03.11.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 8 по 13 жовтня)

Огляд світових подій (з 8 по 13 жовтня)

1. Ізраїль завдає ракетних ударів по Сектору Гази й зачищає свої території Ракетні удари Ізраїль Ізраїль..

Дата завантаження: 2024-05-03

video

1. Ізраїль завдає ракетних ударів по Сектору Гази й зачищає свої території

Ракетні удари

Ізраїль

Ізраїль і далі завдає ракетних ударів по базах бойовиків ХАМАСу, що в Секторі Гази. Як повідомляє ЦАГАЛ, знищено штаб-квартири, тренувальні табори та склади бойовиків.

Операція Армії оборони Ізраїлю під назвою «Залізні мечі» почалася в суботу, невдовзі після того, як ХАМАС оголосив війну Ізраїлю й убив або захопив у полон сотні ізраїльтян. Також із Сектора Гази по Ізраїлю запустили тисячі ракет. Вони призвели до руйнувань і людських жертв у Тель-Авіві та інших містах.

Бойовики ХАМАСу скоординовано проникли на територію Ізраїлю різними шляхами й почали масштабні напади. Загалом Ізраїль уже повідомив про понад 700 загиблих. Серед них мирні жителі та десятки поліціянтів. Також понад 2000 осіб дістали поранення. Уряд уважає, що бойовики захопили коло 100 заручників і перевезли їх на територію Сектора Гази.

Припускають, що підготувати операцію угрупованню допомагав Іран. Після початку кровопролиття він заявив про підтримку бойовиків.

Наразі Ізраїль офіційно перебуває в стані війни. Згідно із заявами, жодного мирного врегулювання ситуації бути не може, і він діятиме до повного знищення ХАМАСу.

Він не тільки проводить масовані та спрямовані ракетні удари, а й зачищає території, які угруповання захопило в суботу. За площею вона перевищила весь Сектор Гази. Убито сотні бойовиків. Десятки схоплено.

Рада Безпеки ООН провела закрите засідання щодо ситуації в Ізраїлі та Секторі Гази. Учасники обговорювали, як можна захистити мирних жителів і припинити насильство. Однак жодного спільного рішення не ухвалили.

[Роберт Вуд, заступник посла США при ООН]:

«Я не хочу вдаватися в подробиці того, що насправді обговорювали на брифінгу, але є чимало країн, які засудили напади ХАМАСу. Утім, вочевидь, не всі. Хто конкретно, казати не буду, але про одну з них ви точно зможете здогадатися».

Раніше Джо Байден повідомив, що й далі підтримуватиме Ізраїль. Так, США відправили до його берегів бойові кораблі й літаки на знак солідарності та підтримки.

2. Ще два сильні землетруси сталися в Афганістані

Знову землетрус

провінція Герат, Афганістан

Ще два сильні землетруси магнітудою 6,3 і 5 сталися в провінції Герат, що на заході Афганістану. Офіційної інформації про загиблих і постраждалих наразі немає. Представники «Талібану», який керує країною, повідомили лише, що зруйновано сотні будинків.

Люди розбирають завали та чекають на допомогу.

[Субхан, житель провінції Герат]:

«Наше село процвітало, але цей землетрус стер його з лиця землі. Ми втратили все. Під час першого землетрусу будинки не дуже постраждали, але тепер усе в руїнах».

А в цьому селі було 700 будинків. Тепер не лишилося жодного.

[Джума Гюль, житель провінції Герат]:

«У нас не залишилося ні дому, ні їжі. Боїмося, що люди тут помруть від голоду та холоду. Нічого не лишилося. Ми самі й без нічого».

Організація «Лікарі без кордонів» повідомила, що до регіональної лікарні Герату доправили 117 постраждалих під час землетрусу. Також надходять пацієнти із запаленням легень. Люди, що втратили житло, ночують у наметах або просто неба.

Водночас афганцям, які пережили лихо, загрожує голод. Причому ситуація була критичною і до землетрусів. Так заявляє Всесвітня продовольча програма.

[Філіпп Кропф, працівник Всесвітньої продовольчої програми]:

«Це катастрофа на вершині катастрофи. Зараз 15 мільйонів афганців не знають, де взяти їжу завтра. А Всесвітня продовольча програма здатна забезпечити харчами лише три мільйони людей, бо фінансування гостро не вистачає».

Поки що постраждалим сім’ям афганців видали по 100 кілограмів борошна, бобових та олії. Можливо, найближчим часом їм також виділять гроші.

Всесвітня продовольча програма закликає міжнародну спільноту підтримати афганський народ гуманітарною допомогою. Донори майже перестали виділяти гроші Афганістану після того, як 2021 року владу там захопили таліби. Їхній нелегітимний уряд не визнала жодна країна світу.

3. Потужний «Рамштайн»: що та від кого отримає Україна

Підсумки «Рамштайну»

Брюссель, Бельгія

У Брюсселі відбулося чергове засідання союзників, які надають Україні зброю, у форматі «Рамштайн». Обговорювати воєнну допомогу цього разу особисто поїхав президент Володимир Зеленський.

[Володимир Зеленський, президент України]:

«Протиповітряна оборона — це значна частина відповіді на запитання, коли закінчиться ця війна й чи закінчиться вона справедливо для України».

Що ж отримає Україна й від кого?

США анонсували новий пакет допомоги на 200 мільйонів доларів. Міністр оборони Ллойд Остін заявив, що Сполучені Штати Америки й далі постачатимуть необхідне озброєння, попри політичний хаос у Конгресі та події на Близькому Сході.

[Ллойд Остін, міністр оборони США]:

«Я пишаюся тим, що Сполучені Штати оголосять про ще один пакет допомоги Україні в галузі безпеки вартістю 200 мільйонів доларів».

Також він зазначив, що в новому пакеті будуть, зокрема, ракети «повітря — повітря» ближнього радіуса дії, боєприпаси для HIMARS, протитанкові ракети та снаряди. Усе це буде виділено із запасів Пентагону.

Також США, Данія та Нідерланди очолять коаліцію країн, яка допоможе Україні розвинути власні військово-повітряні сили.

На розмінування союзники виділять понад 147 мільйонів євро.

Велика Британія передасть пакет воєнної допомоги на 115 мільйонів євро та стаціонарні комплекси ППО для відбиття атак БпЛА.

Канада відправить зимовий одяг і спорядження для ведення бойових дій у холодний період року, а також боєприпаси.

Фінляндія оголосила, що надасть воєнну допомогу на 95 мільйонів євро.

Литва незабаром передасть Україні дві системи ППО NASAMS, генератори та спорядження для зими. А Бельгія створила фонд підтримки України обсягом 1,7 мільярда євро, який наповнюється завдяки податковим надходженням від заморожених активів росіян. Також Брюссель почне відправляти винищувачі F-16 до 2025 року.

Нагадаємо, «Рамштайн» — це серія дипломатичних зустрічей міністрів оборони кількох десятків країн, яка має на меті синхронізувати й прискорити надання зброї Україні в протистоянні російському повномасштабному вторгненню.

4. Прем’єр Фінляндії: газопровід пошкодили навмисно

Хто пошкодив газопровід і кабель?

Заява прем’єр-міністра Фінляндії

Підводний газопровід і телекомунікаційний кабель на дні Балтійського моря, що сполучає Фінляндію та Естонію, найімовірніше, пошкодили навмисно. Про це повідомив прем’єр-міністр Фінляндії.

[Петтері Орпо, прем’єр-міністр Фінляндії]:

«За попередньою оцінкою, пошкодження не могли виникнути за нормального використання чи коливань тиску. Цілком імовірно, що вони — наслідок зовнішніх дій. Фінська влада розпочала розслідування».

Газопровід Balticconnector перекрили рано-вранці в неділю. Його довжина становить 77 кілометрів. Фінський оператор газопроводу заявив, що на ремонт можуть піти місяці.

[Петтері Орпо, прем’єр-міністр Фінляндії]:

«У неділю компанія-оператор повідомила владу, що ймовірний витік на Балтійському трубопроводі між Фінляндією та Естонією виявили о 8:10 ранку в неділю після вибуху і спричинених ним порушень. Влада спільно з прикордонною і береговою охороною розслідувала справу, і сьогодні вранці в трубопроводі виявили місця витоку. Точка витоку перебуває в економічній зоні Фінляндії».

Прем’єр-міністр заявив, що пошкодження трубопроводу непокоїть, але енергопостачання Фінляндії стабільне, і пошкодження телекомунікаційного кабелю не вплинуло на загальний зв’язок у країні.

На газ припадає 5 % енергопостачання Фінляндії.

5. Як китаєць із Європи домагається звільнення своїх батьків у Китаї

Урятувати батьків

Париж, Франція

Заклик урятувати батька й матір. Житель Німеччини Лебінь Дін робить усе можливе, щоб допомогти своїм батькам у Китаї.

[Лебінь Дін, житель Німеччини]:

«Через політику китайської компартії “одна сім’я — одна дитина” я єдина дитина в сім’ї. Мої батьки старіють. Я їм потрібен. Я вимагаю від китайського посольства негайно припинити репресії щодо моїх батьків, негайно й беззастережно випустити на волю мого батька, а також дати їм документи для виїзду з країни. Дозволити їм приїхати до Німеччини».

І Лебінь, і його батьки багато років займаються духовною практикою Фалуньгун. Ця традиційна китайська система вдосконалення ґрунтується на принципах істина, доброта й терпіння та містить медитативні вправи. Однак через небувалу популярність цього методу 24 роки тому комуністична влада країни почала переслідувати її прихильників.

У травні цього року його батьків арештували. Це сталося під час масштабних облав на прихильників Фалуньгун у провінції Шаньдун.

Завдяки міжнародному тискові матір звільнили під заставу. Але вона, як і раніше, під наглядом.

Батько ж досі у в’язниці.

Журналісти поспілкувалися з Лебінєм під час мирного протесту в Парижі. Сотні прихильників Фалуньгун пройшли вулицями міста, закликаючи зупинити репресії в Китаї.

[Лебінь Дін, житель Німеччини]:

«Перші 12 днів ніхто не знав, куди поділися мої батьки. Але вони добрі люди, вони мирні практикувальники Фалуньгун. Вони не порушили законів. І вони просто зникли».

Підтримку акції висловила ексміністр освіти Франції. Також листи із закликом випустити на волю батька Лебіня відправили чиновникам до Китаю політики з Європи та Японії.

6. Цьогорічний вересень визнали найспекотнішим за всю історію спостережень

Найспекотніший вересень

Дані Центру науки «Коперник»

Минулий місяць став найспекотнішим вереснем за всю історію спостережень. Про це повідомила метеослужба ЄС «Коперник».

За її даними, середня температура приземного повітря сягнула 16,38 градуса. Це на пів градуса вище за попередній рекорд, що зафіксували 2020 року.

Крім того, середня температура вересня була майже на градус вищою за показники перших місяців осені в період із 1991 по 2020 рік.

Ще одна статистика: цей вересень був на рекордну 1,4 градуса теплішим за показники, зафіксовані з 1850 по 1900 рік.

Температура моря у вересні також непокоїть. У деяких районах вона досягла найвищого показника для вересня за всю історію спостережень.

Водночас учені Центру науки «Коперник» зазначають, що цей рік може стати найспекотнішим загалом. Середня глобальна температура 2023-го на 1,4 градуса Цельсія вища за середні доіндустріальні температури.

Експерти зазначають, що до цього призвело потепління клімату в поєднанні з явищем Ель-Ніньйо, яке нагріває поверхневі води східної та центральної частини Тихого океану.

Тим часом найвища вершина Західної Європи, гора Монблан, за два роки втратила понад два метри снігового покриву. Його товщина зменшилася до найнижчого показника з того часу, як 22 роки тому почалися точні вимірювання.

[Фарук Каддед, експерт зі снігового покриву]:

«З 2015 року ми проводимо замірювання як у червні, так й у вересні. І бачимо, що висота Монблану з червня по вересень зазвичай зростає. Однак у 2023 році ми помітили, що в цей період товщина снігового покриву не збільшилася: у червні було 4805 метрів і 49 сантиметрів, а у вересні 4805 метрів і 59 сантиметрів».

Монблан заввишки 4792 метри. Але загальна висота вершини залежить від товщини снігового покриву. Зазвичай вона збільшується влітку, коли дощ, який випадає на гору, перетворюється на сніг.

7. Історія інфляції Аргентини — у записній книзі перукаря

Історія інфляції

Буенос-Айрес, Аргентина

Записи в блокнотах цього перукаря стали свідченням інфляції в Аргентині. 67-річний Рубен працює в Буенос-Айресі. Каже, що за 30 років ціни на стрижку зросли із 15 песо до 3000.

Записи також показують, що найшвидше інфляція зростала за нинішнього лівого президента Альберто Фернандеса. З грудні 2019 року, коли він обійняв посаду, інфляція сягнула майже 800 %.

[Рубен Галанте, перукар]:

«Я бачу, що ця криза почалася за уряду Крістіни Фернандес де Кіршнер. Потім Макрі не зміг її подолати, Альберто Фернандес теж не спромігся. Це дуже-дуже довга криза. Інакше кажучи, вона не зменшилася, а дедалі глибшала».

Коли 1992 року Рубен оцінив стрижку в 15 песо, у перерахунку на іноземну валюту це було 15 доларів. Нині ж, якщо рахувати за реальним обмінним курсом чорного ринку, яким користується більшість аргентинців, ціна за його роботу становить 4 долари. Це 3000 песо.

Перукар каже, що така ж ситуація в усіх галузях та в усіх професіях.

[Рубен Галанте, перукар]:

«Моя купівельна спроможність у ті роки була значно вищою, ніж зараз. Були й інші чинники. Нерухомість, наприклад, у доларах коштувала значно менше. Першу квартиру я купив 1989 року за 23 000 доларів. Тепер квартира з такими характеристиками коштує щонайменше 120 000 доларів».

22 жовтня в країні пройдуть вибори. Й інфляція стане на них одним із вирішальних чинників. Як очікують, перемогти може правий кандидат Хав’єр Мілей, який хоче відмовитися від аргентинського песо взагалі.

8. Посуха в Амазонії залишила плавучі села в багнюці

Посуха

Манаус, Бразилія

Життя завмерло в цьому бразильському селі, яке колись складалося з будинків на воді. Тепер вони стоять у багні. В амазонському лісі країни триває велика посуха. Місцеві жителі не можуть ловити рибу й вирощувати фрукти й овочі. Також утратили дохід, який отримували, катаючи туристів річками.

[місцевий житель]:

«З рибальством і торгівлею ситуація дуже погана».

[місцевий житель]:

«Усе стало складно. Тут у нас магазин, але продажі впали. У деякі дні навіть на основні потреби грошей бракує».

Ситуація погіршилася настільки, що де-не-де місцевим не вистачає води навіть, щоб пити й готувати їжу.

[місцевий житель]:

«Я копаю колодязь, щоб доставляти воду до будинку. У лагуні води немає. Ми будемо економити».

Уряд Бразилії оголосив, що надасть постраждалим жителям Амазонки допомогу.

А науковці зазначають, що посуха в Амазонії, як і повінь на півдні Бразилії, є результатом явища Ель-Ніньйо, яке нагріває поверхневі води Тихого океану.

У деяких річках, що течуть через тропічні ліси Амазонки в Бразилії, стався мор риби. Через це багато громад утратили джерело їжі й чистої води.

Загалом від місцевих річок залежить понад 100 тисяч осіб.

Агентство цивільної оборони Бразилії попередило, що посуха, зрештою, може зачепити півмільйона жителів басейну Амазонки.

9. НАСА запускає міжпланетну станцію до загадкового астероїда Психея

Подорож до астероїда

Місія НАСА «Психея»

У Лабораторії реактивного руху в Каліфорнії лежить величезна машина, обплутана дротами й оточена інженерами.

Це космічна міжпланетна станція НАСА під назвою «Психея». Незабаром вона вирушить в епічну подорож до загадкового й багатого металами астероїда. Він теж називається Психея і перебуває між Марсом і Юпітером.

[Генрі Стоун, керівник проєкту «Психея»]:

«Це справді неймовірна космічна станція, яка допоможе нам провести фундаментальні дослідження. Ми вирушимо на астероїд, на який ніколи раніше не літали».

«Психея» обладнана двома сонячними батареями, а також різними іншими інструментами, серед яких магнітометр і спектрометр гамма-випромінювання. Вони допоможуть вивчити гравітаційне поле астероїда й визначити його внутрішню структуру.

Психея — найважчий із відомих астероїдів класу М. Заведено вважати, що це ядро протопланети, яка зруйнувалася після зіткнення з якимось небесним тілом. Радарні спостереження показали, що астероїд складається із заліза й нікелю.

[Девід О, інженер]:

«Дуже приємно бути тут. Це також величезний стрес, адже нам треба не пропустити потрібне вікно й переконатися, що все працює».

Після запуску апарат проведе гравітаційні маневри біля Землі й Марсу. До астероїда він прибуде приблизно через шість років, подолавши 3,6 мільярда кілометрів. Через рік зонд почне спускатися спіральною орбітою до поверхні астероїда. Максимальне зближення становитиме коло 100 кілометрів.

10. Мотор-шоу в Кувейті: від новинок до ретроавто

Новинки та класика на мотор-шоу

Ель-Кувейт, Кувейт

BMW, Maserati, Hyundai та ще 25 автомобільних брендів показують новинки на виставці в Кувейті. Гості порівнюють моделі й вирішують, що купити в майбутньому.

[Таха Бесар, організатор автосалону]:

«Автомобільний сектор — один із найважливіших у Кувейті. Ця галузь — важлива частина економіки нашої країни. Автомобілі цікавлять багатьох — і жінок, і чоловіків, а також представників різних підприємств».

Окрім звичних автомобілів, на мотор-шоу привезли незвичайні позашляховики. Вони пристосовані для поїздок пустелею. Усе додаткове обладнання встановлює місцева компанія.

[Ахмед аль-Рашиді, учасник мотор-шоу]:

«Автомобіль привабливий, бо має особливі відмінності. Це подобається людям. <…> Спочатку це було хобі, а потім воно переросло в професійну роботу. Людям може здаватися, що автомобіль у такому вигляді імпортований із-за кордону, але його повністю обладнано та підготовлено (до експлуатації) в Кувейті».

Власники компанії не лише демонструють своє обладнання, а й діляться знаннями.

[Ахмед аль-Рашиді, учасник мотор-шоу]:

«Молоді, яка тягнеться до такої роботи, ми покажемо, що і як робити, навчимо її цього. Тобто тут ми розповідаємо про свою діяльність, про методи перетворення автомобілів та доносимо свої ідеї».

А ця експозиція присвячена класичним авто. Тут і «мерседеси», і «плімути», і «шевроле». Попри вік, усі машини у чудовому стані.

[Хасан Аль-Бармі, учасник мотор-шоу]:

«Навіть тепер, коли мій автомобіль знімають для телебачення, про нього кажуть, що він пахне як новий. Ми дбаємо про кожну деталь машини, пам’ятаємо про всі нюанси й намагаємося зберегти автомобіль у його первісному вигляді».

Автосалон у Кувейті тривав одинадцять днів.

11. Старість без хвороб: ВООЗ закликає до здорового способу життя

Здорове старіння

ВООЗ закликає змінити спосіб життя

У 2024 році в Європі людей старших за 65 років стане більше, ніж дітей та підлітків віком до 15 років. Такі цифри наводить у новій доповіді Всесвітня організація охорони здоров’я. У зв’язку з цим вона закликає людей дбати про здоров’я, щоб зберегти його й у старості.

ВООЗ рекомендує дотримуватися середземноморської дієти, у якій переважає рослинна їжа й корисні жири. Також важливо робити фізичні вправи для профілактики хронічних хвороб, що виникають через ожиріння.

Так, людям похилого віку радять виконувати нескладні вправи не менш як дві з половиною години на тиждень. Це може бути просто прогулянка швидким кроком. Ті, хто звик до фізичних навантажень, можуть бігати підтюпцем чи плавати. Лікарі кажуть, що зміцнювати м’язи дуже важливо. Це поліпшить рухливість і вбезпечить від падінь, які для людей у віці нерідко закінчуються переломами.

Також фізична активність зміцнює імунітет.

[Стівен Вайтинг, працівник ВООЗ]:

«Згідно з даними, гіподинамія, надмірна вага й ожиріння провокували тяжкий стан за зараження ковідом, до того ж хвороба протікала довго».

ВООЗ зазначає, що про здорове старіння також мають дбати уряди країн. Так, у Фінляндії до цього підходять всебічно: у містах є багато велосипедних та пішохідних доріжок, також влада організує різноманітні спортивні заходи та впроваджує інші заходи.

[Стівен Вайтинг, працівник ВООЗ]:

«Громадські програми необхідні не лише для фізичного, а й для психічного здоров’я. Вони також важливі для соціальної інтеграції».

Працівники ВООЗ підрахували, що система охорони здоров’я ЄС могла б щороку заощаджувати вісім мільярдів євро. Для цього потрібно лише, щоб люди вели фізично активний спосіб життя й дотримувалися інших рекомендацій.

12. У США розробили руку-робота, яка відновлює рухливість після інсульту

Відновлення після інсульту

Нова розробка в США

Коли у вересні 2014 року в американця Освальда Рідуса стався інсульт, він утратив здатність розмовляти, ходити й рухати лівою рукою. Швидку викликала жінка.

[Освальд Рідус, житель США]:

«Коло третьої ночі дружина сказала, що я говорю незв’язно, і попросила поворуши рукою. І я не міг цього зробити».

Тепер Освальд став першим, хто тестує роботизовану руку, якою керують хвилі мозку. Вона допомагає відновити рухливість кінцівки після інсульту.

Гарнітура називається інтерфейсом мозок-комп’ютер. Її п’ять електродів розміщуються на шкірі голови й вимірюють електричні імпульси мозку за допомогою процесу електроенцефалографії.

Тільки-но роботизована рука отримає відповідний сигнал, вона почне рухатися. Потім дасть людині команду, щоб та намагалася зробити рух самостійно.

[Хосе Контрерас-Відаль, розробник гарнітури]:

«Гарнітура визначає намір руху. Сигнал надходить до робота, який допомагає з рухом. Рух генерує зворотний імпульс у мозок. І коли два імпульси зустрічаються, це підвищує нейропластичність. Це те, що змінює мозок».

Керівник проєкту — доктор Джерард Франциско. Він спеціалізується на постінсультній реабілітації. Каже, що такі машини зможуть допомогти в роботі фізіотерапевтів.

[Джерард Франциско, керівник проєкту]:

«Роботи не втомлюватимуться, тому зможуть забезпечити необхідну кількість повторень. Для того, щоб перепрограмувати частину мозку, що відповідає за рухи, необхідна певна кількість таких повторень».

Освальд уже витратив роки на реабілітацію. Сподівається, що новий пристрій допоможе повернути рухливість другої руки.

[Освальд Рідус, житель США]:

«Я більше ніколи не сприйматиму своє здоров’я як щось саме собою зрозуміле».

Зараз інженери тестують новий пристрій. Якщо результати будуть позитивними, вони спробують почати масове виробництво. Однак для цього ще треба знайти спонсорів.

13. Заправся пластиком: кенійська компанія робить пальне з відходів

Пальне з пластику

Муранга, Кенія

Пластикові відходи — це серйозна проблема. А що якщо це також неоціненний ресурс? Один кенійський бізнесмен дійшов саме такого висновку. Він збудував маленький переробний завод, де з пластику роблять пальне.

Сировину купують у компаній та приватників. Її очищають, подрібнюють і відправляють у спеціальний реактор. Там проходить процес піролізу. Матеріал нагрівають не вище ніж на 500 градусів. У результаті він розпадається на рідкі й газоподібні складники. Так із кілограма пластику можна отримати 800 грамів синтетичного пального.

Після піролізу бензин чи дизель має пройти очищення. І вже потім можна заправляти техніку.

[Джеймс Муріту, голова переробної компанії]:

«Ми виробляємо два види альтернативного пального. Перший — це бензин. Його можна використовувати для звичайних легкових авто й малолітражок. Також він підходить для бензопил, водяних помп, газонокосарок та іншої невеликої техніки».

На заводі виробляють і синтетичне дизельне пальне. Власник компанії заправляє ним позашляховик.

Експерти кажуть, що пластик може розкладатися десятки або й сотні років. За даними ООН, щороку у світі продукують 400 мільйонів тонн пластикових відходів. Переробляють 9 %. Ще 12 % спалюють. Це шкодить природі й забруднює атмосферу. Але з піролізом усе інакше.

[Ніксон Отієно, експерт-еколог]:

«Є підстави для занепокоєння, бо в процесі піролізу виділяються шкідливі гази. Але треба розуміти різницю між піролізом та спалюванням. Процес спалювання відбувається просто неба, а піролізу — у закритій системі. Це зменшує обсяг токсичних газів. І хоча вони й виділяються, є технології очищення».

Завод здатний виробляти 1000 літрів пального за три дні. Продукцію наразі не продають. Компанія ще має отримати ліцензію від регулятора.

14. Ізраїльський стартап обладнує вулики датчиками й посилає дані в інтернет

Інтелектуальні пасіки

Ізраїль

Бджільництво — давнє ремесло, методи якого з часу виникнення майже не змінилися. Однак ізраїльський стартап усе ж привніс у цю справу трохи технологій, які допомагають бджолярам ліпше дбати про вулики.

Компанія каже, що це сприятиме захисту цих медоносних комах, які останніми роками масово вимирають на всій планеті.

Доріт Авні бджолярує ось уже як 30 років. А тепер ще й очолює технологічний стартап.

[Доріт Авні, власниця технологічного стартапу]:

«Нам доводилося вручну відчиняти кожен вулик, шукати матку, шукати виводок, дивитися, щоб усе було гаразд. Це мусять робити всі бджолярі. А тепер можна просто встановити застосунок й отримати всю інформацію».

Стартап обладнує вулики спеціальними датчиками. Вони допомагають аналізувати стан здоров’я бджолиної родини. Усі дані передаються в інтернет і бджоляреві в режимі реального часу. А час часто має вирішальне значення.

[Доріт Авні, власниця технологічного стартапу]:

«Завдяки нашій технології ми одразу можемо побачити, що в колонії щось не так. Наприклад, що там пестициди, що втрачено матку чи виникли інші проблеми. Бджоляр може дуже швидко прийти й щось зробити. Інакше він може запізнитися на три-чотири тижні».

Датчики всередині вуликів вимірюють температуру й вологість, а також записують звуки. Бджоляр отримує цю інформацію прямо на телефон чи комп’ютер. Водночас штучний інтелект обробляє всі дані самостійно й у разі проблеми надсилає попередження.

Це заощаджує час і робить розв’язання будь-яких завдань простішим та ефективнішим.

15. Болгарський туризм відновлюється після пандемії

Повернення туристів

Софія, Болгарія

Туристична галузь Болгарії повертається до нормального життя після пандемії.

Балканська країна славиться гірськолижними трасами, піщаними чорноморськими пляжами, а також столицею Софією.

[Томіслав Рашков, гід]:

«У Софії поєднується безліч різних стилів, епох і контрастів. Це особливо помітно в історичній частині. Ми стоїмо неподалік площі Толерантності. Це одне з небагатьох місць у світі, де сусідять мечеть, синагога, католицький собор та два православні храми».

Туристи здебільшого приїжджають із Румунії, Польщі, Німеччини, Чехії та Великої Британії.

[Румен Драганов, директор Інституту аналізу й оцінювання туризму]:

«Якщо порівнювати Болгарію та Грецію, яку щороку відвідує 30 мільйонів туристів, то до нас приїжджає третина цієї кількості. Але це лише означає, що ми добре працюємо з огляду на розміри й можливості нашої країни».

Туристи їдуть у Софію заради історичних, релігійних та культурних пам’яток.

[Ванесса Ден, туристка з Тайваню]:

«Тут усе балканське, але водночас дуже європейське. Мені здається, що тут змішані обидві культури й це дуже цікаво».

[Румен Драганов, директор Інституту аналізу й оцінювання туризму]:

«Болгарський туризм зачаровує, особливо тих, хто приїздить уперше. На відміну від великих європейських міст, де можна зустріти людей будь-якої національності, в Софії на вулицях переважно місцеві жителі. Вони доброзичливі. Якщо ви зустрінете в парку гурт болгар, можете добре провести з ними вечір».

За прогнозами Всесвітньої ради з подорожей і туризму, наприкінці року кількість туристів у Болгарії досягне 75 % показників 2019 року, який уважають піковим для туристичного сектору.

Рада очікує, що цього року в галузі створять понад 17 тисяч нових робочих місць, а кількість працівників галузі перевищить 287 тисяч.

16. Підлогу, якою ходив сам Шекспір, знайшли під час реконструкції

Знамениті дошки

Норфолк, Велика Британія

«Весь світ — театр, а люди в нім — актори». Цю фразу приписують поетові та драматургу Вільяму Шекспірові.

А тепер можна доторкнутися й до підлоги, якою Шекспір, можливо, ходив. Нове відкриття зробили в англійському Норфолку під час ремонту в ратуші Святого Георгія.

У будівлі віком 600 років під новою підлогою знайшли старішу.

[Джонатан Кларк, історик]:

«Ми знаємо з документів, що підлогу не міняли. Тут така конструкція, що підлогу неймовірно складно розібрати. Також раніше провели датування за кільцями дерева. Воно підтвердило, що будівлю звели на початку XV століття».

І це відповідає часу, коли жив Шекспір. Відомий драматург був ще й актором.

В історичних документах місцевої ратуші є запис про візит акторів графа Пембрука. У цій трупі був і молодий Шекспір.

Як стверджують у театрі, цілком можливо, що він виступав саме тут.

[Тім Фітцгігем, креативний директор театру]:

«Тепер ми знаємо, що дошки під сучасним театром — це оригінальні дошки, датовані 1417–30 роками. І це справді дивовижно, бо у світі просто немає іншого театру, який міг би стверджувати, що Вільям Шекспір ходив такими дошками».

Ратуша Святого Георгія претендує на звання найстарішого чинного театру Великої Британії. Її керівництво каже, що зараз прагне зберегти старовинну підлогу ще на віки.

17. Аукціон у Лондоні: куртки Майкла Джексона й Джорджа Майкла та шиньйон Емі Вайнгауз

Аукціон пам’ятних речей

Лондон, Велика Британія

Одяг, гітари та навіть шиньйони продадуть у Лондоні на щорічному аукціоні пам’ятних речей зі світу музики. Серед них куртки, які носили Майкл Джексон та Джордж Майкл.

[Лі Ловес, представник аукціону]:

«Наш зірковий лот — це куртка Майкла Джексона з відеореклами. Унікальний предмет одягу, зробленого на замовлення. Ви зможете перед заходом порівняти його з відео».

За куртку планують отримати до 480 тисяч доларів.

А за деякі гітари — до 145 тисяч.

[Лі Ловес, представник аукціону]:

«Маємо чудову колекцію гітар, які на концертах використовували такі музиканти, як Пол Стенлі з KISS, Ангус Янг з AC/DC і, звісно ж, Ноел Галлагер з Oasis».

Загалом на цьому щорічному аукціоні виставлять 200 лотів. Серед них шиньйон Емі Вайнгауз із кліпу You Know I’m No Good. Також продадуть сет-лист у рамці, написаний від руки вокалістом «Нірвани» Куртом Кобейном.

[Лі Ловес, представник аукціону]:

«Ми постійно бачимо дедалі більший попит на пам’ятні речі з фільмів та кліпів. З кожним роком наші продажі стають більшими, а ціни — вищими».

Аукціон пройде з 9 по 12 листопада.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: