03.05.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 30 липня по 4 серпня)

Огляд світових подій (з 30 липня по 4 серпня)

1. Автобус упав в урвище в Мексиці — 18 загиблих Автобус зірвався в урвище Наярит, Мексика..

Дата завантаження: 2024-05-03

video

1. Автобус упав в урвище в Мексиці — 18 загиблих

Автобус зірвався в урвище

Наярит, Мексика

У Мексиці автобус з’їхав із траси й упав у яр. Загинуло щонайменше 18 людей.

Трагедія сталася рано-вранці в штаті Наярит, що на заході країни. Автобус їхав до міста Тіхуана. У салоні було понад 40 осіб.

Загинуло троє дітей та 14 дорослих. Ще 22 пасажири дістали тілесні ушкодження. Їхній стан лікарі оцінюють як стабільний.

Також пожежники Наяриту повідомили, що серед пасажирів було шестеро громадян Індії. Чи є вони серед загиблих, поки що не кажуть. Також відомо, що деякі пасажири їхали до кордону зі США.

Глибина яру — 50 метрів, що ускладнює рятувальну операцію.

Чому автобус з’їхав із траси, поки що невідомо. Влада обіцяє розслідувати інцидент. Водій вижив Його затримали. Можливо, він перевищив швидкість.

Такі інциденти в Мексиці не рідкість. Так, у липні внаслідок аварії в штаті Оахака загинуло 29 людей. У квітні автобус упав в урвище на заході країни — загинуло 18 людей. А в лютому в центральній частині Мексики розбився автобус із мігрантами — тоді втратило життя 17 людей.

2. Удар Росії по українському порту на Дунаї — світові ціни на зерно зросли

Атака на порти

Ізмаїл, Україна

2 серпня під час нічної атаки на південь Одеської області війська Російської Федерації завдали ударів по портовій та промисловій інфраструктурі на річці Дунай.

Як повідомляють, сили протиповітряної оборони знищили 11 ударних безпілотників типу Shahed-136. Однак були влучання по елеватору та зерносховищу, що спричинило пожежі.

У Генеральній прокуратурі України уточнили, що через ворожий обстріл було пошкоджено чи зруйновано елеватор, зернові ангари, резервуари вантажного термінала, виробничі, складські та адміністративні приміщення, а також триповерхова будівля морвокзалу. Постраждалих немає.

За словами віцепрем’єр-міністра з відновлення України Олександра Кубракова, унаслідок цієї атаки зіпсувалося майже 40 тис. тонн зерна, яке очікували країни Африки, Китай та Ізраїль. Це призвело до зростання світових цін на продовольство.

3. Військовики Нігеру оголосили про відкриття кордонів із низкою сусідів

Кордони знову відкрили

Нігер

Речник армії Нігеру оголосив, що країна знову відкрила кордони з низкою сусідніх держав, зокрема з Малі та Буркіна-Фасо.

[Амаду Адрамане, речник армії Нігеру]:

«Сухопутні та повітряні кордони з Алжиром, Буркіна-Фасо, Малі, Лівією та Чадом відкриваються з 1 серпня 2023 року».

Регіональний блок ЕКОВАС наклав на Нігер санкції. Зокрема, припинив усі фінансові операції та заморозив національні активи. Він також заявив, що може дозволити застосувати силу для повернення до влади президента країни Мухаммеда Базума, що перебуває під вартою у своєму палаці.

А лідери Буркіна-Фасо та Малі в понеділок заявили, що підтримують лідерів перевороту.

Водночас італійський військовий літак прибув до Рима з евакуйованими з Нігеру іноземцями. Загалом прилетіло 87 осіб. Серед них 36 італійців, 21 американець, три болгари, два австрійці та по одному громадянину Великої Британії, Нігеру, Угорщини, Сенегалу та Нігерії. Також вивезли кількох армійців.

[Шоу Кроулі, працівник посольства США в Римі]:

«Вони сказали, що пережили дуже важкий досвід, тож, будь ласка, дайте їм піти. Але ми хотіли би подякувати уряду Італії за все, що він зробив. Це фантастика, що всіх людей перевезли до безпечного місця».

Деякі італійці залишились у Нігері. Тож у столиці країни й далі працює посольство Італії.

У Нігері ще перебуває коло 300 італійських армійців. Вони беруть участь у боротьбі з повстанцями та проводять навчання. Про їх евакуацію поки що не оголошували.

4. Дональду Трампу висунуто звинувачення в спробі оскаржити результати виборів 2020 року

Нові звинувачення Трампу

США

45-му президентові США Дональду Трампу висунуто нові звинувачення. 1 серпня їх схвалила велика колегія присяжних у Вашингтоні. Трампа звинувачують у спробі оскаржити результати виборів 2020 року, що спричинило події 6 січня 2021 року, коли група протестувальників увірвалася до Капітолія.

Спеціальний прокурор Джек Сміт звинуватив його в чотирьох пунктах, зокрема в змові з метою обману Сполучених Штатів Америки та у перешкоджанні офіційному розслідуванню, а ще в змові з метою позбавити громадян їхніх конституційних прав.

Це друге звинувачення, яке випливає з розслідування Сміта. Колишньому президентові окремо висунуто 40 звинувачень, пов’язаних з імовірним зберіганням таємних документів у його маєтку в Палм-Біч.

Передвиборчий штаб Трампа назвав нові звинувачення фальшивими й запитав, чому, щоб їх висунути, треба було чекати два з половиною роки.

Його представник написав: «Це не що інше, як жалюгідна спроба злочинного клану Байдена та міністерства юстиції втрутитися в президентські вибори 2024 року, на яких президент Трамп — безперечний лідер і він попереду зі значним відривом».

Сам колишній президент каже, що скористався своїм конституційним правом «висловити протест проти виборів, які, на його переконання, було сфальсифіковано», так само як це зробили демократи у 2016 році.

Також він додає, що федеральні агенції відмовилися розслідувати фальсифікації на виборах. Натомість міністерство юстиції та ФБР «стежать і переслідують тих, хто скаржиться на шахраїв».

В обвинувальному висновку також фігурує шість неназваних спільників Трампа, яким не було висунуто звинувачення. Судячи з описів, серед них є Руді Джуліані — колишній особистий адвокат Трампа.

45-й президент усі звинувачення відкидає і далі проводить свою передвиборчу кампанію.

5. Пекін частково затопило після рекордних злив

Повені в столиці

Пекін, Китай

Залишки циклону «Доксурі» спричинили повені в столиці Китаю. На Пекін, у якому живе майже 22 мільйони людей — у вихідні вилилася рекордна кількість опадів.

Дуже постраждало західне передмістя мегаполіса. У районі Меньтоугоу з вечора суботи до понеділка випало до 580 міліметрів дощу. Машини загрузли в багні, а люди запасаються питною водою та предметами першої потреби.

У ніч проти понеділка понад 30 тисяч пекінців було евакуйовано. Однак повідомляють і про одинадцятьох загиблих.

Також сотні людей опинились у пастці. Деякі — у поїздах, що дорогою застрягли. Столичний аеропорт скасовував сотні авіарейсів. Пошкоджено понад 350 столичних доріг.

Через рясні дощі в місті — червоний рівень небезпеки. Водночас підвищено рівень попередження про повінь.

Добові рекорди опадів також було побито в провінції Хебей, Шаньсі та Шаньдун. У Баодіні та Шицзячжуані обвалилися мости. Один водій зник безвісти.

6. Болівія хоче зменшити залежність від долара за допомогою юаня

Чи допоможе юань?

Болівія

Болівія має намір зменшити залежність від долара в зовнішній торгівлі завдяки китайському юаню. Про це заявив міністр економіки Марсело Монтенегро. З його слів, деякі імпортери вже переходять на нову валюту.

[Марсело Монтенегро, міністр економіки Болівії]:

«Багато хто вже платить за імпорт споживчих товарів, транспортних засобів, автомобілів, сировини та готових матеріалів, а також проміжних товарів, конвертуючи їхню вартість у юані. Про це заявив керівник Палати експортерів. Він сказав, що будівельники та імпортери вже використовують юань. Це не означає, що ми замінили використання долара, але все має початок».

Однак підприємці стурбовані, що юань обмежить кількість компаній, з якими вони зможуть вести бізнес.

[Мерседес Кісберт, голова Асоціації імпортерів Болівії]:

«Найпопулярніша валюта у світі — долар. Китайська валюта відома в Китаї. Я не думаю, що це гарна ідея — працювати з юанями й забути про долари, бо інші компанії не захочуть брати китайську валюту».

Останні кілька місяців у Болівії бракує доларів. Почасти через зменшення видобутку природного газу, який є основною позицією національного експорту. Обсяг валютних резервів зменшився з 15 мільярдів доларів — пікового значення, яке було у 2014 році, до приблизно чотирьох мільярдів. Це вдарило по державних фінансах, а також поставило під загрозу валютну прив’язку Болівії до долара.

7. Асфальт і бетон посилюють хвилі спеки, які стають дедалі екстремальнішими

Бетон та асфальт посилюють спеку

США

Під час хвиль аномальної спеки багато дорожніх покриттів плавляться й нагадують лаву.

На цьому зображенні — температура трави та асфальту у звичайний спекотний літній день.

За температури повітря 28 градусів трава прогрівається до такого ж рівня, а асфальт — на два градуси більше.

Утім, це не межа. В особливу спеку він нагрівається в середньому до 65 градусів. А максимальна температура може перевищувати 80 градусів.

Таким асфальтом можна серйозно обпектися за кілька секунд.

Так, лікарі американського міста Фінікс мусять лікувати багато пацієнтів з опіками, яких ті дістали, упавши на дорогу.

Температура асфальту й бетону теж дуже впливає на те, наскільки спекотно буде навколо.

Під час хвиль спеки штучні поверхні поглинають до 95 % сонячної енергії, а потім віддають тепло повітрю, чим підвищують його загальну температуру. Як наслідок, утворюються так звані «міські острови тепла».

Цей термін кліматологи використовують, щоб описати урбаністичні райони, де набагато спекотніше, ніж у сільській місцевості. У них також вища концентрація населення.

Так, у Європі майже половина міських шкіл та лікарень перебуває на островах тепла.

Європейська агенція довкілля каже, що це небезпечно для вразливих груп населення, зокрема дітей і людей похилого віку.

Ці супутникові знімки показують теплові профілі міст. На них видно різницю між температурою в парках та районах, у яких мало дерев і трави. Такий критичний розрив може коштувати багатьох життів, особливо в епоху потепління клімату.

8. Дедалі частіші вибухи електровелосипедів у США змушують переглянути закони

Електровелосипеди вибухають

Нью-Йорк, США

Луїс Перес їздить вулицями Нью-Йорка електровелосипедом з літій-іонним акумулятором. Він працює кур’єром. Оскільки педалі крутити не треба, він може кататися весь день і не втомлюватися.

[Луїс Перес, кур’єр]:

«Я працюю з 6-ї ранку до 10:30 вечора — майже 14–15 годин».

У Нью-Йорку на велосипедах їздить близько 65 тисяч кур’єрів. І літій-іонні батареї у них викликають дедалі більше занепокоєння. Особливо дешеві китайські моделі.

Лише за перші шість місяців цього року міська пожежна служба відреагувала на понад 100 пожеж, які виникли через літій-іонні акумулятори. Унаслідок них загинуло 13 людей.

Камери відеоспостереження зафіксували багато займань.

[Лаура Кавана, комісар пожежної служби]:

«Оскільки в них великий заряд, коли вони спалахують, то справді вибухають. Часто ми кажемо: мають працювати детектори диму. Це дає достатньо часу, щоб вибратися. Але часу буде недостатньо, якщо щось подібне вибухне у вашому коридорі».

Скоро Комісія з безпеки споживчих товарів США проведе слухання з цієї теми у Вашингтоні. Очікують, що вона створить нові закони, які регулюватимуть галузь.

[Лаура Кавана, комісар пожежної служби]:

«Вони можуть установити стандарти для будь-яких споживчих пристроїв. І це справді те, що ми хочемо тут бачити».

Електровелосипеди не заборонятимуть, однак тепер усі продавці спочатку муситимуть сертифікувати їх у незалежній компанії з перевіряння безпеки.

9. Швидкозарядний перегоновий електрокар побудували в Нідерландах

Електрокар, що швидко заряджається

Ейндговен, Нідерланди

Боліди з електромотором дуже скоро можуть стати мрією кожного автоперегонника. Поки що мінус таких автомобілів у тривалому заряджанні. Але цей прототип руйнує всі стереотипи. Він заряджається лише за чотири хвилини.

Болід побудувала одна студентська команда з Ейндговена, що в Нідерландах. Розробники називають своє дітище електричним перегоновим автомобілем, що заряджається найшвидше у світі.

[Гіке ван Гес, член команди]:

«Ми вже досягали часу заряджання 12 хвилин, що на десять хвилин швидше, ніж в акумуляторів, що існують на ринку. Минулого тижня ми показали акумулятор, який заряджається за чотири хвилини, а якщо точніше — за 3 хвилини й 56 секунд».

Звичайні акумулятори заряджаються кілька годин. Якщо процес прискорити, виділятиметься більше тепла й батарея прослужить недовго. Студенти розв’язали цю проблему, оснастивши акумулятор системою охолодження.

[Якко Тейгейс, член команди]:

«Для швидкого заряджання автомобілів потрібне охолодження, бо літієві елементи виділяють тепло. І цей чинник обмежує, оскільки елементи перегріваються. Однак у нас добре охолодження, і все залишається в нормі».

Місткість акумулятора — 29 кіловат-годин. Він забезпечує запас ходу — 250 кілометрів. Поки що болід тестують на трасі «Зандворт» у Нідерландах. Пізніше він братиме участь у перегонах «24 години Ле-Мана» у Франції, але тільки щоб продемонструвати нові технології.

10. Швейний стартап допомагає столиці Уганди позбуватися пластикових відходів

Шкільні сумки з відходів

Кампала, Уганда

Цей пагорб із висоти пташиного польоту здається невеликою горою. Але насправді це звалище на околиці Кампали, що в Уганді. Східноафриканська країна продукує коло 600 тонн пластикових відходів щодня. Тож деякі угандійці збирання та продаж сміття зробили своєю професією. Роджерс заробляє цим уже три роки.

[Роджерс Каємба, збирач пластикових відходів]:

«Я збираю приблизно 190 кілограмів пластикових відходів за день. Але скільки тут викинуто, підрахувати неможливо».

Пластик та поліетилен купують різні стартапи. Один із них заснувала Шамім Налуїма. Вона виросла в міських нетрях і не раз бачила повені, які сталися через те, що відходи забили стічні канави.

[Шамім Налуїма, засновниця компанії]:

«Проблема дуже велика. В Уганді переробляють лише 1 % відходів. Проблему з пластиком не вирішено. Ми маємо багато компаній, які його виготовляють, але мало підприємств, які переробляють».

На підприємстві Шамім із поліетиленових пакетів шиють шкільні рюкзаки.

[Шамім Налуїма, засновниця компанії]:

«Рюкзак водонепроникний, міцний, зносостійкий. А також це ручна робота».

Такі рюкзаки однією з перших закупила школа в окрузі Мпігі, що в передмісті Кампали.

[Флоренс Намукаса, учителька]:

«Школярі приходять додому й просять батьків не кидати пластикові відходи де завгодно, бо з них можна зробити гарні речі. Вони показують їм свої рюкзаки. Це чудово, що вони доносять важливу інформацію батькам».

Стартап із пластикових відходів також робить лінійки, рахівниці та інше шкільне приладдя.

11. Одяг з обдуванням та рідкий лід: як японські компанії допомагають захиститися від спеки

Технології проти спеки

Токіо, Японія

У цій сукні не підеш на важливу зустріч, але в спеку вона може стати просто незамінною. Зсередини її власника обдуває вентилятор. Це вбрання — експонат виставки в Токіо. Її присвячено технологіям, які рятують людей від перегріву у велику спеку.

Частина розробок призначена для охолодження великої території, на якій працюють люди. Це може бути і приміщення, і простір просто неба. Також багато гаджетів створено для індивідуального використання. Це всілякі жилетки та куртки з охолодженням, вентилятори для шиї та охолоджувальні спреї.

[Томокі Танака, співробітник Японської асоціації менеджменту]:

«У працівників фабрик часто бувають теплові удари, й іноді результат летальний. Тому ми хочемо, щоб не лише ця виставка, а й ціла галузь зосередилася на розробленні продуктів, які запобігають тепловому ударові».

А це рюкзак із вентилятором для перенесення немовлят.

[гостя виставки]:

«У місці дотику тіло дуже пітніє. Але коли дме вентилятор, дитині прохолодніше, вона перестає пітніти, і температура тіла знижується. Мені теж не так жарко».

А тут пропонують освіжатися в спеку незвичайним замороженим напоєм. Це лід. Але він не твердий, і не рідкий, а щось середнє.

[Масако Тояма, президент компанії-виробника]:

«Це не схоже на їжу. Про це можна думати, як про лід, який можна пити. Він майже рідкий і його можна випити. Тому ми називаємо це “льодом, який можна пити, а не їсти”».

Виставку з протидії екстремальній спеці організовує Японська асоціація менеджменту. Захід проходить удев’яте. У ньому бере участь більш як 60 компаній. Вони показали понад 100 розробок. Дію всіх гаджетів можна випробувати вдома.

12. Сонячні панелі почали встановлювати на багатоквартирні будинки Австралії

Сонячні панелі на будинках

Австралія

Власники цього багатоквартирного будинку, що в центрі Канберри, довго обмірковували ідею встановлення на даху сонячних панелей.

Головною перепоною була надто висока вартість.

Але рахунки за електроенергію зростають, як і попит на це джерело енергії.

[Лібі Фогт, власниця квартири]:

«Через електромобілі скоро почнуться проблеми — треба обладнувати в підвалах зарядки».

Та нині розробили план, як здешевити встановлення сонячних батарей.

Федеральний та регіональний уряди нададуть знижки або безвідсоткові кредити розміром до 65 тисяч доларів США.

[Ендрю Барр, головний міністр Австралійської Столичної Території]:

«Ми націлені на цю схему. І вона не для тих квартир, що коло будівлі парламенту, і які коштують мільйони доларів».

Ця програма буде особливо цікавою для місцевих власників багатоквартирних будівель.

[Кріс Боуен, федеральний міністр енергетики Австралії]:

«Донині орендодавці та мешканці квартир загалом не мали жодної підтримки, тож це дуже гарний початок».

Утім, залежно від типу сонячної електросистеми фінансова допомога може не приносити прямої вигоди власникам.

В одних будинках у кожній квартирі може бути свій власний лічильник сонячної енергії, а в інших — нею можуть живити лише спільні приміщення, такі як коридори, вестибюлі та ліфти.

[Алекс Баунді, працівник компанії ― оператора нерухомості]:

«Вигода буде для власників. Тобто можна зменшити загальні витрати. Гроші не підуть безпосередньо до кишені орендодавця».

Також є надія, що власники будинків завдяки цьому не підвищуватимуть орендної плати. Це дасть мешканцям змогу заощадити не лише на електроенергії.

13. Бразильські волонтери допомагають науковцям спостерігати за горбатими китами

Добровольці спостерігають за китами

Іллябела, Бразилія

Коли бразильський дослідник Жуліу Кардозу вперше побачив горбатих китів, одразу зрозумів — це його пристрасть. Він хотів зустрічати їх щодня і спостерігати за їхнім життям.

Так виник проєкт «Кит у полі зору». У ньому беруть участь професійні біологи, а також добровольці. Вони спостерігають за горбатими китами біля узбережжя Іллябели, що в штаті Сан-Паулу.

[Жуліу Кардозу, засновник проєкту «Кит у полі зору»]:

«Маємо групу волонтерів. Ми виходимо (в океан) на кількох човнах. Також є спостерігачі на суші. Тож ми дістаємо багато інформації про горбатих китів».

Учасники використовують мобільний або радіозв’язок.

[волонтер]:

«Я спостерігаю тут і, побачивши кита, пишу в месенджер дослідникам. А коли човен наближається до зони спостереження, я спрямовую його до китів».

Учасники проєкту фіксують розташування китів та відстежують їхні маршрути. Морських тварин також фотографують. Головне — зняти на камеру хвіст. Це як ідентифікатор особистості кита. Усі дані завантажують у спеціальну базу.

[Арлайне Франсіску, біолог]:

«Жуліу постійно в морі, тому може систематизувати отримані відомості. Цього не робив жоден науковець. Так з’явилася база даних, яка не має аналогів у Бразилії».

Спостереження допомагають зрозуміти закономірності переміщення китів і навіть відстежити зміни їх чисельності.

До узбережжя Іллябели припливали кити, яких раніше бачили поряд з Антарктидою, Патагонією та архіпелагом Аброльос, що в Індійському океані біля західних берегів Австралії.

Проєкт «Кит у полі зору» діє з 2015 року.

14. Британська бабуся в 90 років не припиняє фехтувати

90-річна фехтувальниця

Бридлінгтон, Велика Британія

Британська фехтувальниця Джой Флітгем одягає рукавичку й починає поєдинок. Незвичайно те, що різниця у віці між суперницями — 80 років. Одній із них уже 91-й рік.

[Джой Флітгем, фехтувальниця]:

«Якщо я можу це зробити, то може будь-хто. Я живий приклад того, що після 70, 80 чи навіть 90 років життя триває».

Джой уважають найстаршою фехтувальницею Великої Британії. Цим спортом захопилася в 67 років. Каже, що ще здатна перемагати підлітків.

[Джой Флітгем, фехтувальниця]:

«Я перемогла 17-річного японського фехтувальника. Він не міг у це повірити, і я не могла».

Нині бабуся обіймає посаду президента фехтувального клубу в Бридлінгтоні. Тренує юних спортсменів.

[Ава Грейс, фехтувальниця]:

«На цьому тренуванні я багато чого навчилася. Джой їздила на Олімпійські ігри. Їй уже 90 років. І я запитала себе, чи зможу зробити стільки, скільки й вона. Я хочу бути схожою на неї».

Ну а для Джой захоплення стало сенсом буття.

[Джой Флітгем, фехтувальниця]:

«Цьому хобі я присвятила багато років. Що ще скажеш? Мені це просто до вподоби. Усе моє життя крутиться довкола фехтування».

15. Вуличні художники прикрашають сірі стіни столиці Косова

Артфестиваль

Приштина, Косово

Вуличні художники прикрашають Приштину — столицю Косова. Під час артфестивалю вони розписують барвистими картинами похмуру бетонну стіну. Вона тягнеться на два кілометри вздовж дороги, яка розділяє західну та східну частини міста.

На думку організаторів фестивалю, сіра стіна створює враження, що Приштина ще будується. Художники вирішили надати цьому місцю завершеного вигляду.

[Даніель Шарон, художник із Великої Британії]:

«Це позитивно на вигляд. Картини приваблять чимало туристів. Багато людей, які живуть за межами Приштини, приїдуть на це подивитися».

[Дізі, художниця з Греції]:

«Ми беремо участь у фестивалі “Зустріч стилів”. Я приїжджаю до Приштини вже вдруге. Мені тут подобається. Це дивовижний фестиваль. І з кожним роком він усе кращий».

Цей фестиваль у Приштині триває три дні. У ньому беруть участь 100 художників із 28 країн.

16. Руїни театру Нерона виявили за кілька кроків від Ватикану

Знайдено руїни театру Нерона

Рим, Італія

Дивовижну знахідку зробили археологи за кілька кроків від Ватикану. Поруч із Палаццо делла Ровере розкопали руїни театру Нерона. Про нього давно відомо з давньоримських текстів, але знайшли його лише тепер.

Колись тут була розкішна вілла «Сади Агрипини». Вона належала Агрипині Старшій — матері імператора Калігули.

[Алессіо де Крістофаро, археолог]:

«Літературні джерела повідомляють, що на території Садів Агрипини Калігула побудував великий цирк для перегонів на колісницях. Пізніше, згідно з Плінієм Старшим, Нерон спорудив тут театр».

Археологи кажуть, що розкопали лише частину театральної сцени, яка була діаметром понад 40 метрів. Решта, мабуть, перебувала під дорогою, яка тепер проходить поруч.

[Марція ді Менто, археолог]:

«На цьому боці була скена, яка служила задньою стіною сцени. А колони, які зараз стоять уздовж цієї стіни, напевно, були частиною декорації. Ці колони дуже цінні».

Археологи знайшли стародавній посуд, зокрема керамічні вироби, а також чаші з кольорового скла. Вони дуже рідкісні та цінні. Раніше було знайдено лише сім таких чаш тієї доби. Тепер виявили ще сім.

Окрім мармурових колон, учені розкопали фрагменти тиньку, покритого сусальним золотом. Завдяки цій знахідці експерти зрозуміли, що перед ними руїни театру Нерона.

Усі артефакти, які можна перевезти, передадуть до музею. Решта лишиться тут. Коли дослідження завершаться, руїни театру знову приховаються від очей. Потім над ними посадять сад.

17. Німецький фермер створив дивовижний лабіринт із нагоди 100-річчя Disney

Лабіринт у соняшниках

Уттінг-ам-Аммерзе, Німеччина

Гігантський лабіринт у вигляді Міккі Мауса та його подружки Мінні з’явився на фермі на півдні Німеччини.

Прогулянки лабіринтом серед соняшників стають справжнім квестом. Гостям видають мапи, за якими треба знайти марки.

[гість парку розваг]:

«Я вже бував тут. І мені подобається, що можна просто всюди бігати й шукати марки».

[гість парку розваг]:

«Чудово, що треба знайти багато марок. А потім їх можна проштампувати».

Цей мініпарк розваг відомий як «Лабіринт Уттінг». Фермер Уллі Ернст та його помічники створюють на полях лабіринти з 99-го року. Це вже 25-е творіння. Цього року його присвятили 100-річчю компанії Disney.

[Уллі Ернст, творець лабіринту]:

«Цьогоріч 100 років компанії “Волт Дісней”. І ми вирішили зробити такий лабіринт, бо це суперювілей. Тепер усе обертається довкола Міккі Мауса та інших персонажів, зокрема русалоньки Аріель».

Лабіринт проклали на полі площею приблизно три квадратні кілометри. Тут 360 тисяч рослин, зокрема соняшники, кукурудза та мальви. Уллі та його дружина Корінн посіяли їх у травні. У них було 22 помічники, зокрема студенти з Мюнхена.

[гостя парку розваг]:

«Ми приїжджаємо сюди щороку. Нам подобається, що лабіринти присвячено різним темам. Завжди з’являється щось нове, що можна дослідити. Дітям подобається бігати, гратись і щось шукати. Це чудово. Схоже на полювання на скарби».

Попередні лабіринти присвячували знаменитостям, зокрема Леонардо да Вінчі, Ейнштейну та Бетховену, а ще різним частинам світу та країнам.

18. Шанувальники аніме та манги зібралися на тематичній виставці в Гонконгу

Фестиваль аніме та коміксів

Гонконг, Китай

Шанувальники аніме, манги та комп’ютерних ігор знову зібралися на тематичній виставці в Гонконгу. Захід проходить щорічно. Для багатьох гостей це можливість продемонструвати своє вміння перевтілюватись у різних персонажів — від Людини-павука до трансформерів.

Однією з особливостей виставки є продукція, випущена обмеженим тиражем. Здебільшого це фігурки персонажів коміксів, мультфільмів та відеоігор.

[Кен Кхуок, директор компанії ― виробника фігурок]:

«Коли хтось закоханий в анімацію чи комікси, цілком природно, що він хоче купити супутні товари — іграшки чи прикраси для інтер’єру. Цій тенденції вже багато років, і вона вкорінюється».

29 художників із різних країн показали фігурки персонажів мультфільму «Мончічі». Кожен запропонував свою версію.

[Кім Рато, художниця з Південної Кореї]:

«Це перший такий захід після пандемії, тому я нетерпляче на нього чекала. Дуже приємно бачити багато кумедних експонатів, а також дизайнерські іграшки».

У межах заходу також проходять змагання й танцювальні конкурси. У них беруть участь косплеєри, які входять у ролі улюблених персонажів. Для переможців таких змагань відкривається дорога до модельного бізнесу та розважальної індустрії.

Виставка проходить у 24-те. У ній бере участь понад 100 експонентів. Захід триває п’ять днів.

19. Як рятують тварин від спеки в польських притулках

Тварин рятують від спеки

Варшава, Польща

Працівники цього польського притулку намагаються охолодити своїх мешканців. Тут панує спекотна температура, тому вони вигадують усілякі способи, як допомогти собакам.

[Анна Скибіцька, волонтерка]:

«Коли температура висока, собаки нічого не хочуть робити, як ми. Занадто спекотно. Деякі собаки не хочуть гуляти й просто сидять у тіні. Вони в’ялі й не бігають».

У притулку живе 650 собак та 180 кішок. У приміщеннях із кішками є кондиціонери. Деякі клітки накривають, щоб захистити тварин від прямого сонячного проміння. Також регулюють час прогулянок, залежно від погоди.

[Патриція Ярош, працівниця притулку]:

«Треба перевіряти, чи тварини охолоджені, і чи мають вони чисту питну воду. Коли спекотно, треба міняти її кілька разів на день. Можете так само допомогти іншим тваринам. Просто поставте миску з водою перед будинком. Це дуже допоможе пережити спеку не тільки собакам і кішкам, а й птахам, їжакам та іншим тваринам, які живуть у містах».

[Анна Скибіцька, волонтерка]:

«Ми купуємо звичайні пісочниці, які люди ставлять для дітей на своїх галявинах, і наповнюємо їх водою, щоб собаки могли охолонути».

У липні у світі зафіксували найвищу середню температуру повітря. Вона становила 17,23 градуса. Це рекорд. Причиною аномальної спеки вважають коливання температури поверхневого шару води Тихого океану в екваторіальній зоні. Це дуже впливає на погоду.

20. Розкішні вбрання показали індійські дизайнери на Тижні моди в Нью-Делі

Тиждень високої моди

Нью-Делі, Індія

Тиждень високої моди знову проходить у Нью-Делі. Другого дня заходу нову колекцію демонструє індійська дизайнерка Ріту Кумар.

Вбрання щедро прикрашене вишивкою, стразами та блискітками. В основу колекції лягли традиційні мотиви та нові ідеї. Її особливістю стала ленга-чолі ручної роботи. На подіум у цьому вбранні вийшла знаменита акторка Боллівуду Адіті Рао Гідарі.

[Адіті Рао Гідарі, акторка]:

«Ми маємо діставати задоволення від нашого одягу. Гадаю, дуже важливо любити себе та своє вбрання. Це дає змогу людині сяяти».

[Ріту Кумар, модельєр]:

«В індійському текстилі є щось надзвичайне. З цих тканин можна зробити майже будь-яке вбрання, тому нам подобається брати участь у показі. І ми раді, що продемонстрували всім цю колекцію».

Глядачів підкорила й колекція модельєра Суніти Варми. Вона називається «Могра». Таку ж назву має ефірна олія з витонченим ароматом, що нагадує жасмин. На вбрання надихнуло традиційне декоративне мистецтво Індії.

Тиждень високої моди проходить у Нью-Делі вшістнадцяте.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: