08.04.2024
Телеканал NTD

Як туризм урятує найвищі дерева Австралії

Як туризм урятує найвищі дерева Австралії

Ці дерева ніби з картинки книжки «Володар перснів», та все ж вони справжні. Такі на вигляд..

Дата завантаження: 2024-09-08

video

Ці дерева ніби з картинки книжки «Володар перснів», та все ж вони справжні. Такі на вигляд ліси евкаліпта королівського на острові Тасманія. Ці дерева — найвищі квіткові рослини планети. Виростають до ста й більше метрів.

Рекордсменом кілька років тому став 100-метровий евкаліпт, який назвали Центуріоном. Це соте зареєстроване найвище дерево.

А це евкаліпт із казковою назвою «Посох Гандальфа». Так звати одного з головних персонажів «Володаря перснів».

[Стів Пірс, працівник організації The Tree Projects]:

«Я дивився на дерево, а верхівка просто зникала в тумані. Важко повірити, що дерево може бути таким високим і таким величезним».

Раніше найвищою у світі квітковою рослиною вважали 80-метровий евкаліпт Ель-Гранде. Але 20 років тому дерево постраждало від пожежі й пізніше загинуло. Воно прожило 350 років.

Така ж доля спіткала й багато інших евкаліптів. У 2019 році лісові пожежі знищили 16 із 25 найвищих дерев Тасманії. Захисники природи закликають владу більше робити для збереження лісів. Місцевий уряд обіцяє піти назустріч, якщо одночасно розвиватиметься туризм.

Гід Йоав Бар-Несс багато років проводить екскурсії в лісі Тасманії. Привабити більше туристів уважає гарною ідеєю.

[Йоав Бар-Несс, екскурсовод]:

«Тасманія має потенціал дати можливість усьому світу ознайомитися з цими лісами. Тут є оглядові майданчики й навігаційні таблички, і це важливо».

Захисники природи кажуть, що стежки, які ведуть до гігантських дерев, досить занедбані. На їхню думку, це треба виправити. Тоді туристам буде зручніше ходити, і їх потік зросте.

Евкаліпти королівські також є на південному сході Австралії. Цвітуть у січні. У доброму ґрунті ростуть швидко. Ці дерева погано переносять пожежі, але витримують морози до мінус десяти градусів. Щоправда, тільки, коли виростуть досить великими.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як туризм урятує найвищі дерева АвстраліїНа озері у Гватемалі розростається сміттєвий «острів»Працівники Samsung у Південній Кореї оголосили триденний страйкГробниці римської доби з розкішними розписами готують до відкриття в Ізраїлі«Приберіть їх»: на південнокорейському острові навала оленівВООЗ оголосила глобальну надзвичайну ситуацію через спалах віспи мавп в АфриціУ Сеулі тисячі лікарів знову вийшли на протестМертва риба заповнила береги лагуни в МексиціНа польсько-білоруському кордоні загострюється ситуація через наплив мігрантівНорвезька принцеса вийшла заміж за шамана

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: