01.09.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 9 по 14 липня)

Огляд світових подій (з 9 по 14 липня)

1. Жителі Вермонта в США оговтуються після катастрофічної повені Катастрофічна повінь Вермонт, США У штаті Вермонт..

Дата завантаження: 2024-05-01

video

1. Жителі Вермонта в США оговтуються після катастрофічної повені

Катастрофічна повінь
Вермонт, США

У штаті Вермонт на північному сході США оцінюють збитки після катастрофічної повені, спричиненої кількома днями злив. Загинуло щонайменше семеро людей. Понад сто осіб врятували із заблокованих будинків.

Це столиця штату – місто Монтпілієр. Вода перекрила багато доріг, що ведуть із міста. У центрі також постраждало багато будівель та магазинів.

[Алексіс Ебтс, жителька Монтпілієра]:
«Це було жахливо. Ми були в шоці, діставшись додому. Ми живемо на тому пагорбі. Поки ми підіймалися на нього, річка несла вниз величезні колоди».

[Джесс Рідер, житель Монтпілієра]:
«Я до такого не звик, бо не тутешній. Я з Нью-Йорка, там таке рідко буває. Для мене це нові враження».

Місцеві жителі кажуть, що вражені тим, як швидко піднімалася вода.

[Саліка Садек, жителька Монтпілієра]:
«На щастя, хтось постукав у наші двері й сказав, що нам треба переставити машину. Ми мали час, щоби перепаркувати її зовні. А потім, приїхавши до центру, ми зрозуміли, що вода тут була скрізь. Просто божевілля. Я цього раніше не бачила».

Власники магазинів оцінюють збитки. Загальні втрати від лиха в місті перевищують 750 мільйонів доларів.

Влада штату назвала повінь найсильнішою з часів урагану «Айрін» у 2011 році.

На більшій частині північного сходу США, зокрема в районі Нью-Йорка, Массачусетсу та Коннектикуту, за останні кілька днів уже випало 200 міліметрів опадів.

Водночас у Каліфорнії нині дуже спекотно. Найближчими днями в пустельних районах штату температура повітря може піднятися до 49 градусів Цельсія.

2. КНДР запустила балістичну ракету під час саміту НАТО

Випробування балістичної ракети

Північна Корея

Північнокорейське телебачення показало відео, на якому, імовірно, недавній запуск міжконтинентальної балістичної ракети «Хвасон-18».

На відео показано, як вона вилітає з багатоколісного дорожньо-мобільного транспортного засобу. Його називають транспортно-монтажною пусковою установкою, яка призначена для запуску ракет із непередбачуваних місць.

Ракета пролетіла 74 хвилини й подолала понад 950 кілометрів. Потім упала в море приблизно за 240 кілометрів на захід від острова Хоккайдо.

Північнокорейські ЗМІ повідомили, що випробування провели в середу. З їхніх слів, цю зброю вважають основою ядерного потенціалу країни, а ще попередженням для США та їхніх союзників.

Запуск підтвердили військовики Південної Кореї та Японії. Вашингтон, Сеул і Токіо вже осудили ці випробування.

Запуск «Хвасон-18» відбувся на тлі саміту НАТО, що у Вільнюсі. На ньому, як припускають, лідери Південної Кореї та Японії мали обговорити регіональні загрози, зокрема ядерну програму КНДР.

«Хвасон-18» уперше піднялась у повітря в квітні. Це перша міжконтинентальна балістична ракета КНДР, яка використовує тверде пальне. Воно дає змогу швидше розставляти ракети на позиції в разі початку бойових дій.

Попередню модель «Хвасон-17» Північна Корея вперше показала в жовтні 2020 року. Її випробували через два роки.

3. Рекордна за кілька тижнів кількість: у Тель-Авіві знову протестували проти судової реформи

Протести активізуються
Тель-Авів, Ізраїль

Десятки тисяч демонстрантів у неділю знову протестували по всьому Ізраїлю. Для Тель-Авіва це найбільша антиурядова акція за кілька тижнів.

Люди вкотре вийшли висловити незгоду з планами Беньяміна Нетаньягу реформувати судову систему країни.

Частина протестувальників рухалась до головної автотраси «Аялон». Проте поліція перегородила їм шлях, використовуючи водомети.

Загалом протести тривають із січня. Саме тоді уряд Нетаньягу оголосив, що позбавить Верховний суд країни низки повноважень, а також надасть уряду право обирати суддів.

У березні народні виступи трохи вщухли, бо Нетаньягу під тиском призупинив розгляд реформи. Він сподівався знайти компроміс із опозицією.

Утім, нещодавно він назвав переговори абсурдними й оголосив, що робота над законопроєктом триватиме. За словами прем’єра, нині у Верховного суду надто багато повноважень. Волночас судді мають ліві та ліберальні погляди. Його реформа покликана відновити баланс між гілками влади.

Нетаньягу зазначає, що і противники, і прихильники реформи мають право протестувати. Однак є певні «але».

[Беньямін Нетаньягу, прем’єр-міністр Ізраїлю]:
«Уряд не має наміру обмежувати право на виступи. Однак він запросив звіт про те, як припиняються порушення закону та порушення базових прав мільйонів громадян, що відбуваються майже щодня під час виступів».

Очікується, що найближчим часом парламент проведе перше з трьох голосувань щодо обмеження деяких повноважень Верховного суду.

Опозиція заявляє, що протести незабаром стануть ще масштабнішими.

4. Ердоган не блокуватиме заявку Швеції на вступ до НАТО

Туреччина схвалила заявку
Швеції відкрилась дорога в НАТО

Туреччина більше не блокуватиме заявку Швеції на вступ до НАТО. Президент Тайїп Ердоган підтвердив це під час переговорів у кулуарах саміту військового альянсу у Вільнюсі.

На цих кадрах Ердоган тисне руку прем’єр-міністру Швеції Ульфу Крістерссону. Своїм рішенням Анкара поклала край політичному протистоянню навколо цього питання, яке тривало в блоці з минулого року.

Ердоган сказав, що направить заявку Швеції на схвалення до турецького парламенту.

[Єнс Столтенберг, Генеральний секретар НАТО]:
«Я щойно провів конструктивну зустріч із президентом Ердоганом та прем’єр-міністром Крістерссоном. Я радий оголосити, що за її підсумками президент Ердоган погодився якнайшвидше направити до Національної Асамблеї протокол про вступ Швеції, а також тісно працювати з парламентом, щоб забезпечити ратифікацію».

Швеція подала заявку про вступ торік разом із Фінляндією, яка стала 31-м членом альянсу у квітні. Швеції ж багато місяців не вдавалося пробитися крізь протистояння Анкари. Турецька влада відмовлялась затверджувати її заявку, звинувачуючи Стокгольм у приховуванні курдських сепаратистів.

Нині Швеція і Туреччина домовились про укладення так званого «Договору про безпеку» щодо боротьби з тероризмом. Стокгольм також пообіцяв підтримати прагнення Туреччини стати членом Європейського Союзу.

НАТО – військово-політичний блок, що охоплює більшість країн Європи, а також США та Канаду. Згідно з неофіційним правилом, члени спілки повинні витрачати на оборону не менше ніж 2% ВВП. Однак цю вимогу виконують лише Велика Британія, Польща, Греція та Естонія.

5. Суд США повернув на розгляд позов прихильників Фалуньгун проти технологічної компанії Cisco

Позов проти Cisco
Суд США розгляне справу

Позов до американської технологічної компанії Cisco Systems повернули на розгляд. Так ухвалив 9-й окружний апеляційний суд США.

Його ще в 2011 році подала група прихильників Фалуньгун – практики медитації та вдосконалення, яку репресує китайська влада. Позивачі звинуватили американську компанію в наданні компартії Китаю технології створення великої мережі спостереження. Її використовували для стеження за практикувальниками Фалуньгун. На думку позивачів, дії Cisco призвели до подальших арештів і тортур людей.

2014 року американський районний суд відхилив цей позов. Тепер його знову розглядатимуть.

Китайська компартія розгорнула масштабні репресії щодо Фалуньгун ще 1999 року. Вони тривають і досі. Це довільні арешти, катування ув’язнених і навіть вирізання органів у живих людей.

До групи позивачів входить тринадцять китайських практикувальників Фалуньгун та один американський. Позов подали стосовно двох колишніх керівників Cisco: голови ради директорів корпорації Джона Чемберса та регіонального віце-президента з Китаю Фреда Чунга.

Суд поновив позов відповідно до Закону про правопорушення щодо іноземних громадян. Апеляційна колегія зазначила, що позивачі обґрунтовано звинувачують Cisco у сприянні порушенню міжнародного права. Так, на думку суддів, Cisco було відомо про мету компартії використовувати технологію «Золотий щит» для переслідування Фалуньгун.

Ця технологія може відстежувати діяльність людини в Інтернеті в режимі реального часу. Вона також створює докладні профілі користувачів, що постійно оновлюються. І китайські співробітники служби безпеки можуть знайти людей у будь-якій точці країни. Інформація, що збирається, містить дані про місцеперебування, сім’ю та контакти людини.

За словами одного з адвокатів позивачів, ця справа показує, що американські компанії та їхні керівники не можуть безкарно сприяти порушенням прав людини в Китаї й будуть притягнуті до відповідальності.

6. Екстремальна погода перевіряє Китай на міцність

Екстремальна погода
Китай

Різкі перепади між екстремальною спекою та рясними дощами перевіряють здатність Китаю витримувати непередбачувану погоду. Водночас країна особливо вразлива перед катаклізмами через велику чисельність населення та нерівномірний розподіл води.

Наразі китайці побоюються повторення торішньої посухи — найбільшої за останні 60 років. На піку вона зачепила понад 5,5 мільйонів гектарів посівів. Збитки сягнули мільярдів юанів.

Цього року в червні температура повітря в середньому була на пів градуса вищою за норму. Водночас у різних регіонах країни зафіксували температурні рекорди.

Основний удар припав на північ Китаю. У червні в Пекіні було зареєстровано понад 13 суперспекотних днів з температурою 35 градусів і вище. Це найвищий показник за всю історію спостережень.

Посуха стримує й гідроенергетику. І все це створює навантаження на електричні мережі, через що закриваються заводи й зупиняється виробництво. У лютому провінція Юньнань була змушена зменшити вироблення алюмінію. А торік у серпні залежна від води провінція Сичуань на 11 днів відключила електроенергію для більшості промислових підприємств.

Дощі в країні теж дедалі більш смертоносні. Так, щонайменше 15 людей загинули на початку липня внаслідок злив у місті Чунцін.

Повені загрожують найважливішим культурам — пшениці та рису. Цього року найрясніші дощі за десятиліття залили пшеничні поля незадовго до збирання врожаю. Як наслідок, 15% пшениці стали непридатними для споживання людиною.

Південна провінція Хунань виробляє близько 13% усього обсягу рису, що споживається в Китаї. З кінця червня тут не припиняються дощі.

У травні влада оголосила плани щодо будівництва нових каналів і водосховищ. Але експерти зазначають, що це дорогі проєкти. Ба більше, деякі можуть завдати довкіллю більше шкоди, ніж користі.

7. Після загибелі «Титана» OceanGate призупинила занурення до уламків «Титаніка»

Занурення призупинили
Загибель у батискафі «Титан»

Американська компанія OceanGate, яка опускала туристів на батискафах до уламків «Титаніка», призупинила всі дослідні та комерційні занурення. Таке повідомлення з’явилося на її сайті. Жодних інших подробиць поки що немає. Відомо лише, що на червень було заплановано два занурення.

18 червня батискаф компанії під назвою «Титан» зазнав аварії, опускаючи на дно Атлантики п’ятьох людей. Серед них був і голова OceanGate.

Пошуки тривали чотири дні. Потім інший батискаф «Одіссей» знайшов уламки міні-субмарини на глибині понад 3600 метрів, неподалік самого «Титаніка».

Їх уже підняли на поверхню. Усередині виявили людські останки.

Поки уряди США та Канади розслідують причини трагедії, експерти висловлюють свої припущення.

Так, голова експертної організації «Товариство морських технологій» уважає, що якщо «Титан» сплющило, то це сталося миттєво. Він також каже, що розташування уламків та втрата зв’язку з батискафом вказують на те, що підводний апарат вибухнув на початку занурення.

[Вілл Конен, голова «Товариства морських технологій»]:
«Мене спантеличило те, що вони різко втратили весь зв’язок і не могли відстежити апарат на шляху вниз. Є багато каналів зв’язку: акустичний, голосовий, текстовий. Є далекоміри, гідроакустичні прилади. Тобто є резервні канали. А тут усе водночас обірвалося».

Багато експертів висловлюють думку, що апарат зруйнувався через мікротріщини. Його корпус складався з вуглецевого волокна, яке не було досконало протестоване на великих глибинах. Згідно з однією з версій, цей матеріал після низки занурень мав ознаки так званої «втоми». Останнє занурення стало для нього фатальним.

Відомо, що експерти давно попереджали власника OceanGate про ненадійність його підводних човнів. Цей випадок змусив уряди замислитися над створенням законів для регулювання таких занурень.

8. Безпілотні автомобілі-кур’єри виїхали на дороги Вільнюса

Безпілотні авто для доставляння
Вільнюс, Литва

Ось такі безпілотні машини, схожі на гольфкари, виїхали на дороги в центрі Вільнюса. Вони доставляють клієнтам продукти з місцевого магазину. Столиця Литви стала першим європейським містом, де з’явився парк таких самокерованих роботів-кур’єрів.

Поки що це експеримент. У ньому беруть участь три безпілотні електрокари.

[Тадас Норушайтіс, директор компанії LastMile]:
«Ми хочемо протестувати їхній рух. Що це означає? Ідея в тому, щоби привезти ці автомобілі до центру міста та перевірити, як вони їздитимуть за таких умов руху, як у нас у Вільнюсі».

Автомобілі-кур’єри орієнтуються на дорозі за допомогою датчиків та відеокамер.

[Тадас Норушайтіс, директор компанії LastMile]:
«Є камери з обох боків автомобіля. Вони виконують функцію бічних дзеркал і допомагають бачити, що відбувається. Є одна камера позаду, вона показує ситуацію позаду автомобіля. А передня камера розташована тут, вона головна. Також у нас є безліч вбудованих датчиків руху та GPS-трекер».

Утім, за кожним автомобілем віддалено спостерігає оператор. Якщо виникнуть проблеми, він почне керувати сам.

Кузов машини поділено на відсіки різного розміру. Це дає змогу розміщувати замовлення різних габаритів. За один рейс автомобіль обслуговує сімох клієнтів. Доставка безкоштовна та досить швидка. А магазин, своєю чергою, економить на зарплаті водіям.

Тестуватимуть автомобілі-кур’єри два місяці.

9. На виставці в Лондоні показують технології для людей з інвалідністю

Технології для людей з інвалідністю
Лондон, Велика Британія

З легкістю обминаючи натовпи людей, Крістіан їздить виставковим центром у Лондоні.

Він використовує інвалідне крісло нового типу. Omeo – це моторизований та самобалансувальний інвалідний візок, у який вбудована технологія із «Сегвеїв».

Крістіан – голова компанії-розробника. Він показує свою новинку на виставці, присвяченій технологіям для людей з обмеженими фізичними можливостями.

[Крістіан Браунлі, голова компанії-розробника]:
«Якщо хочеш їхати вперед, то їдеш уперед, якщо назад, то назад. Якщо повертаєш ліворуч і праворуч, то використовуєш джойстик. Цей пристрій адаптований до потреб кожної людини».

Більшість технологій, представлених на виставці, покликані зробити людей з інвалідністю більш незалежними в повсякденному житті.

[Алан Воллес, співзасновник виставки]:
«І чим більше досліджень ми можемо провести, тим більше технологій фокусуватимуться на конкретних моментах».

Ця технологія – це «розумні кнопки», з’єднані з ігровим додатком. Вони допоможуть людям із труднощами у навчанні. Утім, набір недешевий і коштує близько 1000 доларів.

[Санджана Гемка, менеджер компанії-виробника]:
«Ви можете грати в різні ігри, які підтримують спілкування, когнітивні навички та навички взаємодії. Існує багато фізичних ігор. Кнопки можна розмістити на підлозі або стінах за допомогою магнітів. Завдяки цьому можна рухатись».

Ще одна новинка на виставці – роботизована рука з ложкою або виделкою. Вона працює в парі з програмою на смартфоні, тому до неї входить док-станція для бездротової зарядки.

Рука працює при натисканні кнопки на телефоні або за допомогою голосових команд. Коштує понад 8000 доларів.

Загалом експерти зазначають, що новітні технології для людей з інвалідністю залишаються далеко за межами середнього заробітку у Великій Британії. Їхня вартість доходить до 24 тисяч доларів США.

10. Телескоп «Джеймс Вебб» зняв формування нових зірок

Формування нових зірок
Нові знімки «Джеймса Вебба»

Космічний телескоп «Джеймс Вебб» зняв формування приблизно 50 зірок.

Це сталось у зоряному скупченні Ро Змієносця – найближчої до Землі області, де народжуються зірки. Вона розташована біля межі сузір’їв Змієносця та Скорпіона.

Ця область відносно невелика й тиха, але там повно газів, що світяться, струменів водню, а також щільних скупчень пилу з тонкими зачатками ще більшої кількості зірок.

Усі молоді зірки здаються не більшими ніж наше Сонце.

[Ерік Сміт, співробітник НАСА]:
«Скупчення розташоване приблизно за 390 світлових років від нас. А це означає, що світло, яке ми бачимо зараз, вийшло 390 років тому. Отже, за земним часом ця подія сталася приблизно 1633 року. Того ж року Галілей постав перед судом за те, що показав і розповів що Земля рухається довкола Сонця, а не навпаки».

Науковці кажуть, що зображення показує коротку фазу життя зірки. За даними НАСА, деякі зірки мають тіні, що, можливо, вказують на планети у процесі створення.

[Ерік Сміт, співробітник НАСА]:
«Я нетерпляче чекаю ще дивовижніших відкриттів. І я знаю, що ми вивчатимемо планети навколо найближчих зірок, екзопланети, вивчатимемо їхні атмосфери, щоби побачити, чи можуть вони бути придатними для життя. Ми тільки почали, багато ще попереду. І я справді нетерпляче чекаю цього найближчими роками».

Телескоп «Джеймс Вебб» – найбільша і найпотужніша астрономічна обсерваторія, із колись запущених у космос.

Перші знімки інфрачервоного телескопа вартістю 10 мільярдів доларів були опубліковані торік у липні, за шість місяців після його старту з Французької Гвіани.

Його вважають наступником космічного телескопа «Габбл», що обертається навколо Землі 33 роки.

[Ерік Сміт, співробітник НАСА]:
«”Вебб” перевершує “Габбла” в деяких можливостях, частково тому, що його дзеркало більше, ніж у “Габбла”. “Вебба” оптимізовано для роботи в інфрачервоному світлі, тепловому випромінюванні. Таким чином, він бачить Усесвіт трохи інакше, ніж “Габбл”, який працює у видимому діапазоні».

Телескопом «Джеймс Вебб» спільно управляють НАСА та Європейське космічне агентство. Він обертається за півтора мільйона кілометрів від Землі.

11. Жителі Барселони рятуються від спеки в «кліматичних притулках»

Притулки від спеки
Барселона, Іспанія

91-річна іспанка Мерсе перервала прогулянку, щоб зайти до бібліотеки. Але річ не в книгах.

[Мерсе Пухоль, жителька Барселони]:
«Я краще буду тут, ніж надворі. Там дуже спекотно».

Температура в Барселоні — понад 30 градусів. Місцева влада відкрила для людей так звані кліматичні притулки, де можна сховатись від спеки. Свої двері відчинили понад 200 бібліотек, шкіл та інших громадських будівель, обладнаних кондиціонерами.

[Орландо Мінда, соціальний працівник]:
«Це гарне місце. Ми гуляли і прийшли сюди з відчуттям, що тіло горить. Відчинивши двері, одразу відчуваєш різницю в температурі».

До таких притулків приходять ті, хто не має вдома кондиціонера, або ті, хто хоче перепочити під час прогулянки. Торік безплатною послугою скористалося 120 тисяч людей.

Наразі Іспанія стикається з другою хвилею спеки за сезон. На півдні країни температура сягає 44 градусів Цельсія.

12. Кішка-терапевт стала другом колишньому прикордоннику з психічною травмою

Кішка-лікар
Канберра, Австралія

Австралієць Анторр звично замовляє в кафе чашку кави для себе та склянку молока для Розбійниці. Так звати кішку, яка нещодавно стала його незмінною супутницею.

Чоловік багато років був прикордонником, а також працював в екстрених службах. Як наслідок, у нього виник посттравматичний розлад.

[Анторр, власник кішки]:
«Я був одним із тих, хто каже: “Зі мною такого ніколи не станеться. Я життєрадісний і сильний”».

Через психологічну травму Анторр став нетовариським, з’явилась агресія. Лікарі порадили завести кішку, але не просту. Розбійниця — кваліфікований лікар душі. Вона пройшла навчання і знає, що робити в різних ситуаціях.

[Анторр, власник кішки]:
«Вона дає зрозуміти, коли я роблю щось не зовсім правильно. Лягає поруч і кладе лапи мені на ногу, як це часто роблять кішки, а потім вимагає уваги».

Фахівці кажуть, що присутність домашніх тварин допомагає людям краще контролювати емоції.

[Ванесса Гамільтон, директорка клініки]:
«Людина вже не так гостро відчуває самотність. У неї стає менше поганих емоцій, менше тривожності і слабшає депресія».

Кішці треба гуляти, тому Анторр почав частіше виходити надвір. Розбійниця також допомагає йому невимушено спілкуватися з людьми. Тепер колишній прикордонник дедалі більше вірить у своє одужання.

13. Британо-бельгійські брат і сестра здобули престижний приз Сігрейва

Новий рекорд Мака й Зари
Бельгія

Мак і Зара Рутерфорд — брат і сестра з Бельгії, а також пілоти-рекордсмени. Тепер їм вручили престижну нагороду в сфері авіації та перегонових авто. Зрештою вони стали наймолодшими її володарями в історії.

Приз Сігрейва вручають із 1930 року. Його знамениті володарі — Льюїс Гемілтон і Річард Бренсон. Тепер його отримала 21-річна Зара і 16-річний Мак.

Мак у 15 років став наймолодшим у світі пілотом. А вже в 16 — вирушив у навколосвітню подорож на одномісному літаку. Завершив свій політ, коли йому виповнилося 17 років.

А Зара вже в 19 стала наймолодшою жінкою-пілотом, яка здійснила подорож 51-ю країною світу. Її політ тривав п’ять місяців.

[Зара Рутерфорд, пілот]:
«Я змогла пролетіти над центральним парком Нью-Йорка за 300 метрів над землею. Це було справді круто. Мені вдалось побачити активний вулкан в Ісландії, а точніше лаву, яка з нього витікає. Було кілька гроз, а в Сінгапурі турбулентність була такою, що, я думала, вилечу з крісла. Також були великі морози в Сибіру. Там було до -35 градусів.

[Мак Рутерфорд, пілот]:
«Коли я летів над Тихим океаном, мені довелося приземлятись на безлюдному острові. Це було дуже напружено та складно. Найважча частина мого шляху. Але це була чудова частина, бо я був у зовсім незнайомому місці».

До цього приз Сігрейва здобуло лише чотири жінки за видатні навички в подорожах суходолом, морем і повітрям. Але жодна не була такою молодою, як Зара.

А Мак побив віковий рекорд, установлений 2021 року 18-річним британцем Тревісом Людлоу.

Серед попередніх володарів призу Сігрейва були гонщики Формули-1 Стірлінг Мосс, Брюс Макларен, Джекі Стюарт, Найджел Менсел і Деймон Гілл.

До списку входить також рекордсмен світу зі швидкості на суходолі й воді 50–60-х років Дональд Кемпбелл і піонер авіації 30-х Емі Джонсон. Це перша жінка, яка самотужки перелетіла з Лондона до Австралії.

[Зара Рутерфорд, пілот]:
«Дивлячись на минулих переможців, цей приз вражає. І коли розумієш, що ми з братом наступні у списку, то просто немає слів».

[Мак Рутерфорд, пілот]:
«Це справді важко висловити. Лише подивіться на деякі імена, це просто фантастика. Неймовірно, що ми змогли вибороти щось настільки престижне».

14. Як кіт Ларрі ігнорує світових лідерів у резиденції британського прем’єра

Будні кота Ларрі
Лондон, Велика Британія

Кіт Ларрі виходить із головних дверей на Даунінг-стріт 10 й опиняється на червоній килимовій доріжці.

Це означає лише одне: сюди їде черговий ВІП-гість.

Але посидіти на ґанку не вдалося. Мешканця резиденції британського прем’єр-міністра чинно прибрали. Незабаром сюди прибув президент США Джо Байден для зустрічі з Ріші Сунаком.

Утім, на цьому обмеження закінчуються. Загалом Ларрі відчуває тут повну свободу. Вже понад десять років він працює на посаді «головного мишолова» у прем’єрській резиденції.

За цей час бачив різних світових лідерів. Здебільшого всіх гостей він ігнорує.

А найняв кота на посаду колишній британський прем’єр Девід Кемерон для вирішення проблеми з пацюками.

Ларрі почав виконувати свої обов’язки 15 лютого 2011 року. Відтоді він улюбленець не лише працівників будинку, а й британців загалом.

На урядовому сайті пишуть, що Ларрі проводить свої дні, «вітаючи гостей, перевіряючи систему безпеки та випробовуючи чи зручні для сну антикварні меблі».

У його повсякденні обов’язки також входять «роздуми про те, як захистити будинок від нашестя мишей чи щурів».

Ларрі – в минулому бродячий кіт. Його взяли із притулку. Мабуть тому в нього іноді прослизають погані манери, і він оголошує полювання на голубів.

Попередній мишолов резиденції – кіт на прізвисько Гамфрі – вийшов на пенсію в 1997 році.

Примітно, що витрати на утримання та годування тварин на Даунінг-стріт беруть на себе не британські платники податків, а співробітники резиденції.

15. Як туристи відкривають для себе Ірак

Країна відкривається для туристів
Ірак

Коли сім’я американця Джейкоба дізналась, що він збирається поїхати у відпустку до Іраку, то одразу почала відмовляти його від поїздки.

[Джейкоб Нємєц, турист із США]:
«Майже всі довкола казали мені, що сюди їхати небезпечно. Мені вперше за п’ять років написала бабуся. Вона просила не їхати. Мама мені телефонувала й плакала в слухавку».

Але чоловік попри все вирішив їхати. Тепер він каже, що ні на хвилину не пошкодував про свій вибір.

Десятиліттями Ірак роздирали війни, санкції та діяльність екстремістських угруповань.

Проте з 2017 року ситуація стала покращуватись. Так, багато великих міст, зокрема Багдад, тепер розбудовуются й поступово повертаються до нормального життя.

І до них потягнулися туристи. Щоправда, поки що їх небагато.

[Джейкоб Нємєц, турист зі США]:
«Усе, що офіційно пише уряд США, то це щоб ми сюди не приїжджали, що тут дуже небезпечно, викрадають людей тощо. Але нічого такого я не побачив. Тут усі дуже доброзичливі. Ми виходили випити чаю, виходили поїсти».

Джейкоб у складі групи туристів відвідав руїни стародавнього міста Вавилон, а також священне для шиїтів місто Ен-Наджаф. Також погуляв старим містом Мосула.

[Джейкоб Нємєц, турист зі США]:
«Усі в громаді хочуть, щоби поганих людей не було, щоб туристи були в безпеці. Я без жодних сумнівів рекомендую приїжджати. Але не влітку. Приїжджайте в прохолодніший час, узимку».

Міністр туризму Іраку зазначає, що в країні з’являються нові готелі та інша інфраструктура для відпочинку іноземних туристів.

[Ахмед Факак аль-Бадрані, міністр туризму Іраку]:
«З’являються повідомлення про те, що до Іраку повернулась безпека, і що тут немає загрози життю. Можливо, потрібен час, але недовгий. Міжнародні ЗМІ вже висвітлюють нинішню ситуацію».

Багато іракців, таких як блогер Алі Хіляль, теж намагаються показати інший бік країни.

[Алі Хіляль, іракський блогер]:
«Я почав подорожувати й шукати історичні місця, які раніше не фотографував та не відвідував. І я побачив, що ситуація не така, як її зображує більшість ЗМІ. Звісно, у нас багато політичних, соціальних та екологічних проблем, вони є. Але є бік, який ми, можливо, забули і це бік, який я намагаюся побачити сам і показати іншим».

16. Колишні сумоїсти розважають жартівливими боями гостей ресторану в Токіо

Кумедні бої сумоїстів
Токіо, Японія

Борець сумо Кото-Охторі 20 років боровся за перемогу на рингу, а тепер розважає публіку. Цей жартівливий бій проти сильнішого супротивника проходить у ресторані Токіо. Глядачі їдять тонкацю – свинячу відбивну, а сумоїсти ведуть поєдинок.

[Кото-Охторі, борець сумо]:
Ніколи не думав, що все буде так, як зараз. Але сподіваюсь, це допоможе іноземцям та японцям краще розуміти сумо».

Крім Кото-Охторі, у ресторані виступає ще п’ятеро колишніх сумоїстів. Вони розповідають про боротьбу, показують деякі рухи та дають гостям можливість спробувати свої сили на рингу.

[Стів, турист зі США]:
«Прекрасні враження. Їжа чудова. Люди чудові. Борці дуже сильні, і вони мають чудове почуття гумору».

[Хосе, турист із Мексики]:
«Коли ми планували поїздку до Японії, я, звичайно ж, згадував про боротьбу сумо, бо хотів побачити щось таке».

[Майрелі, туристка зі США]:
«Вражає те, що ці борці сумо такі поважні, але витрачають час на кумедну та приємну виставу. Мені дуже сподобалося й те, що кожен може взяти участь у цьому шоу.

Кото-Охторі – один із шести борців сумо цього ресторану. В усіх професійна кар’єра закінчилася. Заклад відкрив також колишній борець сумо.

[Ясухіро Танака, власник ресторану]:
«Ми намагаємось розповісти нашим гостям про традиційну культуру та важкі часи, які ми пережили, коли були професійними борцями сумо. Тоді нам узагалі було не до розваг. Тому я хочу, щоб кожен міг отримувати зарплату й жити щасливим життям, що дарує задоволення».

Ресторан відкрився торік у листопаді. З грудня усі столики постійно заброньовані. До Японії все більше повертаються туристи, які довго не могли приїжджати через антиковідні обмеження. Влада країни сподівається, що туристична галузь приноситиме економіці 35 мільярдів доларів на рік.

17. Крижані частування допомагають вихованцям Берлінського зоопарку врятуватися від спеки

Крижані частування для горил
Берлін, Німеччина

Заморожений десерт у 30-градусну спеку – найбажаніше частування для вихованців Берлінського зоопарку, і горили не виняток. У їхньому вольєрі перед трапезою розігрується ціла вистава.

Спочатку фруктовий лід пробує самець на прізвисько Санго. Чотири самки та дворічне дитинча Тілла делікатно спостерігають з боку.

[Крістіан Аус, доглядач]:
«Звичайно, у самця абсолютний пріоритет – йому дістається найкраще. Його жінки й молода Тілла дуже обережні. Вони дивляться, як він поводиться. Якщо він залишить трохи й відійде убік, тоді вони наважаться і теж спробують».

Крижаний десерт для горил готують із фруктового чаю та йогурту. Цукор не додають.

Заморожені частування отримують й інші вихованці: свині, тапіри та носоріг. Їм дають фрукти, овочі та зелень, заморожені у воді. Холодний десерт не тільки допомагає тваринам освіжитися, а й вносить певну різноманітність у звичний спосіб життя.

Берлінський зоопарк – один із найбільших у Німеччині. Тут мешкає 15 тисяч тварин тисячі п’ятисот видів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: