27.07.2024
Телеканал NTD

Дедалі частіші повені в Бразилії можуть створити хвилю кліматичної міграції

Дедалі частіші повені в Бразилії можуть створити хвилю кліматичної міграції

Повені на півдні Бразилії змушують сотні тисяч місцевих жителів замислитися про переїзд. У регіоні живе близько..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Повені на півдні Бразилії змушують сотні тисяч місцевих жителів замислитися про переїзд. У регіоні живе близько пів мільйона осіб. Дехто вважає, що треба переносити будинки на височини.

Зливи тут ідуть кілька тижнів. Рівень води в місцевих водоймах перевищив історичний максимум. У штаті Ріу-Гранді-ду-Сул вулиці десятків міст перетворилися на річки.

[Каш’яну Балдассу, потерпілий]:

«Під час першої повені я ввійшов у (будинок), подивився, зачинив і пішов. Я вирушив до батьківського дому в сльозах. Я ніколи в житті не плакав, але тоді заплакав. Уся моя 50-річна робота, увесь затишок, який я створив, знищено».

Унаслідок стихійного лиха загинуло понад 140 людей. Ще майже 130 зникло безвісти. До того ж є побоювання, що повінь може спровокувати одну з найбільших кліматичних міграцій у новітній історії Бразилії.

[Андре Гаріботті, потерпілий]:

«Я знову приберу в будинку, розкладу речі на місця й візьму два подаровані матраци та невеликий диван. Але все це доведеться знову виносити, бо повінь повториться».

[Марі Венсаніу, потерпіла]:

«Ситуація погана. Ті, хто має можливість, залишають місто. Ми живемо на зарплату, ми не можемо купити новий будинок і ми старіємо. Думаю, у майбутньому це місце стане річкою. Повені вже забрали багато землі та дерев і залишили багато піску. Тут важко буде жити».

Експерти зазначають, що подекуди відновлювати будинки та дороги немає сенсу.

[Марселу Дутра, еколог]:

«Є місце, де вода знесла всю міську інфраструктуру. Перебудовувати там усе, як було раніше, нерозумно. Гадаю, це місце треба повернути природі».

Влада міста Мусун, що за 150 кілометрів від столиці штату, теж каже, що багатьом місцевим жителям доведеться переїхати. Вона планує відновити 40 % Мусуна в іншому місці.
Коротке посилання на цю сторінку:

Дедалі частіші повені в Бразилії можуть створити хвилю кліматичної міграціїПекін розкритикував західних дипломатів за вшанування пам’яті загиблих під час бійні на ТяньаньменьЧи допоможуть комахи розв’язати проблему голоду в ДР КонгоТуристам і мешканцям Данії прищеплюватимуть екологічні звичкиБджоли жалять лісорубів, охороняючи мангрові ліси КеніїДіти на півдні Бразилії вже місяць не ходять до школи через зливи4000 рідкісних видів: прогулянка унікальним ботанічним садом у КаїріЄвропа потерпає від виснажливої спекиУряд Туреччини хоче прибрати з вулиць 4 млн бродячих собакПрем’єр Гаїті відвідав найбільшу лікарню Порт-о-Пренса, яку відбили в бандитів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: