03.05.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 15 по 20 жовтня)

Огляд світових подій (з 15 по 20 жовтня)

1. В Афганістані знову стався землетрус Знову землетрус Герат, Афганістан В Афганістані знову стався землетрус —..

Дата завантаження: 2024-05-03

video

1. В Афганістані знову стався землетрус

Знову землетрус

Герат, Афганістан

В Афганістані знову стався землетрус — уже сьомий за останні вісім днів. Він був магнітудою 6,5. Влада провінції Герат повідомляє про одного загиблого та 35 постраждалих.

[постраждала]:

«Коли стався землетрус, я була зовні й не знала, що відбувається. Коли він закінчився, я зайшла в будинок і побачила, що мої дочки — під обваленими стінами. Ще одна дочка зламала руку».

За даними міністерства боротьби зі стихійними лихами, через землетруси в Афганістані втратило життя понад 2400 людей. Проте міністерство охорони здоров’я наводить інші дані — близько тисячі загиблих і 2000 постраждалих.

[Філіпп Кропф, представник ВПП в Афганістані]:

«Це зачепило десятки селищ. Деякі повністю зруйновані. Люди, що вижили, утратили все. Вони не мають ні їжі, ні даху над головою».

Багато жителів Герату живе в наметах, боячись нових підземних поштовхів.

[жителька Герату]:

«Після першого землетрусу лишаємося тут, на дорозі, бо наш будинок недосить міцний».

Ось уже як два роки влада в Афганістані належить угрупованню «Талібан». Зруйнована війною країна багато років залежала від міжнародної гуманітарної допомоги. Коли владу захопили таліби, цю допомогу значно зменшили.

2. 24 французів убили в Ізраїлі бойовики ХАМАСу

Загиблі іноземці

Франція ― Ізраїль

Кількість французьких громадян, убитих під час атаки ХАМАСу на Ізраїль, зросла до 24-х. Про це сказала прем’єр-міністр Елізабет Борн.

[Елізабет Борн, прем’єр-міністр Франції]:

«7 жовтня під час нападу було вбито 24-х наших співгромадян. Дехто зник безвісти. Ще кількох, імовірно, утримують у заручниках у Газі».

Борн додала, що 3500 громадян Франції змогли повернутися з Ізраїлю додому спеціальними рейсами, які організувала її країна.

Водночас президент США Джо Байден повернувся додому після своєї поїздки на Близький Схід. Він відвідав Ізраїль, щоби висловити йому підтримку.

Виступаючи в Тель-Авіві, Байден зазначив, що ракету, яка влучила в лікарню в Газі та вбила кілька сотень людей, найімовірніше, випустило терористичне угруповання.

[Джо Байден, президент США]:

«Судячи з інформації, яку ми отримали, це, мабуть, результат помилкового запуску ракети, випущеної терористичним угрупованням у Секторі Гази. США виступають за захист життів цивільного населення під час конфлікту, і я щиро сумую за сім’ями, яких було вбито або поранено внаслідок цієї трагедії».

Байден також додав, що США дадуть 100 мільйонів доларів на гуманітарну допомогу для Гази. Він уже домовився з Єгиптом, що вантажівки проїдуть через його кордон. Водночас він зазначив, що продовольство та інші предмети першої потреби доставлять лише в тому разі, якщо їх не забере ХАМАС.

[Джо Байден, президент США]:

«Переважна більшість палестинців — не ХАМАС. ХАМАС не представляє палестинський народ. Він використовує невинні сім’ї в Газі як живий щит, розміщуючи свої командні центри, зброю, комунікаційні тунелі в житлових районах. Палестинський народ також дуже страждає».

Палестинська адміністрація покладає провину за вибух лікарні на Ізраїль, попри те, що ЦАГАЛ надав знімки, відеозаписи та іншу інформацію, яка доводить протилежне.

Через це в багатьох країнах почались антиізраїльські протести, а також акти насильства.

Так, посольство Ізраїлю в Аргентині евакуювали через можливе замінування. Також ізраїльтян евакуювали з Туреччини через протести та погрози на їхню адресу.

Водночас ізраїльські війська залишаються біля кордону із Сектором Гази. Коли почнеться наземна операція до анклаву, поки що невідомо.

3. Після нападу в Брюсселі лідери Євросоюзу обіцяють активніше протистояти нелегальній міграції

ЄС посилить охорону кордонів

Брюссель, Бельгія

Подвоїти зусилля щодо охорони зовнішніх кордонів Євросоюзу та активніше висилати нелегалів пообіцяли лідери Бельгії та Швеції, а також голова Європейської комісії. Їхня заява прозвучала після вбивства двох шведських футбольних уболівальників у Брюсселі.

Цей напад влада Бельгії назвала терактом. Він стався 16 жовтня. Зловмисник розмістив у соцмережах відеоролик, у якому взяв на себе відповідальність за вбивство. Він також назвав себе членом терористичної організації «Ісламська держава».

Підозрюваного швидко знайшли й ліквідували. Ним виявився 45-річний виходець із Тунісу. У 2011 році він нелегально прибув на італійський острів Лампедуза, потім мешкав у Швеції, а пізніше подав заяву на здобуття статусу біженця в Бельгії. У 2020-му йому відмовили. Суд наказав йому залишити ЄС. Вручити припис не змогли, бо тунісець змінив місце проживання.

Цікаво, що він був на замітці в поліції. Його підозрювали в незаконному перевезенні мігрантів, а також уважали здатним створити загрозу національній безпеці.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії]:

«Зараз таких людей можна лише попросити виїхати добровільно. Ми маємо терміново це змінити. І саме тому Європейська комісія пропонує надати державам ЄС право примусово депортувати тих, хто є загрозою національній безпеці».

Лідери ЄС також уважають, що треба ще більше посилити охорону зовнішніх кордонів блоку.

[Ульф Крістерссон, прем’єр-міністр Швеції]:

«Нам необхідно захищати наші європейські кордони, про що ми часто говорили на останніх європейських засіданнях. Якщо ми не захистимо спільні кордони, то не зможемо підтримувати вільне пересування всередині Європи».

[Александер де Кро, прем’єр-міністр Бельгії]:

«Говорячи про цей теракт, не можна проігнорувати, що однією з вирішальних причин цієї події, стало те, що та людина з’явилася тут завдяки нелегальній міграції. І з цим треба боротися. А впоратися ми зможемо, лише якщо діятимемо спільно».

Лідери ЄС також уважають за необхідне мати право без зволікань депортувати всіх нелегальних мігрантів.

4. Керівна партія Польщі «Право і справедливість» втратила парламентську більшість

Після виборів

Польща

У Польщі в неділю пройшли загальні вибори до Сейму. На них перемогла керівна партія «Право і справедливість» (ПіС). Однак вона втратила парламентську більшість.

Експерти вважають, що це буде величезним поворотом для країни. ПіС прийшла до влади у 2015 році. Вона так і не змогла подолати численні розбіжності з ЄС у таких питаннях, як міграція, верховенство закону та свобода медіа.

За результатами голосування, ПіС набрала 35,38 % голосів. Це приблизно 200 крісел Сейму, у якому 460 законодавців. Цього не вистачить для затвердження рішень, тобто Матеуш Моравецький, найімовірніше, не зможе знову стати прем’єром.

Водночас лідер партії ПіС закликав прихильників надіятися на краще.

[Ярослав Качинський, лідер партії «Право і справедливість»]:

«Незалежно від того, чи у владі, чи в опозиції, ми й далі реалізовуватимемо нашу політику різними способами. Ми не зрадимо Польщу».

Опозиційні партії, які об’єдналися в ліберальній Громадянській коаліції, разом мають здобути 248 місць. Тобто вони мають шанс сформувати уряд на чолі з Дональдом Туском.

[Дональд Туск, лідер польської опозиції]:

«Я був політиком і спортсменом багато років: ніколи в житті я не був такий щасливий через друге місце. Польща перемогла. Демократія перемогла. Ми усунули партію ПіС від влади».

До виборів президент Польщі сказав, що призначить прем’єром лідера партії-переможця. Водночас голову уряду й сам кабмін має схвалити Сейм. А для цього треба абсолютна більшість. Якщо парламент не затвердить на посаді кандидатуру від президента, тоді він упродовж двох тижнів має обрати нового прем’єра.

5. Суд заборонив Дональдові Трампу критикувати прокурорів, суддів та свідків

Критику заборонили

США

Федеральний суддя в понеділок заборонив Дональдові Трампу усно критикувати американських прокурорів, працівників суду й можливих свідків, які залучені до розгляду кримінальної справи. У її межах попереднього президента звинувачують у спробі скасувати результати виборів 2020 року.

Суддя Таня Чуткан заявила, що не заборонятиме заяви, які Трамп робить про Вашингтон, а також на адресу уряду, зокрема адміністрації Байдена та мін’юсту. Але 45-му президентові Трампу заборонять публікувати критику на спеціального прокурора Джека Сміта, його співробітників, працівників суду, а також сім’ї будь-кого із цих людей.

Трамп також частково обмежений у тому, що він може казати про можливих свідків. Так, він може публікувати повідомлення про колишнього віцепрезидента Майка Пенса, але не про події, пов’язані з його справою.

Якщо 45-й президент порушить розпорядження, йому загрожують санкції.

Виступаючи на передвиборчому мітингу в Айові, Дональд Трамп, який не визнає себе винним у справі, пообіцяв оскаржити ухвалу судді.

[Дональд Трамп, 45-й президент США]:

«Сьогодні суддя наклав заборону. Я буду єдиним політиком в історії, який працюватиме в умовах заборони критикувати людей».

Адвокат Трампа заявив, що міністерство юстиції намагається обмежити свободу слова 45-го президента в розпал його передвиборчої кампанії. Він також додав, що Трамп як політичний кандидат повинен мати можливість вільно висловлюватися з актуальних питань, зокрема щодо ролі мін’юсту та призначення суддів.

6. ООН закликає міжнародну спільноту подбати про біженців-рохінджа

Рохінджа в скруті

Бангкок, Таїланд

УВКБ ООН закликає міжнародну спільноту зосередити увагу на ситуації біженців-рохінджа. Голова організації Філіппо Гранді каже, що зараз дуже бракує фінансування, тож важко підтримувати людей. У таборах для біженців у Бангладеш мешкає понад 650 тисяч мусульман-рохінджа, які втекли з М’янми у 2017 році.

[Філіппо Гранді, Верховний комісар ООН у справах біженців]:

«Проблема в тому, що зменшення обсягу гуманітарної допомоги ускладнює, наприклад, постійне оновлення притулків. Не можна чекати, що за таких кліматичних умов неміцні хатини, у яких живуть люди, прослужать довго. Тому доводиться постійно вкладати гроші, а їх дедалі менше».

Водночас для Бангладеш така значна кількість біженців — завеликий тягар.

[Філіппо Гранді, Верховний комісар ООН у справах біженців]:

«Бангладеш має дуже серйозні та обґрунтовані побоювання. Це перенаселена країна. Біженці прибули до одного з найбідніших і найнестабільніших регіонів — до південно-східної частини країни, розташованої вздовж Бенгальської затоки. Це дуже злиденний район».

Попри труднощі, влада Бангладеш дає можливість дітям рохінджа здобувати освіту. Наразі УВКБ ООН обговорює з бангладеським урядом те, щоб дозволити біженцям працювати. Тоді вони зможуть хоч якось себе забезпечувати.

Утім, уряд Бангладеш бачить лише один реалістичний вихід із ситуації — рохінджа мають повернутися до М’янми. Ще в листопаді 2017 року обидві країни підписали меморандум про порозуміння щодо повернення біженців. Однак цей процес так і не почався. Тепер при владі в М’янмі стоїть військова хунта. Вести з нею переговори важко.

[Філіппо Гранді, Верховний комісар ООН у справах біженців]:

«(Влада Бангладеш) також знає, що в умовах, що склалися, (повернення рохінджа) — дуже важке завдання. Тож усі ці люди залишаються в Бангладеш, а обсяг гуманітарної допомоги зменшується».

Філіппо Гранді прибув до Таїланду, щоб зустрітися з високопосадовцями країн Азії та обговорити проблеми рохінджа. Він хоче домогтися підтримки урядів і приватних організацій напередодні Глобального форуму з питань біженців, який відбудеться в грудні.

7. Навала клопів у Парижі: чи варто панікувати

Навала клопів

Париж, Франція

Це те, що справді турбує парижан. У соцмережах і ток-шоу говорять про навалу клопів у столиці Франції. Чиновники щодо цього навіть провели екстрену нараду, адже всього за дев’ять місяців місто має приймати Олімпійські ігри.

Але чи варто непокоїтися місцевим і приїжджим?

Експерти зазначають, що клопи стали масово розмножуватися, бо заборонили потужні інсектициди через їхню шкоду для здоров’я. Водночас комахи виробили стійкість до м’якших хімікатів. Серед чинників і те, що після пандемії до країни ринули туристи.

Утім, проблема не нова.

[Ніколя Ру де Безьє, консультант із питань боротьби зі шкідниками]:

«Клопи у Франції розмножуються давно. Це старе явище. Воно почалося понад десять років тому. Ми спостерігаємо, що популяція клопів подвоюється що п’ять років. Звісно, це вельми тривожно. І прямо зараз це також роздмухують медіа. Людей це дуже лякає».

Клопів знаходять навіть у поїздах та іншому громадському транспорті. Щоб їх виявити, залучають службових собак.

Уряд закликає діяти. Навіть прем’єр-міністр Франції Елізабет Борн недавно висловила стурбованість.

[Елізабет Борн, прем’єр-міністр Франції]:

«Навала в будинку може стати пеклом для тих, хто там живе. А засоби боротьби з комахами іноді надто дорогі. У цьому питанні не має бути поділу. Треба діяти спільно».

Деякі французи побоюються, що через Олімпіаду ситуація може погіршитися.

[Ніколя Ру де Безьє, консультант із питань боротьби зі шкідниками]:

«Після Ігор у парижан може залишитися своєрідний сувенір, коли клопів стане значно більше».

До того ж є побоювання, що туристи можуть рознести клопів по інших країнах.

8. Перший позашляховик на сонячних батареях проїхав 1000 км по Марокко

Випробування «сонячного» позашляховика

Марокко

Позашляховик, який працює на сонячній енергії, успішно пройшов випробування в Марокко. Автомобіль під назвою Stella Terra збудували студенти Технічного університету Ейндговена, що в Нідерландах. Вони стверджують, що це перший у світі позашляховик на сонячних батареях.

Двомісна машина з аеродинамічним профілем розганяється до 145 кілометрів за годину. Важить 1200 кілограмів. Студенти спроєктували майже всі деталі від підвіски до інвертора для сонячних панелей.

[Брітт ван Гюлст, фінансовий керівник проєкту]:

«Stella Terra досить надійна, щоб пересуватися не лише шляхами з твердим покриттям, а й по бездоріжжю. Сонячного дня машина може проїхати 630 кілометрів».

Позашляховик уже випробували в Нідерландах. Але в Марокко ландшафт різноманітніший. Stella Terra проїхала 1000 кілометрів висохлими річищами, лісами, гірською місцевістю й пісками.

[Брітт ван Гюлст, фінансовий керівник проєкту]:

«Ми ґрунтовно протестували Stella Terra. Подорож розпочалася з півночі Марокко. Ми проїхали понад тисячу кілометрів різною місцевістю і завершили шлях у Сахарі».

Весь цей час позашляховик працював на енергії сонця. Найсерйознішим ремонтом стала заміна кермової тяги. В іншому автомобіль показав себе добре. Причому на команду чекав і приємний сюрприз. Виявилося, що інвертор для сонячних панелей перетворює енергію сонця на електрику значно ефективніше, ніж очікували. Як наслідок, Stella Terra споживала енергії на 30 % менше.

Студенти кажуть, що хочуть випередити сучасний ринок на п’ять-десять років і цим надихнути виробників будувати інноваційні автомобілі.

9. Камери зі штучним інтелектом допомагають помічати в басейнах людей, що тонуть

Камери зі ШІ в басейнах

Німеччина

У цьому басейні німецького міста Гомбург за плавцями пильно стежать не лише рятувальники, а й штучний інтелект. Для запобігання нещасним випадкам встановлено підводні камери й адаптивну систему зі ШІ. Її вважають першою такою в Німеччині.

Комп’ютерна система камер дістала назву SwimEye. Вона має швидко виявляти людей, що тонуть. Загалом камер сім. Усі відеосигнали надходять у диспетчерську, а також прямо на телефони рятувальників.

[Маттіас Манн, працівник басейну]:

«Система розпізнає, що з людиною щось не так, і видає попередження. На телефоні з’являється червоний сигнал тривоги, який сповіщає, що в спортивному чи звичайному басейні хтось тоне. Тоді черговий перевіряє це на моніторі й може розпочати рятувальні заходи».

Камери працюють постійно, але непокоїтися за захист своєї приватності не варто. Записи зберігаються лише в разі тривоги, а потім надходять до поліції, якщо є потреба в розслідуванні.

[Маттіас Манн, працівник басейну]:

«Якщо система виявляє надзвичайну ситуацію, коло 30 секунд усієї події записується, і потім може бути опубліковано за наказом поліції».

У басейні кажуть, що відколи встановили систему, зареєстровано лише одну помилкову тривогу. Програма постійно навчається й уже може відрізнити людину від ляльки.

[Сахар Ібрагім, рятувальниця]:

«Я дивлюся на цю систему не як на конкурента, а як на підтримку для нас. Одначе, ми не покладаємося виключно на неї, а, як і раніше, стежимо за відвідувачами».

Відвідувачам нова система сподобалася.

[відвідувачка]:

«Рятувальники чудово справляються зі своєю роботою, але це ще одне доповнення».

[відвідувачка]:

«Я ходжу плавати щодня, і завжди щось може статися. Я рада, що за нами стежитиме щось таке».

Систему вже використовують у басейнах Скандинавії та Швейцарії.

10. Колишній бункерний острів перетворили на визначну пам’ятку

Мистецтво на військовому об’єкті

Тайвань

Берег моря перетворився на художню галерею. Роботи тайванського художника Ю Кацао посідають чільне місце на пляжі одного з островів архіпелагу Мацзу. Його з військового об’єкта перетворюють на артцентр.

Архіпелаг розташований ближче до Китаю, ніж Тайвань. Це означає, що десятиліттями тут була військова база, а на місцевих жителів накладали всілякі обмеження.

[місцевий житель]:

«Нам не дозволяли виходити на берег моря. Увечері треба було затемняти вікна, щоб світло не було видно ззовні. Була комендантська година. Жодних заходів після 9 вечора. Це було частиною звичного життя. Усі жили під контролем військових».

Військова електростанція розташована в штучному тунелі під гірськими скелями. Вона також мала служити укриттям у разі нападу Китаю.

Але тепер це місце перетворилося на артпростір зі світловими та звуковими ефектами. Фортепіанна музика змішана з індустріальними шумами.

[Ван Ючжун, звукооператор]:

«Коли ми чуємо гучний гул електростанції, люди просто думають, що це електростанція. Але якщо додати фортепіано, люди можуть почати ностальгувати».

Помаранчеві вогні — робота тайванських художників з освітлення. Цим вони хотіли нагадати про обмеження на електрику.

[Лю Пін’ї, художник з освітлення]:

«Найважливіше — це простір із генераторами, у якому я використав червоне й помаранчеве світло. Це своєрідне серце острова. А генератори — серце електростанції. У той час електроенергія була дуже цінною. Люди користувалися свічками».

Морський тунель також відвідують туристи. Відвідувачі вирушають усередину на човнах і занурюються в темряву, коли вимикають світло.

Але за межами тунелів присутність Китаю, як і раніше, відчутна. Особливо зараз, коли загроза воєнного вторгнення на Тайвань як ніколи велика.

11. Австралійців поважного віку навчають захищатися від інтернет-шахраїв

Захистити від інтернет-шахрайства

Аделаїда, Австралія

Літній австралієць Ларрі одного разу мало не став жертвою інтернет-шахраїв.

[Ларрі Піонілья, житель Аделаїди]:

«Я майже відкрив ноутбук, але потім занепокоївся. У таких ситуаціях я ще не був. Тому відразу закрив комп’ютер, а дочка сказала: “Тату, це шахрай. Зупинися”».

Зараз Ларрі почувається впевненіше. Він ходить на спеціальні курси, де людей поважного віку вчать розпізнавати інтернет-шахрайство.

За даними Австралійської комісії з питань конкуренції й захисту споживачів, торік через кібершахраїв австралійці втратили два мільярди доларів США. Здебільшого вдається обманути стареньких, людей з інвалідністю та аборигенів.

[жителька Аделаїди]:

«Ми поки не постраждали, але постійно про це думаємо, адже легко піддатися на обман. Гадаю, просто потрібно мати інформацію і бути готовим (до відсічі)».

[житель Аделаїди]:

«Я непокоюся за багатьох людей, які, можливо, не так добре розуміються на цьому, як я».

Курси проходять у футбольному клубі Аделаїди. Навчають банківські службовці.

[Нік Мей, банківський службовець]:

«Багато людей уже постраждало від шахраїв. Тому ми дуже хочемо розповісти нашим клієнтам і спільноті про те, як діють ошуканці та як від них захиститися».

[Керолін Пайпер, працівниця організації Anglicare SA]:

«Знання — це сила наших клієнтів. Тому чим більше інформації ми їм надамо, тим безпечнішим стане їхнє майбутнє».

Таке навчання планують проводити в усій Австралії.

12. До Лондона повернулися бобри

Бобри повернулися

Лондон, Велика Британія

Сім’я з п’яти бобрів обживається в новому домі. Недавно її випустили біля водоймища, що на заході Лондона. На урочистий захід прийшло багато людей, адже до цього бобрів у столиці Великої Британії не бачили коло 400 років.

[Еліот Ньютон, співзасновник Citizen Zoo]:

«Вони здатні трансформувати ландшафт і підтримувати екосистему. Наприклад, допоможуть утримувати тут більше води, а це сповільнить потік і знизить ризик повеней на місцевому рівні. Ми знаємо, що нижній Грінфорд періодично потерпає від повеней. Бобри зменшать цей ризик».

Бобрів переселили із Шотландії, де вони дуже розплодилися. Є надія, що у водоймах Лондона їм теж буде комфортно.

Сім’я складається з дорослої пари й трьох дитинчат. Упродовж місяця вони житимуть на обгородженій території. Це дасть їм змогу спокійно облаштуватися.

Утім, екоактивісти незадоволені. Вони кажуть, що це не допоможе відновити популяцію.

[Аластер Драйвер, директор Rewilding Britain]:

«Це все надто маленькі й незначні кроки. Навряд чи вони допоможуть. Потрібні масштабніші дії, централізований випуск бобрів у дику природу».

Учасники кампанії стурбовані тим, що зобов’язання уряду відновити біорізноманіття в третині місць проживання у Великій Британії до 2030 року не сприймають серйозно.

Міністерство довкілля критику відкидає.

Бобри колись мешкали на всій Північній Євразії. Однак до початку XX століття вони майже зникли через інтенсивне полювання заради хутра, м’яса та пахучих залоз. Нині бобрів спеціально розселяють у регіони, де вони жили кілька століть тому.

Цих тварин називають інженерами екосистеми. Вони підвищують стійкість природних спільнот і знижують ризик виникнення повеней.

13. Перший дзвінок по стільниковому: минуло вже 40 років

40 років від першого дзвінка

Ювілей мобільного телефона

Американський інженер Стюарт Тартароне точно може сказати, що лишив слід в історії технологій. Він був одним із розробників перших стільникових телефонів у компанії AT&T Labs у 70-х роках.

Через десятиліття його дітище відзначає ювілей — 40 років від першого комерційного дзвінка з мобільного телефона.

[Стюарт Тартароне, інженер]:

«Команда сформувалася наприкінці шістдесятих — початку сімдесятих. Я прийшов до Bell Laboratories у 1972 році, коли стільниковий був лише в проєкті, його ще не існувало. З цією командою ми провели всю технічну роботу і, як наслідок, 1983 року здійснили перший комерційний дзвінок».

Звісно, рання модель дуже відрізнялася від компактних пристроїв, які тепер поміщаються в кишені. Компоненти телефонів ставали дедалі меншими в міру технологічного прогресу. Спочатку з будинків вони перекочували в автомобілі.

[Стюарт Тартароне, інженер]:

«Це один із найперших стільникових телефонів. Він трохи відрізнявся від того, що ви тримаєте в руках тепер, бо його встановлювали в авто. У багажнику був передавач, зверху — антена».

AT&T зберігає архів мобільних телефонів із 1983 року.

Те, що починалося як нішевий гаджет для заможних перетворилося на повсякденну потребу. І навіть бізнесмени цього не передбачали.

[Стюарт Тартароне, інженер]:

«Коли розробку завершили, ми дійшли висновку, що ринку для такої послуги немає. Аналогічне дослідження провели приблизно через десять років. Зробили той самий висновок. Тому ніхто не міг передбачити такого поширення, як тепер».

Хто ж здійснив перший дзвінок? 13 жовтня 1983 року цим щасливцем став страховий агент Девід Мейлан. Він у Чикаго зателефонував під час рекламного заходу AT&T.

Він був одним із перших, хто купив автомобільний телефон. Той складався з телефонної трубки, передавача та антени на даху. Антена під’єднувалася до кількох веж стільникового зв’язку, установлених AT&T в усьому місті.

[Девід Мейлан, чоловік, який зробив перший дзвінок]:

«Я мав авто з радіотелефоном. Я активно використовував його для бізнесу. Він добре працював, а його використання коштувало дуже дорого».

А Мартіну Куперу приписують винайдення стільникового телефона й перший публічний дзвінок із мобільного телефона, який він здійснив 3 квітня 1973 року. Він використав прототип, який його команда в компанії Motorola почала розробляти за п’ять місяців до цього.

14. Від міфів до манги: нова виставка в Лондоні ознайомлює з японською культурою

Виставка «Японія: від міфів до манги»

Лондон, Велика Британія

Захопливу подорож у світ японської культури пропонують здійснити в Музеї дитинства в Лондоні. Нову виставку під назвою «Японія: від міфів до манги» поділено на чотири експозиції: «Небо», «Море», «Ліс» та «Місто».

[Кеті Каналес, кураторка виставки]:

«Особливістю виставки стало неймовірне переплетення мистецтва, дизайну й технологій. До того ж тут показано, як жвавість і креативність, які властиві японській культурі, а ще історія і природа надихнули на створення творів мистецтва, аніме, манги й такого іншого, що багато хто полюбляє».

Відділ «Небо» ознайомлює з історіями, натхненими сонцем, місяцем та зірками. Експозиція «Море» присвячена океанові — одному з головних героїв японських міфів та казок. На центральному місці тут знаменита гравюра «Велика хвиля в Канагаві», яку створив японський художник Кацусіка Хокусай у XIX столітті.

У третьому відділі можна дізнатися про чарівні історії, що виникли в широких лісах Японії. Цій темі присвячено анімаційний фільм «Казка про принцесу Кагую». Це історія про крихітну принцесу, яку ремісник знайшов у стеблі бамбука. Тут також є колекційні фігурки тварин та мініатюрні скульптури нецке.

Експозиція «Місто» відображає сучасний світ Японії в таких видах мистецтва, як манга й аніме. Частина відділу присвячена відеоіграм. Тут же демонструють роботів-трансформерів, рисоварку в стилі Hello Kitty й знамениті іграшки тамагочі.

Гості музею можуть і самі спробувати себе в різних видах мистецтва. Наприклад, намалювати мангу чи зробити паперового журавлика.

[Кеті Каналес, кураторка виставки]:

«Ми хотіли привнести щось, що сподобалося б і дітям, і їхнім батькам, щоб кожен міг щось створити — мангу чи оригамі».

Виставка триватиме до вересня наступного року.

15. Сіднейському оперному театрові виповнюється 50 років

50-річчя оперного театру

Сідней, Австралія

Австралійський екскурсовод і колишній архітектор Пітер Секулес, усміхаючись, підіймається сходами до Сіднейського оперного театру. Кожен проведений тут день для нього свято. А 20 жовтня — особлива дата. Одна з найвідоміших будівель світу відзначає 50-річний ювілей.

Коли Пітеру було п’ять років, оперний театр ще будували. Саме тоді він і побачив його вперше.

[Пітер Секулес, екскурсовод]:

«Я жив у квадратних чи прямокутних будинках. І раптом поруч із ними з’являється будівля дуже кумедної форми, яка виступає з гавані. Напевно, це було моє перше знайомство — подивімося правді у вічі — з одним із найвизначніших місць світу».

Будівництво розпочалося в 1959 році. З 220 проєктів обрали роботу данського архітектора Йорна Утсона. Химерний дизайн уразив комісію. Автора запросили до Австралії.

[Пітер Секулес, екскурсовод]:

«Йому сподобалося вписувати будівлю в ландшафт цього місця. Вона мала гармонійно вписатися в простір. І я прочитав слова архітектора про те, що він хотів звести будівлю, яка б контрастувала зі звичними всім квадратами й прямокутниками, щоб, побачивши її, людина одразу зрозуміла — це оперний театр».

Театр планували звести за три роки й виділили на це сім мільйонів австралійських доларів. Але будівництво затяглося. До того ж зрештою воно обійшлося в 100 мільйонів. За нинішніми мірками — це вже два мільярди австралійських доларів.

Данський архітектор пішов із проєкту в 66-му році. Причиною стали розбіжності з новим головою штату Новий Південний Уельс. Роботу продовжив австралієць Пітер Голл. А 20 жовтня 1973 року королева Єлизавета II офіційно відкрила оперний театр.

[Пітер Секулес, екскурсовод]:

«Я завжди співаю тут “Happy Birthday” разом із туристами — просто, щоб перевірити акустику й трохи повеселитися».

У Сіднейському оперному театрі є два концертні зали, три театри й студія. Загальна місткість — 5700 місць. Щороку на вистави приходять два мільйони глядачів, а саму будівлю відвідують від восьми до одинадцяти мільйонів туристів.

Сіднейський оперний театр внесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Це єдина будівля, зведена в 70-х роках, із таким статусом.

16. Найкраще вбрання для Гелловіну: у Перу пройшов конкурс серед собак

Маскарад для собак

Ліма, Перу

Десятки собак у барвистих костюмах по черзі виходять на червону доріжку. У столиці Перу проводять щорічний конкурс на найкраще вбрання до Гелловіну.

Чотирилапі мають не лише дефілювати перед глядачами, а й брати участь у фотосесії. Витримують не всі.

[власниця собаки]:

«У нас вбрання в стилі сімейки Адамсів. Собака — у костюмі Венздей. Хоча перуку вона вже стягла, бо втомилася. А я Мортися».

Цього року призові місця посіли кудлаті моделі, убрані за мотивами голлівудських фільмів. Судді оцінювали креативність та оригінальність костюмів, а також уміння демонструвати вбрання. Додаткові бали присуджували, якщо власники собак також прийшли в костюмах.

[Сурко Росаріо, працівниця адміністрації Ліми]:

«Перше місце присудили Венздей (із “Сімейки Адамсів”). Далі йдуть Віллі Вонка, Барбі та інші конкурсанти. Їх обрали, бо в показі брали участь і господарі в костюмах. Тож сьогодні вони стали переможцями».

Організатори конкурсу не лише хочуть відсвяткувати Гелловін, вони також спонукають власників тварин ще ліпше дбати про вихованців. І надіються, що завдяки заходу тварин із притулків почнуть забирати частіше.

Гелловін відзначають 31 жовтня напередодні Дня всіх святих. Як припускають, свято сягає корінням традицій кельтів Ірландії та Шотландії. Знаменитий символ Гелловіну — світильник Джека. Це вичищений гарбуз зі свічкою всередині. Його ставлять біля будинку, щоб відганяти злих духів.

Зараз Гелловін — міжнародне свято. Його відзначають у Великій Британії, США, Японії, Південній Кореї, Австралії, Новій Зеландії, а також у країнах Західної та Східної Європи.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: