21.05.2024
Телеканал NTD

Телескоп «Джеймс Вебб» зняв формування нових зірок

Телескоп «Джеймс Вебб» зняв формування нових зірок

Космічний телескоп «Джеймс Вебб» зняв формування приблизно 50 зірок. Це сталось у зоряному скупченні Ро Змієносця..

Дата завантаження: 2024-05-21

video

Космічний телескоп «Джеймс Вебб» зняв формування приблизно 50 зірок.

Це сталось у зоряному скупченні Ро Змієносця – найближчої до Землі області, де народжуються зірки. Вона розташована біля межі сузір’їв Змієносця та Скорпіона.

Ця область відносно невелика й тиха, але там повно газів, що світяться, струменів водню, а також щільних скупчень пилу з тонкими зачатками ще більшої кількості зірок.

Усі молоді зірки здаються не більшими ніж наше Сонце.

[Ерік Сміт, співробітник НАСА]:
«Скупчення розташоване приблизно за 390 світлових років від нас. А це означає, що світло, яке ми бачимо зараз, вийшло 390 років тому. Отже, за земним часом ця подія сталася приблизно 1633 року. Того ж року Галілей постав перед судом за те, що показав і розповів що Земля рухається довкола Сонця, а не навпаки».

Науковці кажуть, що зображення показує коротку фазу життя зірки. За даними НАСА, деякі зірки мають тіні, що, можливо, вказують на планети у процесі створення.

[Ерік Сміт, співробітник НАСА]:
«Я нетерпляче чекаю ще дивовижніших відкриттів. І я знаю, що ми вивчатимемо планети навколо найближчих зірок, екзопланети, вивчатимемо їхні атмосфери, щоби побачити, чи можуть вони бути придатними для життя. Ми тільки почали, багато ще попереду. І я справді нетерпляче чекаю цього найближчими роками».

Телескоп «Джеймс Вебб» – найбільша і найпотужніша астрономічна обсерваторія, із колись запущених у космос.

Перші знімки інфрачервоного телескопа вартістю 10 мільярдів доларів були опубліковані торік у липні, за шість місяців після його старту з Французької Гвіани.

Його вважають наступником космічного телескопа «Габбл», що обертається навколо Землі 33 роки.

[Ерік Сміт, співробітник НАСА]:
«”Вебб” перевершує “Габбла” в деяких можливостях, частково тому, що його дзеркало більше, ніж у “Габбла”. “Вебба” оптимізовано для роботи в інфрачервоному світлі, тепловому випромінюванні. Таким чином, він бачить Усесвіт трохи інакше, ніж “Габбл”, який працює у видимому діапазоні».

Телескопом «Джеймс Вебб» спільно управляють НАСА та Європейське космічне агентство. Він обертається за півтора мільйона кілометрів від Землі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Телескоп «Джеймс Вебб» зняв формування нових зірокЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіНа виставці в Токіо показали, яким може стати життя у 2050 роціНова лінійка iPad від Apple: чип M4 та екран OLEDНовий вид прудких динозаврів відкрили в АргентиніВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській ПатагоніїЗастосунок, що попереджає про землетруси на Тайвані, завантажили сотні тисяч разів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: