03.04.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 5 по 10 листопада)

Огляд світових подій (з 5 по 10 листопада)

1. Ізраїльська армія показала журналістам своє просування на півночі Гази На півночі Гази Ізраїльська армія запросила..

Дата завантаження: 2024-05-03

video

1. Ізраїльська армія показала журналістам своє просування на півночі Гази

На півночі Гази

Ізраїльська армія запросила журналістів

Почорнілі вікна, зруйновані спальні, дитячі речі. На півночі Гази скрізь видно уламки та руйнування через місяць після початку воєнної кампанії Ізраїлю з вигнання ХАМАСу з анклаву.

Ізраїльські сили надали невеликій групі іноземних репортерів рідкісну можливість побачити своє просування на палестинську територію. Їх провели ґрунтовими дорогами, порізаними гусеницями танків, до околиць міста Газа.

У цьому районі багатоквартирних будинків жодна будівля не вціліла. Фасади посічені кулями й шрапнеллю, пальми зламані.

[ізраїльський військовик]:

«Це були довгі тижні боїв. Це не операція, це війна. І це триватиме довго, доки ХАМАС не перестане існувати».

Ізраїльські сили увійшли до Сектора Гази 27 жовтня. Це стало відповіддю на напад, який учинив ХАМАС 7 жовтня, і внаслідок якого загинуло приблизно півтори тисячі осіб.

За 12 днів тисячі ізраїльських солдатів оточили місто Газа, фактично розділивши густонаселений прибережний анклав на дві частини, намагаючись вистежити та знищити бойовиків ХАМАСу.

Військовики неодноразово закликали мирних жителів переміститися з півночі на південь анклаву. Кажуть, що нині з цього району всі родини вже виїхали.

Вони також розповідають, що в домах знаходять майстерні з виготовлення зброї, зокрема дронів.

[ізраїльський військовик]:

«Ми пізнаємо ворога дедалі більше. У кожному будинку, у який ми входимо, ми намагаємося бути обережними».

Згідно з останніми даними, 31 ізраїльського солдата було вбито під час наземного наступу в Секторі Гази й понад 260 поранено. Палестинські офіційні особи кажуть, що із 7 жовтня ізраїльські сили вбили понад 10 тисяч палестинців.

2. Історичне рішення: Єврокомісія рекомендувала почати переговори про вступ України до ЄС

Крок до членства

ЄС ― Україна

Україна ще на крок наблизилася до вступу до Європейського союзу. У середу Єврокомісія офіційно рекомендувала країнам-учасницям розпочати переговори з Києвом.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Україна виконала 90 % необхідних реформ, проте решту 10 % теж треба буде реалізувати.

[Урсула фон дер Ляєн, президент Єврокомісії]:

«Основного прогресу було досягнуто у сфері конституційного правосуддя, у відборі членів Вищої ради правосуддя та в антикорупційній програмі. Є поступ у боротьбі з відмиванням грошей. Ужито важливих заходів, щоб обмежити вплив олігархів на життя суспільства, а також ухвалено новий закон про медіа. У питаннях національних меншин теж є зрушення».

Також Урсула фон дер Ляєн додала, що формально переговори мають розпочатися, щойно Київ посилить боротьбу з корупцією, ухвалить закон про лобіювання відповідно до стандартів ЄС та поліпшить захист нацменшин.

Про рішення Єврокомісії схвально відгукнувся президент України Володимир Зеленський.

[Володимир Зеленський, президент України]:

«Сьогодні історія України та всієї Європи зробила правильний крок — Єврокомісія рекомендувала розпочати переговори щодо членства з Україною».

За словами високопосадовців, Єврокомісія розробила для України унікальну прискорену процедуру вступу, яка передбачає владнання технічних питань переговорів про вступ паралельно з політичними.

Як припускають, остаточне рішення Європейська рада може оголосити вже в грудні. А початок переговорів залежатиме від того, наскільки успішно Україна проведе реформи та досягне решти критеріїв.

Комісія і далі стежитиме за прогресом та дотриманням умов і випустить відповідний звіт у березні 2024 року.

3. Біженці із Судану повідомляють про хвилю вбивств на етнічному ґрунті

Сплеск насильства в Судані

Чад

Про хвилю вбивств у Західному Дарфурі повідомили біженці із Судану. З їхніх слів, на людей із племені масаліт напали арабські ополченці та члени воєнізованої організації «Сили швидкого реагування», яка воює проти суданської армії.

Це сталося в Ель-Генейні, де розташована військова база й табір для переселенців. Повстанці напали на район Ардмата наприкінці жовтня.

[Набіла Абдель Рахман, біженка із Судану]:

«В Ардматі наших людей убивають та змушують утікати. Дітей ріжуть, у жінок забирають гроші та майно, і вони не можуть утекти».

[Асія, біженка із Судану]:

«Мені сказали, що мого брата вбили, і ми не знаємо, де він. Я, моя мати та діти моєї сестри приїхали (до Чаду). Ми не знаємо, де мій батько, не знайшли. Вони все спалили, забрали. Ми нічого із собою не взяли».

[Набіла Адам, біженка із Судану]:

«Я втратила матір, батька та братів».

Із Судану до Чаду щодня втікає кілька тисяч осіб. Працівники ООН у Чаді кажуть, що очікують ще більше біженців. Але багатьом не вдається перейти кордон, бо повстанці вимагають за це гроші.

Громадянська війна в Судані почалася у квітні цього року. Причиною став конфлікт між Перехідною суверенною радою та «Силами швидкого реагування». Угруповання раніше виступало на боці збройних сил країни. Та коли постало питання про інтеграцію до армії, організація відмовилася підкоритися.

Війна спричинила серйозну гуманітарну кризу в Судані. Більш як шість мільйонів осіб мусили піти з дому й оселитись у тимчасових таборах. 730 тисяч утекло за кордон, із них пів мільйона — до Чаду.

4. Поліція Сербії затримала понад 4500 нелегальних мігрантів

Затримано тисячі нелегалів

Сербія

Цілу війну з нелегальною міграцією веде Сербія. За два тижні поліція затримала 4500 порушників кордону. Правоохоронці щодня проводять рейди на півночі та сході країни. Загальнонаціональна операція почалася після перестрілки біля кордону з Угорщиною. Загинуло три мігранти, ще одного поранено.

Нелегалів затримали в Суботиці, Сомборі та Кікінді, що коло угорського кордону, та біля Пірота, який неподалік кордону з Болгарією.

Під час операції поліціянти арештували 119 підозрюваних у різних злочинах, а також вісьмох нелегальних перевізників людей. Також вилучили п’ять автоматів, п’ять пістолетів, понад 1500 набоїв, наркотики та сотні закордонних паспортів. Поліція також оглянула більш як 80 тисяч автомобілів та обшукала 300 будинків.

МВС Сербії заявило, що має намір повністю зупинити нелегальну міграцію та розірвати ланцюжок незаконного перевезення людей.

Влада не повідомила, якої національності затримані. Але зазвичай Балканським сухопутним маршрутом ідуть вихідці з Близького Сходу, Афганістану, Пакистану та Північної Африки. Шлях лежить через Туреччину, Грецію, Болгарію, Північну Македонію, Сербію чи Боснію. А звідти мігранти прямують до Західної Європи.

Восени Балканський маршрут стає жвавішим, бо погода не дає змоги діставатися Євросоюзу Середземним морем.

Налаштована проти мігрантів Угорщина кілька років тому поставила паркан на кордоні із Сербією, щоб зупинити потік шукачів ліпшого життя, і витіснила їх назад до сусідньої країни. Але в цій зоні почали діяти злочинні угруповання, які потай переводять людей через кордон. З кожного мігранта беруть 2350 євро. Водночас банди часто вступають у збройні сутички за контроль над територіями.

5. Дональд Трамп дав свідчення у справі про шахрайство та розкритикував суддю

Трамп виступив у суді

Нью-Йорк, США

45-й президент США Дональд Трамп дав свідчення в суді як відповідач за позовом про шахрайство. Позов подала у вересні 2022 року генпрокурор штату Нью-Йорк демократка Летиція Джеймс.

Процес під головуванням судді Артура Енгорона, теж демократа, почався 2 жовтня. Низка банкірів, фінансових експертів та бухгалтерів Trump Organization уже дали свідчення. Також у суді виступив Ерік Трамп та Дональд Трамп-молодший — обидва виконавчі віцепрезиденти Trump Organization.

Генпрокурор звинувачує Трампа в завищенні вартості активів у звітах про фінансовий стан Trump Organization. На її думку, це було зроблено, щоб дістати вигідніші умови від банків та страховиків.

45-й президент США у справі, яка може вирішити долю його імперії нерухомості, ще раз заявив, що не вчинив жодного правопорушення. Він також розкритикував суддю, який може накласти на його організацію мільйонні штрафи. Прокурор вимагає 250 мільйонів доларів штрафу, а також заборони Трампові та його синам вести бізнес у штаті Нью-Йорк.

[Дональд Трамп, 45-й президент США]:

«Цю справу взагалі не мали порушувати. Її слід негайно закрити. Шахрайство відбувається під проводом суду».

Дональд Трамп лідирує серед висуванців від республіканців як кандидат президентських виборів 2024 року. Він заявляє, що всі ці судові справи порушено, щоб завадити йому балотуватися.

Щодо нього розглядають чотири кримінальні справи, які можуть завершитися ув’язненням.

6. Розгнівані жителі Акапулько вимагають від уряду якнайшвидше відновити місто

Протест жителів Акапулько

Мехіко, Мексика

У Мехіко протестують приїжджі. Сюди прибули десятки розгніваних жителів Акапулько. Люди вимагають від уряду Лопеса Обрадора прискорити виділення допомоги для відновлення міста, яке постраждало від урагану «Отіс».

Президент заявив, що Акапулько отримає приблизно три з половиною мільярди доларів, і вже на Різдво будуть помітні великі зміни. Однак деякі експерти вважають, що на відновлення підуть роки. А колишній мер Акапулько та лідер опозиції Еводіо Веласкес заявляє, що лівий уряд Обрадора просто обманює.

[Еводіо Веласкес, лідер опозиції]:

«План (уряду) брехливий та лицемірний. Три з половиною мільярди доларів — це 20 % того, що потрібне Акапулько для відновлення. На думку фахівців зі США та Європи, а також рейтингових агентств, на відбудову Акапулько знадобиться від 17 до 28 мільярдів доларів».

Протестувальники нарікають і на проблеми з меддопомогою, комунальними послугами та безпекою.

[Густаво Ернандес Масіель, учасник протесту]:

«Зараз мені страшно навіть у власному домі. Ночами на вулицях грабують. У районах, де немає світла, багато злочинів. Ситуацію ніхто не контролює, і це триватиме. Організована злочинність захопить Акапулько».

Ураган «Отіс» налетів на місто 25 жовтня. До того ж метеослужби уважали, що «Отіс» залишиться просто тропічним циклоном. Як наслідок, попередження про ураган випустили менш ніж за добу.

«Отіс» лише за 12 годин посилився до урагану п’ятої категорії та вдарив по Акапулько. Пориви вітру досягали 270 кілометрів за годину. Зливи спричинили повені та зсуви ґрунту. Загинуло 47 людей, десятки зникли безвісти. Півмільйона жителів залишилися без електропостачання.

Ураган «Отіс» став найсильнішим тропічним циклоном у Західній півкулі за всю історію спостережень.

7. Актори попередньо домовилися з голлівудськими студіями про припинення страйку

Попередня угода

Голлівудські актори домовилися зі студіями

Профспілка акторів SAG-AFTRA досягла попередньої угоди з голлівудськими студіями. Це може покласти край другому з двох страйків, які вразили індустрію розваг США.

Члени SAG-AFTRA пішли з роботи в середині липня, вимагаючи підвищити мінімальну зарплату та їхню частку доходів від потокових сервісів, а також захистити їх від заміни «цифровими копіями», створеними штучним інтелектом.

Профспілка повідомила, що учасники переговорів досягли попередньої домовленості щодо нового контракту з Альянсом продюсерів кіно й телебачення.

Цей прорив означає, що Голлівуд уперше з травня цього року зможе вийти на повну потужність виробництва.

Разом з акторами також страйкували сценаристи кіно й телебачення. Вони відмовилися працювати навесні, а угоди зі студіями досягли у вересні.

[Ітан Альтер, сценарист]:

«Це, звісно, полегшення для всіх. Це був один із найтриваліших страйків в історії Голлівуду. Усе почалося зі страйку сценаристів, а потім до них долучилися актори. Унаслідок подвійного страйку виробництво зупинилося на шість місяців — страшно подумати. Але тепер усе скінчилося».

За підрахунками, страйки коштували голлівудській індустрії розваг коло шести мільярдів доларів. Водночас вони вплинули й на інші професії. Оскільки роботи було мало, багато реквізиторів, художників по костюмах та інших членів знімальних груп ледве зводили кінці з кінцями.

Призупинення роботи Голлівуду змусило телеканали заповнювати осінній ефір повторами та всілякими реаліті-шоу. Це також спричинило те, що кіностудії відклали випуск великих релізів. Серед них остання частина франшизи «Місія нездійсненна» та ремейк класичного анімаційного мультфільму «Білосніжка». Їх прем’єри відклали до 2025 року.

8. Туризм Єгипту постраждав від війни між Ізраїлем та ХАМАСом

Туризм потерпає через війну

Єгипет

Єгипет почав створювати програми підтримання туризму на півдні Синайського півострова та на курортах Червоного моря.

Міністр туризму країни каже, що галузь уже постраждала через війну між Ізраїлем та ХАМАСом.

[Ахмед Ісса, міністр туризму Єгипту]:

«Поки що це позначається на клієнтах, які придбали тури в регіон, оскільки туристичний сектор в Ізраїлі практично закрився. Саме тут ми бачимо найбільший вплив. Але загалом це зачепило лише 10 % загальної кількості бронювань у Єгипті».

Туризм для Єгипту є головним джерелом іноземної валюти. Цього року країна сподівається заробити на галузі понад 13 мільярдів доларів та досягти мети — 15 мільйонів відвідувачів.

Водночас рейтингова компанія S&P Global у понеділок попередила, що спричинений війною спад у туризмі може завдати серйозних проблем.

Вплив також, імовірно, відчує Ліван та Йорданія, бо мандрівники відкладають або скасовують відпустку на Близькому Сході та в Північній Африці.

Утім, єгипетський міністр наполягає, що туристи не злякалися.

[Ахмед Ісса, міністр туризму Єгипту]:

«Люди розуміють геополітику й те, що курорти Червоного моря далеко від місця подій у регіоні. Ми знову бачимо значне зростання кількості бронювань на сезон, що триває з грудня по лютий».

Щодо допомоги, то Єгипет пропонує додаткові пільги розміром 500 доларів за кожен рейс до Шарм-ель-Шейха. Він також тісно співпрацює з авіалініями та гуртовими й роздрібними продавцями.

Шарм-ель-Шейх перебуває приблизно за 360 кілометрів на південь від середземноморського узбережжя Синаю, що межує із Сектором Гази.

9. У Конгресі Мексики пройшло нове слухання на тему НЛО

Слухання в Конгресі

Мехіко, Мексика

Конгрес Мексики заслухав думку дослідників, які оголосили справжніми кілька трипалих перуанських мумій. Недавно їх показали як можливий доказ існування форм життя, схожих на людей. Водночас науковці поки що на 100 % не підтвердили, що останки належать іншопланетянам.

Законодавці вперше почули думку мексиканського журналіста та уфолога Хайме Моссана 13 вересня, коли той показав два зразки на першому присвяченому НЛО заході в Конгресі. Моссан сказав, що тіла, які, ймовірно, знайдені в Перу біля стародавніх ліній Наски, не пов’язані з жодною формою життя на Землі.

У вівторок на засіданні Моссан зосередився на тому, щоб довести, що тіла не підробні. Він запросив кількох лікарів, які підтвердили, що це тіла реальних живих істот.

[Хайме Моссан, журналіст та уфолог]:

«Буде надано аналіз ДНК, який покаже, що одна з істот — це гібрид. Вона наполовину людина й має спорідненість із мавпами. Але вона також має невідому ДНК. Отже, чи є це продуктом природи, чи вона має інше походження?»

Перуанський антрополог Роджер Зуніга повідомив, що впродовж чотирьох років дослідники вивчали п’ять таких зразків. Він показав листа, якого підписали одинадцять університетських дослідників, у якому повідомляли те ж саме. Однак у листі чітко сказано, що вони не мали на увазі позаземне походження останків.

Першу презентацію Моссана розкритикувало багато експертів. Вони назвали її фальшивкою. Так, низка критиків казала, що раніше також проводила дослідження аналогічних останків. Однак щоразу з’ясовувалося, що зразки були модифіковані з використанням кісток тварин та людей.

Коли Роджера Зунігу запитали про ці дослідження, він сказав, що ті зразки, ймовірно, були підробленими. Проте тіла, які оглядав він та інші фахівці, виявилися справжніми.

10. Перші знімки космічного телескопа «Евклід» показали широкому загалу

Перші знімки «Евкліда»

Дармштадт, Німеччина

Європейські астрономи опублікували перші зображення з недавно запущеного космічного телескопа «Евклід». Завдання лабораторії — розкрити таємниці темної матерії та темної енергії, які, як уважають, становлять 95 % Усесвіту.

Європейське космічне агентство очолює шестирічну місію в партнерстві з НАСА. Науковці ЄКА кажуть, що ці зображення найчіткіші з усіх раніше отриманих. Вони показали, що телескоп може бачити галактики на відстані до 10 мільярдів світлових років.

Зображення охоплюють чотири ділянки відносно близького Всесвіту. Зокрема, тисячу галактик, які належать масивному скупченню Персея, що розташоване всього за 240 мільйонів світлових років від нас, і понад 100 000 галактик, розкиданих на задньому плані.

Науковці вважають, що величезні, здавалося б, організовані структури, такі як Персей, можуть утворитися лише в тому разі, якщо темна матерія існує.

«Евклід» почне складати тривимірну мапу приблизно третини неба.

[Керол Мундель, науковий директор ЄКА]:

«Він обстежить 36 % неба, тобто все позагалактичне небо, починаючи з 10 мільярдів років космічної історії. Він вимірює форми галактик неймовірно точно. Отже, ми фактично створимо найбільший 3D-каталог Усесвіту».

Діставши нове уявлення про темну енергію та матерію, науковці мають надію ліпше зрозуміти формування та розподіл галактик у так званому космічному павутинні Всесвіту.

[Керол Мундель, науковий директор ЄКА]:

«Кольори теж кажуть нам дещо про фізику, закодовану у світлі. Тобто маємо багато кодів, які треба розшифрувати. Темна матерія і темна енергія також закодовані у формах, структурах та закономірностях, які ми бачитимемо на цих зображеннях “Евкліда” в міру створення огляду».

І хоч місія розрахована на шість років, ЄКА надіється, що пального «Евкліду» вистачить на додаткові шість місяців. Так він зможе протриматися на сонячній орбіті, що за півтора мільйона кілометрів від Землі, трохи довше.

11. Премію в $1,2 млн отримали за індійську сушарку для овочів на сонячних батареях

Премія в $1,2 млн за сушарку

Балапур, Індія

Сушарку для фруктів та овочів відзначили нагородою в один мільйон фунтів стерлінгів. Це мільйон 200 тисяч доларів. Премію Earthshot Prize заснував принц Вільям та британський телеведучий Девід Аттенборо.

Сушарку на сонячній енергії створила одна індійська компанія. Приводом став парадоксальний факт. В Індії мільйони людей голодують, але продуктів виробляється з надлишком. Річ у тому, що тонни фруктів та овочів пропадають. Дрібним фермерам ніде зберігати врожай. Тому вони продають його за безцін. Якщо не продати, усе згниє.

Компанія скуповує городину та садовину й сушить її за допомогою свого апарата. Те, що отримують, можна зберігати до 12 місяців.

[Нідгі Пант, працівниця компанії ― розробника сушарки]:

«В Індії за традицією сушать овочі та фрукти на сонці, але на це йде від шести до десяти днів. За цей час з’являється безліч мікробів та грибків. Сушарка на сонячних батареях ефективніша».

Сушарка дає змогу завершити процес за 6–8 годин. Водночас зберігається від 80 до 95 відсотків корисних речовин, а мікроби та грибки майже не встигають розмножитися.

Готову продукцію постачають великим міжнародним компаніям. Окрім цього, сільські жителі мають стабільний дохід.

[Гемендра Матгур, інвестор]:

«Компанія налагодила ланцюжок постачання, а також використовує дуже простий метод оброблення, що гарантує високу якість продукції. Це дає змогу отримати гарний прибуток. І найприємніше, що ним діляться з дрібними підприємцями».

Компанія співпрацює з 3000 фермерів й охопила 270 сіл. Премія дасть їй змогу розширити бізнес.

Крім винаходу індійської компанії, нагороди вручили ще за чотири проєкти.

12. У кенійському селі збудували власну гідроелектростанцію

МініГЕС

Муранга, Кенія

Ось таку мінігідроелектростанцію збудував кенійський бізнесмен в окрузі Муранга. Будівництво коштувало 740 тисяч доларів.

Щоб наповнити невелике водосховище, воду відвели з річки.

[Джон Магіро, директор компанії ― власника мініГЕС]:

«Велика труба завдовжки понад півтора метра веде до турбіни. Вона обертається під впливом потоку води й потім обертає генератор змінного струму, а він виробляє енергію. Уся вода повертається назад у річку».

МініГЕС стала порятунком для місцевих жителів. Раніше тут завжди були перебої з електрикою. До того ж електроенергія була дорогою, а тепер коштує дешевше. Електростанція обслуговує 2000 домогосподарств у Муранзі.

[Грейс Вайріму, жителька Муранги]:

«Ця електростанція дуже допомогла нам, особливо в побуті. Ми можемо вмикати телевізор, дивитися новини й діставати інформацію. До того ж можемо заряджати телефони».

Енергії вистачає і для місцевої чайної фабрики.

[Стів Майна, директор фабрики]:

«Раніше в нас були перебої з електрикою, і виробництво було під загрозою. Якість чаю також могла постраждати. А це позначилося б на ціні. Але тепер маємо стабільне виробництво й гарну якість чаю».

За словами фахівців, великі ГЕС шкодять природі. Вони міняють екосистеми. Але така маленька гідроелектростанція з невеликим водосховищем майже не впливає на довкілля.

На мініГЕС також є сонячні панелі. Вони допоможуть виробляти електрику під час посухи, коли річки міліють.

Ця гідроелектростанція наразі єдина в Центральній Кенії.

13. Пригрілися: 200 000 журавлів не хочуть відлітати з Угорщини до Африки

Журавлі залишилися

Угорщина

«Навіщо нам Африка?» — мабуть, так подумали майже 200 тисяч журавлів і лишилися в Угорщині. Щоосені вони прилітають із Північної Європи до угорського національного парку «Гортобадь». Тут серед боліт відпочивають і набираються сил перед довгим польотом до іншого континенту.

[Аттіла Сіладі, доглядач нацпарку «Гортобадь»]:

«Тут зупиняється небачено багато журавлів. Попередній рекорд 2018 року становив 160 тисяч птахів. А цьогоріч їх набагато більше. Ми налічили 194 тисячі».

Журавлі відпочивають у «Гортобаді» із середини вересня до кінця жовтня або до початку листопада. Але цього разу ніщо не вказує на те, що вони збираються в дорогу.

Жовтень був незвикло теплим — температура навіть перевищувала 20 градусів. На полях після збору врожаю лишилося багато кукурудзи, тому пернаті мають удосталь їжі.

[Аттіла Сіладі, доглядач нацпарку «Гортобадь»]:

«Ще одне сприятливе явище — південні вітри. Тож журавлі не мають бажання вирушати на південь, бо тут безпечно ночувати, є їжа, а також гарна погода».

Доглядачі поки що не можуть сказати, коли журавлі вирушать далі. Можливо, ті навіть лишаться на зиму.

[Аттіла Сіладі, доглядач нацпарку «Гортобадь»]:

«Це пов’язано зі зміною клімату. Журавлі тепер також зимують на південному кордоні Угорщини — біля міста Сегед та в сербській Воєводині. Ми часто бачимо там журавлів узимку».

У родині журавлеві 15 видів. Деякі ведуть осілий спосіб життя. А ті, що розмножуються на півночі, восени мігрують на південь і там зимують. Журавлі є на всіх континентах, крім Антарктиди та Південної Америки.

14. Що робить нас гарними: нова виставка в Лондоні

«Культ краси»

Лондон, Велика Британія

«Хто на світі наймиліший, за всіх прекрасніший, біліший?» Це головне питання виставки, яка недавно відкрилася в Лондоні. Вона висвітлює історію, науку та бізнес, які пов’язані з індустрією краси.

В експозиції — понад 200 предметів і творів мистецтва, зокрема давньоримські статуї. Називається вона «Культ краси».

На виставці можна знайти палітру для макіяжу з Єгипту віком 4000 років. А тут косметика вже XXI століття: лінійка тональних кремів попзірки Ріанни для чорного кольору шкіри.

Експозиція демонструє різні інтерпретації краси за різних умов: переможницю конкурсу серед чорношкірих жительок Лондона в 70-х роках, бразильську тюремну королеву краси, а також 9-річну переможницю дитячого конкурсу краси в Техасі.

Одна з цілей виставки — спонукати відвідувачів замислитися, що означає бути гарним.

[Дженіс Лі, куратор виставки]:

«Люди радять усілякі речі, які допоможуть стати прекрасним. Але як нам розібратися, що з того правда? Чи справді існує універсальний стандарт краси?»

Змінити свій зовнішній вигляд нині набагато простіше, ніж раніше, завдяки косметичним процедурам, ботоксу та філерам. Порушують тут і тему пластики. Зокрема, на прикладі перської художниці Ширін Фатхі, яка досліджувала, чому її земляки одержимі пластикою носа.

Також досліджується вплив інтернету та соціальних мереж на стандарти краси.

А ця експозиція — результат співпраці науковців і художників. Вони відтворили рецепти косметичних продуктів доби Відродження.

Відвідувачі можуть понюхати суміші, що піняться, і відчути аромати, які колись створювали жінки XVI століття.

Виставка «Культ краси» триватиме до 24 квітня.

15. Знамениту двокутку Наполеона I виставлять на аукціон у Парижі

Капелюх Наполеона виставлять на торги

Париж, Франція

Капелюх Наполеона Бонапарта виставлять на торги в Парижі. За нього розраховують отримати 800 тисяч євро.

Образ легендарного солдата-імператора нерозривно пов’язаний із сірим сюртуком і двокутним капелюхом, який також називають бікорн. Наполеон I виділявся тим, що завжди носив двокутку «по-бойовому» — паралельно до плечей, а не перпендикулярно. Такий спосіб називається «в колоні».

[Жан-П’єр Осена, аукціоніст]:

«Тому люди впізнавали цей капелюх усюди. Помітивши його на полі бою, вони знали, що там Наполеон. А коли він був сам, то носив капелюх на голові або тримав у руці, а іноді кудись кидав. То був його образ, символ імператора».

Загалом у Наполеона I було приблизно 120 бікорнів. Наразі лишилося 30 капелюхів, справжність яких підтверджено. Є ще кілька штук сумнівного походження.

Цей бікорн Наполеон I носив 1815 року, коли втік з Ельби. Тоді ж прикрасив його кокардою.

[Жан-П’єр Осена, аукціоніст]:

«Іноді, якщо мова заходить про капелюхи Наполеона, кожен власник стверджує, що має справжній. Але неможливо простежити його історію і бути впевненим, що той капелюх належав імператору. Тому те, що Наполеон носив цей бікорн, мені здається дуже зворушливим».

Аукціон пройде 19 листопада. На торги ще виставлять нічну сорочку імператора. Він носив її під час заслання на острові Святої Єлени. Ще одним лотом стане копія останнього заповіту Наполеона I. Його з голосу записав маркіз Монтолон — ад’ютант великого полководця.

16. Життя у творчості: 94-річна австралійка пише картини без упину

94-річна художниця

Фрімантл, Австралія

Австралійці Джун Бовз Веллер 94 роки, і 80 із них вона пише картини. І хоча зір уже не той, та Джун має правило — ні дня без живопису.

[Джун Бовз Веллер, художниця]:

«Це завжди мене дуже тішило. Це важливий бік мого життя. Неважливо, яким був день, я маю його зобразити».

Джун не лише художниця, а й першопроходець в арттерапії в Австралії. У 40-х вона працювала в мельбурнській лікарні, де лікувалися солдати, які повернулися з Другої світової війни.

[Джун Бовз Веллер, художниця]:

«Ми разом малювали до лікування й після нього. І це стало початком працетерапії, арттерапії».

У 50-х та 60-х роках художниця працювала в мережі універмагів.

[Джун Бовз Веллер, художниця]:

«Керівництво шукало художника, який вигадав би для магазину нові логотипи та випустив би нові друковані матеріали. Тоді почали частіше звертатися до творчості».

Джун також опановує нові технології і малює цифрові картини на планшеті.

[Джун Бовз Веллер, художниця]:

«Для мене мистецтво стало життям. Думаю, без мистецтва я б не прожила так довго».

Недавно художниця провела виставку своїх робіт. На ній можна було насолодитися краєвидами, виконаними аквареллю.

17. Автобус для собак з’явився в Бразилії

Автобус для собак

Флоріанополіс, Бразилія

Так, це «догбас» — автобус для собак. Такий незвичайний громадський транспорт ходить бразильським островом Санта-Катаріна. За кермом дядько Андре. Так лагідно називають його господарі чотирилапих вихованців.

Андре Бресан — дресирувальник, а ще власник готелю й дитсадка для собак. Автобус знадобився для зручності клієнтів. Багатьом бракує часу, щоби відвести вихованця до дитячого садка чи забрати назад.

[Андре Бресан, дресирувальник собак]:

«Завдяки нашій незмінній любові до собак приблизно два місяці тому нам удалося втілити в життя мрію, яку ми плекали з 2010 року — придбати автобус для собак».

Гроші на автобус зібрали спільнокоштом, тобто за допомогою громадського фінансування. Люди відгукнулися миттєво. Транспорт мусили обладнати ременями безпеки, а для великих собак наростили сидіння.

[Андре Бресан, дресирувальник собак]:

«Законодавство вимагає, щоб ми обладнали автобус таким чином. Треба було внести деякі зміни до конструкції ременів безпеки, щоб вони застібалися не в одній точці, як зазвичай, а у двох. Так собаки не впадуть убік чи вперед».

Дитсадок працює із сьомої ранку до п’ятої вечора.

[власниця собак]:

«Це чудова ідея, бо зазвичай, коли приходить дядько Андре, нас немає вдома. Він приїжджає і забирає наших малюків. А якщо ми вдома, то просто спускаємося вниз, і він їх забирає, а потім привозить назад. Ми бачимо, що вони щасливі й почуваються чудово. Тож це круто».

Удень Андре займається із собаками, тож нудьгувати їм ніколи. Дресирувальнику допомагає дружина, а ще п’ятеро працівників його невеликої компанії. У дитсадок беруть лише стерилізованих тварин. Також собаки мають бути доброзичливими й товариськими.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: