03.12.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 6 по 11 серпня)

Огляд світових подій (з 6 по 11 серпня)

1. Кандидата в президенти Еквадору застрелили після передвиборчого мітингу Убивство кандидата в президенти Кіто, Еквадор Еквадорці..

Дата завантаження: 2024-05-03

video

1. Кандидата в президенти Еквадору застрелили після передвиборчого мітингу

Убивство кандидата в президенти

Кіто, Еквадор

Еквадорці протестують біля клініки, де помер кандидат у президенти країни Фернандо Вільявісенсіо. Він дістав вогнепальні поранення під час передвиборчого мітингу в Кіто.

На кадрах у соцмережах видно, як Вільявісенсіо після заходу сідає в машину. Після цього лунає стрілянина та крики. Місцеві ЗМІ повідомили, що було зроблено коло 30 пострілів.

У генпрокуратурі кажуть, що нападник помер від ран, завданих у перестрілці. Під час інциденту постраждали ще дев’ять осіб, зокрема кандидат у законодавчий орган та двоє поліціянтів.

Сестра Вільявісенсіо та його друг розповіли про пережите.

[Патриція Вільявісенсіо, сестра вбитого]:

«Я була за моїм братом. Цієї миті кулі сипалися, як світлячки. Друга, який був зі мною, теж поранило».

[Карлос Фігероа, лікар та друг убитого]:

«Я думав, що Фернандо вдалося врятуватися. Я прийшов у клініку, щоб допомогти пораненим. Одному влучили в груди, а іншому — у ногу. Я зайшов до реанімації і побачив, що Фернандо мертвий».

Президент Гільєрмо Лассо каже, що насильство на вулицях та у в’язницях Еквадору зростає через війни між злочинними угрупованнями. У них беруть участь наркокартелі, які виборюють контроль над маршрутами доставляння свого товару. Цими шляхами також користуються мексиканські та албанські картелі.

Голова держави скликав екстрену нараду й на 60 днів оголосив у країні режим надзвичайної ситуації.

Вільявісенсіо — колишній член профспілки та журналіст. Він відкрито критикував корупцію та організовану злочинність й обіцяв боротися з ухиленням від сплати податків.

2. Пожежа в будинку відпочинку для людей з інвалідністю у Франції — 11 зниклих безвісти

Пожежа в будинку відпочинку

Венценайм, Франція

Принаймні одинадцять людей, імовірно, загинуло під час пожежі в будинку відпочинку для людей з інвалідністю на сході Франції.

Трагедія сталася в місті Венценайм департаменту Верхній Рейн, приблизно за 70 кілометрів від Страсбурга.

17 осіб вдалося евакуювати.

[Крістоф Маро, генсекретар департаменту Верхній Рейн]:

«Один із цих 17 дістав легкі ушкодження. Його госпіталізували. У нього шок».

Пожежа почалась о 6:30 ранку. Вогнеборці прибули швидко.

[Крістоф Маро, генсекретар департаменту Верхній Рейн]:

«Пожежу загасили, і, як бачите, ще йде дим. Ми намагаємося почати розслідування».

Як повідомляють французькі ЗМІ, будівлю орендувала благодійна організація, яка піклується про людей, які мають проблеми з навчанням.

Одинадцять осіб, яких уважають зниклими безвісти, належать до групи людей з інвалідністю з міста Нансі, що за дві години їзди від цього місця.

3. ЕКОВАС активізував резерви для можливої військової інтервенції до Нігеру

Застосування сили не виключають

Ніамей, Нігер

Проти військовиків Нігеру, які захопили владу внаслідок перевороту, можливо застосують силу. До цього почав готуватися західноафриканський блок ЕКОВАС. Він заявив, що хоче мирного відновлення демократії, однак варіант введення військ також не виключає.

Заяву він зробив на саміті лідерів західноафриканських країн, який здебільшого був присвячений Нігеру.

[Омар Альє Туре, голова комісії ЕКОВАС]:

«Віддаємо розпорядження комітету начальників штабів негайно активувати резервні сили ЕКОВАС з усіма їхніми елементами. Розгорнути резервні сили ЕКОВАС для відновлення конституційного ладу в республіці Нігер».

Водночас лідери ЕКОВАСу пообіцяли посилити санкції та заблокувати виїзд із Нігеру тим, хто перешкоджає повернутися до влади обраному президентові країни Мохамеду Базуму.

Нігер, який видобуває уран, до перевороту був важливим союзником Заходу в боротьбі проти ісламістських повстанців, що спустошують регіон Сахель.

[місцевий житель]:

«Має бути діалог. Сядьмо за стіл переговорів. Ми не хочемо, щоб щось трапилося. Нігерія та Нігер — ми брати й у нас спільний кордон. Між нами тісний зв’язок. Ба більше, ми є єдиним африканським континентом».

Військова хунта захопила владу в Нігері 26 липня. Вона відкинула всі дипломатичні пропозиції, а також відмовилася виконувати ультиматум ЕКОВАСу — до 6 серпня поновити на посаді Базума.

Військовики вже оголосили, що сформували новий уряд. Імена його складу на місцевому телебаченні зачитав Махаман Руфаї Лауалі, який називає себе «генеральним секретарем уряду».

Варто зазначити, що сусідні Малі та Буркіна-Фасо, де, здійснивши переворот, владу теж захопили військовики, заявили, що військова інтервенція ЕКОВАС буде рівносильною оголошенню війни їм самим.

4. Приблизно 1000 мігрантів прийшло до кордону США з Мексикою через чутки у соцмережах

Наплив мігрантів

Мексика ― США

Сотні мігрантів зібралися вздовж кордону зі США у північномексиканському місті Сьюдад-Хуарес. Люди почали масово прибувати через чутки в соцмережах про те, що американська сторона нібито дозволяє в’їзд.

Деякі мігранти кажуть, що подали заяву про надання притулку офіційним каналом — через американський мобільний додаток CBP One. Після цього вони тижнями чекали запису на прийом. Тепер вирішили спробувати щастя на самому кордоні.

Загалом коло загородження на кордоні зібралося приблизно 1000 осіб.

[мігрант]:

«Тут цілий натовп. З минулого тижня ходять чутки, що деякі закони зміняться. Тому сьогодні ми сюди прийшли, більш як 1000 людей, бо, якщо подати заяву через CBP One, це триватиме надто довго. Багато хто чекає по два-три місяці».

[мігрант]:

«До нас дійшли чутки, що кордон відкриється. Ми вирішили скористатися цим і всі разом приїхали сюди. Те, що влада зробила — просто знущання. Вони мають знайти якесь рішення».

Водночас прикордонні служби закликають не вірити чуткам.

[Шон Коффі, прикордонник]:

«Кордон США закритий для нелегальної міграції. Не слухайте брехні контрабандистів. Імміграційна політика США не змінилася: відповідно до розділу 8 окремі особи та сім’ї, які прибувають без дозволу, підлягають висланню. Негромадяни можуть бути повернуті до країни свого походження. Особам, яких було вислано, може бути заборонено повторний в’їзд упродовж п’яти років».

Коли уряд США почав вимагати від мігрантів подавати заяви про надання притулку онлайн або зі своїх країн, багато хто з них уже вирушив до кордону США й опинився в Мексиці. Тепер Мексика обіцяє створити сервісний центр, який пропонуватиме роботу та розміщення. Його облаштують на кордоні з Гватемалою.

5. Після повені: у Китаї оцінюють збитки, завдані тайфуном «Доксурі»

Після тайфуну

Чжочжоу, Китай

Через тиждень після початку повені жителі міста Чжочжоу, що на півночі Китаю, повертаються додому та на підприємства, щоб оцінити збитки.

Лі та Чжан виявили, що в їхньому магазині будматеріалів повно грязі та сміття. Більшість товарів продати вже не вийде.

[Лі Юйцзе, місцева жителька]:

«Хочеться плакати, але сльози не йдуть. Мені було так тяжко, коли ми повернулися. Прибратися тут просто неможливо».

Чжочжоу постраждало від повені, що виникла через тайфун «Доксурі», найбільше. Повідомляють, що в Пекіні та в прилеглій провінції Хебей лихо забрало життя понад 20 людей.

[Чжан Хунвей, місцевий житель]:

«Утрати, безперечно, великі. Постраждало і житло, і продуктові магазини. У мене промок цемент. Усі товари в магазині вже не продати».

Місцеві жителі кажуть, що рівень води подекуди був вищим за голову.

[Гао Дун, місцевий житель]:

«У дворі сморід. Будинки руйнуються. Навколишні дороги затоплено. Щоб кудись дістатися, доводиться пробиратися через воду. Стільки років праці змарновано — аж серце крається. У нас закінчилася їжа. Не знаю, як виживатимемо».

А це місто Шулань провінції Цзілінь. Тут, як повідомляє влада, у вихідні внаслідок повені загинуло щонайменше 14 людей. Лихо зачепило коло 130 тисяч осіб. 79 тисяч евакуювали. Водночас загальну кількість загиблих у країні поки не розкривають.

У Китаї тайфун спочатку наприкінці липня налетів на провінцію Фуцзянь. Потім подався на північ. Пройшов через Пекін та провінцію Хебей.

У столиці випало найбільше дощу за останні 140 років. А у повіті Ліньчен випала дворічна норма опадів. Загалом лихо зачепило кілька мільйонів людей.

6. Кліматологи ЄС: цей липень став найспекотнішим місяцем в історії

Найспекотніший місяць

Звіт кліматичної служби ЄС

Минулий липень став найспекотнішим місяцем на планеті за всю історію спостережень. Про це повідомляє кліматична служба ЄС.

Середня липнева температура перевищила доіндустріальний рівень на 15°C.

[Карло Буонтемпо, директор служби Copernicus]:

«У перший тиждень липня були два екстремальні температурні явища. І тоді служба Copernicus назвала це найвищою будь-коли зареєстрованою температурою. Тепер, ще через кілька тижнів, ми можемо сказати, що не лише перший тиждень липня був найтеплішим».

Кліматологи також повідомляють, що за даними на тепер нинішній рік — третій найтепліший за всю історію спостережень. Температура в середньому вища на 0,43 градуса.

Зі слів фахівців, планета зараз перебуває на ранніх стадіях явища Ель-Ніньйо. Це природний кліматичний феномен, обумовлений надзвичайно теплими водами східної частини Тихого океану. Через це погода в багатьох регіонах світу стає теплішою.

Попереднього разу Ель-Ніньйо був особливо активним у 2016 році.

Учені вважають, що 2023 та 24 роки перевершать 2016-й і стануть рекордно спекотними.

7. Падіння рівня води в Рейні — удар по економіці Німеччини

Рейн міліє

Німеччина

Відколи Марко Гехер прийняв управління замком Райнштайн, що на березі Рейну, він зіткнувся з низкою проблем. Це пандемія, стрімке зростання цін на енергію та падіння рівня води в річці.

Зі слів Марка, інфраструктура регіону руйнується. У 2022 році дві судноплавні компанії, які доставляють у замок третину туристів, скасували частину рейсів через обміління річки. Цього ж він очікує і цього сезону.

[Марко Гехер, менеджер замку Райнштайн]:

«У деяких випадках кораблі зазнавали пошкоджень, ударяючись об дно біля причалу. Цього року, якщо ситуація значно не зміниться, на жаль, буде те саме. Сезон низької води лише починається. Рівень Рейну опускається до мінімуму зазвичай на початку осені».

Кліматологи кажуть, що посуха триває вже кілька років.

[Карстен Брандт, кліматолог]:

«Здебільшого ритм такий: узимку йдуть дощі й наповнюють водойми. А влітку, коли настає велика спека й сонце, вода знову висихає. Це типовий цикл для Європи. Але вже кілька років його порушено. З 2018 року ми бачимо, що водосховища взимку більше не наповнюються».

Перепади рівня води стали надто великими. Тож компанії переходять на перевезення вантажів фурами чи потягами.

У судноплавному кооперативі кажуть, що треба змінювати інфраструктуру. Приміром, слід посунути причали, щоб судна розвантажувалися на більшій глибині.

[Роберто Спранзі, менеджер судноплавного кооперативу]:

«У минулому деякі речі робили неправильно. Великі кораблі ставали дедалі більшими. Тепер за такого рівня води вони подеколи не можуть маневрувати. Маленькі судна насправді можуть ходити за найменшої глибини».

Виробники викопного палива зазначають, що їм буде складно відмовитися від річкових перевезень та перейти на залізничні.

[Барбара Гоєр, віцепрезидент компанії ― виробника викопного палива]:

«Це дуже складно. Ми намагаємося використовувати змішаний підхід до транспортування, але основним для доставляння сировини для нас залишиться судноплавство».

Річка протяжністю 1230 кілометрів — транспортна артерія для 80 % внутрішніх перевезень. Вона критично важлива для німецької економіки.

8. Через пів року після землетрусу жителі Сирії досі живуть із душевними травмами та в наметах

Через пів року після землетрусу

Афрін, Сирія

Сирієць Джома Базід досі не може оговтатися після землетрусу, який забрав життя його дружини та двох дітей. Після трагедії, яка сталася в Туреччині й Сирії, минуло вже пів року.

Тоді чоловік чотири дні пролежав під завалами. Коли його врятували, він знайшов ще одного сина в польовому шпиталі у сирійському місті Азаз.

[Джома Базід, потерпілий від землетрусу]:

«Я нещасний. Я би збрехав собі, якби сказав, що щасливий. Я нещасний, бо важко пережити цю втрату. Я зміг знову купити машину, та це не порівняти з утраченим. Також неможливо забути дружину й дітей».

А це місто Джандаріс, яке було серед найбільш постраждалих від землетрусу. Ахмад Мусса Ахмад досі боїться жити в будинку, бо той може завалитися. Тому він та його дев’ятеро дітей мешкають у наметі.

[Ахмад Мусса Ахмад, потерпілий від землетрусу]:

«Будинок просто необхідний. Якщо наступного місяця будуть дощі, я не знаю, куди ми підемо. Але я не можу повернутися в село, не можу жити з дітьми в будинку, бо боюся нового землетрусу. Я втратив сина й ніколи не забуду того, що сталося».

Це був найсмертоносніший землетрус у регіоні за останні десятиліття. Він забрав життя коло 58 000 осіб.

Ще сотні тисяч людей залишилися в суворих зимових умовах без житла та їжі.

9. Маленький шотландський острів збудував власний космопорт

Власний космопорт

Шотландія, Велика Британія

З невеликого шотландського острова, що в Атлантичному океані, скоро в космос полетять ракети.

Тут добудовують космічний порт. Він відкриється на острові Анст — найпівнічнішому населеному серед усіх Британських островів.

Будівництво очолює подружня пара — Френк та Деббі Стренг. Космопорт з’явиться на місці колишньої станції радіолокації Королівських ВПС.

[Френк Стренг, генеральний директор космопорту]:

«Ця галузь буде розвиватися. Це схоже на наступну промислову революцію».

Місцеві жителі мають надію, що завдяки космопорту Велика Британія не шукатиме підрядників для відправлення в космос кораблів та супутників. До того ж він буде дуже корисним тутешнім мешканцям.

[Елізабет Джонсон, менеджер проєкту]:

«Більшість жителів острова дуже це підтримують. Це рятувальний круг для нашого острова. Нам потрібна економічна й соціальна активність, щоб гарантувати, що острів залишиться життєздатним. Усі ми нетерпляче чекаємо першого запуску. Молодь починає повертатися на острів».

Порт зараз очікує на отримання ліцензії. Як припускають, запуски розпочнуться вже наприкінці року.

10. Бамбукові велосипеди з’явилися на вулицях Гавани

Бамбукові велосипеди

Гавана, Куба

На вулицях Гавани з’явилися незвичні велосипеди. Їхні рами зроблено з бамбука. Такий транспорт виготовляють у місцевій майстерні.

Уній із бамбука вже давно роблять дитячі велосипеди. Тепер настала черга дорослих. Але на самому лише виробництві не зупиняються.

У майстерні проводять курси, на яких навчають робити двоколісний транспорт із бамбуковими деталями.

[Найвіс Діас Лабаут, голова компанії ― організатора курсів]:

«На Кубі багато бамбука — 28 видів. Тут у нас два чи три види, які потрібні для виготовлення велосипедів для дорослих. Раніше ми вже почали робити дитячі велосипеди й далі над цим працюємо».

Зараз навчаються люди з порушеннями слуху. Працівники майстерні навіть трохи вивчили мову жестів. Це полегшує спілкування.

[студентка]:

«Для нас, людей із вадами слуху, дуже важливо опанувати якусь навичку — і ми дуже щасливі. Ми багато чого дізналися. І це допоможе нам знайти роботу».

На курси також приходять домогосподарки й люди з інших груп населення. Після навчання деякі зможуть влаштуватися на роботу в магазин велосипедів чи відкрити свій малий бізнес. Але, хай там як, кожен зможе змайструвати чи полагодити велосипед.

Проєкт фінансує посольство Нідерландів на Кубі. Замість кожної рослини, використаної у виробництві, садять десять інших.

Бамбук виростає до 11 метрів заввишки. Причому за добу його стебло стає вищим на 75 сантиметрів. Серед рослин це рекордсмен швидкості росту.

11. Як почувається пацієнтка, яка три роки тому грала на скрипці під час видалення пухлини з її мозку

Три роки потому

Лондон, Велика Британія

Понад три роки тому в лікарні Королівського коледжу Лондона пацієнтка Дагмар Тернер грала на скрипці, поки їй із мозку видаляли пухлину.

Усе це було потрібно, щоб урухомити ділянки мозку, які відповідають за рухи рук пацієнтки. Це дало лікарям змогу не пошкодити ці зони.

Жінці спочатку ввели анестезію, а коли почалась відповідальна фаза операції, її розбудили. Поки лікарі працювали, вона виконувала Summertime Джорджа Гершвіна.

Тепер Дагмар знову зустрілася зі своїм хірургом. Вони поділилися спогадами.

[Кейюмарс Ашкан, нейрохірург]:

«Очевидно, що труднощі були, і переважно нестандартні. Дагмар хотіла зберегти навичку гри на скрипці. Це найдрібніша моторика людини. Найменша помилка, щонайменше пошкодження мозку могло вплинути на цю здатність. Тому все мало бути виконано ідеально».

Операцію вважають настільки унікальною, що в Гантеріанському музеї історії хірургії виставили відеоекран, на якому показують кадри того, що відбувалося в операційній.

[Кейюмарс Ашкан, нейрохірург]:

«У неї була пухлина головного мозку, але вона також хотіла мати можливість і далі грати на скрипці, бо музика посідала центральне місце в її житті. Вона сказала, що якщо після операції втратить цю навичку, то скоріше взагалі відмовиться від видалення пухлини».

За виступом жінки під час операції спостерігало багато людей. Однак Дагмар каже, що не боїться сцени.

[Дагмар Тернер, пацієнтка]:

«Професор сказав мені: “Дагмар, ти знаєш, скільки людей сьогодні буде дивитися цю операцію?” Я й гадки не мала. Він сказав: “Можливо, 30, 35, 40, 45 осіб”. А це досить багато. Він сказав: “Так, треба було продавати квитки”».

Три роки по тому Дагмар досі ходить на регулярні медичні огляди. Шлях до одужання виявився довгим.

[Дагмар Тернер, пацієнтка]:

«Відразу після операції в мене було все гаразд, але за кілька тижнів по тому я ніби зірвалася зі скелі й падала вниз».

Дагмар грає у Симфонічному оркестрі острова Вайт та в різних хорових групах. Після операції вона вже встигла виступити на значних заходах. Каже, що нестандартна процедура була того варта.

12. Північна Корея досі пишається своїми стравами із собачатини

Страви із собак

Північна Корея

У спекотні літні дні в Північній Кореї, як і раніше, популярні страви із собачатини. Це щорічний конкурс серед шеф-кухарів. Тут демонструють делікатеси, які роблять особливо поживними та гострими. Заведено вважати, що через них люди пітніють, і так можуть легко перенести велику спеку.

Усі частини тварини вважають їстівними. Цього року на конкурсі десятки кухарів із різних ресторанів дегустують також і страви зі смажених собачих потрухів.

У Північній Кореї собаче м’ясо називають «солодким». Майстерність шеф-кухарів полягає в тому, щоб прибрати з нього присмак, властивий також і м’ясу багатьох диких тварин.

[Пак Йон Рім, шеф-кухар]:

«У цьому конкурсі ми переважно зосередилися на тому, щоб добре відварити, поліпшити смак, прибрати запах сирого м’яса й підкреслити солодкість та аромат м’яса».

У Північній Кореї серед населення десятиліттями триває голод. Можливо, це одна з причин, чому в країні досі їдять собак.

Водночас північнокорейці також тримають цих тварин як домашніх улюбленців.

Під час пандемії коронавірусу іноземні гуманітарні організації не змогли з’ясувати умови постачання продовольства до КНДР. Також ніхто не знає, скільки людей зараз голодує.

Північна Корея, яка першою у світі закрила свої кордони й обрізала транспортне сполучення, щоб запобігти поширенню COVID, досі не відновила звичайних поїздок до інших країн.

13. У ПАР жестова мова стала офіційною

Жестова мова стала офіційною

ПАР

Жестова мова стала 12-ю офіційною мовою в ПАР. Відповідний закон недавно підписав президент країни.

[Сиріл Рамафоса, президент ПАР]:

«Усі офіційні мови повинні бути рівноцінними, тобто однаково поважатися. І до них має бути справедливе ставлення».

Глухому школяреві Бонгумусі Манані ця зміна дає великі надії.

[Бонгумуса Манана, житель Йоганнесбурга]:

«Я сподіваюся наступного року вступити до університету. Раніше, коли жестова мова не була офіційною, я думав, що не зможу цього зробити. Я мав багато сумнівів. Але тепер я знаю, що можу вступити до університету й здійснити свої мрії. Я можу досягти всього».

У ПАР є близько 40 шкіл та один виш для глухих. Тепер для людей із порушеннями слуху відкриється більше можливостей.

За даними вебсайту World Atlas, жестова мова офіційна вже в 41 країні. Чотири з них в Африці. Це Кенія, ПАР, Уганда та Зімбабве.

14. Львівські притулки рятують тварин від війни

Домівка для тварин

Львівська область, Україна

[Анастасія Мунтянова, волонтерка]:

«Ми привезли 96 котів і 72 собаки. Більшу частину саме з Херсонщини вже прилаштували, але тут живуть ще інші коти, яких евакуювали зі сходу та з інших міст, де ведуться активні бойові дії».

Це благодійна організація «Домівка врятованих тварин», що у Львові. Вона рятує та реабілітує диких і домашніх тварин.

З початку повномасштабного вторгнення вона прийняла близько 6 тисяч покинутих тварин із регіонів, що постраждали від бойових дій чи підтоплення внаслідок прориву Каховської ГЕС.

Деякі з них уже знайшли нові домівки за кордоном, деякі оселилися в інших місцях України.

Оксана Шаповалова та її чоловік із Херсонщини. Вони втекли від російських військ із рідної Нової Каховки й тепер працюють тут волонтерами. Жінка опікується собакою з кличкою Зубик, який унаслідок ракетного обстрілу втратив лапу.

[Оксана Шаповалова, волонтерка]:

«Він жив на подвір’ї, і коли його знайшли МНСники, він був на ланцюзі. Його відпустили — думали, що він кудись утече. Але він лишився й чекав своїх господарів. Потім влучила ракета, і він травмувався. Йому вивихнуло щелепу й осколками поранило лапу — її довелося ампутувати».

Також до порятунку тварин, які постраждали внаслідок війни, долучився ведмежий заповідник «Домажир», що за 15 кілометрів від Львова.

Уже майже рік тут живе ведмідь із кличкою Бахмут. Його знайшли українські солдати неподалік від лінії фронту. Деякий час вони його годували, поки, зрештою, не перевели до притулку.

[Ольга Федорів, працівниця заповідника «Домажир»]:

«У вересні військові під час обходу в самому Бахмуті знайшли на території приватного будинку клітку, у якій був ведмідь. Він був знесилений. Скільки він був без їжі, без води, ніхто не знає, оскільки там усе навколо нього було зруйновано. Якимось чином його клітка вціліла. Військовики звернулися до зоозахисних організацій».

Доглядачі кажуть, що зараз ведмідь став набагато спокійнішим і дедалі впевненіше досліджує свій новий дім.

15. Норвезька альпіністка підкорила 14 найвищих гір за 92 дні й цим побила світовий рекорд

Найшвидше підкорення 14 вершин

Катманду, Непал

Як героїв зустрічають норвезьку альпіністку Крістін Гарілу й непальця Тенджина Шерпу в Катманду. Вони побили рекорд із найшвидшого підкорення 14 найвищих вершин світу. Альпіністи піднялися на них за 92 дні.

Сходження почали у квітні, піднявшись на гору Шишабангма, що в Тибетському автономному районі. Потім підкорили інші восьмитисячники в Китаї і Непалі. Останньою в списку стала гора Чогорі або К2. Це друга за висотою вершина світу після Евересту. Рекордсмени піднялися на неї з боку Пакистану.

[Крістін Гаріла, альпіністка]:

«Якийсь час я не буду часто підійматися на восьмитисячники. Загалом я подолала 288 тисяч метрів. Уважаю, що виконала частину свого завдання».

Це друга спроба норвезької альпіністки встановити рекорд. Попереднього разу Гаріла встигла підкорити лише 12 вершин, а потім через спалах COVID Китай закрив кордони.

До цього рекорд належав британцю непальського походження Нірмалу Пурджі. У 2019 році він підкорив 14 вершин за 189 днів.

16. Фреска з подобою піци: у Помпеях зробили нові відкриття

Нова знахідка

Помпеї, Італія

Давньоримське місто Помпеї, що біля вулкана Везувій, досі значною мірою вкрите землею і попелом після виверження 79 року нашої ери.

Третину міста ще не розкопали. Археологи, які тут працюють, недавно виявили залишки будинку з цікавими свідченнями про колишнє життя в Помпеях.

Відкриття зробили в міському кварталі під назвою Регіо-10. Тут розташувалися як розкішні маєтки багатіїв, так і скромніші житла середнього класу.

Знахідки діставали повільно, як частинки головоломки. Вони давали зрозуміти, що було в цьому будинку, і хто в ньому жив.

[Габріель Цухтрігель, директор археологічного комплексу «Помпеї»]:

«Цей будинок належав, мабуть, жителям середнього прошарку вищого класу. Адже тут є картини, фреска. Є й інші кімнати із фресками. Однак у будинку є і пекарня з піччю, що незвичайно для найелітніших будинків вищого класу. Мабуть, виникла потреба у такій діяльності. Будинок не дуже великий, але люди намагалися зберегти якусь гідність».

На одній зі стін зображено тарілку зі стравою, яка нагадує сучасну піцу. А в печі, судячи з її розмірів, можна було випікати до 100 хлібин за день.

Загалом у Помпеях знайшли вже коло 50 печей. Але саме в цій, як уважають археологи, хліб випікали на продаж у промислових масштабах, який розвозили по всьому місту.

Очевидно, що в мить виверження в будинку проходив ремонт. На підлозі археологи знайшли акуратно покладену черепицю й купи вапна.

В одній кімнаті видно обгорілі залишки ліжка чи дивана. Усього за кілька метрів від печі знайшли три скелети з роздробленими кістками.

Аналіз показує, що вони належали двом жінкам та 3‒4-річній дитині. Вони сховалися в кімнаті. Загинули, коли на них упав дах.

В іншій кімнаті археологи виявили вівтар. Його прикрашено образами змій, які в той час символізували процвітання.

Розкопки ведуть у секторі, який востаннє досліджували наприкінці ХІХ століття. Попіл тут приховує ще багато артефактів. Водночас він їх оберігає. Під ним утворилося середовище, у якому все зберігається майже в такому ж вигляді, як і багато століть тому, коли місто поглинув природний катаклізм.

17. У Туреччині буйволи рятуються від спеки у ставках

Ставок для буйволів

Діярбакир, Туреччина

Ці буйволи поспішають остудитися в ставку. Його викопали недавно. У Діярбакирі, що на південному сході Туреччини, температура вища за 40 градусів. І такі ванни для худоби просто необхідні.

[пастух]:

«Донині ми страждали від нестачі води. Тварини були зневоднені й постійно хворіли. Вони дуже схудли й навіть перестали давати молоко. На щастя, ставок уже зробили».

Спекотний серпень — нормальне явище для цього регіону. Але цьогоріч тут виникла ще й посуха. Місцева влада подбала про фермерів.

[Ніхат Нурбакі, голова департаменту сільського розвитку Діярбакира]:

«Ми стали робити такі ставки, зокрема з питною водою для тварин».

Цього року на південному сході Туреччини опадів було майже на 70 % менше за середній показник і на 20 % менше, ніж торік.

Ставки стали справжнім порятунком для худоби. Фермери кажуть, що тепер тварини легше переносять спеку й менше хворіють.

18. Кошенята допомагають індійським шанувальникам йоги зняти стрес

Йога з котами

Нью-Делі, Індія

У залитій сонцем студії в Нью-Делі проходять заняття йогою. Але цього разу не звичайні. Залом гуляють коти, а кошенята влаштовують веселі ігри. Причому не соромляться залучати до них і людей.

Така кототерапія разом із йогою допомагає зняти стрес і хоч ненадовго забути про повсякденні проблеми.

[Ананья Палівал, учасниця занять]:

«Гадаю, йога з котами дуже відрізняється від звичайного тренування, бо ще більше підвищується рівень серотоніну. І це допомагає відволіктися (від турбот)».

На йогу з котами під час перерви в офісі приходять і службовці. Інструктор каже, що люди почуваються інакше, ніж на звичайних заняттях.

[Сурбхі Сечдева, інструкторка з йоги]:

«Ви бачите зал, повний усміхнених людей. Бачите, як вони граються, чого зазвичай не вистачає в нашому житті. Тож дуже добре просто розслабитися й провести з цими кошенятами щось на кшталт сеансу зняття стресу».

Заняття проходять у межах ініціативи «Година лапи». Вона допомагає безпритульним котам знайти новий дім.

[Санрадж, співзасновник проєкту «Година лапи»]:

«Цей захід не схожий на інші. Люди можуть прийти, відновити сили та зняти стрес».

Автори проєкту кажуть, що після кожного заняття йогою з котами отримують багато заявок від охочих забрати тварину з притулку.

19. Квіткове мистецтво: барвистий парад «Сільєтерос» пройшов у Колумбії

Фестиваль квітів «Сільєтерос»

Медельїн, Колумбія

Вулиці Медельїна в Колумбії засяяли від великої кількості барв. Тут проходить фестиваль квітів «Сільєтерос». Найкращі майстри показали композиції, створені із сотень квітів.

Цього року в конкурсі перемогла сільєта під назвою «Ви самі обираєте колір своїх днів». Її створила Марія Атеортуа.

[Марія Кароліна Атеортуа, переможниця конкурсу]:

«Моя сільєта символічна. Я зобразила лотос, колібрі й веселку. Суть у тому, що людина сама вирішує, яким буде колір її днів. У житті є невдачі та проблеми, і самому треба обрати: зупинитися чи йти вперед».

У фестивалі бере участь понад 500 осіб. А на квітковому ярмарку в Медельїні побував мільйон гостей.

Щорічний фестиваль «Сільєтерос» проводять уже понад 65 років. Учасники створюють красиві сільєти, тобто квіткові композиції. Сільєти можуть бути різних форм та розмірів. Деякі важать понад сто кілограмів. Учасники параду несуть їх на спині головними вулицями міста. Потім журі обирає найкращу композицію.

Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: