28.02.2024
Телеканал NTD

Технології та інновації: огляд 2023 року

Технології та інновації: огляд 2023 року

Рік технологій почався у Лас-Вегасі з виставки CES, яку вважають найвпливовішою технологічною подією світу. Тут показали..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Рік технологій почався у Лас-Вегасі з виставки CES, яку вважають найвпливовішою технологічною подією світу.

Тут показали гаджети для використання в метавсесвіті, боксерську грушу, під’єднану до інтернету, електричні роликові ковзани, які подвоюють швидкість ходьби, кнопки, що допомагають собакам спілкуватися з їхніми власниками, а також пристрій для тривимірного відеозв’язку.

У лютому Samsung показала нові моделі серії Galaxy. Топмодель S23 Ultra оснастили 200-мегапіксельною камерою. Усі три телефони також обладнали набором мікросхем нового покоління з поліпшеними можливостями штучного інтелекту.

На Світовому конгресі мобільних технологій у Барселоні увагу привернула технологія віртуальної реальності — симулятор польоту SK Telecom. А на стенді компанії Orange рухи танцюриста майже миттєво відтворювались у віртуальному світі.

У березні в Сан-Франциско відбулася щорічна конференція розробників ігор. На виставці показали новітні розробки в галузі звукового дизайну, технології захоплення руху та гіперреалістичної графіки, а також ігрові пристрої віртуальної реальності та штучного інтелекту.

Китай почав використовувати «розумні» технології у видобуванні олова. На шахті в провінції Шеньсі на гідравлічній опорі встановили понад 170 камер для знімання зони, де збирається вугілля. Зображення передаються до диспетчерської за допомогою мережі 5G. Потім алгоритми штучного інтелекту створюють панорамне відео місцевості.

У травні в Ухані запустили ультрасучасну монорейкову дорогу. Безпілотний надземний потяг висить на рейках і пересувається над містом.

У червні Apple показала гарнітуру змішаної реальності. Окуляри під назвою Vision Pro дають змогу користувачам переглядати вебсторінки, дивитися фільми та здійснювати відеодзвінки.

Генеративний штучний інтелект став трендом паризької виставки VivaTech у червні. Там же показали гідропанелі, які виробляють воду з повітря.

У серпні нові пристрої для дому привезли на виставку побутової електроніки IFA в Берліні. Electrolux показала індукційну плиту вчетверо стійкішу до подряпин, ніж традиційні. А Samsung — свій холодильник, який демонструє, що всередині.

У вересні Apple показала наступне покоління iPhone — лінійку, яка може похвалитися поліпшеними камерами, швидшими процесорами та новою системою заряджання.

А в листопаді у Швеції показали електричний пором, який розрахований для перевезення 30 пасажирів на максимальній швидкості 30 вузлів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Технології та інновації: огляд 2023 рокуЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосуРобот-кур’єр почав доставляти їжу в ТокіоНові протези дають змогу відчувати температуру предметів«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиноюЗа поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці СШАСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянБезпілотний вертоліт НАСА на Марсі визнано неробочимЗ олії — біопальне: новий завод у Дубаї

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: