03.11.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 12 по 17 листопада)

Огляд світових подій (з 12 по 17 листопада)

1. Тіло ізраїльської заручниці знайшли біля лікарні Аль-Шифа Знайшли тіло заручниці Сектор Гази Тіло 65-річної ізраїльської..

Дата завантаження: 2024-05-03

video

1. Тіло ізраїльської заручниці знайшли біля лікарні Аль-Шифа

Знайшли тіло заручниці

Сектор Гази

Тіло 65-річної ізраїльської заручниці Єгудіт Вейсс знайшли в будівлі біля лікарні Аль-Шифа в Секторі Гази. Вона була серед 240 ізраїльтян, яких 7 жовтня схопили бойовики ХАМАСу.

[Даніель Хагарі, представник армії Ізраїлю]:

«Її знайшли в одному з будинків. Біля тіла Єгудіт були трупи терористів, які її утримували».

У заяві армії ідеться, що жінку вбили терористи, і що до неї не встигли дістатися вчасно. Від чого саме вона загинула, не уточнюється.

Військовики зазначили, що в будівлі, де знайшли тіло жінки, також виявили всіляку зброю, зокрема автомати Калашнікова та РПГ.

Єгудіт була жителькою ізраїльського поселення, у якому бойовики вбили 120 людей, серед яких і її чоловіка.

Водночас у самій лікарні Аль-Шифа, як заявляють армійці, виявили шахту тунелю ХАМАСу та авто зі зброєю.

Цей лікарняний комплекс був головною метою Ізраїлю в північній Газі. Військовики стверджували, що ХАМАС організував головний командний пункт у підземних приміщеннях під Аль-Шифою. Саме ж угруповання це заперечує.

Разом з тим, зростає занепокоєння через сотні пацієнтів лікарні, зокрема дітей.

ВООЗ заявила, що намагається організувати евакуацію з Аль-Шифи приблизно 600 пацієнтів. 27 із них перебувають у критичному стані.

Однак виникає безліч проблем, серед них переговори з ізраїльськими військовиками щодо гарантій безпеки та нестача пального для машин швидкої допомоги, які мали б вивезти людей.

[Рік Бреннан, представник ВООЗ]:

«Наші можливості досить обмежені, але ми сподіваємося отримати добрі новини в найближчі 24 години».

В Аль-Шифі також розмістилися тисячі людей, які укриваються там від авіаударів. Водночас ізраїльські військовики розповсюджують листівки, у яких закликають перебратися на південь анклаву.

2. Байден назвав Сі Цзіньпіна диктатором, але в певному розумінні

Зустріч Байдена й Сі

Сан-Франциско, США

Президент США Джо Байден і очільник Китаю Сі Цзіньпін у середу домовилися відновити військові зв’язки та обмежувати виробництво фентанілу. Їхні другі в історії переговори пройшли на саміті АТЕС у передмісті Сан-Франциско.

Байден і Сі домовилися, що Китай перешкоджатиме експорту товарів, пов’язаних із виробництвом опіоїду фентанілу. Його вважають основною причиною передозування наркотиками в США.

[Джо Байден, президент США]:

«Фентанілові хімічні інгредієнти та сировина для пігулок постачаються без контролю. Деякі з цих речовин додають в інші наркотики, наприклад у кокаїн. Багато людей помирає. У США від фентанілу вмирає більше людей віком від 18 до 49 років, ніж від вогнепальної зброї, автомобільних аварій чи з якоїсь іншої причини».

Байден заявив, що не змінив своєї думки, і що голова Китаю Сі Цзіньпін фактично диктатор.

[журналіст]:

«Пане президенте, після сьогоднішньої зустрічі ви все ще називатимете Сі Цзіньпіна диктатором? Цей термін ви використали раніше цього року».

[Джо Байден, президент США]:

«Ну, він і є диктатор. Але в тому значенні, що він людина, яка керує комуністичною країною. Її форма правління повністю відрізняється від нашої».

Біля готелю, де проходила зустріч Байдена та Сі, голову китайської компартії теж називали диктатором. Тут зібралися як невдоволені візитом Сі, так і прихильники Пекіна.

Один демонстрант, обгорнутий прапором Вільного Тибету, піднявся на флагшток, що перед готелем. Також були ті, хто вимагав свободи для Гонконгу.

Тема цьогорічного саміту АТЕС — «Створення стійкого майбутнього для всіх». Альянс об’єднує 21 економіку світу, серед яких Гонконг і Тайвань.

3. Багатотисячний протест у Мадриді закінчився сутичкою з поліцією

Сутички з поліцією

Мадрид, Іспанія

Сутичками з поліцією закінчився багатотисячний протест у Мадриді. Правоохоронці застосували сльозогінний газ. Деяких людей затримали.

Протест проходив біля штаб-квартири іспанських соціалістів. Раніше цього дня в парламенті почалися дебати, на яких Педро Санчес заявив про намір знову обійняти посаду прем’єр-міністра й закликав депутатів підтримати його кандидатуру.

Наразі Санчес виконує обов’язки голови уряду. Для перемоги на голосуванні йому необхідно сформувати більшість у парламенті. Для цього він заручився підтримкою кількох дрібних партій, зокрема сепаратистської політичної сили «Разом за Каталонію».

Санчес в обмін на сім голосів каталонських депутатів пообіцяв амністувати засуджених сепаратистів, які у 2017 році намагалися проголосити незалежність автономного регіону. І це тоді як раніше офіційна позиція Санчеса була прямо протилежною.

Обурені такими планами іспанці виходять на протест уже в 13-те. Їх підтримують опозиційні партії.

[Сантьяго Абаскаль, лідер партії «Голос»]:

«Іспанський уряд нападає на конституцію та розподіл влади. З іншого боку, це державний переворот. Соціалісти роблять це всупереч усім судовим рішенням, усупереч одностайній думці судової влади, Верховного суду й навіть усупереч власним попереднім заявам. Це немислимо та нечувано для Європи».

Протестувальники називають Санчеса зрадником і кажуть, що почуваються обдуреними.

[протестувальник]:

«Лідер соціалістів не збирається ні від чого відмовлятися. Він формується як диктатор. Боліваріанець (що діє) у боліваріанському стилі».

[протестувальниця]:

«Я прошу поважати іспанських громадян, поважати наші права та конституцію Іспанії. Ми прийшли вимагати дотримання наших прав».

У липні в Іспанії відбулися парламентські вибори, на яких перемогла «Народна партія». Однак її лідер не набрав достатньо голосів, щоб обійняти посаду прем’єр-міністра.

Після цього король Іспанії доручив Санчесу сформувати уряд. Якщо чергове голосування теж провалиться, то обидві палати парламенту буде розпущено й пройдуть нові загальні вибори.

4. Експрем’єр Девід Кемерон знову став міністром, але не головним

Експрем’єр став міністром

Велика Британія

Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон визнав, що його нова посада міністра закордонних справ не зовсім звичайна як для ексголів британського уряду. Проте він висловив сподівання, що його досвід буде корисним у нинішній ролі.

[Девід Кемерон, міністр закордонних справ Великої Британії]:

«Я знаю, що прем’єр-міністри зазвичай не повертаються таким чином, але я вірю в держслужбу. Я надіюся, що шість років на посаді прем’єр-міністра та 11 років керівництва Консервативною партією дали мені корисний досвід, контакти, зв’язки та знання».

Кемерон підтвердив свою лояльність нинішньому прем’єр-міністру Ріші Сунаку попри те, що раніше критикував його політику.

[Девід Кемерон, міністр закордонних справ Великої Британії]:

«Я хочу його підтримати. Я став членом команди й беру на себе пов’язану з цим колективну відповідальність кабінету міністрів».

Кемерон залишив Даунінг-стріт у 2016 році після референдуму про членство Великої Британії в Євросоюзі. Результати голосування для нього виявилися несподіваними й змусили подати у відставку.

Зі слів Ріші Сунака, Кемерон на посаді голови МЗС використовуватиме свій досвід. Він також подякував за роботу на цій посаді Джеймсу Клеверлі, який тепер обійняв посаду міністра внутрішніх справ.

[Ріші Сунак, прем’єр-міністр Великої Британії]:

«Останній рік був одним із найвагоміших для британської зовнішньої політики. Неабиякою мірою це заслуга Джеймса Клеверлі. Я знаю, що він принесе такий же ентузіазм у роботу міністра внутрішніх справ. І я радий, що призначив нового міністра закордонних справ, який розвиватиме все, чого ми досягли за останній рік».

Сунак звільнив попереднього голову МВС Суеллу Браверман після її критики на адресу поліції.

5. Мігранти перетинають кордон США й чекають, поки їх пропустить прикордонний патруль

Мігранти прибувають

Каліфорнія, США

Потік мігрантів із Мексики до США через відкритий край прикордонного муру в штаті Каліфорнія триває.

Ось уже як кілька місяців у таборі, який утворився на американському боці в пустелі Сан-Дієго, мігранти чекають, доки їх оформлять працівники прикордонної служби.

У жовтні через небувалу кількість прохачів притулку з усього світу прикордонники США випустили на вулиці в районі Сан-Дієго тисячі мігрантів.

Тут із вересня минулого року до серпня цього було затримано понад 204 000 мігрантів. Це майже на третину більше, ніж за такий самий період торік.

Багато хто з прибулих просить статусу біженця. Для цього їм треба довести, що вони потребують захисту від переслідувань у своїй країні.

За статистикою, імміграційні суди США задовольняють менш як 15 % таких клопотань.

Цікаво, що останнім часом значно побільшало прохачів притулку з Китаю. Водночас вони не шукають способів нелегально перетнути кордон і сховатися від прикордонників, як роблять інші мігранти, а прямо підходять до офіцерів і просять їх затримати.

Здебільшого це молоді люди. Деякі американські законодавці висловили побоювання, що частина цих людей може виявитися шпигунами компартії Китаю.

6. Вулкан Етна, що на Сицилії, знову вивергає лаву й викидає стовпи газу та попелу

Етна знову вивергається

о. Сицилія, Італія

На Сицилії знову вивергається Етна. Це найвищий активний вулкан у Європі. Активність зафіксували в південно-східному кратері. З нього випливають потоки лави та вириваються клуби чорного диму. Стовп попелу та газу підіймається на чотири з половиною кілометри.

Міста біля підніжжя Етни потроху засипає попелом. Однак аеропорт Катанії поки що працює.

Вулкан стоїть на східному узбережжі Сицилії. Його висота постійно змінюється через виверження. Два роки тому вона досягла рекордного рівня — 3357 метрів. Етна охоплює територію в 1190 квадратних кілометрів. Це найбільший активний вулкан Італії. Він у два з половиною рази більший ніж Везувій.

Етна має кілька сотень бічних кратерів. Приблизно раз на три місяці з якогось вивергається лава.

Водночас схили вулкана густо заселені, бо ґрунт тут дуже родючий. Лава та попіл насичують його мікроелементами та мінералами.

Місцеві жителі називають Етну «дружнім вулканом», уважаючи його безпечним. Однак вулканологи вже змінюють свою думку. Вони кажуть, що поведінка Етни стає дедалі підозрілішою і характер вивержень змінюється від спокійного до вибухового.

7. Євросоюз затвердив закон про відновлення деградованих екосистем

Закон про відновлення екосистем

Євросоюз

Євросоюз погодився затвердити закон про відновлення деградованих природних екосистем. Проти нього запекло виступали деякі країни.

Перемовники з держав ЄС та Європейського парламенту домовилися про угоду, яка вимагатиме вжити заходів для відновлення природи на 20 % суші та моря до 2030 року.

Регіональний директор організації зі збереження біорізноманіття Birdlife Аріель Бруннер каже, що текст угоди дещо пом’якшили, і це багатьох розчарувало. Та закон, як і раніше, добрий.

[Аріель Бруннер, природозахисник]:

«Потенційно це стане важливою віхою у спробах подолати проблему біорізноманіття за умов кліматичної кризи. Цей закон може дати нам шанс навести лад».

Тепер проєкт закону передадуть на остаточне схвалення до Європейського парламенту та країн ЄС. Цей крок зазвичай уважають формальністю, яка поширюється на заздалегідь погоджені документи.

До 2030 року країни ЄС мають подбати про природні зони, які перебувають у поганому стані, такі як луки, річки та ліси. Мета полягає в тому, щоб змінити деградацію на відновлення. Уважають, що більш як 80 % природних зон ЄС перебуває в поганому стані.

Уряди муситимуть уживати цілеспрямованих заходів. Приміром, збільшувати популяції польових метеликів, а також стимулювати створення живоплотів.

Водночас послаблення вимог зачепило пункт про відновлення торфовищ. Це заболочені екосистеми, які, як уважають деякі екологи, допомагають зупинити зміну клімату, бо можуть накопичувати багато CO₂.

8. За 7 хвилин із Мангеттену до аеропорту Кеннеді доставлятимуть аеротаксі

Аеротаксі над Мангеттеном

Нью-Йорк, США

Ось такі аеротаксі скоро з’являться в Нью-Йорку. Поки що це лише прототип. Нині його вперше випробовують у місті. Електроліт розробила американська авіаційна компанія.

В аеротаксі поміщається пілот і чотири пасажири. На одному заряді пролітає до 240 кілометрів. Розганяється до 320 кілометрів за годину. Апарат має систему вертикального зльоту та приземлення. Працює в сто разів тихіше за гелікоптер. Звук пропелерів зливається із шумом міського транспорту.

[Джобен Бевірт, директор компанії-розробника]:

«Ці аеротаксі змінюють правила гри, бо працюють значно тихіше. А це означає, що можна розмістити багато вертодромів у таких містах, як Нью-Йорк».

Зі слів розробників, таке аеротаксі зможе доставляти пасажирів із Мангеттену до аеропорту Кеннеді за сім хвилин. Тоді як машиною треба їхати більш як годину.

[Джобен Бевірт, директор компанії-розробника]:

«Після такого польоту треба лише 5 хвилин для підзаряджання. Стільки часу треба, щоб висадити одну групу пасажирів і взяти іншу».

Компанія дістала дозвіл Федерального авіаційного управління США на випробування прототипу. На наступному етапі треба оформити ліцензію на комерційні перевезення. Почати їх планують у 2025 році.

Водночас мер Нью-Йорка оголосив, що вертодром на Мангеттені оснастять станціями для підзаряджання електричних літальних апаратів.

Компанія-виробник має завод у штаті Каліфорнія. У планах збудувати підприємство й у штаті Огайо.

9. Авіалайнери із салонами класу люкс показали на авіавиставці в Дубаї

Авіасалон у Дубаї

ОАЕ

У цьому літаку економклас не знайти — є лише преміум. Усі сидіння розкладаються й під час польоту можна поспати. На спинках крісел екранів немає. Пасажирам видають планшети та навушники. Airbus A319 розрахований на 44 посадкові місця.

Літак належить мальдівській авіакомпанії. Вона показує свою розробку на престижному авіасалоні в Дубаї.

Поки що це перший літак компанії із салоном преміумкласу. За п’ять років їх буде понад 30.

[Теро Таскіла, директор мальдівської авіакомпанії]:

«Перевезення літаками з класом люкс зараз приносять дохід на 20 % вищий, ніж до пандемії. Тож ми поки що не можемо задовольнити попит. Багато хто нині каже, що хоче дістати великі враження після дворічного локдауну».

А це новий авіалайнер уже дубайської компанії. Тут, окрім бізнес-класу, є і перший клас. У ньому місця пасажирів нагадують маленькі каюти. Сидіння оснащено функцією нульової гравітації. Під час польоту навіть можна прийняти душ.

За перше півріччя ця компанія отримала чистий прибуток — 2,7 мільярда доларів. Це на півтора мільярда більше, ніж за той самий період торік. Причому авіаперевізники очікують, що впродовж наступних п’яти-десяти років попит на перельоти лише зростатиме.

На виставку також привезли електричні таксі із системою вертикального зльоту та приземлення. Лише раз зарядившись, воно долає 250 кілометрів. Крейсерська швидкість — 200 кілометрів за годину.

[Себастьян Вінблад-Расмуссен, працівник компанії — розробника літального таксі]:

«Позаду мене стоїть пілотоване електричне повітряне таксі. Ми плануємо отримати на нього сертифікат. Наступний крок — це експорт. Ми охопимо ринки Європи, а згодом і США».

На авіасалоні демонструють і військові літаки. Їхні льотні якості можна оцінити під час аерошоу.

10. «Розумне» місто в пустелі: як в ОАЕ створюють економний та чистий простір для життя

«Розумне» місто Масдар

ОАЕ

На перший погляд, ці споруди нагадують промислову зону. Але насправді це «розумне» місто майбутнього серед пустелі. В Об’єднаних Арабських Еміратах створюють екологічно чисті міські забудови з нейтральними викидами вуглецю та швидкісним особистим транспортом.

Масдар-Сіті розростається в Абу-Дабі. Можна бачити, що всі будівлі тут стоять упритул одна до одної, вулиці вузькі, а вікна — маленькі. Завдяки цьому можна значно заощадити на охолодженні.

Якщо показати це в цифрах, то будівлі споживатимуть на 70 % менше електроенергії та на 40 % менше води, ніж звичайні. Вони повітронепроникні та із затемненими вікнами, що захищає їх від сонця й тепла.

[Кріс Ван, заступник директора зі сталого розвитку міста]:

«Будинки Масдар-Сіті екологічні з низки причин. Вони легкі, і їхні вікна не надто великі й не надто маленькі, вони дуже добре затемнені. Стіни дуже добре захищені та з дуже гарною ізоляцією».

А деякі місцеві жителі вже мають такий персональний транспорт. Він працює на магнітах.

[Стів Северанс, директор зі сталого розвитку міста]:

«Цей автомобіль не зовсім підходить для всіх міських умов. Для нього потрібна низка магнітів. Коли ми у 2010 році вперше почали його використовувати, це був найбільш провідний безпілотний автомобіль із доступних. Відтоді ми просунулися і створили транспортні засоби, які ліпше взаємодіють у реальному середовищі на дорогах, справді готові до автономних поїздок».

Багато хто вважає «розумні» та екологічні міста способом розв’язати проблему зміни клімату. Однак професор Інституту міжнародного розвитку Аюб Шаріфі вважає, що тут є підводне каміння.

[Аюб Шаріфі, професор Інституту міжнародного розвитку]:

«Є багато невизначеностей навколо “розумних” міст. Я думаю, що ключове питання, якому не приділяють уваги, це питання віддачі. Звичайно, “розумні” міста в деяких секторах, таких як енергетика та водопостачання, могли б забезпечити більше ефективності. Але ця ефективність може призвести до подальшого споживання, тому в цьому сенсі, на мою думку, нам треба бути обережними».

Об’єднані Арабські Емірати прагнуть досягти нульового рівня викидів до 2050 року. А вже 30 листопада в Дубаї стартує кліматичний саміт COP28. Він триватиме до 12 грудня.

11. Чеський стартап першим у ЄС робитиме й продаватиме м’ясо з пробірки

М’ясо з пробірки

Прага, Чехія

Яловичина, вирощена в лабораторії, скоро з’явиться в кормах для тварин. Один чеський стартап першим у Євросоюзі отримав ліцензію на виробництво та продаж штучного м’яса.

Цей продукт не є аналогом замінника м’яса, зробленого з рослинних компонентів. Штучне м’ясо вирощують із клітини, яку поміщають у поживне середовище в біореакторі.

[Роман Кржиж, голова чеського стартапу ― виробника штучного м’яса]:

«Ми першими дістали дозвіл на використання такого м’яса в кормах для домашніх тварин. Наші конкуренти здебільшого не поспішають іти цим шляхом, бо, мабуть, мають проблеми з цінами. Але ми, здається, з цим розібралися».

У компанії працює 80 дослідників. Проєктові вже кілька років.

[Роман Кржиж, голова чеського стартапу ― виробника штучного м’яса]:

«На цьому етапі ми протестуємо смакові якості продукту, дізнаємося, чи він сподобається тваринам. Думаю, на це піде кілька місяців. Потім можна буде укладати контракти».

Поки що в лабораторії за день вирощують кілограм м’яса. Наступного року планують збільшити виробництво до кількох сотень кілограмів, а згодом і до кількох тонн на день. Наразі вчені вирощують яловичину. Пізніше планують робити свинину та курятину.

Чеські дослідники кажуть, що така продукція виробникам кормів коштуватиме дешевше за звичайне м’ясо. До того ж вона буде завжди якісною — без гормонів, антибіотиків та надлишку жиру.

Спочатку штучне м’ясо коштувало дуже дорого. Наприклад, у 2008 році 250 грамів вирощеної в пробірці яловичини оцінювали в мільйон доларів. З розвитком технологій вартість знизилася в десятки тисяч разів.

12. Науковці показали вплив мистецтва на мозок у реальному часі

Як мозок сприймає мистецтво

Лондон, Велика Британія

Новий проєкт поєднав мистецтво та науку, щоби показати, як стимулюється наш мозок, коли ми бачимо гарну картину.

Люди, які відвідують галерею Курто, що в Лондоні, можуть випробувати цю технологію і побачити власні емоції в режимі реального часу.

[Ахмад Бей, нейробіолог]:

«Візуалізація, яку вони вигадали, — насправді чудовий спосіб показати цей вимірюваний нами сигнал у гарній та живій формі. Інакше він міг би бути нудним».

Учасники експерименту надівали спеціальний обруч, який перетворював найслабші електричні сигнали їхнього мозку на візуалізацію.

[відвідувачка виставки]:

«Це справді цікаво. Я просто як завжди дивилася на картину, а потім побачила, який вигляд це має на екрані. Просто приголомшливо».

Дослідження показали, що вигляд чогось гарного спричинює викид дофаміну в мозку. А це зумовлює добре самопочуття.

[Ахмад Бей, нейробіолог]:

«Якщо знаходиш красу у творі мистецтва, це активує передню частину мозку. А ця частина збігається з ділянками, на які зазвичай орієнтовані клінічні методи лікування таких захворювань, як депресія. Це також ділянка, у якій передаються сигнали, що відповідають за задоволення й концепцію власного “я”. Тож там багато чого відбувається. Дивно, що мистецтво зачіпає ту ж ділянку».

Дослідження провели на замовлення фонду, який хоче надихнути частіше ходити до галереї. Опитування показують, що 40 % британців ходить до музеїв рідше ніж один раз на рік. Водночас 95 % погоджуються, що відвідувати галереї корисно.

13. Як потепління клімату впливає на бельгійський кінний промисел креветок

Кінний вилов креветок

Останнє місце на землі

Село Остдейнкерке, що на західному узбережжі Бельгії, — єдине у світі місце, де креветок ловлять традиційним способом — верхи на конях.

Місцеві рибалки на собі відчули наслідки зміни погодних умов. Кажуть, що тепер у Північному морі менше креветок, зате більше довгоносиків та кальмарів, які зазвичай живуть південніше.

[Гюнтер Ванбле, рибалка]:

«Креветок менше, ніж раніше. Але тепер ловимо більше довгоносиків та інших видів, яких тут раніше не було. Вони прибувають з Атлантики, коли вода нагрівається».

Традиційний метод вилову полягає в тому, що коли кінь іде, ланцюг волочиться по піску і створює вібрації. Через це креветки потрапляють у сіті.

[Гюнтер Ванбле, рибалка]:

«Раніше найліпший час для вилову креветок був із вересня по грудень, коли холоднішало. Зараз бачимо, що найкращий улов ми отримуємо наприкінці сезону».

За даними НАСА, океани поглинули 90 % глобального підвищення температури. У Північному морі температура поверхні води підвищувалася приблизно на 0,3 градуса Цельсія що десять років, починаючи з 1991-го.

Тоді як чисельність одних видів морських істот зростає, в інших справи гірші.

Так, з 80-х у Північному морі різко зменшилася популяція тріски. Науковці пояснюють це підвищенням температури моря та надмірним виловом.

14. «Місто мертвих» у Ватикані вперше відкрили для всіх охочих

«Місто мертвих»

Ватикан

Ворота Санта-Рози в стіні Ватикану відчинили для всіх охочих. Через них вперше можна потрапити до некрополя, що на давній дорозі Віа Тріумфаліс. Саме там відкрилася виставка «Життя та смерть за цезарів Риму».

Раніше некрополь був відчинений лише для вчених і фахівців.

[Барбара Джатта, директор Музеїв Ватикану]:

«Навіть один відвідувач може прийти без гіда, просто скористатися цією чудовою освітньою стежкою, пройти через цей прохід, який дає змогу побачити унікальний археологічний об’єкт».

Некрополь унікальний тим, що дає можливість зазирнути в життя нижчих соціальних верств Стародавнього Риму, зокрема рабів, вільновідпущеників та ремісників.

У багатьох випадках було виявлено похоронні стели з написами, які уточнюють особи померлих та їхні особисті історії. Так, один із них був охоронцем сцени великого театру Помпеїв і мав дбати про декорації.

[Леонардо ді Блазі, працівник Музеїв Ватикану]:

«З написів ми навіть зрозуміли, що деякі з них, особливо раби, були власністю імператорів. Часто згадується їхній господар. У цьому разі це імператор Нерон».

Гробниці датуються періодом із першого по четверте століття нашої ери.

Площа некрополя — коло 1000 квадратних метрів. Ділянка дороги Віа Тріумфаліс, на якій він розташований, спочатку проходила за межами міста.

Римське право забороняло як кремацію, так і поховання померлих усередині міст із міркувань безпеки та гігієни.

15. Ремісники з усього Пакистану з’їхалися на фестиваль фольклору та ремесел

Фестиваль фольклору та ремесел

Ісламабад, Пакистан

Пакистанка Сіад Бібі сліпа, та попри це створює ефектні прикраси з бісеру. Зараз показує свою майстерність на фестивалі фольклору та ремесел в Ісламабаді.

[Сіад Бібі, майстриня]:

«Я роблю це змалку. Гості фестивалю хвалять мої вироби. Кажуть, що в мене чудово виходить. Я щаслива чути такі слова».

У фестивалі беруть участь представники різних народностей. Хтось привозить традиційні вироби, а хтось розважає гостей ярмарку фольклорними піснями, музикою і танцями.

Багато майстрів не тільки продають готові вироби, а й демонструють процес виготовлення. У торгових наметах можна придбати одяг, прикраси, предмети декору та посуд.

[Садія Муртаза, гостя фестивалю]:

«На прилавках я побачила ювелірні вироби й традиційні прикраси. У звичайних крамницях такого не купиш. Ці вироби чарівні».

Продають на ярмарку й органічні продукти.

[Наваз Алі, продавець]:

«Наш найліпший продукт — мумійо. Ми продаємо його у Великій Британії. Англійцям воно дуже подобається, адже вони люблять натуральні продукти».

Фестиваль триває вісім днів. Його щорічно проводить Інститут народної і традиційної спадщини Пакистану.

[Марта Карлос, гостя фестивалю]:

«Я працюю в Ісламабаді, і побачити тут, в одному місці, традиції всього Пакистану, який дуже великий, — це прекрасно, це чудова нагода».

Гостям фестивалю також пропонують скуштувати страви національної кухні.

Захід допомагає пакистанським ремісникам продавати свої товари без посередників.

16. Косовські майстри століттями створюють майстерну філігрань

Срібна філігрань

Призрен, Косово

Ажурні прикраси із золотого та срібного дроту віками створюють майстри в Призрені, що на півдні Косова. Майстерна філігрань колись дуже прославила це місто.

Фатіме вже 50 років робить сережки, обручки, ланцюжки та предмети декору. Такі часто прикрашають дорогоцінним або напівдорогоцінним камінням.

[Фатіме Баруті, майстриня]:

«Мені дуже подобається це ремесло. Я щаслива, бо щодня створюю щось нове».

Техніка філігрань виникла в Єгипті. Пізніше її перейняли індійці, греки та інші народи. Косовські майстри за століття виробили свій стиль.

[Башкім Теєчі, майстер]:

«Наша техніка унікальна. Філігрань є в Польщі та інших країнах. Але філігрань у Призрені була, є й буде початком цього ремесла».

Секрети майстерності віками передавали від батька до сина. Ремісник мусив мати не лише творчу фантазію, а й точність виконання.

[Башкім Теєчі, майстер]:

«Це ремесло варте того, щоб віддати йому всю молодість».

Це підприємство відкрили 1946 року. Тоді тут працювало 150 осіб. Зараз лишилося п’ятеро. Улітку в сезон весіль багато замовлень — майстри не справляються, а молоді фахівці не приходять.

[Башкім Теєчі, майстер]:

«Було б добре, якби уряд, органи влади не давали таким цінним ремеслам зникати. Хай би хто прийшов на допомогу цим ремеслам, це буде добре. Їх зникнення стало б утратою не лише для держави, а й для нації».

Майстри планують відкрити школу й викладати техніку філіграні всім охочим. Тих, хто закінчить навчання, прийматимуть на роботу в майстерню.

17. Найбільші в Марокко давньоримські лазні виявили під час розкопок

Найбільші давньоримські лазні

Рабат, Марокко

Руїни давньоримських громадських лазень розкопали біля столиці Марокко. Термальний комплекс уже назвали найбільшим із подібних, які виявили в країні. Площа лазень — щонайменше 2000 квадратних метрів.

[Абдельазіз Хіярі, археолог]:

«Це важливі лазні, оздоблені мармуром. Їхні стіни були вкриті фресками. У цих лазнях ми також виявили мармурову статую, що зображує римське божество».

Лазні виявили в комплексі стародавніх руїн Шелла, які внесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Їх площа перевищує три квадратні кілометри.

Археологи зосередилися на ділянці, яка залишалася абсолютно незайманою з 60-х років минулого століття. Їхньою метою було визначити межі давнього мавритано-римського міста, вивчити його оборонну систему та знайти порт.

[Абдельазіз Хіярі, археолог]:

«У цьому районі ми знайшли кілька будівель, зокрема будинки портового району. Ми також виявили частину стіни, що оточує місто, яку побудували для оборони».

Археологи також знайшли некрополь. Першим відкриттям у ньому стала гробниця у вигляді колумбарію, де зберігали урни з прахом та мощі померлих. Вона стала єдиною такою на околицях.

[Абдельджаліл Бузуггар, директор Національного інституту археології Марокко]:

«Ми склали мапу й точно знаємо, куди нам слід вирушити для розкопок. Це великий крок уперед, який матиме дуже важливі наслідки».

Археологи виявили велику припортову ділянку. Але сам порт поки що не знайшли.

Розкопки планують вести ще 10–15 років. Уряд Марокко виділив на проєкт близько мільйона доларів США.

Науковці вважають, що цей район спочатку заселили фінікійці. А з II до V століття він був ключовим форпостом Римської імперії.

18. Шоу вогнів та світла традиційно відкрилося в ботанічному саду Лондона

Шоу вогнів

Лондон, Велика Британія

Щорічне шоу різдвяних вогнів відкрили в Лондонських ботанічних садах К’ю.

Серед абсолютно нових інсталяцій — триметрові сяйні квіти, каскадні ліхтарі, підвішені до крон дерев, і один із найдовших світлових тунелів, які будь-коли створювали на Різдво в К’ю.

[Дайре Басра, працівниця ботанічного саду]:

«Цього разу, як і щороку, ми дуже старанно працювали, щоб створити щось зовсім нове та свіже. Цьому шоу вже одинадцять років, і щороку ми шукаємо щось цікаве для всіх наших відвідувачів».

Загалом у садах встановили 22 інсталяції. Вісім із них — зовсім нові.

Це і поле миготливих ліхтариків, і арки з новорічних іграшок, і композиції на деревах у вигляді сніжинок. І, звісно, відвідувачів уже зустрічає веселий Санта-Клаус.

[Дайре Басра, працівниця ботанічного саду]:

«У це вкладають багато креативу. Спочатку світлове шоу проєктують, потім ми беремо кожну окрему інсталяцію та ретельно її опрацьовуємо».

А найграндіозніше лазерне шоу щороку проходить над озером перед Пальмовим будинком.

Комплекс ботанічних садів та оранжерей охоплює 132 гектари. Сади закладено в 1759 році. Щороку їх відвідує більш як мільйон осіб.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: