03.01.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 1 по 6 жовтня)

Огляд світових подій (з 1 по 6 жовтня)

1. Автобус упав з естакади в Італії — 21 людина загинула Автобус упав з естакади Венеція,..

Дата завантаження: 2024-05-03

video

1. Автобус упав з естакади в Італії — 21 людина загинула

Автобус упав з естакади

Венеція, Італія

Страшна аварія у Венеції. Автобус із пасажирами злетів з естакади й загорівся.

Загинуло щонайменше 21 людина. Ще 18 постраждали.

За даними місцевої влади, в автобусі їхали здебільшого туристи. Їх везли до наметового табору. Серед загиблих — п’ятеро українців та один німець. Також у салоні були пасажири з Франції та Хорватії.

Аварія сталася близько 8 години вечора поблизу Местре — материкового району Венеції. Як повідомляють, автобус, який працює на метані, протаранив огорожу, пролетів коло 30 метрів й упав біля залізничних колій. Водночас він зачепив електропровід і спалахнув.

Рятувальна операція була складною — автобус дуже понівечило.

Водій — 40-річний італієць — теж утратив життя. Кількість загиблих може зрости, бо деякі постраждалі — у критичному стані. Серед них 50-річна жінка та 4-річна дівчинка з України.

Причина аварії наразі незрозуміла. Однак, за однією з версій слідства, водієві стало погано, і він утратив керування.

У Венеції оголошено жалобу за жертвами ДТП.

2. Тайфун «Койну» приніс на Тайвань буревій та зливи

Тайфун «Койну»

Тайвань

Тайфун «Койну» приніс на Тайвань буревій та зливи. Він рухається через острів із південного узбережжя. Уже повідомляють про 190 постраждалих. Про загиблих інформації не надходило.

Через негоду майже в усіх провінціях оголосили вихідний та скасували заняття в школах. Мільйони людей намагаються не виходити з дому.

Найрясніший дощ випав у районі східного узбережжя. Але й тут, як кажуть місцеві жителі, опадів менше, ніж зазвичай.

[місцевий житель]:

«Як порівняти з попередніми тайфунами, здається, що вітер дуже сильний, але дощу мало. Я чув, що вчора на Острові орхідей був сильний вітер. Можливо, клімат надто посушливий, тож у районі Тайдуна ми не бачимо багато дощів».

Щодо столиці Тайбей, то її стихія поки що не дуже зчепила, і місто живе у звичайному ритмі.

«Койну», що в перекладі з японської означає «цуценя», налетів на тайванський півострів Хенчунь як тайфун четвертої категорії. Тобто швидкість вітру досягала 252 кілометрів за годину.

Проте, за прогнозами, коли «Койну» перетне Тайванську протоку й попрямує в бік китайської провінції Гуандун, його сила ослабне.

3. Уперше в історії Конгресу США спікера палати представників усунули з посади

Спікера відправили у відставку

Вашингтон, США

Спікера палати представників Конгресу США відправили у відставку. Це вперше в історії американського законодавчого органу.

Проти республіканця Кевіна Маккарті виступила невелика група радикальних членів його ж партії. Змістити спікера їй допомогли демократи. За відставку проголосувало 216 законодавців. З них вісім республіканців і 208 демократів. Проти виступило 210 конгресменів.

Ініціатором голосування став Метт Гейц. Він звинуватив спікера в тому, що той співпрацював із демократами під час голосування щодо проєкту бюджету. Його обурило, що Маккарті домігся ухвалення резолюції про тимчасове федеральне фінансування завдяки голосам демократів.

Водночас праве крило республіканців звинуватило спікера в тому, що той нібито уклав із Байденом таємну угоду щодо виділення допомоги Україні, хоча цих грошей у проєкті бюджету не було.

[Кевін Маккарті, відсторонений спікер палати представників]:

«Я більше не висуватиму кандидатури на посаду спікера. Я проведу голосування, щоб обрати когось іншого».

До цього процедуру зняття з посади спікера в Конгресі проводили 1910 року. Але тоді спікер утримався на своєму місці.

Цього разу республіканці зберуться 10 жовтня, щоб обговорити нові кандидатури. Перше голосування проведуть 11 жовтня.

Нагадаємо, Кевіна Маккарті обрали після рекордних 15 голосувань за його кандидатуру. Він також побив рекорд, пробувши на посаді лише дев’ять місяців.

4. На виборах у Словаччині переміг Роберт Фіцо, який виступає за згортання військової допомоги Україні

Парламентські вибори

Словаччина

На виборах у Словаччині перемогу здобула партія, яка обіцяє згорнути військову допомогу Україні.

Партія «Курс — соціальна демократія» на чолі з колишнім прем’єром Робертом Фіцо набрала майже 24 % голосів. Хоча екзит-поли показували, що вона матиме друге місце.

Найближчим часом Фіцо почне коаліційні переговори.

А друге місце посіла ліберальна партія «Прогресивна Словаччина», яка за прогнозами мала б перемогти. Вона має 17 % голосів виборців.

Третє місце дістала проєвропейська партія «Голос» із 15-ма відсотками. Від неї може залежати формування нового уряду, оскільки її очолює колишній соратник Фіцо — Петер Пеллегріні.

Роберт Фіцо двічі був прем’єр-міністром Словаччини: з 2006 по 2010 рік, а також із 2012 по 2018 рік. Аналітики гадають, що він скористався масовим невдоволенням словаків політиками, а також їхньою стурбованістю економікою. Як уважають, кожен восьмий житель країни опинився на межі бідності.

5. Найбільший спалах в історії: більш як 1000 людей померло від лихоманки денге в Бангладеш з початку року

Спалах лихоманки денге

Дакка, Бангладеш

Більш як 1000 смертей від лихоманки денге. Саме стільки зареєстрували в Бангладеш з початку року. Це вже назвали найбільш смертоносним спалахом за всю історію країни.

Також було підтверджено понад 200 тисяч випадків інфікування. Нинішній рівень смертності вчетверо вищий, ніж був торік. Тоді в Бангладеш від вірусу, який переносять москіти, померло близько 280 осіб.

Вірусологічне відділення в столичній лікарні переповнене. Медики кажуть, що зараз пацієнти здебільшого надходять із сільської місцевості.

[Ніатуззаман, працівник лікарні]:

«Із Дакки пацієнтів поменшало. Але тепер дедалі більше надходить із сільських районів країни. Наприклад, із 54 пацієнтів, які надійшли за останню добу, 22 прибули з районів, що за межами столиці. Це непокоїть».

Вакцини чи ліків проти денге немає. Лихоманка зазвичай минає за тиждень. Протікає з температурою, інтоксикацією, висипом та збільшенням лімфатичних вузлів. У деяких випадках може розвинутись геморагічний синдром.

[Санвар Хуссейн, батько пацієнта]:

«Не знаю, як мій син заразився. Уранці він був здоровий, а ввечері раптово піднялася температура. Я привіз його сюди, і лікарі виявили, що в нього денге».

У класичній формі це захворювання не смертельне. Але за наявності геморагічної гарячки, смертність сягає 50 %.

6. УВКБ ООН: понад 100 тисяч вірмен покинули Нагірний Карабах

Утеча вірмен

Нагірний Карабах

Вірменські сім’ї з речами чекають на автобуси, які розвезуть їх по різних місцях із Сюнікської області, що на півдні Вірменії.

Понад 100 тисяч біженців прибуло до країни, відколи Азербайджан почав силою повертати контроль над Нагірним Карабахом. Про це заявило Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

Загалом у Карабаху жило коло 120 тисяч етнічних вірмен. Більшість утекли, бо побоювалися чисток із боку азербайджанських військовиків.

[біженка з Нагірного Карабаху]:

«Зараз ми їдемо в Єреван, щоб зареєструватися й знайти місце, де можна зупинитися. Мені треба дбати про мою маленьку дівчинку».

[біженка з Нагірного Карабаху]:

«Було дуже складно. Ми в дорозі 26–29 годин. Було багато машин, сюди дістатися було непросто. Моя мати хвора, а брат має дітей та онуків. Було дуже складно».

Тим часом у неділю до Нагірного Карабаху прибула місія ООН. Це перший візит міжнародної організації за останні три десятиліття. Вона оцінить ситуацію в регіоні.

Нагірний Карабах на міжнародному рівні визнають частиною Азербайджану. Однак там жили переважно вірменські християни. Після розпаду три десятиліття тому СРСР унаслідок бойових дій там проголосили незалежну республіку.

Азербайджан уже оголосив, що з 1 січня 2024 року вона офіційно зникне.

7. Будинок, де народився Гітлер, перебудовують у поліційну дільницю

Послужить поліції

Браунау-ам-Інн, Австрія

Будівельники вже встановлюють огорожі. Будинок, де народився Гітлер, переобладнають у поліційну дільницю.

Так влада Австрії хоче не допустити того, щоб будівля перетворилася на об’єкт паломництва неонацистів.

Будинок із жовтої цегли стоїть в австрійському місті Браунау, неподалік кордону з Німеччиною. Адольф Гітлер народився в ньому 1889 року.

Про те, що робити з будівлею, а також про права власності сперечалися кілька десятиліть. Варіанти лунали різні. Зокрема, з нього пропонували зробити меморіал, музей, здати в приватну оренду чи просто знести.

Шість років тому влада Австрії експропріювала будинок. Через два роки МВС оголосило, що планує розмістити в будівлі центр поліції, де правоохоронців, зокрема, навчатимуть прав людини.

Таке рішення має противників. Вони кажуть, що австрійська поліція також співпрацювала з Гітлером і віддавати будівлю їй неприйнятно.

[Еріх Маршалл, противник проєкту]:

«Коло трьох місяців тому ми почали загальноавстрійське опитування. Так з’ясувалося, що лише 6 % австрійців висловилися за використання місця народження Гітлера як поліційної дільниці».

Роботи з перепланування розраховані на кілька років. Проєкт обійдеться у 20 мільйонів євро. Поліція має переїхати сюди 2026-го.

8. Нобелівську премію з хімії присудили за відкриття й синтез квантових точок

Нобелівська премія з хімії

Стокгольм, Швеція

Нобелівську премію з хімії 2023 року отримали троє науковців. Це американці Мунгі Бавенді та Луїс Брюс, а також росіянин Олексій Єкімов, який також давно працює в США.

Учені відкрили й синтезували так звані квантові точки. Ці частинки настільки крихітні, що їхні властивості більше визначаються їхнім розміром та формою, ніж хімічним складом.

Існування квантових точок передбачили ще у 30-х роках. Проте експериментально це підтвердили лише через пів століття.

Вони вже знайшли широке застосування в промисловості як каталізатори. Також їх використовують у виробництві телеекранів, світлодіодних ламп та іншої електроніки. Стали в пригоді вони й у медицині: можуть локально «підсвітити» ракову пухлину для точнішого видалення.

Цікаво, що імена лавреатів стали відомими достроково. За кілька годин до офіційного оголошення одразу кілька шведських медіа опублікували листа Королівської академії наук з іменами. Як з’ясувалося, його відправили помилково.

Зазвичай секретності дотримуються до останнього, а імена номінантів зберігають у таємниці ще 50 років після оголошення лавреатів.

Раніше також оголосили лавреатів Нобелівської премії з фізики. Ференца Крауза з Німеччини, П’єра Агостіні зі США та Анн Л’Юйє зі Швеції нагородили за створення ультракоротких лазерних імпульсів, завдяки яким можна вимірювати зміни всередині атомів. Це теоретично можна буде застосувати в різних галузях. Наприклад, знаходити молекулярні сліди хвороби в зразках крові.

Також оголосили імена лавреатів премії в галузі фізіології або медицини. Це угорська дослідниця Каталін Каріко та американський науковець Дрю Вайсман, які відкрили новий тип РНК-вакцини. Саме вона лягла в основу препаратів для щеплення проти COVID-19.

9. Hyundai і Kia відкликають мільйони автомобілів у США через загрозу займання

Відкликання автомобілів

США

Два великі автовиробники Південної Кореї, Hyundai і Kia, відкликають свої авто в США через ризик займання двигунів. Загалом під відкликання попало 3,4 мільйона автомобілів.

Наразі власникам порадили паркуватися на вулиці й поодаль від будинків.

З 2017 року Hyundai зафіксувала 21 пожежу й 21 інший термічний інцидент, а Kia підтвердила 10 випадків займання та плавлення своїх авто.

Обидві компанії заявили, що витікання гальмівної рідини може спричинити коротке замикання. А воно може призвести до займання двигуна.

Hyundai відкликає понад мільйон 600 тисяч машин 2011–15 модельних років. Серед них: Elantra, Genesis Coupe, Sonata Hybrid, Tucson та багато інших.

Відкликання Kia в США охоплює понад мільйон 700 тисяч автомобілів, серед яких Sportage, Optima, Sorento та K900, випущених з 2010 по 17 рік.

Як очікують, власників повідомлять про відкликання в листопаді.

10. Японський робот заввишки 4,5 м готовий до нових завдань

Гігантський робот

Японія

Ця машина схожа на персонажа науково-фантастичного фільму. Але такі роботи скоро можуть стати реальністю. Їх можна буде купити в одного токійського робототехнічного стартапу.

Він розробляв прототип два роки. Робот заввишки чотири з половиною метри віддалено нагадує мобільну зброю з японського мультсеріалу «Гандам».

[Рьо Йосіда, голова токійського робототехнічного стартапу]:

«Японія справді сильна в індустрії анімації, ігор і робототехніки, а також в автомобілях. Тому я подумав, що було б чудово створити продукт, який поєднав би всі ці елементи».

Робота назвали ARCHAX на честь динозавра-археоптерикса. У кабіні на моніторах відображається все, що знімають камери. Тож людина може без проблем маніпулювати кінцівками.

[Рьо Йосіда, голова токійського робототехнічного стартапу]:

«По суті, можна сісти всередину й керувати. Він має 26 шарнірів, і ним можна керувати з кабіни».

Таку машину можна застосовувати в різних галузях.

[Рьо Йосіда, голова токійського робототехнічного стартапу]:

«Його можна використовувати, надаючи допомогу під час стихійного лиха, а також для роботи в космосі. Замість використання кількох роботів ми хотіли розробити багатоцільове робоче обладнання, коли один робот може виконувати кілька завдань».

Наприкінці жовтня робота покажуть на Японській виставці мобільності. Пізніше стартап планує продати п’ять таких машин. Кожна коштуватиме два мільйони 700 тисяч доларів.

11. У Китаї обмежать екранний час для дітей, але батьки налаштовані скептично

Обмежити час із телефоном

Китай

Аріссі Янь усього шість років, але смартфон для неї вже як рідний. Вона без зусиль переглядає комедійні відеоролики в китайській соцмережі. Дівчинка почала користуватися мобільним телефоном, коли їй було чотири.

Її мати Вел Янь стурбована проблемою інтернет-залежності в дитини. Але вважає використання телефона важливою і неминучою частиною сучасного життя. Вел не хоче, щоб Арісса відставала від однолітків у володінні технологіями, але не знає, як збалансувати екранний час Арісси.

[Вел Янь, мама дівчинки]:

«Так, я непокоюся. Діти використовують телефони для навчання. Та коли вони дивляться відео, легко виникає залежність».

Залежність від смартфонів — серйозна проблема в Китаї. У серпні в країні розробили правило, що обмежує час, який неповнолітні можуть проводити з телефонами, до двох годин на день. Для дітей віком до восьми років — щонайбільше 40 хвилин на день.

Місцеві медіа пишуть, що коли час щоденного використання буде перевищено, смартфон автоматично закриє всі застосунки.

Так званий режим неповнолітніх також закриє користувачам до 18 років доступ в інтернет на мобільних пристроях із 10-ї вечора до 6-ї ранку.

Наразі незрозуміло, коли нове правило почне діяти.

Тим часом батьки скептично ставляться до ефективності обмежень, бо в багатьох електронних пристроях уже є «дитячий режим».

[Вел Янь, мама дівчинки]:

«Оскільки ми вже маємо цю функцію, чи проводять якісь дослідження того, наскільки вона ефективна? Якщо компанії додають її поверх базової функції, то я не знаю, чи можна підвищити ефективність».

Дитячий психолог Шерон Єнь каже, що батьки мають зосередитися на емоційному спілкуванні зі своїми дітьми, а не на обмеженні використання мобільних пристроїв. Проте за нинішніх обставин вона визнає, що обмеження на екранний час корисні й можуть з’явитися і в інших країнах.

[Шерон Єнь, психолог]:

«Багато батьків зайняті на роботі, тому вони не мають часу спілкуватися з дітьми… І я вірю, що в майбутньому дедалі більше урядів братиме участь у цій політиці».

Батьки надіються, що китайцям зможуть забезпечити більше можливостей для сімейного дозвілля. Приміром, безплатні дні в зоопарку чи знижки на спортивні заходи.

12. Проїхав сім країн на велосипеді, щоб вступити до вишу

До вишу на велосипеді

Гвінея ― Єгипет

Гвінейський студент Мамаду Баррі проїхав тисячі кілометрів на велосипеді, щоб вступити до найліпшого ісламського вишу в Каїрі.

Усе почалося з мрії вчитися в Університеті Аль-Азхар — одному з найвідоміших у світі навчальних закладів для мусульман-сунітів.

Але Мамаду не мав грошей на літак.

Тож він намалював у блокноті мапу Африки й вирушив у дорогу на уживаному гірському велосипеді.

Він їхав чотири місяці через сім країн.

[Мамаду Баррі, студент]:

«Якщо ви маєте мрію, то все, що вам треба, це йти своїм шляхом. Не можна казати: “Сьогодні я роблю це, завтра це”. Ні, уторованої дороги ніколи не буде. Але якщо маєш мрію, спирайся на неї і будь наполегливим. І Бог тобі допоможе».

Щодня Баррі проїжджав коло 100 кілометрів через джунглі, пустелі й зони конфліктів.

Він проїхав через Малі, Буркіна-Фасо, Того, Бенін, Нігер і Чад. Його кілька разів затримували. Двічі — повстанці в Буркіна-Фасо й один раз — у Того, де його протримали дев’ять днів без висунення звинувачень. Потім відпустили за 56 доларів.

[Мамаду Баррі, студент]:

«Я втомлювався, часто спав у кущах, бо в містах я трохи боявся людей. Можливо, якби я ночував у місті, якісь бандити прийшли б, відібрали мій велосипед і завдали б мені шкоди».

А в Чаді Мамаду пощастило. Один місцевий житель, прочитавши про нього в інтернеті, запропонував доставити його прямо до Єгипту в обхід бойових дій, що в Судані.

Баррі прибув до Каїра 5 вересня й за кілька днів отримав повну стипендію в Аль-Азхарі.

13. Пакистанка допомагає афганським біженкам вивчитися на швачок та косметологів

Академія шиття для біженок

Пешавар, Пакистан

У цій кімнаті афганські біженки вчаться шити одяг для дітей і дорослих. Курси проходять у центрі професійної освіти пакистанського міста Пешавар. Їх організовує Махра Башир.

Жінка за фахом — політолог. Закінчила Пешаварський університет, а потім 12 років пропрацювала в некомерційній організації. Торік вирішила допомагати біженкам з Афганістану влаштовувати своє життя.

Студенток навчають не просто шити, а й розробляти дизайн одягу. Тут вони також вчаться вишивати й здобувають навички візажиста й косметолога.

[Махра Башир, засновниця академії шиття]:

«Деякі студенти з попередньої групи, які навчилися шити одяг й вишивати, дістали роботу в місцевій некомерційній організації. Деякі з тих, хто пройшов курси краси, відкрили свої салони».

Відкрити салон вдається не всім, але вихід є.

[Західа, косметолог і викладачка]:

«Деякі студенти вже заробляють удома. Вони роблять макіяж, зокрема весільний. Також виконують усілякі косметологічні процедури».

У центрі також є окреме приміщення для тих, хто не знайшов роботу. Тут можна шити одяг, а потім продавати на ринку чи онлайн. Так виходить заробити до 35 доларів на місяць.

Курси тривають три місяці. Першого разу записалося понад сто афганок. Зараз студенток удвічі більше, і кількість заявок зростає. Навчатися приходять і пакистанки.

[Махра Башир, засновниця академії шиття]:

«Нам мають дати кілька швейних машинок, бо в нас багато студентів й обладнання не вистачає».

Засновниця центру каже, що йому потрібна матеріальна підтримка. Вона сама постійно вкладає гроші, аби звести кінці з кінцями. Якщо знайдуться спонсори, тоді тут зможуть навчати до 500 жінок за один потік.

14. У Кувейті вперше з’явився робот-офіціант

Робот-офіціант

Кувейт

У цьому ресторані в Кувейті з’явився новий помічник — робот-офіціант, а точніше офіціантка, на ймення «CAN». Вона не вміє приймати замовлення чи ставити на стіл тацю, але точно доставить страви до потрібного місця. А там уже все дороблять люди.

Офіціанти кажуть, що тепер їхня робота стала безпечнішою і легшою.

[Джессі Номес, офіціант]:

«Ми просто вводимо номер столика — робота вже запрограмовано. Тож він іде до потрібного столу, а ми беремо страви й розставляємо їх перед клієнтами. Це лише помічник».

Роботи в ресторанній індустрії — не новація. Зараз багато хто замислюється, чи стануть вони майбутнім галузі.

[гість ресторану]:

«Саме це нас і чекає. Я сказав би, що роботи не замінять усіх, але це буде 60 на 40 — 60 % людей і 40 % роботів. Чому б і ні?»

Керівництво ресторану має надію, що роботи розв’яжуть проблему нестачі робочої сили.

[Ахмед Шерріфф, менеджер ресторану]:

«Люди йдуть у ногу з часом. Напевно, усі компанії намагаються зменшити витрати. Тож якщо роботи виконуватимуть усю роботу людей, то можна замінити людей роботами. Але на це потрібен час».

Утім менеджер закладу розуміє, що людям потрібне живе спілкування, якого не матимеш від роботів.

Цей ресторан наразі перший у Кувейті, де працює робот-офіціант.

15. 104-річна парашутистка може побити рекорд

104-річна парашутистка

Чикаго, США

Схоже, це найстарша парашутистка світу.

Жительці Чикаго Дороті Гоффнер 104 роки. Днями вона стрибнула з парашутом із висоти 4000 метрів. Її супроводжував інструктор.

[Дороті Гоффнер, парашутистка]:

«Гадаю, якщо є можливість, іди й насолоджуйся процесом. І тобі сподобається».

Політ тривав сім хвилин. На землі жінку зустріли бурхливими оплесками.

[Дороті Гоффнер, парашутистка]:

«Незабутньо відчути під собою землю. Чудово, мені сподобалося. Тільки я не зрозуміла, чому мене так зустрічали».

[Лес Мур, друг Дороті]:

«Думаю, що багато хто, хто побачив це, подумав: “Боже, якщо вона може це зробити, то чому я не можу?”»

Дороті може потрапити до Книги рекордів Гіннеса як найстарша парашутистка світу. Нині такою вважають 103-річну шведку. Вона встановила рекорд торік у травні.

У грудні Дороті виповниться 105 років.

[Дороті Гоффнер, парашутистка]:

«Я не стара, а просто стаю старшою».

Наступного літа жінка планує політати на повітряній кулі.

16. Покататися на автомобілях зі знаменитих фільмів можна у Франції

Проїхатися на авто з блокбастеру

Етреші, Франція

Проїхатися на знаменитій DeLorean і вжитися в роль Марті Макфлая чи відчути себе Бетменом, проїхавши на бетмобілі. Таку можливість дають у незвичайному музеї в Етреші, що у Франції.

Франк Гальєг збирає авто вже 18 років. У колекції є як оригінальні машини, що брали участь у зніманні блокбастерів, так і копії прославлених машин.

Ця DeLorean потрапила до рук колекціонера звичайним автомобілем, але він перетворив її на знамениту машину часу.

[Франк Гальєг, власник музею]:

«Мені знадобилося шість років на пошук потрібних деталей у США та Європі. А потім я витратив ще три місяці, щоб зібрати все докупи».

Загалом у музеї 43 авто. Серед них Chevrolet Malibu з фільму «Драйв», два бетмобілі, маслкар Ford Gran Torino із серіалу «Старскі та Гатч», Ferrari з «Приватного детектива Магнума», а також 12 машин із франшизи «Форсаж», причому вісім оригінальних.

[гість музею]:

«Я люблю машини з фільмів і приїхав сюди, бо мені подобається автомобіль Toyota Supra. Це машина моєї мрії. Це японська машина для дрифту».

На машинах можна проїхатися вулицями поруч із музеєм або виїхати на автодорогу.

[Франк Гальєг, власник музею]:

«Я завжди хотів відкрити щось подібне до музею, бо це єдине моє бачення призначення цих машин. Але мені не подобається, коли експонати нерухомі, мертві. Я хотів, щоб вони були живими».

Скоро до музею надійдуть три нові авто, зокрема машина з фільму «Робокоп».

17. Вогняна хариса — кулінарна традиція, визнана ЮНЕСКО

Вогняна хариса

провінція Набуль, Туніс

Бен Алі збирає гострий перець чилі для приготування хариси — традиційної туніської приправи. Її сім’я керує фермою в провінції Набуль.

У грудні 2022 року харису внесли в список нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Її описують як невіддільну частину домашньої кухні, а також щоденних кулінарних традицій туніського народу.

Червоний перець спочатку сушать, після чого подрібнюють. Раніше це робили кам’яними жорнами, а тепер — ручною кавомолкою. Потім додають приправи й оливкову олію. Далі пасту кладуть у банки.

[Бен Алі, фермерка]:

«Моя мета — створити свою власну харису, їздити Тунісом і її продавати. Сподіваюся експортувати її за кордон, щоб люди в усьому світі могли покуштувати туніську харису».

Чахіда — власниця магазину хариси. На банках — її ім’я.

[Чахіда Буф’яд, власниця магазину]:

«Я люблю харису. Саме тому дала їй своє ім’я. Я б не стала називати її своїм ім’ям, якби її не любила. Це частина мене. Як мої діти — частина мене, так і вона — частина мене».

Сезон вирощування перцю в Тунісі починається у квітні. Провінція Набуль славиться різними сортами червоного перцю і є центром традиційного виробництва хариси.

Перець сушать усе літо, а потім продають на ринках цілий рік. Наприкінці жовтня в Набулі проводять щорічний фестиваль хариси.

На ньому жінки продають консервовану харису, а шеф-кухарі додають її до всіляких страв.

Хариса популярна також і в ізраїльській та європейській кухні. Але туніська — найпекучіша.

18. Нігерієць захопився грою на волинці і створив оркестр

Нігерійський волинник

Абуджа, Нігерія

Ця музика звучить за тисячі кілометрів від Шотландії — в столиці Нігерії. Вулицями марширує оркестр волинників.

Тут це справжня екзотика. Але так було не завжди. До 60-х років минулого століття Нігерія була британською колонією, і гра на волинці була тут модною. Відколи країна здобула незалежність, цікавість до цього інструмента майже згасла.

Але тільки не в Чукву Калу.

[Чукву Калу, волинник]:

«Ми намагаємося грати знайомі мелодії, щоб люди могли підспівувати, коли ми граємо».

Чукву заснував оркестр ще 20 років тому.

А почалося все з того, що коли йому було 18 років, він побачив поліціянта, який грав на шотландській волинці. Це так його вразило, що він теж захотів навчитися.

Наразі в оркестрі 24 учасники. Музиканти грають на весіллях і національних святах.

Чукву також навчає грі на волинці молодь.

[Чукву Калу, волинник]:

«Замість того, щоб коїти злочини, нехай грають на цьому унікальному інструменті. Це особливий інструмент. Він не такий популярний, як інші, але якщо навчитеся грати на волинці, зможете заробити на життя».

Чуква має мрію — побувати зі своїм оркестром у Національному центрі волинки в Шотландії.

19. Виставка портретів показує, які жінки надихали Пітера Пауля Рубенса

Натхненниці Рубенса

Лондон, Велика Британія

Маркіза Марія Серра Паллавічіно спокійно дивиться з полотна фламандського художника Пітера Пауля Рубенса. Портрет увійшов до нової експозиції Даліджської картинної галереї, що в Лондоні.

Рубенс, який жив у XVI–XVII століттях, відомий міфологічними картинами. На багатьох із них зображено оголені жіночі фігури. Завдяки цьому навіть виникло поняття рубенсівської жінки, тобто з пишними формами.

Але Рубенс зображував не лише оголену жіночу натуру. Він також писав портрети жінок, які його надихали й сприяли кар’єрному зростанню. Серед них покровительки й родички.

На своїх полотнах він передає їхню силу й гідність із ніжністю та співпереживанням.

Виставка присвячена його стосункам із жінками.

[Емі Оррок, куратор виставки]:

«Рубенс має репутацію художника-суперзірки XVII століття. Чарльз I посвятив його в рицарі. Він говорив шістьма мовами й отримав багато нагород. Це своєрідна історія чоловічого успіху. І можна побачити, що досягти цього йому вдалося частково завдяки жінкам, якими він себе оточував».

Особливо зворушливий портрет доньки Рубена Клари Серени, яка померла незадовго до свого 13-річчя.

[Табіш Хан, мистецтвознавець]:

«Багато хто думає, що він об’єктивізував жінок. Але тут можна побачити інший його бік — із фокусом на сім’ї, де немає оголених тіл. Тут показано життя жінок, таких як його дружина й дочка».

Загалом на виставці — 43 роботи Рубенса. Вона працюватиме до кінця січня 2024 року.

20. На Всесвітньому конкурсі китайських красунь обрали переможницю

Всесвітній конкурс краси NTD

Нью-Йорк, США

Урочиста мить на Всесвітньому конкурсі краси серед китаянок, який організував телеканал NTD. Конкурс проходить у Нью-Йорку.

[ведучі]:

«Міс NTD — 2023 стала… учасниця під номером 11, Синтія Сунь!»

Синтія, уродженка Техасу з китайським корінням, отримує приз розміром десять тисяч доларів, корону з 18-каратного золота й важливу місію.

Її мета — просувати традиційні поняття жіночої краси Стародавнього Китаю, які включають багатий внутрішній світ.

Синтія — дослідник у сфері захисту прав людини й дипломатії. Вона каже, що чула історії багатьох жінок, яких репресують за їхню віру.

[Синтія Сунь, міс NTD]:

«Моя мета — обстоювати їхні основні права, домагаючись підтримки уряду та проводячи різні кампанії».

Конкурс краси NTD загалом покликаний відродити чисту красу, яка ґрунтується на внутрішніх моральних цінностях. Конкурсанток оцінювали не лише за зовнішніми якостями, а ще й за п’ятьма параметрами: моральність, чесність, пристойність, доброта та вірність.

[Саша Прендес, співачка]:

«У конкурсі краси NTD мені сподобався акцент на традиційних цінностях жінок, на цінності китайської культури. Це дуже важливо».

Конкурсантки підготували низку виступів: від класичного китайського танцю та гри на флейті до виконання мелодій на китайському інструменті ерху. Також вони продефілювали у вечірньому вбранні й поділилися своїм розумінням справжньої краси.

[Ванді Чжу, учасниця конкурсу]:

«Я вважаю, що коли щиро ставиш інтереси інших на перше місце, то інші побачать ту красу, яку випромінює людина».

[Фіона Цзі, учасниця конкурсу]:

«Хочу використати свої таланти, щоб ділитися з людьми красою справжньої традиційної китайської культури. Дякую всім».

Переможниця вирушить у подорож різними країнами світу.

Міжнародний телеканал NTD має на меті просування традиційних загальнолюдських цінностей. Він також проводить конкурси традиційного китайського танцю, бойових мистецтв, класичного живопису, кулінарного мистецтва, фортепіано та інші.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: