27.10.2024
Телеканал NTD

Військові водолази відпрацьовують навички у швидких і каламутних водах Дунаю

Військові водолази відпрацьовують навички у швидких і каламутних водах Дунаю

Сильна течія і погана видимість чекають на військових водолазів, які по черзі занурюються у води Дунаю..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Сильна течія і погана видимість чекають на військових водолазів, які по черзі занурюються у води Дунаю недалеко від Будапешта. Тут відпрацьовують різноманітні сценарії рятувальних операцій. На службі водолазам доводиться шукати й підіймати на поверхню бомби й снаряди, що не розірвалися, ремонтувати кораблі й рятувати людей під час повені.

На навчання до Угорщини до своїх колег приїхали військовики з Бельгії, Німеччини та Литви. Дунай обрали через сильну течію. Така є не в усіх річках Європи.

[Томмі Лефер, водолаз збройних сил Бельгії]:

«Швидкість течії тут перевищує один вузол. Одразу відчуваєш його силу. Спускаючись під воду, з ним доводиться буквально боротися. У Бельгії ми до такого не звикли».

Угорські водолази мають великий досвід у підійманні на поверхню вибухонебезпечних предметів. За рік виконують 2000 завдань на Дунаї та інших водних об’єктах. Під час Другої світової війни Угорщину дуже бомбардували. Багато боєприпасів, які не розірвалися, у мирний час скинули в Дунай.

[Чаба Хорват, керівник навчань]:

«Наші водолази знаходять багато боєприпасів, що не розірвалися, поблизу мостів. І зараз ми відпрацьовуємо, як знаходити, підіймати й утилізувати такі снаряди».

Ще одна складність — каламутна вода Дунаю. Видимість — від десяти сантиметрів до метра.

А тут водолази спускаються в затоплену шахту. Глибина колишнього вапнякового кар’єру сягає 24 метрів. Під час війни нацисти збудували в шахті завод. Робили винищувачі Messerschmitt.

[Ласло Торок, водолаз збройних сил Угорщини]:

«Така техніка пірнання потрібна для спускання в судно, яке пішло на дно, чи в затоплену зону. Іноді доводиться спускатися в затоплену будівлю чи підвал, щоб знайти когось чи щось».

Військові водолази мають бути готовими до будь-яких ситуацій і мати витримку. Вимоги до здоров’я суворіші, ніж у пілотів. До того ж потрібна велика фізична сила й витривалість, а ще стійка психіка.

Навчання тривають десять днів. Угорщина організовує їх другий рік поспіль.
Коротке посилання на цю сторінку:

Військові водолази відпрацьовують навички у швидких і каламутних водах Дунаю«Приберіть їх»: на південнокорейському острові навала оленівЖителі Барселони протестують проти туризмуСильна спека вбиває кажанів на півночі ІндіїДедалі частіші повені в Бразилії можуть створити хвилю кліматичної міграціїБританський король Чарльз III повертається до виконання громадських обов’язківПанамський острів тоне через зміну кліматуЧерез посуху в Мехіко пересохли канали ацтеківУ США почалася велика навала цикад, яка буває раз на 220 роківМедзаклади Південної Кореї гостро потребують лікарів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: