27.07.2024
Телеканал NTD

Колишній ядерний полігон у Казахстані — похмура спадщина радянського минулого

Колишній ядерний полігон у Казахстані — похмура спадщина радянського минулого

Це єдиний ядерний полігон у світі, де люди жили під час випробувань та живуть після них...

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Це єдиний ядерний полігон у світі, де люди жили під час випробувань та живуть після них. За 40 років тут підірвали понад 600 ядерних і термоядерних вибухівок. Наразі полігон закритий, і заведено вважати, що він уже безпечний. Але наслідки радіаційного забруднення відчутні й досі.

Це місце відоме як Семипалатинський випробувальний ядерний полігон. Розташований у Казахстані. Створили його 1947-го, коли республіка входила до складу Радянського Союзу. Перше випробування провели 49-го — поспіхом, не звертаючи уваги на погоду. Після вибуху радіаційну хмару відніс вітер.

Площа полігону — 18 500 квадратних кілометрів. Загальна потужність ядерних зарядів, підірваних за перші 14 років випробувань, у 2500 разів вища за потужність атомної бомби, скинутої на Хіросіму.

[Айсан Айдарханов, працівник Казахського ядерного центру]:

«Основне радіоактивне забруднення (сталося) внаслідок повітряних випробувань, або навіть, точніше сказати, наземних. Це основні три випробування 56-го року, 53-го та 49-го».

Значне забруднення також сталося 65-го, коли у свердловині підірвали термоядерну бомбу. Як наслідок, утворилося озеро Чаган.

Сотні тисяч жителів Казахстану 40 років були під дією радіаційного опромінення.

Нургаз Мамржанов — свідок випробувань. За радянської влади мовчав — розповідати про вибухи забороняли.

[Нургаз Мамржанов, свідок вибуху]:

«Я побачив хмару у формі гриба. Вибух був сильним. Ми побачили чорний дим, що здіймався вгору. Нам наказали не дивитися. Але ж ми, казахи, (однаково дивилися). Тоді нам сказали, що якщо хочемо дивитися, треба спеціальне скло».

Один із синів Нургаза помер малим від променевої хвороби. Але тоді в лікарні приховали причину смерті.

У 91-му році полігон закрили. Але наслідки радіаційного забруднення відчутні й досі. У 2021 році кількість нових випадків захворювання на рак у Казахстані збільшилася на 25–30 % і досягла 36 000. Найбільше хворих біля колишнього полігону та в сусідніх регіонах.
Коротке посилання на цю сторінку:

Колишній ядерний полігон у Казахстані — похмура спадщина радянського минулогоФермери заблокували дороги на кордоні Іспанії та Франції напередодні виборів у ЄСЖителі Барселони протестують проти туризмуМіські ферми рятують мексиканське місто від злочинностіНема де жити: ринок іспанської нерухомості переорієнтувався на туристівЄвропа потерпає від виснажливої спекиБджоли жалять лісорубів, охороняючи мангрові ліси КеніїДіти на півдні Бразилії вже місяць не ходять до школи через зливиМолодь у Саудівській Аравії стала охочіше навчатися кулінарного мистецтваНовий тренд у соцмережах: «Рік без покупок»

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: