27.05.2024
Телеканал NTD

Панамський острів тоне через зміну клімату

Панамський острів тоне через зміну клімату

Коло 300 сімей корінного народу куна мусили залишити свій дім, бо їхній острів, що біля узбережжя..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Коло 300 сімей корінного народу куна мусили залишити свій дім, бо їхній острів, що біля узбережжя Панами, тоне. До цього призвело підвищення рівня Світового океану.

Тепер для 1350 осіб звели житловий квартал із 300 будинків, оточений зеленим лісом.

[Еліот Родрігес, місцевий житель]:

«З малих літ я завжди був у контакті з морем, дивився з острова на ліс, на джунглі. Але тепер буде навпаки. Мені бракуватиме човнів».

Але багато індіанців переїздові раді. Тут умови комфортніші.

[Ландрус Нестор, місцевий житель]:

«Ми жили в самому центрі острова. Ванни там були за 10 хвилин ходьби. І вони були розраховані на 15-20 осіб. А тут ми щасливі, бо ми матимемо свою ванну кімнату».

У доповіді за 2021 рік ідеться, що за нинішніх тенденцій до кінця століття рівень Світового океану може піднятися більш ніж на метр.

А згідно з недавньою доповіддю ООН, у Панамі, яка з’єднує Центральну та Південну Америку, 10 % населення живе на висоті менш як 10 метрів над рівнем моря. Це 386 тисяч осіб. Водночас понад 4 % мешкає на висоті менш як п’ять метрів над рівнем моря.

Народ куна живе на території Панами та Колумбії. Переважно в автономних резерваціях на островах Сан-Блас. Це тропічний архіпелаг із золотавими пляжами та кришталево чистою водою, що біля північного карибського узбережжя Панами.

Як очікують, уся громада переїде найближчими днями, якщо буде сприятлива погода й спокійне море.

За даними ООН, у Латинській Америці та Карибському басейні 41 мільйон людей живе в низинних районах і стикається зі зростанням ризиків через повені, шторми та урагани.
Коротке посилання на цю сторінку:

Панамський острів тоне через зміну кліматуНауковці: квітень став найспекотнішим за всю історію спостереженьЕксміністра Казахстану засудили до 24 років позбавлення волі за вбивство дружиниАвстралійців навчають готувати поживно та недорого, щоб зменшити витратиООН: у світі стало 120 мільйонів біженців та переселенцівУ Китаї дедалі частіше влаштовують дорогі собачі весілляЯк щорічна міграція птахів допомагає поширити пташиний грипПакистанських студентів евакуювали після насильства в КиргизстаніФіліппінці очищають пляж, обмінюючи сміття на рисЖивуть у страху: на курорті в Чилі може впасти елітний ЖК

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: