27.09.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 23 по 28 липня)

Огляд світових подій (з 23 по 28 липня)

1. Лісові пожежі загрожують житловим будинкам у Греції, Португалії та на Сицилії Лісові пожежі підбираються до..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

1. Лісові пожежі загрожують житловим будинкам у Греції, Португалії та на Сицилії

Лісові пожежі підбираються до будинків

Греція ― Португалія ― Італія

Лісові пожежі в Європі не вщухають.

На півночі грецького острова Керкіра вогонь підібрався до будинків. Із сіл евакуюються жителі та туристи. Для них приготували тимчасові притулки.

У селі Перифія будинки почали горіти кілька днів тому. Спочатку спільними зусиллями вогонь загасили, але зараз там знову пожежі.

[Полімерос Касаріс, мер Перифії]:

«Минулої ночі сталося повторне займання, а сьогодні вранці вогонь роздмухало вітром. Нині там працюють пожежники. Є добровольці з водовозами».

Останніми тижнями в Греції температура подекуди перевищує 44 градуси. Під час аномальної спеки спалахнули пожежі на Родосі та Керкірі. Обидва острови популярні в туристів.

Зараз на Родосі ситуація гірша, ніж на Керкірі. Пожежникам допомагають місцеві жителі. Водночас добровольці гніваються на владу. Вони вважають, що допомоги недостатньо.

[Ставрос Нікітарас, доброволець]:

«Людина не в змозі загасити таку велику пожежу. Потрібні літаки, а їх лише п’ять. Найважливіше для острова — це доставити літаки».

Пожежі палають і на острові Евія. Причому у вівторок під час їх гасіння там розбився літак грецьких ВПС. Це сталося в прямому ефірі місцевого телеканалу. Мабуть, літак зачепив гілку дерева. Обидва пілоти загинули.

А це Португалія. Тут горять ліси на території природного парку Сінтра-Кашкайш, що поблизу Лісабона. З вогнем бореться 600 пожежників. Їм заважає ураганний вітер. Полум’я наближається до житлових будинків.

[жителька Португалії]:

«Ми боїмося, що вогонь дістанеться будинків, бо довкола суцільні кущі. Ми намагаємося допомогти (пожежникам) — носимо воду відрами, але це майже марно».

Схожа ситуація і на Сицилії. Вогонь загрожує житлам у Палермо. Через пожежі тимчасово закрили аеропорт. На сході острова температура перевищує 47 градусів.

На півночі Італії також погодні катаклізми. На Мілан уночі налетів сильний ураган. Уранці люди побачили вирвані з корінням дерева.

[жителька Мілана]:

«Я прокинулася коло четвертої ранку від якогось шуму. Спершу подумала, що це просто гроза. Виглянула у вікно, а небо було повністю білим. Деякі дерева ще стояли, але потім і вони падали. Ми зачинили всі вікна. Це був апокаліпсис».

Цього тижня в Ломбардії, що на півночі країни, загинули дві жінки. Обох придавили дерева, які зламав штормовий вітер.

2. Військовики Нігеру захопили владу та утримують президента в палаці

Військовики захопили владу

Нігер

Президента Нігеру Мохамеда Базума усунули від влади. Про це в середу ввечері заявили бунтівні військовики, виступаючи на національному телеканалі.

Базума утримують у президентському палаці його ж охоронці.

Речник армії цієї західноафриканської країни Амаду Абдрамане оголосив, що всі кордони закрито. Також призупинено дію конституції та всіх державних установ. Запроваджено комендантську годину.

З його слів, військовики об’єднались у так звану «Національну раду з охорони батьківщини» та вирішили покласти край керівному режимові.

[Амаду Абдрамане, спікер збройних сил Нігеру]:

«Це наслідок постійного погіршення ситуації з безпекою і поганого економічного та соціального управління».

Прихильники президента зібралися в столиці біля Національної асамблеї та закликають звільнити Базума. Його демократично обрали 2021 року і вважають близьким союзником Франції.

[протестувальник]:

«Демократія має перемогти. Скриньки для голосування перемогли, і президента Базума було обрано на п’ять років. Народ твердо стоїть на ногах та захищає гідність свого президента».

Нігер — провідний союзник Заходу в боротьбі в регіоні Сахель із джихадистами, які прийшли з Малі й за попередні десять років поширили свій вплив. Переворот ускладнить ці зусилля.

США закликали випустити Базума на волю, а Європейський Союз, ООН, Франція та інші країни засудили переворот.

Обрання Базума стало першою демократичною зміною влади в Нігері. Відколи 1960 року країна здобула незалежність від Франції, тут сталися чотири успішні військові перевороти й кілька невдалих спроб.

Загалом у Західній та Центральній Африці це вже сьомий військовий переворот із 2020 року.

3. В Ізраїлі ухвалили судову реформу, незважаючи на протести

Судову реформу ухвалили

Ізраїль

У понеділок в Ізраїлі з новою силою спалахнули масові протести. Перед цим парламентарі схвалили першу частину спірного законопроєкту реформи судової системи країни.

Демонстранти заблокували головне шосе Єрусалима. Їх розганяли водометами. Затримали понад 20 осіб.

Усередині кнесету теж було неспокійно. Опозиційні депутати скандували «ганьба» та рвали паперові копії законопроєкту.

Реформа, що спричинила найбільші антиурядові протести в сучасній історії Ізраїлю, має обмежити роль Верховного суду. Прем’єр наполягає на тому, що суд має надто багато повноважень, зокрема він може скасувати будь-яке рішення уряду. Реформа покликана збалансувати гілки влади.

На піку протестів Нетаньягу вів переговори з опозицією, щоб досягти компромісу. Проте вони не мали результату.

Вашингтон ще раз закликав його знайти рішення, яке було б прийнятним для всіх.

[Метью Міллер, представник Держдепартаменту США]:

«Щоб серйозні зміни в демократичній системі були стійкими, вони повинні мати якомога ширший консенсус. На жаль, сьогоднішнє голосування відбулося з мінімально можливою більшістю. Ми й далі підтримуватимемо зусилля президента Герцога та інших ізраїльських лідерів, оскільки вони прагнуть досягти ширшого консенсусу за допомогою політичного діалогу».

Деякі військові лідери країни заявили, що ухвалення закону може поставити під загрозу національну безпеку. Водночас Біньямін Нетаньягу після голосування сказав, що його уряд і далі захищатиме права громадян, а також що військові не мають втручатися в політичні розбіжності.

Прем’єр також обіцяє, що відновить переговори з опозицією і намагатиметься укласти з нею угоду щодо другої частини судової реформи до кінця листопада.

4. Вибори в Іспанії: перемогли праві, але коаліцію створити не зможуть

Парламентські вибори

Іспанія

На парламентських виборах в Іспанії перемогла правоцентристська партія. Але вона, найімовірніше, не зможе стати керівною.

«Народна партія» здобула найбільше місць — 136 із 350. Однак, навіть якщо вона об’єднається з украй правою «Вокс», яка має 33 місця, для абсолютної більшості цього замало.

«Іспанська соціалістична робітнича партія» прем’єра Педро Санчеса здобула 122 парламентські крісла. На четвертому місці — альянс лівих партій Sumar, що дістав 31 крісло.

Раніше очікували, що «Народна партія» створить коаліцію з «Вокс» та змістить у владі соціалістів. Але цього не сталося. Утім, лідер «Народної партії» Альберто Нуньєс Фейхоо заявив, що починає переговори про створення блоку.

Зробити це буде непросто, адже багато хто не хоче приходу до влади вкрай правих.

Лідер «Вокс» заявив, що на країну чекають перевибори.

[Сантьяго Абаскаль, лідер партії «Вокс»]:

«Це день занепокоєння, бо ми не досягли своєї мети — не вигнали Педро Санчеса з палацу ла Монклоа. Імовірно, будуть ще одні вибори, на яких ми знову спробуємо це зробити».

Прем’єр-міністр Санчес має більше можливостей для переговорів.

Але йому також, імовірно, буде складно зібрати більшість, а потенційні союзники наполягатимуть на поступках в обмін на їхню підтримку.

[Педро Санчес, прем’єр-міністр Іспанії]:

«Нас набагато більше. Я кажу про тих, хто хоче, щоб Іспанія і далі рухалася вперед, а не йшла шляхом регресу “Народної партії” з “Вокс”».

Вибори в Іспанії пройшли достроково, після того як у травні парламент було розпущено. Прем’єр Санчес пішов на такий крок після невдалих регіональних виборів, на яких значну перевагу здобула опозиційна «Народна партія».

5. ООН розпочала відкачування понад 1 млн барелів нафти з аварійного танкера в Ємені

Відкачування нафти з танкера

Ємен

ООН почала відкачувати понад мільйон барелів нафти з аварійного супертанкера, що стоїть у порту Ємену в Червоному морі. Організація називає його найбільшою екологічною бомбою уповільненої дії у світі.

З 80-х років минулого століття єменська влада використовувала судно FSO Safer для зберігання нафти. Але з 2015 року, коли в країні спалахнув воєнний конфлікт, танкер не ремонтували й не обслуговували. Так, 2019-го в моторний відсік просочилася вода. Побудоване в 1974 році судно втратило цілісність.

ООН узялася за аварійно-рятувальні роботи, бо ніхто інший не висловив готовності їх виконати. Нафту перекачують на інший танкер.

[Антоніу Гутерреш, Генеральний секретар ООН]:

«Нам знадобиться близько 20 мільйонів доларів США, щоб завершити проєкт. Він передбачає очищення та утилізацію танкера й усунення будь-якої екологічної загрози Червоному морю».

Якби нафта витекла, це спричинило б масштабну екологічну та гуманітарну катастрофу.

[Ахім Штайнер, представник ООН]:

«Кілька тижнів тому дехто запитував, чи є насправді на судні нафта. Я можу запевнити вас, що зараз на кораблі незалежні дослідники виміряли обсяг нафти. Це близько мільйона 130 тисяч барелів».

Експерти попереджали, що танкер може або вибухнути, або розвалитися на частини. У такому разі нафтова пляма вчетверо перевищила б ту, яка 1989 року утворилася після аварії на судні «Ексон Вальдес» біля Аляски. Тоді вона розтягнулася на 28 тисяч квадратних кілометрів.

Зі слів Гутерреша, якби сталася нинішня аварія, було б розорено цілі рибальські громади, зникли б сотні тисяч робочих місць. Невідомо на скільки закрилися б великі порти.

Загалом для усунення наслідків можливої аварії знадобилося б коло 20 мільярдів доларів.

6. Зі штаб-квартири Твіттеру в Сан-Франциско зняли знаменитий логотип

Відомий логотип Twitter зняли

Сан-Франциско, США

Відомий логотип соцмережі «Твіттер» зняли з будівлі штаб-квартири компанії в Сан-Франциско через ребрендинг.

Замість синього птаха, який був лого компанії ось уже як 17 років, на сторінках соцмережі з’явилась літера X: біла на чорному тлі.

Ілон Маск раніше написав, що скоро користувачі попрощаються з брендом «Твіттер» і з усіма синіми пташками. Він додав, що зосередиться на створенні «всеосяжного застосунку», який, крім соцмереж, міститиме й інші послуги, наприклад інтернет-платежі.

Один із трьох дизайнерів логотипа Твіттеру сказав, що йому сумно прощатися зі синім птахом, але час не стоїть на місці.

[Мартін Грасер, дизайнер]:

«Немає швидшого способу повідомити про все нове, що ви робите, ніж створити новий логотип. Думаю, що, оскільки компанія змінюється, у цьому є сенс, і їм знадобиться новий напрямок і новий знак, щоб відобразити все це».

Ілон Маск купив Твіттер торік у жовтні. Потім змінив назву компанії на X Corp.

У квітні цього року синього птаха ненадовго змінило зображення собаки породи сіба-іну — символу однієї з криптовалют. Після цього ціна валюти різко зросла. Але ненадовго.

Зазначимо, що в роботі соцмережі відбулися й інші зміни. Так, Ілон Маск закрив дописи для незареєстрованих користувачів, а ще зменшив кількість твітів, які можуть прочитати за день власники платних і безплатних акаунтів.

7. Амстердам може заборонити входити до свого порту круїзним лайнерам

Заборона для круїзних лайнерів

Амстердам, Нідерланди

В Амстердамі хочуть заборонити круїзним лайнерам заходити до місцевого порту. Міська влада зробить це частиною плану зменшення туристичного потоку та забруднення.

Амстердам не перше місто, чиє керівництво зважилося на такі заходи. Барселона, Дубровник і Венеція теж зменшили кількість круїзних лайнерів у своїх портах, або розглядають таку можливість.

Наразі адміністрація міста опрацьовує деталі нових правил. Коли заходи почнуть діяти, наразі не відомо. Але місцеві жителі вже сподіваються, що це зможе змінити ситуацію. Зокрема зменшиться потік людей, які їдуть на вулицю Червоних ліхтарів у пошуках розваг і наркотиків.

[Аарон ван Гент, житель Амстердама]:

«Я думаю, що в Амстердамі дуже багато туристів, тому важко бути в центрі міста. Добре, що ми почали дещо виправляти ситуацію. І з погляду зменшення забруднення це теж дуже добре».

[Пітер ван Заанен, житель Амстердама]:

«Я думаю, що це неминуче, оскільки ви бачите те ж саме в Барселоні та Венеції. Тиск туристів на міське життя стає нестерпним. Те саме й в Амстердамі. Місто просто переповнене туристами. Не хочеться бачити таке в місті, де живеш».

У 2023 році в порт Амстердама має зайти 114 круїзних лайнерів. Загальна кількість пасажирів становитиме 300 тисяч осіб.

Загалом місто щороку відвідують мільйони туристів.

8. Новий зірковий об’єкт виявили астрономи в Австралії

Нейтронні зірки
Нове відкриття в Австралії

Новий зірковий об’єкт відкрили австралійські астрономи. Він розташований у нашій галактиці Чумацький Шлях приблизно за 15 000 світлових років від Землі.

Це відкриття змінить уявлення вчених про нейтронні зірки – найщільніші об’єкти в нашому Всесвіті. Одна чайна ложка речовини, з якої вони складаються, важить мільярд тонн.

Вивчає об’єкт команда астрономів у Перті. Вони вважають, що він є магнетаром з надзвичайно сильними полями, які можуть виробляти потужні сплески енергії.

Об’єкт відрізняється від звичайних магнетарів тим, що випромінює хвилі кожні 22 хвилини, тоді як усі вивчені раніше випускали енергію з інтервалом від кількох секунд до кількох хвилин.

[Наташа Герлі-Волкер, астроном]:
«Це нейтронні зірки з дуже складними, скрученими і дивними магнітними полями, які нагрівають нейтронну зірку і роблять її дуже яскравою в рентгенівських спектрах випромінювання».

Схожий об’єкт, можливо, виявив аспірант Університету Кертін у 2021 році. Він світився три місяці, а потім зник з поля зору. У період з липня до вересня 2022 року команда знову просканувала небо і знайшла нинішній об’єкт. Його сплески енергії тривають до п’яти хвилин. Тобто вп’ятеро довше, ніж у першого об’єкта.

Учені також виявили, що земні телескопи вперше зафіксували імпульси від нього в 1988 році, понад 30 років тому.

Поки що науці невідомі аналоги, які допомогли б описати нову зірку.

[Наташа Герлі-Волкер, астроном]:
«Можливо, це білий карлик. Можливо, це кваркова зірка. Можливо, це якась дуже незвичайна зірка. Але немає справді хороших моделей».

Відкриття зробили за допомогою радіотелескопа MWA у Західній Австралії. Інші телескопи у всьому світі також його підтвердили.

9. Попит на «сонцезахисну» моду в Пекіні зростає на тлі екстремальної спеки

Попит на захист від сонця
Пекін, Китай

Сонцезахисний одяг — у тренді в Пекіні. У місті вже встановлено температурний рекорд. 28-й день поспіль температура тут тримається вище за 35 градусів Цельсія.

Великий попит спостерігається на капелюхи з широкими крисами, маски для обличчя й нарукавники з охолоджувальної, стійкої до ультрафіолетового випромінювання тканини.

[Лі Сюянь, туристка]:
«Мені зовсім не подобається засмагати. Деякі роблять це спеціально. Засмагла шкіра теж гарна. Але мене дуже турбують потенційні шкірні захворювання чи поява ластовиння».

[жителька Пекіна]:
«Гадаю, сонцезахисний одяг має «дихати» й бути тонким, інакше влітку дуже жарко, також важко дихати».

А дехто вдається до допомоги технологій. Наприклад, такий капелюх обладнано вентилятором.

[Чжао Сінці, туристка]:
«Цей вентилятор живиться від сонячної енергії».

Продавці в магазинах сонцезахисного одягу зазначають, що цьогоріч з’явилося багато товарів різного кольору і з різної тканини.

[працівниця магазину]:
«Так, сонцезахисний одяг, охолоджувальні рукави, а також головні убори продаються дуже добре. Цьогоріч набагато більше людей гуляє, і дуже жарко, тож можна вдягати цей одяг щодня».

Утім, не всі покупці готові таке носити.

[покупець]:
«У захисному одязі ходити жарко, хоча він запобігає сонячним опікам. Особисто я намагаюсь уникати прямих сонячних променів, а не носити такий одяг. Так трохи прохолодніше».

Місяць тому в Пекіні було оголошено червоне попередження про небезпеку високих температур. Воно стало першим за останні вісім років.

10. За що в Чикаго люблять «ковбасного короля»

Ковбасний король
Чикаго, США

Присвятити півстоліття продажу ковбаси. Саме це зробив Джо Перл, за що прославився «ковбасним королем Чикаго».

Колишній армійський ветеран останні 50 років їздить на своєму фургоні Середнім Заходом США, забезпечуючи ковбасними виробами паби та ресторани.

У Чикаго багато хто знає його в обличчя.

[Джо Перл, продавець ковбаси]:
«Я заходжу до закладу, і люди починають кричати: “О, прийшла ковбасна людина!” Увесь зал починає шуміти».

Джо люблять не лише за його ковбаси, а й за чудове почуття гумору.

[Джо Перл, продавець ковбаси]:
«Я люблю свою роботу й люблю робити людей щасливими. Люблю, коли вони посміхаються».

Джо працює по 16 годин на день. Тим, у кого скінчилася ковбаса, завжди готовий допомогти по дзвінку.

[Джо Перл, продавець ковбаси]:
«Я даю людям телефон екстреної ковбасної служби. Телефонуйте, і я одразу приїду на своєму фургоні».

Батько Джо також торгував ковбасою, тож це в нього в крові. А ось діти «ковбасного короля» вирішили піти іншим шляхом.

[Джо Перл, продавець ковбаси]:
«Я займаюся цим вже 50 років, тож це справа мого життя. Коли я піду, ця торгівля зупиниться. Мої діти займаються іншими справами».

Отже, Джо, можливо, останній «ковбасний король» Чикаго.

11. Басейн у тракторному причепі: як рятуються від спеки в Туреччині

Басейн у причепі

Чинар, Туреччина

Спосіб пережити спеку знайшли господарі однієї ферми, що на південному сході Туреччини. Вони перетворили тракторний причіп на басейн. Для цього знадобилася лише щільна поліетиленова плівка та вода.

[Ведат Качмаз, житель Чинара]:

«Ми не можемо піти до басейну, тому виникла така ідея. Іноді навіть ми, дорослі, там купаємося».

Ферма біля містечка Чинар належить сім’ї Качмаз. Батьки ростять сімох дітей.

[Кахраман Качмаз, житель Чинара]:

«Поруч нема де купатися. Немає басейну, немає водойм. Ми перетворили цей причіп на басейн. Разом із братами та племінницею ми намагаємося охолонути й весело провести час».

Хвиля спеки накрила всю Туреччину. Останніми днями на південному сході країни температура перевищує 40 градусів Цельсія.

12. Як у Гонконгу зберігають спадщину Брюса Лі через 50 років після його смерті

Спадщина Брюса Лі
Гонконг, КНР

У жвавому фінансовому районі Гонконгу десятки дітей віком до дванадцяти років навчаються прийомів він-чунь. Це південнокитайський стиль бойового мистецтва, якого навчався Брюс Лі.

Через 50 років після його смерті він не перестає захоплювати уяву молодих людей у всьому світі.

У цьому залі маленькі учні беруть участь у спарингах та відпрацьовують прийоми.

[Себбі Пен, учень]:
«Мені подобається кунг-фу».

Він-чунь відомий швидкими ударами та прийомами ближнього бою. Брюс Лі вивчав цей стиль у віці 13 років. Потім розробив свою власну форму бойового мистецтва, відому як джиткундо.

Цей інструктор тренувався у третього учня майстра він-чунь, який навчав самого Брюса Лі.

У дитинстві він надихнувся фільмами з Брюсом Лі. А потім, коли навчився бойового мистецтва, емігрував з Австралії до Гонконгу.

[Німа Кінг, інструктор з він-чунь]:
«Він зразок, який наслідує молодь. Неважливо, скільки вам років, він може стати для вас джерелом натхнення, тому що життя складається зі злетів та падінь, іноді доводиться падати. Що ти тоді робиш? Згортаєшся калачиком і плачеш чи встаєш і дивишся правді у вічі? І неважливо, хто це: чоловік, жінка чи дитина. Ось чому я розповідаю синові про Брюса Лі».

Крім прийомів, він також навчає дітей медитувати, а також розповідає про філософію Брюса Лі.

[Німа Кінг, інструктор з він-чунь]:
«Не думаю, що хтось перевершив Брюса Лі, хоч він і помер 50 років тому. Усі від Близького Сходу до Південної Америки знають Брюса. І на те є причина. Справа не лише у фільмах. Чому іноді ми плачемо, коли дивимось героїчний фільм? Тому що ми можемо відчути цей дух і перейнятися до нього повагою».

На іншому боці Гонконгу 55-річний Білл Вонг займається своїми звичайними тренуваннями він-чунь у невеликій школі бойових мистецтв. Її заснували ще 1967 року семеро гонконгських учнів вчителя Брюса Лі.

[Білл Вонг, практикувальник він-чунь]:
«Моє навчання він-чунь почалося з невдач. Я нічого не знав про бойові мистецтва. Але тепер у мене швидкі рефлекси та відмінні навички. Це допомагає мені позбутися стресу на роботі і без вагань вирішувати проблеми. Як сказав Брюс Лі: “Стань сильнішим, щоби протистояти сильним противникам”».

Брюс Лі народився у Сан-Франциско, але виріс у Гонконгу. Він помер 20 липня 1973 року від набряку мозку. Йому було 32 роки.

13. Традиційні десерти без цукру готують у кондитерській на Західному березі

Десерти без цукру
Наблус, Західний берег

На цій кухні готують традиційні близькосхідні солодощі сімсимію та рахат-лукум, але за унікальним рецептом. Вони абсолютно не містять цукру.

Працює кондитерська в місті Наблус на Західному березі річки Йордан, де можна знайти багато традиційних солодощів.

Утративши роботу журналіста та графічного дизайнера, Хайя і Ахмад вирішили створити власний бізнес. Вони виготовляють корисні солодощі без цукру, які, за їхніми словами, можуть їсти люди з різними дієтичними обмеженнями.

Для цього в хід іде натуральний підсолоджувач стевія, а також безглютенові інгредієнти.

[Хайя аш-Шейх, власниця магазину]:
«Наблус славиться виробництвом сімсимії та рахат-лукуму. Ми прислухалися до порад друзів і почали робити сімсимію (на продаж). Люди мають проблеми зі здоров’ям, такі як діабет, резистентність до інсуліну тощо».

Попри те, що в Наблусі у них багато конкурентів, вони знайшли свою нішу.

[Хайя аш-Шейх, власниця магазину]:
«Ми швидко змогли охопити більшу частину спільноти, яка любить здорову їжу або дотримується спеціальних дієт для здоров’я, таких як кето та інші… Це допомогло нам охопити різні сектори на Західному березі та арабські райони в Ізраїлі і Єрусалимі. Сподіваємось, що ми зможемо постачати нашу продукцію до Гази та всієї Палестини».

Сім’я також намагається зробити виробництво екологічним. Так, паковання зроблене з рослинних компонентів, тобто розкладається швидше, ніж звичайний пластик.

14. Джемпер принцеси Діани з чорною вівцею виставили на торги

Джемпер Леді Ді виставили на торги
Лондон, Велика Британія

Джемпер принцеси Діани із зображенням чорної вівці серед білих, виставлять на торги в Нью-Йорку. Його продасть аукціонний дім Sotheby’s. Торги називатимуться «Ікони моди».

Трикотажний джемпер створив бренд Warm&Wonderful. Діана вперше одягла його в червні 1981 року, за місяць до весілля, коли разом із принцом Чарльзом відвідала гру в поло.

Пізніше на рукаві светра виявили пошкодження. Тоді особистий секретар Діани написав співзасновниці Warm & Wonderful Джоанні Осборн листа з проханням його полагодити.

Через кілька місяців Діана отримала натомість джемпер із таким самим малюнком. Її сфотографували в ньому 1983 року.

Осборн недавно знайшла перший джемпер у себе на горищі в коробці.

[Синтія Гоултон, голова відділу моди Sotheby’s]:
«Якщо ви принцеса Діана, то, звичайно, ви маєте доступ до безлічі предметів одягу, які ви можете носити. І той факт, що вона захотіла замінити його і через два роки знову одягла вже новий светр, гадаю, свідчить про те, як багато ця річ для неї означала».

Онлайн-торги Sotheby’s проходитимуть з 31 серпня до 14 вересня. Примітно, що їхній початок збігається з днем, коли Діана загинула в автокатастрофі.

З молотка піде багато предметів одягу та аксесуарів знаменитостей. Джемпер Діани виставлять 7 вересня. До нього додаються два листи, які написав секретар Діани Джоанні Осборн. Увесь набір сподіваються продати за 50-80 тисяч доларів.

Раніше цього року Sotheby’s продав вечірню оксамитову сукню принцеси Діани, створену кутюр’є Віктором Едельштейном для його осінньої колекції 1989 року. Її купили за 600 тисяч доларів. Це уп’ятеро перевищило попередню оцінку аукціонного дому.

15. Храм Святого Сімейства в Барселоні балансує між вірянами і туристами

Віряни чи туристи?
Храм Святого Сімейства в Барселоні

Найвідоміша визначна пам’ятка Барселони, храм Святого Сімейства роботи Гауді, здіймається вгору на 138 метрів.

До культової пам’ятки стікаються мільйони туристів. Це одне з найбільш відвідуваних історичних місць Європи.

Щонеділі відвідувачі стоять у черзі, щоби потрапити на ранкову службу.

Архітектор Антоніо Гауді був пристрасним католиком, який присвятив більшу частину свого професійного життя храму Святого Сімейства. Сьогодні регулярна меса проводиться в головній частині храму.

[Хосеп-Марія Турул, служитель храму]:
«Це справді унікальний досвід. І я хотів би запросити всіх, навіть місцевих жителів. Тому що ви можете майже фізично відчути таїнство».

Водночас, як і інші місця поклоніння в Південній Європі, базиліка намагається знайти способи розмістити і простих вірян, які приходять помолитися.

Стратегія полягає в тому, щоб відвідувачі та віряни йшли різними шляхами, а богослужіння проводилися в різних місцях.

Але проблема залишається: як збалансувати духовну складову на тлі сплеску туризму.

[Естеве Камп Сала, представник будівельного консорціуму]:
«Ми не можемо робити різницю між тими, хто приходить на богослужіння і туристами. Церква відкрита. І допоки вони шанобливо ставляться до служби й не заважають їй, вони можуть робити все, що хочуть».

Недільна меса проводиться п’ятьма мовами: каталонською, іспанською, французькою, італійською та англійською, здебільшого в супроводі хору. Частини літургії також співають латиною.

Місцеві жителі кажуть, що спільне використання храму нікому не заважає.

[Анна Беренгер, місцева жителька]:
«У нас щойно пройшла меса. Тепер можуть приходити туристи. Мені здається, що час розподілено справедливо. Місцеві жителі й туристи можуть ділити це місце».

[Гортензія Бургос, місцева жителька]:
«Особисто мені все одно. Але буває так, що вранці дуже багато людей. Когось це непокоїть, а когось – ні».

Торік храм Святого Сімейства відвідало 3,7 мільйона туристів.

16. Уболівальники чемпіонату світу з футболу в Новій Зеландії поспішають на знімальний майданчик «Гобіта»

Уболівальники їдуть до Середзем’я
Матамата, Нова Зеландія

Футбольні вболівальники, які відвідують Нову Зеландію, поспішають побачити знаменитий знімальний майданчик «Гобітон», показаний у фільмах-трилогіях «Володар перснів» та «Гобіт».

Зараз у Новій Зеландії зима, і туристів зазвичай мало. Але через чемпіонат світу з футболу потік відвідувачів значно зріс.

[Шейн Форрест, менеджер з туризму]:

«Чудово бачити тут гостей чемпіонату світу в зазвичай спокійний сезон. Коли закінчується літо й шкільні канікули, тут стає трохи спокійніше. Тож просто фантастика, що сюди приїжджають футбольні фанати. Вони підтримують свою команду й водночас подорожують Новою Зеландією».

Найчастіше це місце відвідують туристи зі США.

[Мікаела Доног’ю, уболівальниця зі США]:

«Так, я люблю жанр фентезі, люблю фільми. І “Гобіт” — напевно, мій найулюбленіший, бо я люблю історії про подорожі та пригоди. Звичайно, у нашій подорожі ми не повторюємо їхнього шляху, але ідея схожа. Ми вирушили у власну пригоду. І це круто».

Спочатку знімальний майданчик для трилогії був тимчасовим. Частину його демонтували, а частину спалили заради кадрів однієї зі сцен, у якій у видінні героя фільму Фродо Беггінса Шир було знищено.

Однак пізніше майданчик відновили зі ще більшою кількістю нір заради знімання фільму «Гобіт». Після цього зробили стаціонарним.

[Аделаїда Чіміно, відвідувачка зі США]:

«Мені дуже сподобалося. Сподобалося фотографувати. Ці будинки справді чудові. Я вже закінчила, тож ми можемо ввійти всередину».

[Александер Чіміно, відвідувач із США]:

«Мені сподобалися будинки, увесь ландшафт, дерева й те, що все дуже реалістично на вигляд».

44 нори гобітів розмістилися серед зелених пагорбів на площі 500 гектарів. Ці будиночки мають лише вхідні двері та внутрішній дворик.

Сцени всередині знімали в студії. Утім, зараз будують постійну нору гобітів, яка буде відкритою для туристів.

17. Ретривери та їхні власники відзначили 155-річчя породи

Зустріч ретриверів
Шотландія, Велика Британія

Золотистих ретриверів любить багато людей. А побачити їх стільки в одному місці — шанс особливо рідкісний.

Така можливість випадає вже вшосте в Шотландії. Зустріч організовує місцевий клуб власників цієї породи.

[Том Горріан, голова Клубу золотистих ретриверів Шотландії]:
«Цього тижня клуб золотистих ретриверів Шотландії організовує так звані «Гвісеканські Збори». Цей захід проводиться з 2000 року».

Цьогоріч привід особливий — породі виповнюється 155 років.

[Орл, учасниця з Ірландії]:
«Ми все організували й не могли дочекатися, коли приїдемо. Отже, якщо ви любите цю породу, ваше місце тут. Це зустріч з іншими людьми, які мають ті ж інтереси, ті ж хобі, ту саму любов до породи. Зустрічаєш тих, кого давно не бачив. Зустрічаєш нових людей з усього світу, але всіх поєднує один спільний інтерес — золотисті ретривери. Тому тут завжди є про що поговорити».

Зустріч відбувається біля родового маєтку шотландського лорда. Тут у XIX столітті він вивів собаку мисливської породи, пристосованого до місцевих умов.

[Керол, учасниця із Шотландії]:
«Ми вважаємо, що золотистого ретривера вивів лорд Твідмаут, власник маєтку Гвісекан. Побачити це місце, де зароджувалася порода, побачити розплідник, поле, маєток — гадаю, це для нас багато означає».

Зустріч триває п’ять днів. Тут проводять конкурси, розважальні та освітні заходи. 488 собак узяли участь у фотосесії.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: