до живота прикріпили датчик, що реагує на рух діафрагми й керує «третьою рукою». Її пальці симетричні. Це дає мозку змогу не заплутатися, віддаючи команди.

У ході тестування стало зрозуміло, що, керуючи додатковою рукою, людина може одночасно виконувати й інші справи: розмовляти, озиратися та щось робити справжніми руками.

[Джулія Домініджанні, дослідниця]:

«Дуже цікаво було бачити, що й навчені, і ненавчені учасники експерименту діють однаково. Це показало, що ми можемо інтуїтивно керувати (додатковою рукою)».

Дослідники також протестували можливість керувати справжньою роботизованою рукою, прикріпленою до грудей людини. Цей експеримент теж підтвердив припущення.

Крім того, науковці з’ясували, що людину можна навчити керувати комп’ютерною мишею за допомогою м’язів вух.

[Солейман Шокур, дослідник]:

«Ми маємо ці м’язи, але з часом вони втратили функціональність. Ми виявили, що кілька днів тренувань дають змогу навчитися використовувати м’язи вух та керувати ними додатковою рукою».

Наразі науковці працюють над удосконаленням «третьої руки». У разі успіху додаткова кінцівка допомагатиме людям на роботі та в побуті. Вона також стане в пригоді людям з інвалідністю чи пацієнтам, які відновлюються після інсульту.
Коротке посилання на цю сторінку:

Науковці створили роботизовану «третю руку», якою можна керувати диханнямНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressНауковці підтвердили, що виявили новий вид давніх іхтіозаврівДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуЛичинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифи«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центрі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: