29.01.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 26 листопада по 1 грудня)

Огляд світових подій (з 26 листопада по 1 грудня)

1. Тимчасове перемир'я між Ізраїлем та ХАМАСом завершилося Перемир'я завершилося Ізраїль Тимчасове перемир'я між Ізраїлем і..

Дата завантаження: 2024-04-29

video

1. Тимчасове перемир’я між Ізраїлем та ХАМАСом завершилося

Перемир’я завершилося

Ізраїль

Тимчасове перемир’я між Ізраїлем і ХАМАСом закінчилося о 7 годині ранку в п’ятницю. Жодна зі сторін не оголосила про його продовження.

За годину до закінчення перемир’я Ізраїль заявив, що перехопив ракету, випущену із Сектора Гази. А пов’язані з ХАМАСом медіа повідомили про вибухи та стрілянину в палестинському анклаві.

Ізраїльські військовики 1 грудня заявили, що відновили бойові дії проти ХАМАСу в Секторі Гази, і звинуватили палестинське угруповання в порушенні умов перемир’я та обстрілі ізраїльської території.

У четвер, на сьомий день тимчасового припинення вогню, ХАМАС звільнив ще вісьмох ізраїльських заручників. Угоду про це уклали в останню хвилину. Ізраїль у відповідь передав 30 палестинських в’язнів.

До цього впродовж шести днів припинення вогню ХАМАС щодня звільняв групу заручників. Серед них були як ізраїльтяни, так і громадяни інших держав. За це Ізраїль щоразу передавав більш як по 30 палестинських в’язнів — підлітків і жінок.

У четвер у Єрусалимі зчинилася стрілянина. Двоє бойовиків ХАМАСу відкрили вогонь по людях на зупинці. Як наслідок, троє людей загинуло, ще кількох було поранено. Одного нападника застрелили, другого поранили.

Збройне крило ХАМАСу, яке присягнулося знищити Ізраїль, узяло на себе відповідальність за напад, назвавши його «героїчним». Як повідомляють, напад скоїли брати, які раніше були у в’язниці в Ізраїлі.

Тимчасове перемир’я дало змогу не лише обміняти заручників, а й доставити до Гази необхідну гуманітарну допомогу. Там сотні тисяч людей живуть у тимчасових притулках і потерпають від нестачі води, їжі та ліків.

2. Столтенберг: Україна ближча до НАТО, ніж будь-коли

Засідання Україна ― НАТО

Брюссель, Бельгія

29 листопада в Брюсселі пройшло перше в історії засідання Ради Україна — НАТО на рівні міністрів закордонних справ.

На ньому було затверджено річну програму, спрямовану на підготовку України до членства в Альянсі. Про це заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час пресконференції в Брюсселі.

[Єнс Столтенберг, Генеральний секретар НАТО]:

«Україна ближча до НАТО, ніж будь-коли. Ми й далі підтримуватимемо її на шляху до членства. І ми й далі будемо підтримувати боротьбу України за свободу».

За словами Столтенберга робоча програма на наступний рік включає енергетичну безпеку, інновації та взаємосумісність. Її мета — допомогти Україні перейти від обладнання радянських часів до стандартів НАТО.

Водночас держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що серед союзників по НАТО «немає відчуття втоми», коли мова йде про допомогу Україні.

[Ентоні Блінкен, держсекретар США]:

«Дехто сумнівається, чи справді Сполучені Штати та інші союзники по НАТО підтримуватимуть Україну, коли ми вступаємо в другу зиму жорстокості Путіна. Але відповідь сьогодні тут, у НАТО, чітка й непохитна. Ми повинні й будемо підтримувати Україну».

А міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон відзначив досягнення України в боротьбі з російською агресією.

[Девід Кемерон, міністр закордонних справ Великої Британії]:

«Українці відтіснили російський флот на Чорному морі, вони відкрили судноплавний шлях для експорту, їхня економіка зростає. І, звичайно, вони стукають у двері як НАТО, так і ЄС, і дістають дуже теплу відповідь».

Також він додав, що потрібні «конкретні кроки», щоб допомогти Україні боротися з російською агресією.

У підсумковій заяві учасників засідання йдеться, що НАТО також розроблятиме нові проєкти з гуманітарного розмінування, медичної реабілітації поранених українських військовослужбовців і розвитку оборонно-промислового потенціалу України.

3. Конгрес Аргентини офіційно проголосив Хав’єра Мілея президентом

Мілея проголосили президентом

Буенос-Айрес, Аргентина

Національний конгрес Аргентини офіційно проголосив Хав’єра Мілея президентом країни. Посаду віцепрезидента обійме Вікторія Вільярруель. Обидва політики перемогли в другому турі загальних виборів, що відбувся 19 листопада. За Мілея віддали майже 56 % голосів.

Рішення парламенту оголошує попередній президент Крістіна Фернандес де Кіршнер. У залі присутні 257 депутатів та 72 сенатори. Ця формальність передує інавгурації новообраного голови держави. Мілей присягне 10 грудня. Він стане першим у світовій історії президентом-лібертаріанцем.

На новій посаді Мілею доведеться стримати зростання інфляції, що сягає майже 150 %, відновити виснажені валютні резерви, розв’язати проблему бідності, яка перевищує 40 %, і налагодити політичні й торговельні зв’язки з іншими країнами.

Хав’єр Мілей — економіст і підприємець. Він уважає Аргентину «податковим пеклом». Політик хоче змінити національну валюту на долар США, закрити центробанк, зменшити бюджетні витрати та провести скорочення в міністерствах. Мілея за його політичні та економічні погляди називають «мінітрампом».

Новообраний президент оголосив, що вже обрав нового міністра економіки. Ним стане Луїс Капуто — ексміністр фінансів і колишній голова Центробанку Аргентини. Він відомий як прагматик і грамотний експерт із ринку.

На загальних виборах в Аргентині також обрали членів конгресу та губернаторів провінцій.

4. Діти із загадковою пневмонією заповнюють китайські лікарні

Загадкова пневмонія

ВООЗ звернулася до Китаю

Всесвітня організація охорони здоров’я офіційно запросила в Китаю докладну інформацію про зростання кількості випадків захворювання дітей на невідому пневмонію. У китайських лікарнях низки провінцій чимало малечі із запаленням легень. Часто — у важкій формі.

Свідки кажуть, що місць у стаціонарі доводиться чекати кілька днів. Лікарів теж бракує.

Національна комісія охорони здоров’я Китаю також підтвердила, що в країні більшає пацієнтів із респіраторними захворюваннями. Водночас зростає побоювання, що це може бути пов’язано з COVID-19.

У ВООЗ кажуть, що причиною епідемії пневмонії частково могло стати скасування жорстких антикоронавірусних обмежень та наближення зими, через що активніше поширюється грип, респіраторно-синцитіальний вірус, COVID-19 та мікоплазмова пневмонія. Остання — це поширена бактеріальна інфекція, яка зазвичай вражає дітей молодшого віку.

ВООЗ також оголосила, що запросила через механізм міжнародних медико-санітарних правил додаткову епідеміологічну та клінічну інформацію і лабораторні результати зареєстрованих спалахів серед дітей.

Цей зимовий сезон буде для Китаю першим після зняття суворих обмежень, пов’язаних із COVID-19.

5. Їх урятували: в Індії з обваленого тунелю нарешті визволили понад 40 будівельників

Будівельників урятували

Індія

17 днів у пастці під землею, і ось, нарешті, ці будівельники виходять на поверхню.

В індійському штаті Уттаракханд у Гімалаях урятували 41 людину з тунелю, що нині прокладають.

Робітників зустріли з почестями. Їх також вітають чиновники.

Тунель обвалився 12 листопада. Водночас усередині робітники були в безпеці — прокладеною вузькою трубою їм доставляли кисень, їжу та предмети першої потреби. Вони також мали місце для життєдіяльності — близько двох кілометрів завдовжки й понад вісім метрів заввишки. Однак таке тривале перебування в замкнутому просторі з розрідженим повітрям усе ж могло сильно вдарити по здоров’ю.

За попередніми даними, усі врятовані в гарному стані. Але їх обіцяють обстежити.

[Пушкар Сінгх Дхамі, головний міністр штату Уттаракханд]:

«Усі вони були в різних умовах, тому ми діятимемо за інструкціями лікарів. Перед тим, як ми відправимо їх додому, вони будуть під медичним наглядом».

У рятувальній операції брало участь понад сто осіб. Спочатку прокладали крізь завали трубу. Але бури зламалися, й останній етап виконували вручну. Для цього звернулися до так званих «шахтарів-щурів». Це люди, які вміють рити тунелі в дуже вузьких просторах. Вони зазвичай працюють на вугільних шахтах.

Таким чином удалося прокласти трубу діаметром коло 90 сантиметрів і заблокованих робітників витягли на колісних ношах. Щоб евакуювати всіх, знадобилося близько години.

Через два тижні очікування родичі будівельників нарешті полегшено видихнули.

[Чудхраан, мати врятованого будівельника]:

«Дівалі ми святкуємо зараз. У день Дівалі я довідалася, що мій син під завалами. Тоді нам було не до свята, і ми не запалювали ламп і не промовляли молитов. А сьогодні ми святкуємо».

Цей тунель — частина автомагістралі вартістю 1,5 мільярда доларів і протяжністю понад 800 кілометрів. Її прокладають, щоб сполучити чотири місця індуїстського паломництва.

Що стало причиною обвалу, не повідомляють. У цьому гірському районі висока ймовірність виникнення зсувів, повеней та землетрусів.

6. Церква в Мехіко перетворилася на перевалковий пункт для мігрантів

Церква стала табором

Мехіко, Мексика

Одна зі старовинних церков Мехіко опинилася в епіцентрі міграційної кризи. Тисячі мігрантів використовують її як перевалковий пункт на шляху на північ, до США.

На території церкви Богоматері Самотності розмістилося наметове містечко. Місцеві жителі — вихідці з різних країн Латинської Америки, переважно з Венесуели та з Гаїті.

Удень у церкві XVII століття, збудованій за часів конкістадорів, збираються парафіяни. А вночі до неї заходить до 1300 мігрантів, щоби пережити чергову ніч.

[Беніто Хав’єр, служитель церкви]:

«Ми брали до 1300 мігрантів. Завжди по різному. Нині 600–700 осіб. Але в деякі дні їх більше».

Прогулянка наметовим містечком дає уявлення про те, у яких умовах живуть люди. Маленькі діти граються на землі біля відкритого вогню, на якому готують їжу. Тут же мігранти миються та стрижуться.

Деякі з цих людей чекають на прийом у посольстві США. Сподіваються дістати легальний дозвіл на в’їзд.

[Девід Родрігес, мігрант із Венесуели]:

«Ми чекали три місяці. Живемо в поганих умовах. 20 осіб в одній кімнаті, жодної приватності. Води немає, усюди щури. Жахливо. Скрізь сморід».

Мігрантський табір виник два місяці тому. Багато мігрантів каже, що їх пограбували, деякі розповідають про напади.

[Соранджель Фермін, мігрантка з Венесуели]:

«Процес дуже довгий. Ми тут уже три місяці. Реєструємось у додатку. Але на зустріч потрапити складно. Ми потерпаємо від дощу, різних проблем: дітей викрадають, жінок гвалтують. Це дикі джунглі».

Церква розташована за кілька хвилин їзди від центру міста.

7. Літак Річарда Бренсона пролетів із Лондона до Нью-Йорка на екологічному пальному

Перший екологічний політ

Лондон ― Нью-Йорк

Пасажирський літак Virgin Atlantic, що працює на стовідсотковому екологічно чистому авіаційному пальному, у вівторок здійснив рейс Лондон — Нью-Йорк. Тим самим він показав потенціал низьковуглецевих варіантів, на які припадає лише мала частка паливного балансу галузі.

Рейс виконав літак Virgin Boeing 787 із двигунами Rolls-Royce Trent 1000. Це перший комерційний авіалайнер, який виконав далекомагістральний політ на повністю екологічному пальному.

На борту не було пасажирів чи вантажу. Тільки засновник Virgin мільярдер Річард Бренсон та ще кілька людей. До Лондона літак повернеться, використовуючи звичайне авіаційне пальне.

[Річард Бренсон, засновник Virgin Atlantic]:

«Команда Virgin Atlantic працювала з Rolls-Royce та іншими над виробництвом пального, яке могло б забезпечити політ принаймні від Лондона до Нью-Йорка. Тепер націлилися на переліт із Лондона до Лос-Анджелеса та з Лондона до Токіо. Цей політ був чудовим. Від зльоту до посадки все пройшло абсолютно гладко».

Авіакомпанії роблять ставку на пальне, виготовлене з відходів, щоб зменшити викиди CO₂ до 70 %. Але висока вартість та обмеженість постачання матеріалів, необхідних для виробництва екологічного пального, ускладнюють масштабне виробництво.

[Шай Вейсс, директор Virgin Atlantic]:

«Сировиною цього разу були просто олії, отримані з тваринного жиру або відпрацьованої кулінарної олії. Але це лише перше покоління. Це справді шлях до демонстрації того, як декарбонізувати далекомагістральну авіацію».

Екологічне пальне становить менше ніж одну десяту відсотка всього авіаційного пального. Водночас коштує воно в три-п’ять разів дорожче, ніж звичайне.

Авіацію нелегко декарбонізувати, як порівняти, наприклад, з автомобільним транспортом. Водночас на її частку припадає приблизно 2–3 % викидів вуглецю у світі.

8. Відкрито зоряну систему з шістьма разюче синхронізованими планетами

Ритмічна зоряна система

Відкриття астрономів

Астрономи відкрили шість планет, що обертаються навколо яскравої зірки в ідеальній ритмічній гармонії. Це вже назвали «космічним дивом», яке допоможе пояснити, як виникли зоряні системи в галактиці Чумацький Шлях.

Усі шість планет рухаються подібно до ідеально синхронізованого годинникового механізму.

Найближча до зірки планета робить три оберти на кожні два оберти свого найближчого сусіда. Такий самий механізм діє для наступних планет. Таким чином, коли найближча планета робить шість обертів навколо зірки, найдальша завершує один.

Компактна синхронізована система розташована на відстані 100 світлових років у сузір’ї Волосся Вероніки.

[Грег Браун, старший науковий співробітник Гринвіцької обсерваторії]:

«Це приблизно у 25 разів далі, ніж найближча до нас зоряна система. Якби ми захотіли вирушити до найближчої зоряної системи, використовуючи сучасні технології, це забрало б коло 70 000 років. А ця у 25 разів далі».

Відкриття стало можливим завдяки двом космічним телескопам, що полюють на планети, зокрема телескопу «Тес» НАСА.

Учені вважають, що відкрита система — це «рідкісна копалина», яка практично не змінилася з моменту свого зародження — більш як чотири мільярди років тому.

Водночас центральна зірка може мати більше планет. Шість виявлених приблизно вдвічі-втричі більші за Землю. Їхня щільність ближча до газових гігантів нашої Сонячної системи.

Орбіти варіюються від 9 до 54 днів. Це означає, що вони ближчі до своєї зірки, ніж Венера до Сонця, тому надзвичайно гарячі. Щоб визначити склад їхніх атмосфер, потрібні додаткові дослідження.

Варто зазначити, що жодна з планет не перебуває в так званій населеній зоні. Тобто ймовірність існування життя, принаймні у тому вигляді, у якому ми його знаємо, дуже мала чи взагалі відсутня.

9. Єменці через посуху будують резервуари для збирання дощової води

Водна криза

Ємен

Ємен — одна з країн світу, де найбільше бракує води. Для 10-річного Алі це означає щодня їздити на віслюку по воду до криниці.

Регіон, у якому він живе, дуже постраждав від посухи.

Мама хлопчика каже, що вода, яку він привозить, закінчується за день. Тому розпорядок дня сина дуже щільний.

[Аїша Аль-Харазі, мама Алі]:

«Він прокидається, умивається, виводить овець пастися, потім повертає овець і йде до школи. Прийшовши зі школи, іде по воду для нас. Потім обідає, відводить овець на гору пастися й повертається з вівцями на заході сонця».

Крім криниць, люди почали вдаватися й до традиційних методів збирання дощової води.

У цьому районі, що приблизно за 40 кілометрів від столиці, створили мініводозбірник. Від нього залежить коло 10 тисяч людей, а ще худоба.

[Мухаммад Хусейн, місцевий житель]:

«Усі ферми до кінця долини дістають користь від цієї греблі, усі на відстані пострілу мають користь. Від неї виграють усі, навіть велика рогата худоба та вівці, яких тут орієнтовно 10 000».

За даними ООН, близько 14 із половиною мільйонів осіб у Ємені не має доступу до чистої питної води та каналізації.

Саме тому в усій країні будують такі водозбірники.

Менеджер цього проєкту зазначає, що в гірському регіоні люди не можуть покладатися на підземні води.

[Ях’я Тахір, менеджер проєкту]:

«У цьому селі немає ґрунтових вод, які б годилися для пиття. Ми дослідили місцевість, щоби побудувати цей ставок, який збирає для них дощову воду».

Утім, науковці зазначають, що навіть такі проєкти не зарадять проблемі кардинально. Вони кажуть, що посухи та зростання кількості населення дедалі більше тиснутимуть на водну систему Ємену.

10. Мільйонам тонн старих покришок у Чилі знайшли застосування

Перероблення покришок

Вальпараїсо, Чилі

Чилійська компанія знайшла спосіб, як переробляти старі автомобільні шини. Їх використовують у виробництві акумуляторів для електромобілів.

Щорічно у світі на звалищах опиняється коло 32 мільйонів тонн покришок. Їх вистачило б, щоби повністю вкрити Вашингтон, площа якого — приблизно 200 квадратних кілометрів.

Фахівці вважають, що з переходом на електромобілі, які важчі через акумулятори, кількість старих шин зростатиме.

Одна енергетична чилійська компанія завдяки новій технології вирішує проблему перероблення відпрацьованих покришок. Їх у світі зібралося вже понад мільярд.

[Бернардіта Діас, гендиректор і співзасновниця компанії]:

«Наш процес інноваційний насамперед тому, що ми розв’язуємо дві проблеми. Перша — це остаточна утилізація шин, а друга — попит, який виникає на матеріали для електромобілів».

Процес містить перероблення «сажі», яку отримують із шин шляхом піролізу. З неї роблять графітовий твердий вуглець акумуляторного класу. Це важливий компонент літій-іонних батарей.

[Бернардіта Діас, гендиректор і співзасновниця компанії]:

«Під час піролізу отримують три побічні продукти. Один із них — піролітична олія, другий — сталь, а третій — технічний вуглець. Цей технічний вуглець не має виходу на ринок. І що ми зробили? Ми перетворили відходи покришок на графітовий матеріал для використання в батареях для електромобілів».

Попри те, що у світі почали активніше переробляти відходи, старих шин на звалищах стає дедалі більше.

[Бернардіта Діас, гендиректор і співзасновниця компанії]:

«Наш продукт можна буде застосовувати не тільки для літій-іонних батарей, але й для натрієвих, які використовують у наступному поколінні електромобілів».

У компанії кажуть, що в неї з’явилися потенційні інвестори, які бажають вивести процес на промисловий рівень.

11. Борошно з бананів: як на Кубі справляються з дефіцитом

Борошно з юки та бананів

Гавана, Куба

На невеликій фермі в передмісті Гавани виробляють безглютенове борошно з бананів, кокосів та юки. Місцеві продукти стали альтернативою дорогому імпорту, а також відповіддю на нестачу харчових продуктів.

[Габріель Перес, засновник і власник компанії ― виробника борошна]:

«Для виробництва нашої продукції ми використовуємо лише органічну сировину. У ній немає агресивних хімікатів, і вона не генетично модифікована. Також усе, що ми робимо, має бути корисним. Це борошно не містить глютену. Воно корисне для людей, які хворіють на гіпертонію чи діабет».

38-річний підприємець Габріель Перес продав будинок і бізнес, щоб почати фермерувати. Його ділянка розташована на околицях Гавани. Заснована ним компанія сушить і перемелює юку, рис, банани та кокоси на органічне борошно.

[Ноелія Гонсалес, мама Габріеля й працівниця компанії ― виробника борошна]:

«Думаю, це дуже важливо й необхідно, бо люди почали харчуватися менш екологічно, звертаючи увагу на кількість, а не на якість. Ми забули традицію споживання екологічно чистих продуктів, забули про здорове харчування та про приготування домашньої їжі, вирощування сировини».

Більшу частину харчів Куба імпортує. Але цього недостатньо. В умовах економічної кризи полиці місцевих магазинів спорожніли. Знайти навіть основні товари дуже складно.

Габріель Перес уважає, що не можна сподіватися на імпорт, коли на Кубі є банани, кокоси, юка та інші рослини.

[Габріель Перес, засновник і власник компанії ― виробника борошна]:

«Коли починаєш заглиблюватися в суть, знаходиш безліч харчів, які не використовують, продуктів, які гниють або пропадають. Тож треба провести інвентаризацію того, що маємо».

Фермер зміг відкрити свій бізнес після того, як у 2021 році влада соціалістичного острова зняла заборону на діяльність приватних компаній. Заборона діяла після революції впродовж 62 років.

12. Проїзд у метро Парижа подорожчає на час Олімпіади

Проїзд у метро подорожчає

Париж, Франція

На час проведення Олімпійських ігор — 2024 подорожчає проїзд у паризькому метро. Причому майже вдвічі.

Влада каже, що такі заходи цілком виправдані — у Парижі триває величезна підготовча робота з розширення транспортних послуг. Обіцяють, що до всіх олімпійських об’єктів можна буде дістатися громадським транспортом, що безпрецедентно.

Зараз чиновники тестують нову гілку метро. Вона сполучає передмістя Сен-Дені, яке на півночі, з аеропортом «Орлі», що на півдні.

[Клеман Бон, міністр транспорту Франції]:

«Люди працюють удень і вночі без вихідних, щоб упоратися з неймовірним завданням — провести перші Ігри, до об’єктів яких на 100 % можна буде дістатися громадським транспортом. Такого ще не було, ні в Лондоні, ні в інших містах. Ми робимо цю величезну роботу, і в нас лишилося трохи більше ніж 200 днів».

Отже, у період із 20 липня по 8 вересня наступного року проїзд на метро в один кінець коштуватиме 4 євро, тоді як зараз — 2 євро 10 центів. Проїзний на місяць нині коштує трохи більше ніж 84 євро.

Але самих парижан подорожчання не зачепить.

[Валері Пекресс, голова регіональної ради Іль-де-Франс]:

«Я обіцяла жителям Паризького регіону, що додаткові витрати на громадський транспорт під час Олімпіади ляжуть на туристів. Тому ті, хто має проїзний, не постраждають від підвищення тарифів. Ми радимо жителям купити проїзний до 20 липня».

Олімпійські ігри проходитимуть із 26 липня по 11 серпня, а Паралімпійські — з 28 серпня по 8 вересня. Як очікують, Париж відвідає понад 10 мільйонів гостей.

13. Підводна терапія: людям із травмами головного чи спинного мозку пропонують піти під воду

Підводна терапія

Австралія

Це не звичайне тренування.

[Даміан Джеймісон, учасник терапії]:

«Мені подобається займатися з гантелями й робити хороші, відповідні та прості вправи».

2009 року австралієць Даміан травмувався на роботі.

[Даміан Джеймісон, учасник терапії]:

«Я переніс п’ять операцій на спині, кілька операцій на інших частинах тіла. Загалом їх було 40. Іноді я просто не бачив світла в кінці тунелю. Було дуже важко».

Рік тому Даміан вирішив спробувати підводну терапію. Для цього треба надягати спорядження й виконувати вправи під водою.

[Даміан Джеймісон, учасник терапії]:

«Почуваюся ліпше. Більше енергії, краще харчуюся, краще сплю».

Як показують дослідження, заняття під водою дуже корисні для людей із травмами головного чи спинного мозку.

Є багато неофіційних свідчень, що підводна терапія працює. Тепер дослідники хочуть довести її ефективність із наукового погляду.

[Кейд Девісон, провідний дослідник]:

«Ми вважаємо, що коли людина опиняється під водою, мозок і тіло починають взаємодіяти по-іншому».

Є і противники цього методу.

[Лілі Коен, член Асоціації фізіотерапевтів Австралії]:

«Занурення корисне для багатьох із цих пацієнтів. Але не обов’язково йти під воду з головою».

Водночас компанія з Аделаїди, яка проводить підводну терапію, каже, що понад 10 000 сеансів пройшли без жодних проблем.

Зараз такий вид відновлення пропонують у всій Австралії та Новій Зеландії. Результати досліджень мають з’явитися за два-три роки.

14. Тільки руки та майстерність: на Гаваях звели унікальний храм із білого граніту

Унікальний храм

Капаа, США

Серед пишної зелені в оточенні гір ховається незвичайний храм. Він індуїстський, але збудували його на гавайському острові Кауаї. Храм повністю кам’яний — із білого граніту. Це перша така будівля в Західній півкулі.

Унікально й те, що храм зводили, не використовуючи електричних інструментів. Тобто всю роботу виконано вручну. Будівництво почалося 33 роки тому.

[Парамачар’я Садашиванатха Паланісвамі, чернець]:

«У нас виникли проблеми. В Індії треба було знайти фахівців, бо одна з вимог нашого гуру — храм має бути побудований без використання сучасних інструментів. Дозволено було застосовувати лише навички тисячолітньої давності».

Спершу в Індії вирізали 4000 гранітних блоків. Далі їх доставили на гавайський острів. Тут обробляли маленькими молотками та зубилами 70-ти видів. Майстри створили багато унікальних елементів: наприклад, так звані музичні стовпи з високими стрижнями, які можуть точно видавати музичні тони, якщо бити молотом. Також будівлю прикрасили кам’яними ланцюгами з вільними ланками.

Храм назвали Ірайван. Тамільською мовою це означає «Той, кому поклоняються».

[Правінкумар Васудева, священнослужитель]:

«В Індії можна було збудувати щось подібне, але цього не зробили. Тут збудувати таке майже неможливо, але це зробили, попри все. Це дивовижно».

При храмі є чоловічий монастир.

[Саньясін Тіллаїнатхасвамі, чернець]:

«Кожен чернець має будиночок у джунглях. Там ми спимо й медитуємо. Уранці прокидаємось і йдемо до головних будівель. Насамперед беремо участь у богослужінні».

На Гавайських островах живе майже мільйон чотириста тисяч осіб, і лише менше ніж відсоток із них — індуїсти. Отже, храм Ірайван переважно розрахований на прочан і туристів з інших штатів США та із-за кордону.

15. У Таїланді влаштували бенкет для макак

Бенкет для мавп

Лопбурі, Таїланд

У мавп тайської провінції Лопбурі сьогодні справжній бенкет. Макак тут тисячі, і для них принесли тарілки зі свіжими фруктами, овочами та десертом. Таке свято приваблює туристів.

[Лі Пін, туристка із Шанхая]:

«Навколо так багато мавп. Я вперше в житті бачу стільки й так близько. Я розумію, що це свято їм влаштовують як нагороду за те, що вони допомагають місцевим жителям підняти економіку. Я думаю, що такий спосіб виразити вдячність місцевій спільноті — це чудово».

Перелазячи через організаторів і туристів, тисячі макак накинулися на улюблені ласощі: дуріани, манго, банани, кавуни, мангостани, апельсини та гуаву. Усе це коштувало приблизно вісім із половиною тисяч доларів.

[Кетті Віллс, туристка зі США]:

«О, вони люблять манго. Це їхній головний продукт».

[Кріс Віллс, турист із США]:

«Я гадаю, банани — це продукт номер два. Зелені гарбузи маленьким мавпочкам начебто не сподобалися, вони залишали їх іншим».

Бенкет щороку організовує місцевий бізнесмен, якому зараз 83 роки. Свято влаштовує вже в 35-те. У Лопбурі стоїть храм X століття Пхра-Пранг-Сем-Йод, а місцеві макаки для туристів — додаткове видовище.

[Онгютх Кітваттананусорн, організатор бенкету]:

«Ми живемо поруч із тваринами. Мавпи мешкають тут дуже давно, з’явилися ще до нас. Ліпше жити з ними, ідучи на компроміси, бо ми залежимо одне від одного. Нам треба туристи. Я розумію, що мавпи завдають неприємностей місцевим жителям, але ми доклали зусиль для стерилізації і забрали частину мавп, щоб зменшити їхню чисельність».

Утім, для деяких туристів макаки, навпаки, відразливий чинник.

[Понгсаторн Кронгламджак, працівник транспортної компанії]:

«Деякі пасажири бояться, що мавпи вкрадуть їхні речі, тому вони не їдуть сюди».

Чисельність макак влада Лопбурі контролює з 2018 року. Зазвичай щороку стерилізують приблизно 400 мавп.

16. Від танків до Барбі: як впливає на іграшки світ, у якому ми живемо

100 років еволюції

Як змінювалися іграшки

На дітей впливає все, особливо іграшки. Майже 100 років тому, наприкінці 20-х років, цей ярмарок іграшок здавався малюкам фантастичним світом зі співочими птахами й ляльками, які можуть плакати.

Що ж розповідають іграшки про нас та світ, у якому ми живемо?

Прагнення дітей бути схожими на дорослих завжди позначалося на світі іграшок. Наприклад, набір для чаювання допомагав уявити себе батьками, а танки переносили на поле бою.

Також популярними були іграшки, які гарчали та мукали, як справжні.

Під час війн діти гралися дерев’яними тваринами й ляльками, які виконували роль охоронців, солдатів та медсестер. Запускали іграшкові винищувачі та гусеничні танки.

А часом найпростіші та найдешевші іграшки ставали світовим трендом. Так сталося з йо-йо.

У 60-тих роках індустрія іграшок пішла на зліт. Ляльки почали рухатися й говорити. З’явилися маріонетки, що виконували складні рухи, а ще пупси, які були дуже схожими на немовлят. Також складними швидкісними трасами мчали автомобілі, мотоцикли та інший транспорт.

Ляльок-солдатів та саперів випускали в повній уніформі та з багатьма додатковими елементами. Серед них зброя та металошукачі. Також з’явилися керовані машини.

У 70-х і 80-х захоплення дітей швидкістю і транспортом не слабшало. У цей період іграшки почали випускати за мотивами нових телесеріалів і фільмів.

Потім почалася ера електронних ігор, які захопили увагу дітей.

Діти також завжди цікавилися роботами. Але останніми роками вони вже буденність. Тепер можна зробити робота самостійно, а потім із ним погратися.

Водночас одна іграшка залишається популярною вже кілька десятиліть. Це Барбі. Їй уже 50 років, але її слава не тьмяніє і нині.

17. Різдвяні та новорічні вогні засяяли в різних містах світу

Різдвяний сезон почався

Святкові ялинки та світлові шоу

Різдвяні та новорічні вогні засяяли в різних містах світу.

Це Лондон. Тут на Риджент-стріт, одній із найжвавіших вулиць британської столиці, оселилися різдвяні янголи. Цю вулицю освітлюють щороку, починаючи з 1954-го. Цього року інсталяція містить 50 янголоподібних «духів Різдва».

Розташована неподалік Карнабі-стріт обрала для своєї ілюмінації космічну тему. Над вулицею висять гігантські сяйні планети й туманності.

А Оксфорд-стріт, найжвавіша торгова вулиця Лондона, прикрашена простим візерунком із тисяч зірок.

Знаменитий магазин іграшок, що на Риджент-стріт, відкрив власний сезон музичним шоу та демонстрацією ялинок у стилі Гаррі Поттера.

У данському Копенгагені різдвяний настрій задає парк розваг «Тіволі». Йому недавно виповнилося 180 років. Для багатьох містян прогулянки його сяйними садами стали святковою традицією. Щоправда, тут не обійшлося без курйозу: вогні різдвяної ялинки не спалахнули вчасно. Але глядачів це лише розвеселило.

Париж відкрив святковий сезон ілюмінацією на Єлисейських полях. За запаленням вогнів спостерігали тисячі туристів та місцевих жителів.

А це Мадрид. Тут запалили дивовижні дванадцять мільйонів світлодіодних лампочок. Церемонію очолив мер іспанської столиці. Над центральною площею Пуерта-дель-Соль, де зібралося 12 000 людей, також запускали феєрверки. Вогні освітлюватимуть центр міста щоночі до 7 січня.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: