03.07.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 29 жовтня по 3 листопада)

Огляд світових подій (з 29 жовтня по 3 листопада)

1. Семеро загиблих: шторм «К'яран» налетів на Європу Шторм «К'яран» країни Європи На Європу налетів шторм..

Дата завантаження: 2024-05-03

video

1. Семеро загиблих: шторм «К’яран» налетів на Європу

Шторм «К’яран»

країни Європи

На Європу налетів шторм «К’яран». Через негоду в різних країнах уже загинуло щонайменше семеро людей.

На цих кадрах — Італія. У Тоскані втратив життя 85-річний чоловік, а у Венето одна людина зникла безвісти.

Про одного загиблого повідомляють і в Іспанії — у Мадриді на тротуар упало дерево. Ще п’ятеро осіб дістали ушкодження. На півночі країни було випущено червоне попередження про небезпеку — на узбережжі Галісії та Кантабрії чекали дев’ятиметрових хвиль. На гірськолижному курорті Ла-Пінілья швидкість вітру сягала 150 кілометрів за годину.

У Франції через негоду загинув водій вантажівки. Машину знесло вітром, і вона врізалась у дерево. Тут швидкість вітру перевищувала 200 кілометрів за годину. У всій країні — понад десять постраждалих.

[Жеральд Дарманен, міністр внутрішніх справ Франції]:

«Тілесні ушкодження дістали 15 осіб, зокрема сім пожежників. 13 500 пожежників працюють у цих складних умовах. Я хотів би їм подякувати».

Про загиблих також повідомляє Бельгія, Нідерланди та Німеччина.

Через сильний вітер і зливи в низці країн зачинено школи та аеропорти. Припинено залізничне та поромне сполучення. Людей також просять не відвідувати прибережні та лісопаркові зони.

2. Сотні іноземців та поранених палестинців змогли залишити Сектор Гази

Евакуація іноземців

Єгипет

Машини швидкої допомоги доставили сотні людей із Гази до Єгипту через контрольно-пропускний пункт «Рафах», що знову відкрився.

Згідно з угодою, досягнутою між Єгиптом, Ізраїлем і ХАМАСом за посередництва Катару, групі іноземців і тяжко поранених палестинців дозволили залишити анклав.

Єгипет підготував польові шпиталі на Синайському півострові.

Як повідомляють, через КПП пройшло коло 500 іноземців. Однак серед них не було нікого з 240 ізраїльських заручників, яких захопили бойовики 7 жовтня.

Через КПП також проїжджають вантажівки з гуманітарною допомогою для жителів Гази. Скільки перехід буде відкритим, поки що невідомо.

Раніше прем’єр-міністр Ізраїлю відмовився робити «гуманітарну паузу» у воєнній операції, до чого закликало багато країн.

За даними міністерства охорони здоров’я Гази, унаслідок авіаударів Ізраїлю було вбито понад 8700 палестинців. Їжі, пального, питної води та медикаментів бракує, а лікарні ледве справляються з лікуванням поранених.

Водночас міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант відвідав війська, що біля кордону із Сектором Гази. З його слів, наземна операція ЦАГАЛу всередині анклаву проходить успішно. Армія бореться з бойовиками ХАМАСу, які збудували лабіринт із тунелів.

За даними ізраїльського уряду, під час атаки 7 жовтня було вбито коло 1100 мирних ізраїльтян та 300 військовиків. Ще 240 людей бойовики взяли в заручники й відвезли до Сектора Гази. Одна з цілей наземної операції — їх звільнити.

3. Караван із кількох тисяч мігрантів іде до кордону США

Караван мігрантів іде до США

Тапачула, Мексика

Караван мігрантів вирушив із Тапачули, що на південному сході Мексики, у бік США. Влада повідомляє, що місто залишило 3500 осіб. Активісти називають кількість у 5000. У каравані венесуельці, кубинці та вихідці з країн Центральної Америки.

Мігранти кажуть, що втомилися чекати на транзитні візи. У людей закінчуються гроші, але на роботу влаштуватися не можна. Звинувачують у цій ситуації Мексиканську комісію з допомоги біженцям.

[Хорхе, мігрант із Гондурасу]:

«Ми чекаємо вже понад два місяці, але нам брешуть і не хочуть видавати документи, а ми не маємо за що їсти. Треба надто великі ресурси, тому ми мусимо йти пішки (до кордону зі США)».

[Іринео Мухіка, активіст]:

«Вони ігнорують проблему, і мігранти змушені залишатися в цих місцях, де ми бачили багато смертей або через нещасні випадки, або через викрадення людей. Організована злочинність захоплює Чіапас, і насильство всюди. Ми намагаємося врятувати людей, тож сформували такий караван».

Тим часом у Комісії з допомоги біженцям пояснили, що піклуються про тих, хто втікає через ризик переслідування. Організація не має видавати транзитні візи.

Цей караван став одним із найбільших із торішнього червня. Водночас останніми тижнями на кордоні Мексики й США зібралося коло десяти тисяч мігрантів.

Сполучені Штати Америки не справляються з дедалі більшою кількістю охочих перейти кордон. Багато мігрантів перетинають небезпечний проміжок між Колумбією та Панамою. За перші вісім місяців через нього пройшло 420 тисяч вихідців із країн Південної Америки. Це рекордна кількість.

4. Пакистан оголосив, що вижене всіх нелегальних афганських біженців

Вислання афганських біженців

Пакистан

31-річна афганка Маджида народилася в Пакистані й живе в Карачі з чоловіком та шістьма дітьми. Але тепер чоловік з острахом виходить із дому, бо боїться арешту. Уряд Пакистану оголосив, що всі нелегали з Афганістану мають повернутися назад. Термін спливає за кілька днів. Після цього людей обіцяють депортувати.

І хоча сім’я Маджиди має документи на тимчасове перебування, її родичів уже кілька разів затримували.

[Маджида Азізуллах, афганка, яка живе в Пакистані]:

«Мій чоловік надто боїться виходити з дому. Кілька днів тому я захворіла. На ринку біля дому потрібних ліків не було, але він не пішов їх шукати».

У Пакистані мешкає коло чотирьох мільйонів афганських біженців. Приблизно в мільйона 700 тисяч немає документів. Усі вони мають виїхати. Щоправда, дехто на батьківщині предків ще ніколи не був.

[Мухаммад Рахім, нелегальний афганський біженець]:

«Якби не було наказу, я б ніколи туди не поїхав, бо не знаю місцевої мови. Ми не звикли жити з тими людьми. Усе моє життя пройшло тут. Я тут народився, тут виросли мої діти».

Перша хвиля афганських біженців прибула до Пакистану з початком Афганської війни в 1979 році. Нещодавно ринув новий потік, бо владу в Афганістані захопило угруповання «Талібан».

З кінця вересня до кінця жовтня вже коло 60 тисяч афганців повернулося на батьківщину. Багато хто вважає за краще зробити це самостійно, бо за депортації проблем буде більше.

Афганцям з офіційними документами й дозволом на роботу можна залишитися. Водночас пакистанська влада обіцяє карати всіх, хто спробує купити підробні документи.

Пакистан оголосив про вислання афганців, звинувативши їх в організуванні вибухів, які вчинили терористи-смертники цього року. Ісламабад також звинуватив їх у контрабанді.

Країні бракує грошей, і вона переживає рекордну інфляцію, утілюючи в життя жорстку програму допомоги Міжнародного валютного фонду.

Влада каже, що нелегальні мігранти десятиліттями виснажували ресурси країни.

5. У Словаччині патрулюють кордон з Угорщиною, щоб стримати мігрантів

Боротьба з нелегальною міграцією

Словаччина ― Іспанія

ЄС і далі протистоїть нелегальній міграції. Так, у Словаччині почали патрулювати весь кордон з Угорщиною. Останніми місяцями звідти проникає дедалі більше шукачів кращого життя. Патрулює, зокрема, поліція та армія.

На колишній прикордонний пункт, що біля угорського міста Райка, прибув новий прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо. Він зустрівся з офіційними особами й ознайомився із прикордонною системою контролю.

[Роберт Фіцо, прем’єр-міністр Словаччини]:

«Це спеціальна техніка, за допомогою якої можна виявити людей навіть уночі на відстані кількох кілометрів. Тому вздовж усього кордону (з Угорщиною) ми демонструємо всі наші можливості, зокрема безпілотники, автомобілі, собак і навіть коней. Це дасть усім зрозуміти, передусім нелегальним перевізникам та організаторам незаконної міграції, що Словаччина готова захищати свою територію».

Для мігрантів Словаччина — транзитна країна. Спочатку вони потрапляють до Румунії чи Угорщини, а потім через Словаччину рухаються до Австрії.

У 2015 році Угорщина звела огорожу на зовнішньому кордоні, але мігрантам із Близького Сходу, як і раніше, вдається потрапити до Європи.

Тим часом уживає заходів і влада Іспанії. Виконувач обов’язків голови МВС прибув до Сенегалу, щоб поговорити з колегою. Він подарував цій африканській країні шість дронів для стеження за береговою лінією.

До Сенегалу стікаються нелегали з країн Західної Африки. Звідси через Атлантику дістаються іспанських Канарських островів. Через це останнім часом в Іспанії збільшився наплив вихідців з Африки.

Іспанія також відправила цивільний літак, який патрулюватиме узбережжя Сенегалу та Мавританії. Раніше до Сенегалу прибули 38 іспанських армійців, а ще чотири катери, 13 всюдиходів та гелікоптер.

6. Ілон Маск назвав штучний інтелект найбільшою загрозою людству

Ілон Маск прокоментував ШІ

Велика Британія

Ілон Маск назвав штучний інтелект найсерйознішим ризиком, з яким будь-коли стикалося людство. Про це він сказав на першому в історії саміті з безпеки ШІ у Великій Британії.

[Ілон Маск, голова Tesla та X]:

«Уперше в історії ми зіткнулися із чимось, що буде значно розумнішим за нас. Тому мені незрозуміло, чи можемо ми справді контролювати таку річ. Гадаю, ми можемо прагнути спрямовувати її у вигідне для нас річище».

Маск також сказав, що треба орган, який би наглядав за провідними компаніями, які працюють зі штучним інтелектом.

[Ілон Маск, голова Tesla та X]:

«Має бути якийсь рефері, незалежна третя сторона, яка спостерігатиме за провідними компаніями у сфері ШІ й принаймні битиме на сполох, якщо виникнуть побоювання».

Коментарі Маска пролунали після того, як Велика Британія опублікувала декларацію, підписану 28 країнами та ЄС. У ній викладено програму виявлення ризиків, пов’язаних зі штучним інтелектом. Також вона передбачає формування наукового розуміння цієї технології та створення міжнародної правової бази для її контролю.

[Ілон Маск, голова Tesla та X]:

«Я не знаю, які правила будуть справедливими, але перш ніж почати наглядати, треба почати з розуміння».

7. Король Чарльз III не попросив вибачення в кенійців

Візит Чарльза III

Найробі, Кенія

Король Великої Британії Чарльз III прибув до Кенії з офіційним чотириденним візитом. Там він висловив жаль щодо всіх страждань, які кенійці пережили, борючись за незалежність від британського колоніального правління.

[Чарльз III, король Великої Британії]:

«Помилки минулого — привід для великої скорботи та глибокого жалю. Проти кенійців було вчинено огидні й невиправдані акти насильства».

Водночас у своїй промові король не став просити вибачення.

[Чарльз III, король Великої Британії]:

«Минуле не зміниш. Але, звертаючись до нашої історії чесно й відкрито, ми, можливо, нині зможемо продемонструвати силу нашої дружби. І так учиняючи, сподіваюся, що ми зможемо й далі будувати ще тісніші стосунки на роки вперед».

Багато жителів колишніх британських колоній хочуть, щоб Чарльз III прямо перепросив і схвалив відшкодування збитків, завданих у колоніальну епоху, серед них тортури, убивства та експропріація землі.

За даними Кенійської комісії з прав людини, під час повстання Мау-Мау в центральній Кенії в 1952–60 роках коло 90 000 кенійців було вбито чи покалічено й 160 000 потрапили до в’язниці.

Велика Британія раніше висловлювала жаль щодо цих зловживань. У 2013 році вона погодилася на компенсацію розміром 24 мільйони доларів.

Президент Кенії Вільям Руто похвалив Чарльза III за його заяву й назвав це «дуже обнадійливим першим кроком».

8. Морські вітроелектростанції можуть стати головним болем для Європи

Захистити вітроелектростанції

Європа

Цей морський вітропарк височить над Балтійським морем за десять кілометрів від Данії. 161 вітрогенератор виробляє приблизно 4 % всієї електроенергії в країні. Але ні турбіни, ні кабелі в морі ніхто не охороняє.

[Томас Альмегор, працівник вітропарку]:

«Це відкрита територія. Між вітрогенераторами можуть ходити вітрильники та інші судна. Ми не стежимо за тим, чи заходить хтось у цю зону. Тут мілководдя — 5‒10 метрів. Будь-хто може сюди припливти».

Зараз європейські країни покладають дедалі більше надій на відновлювані джерела енергії. Наприклад, у Північному морі до 2030 року планують збудувати вітряні електростанції, які забезпечуватимуть електроенергією 100 мільйонів будинків. Але питання охорони цих об’єктів лишається відкритим.

Зазвичай компанії-оператори встановлюють гідрофони, а також періодично надсилають фахівців для огляду. Але охорона до їхніх обов’язків не входить.

[Йонас Франкен, працівник Дармштадтського університету]:

«Таких установок уже багато, і наглядати за ними непросто. Частина інфраструктури перебуває під водою. Усі прокладені по дну моря кабелі охороняти неможливо».

Для охорони таких об’єктів потрібні безпілотні підводні апарати, радари та камери спостереження. Також треба встановлювати на підводні кабелі датчики.

Обладнання для великого вітропарку коштуватиме 20–60 мільйонів євро. А на охорону нової гігантської електростанції, яку планують збудувати в Північному морі, знадобилося б кілька мільярдів євро.

9. Ціни на апельсиновий сік рекордно зросли

Ціни б’ють рекорди

Чому подорожчав апельсиновий сік

Ціни на апельсиновий сік зросли до найвищого рівня, відколи 1966 року в Нью-Йорку почали торгувати ф’ючерсними контрактами. Зацікавленість інвесторів до цього продукту зростає через перспективу обмеженого виробництва в США, Бразилії та Мексиці. А це найбільші виробники апельсинового соку у світі.

Січневі ф’ючерси на концентрований заморожений апельсиновий сік на Міжконтинентальній біржі досягли рекордного максимуму: перевищили дев’ять доларів за кілограм. Згодом знизилися до 8,5 доларів.

Загалом цього року ціни зросли на 90 %.

Трейдери кажуть, що такий стан речей перевищив найсміливіші очікування й що потенційний прибуток від угод приголомшує.

На виробництво соку у світі вплинуло кілька чинників. Серед них погані погодні умови та хвороби рослин. Через це значно зменшилися врожаї в Мексиці, США та Бразилії.

Зокрема, в американському штаті Флорида виробництво соку постраждало через урагани. Так, у липні міністерство сільського господарства США заявило, що цього року Флорида поставить лише коло 16 мільйонів ящиків апельсинів. Це на 70 % менше, ніж попереднього сезону.

Варто зазначити, що, попри уповільнення інфляції, у світі ціни зростають і на інші продукти, зокрема цукор-сирець і какао.

10. Apple продемонструвала нові комп’ютери та процесори нового покоління

Новинки Apple

Нові комп’ютери та процесори

Apple показала нові комп’ютери MacBook Pro та iMac, а також три нові процесори M3, M3 Pro та M3 Max. Компанія заявила, що поліпшила свої графічні процесори.

Як повідомляють, чип M3 Max призначений для розробників штучного інтелекту, яким потрібні величезні обсяги пам’яті для розроблення чат-ботів та інших програм.

Також у компанії зазначають, що нові процесори стануть першими для ноутбуків та настільних комп’ютерів, у яких використовується тринанометрова технологія. Вона забезпечить вищу продуктивність.

Спеціальні процесори компанії, у яких використовується технологія проєктування Arm Holdings, дали змогу комп’ютерам Mac подовжити термін служби батареї та під час виконання деяких завдань підвищити продуктивність, як порівняти з пристроями на операційній системі Microsoft Windows.

[Тім Кук, голова Apple]:

«Це найпровідніші процесори, будь-коли створені для персональних комп’ютерів. Ми взяли за основу найліпші професійні ноутбуки у світі й зробили їх ще ліпшими. А з інтеграцією M3 в iMac найліпший у світі моноблок стане ще потужнішим і функціональнішим».

Apple не повідомляє, хто виробляє її процесори. Та аналітики вважають, що це тайванська компанія, яка використовує ту ж саму технологію для виробництва чипів для iPhone 15.

14-дюймовий ноутбук MacBook Pro коштуватиме 1599 доларів, а його 16-дюймова версія — 2499 доларів. Вартість нового настільного комп’ютера iMac із процесорами сімейства M3 починається від 1299 доларів.

Продаж комп’ютерів і ноутбуків Apple останніми роками зріс. З 2020 року компанія подвоїла свою частку ринку до 11 %. Це сталося після того, як вона почала використовувати власні процесори.

11. Як дрони допомагають садити мангрові ліси в Абу-Дабі

Дрони саджають мангрові ліси

Абу-Дабі, ОАЕ

Великі дрони скидають мільйони насінин мангрових дерев на припливно-відпливну смугу узбережжя Абу-Дабі — столиці Об’єднаних Арабських Еміратів. З них має прорости 2,5 мільйони дерев.

Раніше в межах проєкту національної нафтової компанії насіння розкидали вручну. Потім залучили технології — вийшло ефективніше.

[Ібрагім аль Зубі, спеціаліст зі сталого розвитку]:

«За допомогою дронів нам удалось обстежити території, яких ми не могли дістатися, раніше невідомі території, на яких, як ми припускали, можна посадити мангрові ліси. Ми зменшили людський фактор і витрати».

Національна нафтова компанія співпрацює з однією екотехнологічною фірмою. Як з’ясувалося, лише 40 % посадженого насіння виживає і перетворюється на дерева.

[Джейн Главан, співвласниця екотехнологічної фірми]:

«Для того, щоб успішно виростити 2,5 мільйони дерев, ми беремо дані першого року посадження, а потім повертаємося на місця та додатково сіємо в найбільш успішних районах. Після цього ми проводимо моніторинг ще двічі».

За оцінками ООН, за останні 40 років площа мангрових лісів у світі зменшилася на більш як 20 відсотків. Переважно в результаті діяльності людей і природного відступу лінії лісу. Мангри ростуть на узбережжях 123 країн.

У районі Абу-Дабі такі ліси охоплюють площу 110 квадратних кілометрів. Як уважають, старіші поглинають більше вуглекислого газу, ніж нові.

[Джейн Главан, співвласниця екотехнологічної фірми]:

«Ми справді фокусуємося на головному, щоб відтворити природне довкілля, скопіювати його максимально точно. У результаті виникають природні лісові насадження».

Уряд ОАЕ планує висадити до десяти мільйонів нових мангрових дерев уже до 2030 року.

12. Американські червоні вовки: огляд у стоматолога й уроки виття

Відновлення популяції червоних вовків

Ітонвілл, США

Турбота про зуби червоних вовків — частина програми відновлення рідкісного виду. У зоопарку «Пойнт-Дефіанс» штату Вашингтон розводять і переселяють цих хижаків у дику природу. Вид червоного вовка живе лише в США.

[Карен Вольф, головний ветеринар зоопарку]:

«Вони мають бути національним надбанням. Для нас велика честь надавати їм медичну допомогу. Дуже важливо, щоб люди знали про цей вид і щоб вовки збереглися в дикій природі й не вимерли».

На обстеженні — дев’ятирічний вовк із кличкою 2077. Він дідусь шістьох цуценят, що народилися на початку цього року, та батько випущеної в дику природу вовчиці. Вовку зробили рентгенографію, а ще видалили хворий зуб. Також у нього взяли на аналіз кров, щоб оцінити загальний стан.

[Карен Вольф, головний ветеринар зоопарку]:

«Якщо тварини перебувають у нас, ми надаємо їм щорічну стоматологічну допомогу. Особливо тим, кому вісім і більше років».

Цієї весни в розпліднику за межами зоопарку з’явилося три виводки. Нині цуценята з останнього вчаться вити.

[Наталі Девіс, куратор зоопарку]:

«Вовки цінують зграю. Ми спостерігаємо, як вони ростуть, як складаються стосунки з батьками й одне з одним. Вони граються й вчаться бути вовками. Коли починають учитися вити — це одна з наймиліших речей, яку ви будь-коли бачили».

Раніше червоні вовки жили від Нью-Йорка до Техасу. Але до кінця 70-х років минулого століття популяція зменшилася, бо її винищували для захисту людей та інших тварин.

У дикій природі мешкає лише 20 червоних вовків, які кочують у трьох заповідниках на сході штату Північна Кароліна. 270 особин перебувають у зоопарках чи під опікою.

[Крейг Стендрідж, працівник програми Red Wolf Safe]:

«Ми ретельно аналізуємо місцевість, куди плануємо переселяти червоних вовків. Там мають жити тварини, якими вони харчуються. Білохвостий олень — основна їжа червоних вовків. Але якщо його немає, вовки харчуватимуться кроликами, єнотами, нутріями, дрібними ссавцями».

Цього року в штаті Північна Кароліна в дику природу випустили сім вовків. Три з них — із зоопарку «Пойнт-Дефіанс».

13. 1000 аргентинців у костюмах Людини-павука вирішили побити світовий рекорд

Тисяча «людей-павуків»

Буенос-Айрес, Аргентина

Коло 1000 людей у костюмах Людини-павука зібралися на площі Республіки в Буенос-Айресі, щоби побити рекорд Гіннесса. На захід з’їхалися шанувальники знаменитого супергероя з усієї країни та навіть із-за кордону.

[організатор заходу]:

«Аргентина — рекордсмен Книги Гіннесса за найбільшими зборами “людей-павуків” на планеті Земля. І все завдяки цим трохи божевільним та чудовим людям, які приїхали в костюмах Людини-павука з Коррієнтеса, Мендоси та Уругваю».

Організатори сфотографували всіх учасників та зібрали їхні підписи. Усю інформацію надішлють представникам Книги рекордів Гіннесса.

[учасник заходу]:

«Я приїхав підтримати цю чудову спільноту. Ми аргентинці, тому маємо побити рекорд світу».

Людину-павука створили американці Стен Лі та Стів Дітко. Уперше його побачили на сторінках коміксу «Дивовижна фантазія» 1962 року. Він одразу став одним із найпопулярніших супергероїв.

[учасник заходу]:

«Людина-павук дуже багато значить у моєму житті. Без маски я дуже сором’язливий, а носіння маски дає мені більше свободи виражати себе та свою думку».

Попередній рекорд із найбільшого зібрання людей у костюмах Людини-павука належить малазійцям. Вони встановили його в червні цього року. У заході взяло участь 685 осіб.

14. Чим унікальні кругові замки вікінгів

Кругові замки вікінгів

Слагельсе, Данія

Цей земляний вал — усе, що лишилося від колись величної фортеці вікінгів. Це був форт круглої форми. Збудували замок понад тисячу років тому в епоху Гаральда І Синьозубого. Залишки укріплення назвали замком Треллеборг. Він стоїть поблизу данського міста Слагельсе.

Заведено вважати, що король звів щонайменше п’ять таких кругових замків.

[Анна-Крістін Ларсен, директор музею «Треллеборг»]:

«Король Гаральд I Синьозубий побудував їх у 980 році. Майже всіх їх зведено одночасно. Їх поставили для захисту від німецько-римського імператора Оттона II».

Оточений валом військовий табір ділився на чотири рівні частини двома перпендикулярними вулицями. У кожному секторі стояли довгі вузькі будинки. Вони утворювали правильний квадрат із внутрішнім двориком.

Вал фортеці Треллеборг — це коло діаметром 136 метрів. Ширина валу — 19 метрів. Залишки інших кругових замків стоять на півострові Ютландія та на острові Фюн. Найбільший форт називається Аггерсборг. Його діаметр — 288 метрів.

[Анна-Крістін Ларсен, директор музею «Треллеборг»]:

«У світі багато круглих фортець, але ці п’ять замків особливі. Вони правильної геометричної форми, і в них усе симетрично. Це унікальний архітектурний шедевр».

Замок Треллеборг виявили 1934 року. Пізніше знайшли решту. Археологи наразі не знають, чому форти перестали використовувати.

[Анна-Крістін Ларсен, директор музею «Треллеборг»]:

«(Треллеборг) зберігся найліпше. Це був найукріпленіший форт. Поруч знайшли три братські могили. В одній поховано десятьох молодих воїнів. Ми знаємо, що ворота фортеці було спалено. Є свідчення того, що у ворота й фортецю було випущено стріли. Тут точилася якась битва».

Заведено вважати, що Гаральд I Синьозубий об’єднав данський народ. Він також деякий час керував Норвегією. До речі, технологію блутус названо на честь данського короля.

У вересні кругові замки додали до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

15. Beatles завдяки ШІ випустить стару пісню з голосом Леннона

Нова пісня The Beatles

Велика Британія

The Beatles випустить нову пісню. Колись її написав Джон Леннон, але до широкої публіки вона не дійшла. Тепер композицію змогли зібрати воєдино завдяки штучному інтелектові.

Композицію під назвою Now and then називають останнім хітом «Бітлз». Крім голосу Леннона, у ній лунають голоси нині живих учасників колективу — Пола Маккартні та Рінго Старра, а також покійного Джорджа Гаррісона.

Маккартні написав: «Ось він, кришталево чистий голос Джона. Це дуже емоційно. І ми всі в ній звучимо. Це справжній запис “Бітлз”».

Пісня Now and then з’явилася ще наприкінці 70-х, коли Леннон записав демо у своєму будинку в Нью-Йорку. Саме біля нього його вбили в 1980 році.

Через роки по його смерті дружина Леннона Йоко Оно передала колекцію записів, зокрема й Now and then, іншим учасникам «Бітлз». Вони додали до них свої партії. Але через обмеженість технологічних можливостей вокал Леннона й фортепіано не можна було розділити, щоб отримати чіткий мікс, необхідний для створення пісні.

Ідея відродити сингл виникла після виходу 2021 року документального серіалу Пітера Джексона «Бітлз: Повернення». У ньому вдалося відокремити інструменти й вокал за допомогою штучного інтелекту.

У студії звукозапису сказали, що застосували ту ж технологію щодо пісні Now and then, а потім додали голоси Маккартні та Старра.

Старр написав: «Це максимально близько до того, як би він звучав. Начебто Джон був там».

16. Неможливу геометрію Ешера показали на виставці в Римі

Неможлива геометрія

Рим, Італія

Цей образний і парадоксальний світ створив нідерландський художник-графік Мауріц Корнеліс Ешер. У ньому поєднуються мистецтво, математика, фізика та дизайн. Коло 300 робіт, серед яких і найвідоміші твори Ешера, показали на виставці в Римі.

Експозиція працює в Палаццо Бонапарте. Її присвятили сторіччю першого візиту нідерландського художника до італійської столиці в 1923 році.

Італійський пейзаж багато років був головним джерелом натхнення для літографій та гравюр Ешера.

[Федеріко Джудісандреа, куратор виставки]:

«Ешер відомий своїми просторовими феноменами. Ми всі знаємо його неможливі конструкції, на які дивишся й кажеш: “Неможливо, щоб вода завжди текла в одному й тому ж напрямку або щоб, підіймаючись сходами, ви завжди приходили в одну й ту ж точку”».

У своїй творчості Ешер перейшов від пейзажного живопису до так званих «внутрішніх бачень», як любив називати їх митець.

Частина його робіт є картинами в стилі мавританської мозаїки, на яких один візерунок, що складається з комах, птахів, риб чи рептилій, переходить в інший. Такий стиль він назвав «метаморфозою».

У його фантастичному світі ящірка може поступово стати чарункою вулика, а риба може перетворитися на птаха, яка, своєю чергою, перетворюється на куб, а потім на дах.

Поступово Ешер почав дедалі більше поєднувати своє мистецтво з математичними, фізичними й геометричними формами.

[Федеріко Джудісандреа, куратор виставки]:

«Він наблизив мистецтво до науки, об’єднавши ці два світи. Він казав: “Художники вважають мене математиком, а математики — художником”».

Він тісно співпрацював із математиками та іншими вченими, що стало величезним джерелом натхнення для його досліджень неможливих структур, оптичних ілюзій та уявлень про нескінченність.

Виставка триватиме до 1 квітня наступного року.

17. Симфонічний оркестр Shen Yun повернувся до Лінкольн-центру після 4-річної перерви

Концерт оркестру Shen Yun

Нью-Йорк, США

Глядачі тепло зустріли повернення симфонічного оркестру Shen Yun у Лінкольн-центрі, що в Нью-Йорку. Це його перший виступ після чотирирічної перерви.

[Алан Тот, радник з інвестицій]:

«Це заспокоює душу. Нам це потрібно. Це прекрасно».

[Рассел Аллен, засновник WellnessNow]:

«Дуже надихає і наповнює душу».

[Ігор Бурко, пластичний хірург]:

«Оркестр неймовірний. Очевидно, що композитор дуже талановитий».

Під звуки гонга оркестр почав концерт однією з найвідоміших композицій Shen Yun — «Порятунок наприкінці часів».

У програмі прозвучала оригінальна музика, яку написали штатні композитори Shen Yun Performing Arts, а також такі улюблені твори західної класики, як «З Нового світу» Дворжака та «Фінляндія» Сібеліуса.

Оркестр також виконав відомий китайський класичний твір «Закохані метелики».

Симфонічний оркестр Shen Yun черпає натхнення в 5000-літній історії китайської цивілізації, оживляючи міфи та легенди.

[Енн Гоффман, адвокат]:

«Музика наповнена азійською культурою. У ній, як мені здалося, є історія. У залі відтворили стільки історій із нашого власного життя та з життя інших людей».

[Лінус Феттер, фізик на пенсії]:

«Я бачив фільми. Композиції нагадували саундтреки до фільмів. Я просто бачив перед собою картинки, слухаючи музику. Вона мене буквально осяяла. Це було чудово».

Цей симфонічний оркестр поєднує західні та давні китайські інструменти.

Глядачі кажуть, що виступ був дуже позитивним та натхненним.

[Джеффрі Ягер, пластичний хірург]:

«Чудова енергетика, дуже позитивна. Коли слухаєш музику, почуваєшся добре. І в наш час дуже приємно дістати такий позитивний досвід».

[Рассел Аллен, засновник WellnessNow]:

«Я зрозумів, що краса — властивість серця. Сутність кожної людини дуже цінна. Те, що підносить дух, наприклад така музика, — пробуджує в нас совість і бажання бути кращими».

Shen Yun Performing Arts демонструє класичний китайський танець у поєднанні з оригінальною музикою, прагнучи відродити традиційну китайську культуру, яка існувала до комунізму. Щороку трупа показує абсолютно нові програми. Новий сезон Shen Yun розпочинається в грудні.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: