27.11.2024
Телеканал NTD

«Блакитним супермісяцем» помилувалися жителі планети

«Блакитним супермісяцем» помилувалися жителі планети

Серпень зробив другий подарунок жителям Землі. У них виникла можливість помилуватися рідкісним Блакитним супермісяцем. Як завжди,..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Серпень зробив другий подарунок жителям Землі. У них виникла можливість помилуватися рідкісним Блакитним супермісяцем. Як завжди, особливо гарний краєвид виникає, коли супутник підіймається над храмом Посейдона в Греції. Ефектний вигляд Місяць має і над пам’ятками Індії.

А це Каракас — столиця Венесуели. Люди збираються на оглядовому майданчику ще до темряви. Хтось готує фотоапарат, а хтось налаштовується на романтичний лад. Ліванська мігрантка Франо згадує подругу дитинства, з якою розлучилася 20 років тому.

[Франо Обейд, жителька Каракаса]:

«Ми домовилися, що кожного разу, коли бачитимемо повний місяць, згадуватимемо одна одну. Я й досі тримаю слово».

Багато хто приїжджає сім’ями. Суперповня хоч і не дуже важлива подія з наукового погляду, але людям до вподоби незвичайне видовище.

[житель Каракаса]:

«Ми живемо не в цьому районі, але приїжджаємо, щоб якнайбільше насолодитися цим видовищем. А сьогодні взагалі особливий випадок. Таке повториться лише за 14 років».

Залюбки милуються Місяцем і у В’єтнамі.

[жителька Ханоя]:

«Маленькою я з бабусею часто дивилася на Місяць, але він був досить далеко. Сьогодні я вперше бачу його таким великим. Здається, ніби можу дістати руками».

Суперповнею називають явище, коли Земля та її супутник зближуються більше, ніж зазвичай. У цей час місячний диск візуально збільшується в діаметрі на 7 %.

Супермісяцю дають різні назви залежно від того, з якими природними явищами збігається подія. Блакитним уважають другий супермісяць за один місяць. Попереднє таке явище було п’ять років тому, а наступне люди побачать у 30-ті роки цього століття.

Першою суперповнею цього року милувалися в липні. Четверта й остання буде у вересні.
Коротке посилання на цю сторінку:

«Блакитним супермісяцем» помилувалися жителі планетиЯк день літнього сонцестояння відзначають у Великій БританіїПрованська гра петанк, як і раніше, популярна у ФранціїПрогулянки Сеною на невеликому човні дедалі частіше обирають туристи в ПарижіУнікальну колекцію монет данського магната, нарешті, можуть продатиУ Болівії ламам, альпакам та вікуньям присвятили фестивальБалет із США привіз до лондонського Королівського оперного театру спадщину Фредеріка Аштона«Вірі та забобонам» присвятили 13-й Фестиваль піщаних скульптур у ДаніїChristian Dior присвятив колекцію от-кутюр спортуЯк шовк тутової гусені перетворюють на килими в дельті Нілу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: