29.12.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 10 по 15 грудня) 30 хв

Огляд світових подій (з 10 по 15 грудня) 30 хв

1. Утрати на полі бою та міжнародний тиск: операція в Секторі Гази постала перед труднощами Утрати..

Дата завантаження: 2024-04-29

video

1. Утрати на полі бою та міжнародний тиск: операція в Секторі Гази постала перед труднощами

Утрати на полі бою

Ізраїль

Ці кадри, надані ізраїльською армією, показують запеклі наземні бої з хамасівцями в зруйнованому районі Шеджая в Секторі Гази.

Попри перевагу Ізраїлю в повітрі та на землі, бойовики чинять запеклий опір.

За даними ЦАГАЛу, у середу десять ізраїльських військовиків загинули, потрапивши в засідку. Вони йшли на допомогу ще одній групі солдатів, які були під обстрілом.

Для Ізраїлю це стало найбільшою втратою за день, відколи 31 жовтня було вбито 15 солдатів.

Серед руїн на півночі Сектора Гази бойові дії лише посилюються. Міністр оборони країни каже, що для перемоги над ХАМАСом потрібно кілька місяців.

[Йоав Галант, міністр оборони Ізраїлю]:

«ХАМАС — це терористична організація, яка десятиліттями нарощувала сили для боротьби з Ізраїлем. Вони побудували інфраструктуру під землею та над землею. І знищити їх нелегко. На це знадобиться багато часу».

Свою заяву міністр зробив під час зустрічі з радником Білого дому з національної безпеки Джейком Салліваном. Той прибув до Ізраїлю, щоб зустрітися з Біньяміном Нетаньягу й переконати його припинити бомбардування Гази, які Джо Байден назвав «невибірковими».

За даними міністерства охорони здоров’я Сектора Гази, яке контролює ХАМАС, унаслідок воєнної операції Ізраїлю загинуло понад 18 000 палестинців, зокрема тисячі дітей.

Кількість загиблих викликала міжнародний резонанс. Генеральна Асамблея ООН цього тижня ухвалила резолюцію, яка закликає до негайного припинення вогню.

А Ізраїль каже, що, якщо буде потрібно, вестиме війну проти ХАМАСу й без міжнародної підтримки.

Водночас жителі Гази, які залишили свій дім, скупчуються в південній частині анклаву, посилюючи тиск на інфраструктуру й потерпаючи від нестачі їжі, пального та ліків. Також усюди панує антисанітарія.

2. Палата представників почала офіційну процедуру імпічменту Джо Байдена

Імпічмент Байдена

Вашингтон, США

Палата представників Конгресу США ухвалила резолюцію, яка формально почала процедуру імпічменту президента Джо Байдена.

Документ підготував профільний комітет. За нього проголосували всі республіканці — 221. Проти виступили 212 демократів.

Лідер меншості в палаті представників демократ Хакім Джеффріс осудив голосування, назвавши його «повною і тотальною ганьбою».

Розслідування в межах процедури імпічменту триває вже кілька місяців. Однак спікер нижньої палати Конгресу Майк Джонсон уважає, що ухвалення резолюції надасть процесу більшої ваги й швидше змусить Білий дім і сім’ю Байденів надати документи та свідчення.

Резолюцію ухвалили за кілька годин після того, як син президента Гантер Байден відмовився давати свідчення на закритому слуханні перед комісією республіканців. Натомість він з’явився біля будівлі Капітолія і вимагав провести публічні слухання. Провідні республіканці заявили, що тепер звинуватять Байдена в неповазі.

Розслідування щодо президента Джо Байдена почали через підозри в тому, що він на посаді віцепрезидента використовував свій вплив в особистих інтересах. Зокрема, для встановлення сімейних ділових відносин із Китаєм, у яких брав участь його син Гантер.

Водночас республіканці навряд чи зможуть домогтися усунення Байдена з посади. Навіть якщо палата представників проголосує за імпічмент, його також мають підтвердити в сенаті, причому двома третинами голосів. А там у демократів зараз більшість, яка становить 51 до 49.

3. Дональд Туск став прем’єром Польщі

Дональд Туск став прем’єром

Варшава, Польща

У Сеймі Республіки Польща скандують ім’я Дональда Туска. У понеділок там спочатку оголосили вотум недовіри консервативному прем’єрові Матеушу Моравецькому, а потім обрали нового.

11 грудня завершився восьмирічний період правління консервативної партії «Право і справедливість». За результатами виборів 15 жовтня вона хоч і набрала найбільше голосів, але втратила в Сеймі абсолютну більшість. Зрештою свою коаліцію сформував лівий блок.

Дональд Туск представляє партію «Громадянська платформа». Він об’єднався з партіями «Польська коаліція», «Лівиця» та «Польща 2050». Обіцяє налагодити відносини з Євросоюзом і розблокувати мільярди євро фондів. Вони не надходили до Польщі, бо Варшава мала напружені стосунки з Брюсселем через низку розбіжностей.

[Дональд Туск, прем’єр-міністр Польщі]:

«Це справді щось надзвичайне: із завтрашнього дня ми зможемо відшкодувати збитки, щоб усі в Польщі, усі без винятку, усі польські громадяни справді почувалися як удома».

Після виборів президент Анджей Дуда надав Матеушу Моравецькому право сформувати кабінет міністрів як представнику партії, що перемогла. Однак таке рішення розкритикувала опозиція, бо він не мав більшості в Сеймі. У пресі його уряд назвали «двотижневим».

Варто зазначити, що багато поляків стежили за розвитком політичних подій у кінотеатрах. У Варшаві вирішили, що буде гарною ідеєю надати глядачам великий екран та якісний звук, а також дати їм змогу спостерігати за дебатами разом. У кінотеатрах, де проходили трансляції, був аншлаг.

Варто зазначити, що Дональд Туск уже обіймав посаду прем’єра Польщі з 2007 по 2014 рік, а з 2014 по 2019 був головою Європейської ради.

4. «Війна йде не тільки на полі бою»: російські хакери атакували «Київстар»

Атака на «Київстар»

Україна

12 грудня в мережі мобільного оператора «Київстар» стався масштабний збій. Спричинила його масована кібератака.

Відповідальність за неї взяла на себе російська хакерська організація «Солнцепьок», яка пов’язана з Головним розвідувальним управлінням Росії. Свої дії вона пояснила тим, що оператор забезпечує зв’язком ЗСУ, держоргани та силові структури України.

Унаслідок атаки 24 млн абонентів залишилися без зв’язку та мобільного інтернету.

Неочікуваною вона стала й для банків. Так, до 40 % POS-терміналів у торгових мережах перестали працювати. Зокрема, через збій виникли проблеми в роботі сервісів «ПриватБанку», «Ощадбанку» та «Монобанку».

У пресслужбі «Київстару» заявили, що атаку було здійснено за допомогою облікового запису одного зі співробітників і що основною її ціллю було руйнування IT-інфраструктури компанії, що частково й відбулося.

[Олександр Комаров, президент компанії «Київстар»]:

«Війна проходить не тільки на полі бою, вона проходить також у віртуальному просторі, у кіберпросторі. І, на жаль, ми вражені в результаті цієї війни».

Водночас у «Київстарі» спростували заяву російських хакерів про те, що нібито вони «отримали особисті дані абонентів оператора».

[Олександр Комаров, президент компанії «Київстар»]:

«На цей момент ми не бачимо зовсім ніяких витоків персональних даних із мережі “Київстар”».

За словами Комарова, уже повністю відновлено роботу фіксованого домашнього інтернету та майже на 99 % відновлені послуги голосового зв’язку. Однак мобільний інтернет вмикатимуть поступово.

Перша серйозна атака організації «Солнцепьок» на Україну сталася у 2015 році. Тоді вона була спрямована на енергетичну інфраструктуру. А у 2017 році російські хакери атакували Україну вірусом NotPetya.

5. Італія виходить із китайської ініціативи «Один пояс, один шлях»

Італія виходить

«Один пояс, один шлях»

Рим офіційно заявив Пекіну, що виходить з ініціативи «Один пояс, один шлях». Про це повідомили урядові джерела.

Італія була першою і єдиною великою західною країною, яка приєдналася до торговельної та інвестиційної програми Китаю. Ще до укладення угоди вона проігнорувала попередження США про те, що програма може дати змогу Китаю взяти під контроль чутливу та життєво важливу інфраструктуру.

Нині ж після того, як торік на посаду прем’єр-міністра Італії вступила Джорджія Мелоні, країна заявила, що хоче вийти з угоди.

Уряд зазначає, що ініціатива не принесла Італії значних вигод.

Термін дії угоди 2019 року спливає в березні 2024-го. Джерело в італійському уряді повідомило, що Рим не продовжуватиме пакт.

Міністерство закордонних справ Китаю жодних заяв щодо виходу Італії не робило.

Ініціативу «Один пояс, один шлях» започаткували у 2013 році. Відтоді понад 100 країн підписало з Китаєм угоду про співпрацю.

Водночас слід зазначити, що для багатьох невеликих держав вона перетворилася на пастку. Так, коли вони не могли вчасно виплатити борг Китаю, то змушені були віддавати Пекіну в користування критично важливу інфраструктуру, наприклад морські порти.

6. Прем’єр Великої Британії подасть до парламенту спірний закон про відправлення мігрантів до Руанди

Законопроєкт про вислання мігрантів

Велика Британія

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак пройде через найсерйозніше випробування в парламенті за весь час його прем’єрства. Він подасть на розгляд подвійний пакет документів щодо міграційної політики. Це новий договір із Руандою про відправляння на її територію нелегальних мігрантів, а також «надзвичайний» законопроєкт, який має запобігти юридичним перешкодам цьому планові.

Раніше Верховний суд Великої Британії визнав незаконним план вислання мігрантів до Руанди, бо там їм буде небезпечно. Прем’єр усе ж не відмовився від своїх намірів і переробив законопроєкт. Однак він може не пройти в парламенті, оскільки розколов партію Сунака на два табори.

Поміркованіші депутати вважають, що вислання нелегалів до Руанди порушує права людини. А на думку правих політиків, законопроєкт недосить жорсткий. Це означає, що мігранти зможуть успішно оскаржувати в суді своє вислання.

Якщо хоча б 29 депутатів керівної Консервативної партії проголосують проти законопроєкту, він не пройде. До того ж на наступних стадіях розгляду депутати можуть внести поправки.

План вислання нелегальних мігрантів до Руанди подав ще Борис Джонсон. Торік у квітні дві країни уклали відповідну угоду. Вона передбачає відправлення мігрантів до спеціальних центрів у Руанді, звідки вони зможуть подати прохання на надання притулку у Великій Британії. Якщо рішення буде позитивним, мігранти зможуть повернутися. А якщо ні, то їх депортують на батьківщину.

За останні п’ять років до Великої Британії прибуло понад 100 тисяч нелегалів. Вони перепливають Ла-Манш на невеликих човнах або ховаються в якомусь транспорті, що перетинає протоку.

7. Померла лікарка, яка викрила епідемію СНІДу в Китаї в 90-х роках

Померла лікарка-активістка

Нью-Йорк, США

Відома китайська лікарка й активістка Гао Яоцзє померла у віці 95-ти років удома в США. Вона стала відомою тим, що викривала епідемію СНІДу, яка була в сільських районах Китаю в 90-х роках.

Відверті висловлювання Гао про спалах вірусу, яким, за деякими оцінками, заразилися десятки тисяч людей, дратували Пекін. Тому останні роки життя Гао провела за межами рідної країни.

Робота Гао дістала визнання міжнародних організацій та офіційних осіб. 2009 року вона переїхала до США, де писала книжки про свій досвід. Вона також закликала китайських чиновників «розв’язувати реальні проблеми, а не приховувати їх».

У роки своєї роботи в Китаї лікарка виступила проти схем продажу крові, унаслідок яких тисячі людей заразилися ВІЛ, переважно в її рідній провінції Хенань. Це відбувалося тому, що в місцевих банках крові часто використовували брудні голки.

Вона проводила дні в дорозі, лікуючи пацієнтів у віддалених селах, привозила їм їжу, одяг та ліки.

За деякими оцінками, кількість ВІЛ-інфікованих у той період досягла десятків тисяч. Утім, загальнонаціонального дослідження не проводили, бо влада намагалася приховати кризу.

У 2001 році влада відмовилася видати їй паспорт для поїздки до США, щоб отримати нагороду від ООН. У 2007-му чиновники провінції Хенань тримали її під домашнім арештом близько 20 днів, щоб завадити їй отримати візу та вирушити до США по ще одну нагороду.

Пізніше заборону зняли, і вона виїхала з країни.

Гао виросла в неспокійний в історії Китаю час, пережила японське вторгнення та громадянську війну, що привела до влади комуністичну партію під керівництвом Мао Цзедуна.

Під час Культурної революції її били маоїстські «червоні гвардійці» через те, що її сім’ю вважали заможною. У наступні роки вона часто критикувала Мао.

8. В Індонезії знову вивергається смертоносний вулкан Марапі

Вулкан Марапі

Західна Суматра, Індонезія

В Індонезії знову вивергається вулкан Марапі. У середу він викинув попіл на висоту 500–600 метрів.

Марапі — один із найактивніших вулканів на острові Суматра. Нагадаємо, близько півтора тижня тому його виверження спричинило смерть 23 людей. Здебільшого це були альпіністи, які на момент виверження перебували на горі. Ще коло 50 осіб удалося евакуювати. Багато хто дістав серйозні опіки.

Того разу вулкан викинув стовп попелу заввишки приблизно три тисячі метрів. Нині, за словами голови вулканічного агентства Індонезії, виверження менш серйозне.

Марапі небезпечний тим, що його виверження передбачити важко. Зароджуються вони неглибоко, тому підземних поштовхів немає.

На схилах гори розташовані два села, в яких живе близько півтори тисячі осіб. Як бачимо на цих кадрах, вони й далі ведуть буденне життя.

Попереднього разу Марапі вивергався на початку року. Тоді стовпи були заввишки до кілометра. Ніхто не загинув.

Найбільше життів вулкан забрав під час виверження 44 роки тому. Тоді загинуло 60 осіб.

9. Боснійські міста очолили світові рейтинги забрудненості повітря

Смог над містами

Боснія і Герцеговина

Міста у Боснії і Герцеговині на кілька днів очолили світові рейтинги забрудненості повітря. У столиці країни — Сараєві — випустили попередження. Там 11 грудня індекс якості повітря становив 170. Це у 18 разів більше за норму ВООЗ.

Експерти кажуть, що до забруднення призводить використання твердого палива в будинках. Воно дешевше, тому люди відмовляються від газу. Також багато хто їздить на старих автомобілях, які викидають більше вуглецю. Усе це зумовлене тим, що в Боснії зростає вартість життя.

[Еніс Кречинич, метеоролог]:

«У тому, що в Боснії і Герцеговині брудне повітря немає нічого нового. Це виникло не зараз. Проблема існує десятиліттями й навіть довше. Чому це так? Усе дуже просто: Боснія і Герцеговина — досить бідна країна, тому спосіб життя тут дуже відрізняється від життя людей у Європі. У нас переважно розвивалася важка промисловість».

Зі слів метеорологів, ситуація особливо погіршується в грудні. Температура падає, сила вітру слабшає, і забруднювальні речовини наче зависають у повітрі над містами.

Лікарі кажуть, що забруднена атмосфера небезпечна для здоров’я.

[Теуфік Хаджиосманович, лікар із легеневих захворювань]:

«Наша система дихання виводить шкідливі речовини, але вплив забрудненого повітря, яке триває роками, призводить до виходу з ладу цього апарату. Таке дуже часто стається в молодих людей, у дітей та особливо в людей із хронічними хворобами».

За даними Світового банку, у Боснії рівень забрудненості дрібними твердими частинками один із найвищих у Європі.

10. В Іспанії небувало як для зими спекотно

Рекордно тепло

Іспанія

В Іспанії рекордно як для зими спекотно. У деяких регіонах майже 30 градусів тепла.

[Рубен дель Кампо, метеоролог]:

«Над Іспанією дуже тепла повітряна маса. Фактично одна з найтепліших для цих днів грудня за всю історію. Температурні рекорди побито, наприклад, у Валенсії та Малазі: 27 градусів Цельсія, що перевищує попередній рекорд у Валенсії майже на два градуси».

Місцеві жителі та туристи йдуть на пляжі.

[Сім Йонгеріус, студент із Нідерландів]:

«Для мене це ненормально, бо ми звикли до справжньої зими та холодної погоди. Для місцевих жителів теж не зовсім нормально, щоби цієї пори року було так тепло. Ми думали, буде прохолодніше. Але сьогодні 23 градуси, і це приємно».

Ну а лижний сезон відкладається, і чи буде він узагалі, поки незрозуміло. Опадів до лютого прогнозують мало.

Ось такий зараз найпопулярніший гірськолижний курорт Навасеррада, що під Мадридом.

[Вісенте Сольсона, професор на пенсії]:

«Снігу має бути не менше ніж метр, і піднятися сюди цієї пори року зазвичай майже неможливо».

[Таня, морський біолог]:

«Це жахливо. Моторошне відчуття, адже справді має бути сніг або лід, і води має бути більше, ніж є. Усе дуже мальовничо, але не для цієї пори року».

Минулого літа в Іспанії було чотири хвилі тепла, що зробило цей рік найспекотнішим у країні за всю історію спостережень.

11. Драйверський кросовер Lamborghini подарували італійській поліції

Суперкросовер для поліції

Рим, Італія

Потужний люксовий кросовер отримала в дар італійська поліція. Це Lamborghini Urus Performante, обладнаний для транспортування внутрішніх органів і ліків. Ним почнуть користуватися з наступного року.

Машину передав голова компанії Lamborghini. Церемонія відбулася біля будівлі МВС у Римі.

[Стефан Вінкельманн, голова компанії Lamborghini]:

«Це Lamborghini Urus Performante. Якщо порівняти з базовою версією, він нижчий, ширший і легший. Авто оснащено обладнанням дорожньої поліції, плюс у ньому є все необхідне для транспортування органів».

Кросовер потужністю 666 кінських сил розганяється до сотні за 3,3 секунди. Максимальна швидкість — 306 кілометрів за годину.

Urus приєднається до двох суперкарів Huracan, якими вже перевозять внутрішні органи, і стане шостим Lamborghini в автопарку італійської поліції.

[Марія Франческа Брускі, представниця поліції]:

«Співпраця Lamborghini та поліції триває вже 20 років. Ці автомобілі використовують лише спеціальні служби. Машини оснащено обладнанням для перевезення органів, тому такий транспорт служить для порятунку життів».

З 2004 року на суперкарах Lamborghini доставляли органи 242 рази. Також автомобілі використовували понад 380 разів, щоб оперативно надати допомогу на дорогах.

Так, востаннє терміново транспортували органи торік у лютому. Поліціянти проїхали 700 кілометрів за 4 години 45 хвилин, щоб доставити нирку з Л’Аквіли до Турина. 57-річний пацієнт отримав її вчасно.

Спорткари також беруть участь в інформаційних заходах, які популяризують культуру безпечного водіння.

12. «Магнітна» хірургія: робот «MARS» провів першу міжнародну операцію

Операція за допомогою магнітів

Чилі

Цей хірургічний робот переміщує органи всередині тіла за допомогою магнітів.

Його вперше використали за межами США, де його розроблено. Операцію з видалення жовчного міхура провели в державній лікарні в Чилі.

У каліфорнійському стартапі, який розробив машину, кажуть, що такі операції прискорюють відновлення пацієнтів.

[Альберто Родрігес-Наварро, представник компанії-розробника]:

«Ми хочемо зробити хірургію ефективнішою, розширити можливості за допомогою технологій».

Технічна назва робота — хірургічна платформа «MARS». Ідея така: до органа прикріплюють невеликий магніт, а до рук робота — потужний магніт. Потім за їх допомоги й видаляють орган.

[Альберто Родрігес-Наварро, представник компанії-розробника]:

«Використовуючи зовнішній магніт, ми зменшуємо кількість розрізів у пацієнта. Це велика клінічна перевага. Менше розрізів — менше болю, швидша реабілітація. Система також дає хірургу контроль над камерою, що забезпечує ліпшу й стабільнішу візуалізацію. У хірургії зір має вирішальне значення».

Стартап сподівається, що його розробка стане в лікарнях звичайним явищем.

[Альберто Родрігес-Наварро, представник компанії-розробника]:

«Наша мета — дати хірургам можливість проводити операції більшій кількості пацієнтів за день. Ми хочемо подвоїти кількість операцій, яку може виконати одна команда».

Управління продовольства і медикаментів США схвалило систему «MARS» у вересні.

А в жовтні компанія здійснила першу комерційну операцію в Клівленді, що в американському штаті Огайо.

13. Величезний тепловий насос забезпечує все англійське село

Тепловий насос

Англія

Це тихе англійське село, можливо, прокладає шлях до нульових викидів CO₂ у Великій Британії.

У Сваффгем Прайорі потужний тепловий насос генерує достатньо тепла, щоби забезпечувати будинки всього села. І це перший такий проєкт для сільської місцевості Англії.

[працівник компанії ― оператора теплового насоса]:

«Ми можемо під’єднати до 300 об’єктів нерухомості у Сваффгем Прайорі. Тобто все село буде в теплі за нульових викидів вуглецю».

Велика Британія відстає від плану скорочення викидів CO₂. Щоб досягти мети до 2050 року, їй треба довести до нульового показника 28 мільйонів домогосподарств.

Водночас 85 % території країни залежать від газу, що набагато дешевший за електроенергію, яку використовують окремі теплові насоси.

Утім, у цьому разі помпа одна. І вона під’єднана до багатьох будинків.

[місцевий житель]:

«Щоранку, коли я заварюю каву, я радію, що не бачу шлейфу нафтових випарів. Так, тут тепло. Насправді іноді аж надто, тож навіть доводиться вимикати».

Велика Британія поставила собі за мету щорічно встановлювати по 600 000 теплових насосів до 2028 року. Але цього року їх буде не більше ніж 55 тисяч.

Проблема у великих витратах на встановлення. Людям часто бракує на це грошей, тому потрібна підтримка уряду, який би надав гранти та кредити.

Також такі системи не підійдуть для великих міст. Утім, вони допоможуть урізноманітнити джерела енергії, що зробить усю галузь більш керованою.

14. Загадкове респіраторне захворювання вражає собак у всіх США

Загадкове респіраторне захворювання

США

Загадкове респіраторне захворювання вразило собак щонайменше у 14 штатах США. Про це повідомляє Американська ветеринарна медична асоціація. Лабораторії поспішають визначити збудник, але поки що без успіху.

Досі незрозуміло, що це за захворювання: вірусне чи бактеріальне. Є припущення, що це форма добре вивченої хвороби собак під назвою розплідниковий кашель.

Симптоми, подібні до застуди, тривають від чотирьох до шести тижнів. Вони також можуть перерости в пневмонію, до того ж дуже швидко: за 24–36 годин.

[Рена Карлсон, президент Американської ветеринарної медичної асоціації]:

«Зазвичай у цих випадках аналізи показують негативний результат на звичайні збудники. Водночас захворювання триває дуже довго: 4–6 тижнів».

Випадки невідомого респіраторного захворювання реєструють уже кілька місяців. Однак перед сезоном відпусток Асоціація активізувала свою роз’яснювальну роботу.

У штаті Орегон зареєстровано близько 200 випадків захворювання. Також надходять повідомлення з Каліфорнії, Колорадо, Флориди, Джорджії, Айдахо та інших штатів.

Міністерство сільського господарства Орегону вже почало працювати з місцевими лабораторіями, щоб знайти збудник.

Ветеринари рекомендують власникам собак робити тваринам щеплення, а також звертатися по допомогу відразу, щойно з’являться симптоми.

Також зазначають, що антибіотики проти нової хвороби виявилися неефективними.

Наразі мало ознак того, що хвороба може передаватися людям, але ветеринари попереджають власників собак, щоб ті були обережними. Особливо, якщо врахувати, що у святковий сезон сім’ї збираються разом, а домашніх тварин часто беруть із собою.

15. Стабілізувати серцебиття дітей допомагає музика

Музика для пацієнтів

штат Квінсленд, Австралія

Прості й приємні звуки акустичної гітари та заспокійливі колискові.

Такі мелодії виконують маленьким пацієнтам дитячої лікарні в Австралії.

[Рубі Джейд Карсон, мама пацієнтки]:

«Вона почувається добре й розслаблено. Вона дуже легко засинає. Дуже спокійна».

Ця крихітка народилася лише десять тижнів тому. У неї недорозвинене серце. Музичну терапію для неї призначили, коли їй виповнився місяць.

[Рубі Джейд Карсон, мама пацієнтки]:

«Її пульс знижується, і вона набагато стабільніша».

Ось уже як 30 років у коридорах цієї лікарні чути заспокійливі мелодії, які виконують музичні терапевти.

Жанетт Кеннеллі була однією з перших, хто застосував цю методику.

[Жанетт Кеннеллі, музичний терапевт]:

«Мені пощастило пройти клінічну практику, коли я була студенткою старої Королівської дитячої лікарні».

Кеннеллі тепер керує клінікою. Лише цього року вона за допомогою музичної терапії допомогла 750 маленьким пацієнтам.

Для багатьох дітей це стало не просто заспокоєнням, а й хобі.

[Лі Сміт, мама пацієнтки]:

«Іві просто полюбила музику, і чотири місяці тому ми почали брати уроки гри на гітарі вдома».

Іві Сміт — дев’ятирічна пацієнтка, якій доводиться регулярно відвідувати лікарню.

Тепер ці візити поєднують з уроками музики.

[Лі Сміт, мама пацієнтки]:

«Вона перестала фокусуватися на процедурах, у палаті панує спокій. Спостерігати за її усмішкою — саме задоволення».

16. У Помпеях знайшли пекарню, де працювали раби та осли

Стародавня пекарня

Помпеї, Італія

Стародавню пекарню виявили під час розкопок у Помпеях. Тут працювали раби, а ще осли, які годинами крутили жорна.

[Габріель Цухтрігель, директор археологічного комплексу «Помпеї»]:

«Зараз ми в пекарні будинку, а позаду мене велика піч».

У пекарні лишилося кілька жорен. Осли з шорами ходили колами по базальтових плитах. Археологи знайшли на них напівкруглі заглиблення. Спершу думали, що це сліди від тварин. Потім зрозуміли: це зроблено спеціально, бо так віслюки менше ковзалися по гладкій поверхні.

[Габріель Цухтрігель, директор археологічного комплексу «Помпеї»]:

«Бруківка була трохи слизькою. Ми бачимо те саме, що знаходили в інших районах міста. Але особливо виразно це видно тут, що допомогло нам зрозуміти причину такого феномену. Це зроблено штучно».

У маленькому приміщенні не було виходу на вулицю — лише у внутрішній двір. Археологи дійшли висновку, що господарі тримали рабів під замком. Крихітні вікна з ґратами були високо й пропускали дуже мало світла.

[Габріель Цухтрігель, директор археологічного комплексу «Помпеї»]:

«Це місце свідчить про дуже важкі умови життя підневільних людей і тварин, яких використовували для цієї виснажливої роботи».

Науковці вважають, що будинок ремонтували. Саме в цей час сталося виверження Везувію. Стихійне лихо майже зруйнувало будівлю. У пекарні знайшли останки трьох тіл. На думку археологів, рабів змушували тут працювати й під час ремонту.

Давньоримське місто заснували в період із VII по VI століття до нашої ери. У 79 році внаслідок виверження Везувію місто накрив багатометровий шар попелу. Розкопки почалися в середині XVIII століття.

17. ЮНЕСКО внесло італійську оперу до списку нематеріальної культурної спадщини

Оперний спів Італії ― у списку

ЮНЕСКО

Агентство ООН із питань культури ухвалило рішення внести італійський оперний спів до списку нематеріальної культурної спадщини людства. Засідання ЮНЕСКО відбулось у Ботсвані, на півдні Африки.

Як повідомив комітет, італійський оперний спів — це особливий спосіб виконання, який передбачає збільшення сили голосу в акустичних просторах, таких як глядацькі зали, амфітеатри, арени та церкви.

Також у ЮНЕСКО зазначили, що опера Італії пов’язана зі специфічними виразами лиця й жестами тіла та поєднує музику, драматургію та акторську майстерність.

Роберто Аббонданца — італійський оперний співак і президент Асоціації оперних артистів «Ассолірика». Він разом з іншими артистами та асоціаціями подав заяву на визнання італійського оперного співу нематеріальною культурною спадщиною ЮНЕСКО ще 2011 року.

Він надіється, що рішення агенції ООН допоможе зберегти цей вид мистецтва.

[Роберто Аббонданца, оперний співак]:

«Це як із пам’ятником. Якщо ми бачимо, що він занепадає, його треба відреставрувати. Те ж саме стосується й опери».

У театрі Ла Скала вже відзначили рішення ЮНЕСКО. Тут новий сезон відкрився прем’єрою опери Верді «Дон Карлос».

18. Різдвяні ялинки, Штоленфест та розкішні вітрини: Європа готується до свята

Приготування до Різдва

Ватикан ― Німеччина ― Велика Британія

Тисячі вогнів один за одним спалахують на площі Святого Петра у Ватикані. Так загоряється головна ялинка найменшої держави у світі. Її висота — 28 метрів.

Ялинку подарувало італійське місто Кунео, що в області П’ємонт і яке з трьох боків оточене Альпами. Дерево однаково мусили б зрубати, бо воно ось-ось мало впасти. Ялинку прикрасили тисячами едельвейсів, вирощених у розсаднику.

Водночас на площі Святого Петра офіційно відкрився різдвяний вертеп. Фігури в натуральну величину виготовлено з теракоти.

А в німецькому Дрездені проходить фестиваль штолена. За традицією місцеві кондитери спекли кекс вагою 1,8 тонни. Гігантський штолен урочисто провозять містом. Процесія стартує від палацу Цвінгер і прямує до «Штрицельмаркту». Це найдавніший різдвяний ярмарок у Німеччині.

Після параду головний пекар із помічниками розрізають штолен на шматочки вагою приблизно по 500 грамів. Кожен коштує десять євро. Уторговані гроші підуть на благодійність.

Перший гігантський штолен спекли в 1730-му за наказом Августа Сильного — курфюрста Саксонії. Три десятиліття тому дрезденські пекарі це повторили. Тепер Штоленфест проходить тут щороку.

Дух Різдва витає і в Лондоні. Вітрини знаменитих магазинів стали ще розкішнішими. Їх спеціально оздобили до головного свята року.

На Оксфорд-стріт покупців чекає флагманський універмаг Selfridges. Він працює з 1906 року. Його торговельний простір займає 50 000 квадратних метрів.

Але Selfridges не найбільший універмаг Лондона. Першість належить магазину Harrods. Він розташований на іншому кінці міста, у престижному районі Найтсбридж. Площа торгового простору — 100 000 квадратних метрів. Універмаг працює майже 175 років.

Ще давніший універмаг Fortnum & Mason на Пікаділлі. Він відкрився 1707 року. Перед Різдвом його вітрини стали величезним адвент-календарем.

Ну а поблизу церкви Святого Якова маленький оркестр виконує різдвяні гімни, щоби підняти настрій перехожим.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: