29.05.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 19 по 24 листопада)

Огляд світових подій (з 19 по 24 листопада)

1. Автомобільна аварія біля Ніагарського водоспаду: влада виключає версію теракту Аварія біля Ніагарського водоспаду США ―..

Дата завантаження: 2024-04-29

video

1. Автомобільна аварія біля Ніагарського водоспаду: влада виключає версію теракту

Аварія біля Ніагарського водоспаду

США ― Канада

Автокатастрофа, що сталася на переході американсько-канадського кордону біля Ніагарського водоспаду, не була терактом. Про це заявила влада США.

Але деталі аварії на Мосту Веселки поки незрозумілі. Як повідомила губернатор штату Нью-Йорк Кеті Гокул, винуватцем став житель її штату. Він та пасажирка автомобіля загинули.

Була ця ДТП навмисною чи випадковою, зараз з’ясовують слідчі.

Як видно на кадрах із камери стеження, автомобіль їхав з боку США на високій швидкості. Потім він врізався в якийсь об’єкт, злетів у повітря й упав на землю.

Цей місцевий житель став свідком аварії.

[місцевий житель]:

«Ми почули звук, схожий на вибух. Ми побігли до вікна подивитися, що діється. І раптом побачили машину середніх розмірів, що палала. Можливо, седан. Усе огорнув дим. Я почав хвилюватися, бо дим ішов у бік моєї машини, яка стояла біля паркану».

Як повідомляє CNN, водієм був 56-річний чоловік. Він їхав з дружиною на автомобілі Bentley в Торонто на концерт рок-гурту KISS.

Аварія сталася на тлі загострення проблем із безпекою, спричинених бойовими діями на Близькому Сході, а також на піку туристичних поїздок до США напередодні Дня подяки.

Міст Веселки поки що перекритий. Однак інші КПП працюють.

2. Гинуть тисячі тварин: у Болівії не можуть упоратися з лісовими пожежами

Лісові пожежі

Болівія

Лісові пожежі в болівійській Амазонії дісталися природних заповідників та індіанських громад. У вогні та диму гинуть десятки тварин. Це підтверджує відео, яке опублікувала місцева влада.

Серед отруєних чадним газом олені, тапіри, гризуни та птахи різних видів.

Гасити пожежі заважає велика посуха, яка триває в регіоні ось уже як кілька місяців. Води в річках мало.

У селі Бібосі, що на північному заході Болівії, пожежникам допомагають волонтери.

А це столиця Ла-Пас. Тут протестують екоактивісти. Вони вимагають запровадити режим надзвичайного стану, щоб влада виділила більше ресурсів на гасіння.

[Наталі Замора, учасниця акції]:

«Гинуть мільйони тварин. Наша мати-земля вмирає. Рослинність, флора та фауна зникають. Там тисячі звірів. Пожежники не можуть приборкати вогонь. Ми хочемо, щоб оголосили загальнонаціональний надзвичайний стан, щоб урятувати нашу землю».

Згідно зі свіжим звітом міністерства довкілля країни, у листопаді в країні виявили майже 97 тисяч осередків займання.

3. Тимчасове припинення вогню між Ізраїлем та ХАМАСом почалося

Тимчасовий мир

Ізраїль

У п’ятницю вранці почало діяти тимчасове перемир’я між Ізраїлем та ХАМАСом. Воно триватиме чотири дні, упродовж яких відбудеться обмін палестинських полонених на ізраїльських заручників, захоплених угрупованням.

Про паузу домовилися за посередництва Катару. Вона дасть змогу доставити до Гази вкрай необхідну гумдопомогу.

Водночас ізраїльська армія показала кадри, на яких вона, як стверджує, знайшла зброю, тунельні шахти й ракети в районі мечеті Джабалія в Секторі Гази.

Як повідомляє ЦАГАЛ, за добу перед початком припинення вогню він завдав ударів по «військових командних центрах, підземних тунелях бойовиків, складах зброї, об’єктах із виробництва зброї та пускових установках протитанкових ракет».

Він також бив по об’єктах «Хезболли» на території Лівану. Це були пускові установки з яких обстрілювали Ізраїль, а також місця, які угруповання використовувало для операцій.

4. Фінляндія закриває всі КПП на кордоні з Росією, окрім одного

Пункти пропуску закривають

Фінляндія ― Росія

Фінляндія закриває всі контрольно-пропускні пункти на кордоні з Росією, окрім одного — «Рая-Йоосеппі». Суміжний із ним російський КПП «Лотта» розташований в Мурманській області.

Фінська влада пояснює це різким збільшенням кількості нелегалів на кордоні з Росією. У вересні та жовтні їх було лише кілька десятків. У листопаді без віз та належних документів прибуло 600 осіб. Зокрема, вихідці з Афганістану, Іраку, Сирії, Ємену, Кенії, Марокко та Сомалі.

[Еліна Валтонен, голова МЗС Фінляндії]:

«Перехід із Росії до Фінляндії — це не безпечний маршрут до Європейського Союзу. <…> Тому ми кажемо всім, хто хоче ним пройти, що це не найкращий вибір».

Уряд Фінляндії заявляє, що перевезення нелегалів організовує російська влада. Кремль звинувачення відкидає.

Фінляндія має спільний кордон із Росією протяжністю 1340 кілометрів.

Загалом між двома країнами працювало дев’ять пропускних пунктів. Один із них закритий на невизначений час із квітня минулого року. 18 листопада Фінляндія тимчасово закрила ще чотири КПП, що межують з російськими пунктами в Ленінградській області та Карелії.

З 25 листопада перестають працювати ще три прикордонні переходи, які межують із Мурманською областю та Карелією.

Прикордонний перехід «Рая-Йоосеппі», що залишається відкритим, розташований приблизно за 1500 кілометрів від Санкт-Петербурга.

Варто зазначити, що напруженість між Москвою та Гельсінкі зросла після вступу на початку цього року Фінляндії до НАТО у відповідь на повномасштабне вторгнення Росії до України.

5. Північна Корея заявляє, що успішно запустила свого першого супутника-шпигуна

Пхеньян запустив супутника-шпигуна

Сеул і Токіо осуджують запуск

Північна Корея заявила, що успішно вивела на орбіту супутника-шпигуна. Вона запустила ракету ввечері 21 листопада. У японській префектурі Окінава оголосили тривогу. Пізніше її скасували, бо ракета пролетіла повз — у бік Тихого океану.

Це вже третя за рік спроба Пхеньяна вивести на орбіту супутника-шпигуна. Попередні були невдалими. Чи змогла Північна Корея досягти успіху цього разу, поки що не відомо. Це зараз з’ясовують військовики США.

Прем’єр-міністр Японії осудив дії Пхеньяна.

[Фуміо Кісіда, прем’єр-міністр Японії]:

«Навіть якщо метою цього був запуск супутника, використання балістичних ракет явно порушує резолюцію Радбезу ООН. Це також дуже серйозне питання щодо безпеки нашого народу».

Північна Корея раніше повідомила Японію, що має намір у найближчі півтора тижня запустити розвідувального супутника. Південнокорейські військовики закликали КНДР цього не робити й дотримуватися резолюції ООН.

Тепер, у відповідь на запуск, Сеул вирішив частково зупинити дію угоди про зниження військової напруженості на Корейському півострові. Документ було підписано у вересні 2018 року.

[Хан Док Су, прем’єр-міністр Південної Кореї]:

«Це необхідний крок та мінімальна оборонна дія для гарантування нашої національної безпеки. Також це виправданий захід, що узгоджується з нашими законами».

Жителів Південної Кореї тривожить військова політика КНДР.

[житель Сеула]:

«Якщо Північна Корея посилює військову міць на тлі протистояння з Південною Кореєю, то нашій країні слід добре підготуватися, ще тісніше співпрацюючи з Японією та США».

КНДР хотіла випередити Південну Корею, яка 30 листопада планує вивести на орбіту свого першого військового розвідувального супутника. Якщо запуск Пхеньяна успішний, то КНДР зможе віддалено спостерігати за військами США, Японії та Південної Кореї. Водночас Пхеньян обіцяє запустити ще більше супутників-шпигунів.

6. Ісландія готується до виверження вулкана та будує дамбу

Приготування до виверження

Гріндавік, Ісландія

Сейсмічна активність та рух підземних потоків лави на півострові Рейк’янес в Ісландії посилюються. Вулкан прокинувся біля столиці Рейк’явік. Влада вже евакуювала майже 4000 осіб із рибальського містечка Гріндавік.

На кадрах видно величезні тріщини, що проходять через центр містечка. Через них центральна вулиця стала непрохідною. Земля в деяких місцях просіла більш як на метр.

Експерти кажуть, що ймовірність виверження залишається високою. Як очікують, воно не буде сильним, але може поховати місто під лавою. Воно також загрожує геотермальній електростанції та знаменитому курортові «Блакитна лагуна».

[Арі Траусті Гудмундсон, геофізик]:

«Люди тепер стривожено чекають, що буде з містом. Якщо виверження справді відбудеться, воно може дуже поруйнувати місто. Потік лави також може його просто поховати».

Влада заявила, що готується побудувати велику дамбу, призначену для відведення потоків лави від геотермальної електростанції, розташованої приблизно за шість кілометрів від Гріндавіка.

[Арі Траусті Гудмундсон, геофізик]:

«Нині ми зводимо бар’єри не для того, щоб запобігти лаві, а щоб її перенаправити, бо насправді цей потік зупинити неможливо».

Курорт «Блакитна лагуна» закритий із минулого тижня. Це одне з головних туристичних визначних місць Ісландії.

7. У Пакистані влаштовують облави на афганців-нелегалів

Облави на біженців

Карачі, Пакистан

Обшуки та рейди в поселеннях біженців у Карачі тривають. Поліція Пакистану шукає афганців, які не мають документів. Згідно з наказом уряду, ті мусять залишити країну.

Влада планує депортувати понад мільйон біженців. З 1 жовтня Пакистан залишило вже більш як 370 тисяч афганців.

У нетрях на околиці міста поліція стукає у двері й просить показати документи. Явно засмучені люди впускають поліціянтів.

Багато хто з них народився вже в Пакистані, тому Афганістан для них — чужина. Але вони живуть без документів. Більшість не знає жодної з афганських мов. Якщо їх виселять, їм доведеться покинути роботу та звичний спосіб життя.

В Афганістані нині керує угруповання «Талібан». Деякі професії там заборонені, наприклад музиканти. А жінкам працювати та навчатися взагалі не дозволено.

Через це тисячі афганців у Пакистані почали переховуватися. Кажуть, що ні за яких обставин не повернуться до Афганістану, бо бояться за своє життя.

Пакистан заявляє, що зареєстрованих афганців не чіпають. Проте Управління Верховного комісара ООН у справах біженців заявило, що навіть ті, хто має необхідні документи, зазнають утисків і переслідування.

Влада Пакистану заявляє, що афганці — загроза національній безпеці. З її слів, біженці вступають у злочинні угруповання, а також встановлюють зв’язки з радикальними рухами, що на їхній батьківщині. Останнім часом також почастішали напади бойовиків.

8. У Південній Кореї заборонять їсти собак

Заборонять їсти собак

Південна Корея

Заборонити споживання собачого м’яса планують у Південній Кореї. Голова керівної партії заявив, що документ покладе край суперечкам у суспільстві. Одні хочуть зберегти цю традицію, бо вона вкорінена в місцевій культурі, інші ж кажуть, що це надто жорстоко.

Уже цього року уряд Південної Кореї та керівна партія внесуть законопроєкт на розгляд. Вони сподіваються, що його схвалять дві головні партії парламенту.

Організації захисту прав тварин привітали ці плани. Водночас виробники собачатини провели перед парламентом акцію протесту. Вони кажуть, що рішення ігнорує право фермерів на життя.

За даними уряду, у Південній Кореї є коло 1150 ферм, на яких розводять собак, 34 бійні, 219 дистриб’юторських компаній та близько 1600 ресторанів, де готують собачатину.

У деяких культурах вживання собачого м’яса сприймається як частина традиційної кухні. Така практика збереглася в Узбекистані, Китаї, Кореї, Індонезії та на Тайвані. Любителі собачатини кажуть, що немає ніякої різниці між тим, що їсти — худобу чи собак. Однак зоозахисники називають таку практику жорстокою і неприпустимою.

9. OpenAI, що створила ChatGPT, оголосила про призначення нового директора

В OpenAI новий директор

Сем Альтман іде в Microsoft

Недавно звільнений генеральний директор OpenAI Сем Альтман обійме посаду в Microsoft. А його колишній стартап призначив тимчасового гендиректора. Це Еммет Шир, який колись був керівником сервісу Twitch.

Зміни в керівництві потрясла компанію OpenAI, яку вважають синонімом буму штучного інтелекту.

Про раптове звільнення Альтмана, творця чат-бота ChatGPT, оголосили кілька днів тому. А новина про його призначення поклала край чуткам, що він повернеться.

Microsoft — інвестор OpenAI. Як уважають, Альтмана найняли, щоб не дати йому перейти до конкурентів, таких як Google та Amazon.

На торгах у понеділок акції Microsoft зросли на 2 відсотки й досягли історичного максимуму.

Еммет Шир спростував чутки, що керівництво OpenAI звільнило Альтмана через розбіжності щодо безпеки потужних моделей штучного інтелекту. Він також пообіцяв розслідувати причини звільнення свого попередника.

Сама рада директорів стартапу заявила, що Альтмана звільнили, бо він не завжди був відвертим у своїй взаємодії.

Водночас співробітники стартапу намагалися тиснути на раду. Вони погрожували звільнитися, якщо Альтмана не поновлять на посаді.

Джерела повідомляють, що всередині компанії OpenAI утворилося два табори. Одні розробники хочуть стримати швидкий розвиток штучного інтелекту, поки немає достатніх обмежень, інші прагнуть створювати й запускати нові продукти, аналогічні ChatGPT.

10. Електричний пором з інноваційними підводними крилами пустять у Стокгольмі

Електропором на підводних крилах

Стокгольм, Швеція

Піднявшись на метр над водною гладдю, протоками поряд зі Стокгольмом буквально летить електричний пором Candela P-12. Це судно відкриє нову еру водного транспорту.

Пором під час руху підіймається на трьох підводних крилах. Так знижується опір води, і судно може розігнатися до 55 кілометрів за годину. Нині це найвищий показник серед електричних поромів.

[Ерік Еклунд, директор компанії-виробника]:

«Це перше у світі електричне пасажирське судно на підводних крилах. Завдяки такій конструкції енергоспоживання знижується приблизно на 80 %. Можна долати великі відстані на високій швидкості, що неможливо з традиційними корпусами суден».

Крейсерська швидкість порома — 46 кілометрів за годину. Запас ходу — 90 кілометрів. На максимальній швидкості зменшується до 75. Заряджатися можна від пристроїв, призначених для електромобілів. Це полегшить завдання створення зарядної інфраструктури.

Під час руху порома бортовий комп’ютер постійно регулює положення крил. Так досягається плавність ходу. Судно здатне впоратись із хвилями заввишки до двох метрів.

Пором поки що тестують, але вже в липні наступного року він надійде в експлуатацію. Возитиме пасажирів із центру Стокгольма до Екере й назад. Подорож в один бік триватиме 25 хвилин. На звичайному громадському транспорті треба діставатися майже годину.

[Густав Геммінг, віцепрезидент Регіональної ради Стокгольма]:

«Водні артерії — найдавніший вид транспортних шляхів, але ми дуже довго цим нехтували».

Довжина судна — 12 метрів, ширина — 4,5, вага — 9,5 тонн. Виробник випускатиме три версії. Shuttle розрахована на 30 пасажирів, Business — на 20 та Voyager — на 12. Ціни стартують від 1 мільйона 700 тисяч євро.

11. Роботизовану руку, схожу на людську, надрукували на новому 3D-принтері у Швейцарії

Інноваційна роботизована рука

Цюрих, Швейцарія

Роботизовану руку із синтетичними кістками, зв’язками та сухожиллями надрукували на інноваційному 3D-принтері дослідники зі Швейцарії. Технологію друку розробила одна американська компанія.

Традиційні 3D-принтери призначені для пластмас, які швидко тверднуть. Новий апарат підходить для пластику, який твердне повільніше. Принтер може друкувати вироби з м’яких, жорстких та еластичних матеріалів одночасно.

У цьому процесі бере участь так званий машинний зір. Він сканує кожен шар виробу, щоб система машинного навчання виправляла помилки в режимі реального часі.

[Томас Букнер, дослідник]:

«Ця технологія друку дала нам змогу зробити м’які деталі пружними. Тому, коли я торкаюся пальця, він негайно пружинить. Тож ця роботизована рука природніша, ніж ті, які ми могли робити раніше».

Така технологія дасть змогу розробляти роботів, які зможуть ліпше виконувати делікатні завдання. Також її можна буде застосовувати в протезуванні.

[Роберт Кацшман, робототехнік]:

«Оскільки є можливість сканувати та проєктувати протез під кожну людину, це стане кроком до більш індивідуального протезування. Нам належить виконати велику роботу, щоб досягти інтеграції з медичного погляду. Але це, безперечно, допоможе робити індивідуальні протези».

Дослідники також уважають, що технологія дасть змогу створювати нові внутрішні органи, щоб замінити ними хворі. Вони надрукували на 3D-принтері серце зі шлуночками та клапанами. За їхніми словами, модель функціонує і може перекачувати рідину. Але поки що це лише демонстраційний прототип. Над розробленням справжніх імплантатів ще доведеться попрацювати.

12. Один із 10 найліпших вишів США випустив перших студентів-в’язнів

Випускники-в’язні

США

Студенти програми Північно-Західного університету з освіти в’язнів переповнені гордістю. Вони нарешті одержують свої дипломи.

Ці 16 чоловіків — перші студенти-в’язні США, які здобули ступінь бакалавра в одному з десяти найліпших університетів країни.

Серед них — Майкл Бродвей. Він виступив на церемонії.

[Майкл Бродвей, в’язень-випускник]:

«Мамо, я хочу публічно перепросити в тебе та моєї сім’ї за кожен раз, коли поліція вибивала двері, за кожен раз, коли хтось стріляв по нашому будинку. Я прошу вибачення. Я знаю, ти просто хотіла, щоб я став кращим».

Майкл сидить у в’язниці вже коло 20 років. Перш ніж здобути ступінь бакалавра, 51-річний чоловік подолав багато негараздів. Зокрема, боровся з раком.

[Майкл Бродвей, в’язень-випускник]:

«Я ніколи раніше не відчував такого почуття. Якщо я відчую його знову, то я зможу його описати. Але зараз я не маю слів. Неможливо це описати, знаючи, звідки я прийшов і через що я пройшов, щоб опинитися в цьому місці».

Мати Майкла через хворобу не могла провідувати сина у тюрмі. Вона бачить його вперше за майже 20 років.

[Елізабет Бродвей, мати в’язня-випускника]:

«Я була трохи вражена. Не думала, що він такого досягне. Але він це зробив. Я ним дуже пишаюся, і він справді має гарний вигляд».

Термін ув’язнення Майкла спливе аж 2084 року. Якщо він доможеться дострокового звільнення, то планує заснувати некомерційну організацію, яка працюватиме над розширенням прав і можливостей молоді.

А випускник Північно-Західного університету Девід Сото планує продовжити освіту в юридичній школі.

[Девід Сото, в’язень-випускник]:

«Я не якийсь особливий. Таких, як я, багато. Сподіваюся, що вони також матимуть можливість навчатися, щоб справді змінити світ».

Зараз у межах програми університету навчається приблизно 100 в’язнів.

13. Кубинська годинникова мініфабрика процвітає, попри економічну кризу в країні

Годинникова мініфабрика

Гавана, Куба

Кубинський годинникар Ернесто Барріос, складаючи циферблати, стрілки та механізми в одне ціле, надолужує втрачене. Лише два роки тому він дістав змогу працювати на себе. Соціалістична влада дозволила вести приватний бізнес, який до цього був переважно підпільним.

Ернесто відкрив у Гавані маленьку годинникову фабрику, де роблять наручні та настінні годинники з вторсировини та відходів виробництва. З його слів, це єдине таке підприємство на Кубі.

[Ернесто Барріос, власник фабрики]:

«Ми зосередилися на продукції для туристів. Виготовляємо годинники з матеріалів, які є напохваті, — це і дерево, і скляні деталі, і механізми від годинників, які віддали клієнти. А виробники шкіряних виробів постачають нам ремінці, виготовлені із залишків шкіри».

Корпуси наручних годинників переважно дерев’яні.

[працівник фабрики]:

«Ми використовуємо місцеві породи дерева, такі як гібіскус високий, махагоні та кагуайран. Ми використовуємо навіть кокос. Тож наша компанія випускає чисто кубинський продукт».

1960 року США наклали на Кубу санкції. Причиною стала незаконна конфіскація майна американських громадян і корпорацій. За два роки санкції посилили до майже повного ембарго.

Багато товарів Куба імпортувала з Радянського Союзу. Після його розпаду 91-го року прилавки кубинських магазинів майже спорожніли. Тож тепер попит на годинники великий.

Компанія Ернесто постачає продукцію в магазини та готелі Гавани. Причому замовлень так багато, що четверо працівників ледь справляються.

14. Австралійці садять дерева, щоб урятувати рідкісних коал

«Зелені коридори» для коал

Бангало, Австралія

«Зелені коридори» створюють австралійці в лісах Нового Південного Уельсу, які постраждали від пожеж і вирубування. Захисники природи з організації Bangalow Koalas садять дерева біля річок на північному сході штату.

Відновлювати ліси треба, щоб коали та багато інших рідкісних тварин знову мали вдосталь місця для життя.

Природозахисникам допомагають волонтери.

[Лінда Спарроу, голова організації Bangalow Koalas]:

«Люди зв’язуються з нами, і ми перевіряємо, чи підходить місцевість: чи мешкають там коали, чи є вони поблизу. Потім ми обираємо найважливіше місце».

Лінді Стекер садить дерева вже кілька років.

[волонтерка]:

«Це ліпше за медитацію, ліпше за йогу. І це заняття не тільки дає змогу чудово почуватися, а й об’єднує людей, а також інформує їх про проблему».

У лісах Нового Південного Уельсу, крім коал, мешкають опосуми, валабі, цукрові сумчасті летяги та какаду.

Організацію Bangalow Koalas засновано 2019 року. Її працівники посадили вже понад 330 тисяч дерев. За наступний рік планують висадити ще 170 тисяч

15. У Перу знайшли п’ять мумій віком 1000 рокі

1000-річні мумії

Ліма, Перу

П’ять мумій віком 1000 років виявили в Лімі — столиці Перу. Їх знайшли під час розкопок в археологічному комплексі Уака-ла-Флорида.

Останки належать чотирьом дітям та одному дорослому. Трьох дітей було загорнуто в тканину. На думку археологів, померлі жили в епоху цивілізації Ічма. Вона виникла в долині Лурін на південь від сучасної Ліми й поширилася на північ — у долину річки Римак. Ця культура існувала приблизно з 900 по 1450 рік нашої ери.

Археологи також розкопали сходи віком 3500 років. Їх створили за епохи культури Манчай.

[Луїс Такуда, археолог]:

«Уся територія, де ми зараз перебуваємо, була церемоніальним атріумом. Це було важливе релігійне місце. Люди, які жили в епоху цивілізації Ічма, вважали його священним. Тому вони ховали тут померлих».

В археологічному комплексі Уака-ла-Флорида розташовані руїни храму — одного з найстаріших у сучасній Лімі. Його збудували понад 3500 років тому. Загалом у долині річки Римак знайдено 16 давніх храмів.

16. Фестиваль повітряних куль у Мексиці: 200 аеростатів різних форм та кольорів

Фестиваль повітряних куль

Леон, Мексика

Різноколірні аеростати заполонили небо над Центральною Мексикою. Тут проходить 21-й Міжнародний фестиваль повітряних куль.

Літали чотири дні в штаті Гуанахуато над містом Леон. За цей час підіймалося та опускалося близько 200 різних куль. Учасники приїхали із 23 країн.

[Хав’єр Рамірес, представник організаторів]:

«Я був на інших фестивалях в Альбукерке та інших частинах світу, але фестиваль тут для нас дуже мексиканський. Тому його люблять люди, які приїжджають з-за кордону. Думаю, саме це робить Міжнародний фестиваль повітряних куль у Мексиці особливим».

Деякі кулі — незвичайної форми. Тут є схожі на єдинорогів, динозаврів та популярних персонажів, таких як Губка Боб.

[Валдемір Тавейру, учасник із Бразилії]:

«Нинішній день був ідеальним. Було не спекотно, тому ми могли літати. Дув дуже гарний вітер, і ми почувалися впевнено».

Цей фестиваль присвятили першому в країні польоту на повітряній кулі. Він відбувся 1842 року. Тоді аеростат пролетів зі штату Гуанахуато до Ріо-Верде.

17. Яка вілла в Кенії варта британського короля?

«Королівська» вілла

Кенія

Ця вілла в Кенії стоїть біля узбережжя Індійського океану. Вона відома тим, що в ній зупинявся король Чарльз III і королева Камілла під час недавнього візиту до країни.

З портового міста Момбаса сюди можна доїхати за пів години. Віллу з п’ятьма спальнями та ванними кімнатами 2 листопада заполонили палацові працівники, які чекали на прибуття британської монаршої сім’ї.

Віллу спроєктував та побудував у 2016 році нідерландський дизайнер із Кенії Ервін Оверкамп. Це ультрасучасний сімейний будинок у скандинавському стилі. Він стоїть на зеленій ділянці площею 750 квадратних метрів.

Саму віллу прикривають високі дерева. З терас видно чудовий краєвид на захід сонця.

[Ервін Оверкамп, дизайнер]:

«Я думаю, вони обрали це місце через його безпеку, конфіденційність та природу».

Король Чарльз III та королева Камілла прибули сюди під зливою після зустрічей та заходів у Момбасі.

Ніч вони провели у верхньому північному крилі будинку, у куленепробивній спальні. У номері є балкон, звідки видно гірський пейзаж і басейн унизу.

[Ервін Оверкамп, дизайнер]:

«Я думаю, що ми справді можемо приймати тут членів королівської родини, і в нас є всі зручності: фантастична спальня нагорі, яка повністю куленепробивна. Так, я думаю, ми задовольняємо їхні потреби».

Монарша сім’я провела тут менш як добу. Дизайнер каже, що найбільше король та королева хвалили екологічність вілли.

[Ервін Оверкамп, дизайнер]:

«Його Величність похвалив мене за те, наскільки красивою була архітектура, а також за екологічність, оскільки цей будинок працює виключно на сонячній енергії, абсолютно весь. Це його дуже вразило».

Зараз будинок належить спадкоємцям покійного кенійського бізнес-магната Кріса Кірубі.

18. Старовинний десерт: як грузини готують чурчхелу

Традиційна чурчхела

Грузія

Виноград у Грузії вже зібрали, але це ще не кінець. Багато виноградарів за традицією роблять чурчхелу. Це давній грузинський смаколик. Його рецепт не змінюється віками.

Це десерт із горіхами, нанизаними на нитку й укритими солодкою масою, яку готують на основі виноградного соку. Сік варять у кілька етапів, поки не загусне. Потім додають борошно — пшеничне або кукурудзяне — і знову варять. В отриману масу занурюють начинку. Вона буває різною — з волоських горіхів, мигдалю чи фундука.

Після цього чурчхелу два-три тижні сушать на сонці. Потім її треба два-три місяці потримати в прохолодному приміщенні. З часом у продукту з’являються шоколадні нотки.

Сотні років тому грузинські воїни брали чурчхелу в походи, бо вона добре втамовує голод і довго зберігається.

[Георгій Пірадашвілі, виноградар]:

«Вона заряджає енергією. Чурчхелу можна порівняти зі “снікерсом” чи з “марсом”. Багато мисливців та мандрівників беруть її із собою, бо вона поживна й займає мало місця».

Чурчхелу, звісно, люблять і діти. У Тбілісі її продають трохи менш як по долару за штуку.

[жителька Тбілісі]:

«Я купила це для племінника. Мені теж до вподоби цей грузинський смаколик. Зазвичай купую його на Новий рік. Але зараз не змогла втриматись і проминути таку можливість».

Туристи теж не проходять повз.

[турист з Аргентини]:

«Спочатку мені не дуже сподобалося. Смак мені здався дивним. Але щобільше я куштував, то приємнішим він ставав».

Заведено вважати, що чурчхелу робили ще тисячі років тому в давньогрузинському царстві Діауха. Цей десерт готують також у Вірменії та Азербайджані. Схожа смакота під назвою горіхова ковбаса продається і в Туреччині.

19. Стілець з автографом Преслі та багато іншого: що виставлять на аукціон речей зірок у США

Аукціон речей зірок

США

Цей стілець з автографом Елвіса Преслі вперше виставляють на аукціон. Як уважають, на ньому співак сидів під час таємної відпустки в 1959 році, за два тижні до того, як зустрів Прісциллу Преслі.

[Бріджитт Круз, засновниця аукціонного дому]:

«Вони часто сиділи на літній терасі бару. Й Елвіс завжди сидів на одному й тому ж стільці. Тож через два тижні він підписав цей стілець».

На торги виставлять й інші речі Преслі. Серед них дві каблучки, які колись належали музикантові.

[Бріджитт Круз, засновниця аукціонного дому]:

«Цю подаровано його секретарці Пет Вест, дружині члена мемфіської мафії Реда Веста. А ця особлива каблучка була фактично останнім подарунком, який Елвіс зробив своєму батькові. Її прикрашено опроміненим жовтим діамантом вагою майже три карати, який, на думку Елвіса, мав зберегти батькові добре здоров’я».

Зі слів засновниці аукціонного дому, лоти стануть гарним вкладенням.

[Бріджитт Круз, засновниця аукціонного дому]:

«Насправді інвестиції в Елвіса, як відомо, перевершують фондовий ринок ось уже 25 років поспіль».

Це буде найбільший розпродаж пам’ятних речей знаменитостей, який будь-коли проводив аукціонний дім. З молотка піде понад 400 предметів.

Серед лотів особисті речі, рекламні матеріали та плакати. Серед них плакат із шоу знаменитого британського гітариста Джеффа Бека.

Також виставлять речі сучасних попзірок: вбрання Бейонсе, куртку від Еда Ширана та рукавички, замовлені репером Offset.

Продажі розпочнуться 2 грудня в Лос-Анджелесі штату Каліфорнія, а також в Орландо штату Флорида.

20. Різдвяна ілюмінація прикрасила Єлисейські поля в Парижі

Ілюмінація до Різдва

Париж, Франція

Мер Парижа Анн Ідальго та французький актор Жиль Лелуш запалили святкову ілюмінацію на Єлисейських полях. Тисячі вогнів освітили 400 дерев на головній вулиці французької столиці, і тепер листя на них здається золотим.

[туристка з Іспанії]:

«Чудово бачити різдвяні вогні, що горять усюди. А тепер вони спалахнули й на Єлисейських полях. Це фантастика».

[турист із Бразилії]:

«Адже Париж — місто вогнів, правда? І тепер, коли Єлисейські поля освітлені, це підкреслює красу міста. Я радий бути тут разом із дружиною, яка дуже щаслива і схвильована церемонією ввімкнення різдвяної ілюмінації».

Різдво наближається, і весь Париж поступово причепурюється до свята.

Ілюмінація на Єлисейських полях сяятиме до 7 січня. Гірлянди горітимуть щодня з п’ятої вечора й до півночі. А на Різдво та Новий рік вони світитимуться всю ніч.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: