03.11.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 22 по 27 жовтня)

Огляд світових подій (з 22 по 27 жовтня)

1. Ураган «Отіс» налетів на курорт Акапулько в Мексиці Ураган «Отіс» Акапулько, Мексика Затоплені вулиці й..

Дата завантаження: 2024-05-03

video

1. Ураган «Отіс» налетів на курорт Акапулько в Мексиці

Ураган «Отіс»

Акапулько, Мексика

Затоплені вулиці й дороги, вибиті шибки та зруйновані стіни будинків залишив по собі в Акапулько ураган «Отіс». Він сформувався в Тихому океані як слабкий тропічний шторм, але за 12 годин посилився до урагану п’ятої категорії за шкалою Саффіра – Сімпсона. Потім ударив по узбережжю Мексики.

[Анхель Гонсалес, водій вантажівки]:

«Це було жахливо. Дув сильний вітер. Ми бачили, як падали дерева, і нам довелося повз них проїжджати».

Ураган приніс зливи, а також вітер із поривами до 270 кілометрів за годину. Він залишив місто без електрики та зв’язку й пошкодив десятки будівель. Крім того, на ділянку дороги, що веде до Акапулько, зійшов зсув. Шосе розчищали кілька годин.

[Браян Макнодлі, дослідник ураганів]:

«Якби те саме сталося у відкритому океані, це однаково було б потужно. Та, на жаль, ураган посилився прямо перед виходом на берег. І сталося це в дуже населеному місті».

Попри швидкий розвиток подій, влада встигла попередити людей, що насувається лихо.

[Крістен Корбозьєро, експерт з ураганів]:

«Добре, що влада поширила повідомлення, бо дедалі більша потужність шторму багатьох застала зненацька».

Влада штату Герреро підготувала тимчасові притулки. 8000 армійців проводять рятувальні операції в Акапулько та надають допомогу місцевим жителям і туристам.

На думку експертів, цей ураган став найсильнішим у східній частині Тихого океану за всю історію спостережень.

2. Росія і Китай наклали вето на резолюцію США щодо ізраїльсько-палестинського конфлікту

Резолюцію в РБ ООН не ухвалили

Ізраїльсько-палестинський конфлікт

Росія і Китай наклали вето на резолюцію США щодо ізраїльсько-палестинської війни. У документі пропонували позбавити ХАМАС фінансування та можливості купувати зброю, а також звільнити ізраїльських заручників і надати допомогу мирному населенню.

[Лінда Томас-Грінфілд, постійний представник США при ООН]:

«Наша резолюція беззастережно засуджує терористичні напади, скоєні ХАМАСом та іншими терористичними угрупованнями. Вона підтверджує право держав-членів захищати себе від загрози мирові та безпеці, яку створюють терористичні акти».

Пізніше Росія подала в Раді Безпеки ООН свій другий проєкт резолюції. Однак він не зміг набрати мінімальної кількості голосів.

Головні відмінності у двох резолюціях полягали в тому, що в американській затверджувалося невідчужне право держав на самооборону, а в російській містився заклик до Ізраїлю скасувати наказ про евакуацію цивільного населення Гази на південь анклаву.

Армія оборони Ізраїлю за минулу добу завдала коло 400 ударів по позиціях угруповання ХАМАС у Секторі Гази, а також по військових об’єктах «Хезболли» в Лівані.

Прем’єр Біньямін Нетаньягу сказав у телезверненні, що країна готує наземне вторгнення до Гази й що його терміни встановить спеціальний воєнний кабінет міністрів.

Він також сказав, що буде проведено розслідування того, що вможливило напад ХАМАСу 7 жовтня.

[Біньямін Нетаньягу, прем’єр-міністр Ізраїлю]:

«Скандал буде повністю розслідуваний. Усім доведеться відповідати, і мені теж. Але це відбудеться лише після війни».

Водночас речник армії Ізраїлю сказав, що війна буде довгою.

Тим часом двоє людей дістало осколкові поранення в місті Рішон-ле-Ціон, коли ракета, випущена із Сектора Гази, влучила в житловий будинок. Місто стоїть на південь від Тель-Авіва.

А в Секторі Гази авіаудар вразив житлову багатоповерхівку. Про кількість поранених чи загиблих не повідомляють. На кадрах видно, як розбирають завали.

Підконтрольне ХАМАСу міністерство охорони здоров’я анклаву заявляє, що, відколи Ізраїль почав завдавати авіаударів, загинуло понад 6500 палестинців.

3. Шольц закликав німецький бізнес інвестувати в Україну

Економічний форум у Берліні

Німеччина ― Україна

[Олаф Шольц, канцлер Німеччини]:

«Той, хто інвестує в Україну зараз, інвестує в майбутню державу — члена ЄС, яка стане частиною нашого правового порядку й внутрішнього ринку».

Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц під час виступу на шостому німецько-українському економічному форумі в Берліні.

Захід має на меті заохотити німецький бізнес інвестувати в Україну. У форумі взяло участь понад 500 політиків і бізнесменів.

Учасники обговорили економічний розвиток України під час війни, а також можливості співпраці та інвестування. У фокусі дискусій — теми інфраструктури, енергетики та оборони.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, який очолив українську делегацію, заявив про створення спільного оборонного підприємства з німецькою компанією — виробником зброї.

[Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України]:

«Я радий повідомити, що 18 жовтня було зареєстровано спільне підприємство українського ОПК і Rheinmetall — лідерів оборонної промисловості Німеччини та України».

Воно буде обслуговувати та ремонтувати зброю, яку постачає Захід Києву для протистояння повномасштабному вторгненню Росії.

Шостий німецько-український економічний форум уважають важливим етапом на шляху до міжнародної конференції з відновлення України — «Recovery Ukraine», яка відбудеться в червні 2024 року.

4. Китайське судно протаранило філіппінський корабель у Південно-Китайському морі

Судна Китаю і Філіппін зіткнулися

Південно-Китайське море

Китайське судно берегової охорони протаранило філіппінський корабель у Південно-Китайському морі. Він прямував до мілини Аюнгін, щоб поповнити запаси на судні «Сьєрра-Мадре», де перебувають філіппінські військові. Мілина лежить у виключній економічній зоні Філіппін.

Корабель дістав пошкодження. Екіпаж не постраждав.

Влада Філіппін знову закликала Китай припинити провокації в Південно-Китайському морі.

[Джонатан Малая, представник Ради національної безпеки Філіппін]:

«Хоча в сутичках ніхто не загинув, провокаційні й безвідповідальні дії Китаю знову поставили під загрозу безпеку філіппінського екіпажу».

Берегова охорона Китаю, своєю чергою, заявила, що сталося незначне зіткнення. Вона також називає свої дії законними і стверджує, що корабель нібито нелегально перевозив будівельні матеріали на Аюнгін.

Влада Філіппін звинувачення відкидає. Вона хоче розслідувати інцидент. Це не перше зіткнення в Південно-Китайському морі. Так, торік у серпні китайський корабель заблокував судна берегової охорони Філіппін у районі мілини Аюнгін, а потім застосував водомети.

[Тересіта Даса, працівниця міністерства закордонних справ Філіппін]:

«Усі подібні до цього інциденти насправді підкріплюють доказ того, що агресор не Філіппіни, а інша сторона — Китай. Він робить небезпечні маневри й блокує кораблі, наражаючи на ризик не лише техніку, але й, що важливіше, людей».

Географічні об’єкти Південно-Китайського моря давно стали предметом територіальної суперечки між Китаєм, Тайванем, Брунеєм, Малайзією, Філіппінам та В’єтнамом.

У 2016 році міжнародний трибунал, створений за посередництвом Постійної палати третейського суду в Гаазі, ухвалив, що Китай не має історичних прав на спірні території в Південно-Китайському морі. Влада КНР цього рішення не визнала.

5. Азербайджан уперше після перемоги в Карабаху проводить спільні військові навчання з Туреччиною

Військові навчання з Туреччиною

Азербайджан

В Азербайджані почалися спільні з Туреччиною військові навчання. Це вперше, відколи Баку взяв під контроль Нагірний Карабах.

Міноборони Азербайджану каже, що навчання проходять у різних регіонах країни, зокрема в Баку, Нахічеванській Автономній Республіці та Карабаху. Залучено 3000 армійців різних видів військ з обох країн, а також бронемашини, авіацію та артилерію.

Військовики відпрацьовують ведення сучасного бою, зводять понтонні мости та проводять операції з висадження десанту в тил умовного супротивника.

Тим часом Іран вирішив провести переговори щодо мирного врегулювання конфлікту між Вірменією та Азербайджаном. Міністри закордонних справ обох країн уперше зустрілися після того, як Баку провів у Нагірному Карабасі воєнну операцію, яку назвав антитерористичними заходами локального характеру.

Переговори мали пройти у форматі «3+3». Планували участь трьох кавказьких країн — Вірменії, Азербайджану та Грузії, а також сусідніх держав — Росії, Ірану й Туреччини. Але Грузія відмовилася, тому зустріч у Тегерані проходить у форматі «2+3».

Голова МЗС Ірану вважає, що мирної угоди між Вірменією та Азербайджаном можна досягти без участі Євросоюзу та США.

[Хосейн Амір Абдоллахіян, голова МЗС Ірану]:

«Ми вважаємо, що проблеми регіону, особливо на Південному Кавказі, можна усунути без втручання інших сторін. Це частина послання нинішньої зустрічі».

Нагадаємо, бойові дії в Нагірному Карабаху розпочалися 19 вересня. Через добу сторони домовилися про припинення вогню. Після цього більша частина етнічних вірмен покинула регіон. А наприкінці вересня голова невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки підписав указ про припинення її існування з 1 січня 2024 року.

6. Працівники трьох заводів GM оголосили страйк проти звільнень

Працівники GM страйкують

Бразилія

Покинули робочі місця. Працівники автоконцерну General Motors у Бразилії вийшли на страйк, протестуючи проти звільнень. Обіцяють страйкувати, скільки буде треба. Як наслідок, стали заводи в трьох містах — Сан-Жозе-дус-Кампус, Можі-дас-Крузіс і Сан-Каетану-ду-Сул.

Профспілки організували страйк після того, як GM звільнив працівників. Їх кількість не називає ні компанія, ні профспілки. Людей повідомляли про звільнення електронною поштою або через месенджер.

[колишня працівниця компанії GM]:

«У суботу мене здивувало повідомлення про звільнення. Ми всі беззахисні. Компанія зробила це довільно. Ми стоїмо біля її дверей, і профспілка вже оголосила страйк. Ми добиватимемося, щоб звільнення скасували».

General Motors пояснює звільнення тим, що знизився експорт, і, отже, зменшився обсяг продажу. Компанії необхідно підтримувати своє існування, щоб не розоритися.

Представники профспілок стверджують, що керівництво концерну порушило обіцянку не звільняти працівників до травня 2024 року.

[Веллер Перейра, голова профспілки заводу в Сан-Жозе-дус-Кампусі]:

«General Motors останнім часом отримувала величезний прибуток. Причин для звільнень немає».

На заводі GM у місті Сан-Жозе-дус-Кампус працює коло 4000 осіб. Там виробляють пікапи Chevrolet S-10 та позашляховики Trailblazer, а також двигуни й коробки передач.

Раніше компанія GM тимчасово призупинила дію 1200 контрактів із працівниками заводу, бо вже тоді мала труднощі.

Зараз працівники підприємств не лише виступають проти звільнень, а й вимагають скоротити робочий день без зниження зарплати.

7. У столиці Індії задихаються від смогу й чекають ще більшого забруднення

Смог стане густішим

Нью-Делі, Індія

Жителі індійської столиці й далі задихаються від смогу. Індекс якості повітря досягає 190. Це майже вчетверо вище за допустиму норму, рекомендовану ВООЗ.

Кілька днів тому ситуація була ще гіршою.

[житель Нью-Делі]:

«Якщо порівняти з попередніми днями, то рівень забруднення, схоже, знизився».

Утім, цей перепочинок ненадовго. У Нью-Делі чекають ще густішого смогу. Наприкінці жовтня — на початку листопада в Індії проходить свято Дівалі або Фестиваль вогнів. Його відзначають у всій країні.

Тоді запалюють свічки й ліхтарики, а ще запускають феєрверки. Це символізує перемогу добра над злом. Але гарна давня традиція має і зворотний бік — через продукти горіння повітря стає бруднішим.

До того ж восени в сільській місцевості спалюють стерню. А в самих містах повітря забруднюють вихлопні гази й будівельний пил.

Узимку ж смог посилюється, бо тоді виникає таке атмосферне явище, коли температура повітря з висотою підвищується, а не знижується, як зазвичай. Як наслідок, нормальний процес перенесення тепла порушується. Так пил і тверді частинки не можуть піднятися, й утворюється смог.

[житель Індії]:

«Зима не за горами. Останніми днями індекс якості повітря дуже високий. Щороку, тільки-но настає свято Дівалі, ми бачимо, що цей індекс підвищується, поки не стане екстремально високим».

Людей закликають відмовитися від приватних авто й частіше їздити громадським транспортом.

8. Два нові енергоблоки збудують на АЕС «Козлодуй» у Болгарії

Нові реактори АЕС

Софія, Болгарія

На атомній станції «Козлодуй» у Болгарії побудують два додаткові реактори — № 7 і № 8. Будівництво сьомого енергоблока коштуватиме 250 мільйонів євро. Завершити проєкт планують до 2033 року.

[Ніколай Денков, прем’єр-міністр Болгарії]:

«У планах — паралельне будівництво двох реакторів».

Енергоблоки вводитимуть в експлуатацію з інтервалом у два-три роки.

[Ніколай Денков, прем’єр-міністр Болгарії]:

«Їх сумарна потужність становитиме 2300 мегаватів. Це значно перевищує 1760 мегаватів потужності чотирьох зупинених енергоблоків атомної станції».

АЕС «Козлодуй» працює з 1974 року. Спочатку експлуатували шість енергоблоків. У 2002 і 2006 роках перші чотири зупинили. Це була умова приєднання до Євросоюзу. Енергоблоки не відповідали сучасним нормам безпеки.

Договір на будівництво уклали з американською компанією. Вона розробила двоконтурний водо-водяний ядерний реактор AP1000. Компанія стверджує, що його будівництво обійдеться дешевше, ніж спорудження інших реакторів третього покоління.

В AP1000 використовуються вже наявні технології. Крім того, зменшено кількість компонентів, зокрема труб, кабелів та електропровідної арматури. Він також займає меншу площу, ніж більшість інших реакторів. Термін служби — 60 років.

Атомна станція «Козлодуй» стоїть на Дунаї за п’ять кілометрів від однойменного міста та за 200 кілометрів від Софії.

9. Авто й засоби індивідуальної мобільності показали на виставці в Токіо

Автомобільна виставка

Токіо, Японія

Електромобілі та пристрої персональної мобільності показали на виставці Japan Mobility Show.

Біля стенда компанії Honda можна покататися на UNI-ONE. Пристрій складається із сидіння, закріпленого на гіроскутері. Керувати ним треба, зміщуючи вагу тіла. А це означає, що на такому засобі пересування навчитися їздити може кожен.

[Сатосі Канаморі, головний інженер студії рішень дизайну Honda]:

«Ви рухаєтеся, балансуючи тілом. Якщо можете так робити, то вдасться їздити. Незалежно від того, є у вас інвалідність чи ні, кожен може покататися».

UNI-ONE призначений для використання просто неба, наприклад, у парках розваг і торгових центрах. Honda планує почати його продавати 2025 року.

А на стенді компанії Suzuki можна побачити електроскутер MOQBA. Це гібрид мопеда й чотириногого робота.

[представник компанії Suzuki]:

«Особливість цього пристрою в тому, що він має чотири ноги, тому він може плавно переміщатися сходами й підійматися на різну висоту. Наприклад, під час стихійного лиха на нього можна поставити ноші чи конструкцію, яка полегшує посадку людей в інвалідних візках».

На виставці також демонструють концептуальні автомобілі від відомих виробників, таких як Nissan, Toyota й Mitsubishi.

Уперше в Японії свій автомобіль показала компанія Afeela — це спільне підприємство Honda й гіганта електроніки Sony.

Сріблястий седан оснащено медіабаром із налаштуваннями на передній панелі й великим екраном на приладовій панелі всередині. Мета полягає в тому, щоб перенести революцію смартфонів на транспорт.

[Ідзумі Каванісі, президент Sony Honda Mobility]:

«Зараз усі користуються смартфонами, і вони постійно змінюються. Ви встановлюєте застосунки, які вам подобаються. Гадаю, що люди хочуть такої ж еволюції, коли йдеться про автомобілі».

У виставці бере участь понад 470 японських та іноземних компаній.

10. У Швейцарії гігантським супутниковим антенам дають друге життя

Сонячні електростанції в антенах

Лойк, Швейцарія

Ця супутникова антена відслужила свій термін, але на пенсію не йде. Річ у її місці перебування. Стоїть вона в Пеннінських Альпах, а саме в кантоні Вале, що на південному заході Швейцарії. Розташована на висоті 1000 метрів над рівнем моря. Сонця тут удосталь навіть узимку.

Саме тому застарілу конструкцію перетворюють на сонячну електростанцію. Діаметр супутникової тарілки — 32 метри. Робітники встановлюють десятки панелей, щоб максимально заповнити весь простір.

Це вже друга антена, яка вироблятиме «зелену» енергію для округу Лойк. На черзі третя конструкція. Ці антени були збудовані в 70-х роках. Їх давно не використовують. Спочатку антени хотіли розібрати. Потім виникла ідея їх перепрофілювати.

Конструкції вирішили зберегти не лише через гарне розташування. Зазвичай сонячні панелі нерухомі, тому поглинають сонячне світло обмежений час. Але ці гігантські антени можуть повертатися за сонцем, тож накопичать більше енергії.

Одна така електростанція здатна забезпечити електрикою 25 домогосподарств. В умовах енергетичної кризи в Європі це хоч і невелика, але все ж таки допомога.

Антени належать швейцарській компанії — одному з найбільших у світі постачальників супутникового зв’язку. Вона має 50 таких парків гігантських антен.

Швейцарія почала розвивати сонячну енергетику у 80-х — на початку 90-х років і стала однією з перших у цій галузі. Пізніше її випередила Італія та Німеччина. Однак останніми роками Швейцарія дедалі активніше будує сонячні електростанції, бо планує відмовитися від атомних.

11. Британські вчені розробили новий метод лікування деменції

Електрика допоможе лікувати мозок

Лондон, Велика Британія

80-річний британець Кеннет Бромвич ще недавно виступав на чемпіонатах із бальних танців. Це захоплення допомагало підтримувати форму. Але його спіткало нещастя. У Кеннета — рання стадія хвороби Альцгеймера.

[Кеннет Бромвич, житель Лондона]:

«Моїм щоденним розпорядком дня був “срібний джайв”. Але на півдорозі мозок просто вимкнувся».

Хвороба Альцгеймера — найпоширеніша причина деменції. Нині це невиліковна недуга. На ранній стадії відбувається розлад короткотривалої пам’яті, а згодом — утрата довготривалої.

Науковці з Британського інституту дослідження деменції розробили нову технологію, що дає змогу стимулювати глибокі шари мозку без хірургічного втручання.

Для цього до людини прикріплюють електроди, через які пропускають електричний струм різної частоти. Як наслідок, електричні поля накладаються одне на одне й упливають на задану ділянку мозку. У цьому разі стимулюється гіпокамп. Він відповідає за емоції й пам’ять, зокрема топографічну.

[Інес Віоланте, нейробіолог-психолог]:

«Зустрічаючись, ці два потоки створюють взаємопосилювальну картину, подібну до тієї, що ми бачимо на екрані. І це дає змогу без хірургічного втручання впливати на ділянку глибоко в мозку й формувати її активність».

Учені спершу провели експеримент на молодих здорових людях. У ньому брали участь 20 осіб. Результати показали, що їхня пам’ять поліпшилася. Тепер нову технологію тестують на пацієнтах із ранньою стадією хвороби Альцгеймера. Імовірно, на вдосконалення цього методу знадобляться роки, але Кеннет не втрачає надії.

[Кеннет Бромвич, житель Лондона]:

«Я натхнений і відчуваю, що можливості безмежні».

Науковці кажуть, що вплив електрики дуже слабкий. Тому пацієнти не відчувають дискомфорту. Дослідники також уважають, що колись їхню технологію використовуватимуть одночасно з іншими новими методами лікування захворювань головного мозку.

12. У Чехії розпочався сезон заготівлі коропів на Різдво

Час лову коропів

Тршебонь, Чехія

Надворі жовтень, а отже, у Чехії настав час ловити коропів. За традицією ця риба обов’язково має бути на різдвяному столі. Дуже цінують коропів із Тршебоні. Їх вирощують тут уже сотні років.

Спочатку в ставках спускають воду. Лишаються тільки невеликі ділянки, де збирається риба. Її ловлять сітями, а потім сортують і поміщають у спеціальні резервуари з водою. Там коропи житимуть місяць. За цей час перестануть пахнути мулом.

Цього року в Тршебоні улов менший, ніж зазвичай. Уплинула погода.

[Зденек Ейсерт, інженер-рибовод]:

«Проблеми були весь рік. Весна холодна. У травні було дуже холодно, і риба не їла, тож і не росла. Цикл росту скоротився на місяць».

Зима, навпаки, видалася теплою. За три місяці було лише десять морозних днів. Ставки так і не вкрилися льодом.

[Зденек Ейсерт, інженер-рибовод]:

«Ставки залишилися відкритими, що дало хижакам змогу й далі харчуватися рибою. Тож коропів у ставках поменшало».

Несприятлива погода була й улітку. Через спеку цвіла вода, що перекривало доступ кисню.

[Зденек Ейсерт, інженер-рибовод]:

«Улітку бракувало дощів. До того ж настала спека, що спричинило дефіцит кисню у воді. Через це гинула риба, хоч ми й застосовували всі доступні способи аерації».

Проте улов є. Ближче до Різдва коропів почнуть продавати, причому живими — прямо з бочок.

У Чехії різдвяних коропів смажать чи запікають. Подають із картопляним салатом або пюре. За давнім звичаєм слід залишати собі кілька риб’ячих лусочок. Їх уважають символом багатства. Лусочки кладуть під тарілку на різдвяному столі й навіть носять у гаманцях.

13. Отари овець та кіз заполонили центр Мадрида

Вівці витіснили автотранспорт

Мадрид, Іспанія

Отари овець та кіз витіснили транспорт із центру Мадрида. Пастухи женуть тварин на південні пасовища, бо наближається зима. Цій традиції вже 800 років. Тепер вона стала частиною щорічного фестивалю в іспанській столиці, присвяченого прогону худоби.

[житель Мадрида]:

«Я приходжу на площу Пуерта-дель-Соль, бо це навіює добрі спогади. Я був пастухом, і мені шкода, що багато людей не знають цієї професії. Вона дуже важка, і тепер нікому не потрібна. Але ми пам’ятатимемо її стільки, скільки зможемо, бо вона чудова».

[туристка з Нідерландів]:

«Дивовижно. Гадаю, це давня традиція. Приємно бачити, що багато людей приєднуються до нас і теж насолоджуються видовищем. Це неймовірно».

[жителька Мадрида]:

«Це спогад сучасного міста про сільські традиції. Дивовижно за цим спостерігати».

[жителька Мадрида]:

«Не очікувала таке побачити у столиці. Це мені нагадує моє село».

Багато століть тому тут була незаймана природа, а потім виросло місто — столиця Іспанії. На початку XV століття з пастухів стали брати символічну плату — 50 середньовічних монет мараведі. Пізніше отари стали гнати обхідними шляхами, а потім і зовсім перевозити машинами чи поїздами.

29 років тому парламент Іспанії вирішив відродити давню традицію і дозволив знову гнати овець та кіз через центр Мадрида. Тепер прогін супроводжується чарівним фольклорним святом із мальовничою процесією, музикою та піснями.

14. В Іспанії вилучили викрадені в України золоті артефакти вартістю 60 мільйонів євро

Викрадені артефакти

Мадрид, Іспанія

Іспанія конфіскувала викрадені в Україні золоті артефакти на суму 60 мільйонів євро. Злодіїв спіймали на спробі продати цінності в Мадриді. Про це повідомила іспанська поліція.

[Ана Рамон, речниця іспанської поліції]:

«Поліція Іспанії в спільній операції зі спецслужбами України вилучила в Мадриді 11 золотих артефактів на суму понад 60 мільйонів євро, які належать до історичної спадщини України».

За даними правоохоронців, ідеться про 11 ювелірних виробів, зокрема намиста, браслети й сережки, які належать до греко-скіфського періоду — між восьмим і четвертим століттям до нашої ери.

Прикраси було виставлено у 2009–2013 роках в одному з київських музеїв, а у 2016-му їх контрабандою вивезли з країни.

Як зазначають у поліції, на артефакти було підроблено документи. У межах розслідування, яке почалося у 2021 році, заарештовано трьох громадян Іспанії та двох громадян України.

За повідомленням нацполіції Іспанії, нині всі експонати вивчають у Національному археологічному музеї та в Інституті культурної спадщини Іспанії. Розслідування триває.

15. Твори мистецтва, створені ШІ, показали в Гонконгу

Виставка цифрового мистецтва

Гонконг

Ці роботи створили не люди, а штучний інтелект і нейронні мережі. Різноманітні кольорові візерунки, лабіринти й інсталяції на екранах показали на гонконгському ярмарку цифрового мистецтва.

Один із головних творів — цифрова композиція «Квантова трансцендентність». Симетрія і постійний рух залучають глядачів до подорожі лабіринтом квітів та до візуальної медитації.

[Девід Арієв, американський художник]:

«Люди можуть зупинитися й злитися зі Всесвітом. Мене надихають духовні образи, природа. Усе це відбувається в нескінченних дзеркальних кімнатах. А в 3D я можу розтягувати й викривлювати зображення набагато більше, ніж у реальному житті».

На виставці демонструють роботи провідних цифрових художників з усього світу. На ній досліджують межі між художньою творчістю, створеною людьми, та штучним інтелектом.

[Джиліан Говард, директор міжнародного ярмарку Digital Art Fair]:

«Це мистецтво, де речі створюють за допомогою технологій. Це може бути художній твір, картина чи фотографія. Людині не властиво створювати речі, не застосовуючи рук, тому у відвідувачів виникають запитання. Але якщо замислитись, то ми вже давно це робимо. Тож, гадаю, це просто питання часу, адаптації».

Інсталяція тайвансько-американського художника з Гонконгу Джонатана Джея Лі «Не поспішай» натхнена неоновими вогнями міста.

[Джонатан Джей Лі, художник]:

«Інструменти штучного інтелекту насправді просто допомагають творити. Знаю, що це може вплинути на бізнес художників та ілюстраторів. Та вірю, що найліпші з них до цього пристосуються. З технічного погляду, штучний інтелект може робити речі, які, справді, вражають».

З миті відкриття у 2021 році ярмарок об’єднує художників, шанувальників мистецтва й колекціонерів, які цікавляться творами цифрового мистецтва.

[Джиліан Говард, директор міжнародного ярмарку Digital Art Fair]:

«Це дуже новий вид мистецтва. І, повірте мені, багато артдилерів та експертів знають про цифрове мистецтво. Однак їм треба багато часу, щоб зрозуміти нові тенденції».

У виставці беруть участь 20 галерей з Азії, Європи та Америки.

16. Виставка особистих речей Елвіса Преслі відкрилася в Лондоні

Виставка Елвіса Преслі

Лондон, Велика Британія

Від яскраво прикрашених комбінезонів до фотоальбомів та особистих речей. Ці предмети американського музиканта Елвіса Преслі ненадовго прибули до Лондона. Тут відкрилася виставка під назвою «Прямо з Грейсленда: Елвіс».

Знаменитий особняк короля рок-н-ролу в Мемфісі — Грейсленд відкритий для огляду з 1982 року. Але тепер шанувальники Елвіса зможуть ближче розглянути його речі прямо в британській столиці.

Виставка охоплює музичну кар’єру, сімейне життя й хобі короля рок-н-ролу. Вона містить понад 400 експонатів, серед яких золотий смокінг, який він носив на сцені в 1957 році, футбольну форму, статую Ісуса Христа, що стоїть біля його ліжка, та речі покійної дочки Лізи Марії Преслі, які вона носила за малих літ.

Окрім предметів із Грейсленда, на лондонській експозиції виставили костюми, які носив актор Остін Батлер, коли грав Елвіса в біографічному фільмі режисера База Лурмана 2022 року.

[Енджі Марчезе, працівниця архівів Грейсленда]:

«Маємо деякі особисті речі, які привезли з його особняка прямо зі спальні. Є статуя Ісуса, яка стоїть поруч із його ліжком. Її ніколи не виставляють. Я особисто запакувала її, щоб привезти сюди. Є програвач із його спальні. Також є костюми з фільмів База Лурмана, які одягав актор Остін Батлер».

Елвіс народився 1935 року в штаті Міссісіпі. Його кар’єра почалася в 1956-му, коли він випустив перший сингл «Готель розбитих сердець». Того ж року він знявся у фільмі «Люби мене ніжно».

[Енджі Марчезе, працівниця архівів Грейсленда]:

«Сподіваюся, що люди почерпнуть із виставки не лише те, як він змінив масову культуру й досі на неї впливає, а й зможуть поглянути на нього як на особистість. Не на Елвіса-ікону, а Елвіса-друга».

Преслі купив Грейсленд у 1957 році, коли його слава зростала. Заплатив приблизно 100 000 доларів. В особняку жив 20 років, аж поки не помер у віці 42 років.

[Енджі Марчезе, працівниця архівів Грейсленда]:

«Гадаю, він сказав би: “Я просто Елвіс, і всі ці люди все ще цікавляться мною”. Це досить кумедно».

Виставка триватиме до початку 2024 року.

17. Інсталяції з тисяч гарбузових ліхтарів зробили до Геловіну в США

«Ночі Джека»

Калабасас, США

Страшні й водночас кумедні. У цьому мініпарку розваг гостей зустрічають анімовані гарбузові ліхтарі. «Ночі Джека» — так називається ця весела виставка, присвячена Геловіну. Її щороку влаштовують у горах Санта-Моніка, що біля Лос-Анджелеса.

Під покровом ночі гості гуляють кілометровою доріжкою. Усюди чекають світлові інсталяції, і кожна зроблена з гарбузів. Світильник Джека — головний символ Геловіну.

На маршруті можна зустріти морських жителів, величезних динозаврів та принцес із діснеївських мультиків. А ось ця експозиція присвячена знаменитостям, які мають зірку на голлівудській «Алеї слави».

Далі йдуть гарбузові ліхтарі з портретами знаменитих подружніх пар. Серед них і принц Гаррі з дружиною Меган. Вони вже кілька років живуть у США.

[гість парку розваг]:

«Ця стежка дивовижна. Художній смак, креативність. На це варто подивитися. Гадаю, це дає змогу кожному знову стати дитиною. Це до вподоби і дітям, і дорослим. Дуже весело».

[гостя парку розваг]:

«Мені виставка дуже подобається. Цікаво подивитися на роботи місцевих талановитих художників. Багато чого просто не очікуєш побачити на гарбузі».

[гостя парку розваг]:

«Тут усе дуже яскраво й цікаво, дуже весело. Багато розваг для дітей. Думаю, це чудово».

На створення світлових інсталяцій витратили тисячі гарбузів. Виставка закриється після Геловіну, який відзначать 31 жовтня.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: