29.07.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 3 по 8 грудня) 30 хв

Огляд світових подій (з 3 по 8 грудня) 30 хв

1. Троє людей загинуло й 180 постраждало: на Сейшелах оголосили надзвичайний стан Два лиха о. Мае,..

Дата завантаження: 2024-04-29

video

1. Троє людей загинуло й 180 постраждало: на Сейшелах оголосили надзвичайний стан

Два лиха

о. Мае, Сейшельські Острови

Повені та потужний вибух у промисловій зоні — такі лиха одночасно сталися на Мае — головному острові Сейшелів. Розгул стихії забрав життя трьох місцевих жителів. А внаслідок вибуху постраждало майже 180 осіб. Про загиблих не повідомляють. Президент країни оголосив надзвичайний стан.

Вибух стався вночі на складі, де зберігалася вибухівка.

[Жан-Франсуа Феррарі, міністр рибальства Сейшельських Островів]:

«Вибух був оглушливим і настільки сильним, що утворилася вирва завглибшки 13 метрів. Ударною хвилею вибило вікна й двері та зірвало дахи багатьох будівель у цій комерційній зоні».

Президент пообіцяв з’ясувати причини катастрофи. Розслідування вже почалося.

У зв’язку зі стихійним лихом голова держави наказав усім жителям лишатися вдома. Виняток зробили лише для працівників екстрених служб. Водночас міжнародний аеропорт не закривали. Також між островами, як і раніше, ходять пороми. Туристам дозволено прибувати на Сейшели та відлітати з країни.

Повені на Мае почалися після тривалих злив. На острові розмито дороги й сходять зсуви. Із трьох загиблих одного понесла течія річки. Двоє інших загинули у своєму домі, коли на нього впав величезний валун.

Сейшели складаються зі 115 островів, що розташовані в Індійському океані біля берегів Східної Африки. Це популярний туристичний напрямок. У Сейшельських Островах живе всього 100 тисяч осіб — це найменш населена країна Африки й водночас найбагатша.

Зливи, що йдуть останніми тижнями, також спричинили катастрофічні повені в Кенії, Сомалі, Ефіопії і Танзанії. Десятки людей загинули, а сотні тисяч мусили залишити свій дім.

2. Голод, спрага та шепіт: родичі заручників розповіли про умови в полоні ХАМАСу

У яких умовах жили заручники

Розповідь родичів та лікарів

Як було в полоні в ХАМАСу ізраїльським заручникам. Про це розповідають родичі та лікарі визволених дорослих і дітей.

Моран Алоні чекав із полону трьох своїх племінниць та двох сестер. Одна із сестер розповіла, як десять днів думала, що одна з її дочок померла. Тільки згодом трирічну дівчинку принесли до неї.

[Моран Алоні, родич п’ятьох заручниць]:

«Понад десять осіб у дуже маленькій кімнаті. Коли їм щось було потрібно, їм треба було постукати у двері, і, можливо, хтось приходив до них за годину, а, може, за чотири години. Уявіть, як їм було в цій маленькій кімнаті, особливо дітям».

З його слів, в іншому місці їм приносили дуже мало їжі та води.

А Хен Авігорі розповідає про стан визволеної доньки та дружини.

[Хен Авігорі, чоловік та батько двох заручниць]:

«Моя 12-річна дочка Ноам не дає мені виходити з дому, залишати її. Іноді ночами прокидається з криком».

Також він зазначає, що хамасівці забороняли дітям шуміти та голосно говорити.

[Хен Авігорі, чоловік та батько двох заручниць]:

«Упродовж 48 годин після визволення всі діти, як і раніше, спілкувалися лише пошепки».

Лікар деяких визволених заручників, каже, що всі вони втратили 10–15 відсотків своєї ваги.

[Яель Мозер, лікар]:

«Їм бракувало питної води. Також їм не давали митися. Одна сім’я за 54 дні милася лише тричі. Одна дитина взагалі не милася 54 дні. Можете собі уявити санітарні умови».

Ізраїль почав наступ, щоб знищити ХАМАС у відповідь на напад, який той учинив 7 жовтня. Того дня вбили 1200 ізраїльтян і ще 240 узяли в заручники.

Під час недавнього перемир’я бойовики угруповання обміняли 105 заручників на 240 палестинських в’язнів. Однак у руках ХАМАСу лишається ще 136 ізраїльтян.

3. Експрезидента Перу, якого раніше засудили на 25 років ув’язнення, помилували

Експрезидент повернувся з тюрми

Ліма, Перу

Експрезидент Перу Альберто Фухіморі, якого засудили до 25 років тюрми, вийшов на волю. Його ще 2017 року помилував Педро Пабло Кучинський, який у той час очолював державу.

Але тоді Фухіморі пробув удома менш ніж десять місяців, після чого суд скасував помилування. Потім у березні 2022-го Конституційний суд Перу ухвалив випустити на волю колишнього голову країни, який уже мав серйозні проблеми зі здоров’ям. Це рішення неодноразово оскаржували, але цього тижня суд остаточно визнав помилування чинним.

Фухіморі походить із сім’ї японських мігрантів. Він був президентом Перу з 1990 по 2000 рік. 2009-го його засудили за створення «ескадронів смерті», які вбили 25 осіб.

На початку 90-х Фухіморі жорстко протистояв комуністичним радикальним рухам у країні. Це маоїстський «Сяйний шлях» та марксистський Революційний рух імені Тупака Амару. Обидві організації вели збройну боротьбу проти уряду Перу. Президентові Фухіморі вдалося зупинити радикальні дії та стабілізувати ситуацію в країні.

Зараз ексголова держави перебуває в домі своєї дочки.

[Кейко Фухіморі, дочка експрезидента]:

«Усі ми сподіваємося почати новий процес. У наших серцях немає місця ненависті та злості. Є лише подяка за все пережите та за все, що ми зараз відчуваємо. Я також дякую колишньому президентові Кучинському за помилування, а також усім людям і представникам влади, які мужньо витримали тиск і образи».

[Кенхі Фухіморі, син експрезидента]:

«Я хочу подякувати всім, хто весь цей час, поки мій батько був несправедливо позбавлений волі, щиро виявляв увагу до нас і турбувався про стан його здоров’я».

Альберто Фухіморі — перший у Перу президент-азіат і єдиний у світі японець, який став головою держави й не належить до Японського імператорського дому.

4. Китай закликав громадян жертвувати свої органи

Примусове донорство
Китай

Пекін закликає китайських громадян реєструватись у програмі «добровільного» донорства органів.

Але, як пишуть у соцмережах, декого до участі у програмі примушують.

У липні Китайський адміністративний центр із донорства видав «важливе» повідомлення, спрямоване на пропаганду донорства органів серед китайських громадян.

Це повідомлення почали поширювати школи, медичні установи та підприємства по всій країні.

У програмі беруть участь навіть учні середніх класів.

Як пишуть в Інтернеті, у північній провінції Шаньдун місцева влада зобов’язала брати участь у програмі всіх працівників системи охорони здоров’я. Водночас начальство безпосередньо тиснуло на своїх співробітників.

У відеоролику, опублікованому в мережі, місцева жителька розповідає, що отримала повідомлення про успішну реєстрацію в програмі після того, як утратила посвідчення особи.

Інші поділилися схожими повідомленнями, наголосивши, що навіть не намагалися зареєструватися.

Деякі також зіткнулися з труднощами під час спроби скасувати реєстрацію.

Ось що розповів колишній китайський адвокат, який зараз живе в Канаді:

[Лай Цзяньпін, колишній адвокат]:

«Вони змушують вас жертвувати, а потім стверджують, що це добровільно. Вони змушують усе суспільство брати участь у цій кампанії з донорства органів. Тільки так КПК може приховати незаконне примусове вирізання органів у Китаї».

За даними Управління ООН з прав людини, у період з 2001 по 2006 рік було вбито десятки тисяч прихильників Фалуньгун. Їхні органи під керівництвом влади продавали для трансплантації на чорному ринку.

Фалуньгун – це духовна медитативна практика, яка базується на принципах істини, доброти й терпіння.

Водночас вищі чиновники КПК, схоже, більше за інших користуються цим джерелом органів. На початку цього року вийшов некролог щодо смерті високопосадовця. Згідно з ним, йому пересадили кілька органів.

Майже одразу цей некролог із китайського інтернету видалили.

5. Велика Британія посилює візові правила, щоб зменшити легальну міграцію

Посилення правил для мігрантів

Велика Британія

Зменшити кількість мігрантів намагається уряд Великої Британії. Ідеться про легальне прибуття до країни. Міністр внутрішніх справ каже, що для цього він на третину підвищить мінімальну зарплату, яку працівникам мають виплачувати роботодавці, щоб ті могли отримати візу.

Уряд Ріші Сунака вдався до цього після рекордного напливу трудових мігрантів у 2022 році, через що від нього почали вимагати вжити заходів.

Клеверлі зазначає, що мінімальний поріг річної зарплати для іноземних кваліфікованих працівників підвищать до 48 900 доларів США. До цього було трохи більше ніж 33 тисячі. Також переглянуть список професій, для яких поріг було знижено через брак фахівців, і збільшать вимоги до умов, за яких працівники зможуть привозити свої сім’ї.

[Джеймс Клеверлі, міністр внутрішніх справ Великої Британії]:

«Міграція до цієї країни занадто висока, і її треба знизити. Сьогодні ми вживаємо більш рішучих заходів, ніж будь-який інший уряд у минулому».

Високий рівень легальної міграції вже понад десять років спричинює невдоволення британців. Сунак обіцяє взяти ситуацію під контроль.

Утім, це навряд чи стане доброю новиною для власників бізнесу. Багатьом із них останнім часом було важко наймати працівників, враховуючи вихід Великої Британії з ЄС.

Пакет заходів почнуть реалізовувати навесні. Як очікують, завдяки йому до країни щороку приїжджатиме на 300 тисяч трудових мігрантів менше, ніж 2022-го.

6. Сніговий колапс у Німеччині спричинив затримання транспорту

Сніговий колапс

Німеччина

Сніг, мороз та ожеледиця спричинили затримання транспорту в деяких регіонах Німеччини, зокрема в Баварії.

Як повідомив найбільший залізничний оператор Німеччини, на півдні країни довелося скасувати потяги, а в районі Великого Мюнхена діють обмеження.

Також затримують чи скасовують авіарейси. Мандрівників просять не приїжджати до аеропортів, якщо виліт літака не підтверджено.

Крім того, через сніговий колапс закрили різдвяні ярмарки, зупинилися оглядові підіймачі та скасували спортивні заходи, зокрема футбольний матч у столиці Баварії.

Трамвайний рух у Мюнхені зупинили на всіх маршрутах, бо колії замело снігом. А жителі довколишнього приватного сектору вручну розчищають під’їзди до своїх гаражів.

Майже за п’ять годин їзди на північ від Мюнхена, у передмісті Франкфурта, працівники дорожньо-рятувальної служби краном підняли перевернуту вантажівку. Вона вилетіла на узбіччя вкритої кригою дороги.

А на популярній у франкфуртців горі Гросер-Фельдберг, навпаки, ніякого колапсу не відчувається. І шанувальники зимових видів спорту прийшли сюди насолодитися небувалою кількістю снігу.

7. Одна з найвідоміших продемократичних активісток Гонконгу виїхала з острова

Виїхала до Канади

Гонконг, КНР

Одна з найвідоміших активісток, яка виступала за демократію в Гонконгу, виїхала до Канади. Агнес Чоу займається громадською діяльністю з 15 років. Раніше вона десять місяців пробула у в’язниці за нібито несанкціоновану акцію протесту. Тепер вона заявила, що вирішила залишити острів, бо влада посилила тиск, через що в неї різко погіршився психологічний стан.

27-річна активістка була серед провідних членів розформованої продемократичної організації «Демосисто». До неї також входив відомий гонконзький активіст Джошуа Вонг. Група розпалася за кілька годин після того, як у 2020 році Пекін односторонньо ухвалив у Гонконгу радикальний закон про нацбезпеку.

Того ж року Агнес Чоу засудили до десяти місяців ув’язнення, звинувативши в участі в несанкціонованих зборах. Відбувши термін, вона розповіла, як перебувала під наглядом поліції та як за нею стежили. Тепер каже, що виїхала з Гонконгу, щоби навчатися.

У межах закону про нацбезпеку звинувачення висунули й сотням інших активістів, медійних діячів та юристів, зокрема продемократичному медіамагнатові Джиммі Лаю. 75-річного бізнесмена визнали винним у шахрайстві й засудили майже до шести років тюрми.

Гонконг колись був британською колонією. У 1997 році його передали Пекіну згідно з угодою, яка гарантувала його демократичні свободи принаймні до 2050 року. Проте відтоді компартія Китаю дедалі більше збільшувала свій вплив на острові.

Серйозним ударом по демократії став закон про нацбезпеку. Критики кажуть, що він дає змогу арештувати практично будь-кого, звинувативши в тероризмі чи змові з іноземними силами.

8. Історія лідера ХАМАСу Ях’ї Сінвара, який підготував напад на Ізраїль

Таємний план Сінвара

Погрози здійснилися

Торішній виступ у Газі лідера ХАМАСу Ях’ї Сінвара не був просто погрозою.

[Ях’я Сінвар, лідер ХАМАСу в Секторі Гази]:

«Ми прийдемо до вас із безліччю ракет і ми прийдемо до вас нескінченним потоком солдатів».

Це звучало як гучні слова, розраховані на натовп. Але вже тоді, за словами експертів, було розроблено таємний план нападу на Ізраїль — країну, яка ув’язнила Сінвара на 23 роки.

7 жовтня став трагічним днем в історії Ізраїлю: бойовики ХАМАСу вбили 1200 людей і ще 240 взяли в заручники. Ізраїль відповів бомбардуваннями та наземним вторгненням, через що загинуло чимало палестинців.

Сінвар провів половину свого зрілого життя в ізраїльській тюрмі. Його посадили в 1988 році за організування викрадення та вбивство двох ізраїльських солдатів і страту чотирьох палестинських колаборантів.

А це 2011 рік. Тоді Сінвара разом із понад тисячею палестинців обміняли на одного ізраїльського солдата.

Повідомляють, що саме Сінвар цього разу вів переговори про обмін палестинських в’язнів на ізраїльських заручників. І для нього це особисте питання. Раніше він обіцяв звільнити всіх палестинських в’язнів, яких утримував Ізраїль.

Сінвар — безжальна людина. Так уважає Майкл Кубі — колишній працівник ізраїльської розвідувальної служби, який допитував його у в’язниці впродовж 180 годин. Зі слів Кубі, лідер бойовиків присвятив себе нападу на Ізраїль.

[Майкл Кубі, колишній працівник ізраїльської розвідки]:

«Ях’я Сінвар контролював тюрму, він був ватажком усіх в’язнів-хамасівців. Вони сиділи разом, вели у в’язниці дискусії та вчилися, як боротимуться з ізраїльтянами після звільнення. То був його план».

Сінвар народився в таборі біженців Хан-Юніс і став відомим як безкомпромісний силовик.

До того як потрапив до тюрми, він очолював апарат безпеки Аль-Маджида, який вистежував, убивав та карав палестинців, звинувачених у співпраці з Ізраїлем.

[Майкл Кубі, колишній працівник ізраїльської розвідки]:

«Він сказав мені: “ХАМАС — моя дружина й моя дитина. ХАМАС для мене все”».

Сінвар — один із головних бойовиків, яких розшукує ЦАГАЛ. Регіональні чиновники кажуть, що Ізраїль навряд чи припинить війну, доки не вб’є чи не візьме його в полон.

9. Найбільший айсберг на планеті почав дрейфувати вздовж Антарктиди

Найбільший айсберг дрейфує

Антарктида

Мегаайсберг, що відколовся від Антарктиди, почав дрейфувати. Його вважають найбільшим у світі. Називається він A23a. Науковці з британського дослідницького судна вже зібрали навколо нього зразки морської води.

Площа айсберга — майже 4000 квадратних кілометрів.

Узагалі від шельфового льодовика Фільхнера, що в Західній Антарктиді, він відколовся вже давно — 1986 року. Проте багато років тримався за дно моря Ведделла.

Однак, як показують останні дані, айсберг вагою майже трильйон тонн уже не сидить на мілині. Зараз він швидко дрейфує вздовж північного краю Антарктичного півострова. Цьому сприяє сильний вітер і течія.

Швидкість руху айсберга — 150 кілометрів за місяць. Науковці вважають, що його винесе у відкриті води вже цього року. Це означає, що йому скоро кінець.

Дослідники зазначають, що рухомий айсберг такого розміру побачити можна вкрай рідко. Вони кажуть, що уважно стежитимуть за його траєкторією.

Загалом у Південному морі впродовж року може бути до 100 тисяч айсбергів. Інтерес становлять найбільші з них, бо вони можуть впливати на маршрути суден, а також відображати зміну клімату планети.

10. МКС святкує 25-річчя

25-річчя МКС

Члени екіпажу поспілкувались із Землею

Працівники НАСА та члени екіпажу МКС відсвяткували 25-річчя Міжнародної космічної станції. З цієї нагоди вони провели пряму трансляцію між Космічним центром імені Джонсона та екіпажем станції.

Заступник адміністратора НАСА Боб Кабана перелічив головні досягнення МКС, зокрема згадав і про 3000 наукових та освітніх досліджень.

[Джоель Монтальбано, представник НАСА]:

«Чого вас не можна було навчити на Землі, і ви мусили навчитися цього самостійно вже на орбіті?»

Командир екіпажу МКС Андреас Могенсен поділився своїм досвідом.

[Андреас Могенсен, командир екіпажу МКС]:

«Невагомість — це справді унікальна річ. На жаль, немає способу до неї підготуватися. На Землі ми можемо відчути це під час параболічного польоту, але це зовсім не те саме, що жити й працювати в невагомості тут, нагорі. І це не лише весело, а й дуже складно».

Могенсен висловив надію, що більше країн і приватних компаній почне використовувати лабораторію, яка на навколоземній орбіті.

Бортінженер місії МКС Лорал О’Гара також поділилася враженнями про життя на МКС.

[Лорал О’Гара, бортінженер]:

«Команди людей у всьому світі вивчають кожен аспект цих місій: від нашої їжі та одягу до наукових досліджень. Вони також керують космічною станцією. Хочете — вірте, хочете — ні: хоч ми й перебуваємо на борту, насправді ми не керуємо космічною станцією. Нею керують команди диспетчерів у центрах управління польотами в різних місцях світу».

Модулі МКС було зібрано в космосі 7 грудня 1998 року. Місія об’єднала США, Європу, Росію, Японію та Канаду. Міжнародна космічна станція також стала найдорожчою лабораторією, яку будь-коли збудували люди.

11. Біологічних роботів створили з клітин людини

Роботи з клітин людини

США

Цей крихітний біологічний робот називається «антробот». І складається він не з дротів та мікросхем, а з клітин людської трахеї. Проте діє як машина.

[Гізен Гюмюшкая, розробниця]:

«Антроботи — це перші повністю живі біологічні роботи, що складаються з клітин людини».

Дослідники кажуть, що ці роботи вже показали, що можуть здійснювати лікувальний вплив на інші клітини. Колись їх можна буде використовувати для загоєння ран або виявлення пухлин.

Гізен Гюмюшкая — член дослідницької групи Anthrobots Університету Тафтса, що в Бостоні. Вона пояснює, як створюють таких роботів.

[Гізен Гюмюшкая, розробниця]:

«Подібно до того, як крихітне посаджене насіння розвивається й виростає в рослину, кожен із цих біологічних роботів також розвивається з насіння: єдиної людської клітини, посадженої в позаклітинний матрикс, у цю багатоклітинну рухому машину».

Маленькі волоски, які називають війками, допомагають клітинним роботам пересуватися.

[Гізен Гюмюшкая, розробниця]:

«У нашій статті ми показали, що антроботи можуть проходити крізь шар пошкоджених нервових клітин людини й відновлювати нерви впродовж трьох днів».

Є надія, що такі клітинні механізми використовуватимуть для відновлення ушкоджень спинного мозку чи нервів сітківки, розпізнавання ракових клітин або доставляння ліків у потрібне місце.

Дослідники кажуть, що таких роботів створили без генетичної модифікації. Вони мають таку саму генетичну структуру, як і людина-донор, лише з іншою біологічною архітектурою.

12. Розведення лосося на суші: у США знайшли новий підхід

Новий підхід до рибного фермерства

Маямі, США

Рибна ферма на суші. У Маямі, що в США, розташоване перше підприємство з розведення лосося в приміщенні.

Зазвичай такі ферми створюють на обгородженій береговій лінії. Але ця компанія вирішила, що це надто шкідливо для довкілля. На відкритих фермах рибі загрожують паразити, цвітіння токсичних водоростей та потепління води. Самі ці підприємства також стають джерелом забруднення.

А тут усе відбувається на суші. Для риби створюють умови, максимально наближені до реальних, зокрема температуру, солоність та освітлення.

Водночас на кожній стадії розвитку риби умови також різні.

Це так званий дитячий садок. Тут з ікринок з’являються мальки.

[Демієн Клер, працівник компанії]:

«Після того, як риба закінчує вилуплюватися й харчуватися з жовткового мішка, ми вручну переносимо її в лотки для початкового годування. Тут мальки повільно підіймаються на поверхню резервуара, щоби почати харчуватися самостійно».

Після цієї стадії риба вже сама переміщається трубами, якими насоси перекачують воду. Поступово лосось має потрапити в солону воду, бо нереститься він у прісній воді, а потім мігрує в море.

[Демієн Клер, працівник компанії]:

«У наступних резервуарах риба проведе сім тижнів. Цей процес переміщення риби відбувається сім разів на стадії прісної води, а потім ще два чи три рази на стадії солоної води».

За цей час із лососем відбудуться великі зміни.

[Демієн Клер, працівник компанії]:

«Він підготує свої органи до дихання в солоній воді, а також змінить колір із коричнево-зеленого на сріблястий. Щойно риба готова, ми даємо їй першу зимівлю, знижуємо температуру та освітлення. Після цього риба перестане намагатися пливти проти течії, а пливтиме вже за течією. Тим самим вона повідомляє нам, що готова пливти річкою до самого океану».

У всьому світі аквакультура вже десятки років у харчовому секторі зростає найшвидше. Нині люди їдять більше вирощеної риби, аніж дикої.

13. Розвага на канікули: фермер навчає синів ремонтувати старі трактори та вантажівки

Незвичайна розвага на канікули

Голлоу-Трі, Австралія

Цьому автогрейдеру понад 70 років, і десять із них просто іржавіє в гаражі. Але тепер він знову на ходу. А відновили його три сини фермера Річарда Галлетта з австралійського острова Тасманія.

Він запропонував хлопцям відремонтувати стару техніку під час канікул.

[Річард Галлетт, фермер]:

«Вони думали, що я жартую. Не вірили, що ця машина може працювати».

Сини полагодили двигун та інші механізми, і автогрейдер повернувся до життя. Звалище йому більше не загрожує.

[Річард Галлетт, фермер]:

«Це добрий вчинок. І машина не залишилася вічно іржавіти, і хлопці попрацювали та розважилися».

[Джордж Галлетт, син фермера]:

«Це чудово, ліпше за будь-що інше».

[Гаррі Галлетт, син фермера]:

«Приємно бачити, як знову працює стара техніка, яка просто стояла».

Сини фермера також відремонтували трактор 60-х років і стару вантажівку, яка колись перевозила по сім тонн зерна.

Юні майстри кажуть, що здобувають корисні навички.

[Джордж Галлетт, син фермера]:

«(Ми навчилися) знаходити несправності у двигуні й розуміти, що треба замінити».

Сусіди кажуть, що це правильне виховання.

[колишній механік]:

«Добре, що молодь цікавиться старою технікою».

[колишній механік]:

«Думаю, у них все буде добре. Вони матимуть досвід».

Ну а фермер та його сини планують і надалі ремонтувати занедбані машини.

14. Тисячі разів на день: як сплять пінгвіни, з’ясували під час дослідження

Як сплять пінгвіни

Нове дослідження

Пінгвіни в Антарктиді виробили незвичну стратегію спання, яку вони використовують, коли вирощують малят.

Охорона пташенят від хижаків та інших пінгвінів потребує цілодобової уваги. Саме тому в період розмноження дорослі антарктичні пінгвіни засинають тисячі разів на день, але в середньому лише на чотири секунди за раз.

Проте, за словами вчених, тривалість цих коротких «мікроснів» може досягати 11 годин на день. І, видно, птахам цього достатньо, щоб функціонувати тижнями.

[Он Ен Лі, дослідник]:

«Коли ми спостерігали за пінгвінами в дикій природі, здавалося, що вони зовсім не сплять. Люди сплять по сім-вісім годин щоночі, але пінгвіни, схоже, засинають багато разів. Можливо, це через хижаків, що поблизу, чи інших пінгвінів, які шумлять».

Учені вивчили спання дорослих антарктичних пінгвінів у дикій природі, прикріпивши до них датчики, що вимірюють мозкові хвилі. Науковці збирали дані про 14 диких пінгвінів протягом одинадцяти днів.

[Он Ен Лі, дослідник]:

«Раніше вважали, що мікросон не має жодних функцій, як порівняти зі звичайними періодами сну, і вважали, що це те ж саме, що позбавити сну. Але якщо подивитися на результат дослідження, антарктичні пінгвіни переважно залежать від мікросну».

Дослідники не збирали даних поза сезоном розмноження, але припускають, що в інші пори року пінгвіни засинають на триваліші інтервали.

Учені виявили ще кілька тварин із незвичайною адаптацією щодо сну.

Так, птахи-фрегати під час польоту можуть спати лише половиною мозку. А північні морські слони з родини тюленевих можуть засинати приблизно на десять хвилин, наприклад, під час глибоких занурень.

Утім, дослідники зазначають, що мікросон пінгвінів — це нова крайність, а також дивовижна адаптація, що дає змогу майже постійно бути пильним.

15. Водяну битву в Таїланді можуть внести до списку ЮНЕСКО

Нові об’єкти культурної спадщини

ЮНЕСКО розгляне понад 50 заявок

Ось така водяна битва щороку спалахує в Таїланді. У хід ідуть шланги, відра та пластмасові пістолети. Так тут відзначають Сонгкран — тайський Новий рік. Це найтриваліше свято в країні.

У ці дні мільйони людей повертаються до рідних місць та зустрічаються зі своїми сім’ями. У свято заведено обливати одне одного водою. У давнину так закликали дощі, щоб рис дав добрий урожай. Тепер ритуал символізує очищення від усього поганого, що зібралося за рік.

ЮНЕСКО може внести це традиційне свято до списку Світової культурної спадщини. Ця установа ООН також розгляне понад 50 інших заявок. Зокрема, палестинський стиль середземноморського танцю дабка.

Дабку виконують на весіллях та інших урочистостях. Танець супроводжує спів і гра на духових інструментах.

Перу просуває страву севіче. Її готують із сирої риби та інших морепродуктів. Рибу дрібно нарізають і 15 хвилин маринують у соку лайма. Додають червону цибулю чи перець. Подають із бататом, кукурудзою або маніоком.

Узбекистан подав заявку на внесення до списку ЮНЕСКО традиційного гончарства. Це один із найстаріших видів прикладного мистецтва в країні. Гончарні вироби створювали майже в кожному місті та селі. Кожен витвір унікальний.

Є і колективна заявка від Азербайджану, Ірану, Узбекистану та Туреччини. Вони мають надію, що об’єктом культурної спадщини стане мусульманський ритуал іфтар. Це вечеря під час Рамадану.

Ірак пропонує додати до списку ЮНЕСКО традиційний спосіб будівництва болотних арабів. Вони робили очеретяні мудифи. Такі будинки можуть простояти десять років. У них проводять усілякі заходи чи селять гостей.

Засідання комітету ЮНЕСКО проходить у Ботсвані. Воно триватиме до 9 грудня.

16. Пряникове місто показали на різдвяній виставці в Лондоні

Пряникове місто

Лондон, Велика Британія

Ціле пряникове містечко збудували до Різдва британські архітектори, інженери та дизайнери. Тут і яскраві будиночки, і мости, і потяги, і навіть стадіон, натхнений римським Колізеєм. Усе це можна побачити на різдвяній виставці в торговому центрі в Лондоні.

Цього року тема проєкту — вода.

[Меліса Вулфорд, директор Музею архітектури]:

«Вода й місто — важлива тема, бо в багатьох містах стаються повені й виникають серйозні проблеми з водопостачанням. Архітектори цього року врахували міські водні артерії. Вони поставили будинки вздовж каналів і навіть продумали, що робити, коли рівень моря підійметься: у такому разі потрібні або плавучі, або підводні міста».

Щоб утілити всі ідеї, архітектори використали пряники, крем, льодяники та мармелад.

[Алекс Пірсон, архітектор]:

«Ми створили ось такі кулясті структури. Люди могли б жити усередині них. Ці структури виготовлені з елементів, схожих на морські зірки. Вони зібрані разом, щоб створити своєрідну структурну єдність. Усі ніби тримаються один за одного, утворюючи єдину структуру».

Хоча все місто створене з їстівних деталей, але з’їсти нічого не вийде.

[Кася Ціолковська, архітектор]:

«Я б залюбки це з’їла, але ми приготували продукти за особливим рецептом. Усі будівлі повинні протриматися чотири-п’ять тижнів, доки триває виставка. Тож усе це досить тверде, і ми не можемо його з’їсти».

У проєкті взяло участь 100 фахівців. Виставка триватиме до 7 січня. Потім усі твори або роздадуть на згадку архітекторам і дизайнерам, або відправлять у компост.

17. Різдво в «Тіволі»: святковими вогнями засяяв парк розваг у Копенгагені

Парк «Тіволі»

Копенгаген, Данія

Тисячі вогнів спалахнули на різдвяній ялинці в копенгагенському «Тіволі». У парку розваг офіційно стартував святковий сезон. Яскрава різноколірна ілюмінація освітила вулиці та будівлі й прикрасила знамениті атракціони.

[гість парку «Тіволі»]:

«Освітлення — найголовніше, чи не так? І ось ми в самому центрі цього — з музикою та вогнями. Одразу відчуваєш різдвяну атмосферу».

[гостя парку «Тіволі»]:

«Щороку тут дуже приємно й красиво. Якщо немає різдвяного настрою, то він з’явиться, коли опинишся тут».

[гостя парку «Тіволі»]:

«Тут дуже затишно і, як кажуть у Данії, х’югеліт — приємно».

Цього року для прикрашення «Тіволі» використали 45 кілометрів гірлянд. На фасаді, вежах та куполах готелю «Німб» горить 3100 лампочок. Загалом у парку щодня запалюють мільйон вогнів. Поруч із головною ялинкою встановлено ковзанку зі штучним льодом.

Різдвяна ілюмінація у «Тіволі» горітиме до 31 грудня.

Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: