03.05.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 27 серпня по 1 вересня)

Огляд світових подій (з 27 серпня по 1 вересня)

1. Військовики Габону помістили президента під домашній арешт та оголосили про захоплення влади Новий держпереворот в..

Дата завантаження: 2024-05-03

video

1. Військовики Габону помістили президента під домашній арешт та оголосили про захоплення влади

Новий держпереворот в Африці

Габон

Військові офіцери Габону оголосили, що захопили владу в країні та помістили президента Алі Бонго під домашній арешт.

Якщо держпереворот виявиться вдалим, він стане восьмим у Західній та Центральній Африці за останні три роки. Він також покладе край майже 60-річному правлінню політичної династії Бонго.

Батько нинішнього президента прийшов у владу в 1967 році. Сам Алі ходив до школи у Франції, любить американську музику й у 78-му навіть випустив фанк-альбом.

Він прийшов у владу в результаті виборів 2009 року, після смерті батька. Країна залежить від видобутку нафти, а також відома своєю супербагатою елітою. Габонці давно хотіли справедливішого розподілу багатств, отримуваних від видобутку природних копалин. Алі обіцяв модернізувати Габон.

Тоді як його батько підтримував тісні ділові контакти з Францією, Алі обіцяв диверсифікувати економіку, а ще захистити довкілля. Він зменшив кількість міністрів та наклав обмеження на зарплати чиновників.

Утім, це не допомогло зменшити нерівність. Майже третина населення живе за межею бідності.

Ще у 2016 році опоненти звинуватили його у фальсифікації виборів. Тоді почалися протести, люди спалили парламент. Поліція відкрила по демонстрантах вогонь. 2019 року в країні була невдала спроба перевороту. А недавно в Габоні відбулися чергові вибори, на яких Алі Бонго знову оголосив себе переможцем.

Водночас офіційних заяв від уряду Габону щодо військового перевороту поки що не було.

ООН засудила спробу перевороту, а також закликала сторони до стриманості та діалогу.

2. Київ став жертвою найсильнішої російської атаки за останні місяці

Атака на столицю

Україна

Щонайменше двох людей убито й трьох поранено внаслідок масованої комбінованої атаки на столицю України. Її здійснили в середу вранці. Це був найбільший російський обстріл Києва та області з весни цього року.

Так у Шевченківському районі Києва уламки збитої ракети впали на територію одного з підприємств. Як наслідок, загинуло двоє охоронців — чоловіки 26 та 36 років. Також у цьому районі медики госпіталізували 24-річну жінку, яка дістала різані рани від уламків скла.

У Дарницькому районі столиці уламки ракети впали на гіпермаркет і провалилися всередину. За попередньою інформацією, там частково обвалилися бетонні та металеві конструкції. На другому поверсі пошкоджено офісні приміщення. Ніхто з працівників магазину не постраждав.

Як повідомляє пресслужба закладу, гіпермаркет поки що не працюватиме, щоб якнайшвидше усунути пошкодження.

Також частина уламків збитих ракет упала на території Київської області. У Фастівському та Бучанському районах виникли пожежі та зруйновано житлові будинки.

За словами начальника Київської обласної військової адміністрації Руслана Кравченка, через падіння уламків збитих крилатих ракет пошкоджено десять приватних будинків. Один має значні руйнування, в інших — вибиті вікна, двері, дахи, посічені фасади. Також пошкоджено дві автівки та ангар для зберігання сільгосптехніки. Дві особи травмовано. Потерпілим надали допомогу на місці.

Загалом у ніч проти 30 серпня українські захисники знищили 43 повітряні цілі з 44: 28 крилатих ракет і 15 ударних безпілотників.

3. Японія збільшує витрати на оборону через напружені відносини з Китаєм

Витрати на оборону

Японія

Японія збільшить оборонний бюджет. У 2024 фінансовому році він перевищить 52 мільярди доларів. Це трохи більше, ніж цього року. З цих коштів понад шість мільярдів витратять на зброю і боєприпаси, зокрема на нові керовані ракети класу «корабель-повітря».

Японія другий рік поспіль реалізує п’ятилітній план прем’єр-міністра Фуміо Кісіди з поступового збільшення видатків на оборону. Так, 2027 року вони мають дорівнювати вже 2 % ВВП країни. Тоді Японія за цим показником вийде на третє місце після США та Китаю.

Торік японський уряд уперше з Другої світової війни вирішив значно наростити військову міць. Зі слів влади, причиною стала непрогнозована поведінка Північної Кореї, а ще дедалі більша напористість Китаю.

Цього року міноборони Японії зажадало збільшення фінансування після протесту Пекіна. Той осудив скидання відпрацьованої води з аварійної АЕС «Фукусіма-1» і заборонив імпорт японських морепродуктів. Токіо ж вимагає, щоб цю заборону скасували.

4. Південний Судан не справляється з потоком біженців із сусіднього Судану

Табори переповнені біженцями

Ренк, Південний Судан

Суданська біженка Азіза згадує, як разом із дітьми ховалася під ліжком під час артобстрілів. У її країні йде війна між армією Судану та воєнізованою організацією Сили швидкого реагування.

Азіза з чоловіком витратили всі заощадження, щоб потрапити до Південного Судану й перевезти сюди вісьмох своїх дітей.

[Азіза Харба, біженка із Судану]:

«Війна дуже змінила наше життя. Ніколи не бачила нічого подібного. Багато дітей загубилося, наші оселі розбомблено, ми втратили майно. Деякі наші родичі загинули. Тому ми втекли».

Азіза разом із сім’єю живе в транзитному центрі для біженців в окрузі Ренк. Тут новоприбулим дають їжу, воду, ковдри та деякі інші необхідні речі. Також біженцям надають невідкладну медичну допомогу. Але ресурсів бракує. У центрі зараз перебуває 8500 осіб.

[Джимії Огванг, працівник УВКБ ООН]:

«Головна наша проблема в тому, що центр переповнений. Ми приймаємо в середньому коло 1200 осіб на день».

Біженців розподіляють по інших центрах, але дуже повільно. Ситуацію ускладнює сезон дощів. Зливи розмивають дороги, тому перевезти в інше місце виходить щонайбільше 250 осіб за день. У самих таборах люди теж потерпають від негоди.

[Джимії Огванг, працівник УВКБ ООН]:

«Під час дощу все навколо перетворюється на грязюку. Тут ґрунт не дуже хороший — надто пухкий. Тому дощ завдає великих проблем».

У транзитному центрі бракує питної води, їжі та ліків.

До Південного Судану прибуло вже понад 230 тисяч суданських біженців.

5. Жителі прибережних містечок американського штату Флорида повертаються після урагану «Ідалія»

Після урагану «Ідалія»

штат Флорида, США

[Джон Абрандт, житель Горсшу-Біч]:

«Усе чудово. Будинок досі тут».

Але не всім так пощастило, як 77-річному Джону, чий будинок постраждав лише частково. Жителі Горсшу-Біч штату Флорида повертаються до свого містечка після урагану «Ідалія». Тут багато руйнувань.

Дому цієї матері й доньки більше немає.

[жительки Горсшу-Біч]:

«Це була наша пенсія, 23 роки нашого життя. Ми відбудуємо все наново. Усе буде добре».

[Ден Еллісон, ловець креветок]:

«Для мене Горсшу-Біч — одне з найкращих місць на цьому узбережжі. Я живу тут усе життя. Ми всі тут, як одна родина. Цього ранку я намагався затягнути човен додому. Мені допоміг сусід. Ми всі тут, як родичі».

Ураган третьої категорії «Ідалія» налетів на узбережжя Мексиканської затоки у Флориді зі зливами та буревієм швидкістю понад 200 кілометрів за годину. Постраждало багато прибережних селищ. Це містечко Кітон-Біч. Тут також зруйновано чимало будинків.

Потім ураган ослаб, спрямувавши свою лють на південний схід Джорджії. Там через повені деякі жителі опинилися в пастці у власних будинках.

Губернатор Флориди Рон Десантіс через 12 годин після приходу урагану заявив, що все обійшлося без людських жертв. Водночас, за попередніми оцінками, страхові компанії мають виплатити потерпілим від стихії майже 10 мільярдів доларів.

6. ЄС посилює правила для великих інтернет-платформ

Новий закон про цифрову безпеку

Євросоюз

Google, TikTok та інші великі технологічні компанії, що працюють у Європі, муситимуть ужити серйозних заходів, щоб очистити інтернет від шкідливого контенту.

Європейська комісія посилює контроль за великими технологічними компаніями. Вона запроваджує нові правила, які мають поліпшити безпеку користувачів в інтернеті й запобігти поширенню контенту, який або вважається незаконним, або порушує умови обслуговування платформи, наприклад пропагує геноцид чи анорексію.

[Джуліан Яурш, експерт із цифрових технологій]:

«Споживачі можуть очікувати, що правила більше не встановлюватимуть лише онлайн-платформи. Є обов’язкові правила для всього ЄС».

Європейська комісія визначила 19 великих платформ, які муситимуть дотримуватися нових правил. До них належить, зокрема, Aliexpress, TikTok, App Store, YouTube, Google Play і Pinterest. Також до списку увійшла Wikipedia, Snapchat, LinkedIn, Booking.com і Twitter.

Тепер на них має з’явитися можливість відзначати незаконний онлайн-контент та сумнівні продукти, які компанії будуть зобов’язані видаляти швидко й об’єктивно. Також правила забороняють орієнтувати рекламу на вразливі категорії людей, зокрема дітей.

Amazon уже подав позов на нові обмеження. Німецький ритейлер модного одягу Zalando теж. Його представниця зазначає, що цю платформу не мали включати до списку.

[Орелі Кольє, представниця Zalando]:

«Якщо у вас нульовий ризик нелегального контенту чи нелегальної продукції, ви просто не належите до категорії платформ, які становлять ризик для суспільства. Zalando до неї не належить».

Якщо компанії порушать нові правила, на них можуть накласти штрафи до 6 % їхнього глобального доходу. Тобто це мільярди євро.

7. Попри кризу китайський забудовник Country Garden обіцяє виконати проєкт у $100 млрд

Забудовник обіцяє завершити Forest City

Криза Country Garden

Один із найбільших приватних забудовників Китаю — Country Garden обіцяє завершити проєкт у Малайзії вартістю 100 мільярдів доларів.

Колись Country Garden уважали фінансово найстійкішою компанією в Китаї. Але зараз їй загрожує крах. Так, у серпні вона пропустила дві боргові виплати за облігаціями на загальну суму 22,5 мільйона доларів.

Це посилило побоювання, що боргова криза у сфері китайської нерухомості уповільнить відновлення економіки після пандемії коронавірусу.

Country Garden будує свій найбільший закордонний проєкт — величезне місто серед лісу в штаті Джохор, що на півдні Малайзії.

Forest City — спільне підприємство з приватною малазійською компанією Esplanade Danga 88, яку підтримує адміністрація Джохору й султан штату.

Прем’єр-міністр Малайзії заявив, що це буде спеціальна економічна зона для приваблення інвестицій.

Проблеми Country Garden можуть вплинути на покупців житла й фінансові установи. Вони також посилять тиск на сектор, який із кінця 2021 року вже зіткнувся з падінням продажів, обмеженою ліквідністю та низкою дефолтів забудовників.

8. Панамський канал подовжить обмеження на судноплавство щонайменше на 10 місяців

Обмеження на транзит подовжать

Панама

На Панамському каналі збережуть обмеження на судноплавство щонайменше на десять місяців, а можливо, і на рік. Їх почали запроваджувати в січні.

Через найбільшу за 70 років посуху канал дуже обмілів. Раніше за добу ним проходили 36–38 суден. Тепер пропускають 32. Тож багато кораблів стоїть у черзі.

[Ілля Еспіно, заступник адміністратора Панамського каналу]:

«Зазвичай цієї пори року ми не заощаджували воду, бо її було достатньо. <…> У травні або червні наступного року сезон дощів почнеться знову, якщо, звісно, нічого не завадить і не буде явища Ель-Ніньйо».

Через обмеження деякі власники суден перевозять вантажі меншого обсягу чи шукають інші маршрути. Але затор біля Панамського каналу зберігається. Причому останнім часом кораблів почало прибувати більше.

[Ілля Еспіно, заступник адміністратора Панамського каналу]:

«Незабаром грудень — свята. На суднах везуть товари до Різдва. Деякі клієнти просять їх пропустити, бо в Азії наближається зима, і попит на енергоносії зростатиме. Людей непокоїть логістика».

Канал сполучає Панамську затоку Тихого океану з Карибським морем та Атлантикою. Його максимальна пропускна спроможність — 48 суден за добу. Через обмеження Панама втратить від 100 до 150 мільйонів доларів річного прибутку.

9. У Німеччині схвалили податкові пільги, щоб дати поштовх економіці

Податкові пільги схвалено

Німеччина

Німецька керівна коаліція на певний час відклала розбіжності та схвалила пакет пільг для корпоративного податку. Обсяг знижки становитиме сім мільярдів євро. Канцлер Олаф Шольц каже, що це має пожвавити економіку, яка слабне.

[Олаф Шольц, канцлер Німеччини]:

«Ось чому дуже важливо, щоб у цій ситуації і на цьому етапі ми розпочали стимулювальні заходи уряду. Вони підштовхнуть зростання в нашій країні й відвернуть компанії від рішень, які б позбавили нашу країну інвестицій та зростання».

Попередня спроба ухвалити пакет була невдалою. Законопроєкт заблокувала міністр у справах сім’ї від Партії зелених Ліза Паус. Вона вимагала включити до нього 12 мільярдів євро для нової допомоги на дітей.

А тепер розбіжності вдалося подолати. Пакет погодили на найближчі чотири роки.

Відповідно до проєкту закону, у перший рік його дії дефіцит податкових надходжень становитиме 2,6 мільярда євро для федерального уряду, 2,5 мільярда євро — для земель та 1,9 мільярда євро — для муніципалітетів.

10. У Лівані є болота, важливі для всієї планети

Корисні болота

Аммік, Ліван

Поки багато де потерпають від посухи, водно-болотне угіддя Аммік, що в Лівані, процвітає. Воно одне з найважливіших на Близькому Сході. Охоплює 250 гектарів.

[Абдала Ханна, доглядач угідь Аммік]:

«Уже майже вересень, а територія все ще зелена. Води, як і раніше, достатньо».

Тут зберігають біорізноманіття. Аммік — прихисток для тисяч перелітних птахів. Тут також водяться амфібії та рептилії, а ще є сотні видів рослин.

Водночас це приватна власність. Належить родині Скафф. Вона робить усе для збереження екосистеми. Територію патрулюють, щоб не пустити браконьєрів.

Болота живлять природні джерела. Тут також збудували спеціальні греблі. Завдяки їм цього посушливого року район не потерпає від посухи.

Ці болота — чималий внесок у здоров’я всієї планети.

[Абдала Ханна, доглядач угідь Аміак]:

«Один квадратний кілометр водно-болотних угідь може поглинути стільки вуглекислого газу, скільки п’ять квадратних кілометрів лісу».

Тут також процвітає екотуризм. Обладнано спеціальні стежки для піших та велопрогулянок.

[Абдала Ханна, доглядач угідь Аммік]:

«Але основне заняття, до якого ми закликаємо, це спостереження за птахами. У цей район люди приходять подивитися на птахів».

Тут живе понад 260 видів птахів. Для огляду зведено спеціальні вежі.

11. У французьких школах заборонили носити абаї

Абаї заборонили

Франція

Французький уряд ухвалив рішення заборонити носіння абаїв у державних школах. Це одяг, що закриває майже все тіло, який носять деякі мусульманки разом із нікабом чи хіджабом.

Заборона спричинила суперечки про те, де проходить межа між культурою, модою та релігією щодо одягу.

Дженнат навчається на викладача. Каже, що носить абаю вдома й не розуміє, чому цей одяг заборонили.

[Дженнат, студентка]:

«На ньому немає чіткого релігійного символу. Це як носити сукню, лише з певною назвою. Наприклад, я одягну сукню з квітковим принтом. І хтось мені скаже: “Гей, у цій сукні тобі не можна тут перебувати”. Це такий самий одяг, як будь-який інший».

У Франції дітям уже заборонено носити в державних школах релігійні символи, що відповідає принципу світської освіти. Також із 2004 року в школах не можна носити хустки, такі як хіджаб. Тепер на тлі зростання мусульманського населення уряд намагається встановити нові правила.

Але деякі експерти попереджають, що це може бути непродуктивно. Зокрема тому, що це стосується одягу, який, за їхніми словами, носять заради моди чи ідентичності, а не релігії.

[Аньєс де Фео, соціолог]:

«Люди не до кінця зрозуміють проблему, але почнуть негативно ставитися до цих молодих жінок, хоча абая — це підліткова форма самовираження».

Нові правила стануть чинними 4 вересня.

12. Як непальські жінки заробляють на личинках мух

Ферма з вирощування личинок мух

Бхардев, Непал

Непальські жінки в гумових рукавичках та хірургічних масках кидають свіжі нарізані овочі й фрукти у ванни з тисячами личинок мух.

[Мана Мая Шрестха, робітниця ферми]:

«Спочатку вигляд цих комах був огидним. Але я подумала, що брати їх у руки — частина роботи, і ми маємо це робити. Тепер це вже не відразливо. Я звикла».

Це личинки мухи під назвою чорна львинка. Жінки продаватимуть їх у сушеному вигляді. Личинки підуть на корм рибі, свійським птахам та свиням. Ціна за кілограм — 70 непальських рупій, тобто коло 20 гривень.

Бізнес заснували в Бхардеві — селі з населенням коло 2500 осіб. Воно розташоване за 30 кілометрів від непальської столиці Катманду. Ферма — єдина така в Непалі. На ній працюють лише жінки.

Клімат села підходить для вирощування комах. На фермі планують виготовляти 3500 кілограмів личинок за один виробничий цикл. Він триває від 45 до 60 днів.

[Мана Мая Шрестха, робітниця ферми]:

«Сподіваюся, що цей бізнес розвиватиметься. Ми зможемо його розширити. Гадаю, він зможе забезпечити роботою багатьох сільських жінок».

Ферму відкрили завдяки гранту в 110 тисяч доларів від місцевої благодійної організації.

Личинки й мухи — екологічно чисте добриво для рослин. Його використовують на полях, де вирощують овочі.

Бізнес також дає можливість жінкам заробляти самостійно, тому їхню нову роботу підтримують родичі.

13. «Нарешті, сама наріжу шніцель»: жінка без руки в захваті від біонічного протеза

Біонічний протез

Майнц, Німеччина

Жителька Німеччини Домініка приміряє новий протез — біонічну руку. Цього дня чекала довго. Мріяла про те, коли зможе вигулювати собаку й одночасно відповідати на телефонний дзвінок.

Домініка народилася без нижньої частини руки. Нині ж одна з перших у Німеччині безоплатно отримає біонічний протез. Його надрукували на 3D-принтері, а також схвалили лікарі. Протези оплачує німецька державна страхова компанія.

[Домініка Фріч, жителька Майнца]:

«Я просто хочу бути як усі. Хочу взяти в одну руку виделку, а в другу — ніж і нарізати свій шніцель. Це такі прості дії, але я цього не можу».

Домініка вже мала різні протези, але всі вони важкі й не вельми функціональні. Коли обідає на роботі, бутерброди їй роблять колеги. Зі звичайним протезом самій це не під силу. Біонічна рука надасть більше можливостей.

[Бертінг Гіллебаг, працівник компанії ― виробника біонічних протезів]:

«Перевага цього протеза в тому, що можна керувати кожним пальцем. До того ж він легкий. Оскільки ми робимо протези за допомогою 3D-принтера, нам вдається значно знизити їхню вагу».

У біонічному протезі є міодатчики, які зчитують електричні сигнали, що з’являються, коли м’язова тканина напружується. Отримані дані надходять у процесор протеза й перетворюються на команди для моторів, які управляють штучною кінцівкою.

[Домініка Фріч, жителька Майнца]:

«Це так чудово! Таке відчуття, ніби я завжди мала руку. Раніше я й уявити не могла, що зможу діяти обома руками».

Домініка якийсь час звикатиме до нового протеза. Планує почати з найпростішого — вигулу собаки та приготування їжі.

14. Нічний заплив улаштували в центрі Копенгагена

Нічний заплив у центрі столиці

Копенгаген, Данія

Безпечно й приємно поплавати прямо в центрі міста, ще й уночі, можна в столиці Данії. Щоб це продемонструвати, у Копенгагені організували масовий нічний заплив каналами.

[Мює Нюєгор, заступник мера Копенгагена з питань культури та відпочинку]:

«Гавань Копенгагена — одна з найчистіших у Північній Європі. Вона дуже важлива для відпочинку. Ми багато говоримо про важливість зелених зон, але сині зони теж важливі».

Учасникам видали сяйні буї. Двокілометровий водний маршрут лежить повз палац Крістіансборг, де розташований данський парламент.

[учасник запливу]:

«Я щойно проплив по колу два кілометри. Почуваюся чудово. Було дуже тепло, жодних течій. Зазвичай я плаваю на узбережжі, де багато течій та хвиль, тому для мене це було, як колективне купання у ванні. Якби знав, що вода така тепла, то не вдягнув би гідрокостюма».

[учасниця запливу]:

«Мій брат любив плавати у відкритій воді. Перед смертю він сказав, що хотів би, щоб я теж плавала. Якби він був живий, то брав би участь у цьому запливі, тому я хотіла зробити це на згадку про нього».

За безпекою плавців стежать рятувальники. Усе пройшло добре.

[Піа Йогансен, голова клубу плавців]:

«Ми дуже пишаємося Копенгагеном. Тим, що можемо плавати в каналах у центрі міста. Тож це просто вечірка на честь спільноти данського плавання».

Цей заплив — не змагання. Усі учасники одержують пам’ятні медалі.

Серію запливів проводять у межах щорічного фестивалю плавання, що триває два дні. У ньому загалом бере участь коло 3700 осіб.

15. В озері Лох-Несс провели наймасштабніші пошуки за останні 50 років

Пошуки Нессі

Велика Британія

У Шотландії знову влаштували полювання на Лохнесське чудовисько — найбільше за останнє пів століття. До озера з’їхалися волонтери з різних країн. Загалом коло ста осіб. Ще 300 стежать за пошуками онлайн.

[Керолайн Макнамара, волонтерка зі США]:

«Приблизно 20 років тому, коли ми навчалися в школі в Америці, нам задали твір на вільну тему. Я написала про Лохнесське чудовисько. Уже не пам’ятаю чому. Може, тільки-но подивилася про нього фільм чи щось прочитала. Коли дізналася, що будуть пошуки, то подумала: “О, через 20 років я можу долучитися до полювання”».

Перша згадка про чудовисько в цьому шотландському озері була ще в середні віки. Тоді ірландський монах святий Колумб побачив якогось величезного звіра в річці Несс, яка витікає з озера. А в 1933 році управитель готелю Елді Маккей розповіла постояльцям, що бачила істоту, схожу на кита. Відтоді ентузіасти періодично влаштовують на озері масштабні пошуки.

Й ось учасники знову сканують каламутні води. Пошуки ведуть дві місцеві організації ентузіастів.

[Пол Ніксон, голова Drumnadrochit Loch Ness Centre]:

«Ще у VI столітті святий Колумб виганяв із цього озера водяного звіра. Але Всесвітній феномен Нессі явили світові спостереження Елді Маккей 90 років тому. 2020 року гідролокатор зафіксував об’єкт розміром із фургон. В озері Лох-Несс століттями відбувалися речі, яких ми не можемо пояснити».

Озеро також досліджують за допомогою безпілотників з інфрачервоними камерами. Використовують і гідрофон для виявлення звуків під водою. Утім, заважає погана погода й жвава навігація на озері. А також технічні питання.

[Алан Маккена, волонтер]:

«Ми виразно чули чотири схлипування — не знаю, як це ще ліпше описати. Це було чутно через гучномовець. Ми розхвилювалися й побігли перевіряти, чи ввімкнений диктофон. Але він не працював. Це сталося з моєї вини».

2019 року інші науковці провели аналіз ДНК у водах озера, щоб виключити можливість наявності великих тварин, таких як динозаври. Вони виявили велику кількість ДНК вугрів і дійшли висновку, що легендарне Лохнесське чудовисько могло бути гігантським вугром.

16. 5000 рудоволосих приїхали на фестиваль до Нідерландів

Фестиваль для рудих

Тілбург, Нідерланди

Сотні людей із вогненними шевелюрами відзначають своє свято в Тілбурзі, що в Нідерландах. Щороку тут проходить фестиваль рудоволосих.

Шотландець Ліам змалку почувається дещо утиснутим через свій колір волосся. Але в Тілбурзі ніби потрапляє до іншого світу. Приїжджає сюди вже всьоме.

[Ліам Гантер, учасник фестивалю]:

«Щоразу, буваючи тут, почуваюся дещо ліпше. З багатьох рудих часто підсміюються. І це недобре. Ви не повірите, але в Шотландії таке зі мною часто трапляється».

На фестиваль з’їхалося 5000 рудоволосих із різних країн. Тут для них влаштовують майстер-класи з макіяжу, а також догляду за шкірою і волоссям. Проводять музичні заходи та спортивні змагання. Можна взяти участь і у фотосесії. Її проводить фотограф-портретист Ганс Дірксен-Смітс.

[Ганс Дірксен-Смітс, фотограф]:

«Мені до вподоби така робота. Це руде волосся просто прекрасне. Переважно я роблю чорно-білі фотографії. Але на цьому фестивалі це недоречно, і це фантастика. Моя дружина теж тут. У неї густа копиця рудого волосся».

Приблизно у двох відсотків жителів Землі руде волосся. Причому найбільше рудоволосих у Північній та Північно-Західній Європі.

Фестиваль «Дні рудих» зародився випадково. У 2005 році художник-аматор Барт Рувенгорст розмістив у місцевій газеті оголошення, у якому запросив 15 рудоволосих у Тілбург. Він хотів разом із ними сфотографуватися, хоча сам не рудий. Відгукнулося 150 охочих. Захід привернув увагу, і Рувенгорст вирішив проводити його щороку.

17. «Європейське літо» — новий тренд одягу серед туристів у Європі

«Європейське літо»

Новий тренд

Вулиці Рима наповнили довгі сукні, рюші, в’язані гачком топи та лляні штани. Але носять такий одяг не італійці.

Завдяки тренду в соцмережах стиль «Європейське літо» став популярним серед неєвропейських туристів. Вони більше не хочуть бути схожими на туристів, а прагнуть реалізувати в одязі естетику європейської моди.

Багато хто тепер не хоче носити звичні шорти, кросівки та бейсболки.

Емілі Лейн –- модна інфлюєнсерка з Рима. Один із її постів про «Європейське літо» набрав півтора мільйона переглядів.

У своїх роликах вона ділиться практичними порадами, як почуватися комфортно під час європейського міського та пляжного відпочинку. Радить одягати квіткові сукні з відкритою спиною, сандалі та обтислі топи.

[Емілі Лейн, модна інфлюєнсерка]:

«Ця тенденція випливає з багатьох європейських та середземноморських стилів, які ми часто бачимо на вулицях».

У центрі тренду — мода Італії, Греції, Франції та Іспанії.

[туристка зі США]:

«Вибираю все із квітковим принтом, витонченими деталями. Ще мініспідниці, в’язані топи й таке інше. Одяг із літньою прибережною атмосферою».

Однак самі європейці вважають, що цей тренд не має нічого спільного із тим, як вони насправді одягаються. Багато хто пише в коментарях, що ця мода стереотипна й не враховує національних відмінностей.

Водночас модні експерти радять не зациклюватися лише на одному тренді. Вони кажуть, що туристам слід обирати свої найкрасивіші вбрання, які їм справді личать, і публікувати у соцмережах своє європейське літо 2023 року.

18. Венеційський кінофестиваль: на острів Лідо знову приїхали зірки кіно

Венеційський кінофестиваль

Італія

Політики, актори, моделі, режисери та продюсери зібралися на червоній доріжці Венеційського кінофестивалю — найдавнішого у світі. Він традиційно проходить на острові Лідо. Цього року він ювілейний — 80-й.

Багато знаменитостей, які прийшли до Палацу кіно, говорили про страйки сценаристів та акторів у Голлівуді. Ті заморозили роботу здебільшого американської індустрії розваг.

Сценаристи й актори страйкують одночасно вперше за 63 роки. Вони вимагають обмежити використання штучного інтелекту, а також підвищити зарплати на тлі повсюдного розширення потокових платформ.

[Лора Пойтрас, учасниця журі Венеційського кінофестивалю]:

«Я солідарна зі сценаристами та акторами в їхньому протистоянні всім кіностудіям, у боротьбі проти жадібності й наживи. Я повністю солідарна».

Цього року на фестивалі представлено добірку довгоочікуваних фільмів від усесвітньо відомих режисерів. Серед них «Догмен» від Люка Бессона, «Прісцілла» Софії Копполи та «Вбивця» від режисера Девіда Фінчера.

До складу головного журі також входять відомі режисери, зокрема Джейн Кемпіон, Мартін Макдона, Міа Гансен-Лев та Сантьяго Мітре. А головою журі став режисер Дам’єн Шазель, автор таких фільмів, як «Ла-Ла Ленд» та «Людина на Місяці».

19. «Блакитним супермісяцем» помилувалися жителі планети

Блакитний супермісяць

Другий подарунок серпня

Серпень зробив другий подарунок жителям Землі. У них виникла можливість помилуватися рідкісним Блакитним супермісяцем. Як завжди, особливо гарний краєвид виникає, коли супутник підіймається над храмом Посейдона в Греції. Ефектний вигляд Місяць має і над пам’ятками Індії.

А це Каракас — столиця Венесуели. Люди збираються на оглядовому майданчику ще до темряви. Хтось готує фотоапарат, а хтось налаштовується на романтичний лад. Ліванська мігрантка Франо згадує подругу дитинства, з якою розлучилася 20 років тому.

[Франо Обейд, жителька Каракаса]:

«Ми домовилися, що кожного разу, коли бачитимемо повний місяць, згадуватимемо одна одну. Я й досі тримаю слово».

Багато хто приїжджає сім’ями. Суперповня хоч і не дуже важлива подія з наукового погляду, але людям до вподоби незвичайне видовище.

[житель Каракаса]:

«Ми живемо не в цьому районі, але приїжджаємо, щоб якнайбільше насолодитися цим видовищем. А сьогодні взагалі особливий випадок. Таке повториться лише за 14 років».

Залюбки милуються Місяцем і у В’єтнамі.

[жителька Ханоя]:

«Маленькою я з бабусею часто дивилася на Місяць, але він був досить далеко. Сьогодні я вперше бачу його таким великим. Здається, ніби можу дістати руками».

Суперповнею називають явище, коли Земля та її супутник зближуються більше, ніж зазвичай. У цей час місячний диск візуально збільшується в діаметрі на 7 %.

Супермісяцю дають різні назви залежно від того, з якими природними явищами збігається подія. Блакитним уважають другий супермісяць за один місяць. Попереднє таке явище було п’ять років тому, а наступне люди побачать у 30-ті роки цього століття.

Першою суперповнею цього року милувалися в липні. Четверта й остання буде у вересні.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: