20.10.2024
Телеканал NTD

У Чехії розпочався сезон заготівлі коропів на Різдво

У Чехії розпочався сезон заготівлі коропів на Різдво

Надворі жовтень, а отже, у Чехії настав час ловити коропів. За традицією ця риба обов'язково має..

Дата завантаження: 2024-05-20

video

Надворі жовтень, а отже, у Чехії настав час ловити коропів. За традицією ця риба обов’язково має бути на різдвяному столі. Дуже цінують коропів із Тршебоні. Їх вирощують тут уже сотні років.

Спочатку в ставках спускають воду. Лишаються тільки невеликі ділянки, де збирається риба. Її ловлять сітями, а потім сортують і поміщають у спеціальні резервуари з водою. Там коропи житимуть місяць. За цей час перестануть пахнути мулом.

Цього року в Тршебоні улов менший, ніж зазвичай. Уплинула погода.

[Зденек Ейсерт, інженер-рибовод]:

«Проблеми були весь рік. Весна холодна. У травні було дуже холодно, і риба не їла, тож і не росла. Цикл росту скоротився на місяць».

Зима, навпаки, видалася теплою. За три місяці було лише десять морозних днів. Ставки так і не вкрилися льодом.

[Зденек Ейсерт, інженер-рибовод]:

«Ставки залишилися відкритими, що дало хижакам змогу й далі харчуватися рибою. Тож коропів у ставках поменшало».

Несприятлива погода була й улітку. Через спеку цвіла вода, що перекривало доступ кисню.

[Зденек Ейсерт, інженер-рибовод]:

«Улітку бракувало дощів. До того ж настала спека, що спричинило дефіцит кисню у воді. Через це гинула риба, хоч ми й застосовували всі доступні способи аерації».

Проте улов є. Ближче до Різдва коропів почнуть продавати, причому живими — прямо з бочок.

У Чехії різдвяних коропів смажать чи запікають. Подають із картопляним салатом або пюре. За давнім звичаєм слід залишати собі кілька риб’ячих лусочок. Їх уважають символом багатства. Лусочки кладуть під тарілку на різдвяному столі й навіть носять у гаманцях.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Чехії розпочався сезон заготівлі коропів на РіздвоДедалі частіші повені в Бразилії можуть створити хвилю кліматичної міграціїПарк з’явиться на естакаді в центрі ТокіоСтолиця Колумбії та 11 муніципалітетів починають нормувати водуТепловий стрес охоплює дедалі більше територій ЄвропиКоли відбудеться найближче сонячне затемнення, і хто його зможе побачитиНауковці: квітень став найспекотнішим за всю історію спостереженьООН: п’ять країн допоможуть Гаїті в боротьбі з озброєними бандамиТуніський фермер сіє пшеницю старих сортів, сподіваючись урятувати сільське господарствоТисячі лікарів у Південній Кореї звільняються на знак протесту

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: