03.10.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 20 по 25 серпня)

Огляд світових подій (з 20 по 25 серпня)

1. Водне лихо в пустелі: ураган «Гіларі» затопив міста Каліфорнії Ураган «Гіларі» штат Каліфорнія, США Тропічний..

Дата завантаження: 2024-05-03

video

1. Водне лихо в пустелі: ураган «Гіларі» затопив міста Каліфорнії

Ураган «Гіларі»

штат Каліфорнія, США

Тропічний шторм «Гіларі» налетів на Каліфорнію. Це вперше за ось уже як 84 роки в цьому посушливому регіоні затоплено міста.

До цього він вирував на півострові Нижня Каліфорнія в Мексиці. Там накрило водою дороги, а вулиці міст обернулися на річки.

У місті Палм-Спрінгс, що приблизно за 160 кілометрів від Лос-Анджелеса, зазвичай випадає коло 120 міліметрів опадів на рік. Та, як очікують, цей шторм принесе до 250 міліметрів.

А це містечко Ранчо-Міраж, що біля Палм-Спрінгс.

[місцевий житель]:

«Це вражає. Ніколи не бачив нічого такого. І тропічний шторм до нас ще навіть не дійшов. Сподіватимемося, що люди в безпеці».

[місцевий житель]:

«Шторми вирували й раніше, але ніколи не було такого вітру й стільки дощу одночасно. Мій друг щойно бачив, як від будинку його сусіда відірвало 60-футовий навіс. До того ж у цьому районі повалило кілька дуже великих дерев».

На цих кадрах видно, як вода тече каліфорнійською Долиною Смерті, несучи пісок і каміння. Тут за рік зазвичай випадає 550 міліметрів опадів. Але, як очікують, сам лише цей шторм проллє сто міліметрів.

«Гіларі» принесе величезний обсяг води до багатьох регіонів південного заходу США.

Губернатор Каліфорнії Гевін Ньюсом оголосив надзвичайний стан на більшій частині території Південної Каліфорнії. Водночас попередження про раптові повені діють у всьому регіоні.

2. Автобус врізався у вантажівку в Мексиці — 16 загиблих

Аварія на дорозі

Тепельмеме, Мексика

Трагедія в Мексиці. Пасажирський автобус потрапив у ДТП на трасі в центральній частині країни. Він врізався у вантажівку. Загинуло принаймні 16 людей.

Аварія сталася рано-вранці.

[Ісус Ромеро, міністр внутрішніх справ штату Оахака]:

«Вантажівка зіткнулася з автобусом на трасі до Теуакана, перед мостом Калапа. Автобус їхав з Оахаки до Теуакана, штат Пуебла. Згідно зі списком пасажирів, одна група сіла в Міауатлані, друга — в Ехутлі».

Загалом в автобусі їхало 52 пасажири. Десять із них були мігрантами з Венесуели. Їм були призначені співбесіди для законного в’їзду до США.

Один із загиблих був венесуельцем. Інші 15 — мексиканці. Загинуло вісім чоловіків та вісім жінок, серед них неповнолітня дівчина.

[Антоніо Алеман, мігрант із Венесуели]:

«Я не знав тих сімей, але мені однаково боляче, бо ми венесуельці й ми всі хочемо кращого майбутнього».

36 пасажирів дістали тілесні ушкодження. Їх доправили до лікарні. Серед тих, хто залишився на лікуванні, троє венесуельців.

Що стало причиною ДТП, наразі невідомо. Триває слідство, і влада обіцяє притягнути винних до відповідальності.

Попередня аварія за участю автобуса була в Мексиці приблизно три тижні тому. У штаті Наярит автобус злетів в урвище. Утратило життя 18 людей. А в липні внаслідок аварії в штаті Оахака загинуло 29 людей.

3. «Бездоганна посадка»: індійський апарат «Чандраян-3» успішно сів на Місяць

«Чандраян-3» сів на Місяць

Індія

Індійський апарат «Чандраян-3» сів на Місяць. Це перша успішна місія Індії з посадки автоматичної станції на супутник Землі. «Чандраян-3» сів на маловивченому Південному полюсі.

[П. Веєрамутхувел, керівник проєкту]:

«Усі операції місії, починаючи із запуску й закінчуючи посадкою, пройшли бездоганно й за графіком. Ми стали четвертою країною, чий апарат здійснив м’яку посадку на поверхню Місяця».

[С. Соманатх, науковець]:

«(Успіх місії) додає впевненості в тому, що ми зможемо відправляти апарати не тільки на Місяць, а й на Марс, а в майбутньому, можливо, на Венеру та інші планети».

Запуск станції «Чандраян-3» відбувся 14 липня. На орбіту Місяця вона вийшла 5 серпня. А 17-го посадковий модуль відокремився від перелітного. 23 серпня він із місяцеходом «Праг’ян-2» здійснив м’яку посадку.

Місячна станція проведе сейсмічні дослідження, а також вивчить поверхню. Одне з головних завдань — пошук води та летких сполук у місячній полярній речовині. Ровер уже починає досліджувати. За перебігом місії спостерігають мільйони індійців.

[житель Мумбая]:

«Це досягнення — предмет гордості Індії. Наші вчені довели всьому світові, що теж на це здатні».

[житель Нью-Делі]:

«Це велике досягнення для такої країни, як Індія, бо вона поки що не так розвинена, як США чи Китай. Тож прорив величезний. Науковці досягли цього за мінімальних витрат. У Голлівуді стільки ж іде, щоб зняти фільм».

Посадка «Чандраяна-3» відбулася за кілька днів після того, як зазнала невдачі російська місія «Луна-25». Апарат зійшов з орбіти і врізався в Місяць. Попередній проєкт Індії «Чандраян-2» теж не досяг мети. Міжпланетна станція, яку запустили у 2019 році, розбилася об поверхню Місяця. На проєкт тоді витратили приблизно 117 мільйонів доларів. На місію «Чандраян-3» пішло менше — 90 мільйонів.

4. «Україна стане сильнішою»: результати візиту Зеленського до країн Європи

Нові домовленості

Візит Зеленського до країн Європи

Упродовж вихідних і на початку цього тижня президент Володимир Зеленський відвідав низку європейських країн, де зустрічався із союзниками України. Поїздка була плідною.

[Володимир Зеленський, президент України]:

«Повертаємося додому з новою політичною підтримкою, новими домовленостями. Територіальну цілісність України всі чітко підтверджують. Літаки для України будуть. Додаткова бронетехніка буде. ППО посилимо».

Так, Данія та Нідерланди оголосили, що передадуть Україні літаки F-16 американського виробництва. Перші шість мають прибути вже до кінця цього року. Загалом Данія дасть 19 літаків. Нідерланди мають 42, але ще не вирішили, чи пожертвують їх усі.

Це перші реальні зобов’язання передати F-16 Збройним силам України. Вони з’явилися за кілька днів після того, як Сполучені Штати Америки дали на це згоду. Прем’єр-міністр Данії висловила надію, що інші країни наслідують їхній приклад.

[Метте Фредеріксен, прем’єр-міністр Данії]:

«Сьогодні ми оголосили, що передамо Україні винищувачі F-16. Разом із Нідерландами, ми перша країна, яка взяла на себе тверде й конкретне зобов’язання пожертвувати західні винищувачі. І, сподіваюся, за нами підуть інші».

Водночас керувати літаками F-16 українських пілотів навчатиме Греція. За інформацією від офіційних осіб, тренування проходитимуть у Данії та Румунії.

Крім того, на запрошення прем’єра Греції Кіріакоса Міцотакіса Зеленський узяв участь у роботі Балканського саміту. Там лідери 11 держав підписали Афінську декларацію, яка передбачає підтримку територіальної цілісності України.

Також відбулися зустрічі з лідерами Болгарії, Сербії, Хорватії, Чорногорії, Молдови та президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

5. Будівництва Country Garden у Китаї: робітники без зарплати й застиглі крани

Криза Country Garden

Тяньцзінь, Китай

У недобудованому житловому комплексі, що на околиці північнокитайського міста Тяньцзінь, робота майже стала.

Його забудовник — Country Garden — один із найбільших у Китаї за обсягом цьогорічних продажів. Він обіцяв розкішне життя в менших, ніж Пекін чи Шанхай, містах. Однак нині загруз в боргах, що може відбитися на всій економіці КНР.

За деякими оцінками, забудовник має звести коло мільйона будинків. Компанія публічно не визнає, що десь будівництво зупинено.

На двох будмайданчиках, які відвідали іноземні журналісти, робота частково чи повністю стала. Робітники нарікають, що їм не платять.

[робітник]:

«Вони не платили нам із китайського Нового року (із січня)».

[робітник]:

«Ми дуже непокоїмося. Ми приїхали в травні. Наразі нам виділили лише гроші на проживання — 623 долари на людину. Ми не отримали ні копійки інших виплат».

На меншій ділянці, що за шість кілометрів звідти, видно нерухомі крани й недобудовані житлові комплекси.

Двоє робітників кажуть, що будівництво зупинилося на два місяці, і що з кінця січня нічого не платили.

Після карантину економіка Китаю стала сповільнюватися. Продажі житла в так званих містах третього й четвертого рівня різко впали разом із вартістю нерухомості.

[Гао Фей, консультант з інвестицій]:

«Ми бачили, що багато покупців житла страждають від відсутності доходів, а це впливає на їхній вибір під час купівлі нерухомості та на те, що вони можуть собі дозволити».

Продажі Country Garden у 2020 році перевищили 78 мільярдів доларів США. Але у 2022-му вони впали до 49 мільярдів. У березні цього року компанія повідомила, що зменшить свою присутність у малих містах.

6. Мародерство в магазинах Аргентини: власники бояться відчинятися

Пограбування в магазинах

Аргентина

На цих кадрах зафіксовано мить, коли з аргентинського магазину виносять награбовані речі.

Країною прокотилася хвиля грабежів, що призвело до десятків арештів. А власники магазинів тепер бояться відчинятися, що шкодить бізнесу.

Власник цієї крамниці мобільних телефонів, що в Буенос-Айресі, каже, що страшно, але вибору немає.

[Мауро Кардахі, власник магазину мобільних телефонів]:

«Злочинці несподівано виходять з автобуса. Вони вбігають і застають зненацька. Нема часу ні на що. Багато хто вживає запобіжних заходів. Дехто каже, що ліпше зачинитися, доки не стане спокійніше. Але якщо грабежі почалися вже в серпні, навіть подумати страшно, що буде в грудні. Якщо я не відчиню магазин, то не буде на що їсти».

За мародерство, за даними влади, у країні затримано вже понад 100 осіб. На охорону магазинів відправили військовиків.

Міністр внутрішньої безпеки Аргентини вважає, що пограбування були скоординованими. А президент закликав громадськість не вдаватися до насильства.

Інфляція в річному обчисленні в країні досягла 113 %. За оцінками JPMorgan, до кінця року вона може сягнути 190 %.

Через недавню різку девальвацію національної валюти значно зросли ціни. Це робить президентські перегони ще напруженішими.

Перед жовтневими виборами лідирує представник украй правих Хав’єр Мілей. Він обіцяє доларизувати економіку й позбутися центробанку Аргентини.

Міжнародний валютний фонд у середу схвалив виділення Аргентині семи з половиною мільярдів доларів. За роки економічної кризи ця країна стала найбільшим боржником МВФ. Уряд надіється, що нові гроші допоможуть стабілізувати ситуацію напередодні виборів.

7. Хірург розповів, як його змушували вирізати органи в живої людини в Китаї

Як лікаря змушували вирізати органи

Викривальне інтерв’ю

Повідомлення про хірургів, які в Китаї стають катами, надходять давно, але мало хто наважується розповісти про це відкрито. Недавно це зробив китайський лікар Чжен Чжи.

Колись він працював в одному з найбільших військових шпиталів Китаю. Згадує, що одного разу став свідком того, як у чоловіка вирізали нирки й очні яблука для трансплантації, поки той був ще живим.

Інцидент стався 1994 року у фургоні поряд із в’язницею в місті Далянь, що на північному сході Китаю. Чжен каже, що молодику було не більш як 18 років. Його руки й ноги були туго зв’язані мотузками.

[Чжен Чжи, колишній китайський лікар]:

«Я дивився на нього, а він дивився на мене. Ця людина справді дивилася на мене. Її очі рухалися».

Чжену сказали притиснути тіло, щоб воно не смикнулося.

[Чжен Чжи, колишній китайський лікар]:

«Коли я придавив його, то відчув тепло його тіла, а також те, що він живий. Хірург узяв скальпель і зробив великий розріз під пупком. Коли черевна порожнина відкрилася, кишки вивалилися назовні. Я дуже злякався. Інший хірург відсунув кишки й витягнув нирку. Потім ще один — другу. Старша медсестра швидко помістила обидві нирки в терморегульовану скриню».

Потім Чжен дістав наказ вирізати очні яблука молодика, але він був надто наляканий, щоб це зробити.

[Чжен Чжи, колишній китайський лікар]:

«Хірург наказав мені вирізати одне око. Медсестра передала мені затискач. Я не міг цього витримати. Я сказав: “Я не можу цього зробити”».

Процедуру швидко провів інший лікар. Солдати поклали нерухоме тіло в чорний поліетиленовий пакет і забрали.

Невдовзі після цієї події лікар Чжен звільнився з лікарні. Але він не здогадувався, що те, що сталося у фургоні, скоро перетвориться на систему вбивств промислового масштабу: вирізання органів у в’язнів сумління на вимогу, для продажу.

Як показують розслідування, за два десятиліття масове насильницьке вирізання органів у в’язницях і військових лікарнях, яке санкціонувала держава, перетворилося в Китаї на індустрію з оборотом у мільярди доларів.

У вердикті Трибуналу щодо Китаю від 2020 року йдеться, що головним джерелом органів стали послідовники духовної практики Фалуньгун. Їх китайська компартія переслідує вже ось як 24 роки за їх численність, і їхні тіла, як правило, дуже здорові.

[Девід Мейтас, провідний розслідувач примусового вирізання органів]:

«Донори не дають згоди. Вони навіть не знають, що відбувається… Ми називаємо це холодним геноцидом, бо це відбувається впродовж тривалого часу».

Зі слів Чжена, для збільшення прибутку від трансплантацій військовики створили в аеропортах «зелені коридори», щоб забезпечити швидке транспортування органів усією країною.

Сам Чжен дістав статус біженця в Таїланді, а потім у 2007 році переїхав до Канади. Він визнає, що через інтерв’ю йому загрожує розплата Пекіна. Але проблема надто серйозна, щоб мовчати.

Він також зазначив, що докладно записав усе побачене й готовий свідчити в суді.

8. Суховантаж під величезними новітніми вітрилами вийшов у перший рейс

Суховантаж під вітрилами

Перший рейс

Цей суховантаж вирушив у плавання вперше, відколи його обладнали спеціальними вітрилами. Мета проєкту — з’ясувати, як енергія вітру допоможе зменшити викиди CO₂ та споживання пального в судноплавстві.

Новітні вітрила не такі, як давні аналоги. Їх висота перевищує 37 метрів. І вони більше схожі на крила літака.

[Саймон Шофілд, працівник компанії ― розробника вітрил]:

«Ми можемо змінити вигин вітрила за допомогою передніх і задніх закрилків. Це дуже схоже на літак, який заходить на посадку. Він змінює положення передніх і задніх закрилків. Це допомагає нам регулювати вигин вітрила, і відповідно — кількість енергії. Ми можемо вирівняти вітрило в будь-якому напрямку відповідно до вітру. Усе це відбувається автоматично».

Морська галузь нині вивчає низку технологій, які допомогли б відмовитися від брудного мазуту. Наприклад, інші чистіші варіанти, такі як аміак і метанол.

[Саймон Шофілд, працівник компанії ― розробника вітрил]:

«Це допоможе і з екологічного погляду, і з огляду на те, що вартість звичайного пального зростає. Запровадження майбутніх видів палива означатиме, що буде менше економічного тиску».

Суховантаж зафрахтувала одна з найбільших у світі компаній, що виконує морські вантажні перевезення. Вона вивчає можливість використання вітряних крил для більшої кількості великих суховантажів.

До винаходу парових і дизельних двигунів кораблі всіх розмірів ходили під вітрилами. Зараз це переважно невеликі судна.

9. Найдорожчі й ексклюзивні автомобілі у світі показали на виставці в Каліфорнії

Виставка люксових автомобілів

Кармел, США

Забутий на пів століття, але відроджений. Lotus Type 66 існував лише на кресленнях, а тепер набув реальних форм. Британський виробник випустив ексклюзивну модель до 75-річчя бренду. Її дебютом відкривається престижна автовиставка The Quail у місті Кармел, США.

Сюди виробники люксових авто привозять найкращі й найдорожчі моделі. Італійська компанія Maserati цього року демонструє найпотужніший гіперкар у своїй історії.

[Білл Пеффер, гендиректор компанії Maserati Americas]:

«Це наш найпотужніший Maserati — 730 кінських сил. Його ексклюзивний двигун Nettuno — дітище Maserati. Розроблений спеціально для наших автомобілів. Двигун V6 із двома турбокомпресорами видає крутний момент 730 ньютон-метрів. Ми очікуємо, що екстремальні характеристики відповідатимуть екстремальній продуктивності цього автомобіля».

А це дебют у Північній Америці повнорозмірного електромобіля Rolls-Royce Spectre.

[Торстен Мюллер-Отвос, голова компанії Rolls-Royce]:

«Насамперед, це “роллс-ройс”, а потім електромобіль. І це щось особливе для нас. Той, хто вже мав можливість сісти за кермо, був дуже вражений тим, чого ми досягли. Те, що відчуваєш, чуєш і нюхаєш усіма органами чуттів — це справжнісінький “роллс-ройс”».

Lamborghini на честь свого 60-річчя демонструє концепт-кар Lanzador. Це повністю електричне чотиримісне крос-купе. Його серійне виробництво заплановано на 2028 рік.

Яскравою зіркою виставки став Chiron Super Sport «Золота ера». На створення його лівреї пішло понад 400 годин. Малюнки присвячені історії компанії Bugatti.

[Яша Штрауб, дизайнер компанії Bugatti]:

«Bugatti завжди прагне досконалості. <…> Ми робили все можливе, щоб це мало ідеальний вигляд. Гадаю, наші клієнти й шанувальники люблять нас саме за це. Уся річ у якості».

Виставка The Quail цього року святкує 20-річний ювілей. Вона проходить у межах Тижня автомобілів у Монтереї. В автосалоні бере участь 200 авто. Кількість глядачів обмежена. На захід продають лише 3000 квитків.

10. Як ресторани допомагають зупинити навалу синіх крабів в Італії

Загроза чи делікатес?

Італія

Цих крабів називають «морськими кабанами» через їхню ненажерливість. За останній рік сині краби швидко поширилися вздовж італійського узбережжя.

Це чужорідний вид. Він завдає значної шкоди екосистемі й рибальству.

Щоранку тосканські рибалки дістають із води сітки з надією знайти в них лящів, окунів та вугрів. Але все частіше їхній улов — тисячі синіх крабів. Ці істоти їдять мідій і устриць, чим шкодять фермам. А ще залюбки уплітають вугрів.

Ба більше, ці хижаки прорізають сіті клешнями і їдять улов.

[Марко Джудічі, рибалка]:

«Вони агресивні, швидкі та вкрай розумні. Ми боремося із цими синіми крабами, але вони сильніші за нас, бо їх дуже багато».

Нині виловлення — єдиний спосіб зупинити навалу. До того ж на них можна заробити. Місцеві ресторани вже оновлюють меню. Там дедалі частіше пропонують лінгвіні із синім крабом і синього краба на грилі.

Охочих його покуштувати теж дедалі більше. Його подають із соусом із томатів, цибулі, базиліку та перцю чилі. Чотири краби коштують 10 євро.

Кооператив також продає крабів приватним особам та супермаркетам за 8 євро за кілограм.

[Давид Серджіо, шеф-кухар]:

«Зазвичай ми готуємо крабів на грилі чи, як зараз, із лінгвіні. Вони людям дуже подобаються й закінчуються за пів години».

Утім, якщо кількість цих ракоподібних зростатиме, то самих лише ресторанів не вистачить, щоб зупинити навалу.

Синіх крабів завезли зі США іноземні судна. Вони з’явилися в Середземному морі не лише біля Італії. Їх також помітили у водах Албанії, Іспанії та Франції.

11. 5000 равликів-вихованців: успіх у соціальній мережі допоміг жінці розпочати бізнес

На «слизовій стороні»

Мюнхен, Німеччина

Хочете домашню тварину, яка не линяє, не потребує вигулу й узагалі не видає шуму? Кріс Баклі знайшла ідеальний варіант — равлики.

Жителька Мюнхена й мати двох дітей перетворила хобі на бізнес, коли завела відеоблог про своїх вихованців-равликів. Успіх виявився величезним.

Спочатку це було ідеєю її старшого сина. За один вечір сторінка жінки набрала 30 тисяч підписників. Їх кількість швидко зросла до 180 тисяч.

[Кріс Баклі, жінка, що розводить равликів]:

«Я подумала, чому б не показати це моїм підписникам. А потім відео стали вірусними».

Зараз Кріс — експерт із равликів. Вона почала розводити й продавати їх в інтернет-магазині.

Називає себе «снейл-інфлюенсером», від англійського слова «snail» — «равлик». Усіх своїх підписників вітає на «слизовій стороні», потім дає їм поради, як утримувати равликів удома, чим їх годувати, як підтримувати вологість і які види равликів найліпше підходять для новачків.

[Кріс Баклі, жінка, що розводить равликів]:

«Якщо ви хочете равлика як домашнього вихованця, спочатку слід вирішити, якого равлика ви бажаєте. І якщо ви це знаєте, то треба купити пластикову коробку або тераріум, ґрунт, предмети, у яких вони можуть сховатися, миску для води, щоб вони могли купатися. Звісно, потрібна їжа. І все. Це основа для утримання равликів».

У її офісі мешкає коло 5000 равликів різних видів.

[Кріс Баклі, жінка, що розводить равликів]:

«Равлик хороший як домашній вихованець, бо, якщо правильно облаштувати вольєр, він не вимагатиме багато уваги. Вигулювати равлика не доведеться. І це підходить для тих, хто багато працює».

Такий успіх став несподіванкою. Кріс планувала пов’язати життя з мистецтвом і хотіла стати музикантом. Але тепер керує успішним бізнесом і вже найняла одного штатного співробітника.

12. Фестиваль повітряних зміїв у Болгарії проводять уздовж маршруту міграції птахів

Фестиваль повітряних зміїв

Болгарія

Різноколірні повітряні змії звиваються й кружляють у небі над болгарським узбережжям Чорного моря.

Сюди приїхали виробники повітряних зміїв із різних країн, щоб показати свої творіння, а головне — випробувати їх у польоті.

Мартін Карнольський — ентузіаст кайтингу. Каже, що це непросте заняття.

[Мартін Карнольський, учасник фестивалю]:

«Це хобі потребує наполегливості та майстерності. Кажуть, що запускати повітряного змія це як кататися на велосипеді. Мені здається, що складніше. Ми можемо порівняти це зі складнішими трюками на велосипеді. Треба багато працювати, щоб навчитися. Головний секрет — тренування й вітер. Політаймо!»

Фестиваль проводять на узбережжі Чорного моря вздовж міграційного шляху, якими літають птахи з півночі на південь та назад. Маршрут називають Віа Понтіка.

Організатори заходу закликають захистити рідкісні види птахів і зберегти природу.

[Юрій Георгієв, організатор фестивалю]:

«На цьому маршруті ми вирішили провести наш фестиваль у сімох різних локаціях чорноморського узбережжя. Це допоможе популяризувати міграційний шлях, а також показати це шоу новій публіці».

Польоти зазвичай починаються рано-вранці. Деякі змії — значних розмірів. Інші — спритніші, і з ними можна виконувати складні віражі.

Цей щорічний фестиваль проводять уже водинадцяте. Він триватиме до початку вересня.

13. Дивовижні скульптури з цукру видуває майстер із Гонконгу

Скульптури з дутого цукру

Гонконг, Китай

Точними рухами гонконзький майстер Льюїс Тхо вдихає життя в шматочок гарячої солодкої маси. Кілька секунд — і в руках народжується прозора фігурка оленя. Льюїс створює мініатюрні скульптури з цукру. Таких майстрів у Китаї називають «цукровими людьми».

[Льюїс Тхо, скульптор]:

«Цукрова скульптура, видування цукру й цукровий розпис — ці три навички мають справжні “цукрові люди”».

Спочатку цукор треба розчинити у воді й нагріти до певної температури. Якщо вона занизька, цукор не триматиме форми. Якщо сироп перегріти — виріб буде крихким.

Багато сучасних майстрів користується спеціальними формами. Але Льюїс дотримується традицій. Поки видуває фігуру, надає їй форми руками й ножицями.

Створення скульптур із цукру зародилося в Китаї 600 років тому. Під час Культурної революції багато китайців утекло на південь — до Гонконгу. Серед них були й «цукрові люди». Їхнє вміння виявилося дуже доречним.

[Ау Чі Кхінь, історик]:

«До 70–80-х економіка Гонконгу була не дуже сильною. Багато хто купував такі маленькі вироби своїм дітям. Ці вироби — частина історії (Гонконгу). Гадаю, ті, кому зараз за 50, малими гралися фігурками з дутого цукру».

У 90-х економіка Гонконгу зміцніла. Такі фігурки стали купувати рідше. Майстрів поменшало. Льюїс — один із небагатьох, хто зберігає традицію. Причому його вважають найкращим у місті. Найбільше любить видувати фігурки китайських драконів.

[жителька Гонконгу]:

«Ми щойно знайшли магазин, де досі займаються цим традиційним ремеслом. Моїм дітям нема де таке побачити, тому я привела їх сюди».

[туристка з Малайзії]:

«Не кожен має таку майстерність».

У 2014 році видування цукрових скульптур увійшло до списку нематеріальної спадщини Гонконгу.

14. 4000 ляльок Барбі зібрано в приватному музеї в Копенгагені

Музей ляльок Барбі

Копенгаген, Данія

Понад 4000 ляльок Барбі зберігається в цьому музеї, що в Копенгагені. У колекції є і ранні екземпляри, і сучасні, і ті, що випускали обмеженою серією. Створила цей світ данка Лене Дарліє Педерсен.

Жінка почала збирати Барбі у 89-му році.

[Лене Дарліє Педерсен, колекціонерка]:

«Я просто подумала, що вони гарні, і вбрання мені сподобалося. Насправді я колекціонувала старі іграшки, але потім у нашому клубі з’явилася жінка, яка збирала ляльок Барбі. Мені здалося це кумедним, і я теж почала збирати».

За роки колекціонування Лене помітила, що ляльки змінюються. Можливо, це пов’язано з критикою. Виробникам неодноразово дорікали, що Барбі нав’язує дітям нереальні стандарти краси.

[Лене Дарліє Педерсен, колекціонерка]:

«Її лице змінювалося приблизно кожні десять років. Саме тоді (в 1997) в неї змінилося обличчя. Воно стало пухлішим, і сама вона теж стала трохи гладшою. А тепер лялькам укорочують ноги».

У колекції данки чимало особливих ляльок. Наприклад, одна з них натхнена образом німецької моделі Гайді Клум, є Барбі й в образі співачки Бейонсе. А один колекційний набір присвячено весіллю принца Вільяма й принцеси Кетрін.

Утім, улюбленою в Лене лишається стара німецька лялька Більд Ліллі. Її прообразом стала героїня мінікоміксів із таким самим ім’ям.

Раніше данка зберігала ляльок удома. Потім зрозуміла, що місця більше немає, і відкрила музей. Він займає п’ять кімнат і підвал. Нових Барбі більше не купує, але дбайливо зберігає ті, що вже є. Для охочих проводить екскурсії.

15. Модельєр-мігрант вплітає в колекції свій досвід життя в Нью-Йорку

Модельєр-мігрант готує показ мод

Нью-Йорк, США

Модельєр-мігрант Крістін Алькалай готується до показу своєї колекції весна-літо — 2024 на одному з подіумів Нью-Йорка. А поки що вона привезла свої твори до Брукліну на фотосесію.

[Крістін Алькалай, модельєр]:

«Я сама мігрантка, тому це дуже особисте питання».

Крістін було два роки, коли вона з мамою приїхала з В’єтнаму до США.

[Крістін Алькалай, модельєр]:

«Ми пливли човном й опинилися на Філіппінах. Ми жили там деякий час і чекали, доки Сполучені Штати дадуть дозвіл на в’їзд».

Опинившись у США, її мати влаштувалася на швейну фабрику. Вона часто брала Крістін із собою, бо залишити доньку не було з ким.

[Крістін Алькалай, модельєр]:

«Мама не мала грошей на няню. Там стояв металевий кошик. Вони стоять у всіх швачок на фабриках. Мама накривала кошик тканиною, і я там сиділа. Спостерігала, як вона шиє».

Закінчивши середню школу, Крістін училася в нью-йоркській школі дизайну. Потім продовжила навчання в Парижі. Там вона зустріла свого чоловіка.

Жінка поєднує творчість із роллю матері трьох дітей. Її старша дочка бере участь у показі колекції як модель.

Крістін бачить моду як вираження своїх почуттів, але водночас не забуває і про довкілля. Так, вона використовує лише ті тканини, які забарвлено рослинними фарбами.

[Крістін Алькалай, модельєр]:

«Так, я модельєр, але я жінка й мати, і мені дуже важливо, яким буде майбутнє».

Офіційна презентація весняно-літньої колекції 2024 року пройде в Нью-Йорку 14 та 15 вересня.

16. У Газі відкрилося перше «котяче кафе»

Котяче кафе «Няв»

Газа, Палестина

Коти праворуч, коти ліворуч… Багато котів довкола. Це перше «котяче кафе» у місті Газа. Називається просто — «Няв».

Його власниця Наїма не лише радує любителів котів, а й підвищує обізнаність про виховання пухнастих вихованців.

[Наїма Меабед, власниця кафе]:

«Проєкт простий, і концепція його проста. Мене надихнула пристрасть до котів, маю її змалку. Багато хто любить котів, але не може завести або знайти час для спілкування з ними. А сюди можна прийти навіть на п’ять хвилин будь-коли вдень. Порадіти, позбутися негативу. Повернутися додому щасливим і в гарному настрої».

У кафе мешкають 14 котів. Є тут і перси, і турецька ангора, і звичайні «двірнята». Але гостям кафе подобаються всі.

[Хала Магасіб, відвідувачка]:

«Я завжди любила котів, але мама не дозволяла мені завести кошеня. Тож я дуже зраділа, коли це кафе відкрилося прямо в нашому домі. Тут дуже мило. Ми приходимо сюди зарядитися позитивом. Я дуже люблю котів і завжди приходжу сюди з ними погратися».

Перше «котяче кафе» відкрилося на Тайвані ще 25 років тому — 1998-го. Так тайванці хотіли привабити туристів із Японії. Відтоді кафе з котами, а також з іншими видами тварин — від кіз до змій — з’явилися в багатьох країнах світу.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: